Goeie bronquote:Op dinsdag 11 maart 2014 09:32 schreef Loekie1 het volgende:
Ik heb ergens gelezen dat Amerika alle grote explosies in de lucht kan achterhalen en zij hebben niets ontdekt van een explosie.
Niet in telefoonmode. Hij moet wel op airplane stand.quote:Op dinsdag 11 maart 2014 09:19 schreef U.N.K.L.E. het volgende:
[..]
Alleen bij opstijgen en landen, daarna mag hij gewoon aan.
Ook niet waar. Ik vloog laatst met Qatar, daar mocht je zelfs bellen aan boord (gaat via een speciaal netwerk, die je tel automatisch selecteert). Je telefoon is dan niet in flight mode.quote:Op dinsdag 11 maart 2014 09:36 schreef Brighteyes het volgende:
[..]
Niet in telefoonmode. Hij moet wel op airplane stand.
http://www.qatarairways.com/vn/en/inflight-mobile-services.pagequote:How can I use my phone onboard?
Simple use your phone, just like you would on the ground
You can use your mobile phone in-flight to send text and multimedia messages.
quote:Op dinsdag 11 maart 2014 09:38 schreef U.N.K.L.E. het volgende:
[..]
Ook niet waar. Ik vloog laatst met Qatar, daar mocht je zelfs bellen aan boord (gaat via een speciaal netwerk, die je tel automatisch selecteert). Je telefoon is dan niet in flight mode.
Zie edit in mijn bericht. Het werk niet met 3g/4g, maar gewoon via een connectie met een mobiele provider.quote:
Niet echtquote:
Dat Qatar daar mee werkt wil natuurlijk niet zeggen dat het bij alle maatschappijen zo is. Volgens mij was Qatar de eerste met deze techniek, en zijn er wel wat meer maatschappijen (oa Lufthansa) die er ook gebruik van maken, maar over het algemeen wordt het telefoon gebruik tijdens de vlucht nog steeds verboden. Er zit wel beweging in de regulations, maar het gros van de maatschappijen staat het nog steeds niet toe.quote:Op dinsdag 11 maart 2014 09:38 schreef U.N.K.L.E. het volgende:
[..]
Ook niet waar. Ik vloog laatst met Qatar, daar mocht je zelfs bellen aan boord (gaat via een speciaal netwerk, die je tel automatisch selecteert). Je telefoon is dan niet in flight mode.
[..]
http://www.qatarairways.com/vn/en/inflight-mobile-services.page
Daar heb je gelijk in.quote:Op dinsdag 11 maart 2014 09:47 schreef Drebbelman het volgende:
[..]
Dat Qatar daar mee werkt wil natuurlijk niet zeggen dat het bij alle maatschappijen zo is. Volgens mij was Qatar de eerste met deze techniek, en zijn er wel wat meer maatschappijen (oa Lufthansa) die er ook gebruik van maken, maar over het algemeen wordt het telefoon gebruik tijdens de vlucht nog steeds verboden. Er zit wel beweging in de regulations, maar het gros van de maatschappijen staat het nog steeds niet toe.
http://www.fcc.gov/docume(...)le-services-proposal
http://online.wsj.com/new(...)04579212210178774516
Skype zal niet lukken vrees ikquote:Op dinsdag 11 maart 2014 09:48 schreef Brighteyes het volgende:
Dat dan weer wel idd.
Op een van mijn United vluchten in de VS betaalde je 12USD voor wifi voor de hele vlucht. Dat vond ik nog best ok. Dan kan je gewoon whatsappen en mailen etc. dus dan hoeft bellen ook weer niet per se.
Geen idee eigenlijk of skype dan zou werken. Mss is de verbinding daar te traag voor.
Oh wacht... totaal offtopic zo.
Was dat echt van een stewardess, of van Tyler Durden?quote:Op dinsdag 11 maart 2014 03:12 schreef El_Matador het volgende:
Men is me verteld door een stewardess dat die zuurstof alleen maar is om mensen te verdoven en zo geen paniek te hebben, weet niet of dat waar is.
Maar was het niet zo dat laagvliegende vliegtuigen weer wat moeilijker te zien zijn op bepaalde soorten radars? Zou de observatie van die visser misschien wel verklaren. [/leunstoelspeculant]quote:Op dinsdag 11 maart 2014 05:02 schreef jaco het volgende:
Een FT lezer maakt in de reakties wel de kanttekening dat de beweging van de Boeing dan nog steeds op de 'traditionele' radar zichtbaar moet zijn geweest.
quote:De verdachte inzittenden van het Malaysian Airlines: links de Iraniėr Pouria Nour Mohammad Mehrdad, rechts een nog onbekende manAFP
Een van de mannen die met een gestolen paspoort aan boord gingen van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines, was een Iraanse asielzoeker. Dat hebben de Maleisische autoriteiten gemeld.
Volgens de politie in Kuala Lumpur gaat het om een man van 19. Hij had een ticket van Maleisiė naar Frankfurt, via Peking en Amsterdam. Hij zou in Duitsland asiel hebben willen aanvragen.
De moeder van de jongeman woont in Frankfurt. Ze heeft inmiddels contact gehad met de politie.
Tweede passagier
De Iraniėr was een van de twee passagiers die met een gestolen paspoort reisden. Over de andere man is alleen bekend dat hij geen Aziatisch uiterlijk had. Een Iraniėr in de Thaise badplaats Pattaya, die de tickets voor de twee boekte, zegt dat ook de ander een asielzoeker is. Die wilde naar Kopenhagen vliegen.
De twee spelen een hoofdrol in het onderzoek naar de vermiste Boeing 777. De onduidelijkheid over hun identiteit voedde geruchten dat een aanslag is gepleegd op het toestel.
Goedkoopste ticket
Eerder vandaag liet de Thaise politie al weten dat de mannen waarschijnlijk asielzoekers waren. De tussenpersoon in Pattaya kocht voor hen de goedkoopste tickets. "Als ze terroristen waren, hadden ze een specifieke reisroute en vlucht gekozen", meent de politie.
De Boeing van Malaysia Airlines verdween zaterdag tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Van het toestel en de 239 inzittenden ontbreekt nog steeds ieder spoor.
Als je eenmaal in de lucht bent, mag die gewoon aanquote:Op dinsdag 11 maart 2014 09:18 schreef Drebbelman het volgende:
[..]
op zich hoor je je telefoon ook gewoon uit te zetten bij een vlucht.
ed ja, drijvende lijken bijvoorbeeldquote:Op dinsdag 11 maart 2014 10:31 schreef poemojn het volgende:
Zoek mee naar het vermiste vliegtuig: http://nos.nl/artikel/621(...)e_editors_picks=true
Ze zetten satellietbeelden in hoge resolutie online zodat je echt mee kunt helpen zoeken naar wrakstukken ed.
Hij moet wel in flight mode staan en dat betekent dus dat er geen signaal zou mogen worden afgegeven. Maar ik schat zo in dat ik best een keer of vijf heb meegemaakt dat ik aan het einde van de vlucht ontdekte dat mijn telefoon gewoon aanstond (overigens dan wel met een bijna lege batterij).quote:Op dinsdag 11 maart 2014 09:21 schreef Ener-G het volgende:
Alleen tijdens takeoff en landing, en volgens mij is zelfs dat beleid versoepeld.
Vraag me dan wel af waarom de telco's niet kunnen traceren in welke 'cell' de toestellen zich bevinden als ze over gaan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |