Ja, ik snap het prima. Alles overkomt je.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:05 schreef macca728 het volgende:
[..]
Want een hypotheek kan geen 30 jaar zijn ? Maar dat kan, maar dan heb je geen spaargeld bv.
Prima, kies je 5 jaar later na het aangaan van de hypotheek.
Je snapt het toch ?
Nee dat kan niet, daarvoor moet je namelijk opgeleide verzorgenden aannemen en die zijn (waren?) er nu niet bepaald in overvloed. Wel zou je natuurlijk een voorstel kunnen doen om iemand aan te nemen en de bijbehorende opleiding ook te vergoeden als de persoon direct voor langere periode tekent.quote:Op maandag 24 maart 2014 14:57 schreef macca728 het volgende:
[..]
Voor dat douchen kan je ook gewoon personeel aannemen hoor, kan je mooi bijstandsgerechtigden aannemen, dan zijn ze uit de bijstand.
Ja maar waarom niet als je allebei een vaste baan hebt van 50.000 netto bij wijze van ?quote:Op maandag 24 maart 2014 15:05 schreef Luigi het volgende:
[..]
Dat huis is dus gekocht op 2 salarissen, als je gelijk in de financiele ellende komt als 1 vd 2 vertrekt heb je al iets niet goed gedaan. Als ik het gemak zie waarmee mensen een 30 jaar lange financiele verbintenis aangaan op zulke vroege leeftijd... ergens is het toch allemaal een keuze voor een bepaald risico.
Maar de idealistische kijk op eigen verantwoordelijkheid van sommigen nuanceren wordt door sommigen al meteen weggezet als 'excuses verzinnen' en 'het wijzen naar anderen' terwijl de eigen verantwoordelijkheid en de eigen inbreng in je leven schromelijk overschat wordt.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:00 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Natuurlijk kun je pech hebben, alleen is dat nooit een gegronde reden om maar continu naar anderen te wijzen. Het blijft nog steeds je eigen leven en je eigen verantwoordelijkheid om ook de tegenslagen in je leven weer te boven te komen. Om je daarin te ondersteunen bestaan er onder andere uitkeringen in Nederland voor iedereen die (tijdelijk) niet in zijn eigen inkomen kan voorzien. Van die uitkeringen kun je rondkomen (sociale zekerheid voor het geval je even pech hebt), maar dan moet je je uitgaven wel aanpassen aan de hoogte van je uitkering (eigen verantwoording). Als je weet dat je vaste lasten te hoog zijn om die nog te kunnen betalen als je in de WW komt (eerste vangnet) dan is het tevens je eigen verantwoording om te zorgen voor een buffer aan spaargeld, waarmee je zelf het vangnet wat kunt aanvullen.
Nee je hebt gelijk, mensen gaan niet scheiden, niet dood, verliezen hun baan niet.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:06 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ja, ik snap het prima. Alles overkomt je.
Als je nu met een huis gekocht in 2007 zit, op 1½ inkomen en je partner vertrekt terwijl jij je baan ook kwijtraakt gaat het heel snel de verkeerde kant op.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:05 schreef Luigi het volgende:
[..]
Dat huis is dus gekocht op 2 salarissen, als je gelijk in de financiele ellende komt als 1 vd 2 vertrekt heb je al iets niet goed gedaan. Als ik het gemak zie waarmee mensen een 30 jaar lange financiele verbintenis aangaan op zulke vroege leeftijd... ergens is het toch allemaal een keuze voor een bepaald risico.
Als je na 15 jaar je huis nog moet verkopen met onderwaarde, dan heb je daar al niet je verantwoording genomen tijdens de 'vette' jaren.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:03 schreef macca728 het volgende:
[..]
Hoe wil je dat dan doen concreet ?
Je koopt op je 25ste een eigen huis, je bent getrouwd, 2 verdiener.
Na 15 jaar loopt je partner weg, je verliest je baan, maar je hypotheek heb je nog.
Bijstand, dus huis verkopen, tegen lagere prijs, nog meer schulden.
En dat nu in deze tijd, maar veel mensen die wel een baan hebben ook al nauwelijks rond kunnen komen, maar dan moet je wel flink sparen.
Wij hadden ook nog wel 50k extra kunnen lenen (oid) maar bewust niet gedaan. Als er 'iets' gebeurd kan 1 van ons nog daar blijven wonen in ieder geval. Scheelt wat kopzorgen.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:07 schreef macca728 het volgende:
[..]
Ja maar waarom niet als je allebei een vaste baan hebt van 50.000 netto bij wijze van ?
Wanneer moet je dan een huis kopen ? Op je 70ste ?
Idd. Dat.quote:Op maandag 24 maart 2014 14:36 schreef Tomatenboer het volgende:
Niet bedoeld als excuses en smoesjes, maar om het standaard verhaal dat veel mensen hebben over hun eigen inbreng wat te relativeren. Een genuanceerder beeld en passende bescheidenheid helpt om anderen met wat meer compassie tegemoet te treden.
Precies, je baas kan failliet gaan, sta je op straat, nieuwe baan tegen lager salaris, weer ontslag, geen werk, minder inkomsten, meer schulden..quote:Op maandag 24 maart 2014 15:08 schreef Leandra het volgende:
[..]
Als je nu met een huis gekocht in 2007 zit, op 1½ inkomen en je partner vertrekt terwijl jij je baan ook kwijtraakt gaat het heel snel de verkeerde kant op.
Je kunt je hypotheek wellicht nog wel van jouw salaris betalen, maar van jouw WW wordt al een stuk lastiger.... en dan sta je daar in je regenlaarzen in je onderwaterhuis.
Het kan precies met de seven-year-itch.
Mijn punt is, dat jij (niks persoonlijks, want je bent in goed gezelschap) keer op keer met voorbeelden komen waarin mensen overduidelijk de verkeerde keuzes maken en vervolgens naar anderen gaan wijzen dat het kut is.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:07 schreef macca728 het volgende:
[..]
Nee je hebt gelijk, mensen gaan niet scheiden, niet dood, verliezen hun baan niet.
Crisis ? Welnee bestaat niet.
Vroeger niet nee, nu wel. Realiteit. Kan jou ook overkomen.
Met de huidige gemiddelde hypotheekschuld in Nederland?quote:Op maandag 24 maart 2014 15:04 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ik mag toch hopen dat je na 15 jaar een dusdanig deel van je huis hebt afbetaald dat je daar geen schuld aan overhoudt.
Je kan niet alles plannen in je leven, je kan zo doodgaan of je baan verliezen.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:10 schreef Luigi het volgende:
[..]
Wij hadden ook nog wel 50k extra kunnen lenen (oid) maar bewust niet gedaan. Als er 'iets' gebeurd kan 1 van ons nog daar blijven wonen in ieder geval. Scheelt wat kopzorgen.
Financieel plannen, doet mensen dat nog wel?.
Maar dat blijven slechte financiële -eigen- keuzes. Dat iedereen het deed verandert daar natuurlijk weinig aan.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:11 schreef Leandra het volgende:
[..]
Met de huidige gemiddelde hypotheekschuld in Nederland?
Mensen hebben zich de afgelopen jaren tot ver boven hun dak in de schulden gestoken.... overwaarde van het huis financieren en al die ellende, want het kon allemaal niet op, en een hypotheek afbetalen was al helemaal niet nodig, aflossingsvrij was het toverwoord.
En ja... dat was inderdaad allemaal fantastisch geweest, als de boel niet ingestort was.
Niet alles nee, maar liefst wel zo veel mogelijk voor dit soort wezenlijke zaken. Ik zie heel veel struisvogel gedrag hieromtrent.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:11 schreef macca728 het volgende:
[..]
Je kan niet alles plannen in je leven, je kan zo doodgaan of je baan verliezen.
Tja, wat zijn verkeerde keuzes?quote:Op maandag 24 maart 2014 15:10 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Mijn punt is, dat jij (niks persoonlijks, want je bent in goed gezelschap) keer op keer met voorbeelden komen waarin mensen overduidelijk de verkeerde keuzes maken en vervolgens naar anderen gaan wijzen dat het kut is.
Als je met twee inkomens een huis koopt en na 15 jaar nog steeds zo weinig hebt afgelost dat je er een schuld aan overhoudt dan heb je slechte financiële keuzes gemaakt. Dooien of geen dooien.
Tegenwoordig moet je wel een huis kopen gebaseerd op 2 salarissen anders krijg je geen lening. Die zijn nogal aangescherpt. En de huizenprijzen....nou ja....quote:Op maandag 24 maart 2014 15:05 schreef Luigi het volgende:
[..]
Dat huis is dus gekocht op 2 salarissen, als je gelijk in de financiele ellende komt als 1 vd 2 vertrekt heb je al iets niet goed gedaan. Als ik het gemak zie waarmee mensen een 30 jaar lange financiele verbintenis aangaan op zulke vroege leeftijd... ergens is het toch allemaal een keuze voor een bepaald risico.
Waarom slecht ? Als je alletwee een vaste baan, een hypotheek neemt op basis 1 baan, wat is daar slecht aan ?quote:Op maandag 24 maart 2014 15:12 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Maar dat blijven slechte financiële -eigen- keuzes. Dat iedereen het deed verandert daar natuurlijk weinig aan.
Zo kan je alles wel op eigen verantwoordelijkheid gooien. Niet fair. Sommige dingen overkomen je en om 15 jaar later mensen voor de voeten te gooien dat ze anders hadden moeten sparen en nu maar moeten lijden in stilte is natuurlijk onzin. Niet een maatschappij waarin ik wil leven.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:09 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Als je na 15 jaar je huis nog moet verkopen met onderwaarde, dan heb je daar al niet je verantwoording genomen tijdens de 'vette' jaren.
Nee, het komt er op neer dat mensen hun geld maar blijven uitgeven aan allerlei luxe zaken omdat ze 'er recht op hebben' en niet denken aan de toekomst en/of realistische tegenslagen.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:07 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Maar de idealistische kijk op eigen verantwoordelijkheid van sommigen nuanceren wordt door sommigen al meteen weggezet als 'excuses verzinnen' en 'het wijzen naar anderen' terwijl de eigen verantwoordelijkheid en de eigen inbreng in je leven schromelijk overschat wordt.
Je zegt dat men de uitgaven maar moet aanpassen aan de hoogte van de uitkering, maar sommigen hier zijn van mening dat de Bijstand zo laag moet zijn dat men net genoeg heeft om de huur en wat eten te betalen, dan is dat ook lekker makkelijk beredeneerd hé.
Zo is het ook met het verhaal over sparen voor moeilijker tijden. Altijd makkelijk beredeneert vanuit een positie waarin je genoeg verdient, maar de praktijk is dat heel veel mensen onvoldoende verdienen met hun inkomen uit arbeid om heel veel opzij te zetten voor later.
Afijn, het komt er gewoon op neer dat het verhaal nogal kort door de bocht is.
Wij wonen ook pas 5 jaar waar we nu wonen. Eisen bijstellen. Realistisch zijn!quote:Op maandag 24 maart 2014 15:13 schreef DUTCHKO het volgende:
[..]
Tegenwoordig moet je wel een huis kopen gebaseerd op 2 salarissen anders krijg je geen lening. Die zijn nogal aangescherpt. En de huizenprijzen....nou ja....
Nee als je alletwee een vaste baan hebt een huurhuis nemen. Dat is een slechte financiele keus.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:12 schreef Luigi het volgende:
[..]
Niet alles nee, maar liefst wel zo veel mogelijk voor dit soort wezenlijke zaken. Ik zie heel veel struisvogel gedrag hieromtrent.
Op je 35e met z'n 2en een tophypotheek afsluiten voor dat schattige jaren 30 woningkje terwijl je nog hotel de botel verliefd bent op elkaar en geen idee van slechte tijden hebt... tsja, het kan. Maar is het slim?
Heb je gelijk in maar als je bedrijf failliet gaat of je word ontslagen, omdat je baas voor jouw 2 Polen in dienst kan nemen, word het plaatje al snel anders.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:14 schreef Luigi het volgende:
[..]
Wij wonen ook pas 5 jaar waar we nu wonen. Eisen bijstellen. Realistisch zijn!
En je hebt een hypotheek ??quote:Op maandag 24 maart 2014 15:14 schreef Luigi het volgende:
[..]
Wij wonen ook pas 5 jaar waar we nu wonen. Eisen bijstellen. Realistisch zijn!
Nee, maar om te kunnen inschatten of iets een verantwoorde financiële keuze is, vallen mensen vaak terug op het advies van een expert, omdat ze zelf dat inzicht niet voldoende hebben.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:12 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Maar dat blijven slechte financiële -eigen- keuzes. Dat iedereen het deed verandert daar natuurlijk weinig aan.
Dat is een deel van het verhaal ja. Overigens is het bij sommige werkgevers ook een harde eis dat je over eigen vervoer beschikt hoor. Al hoeft dat niet perse een auto te zijn natuurlijk. Een brommer zou ook kunnen.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:13 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Nee, het komt er op neer dat mensen hun geld maar blijven uitgeven aan allerlei luxe zaken omdat ze 'er recht op hebben' en niet denken aan de toekomst en/of realistische tegenslagen.
Veel parttime werkende moeders verdienen net genoeg om de kinderopvang te betalen plus het autootje wat ze 'moeten' hebben om op hun werk te komen een paar kilometer verderop. En ook pa 'moet' natuurlijk een auto hebben om op zijn werk te komen.
Tja ALS je het kwijtraakt.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:16 schreef macca728 het volgende:
[..]
En je hebt een hypotheek ??
Morgen verlies je allebei je baan. Hoe ga je verder ? Huisje verkopen ?
Ik overweeg het. Dat huren. Deze keet verkopen en er klaar mee zijn. Ook al ben ik inzetbaar en werk ik er voortdurend aan, ontslagen worden is iets wat mij kan overkomen. Een hypotheek met een looptijd van 30 jaar is moeilijk af te betalen als je in deze tijd niet meer zeker bent van jarenlang onafgebroken werk.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:14 schreef macca728 het volgende:
[..]
Nee als je alletwee een vaste baan hebt een huurhuis nemen. Dat is een slechte financiele keus.
En dat jaren 30 woninkje verzin jij erbij, waar slaat dat op man ?
Wat het gemiddelde is van al die mensen die in het geheel niet aan toekomstige tegenslagen denken, maakt geen biet uit. Het gaat er om dat al die mensen die naar 10+ jaar nog steeds niets hebben afgelost en amper spaargeld hebben een keuze hebben gemaakt. Namelijk de keuze om bij tegenslag niks op te kunnen vangen.quote:Op maandag 24 maart 2014 15:11 schreef Leandra het volgende:
[..]
Met de huidige gemiddelde hypotheekschuld in Nederland?
Mensen hebben zich de afgelopen jaren tot ver boven hun dak in de schulden gestoken.... overwaarde van het huis financieren en al die ellende, want het kon allemaal niet op, en een hypotheek afbetalen was al helemaal niet nodig, aflossingsvrij was het toverwoord.
En ja... dat was inderdaad allemaal fantastisch geweest, als de boel niet ingestort was.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |