Zo'n vaart zal het niet lopen, aangezien de privacy-wetgeving op dat gebied al aardig dichtgetimmerd is. Ik denk dat het gewoon standaard opt-in zal blijven, iets anders is vrijwel onmogelijk juridisch gezien.quote:Op maandag 10 maart 2014 15:51 schreef Leandra het volgende:
[..]
Nu is het nog een test-fase, straks wordt het (for the time being) opt-in, en voor je het weet is het opt-out of is dat helemaal geen optie meer....
ING kan iig al niet garanderen dat het altijd opt-in blijft.
Maar los daarvan blijf ik erbij dat een bank dit niet hoort te doen, ergens toen het idee langskwam had iemand het in de kiem moeten smoren omdat het niet integer is.
En toch durft er bij ING niemand te garanderen dat het opt-in blijft.quote:Op maandag 10 maart 2014 15:52 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
Zo'n vaart zal het niet lopen, aangezien de privacy-wetgeving op dat gebied al aardig dichtgetimmerd is. Ik denk dat het gewoon standaard opt-in zal blijven, iets anders is vrijwel onmogelijk juridisch gezien.
Ze garanderen ook niet dat ze overeind blijven, dat je geld niet geskimmed kan worden, en wat dan ook. Garanties afgeven moet je nooit doen, vanuit zakelijk oogpunt.quote:Op maandag 10 maart 2014 15:53 schreef Leandra het volgende:
[..]
En toch durft er bij ING niemand te garanderen dat het opt-in blijft.
Een bedrijf is het allang niet meer, sinds het ondersteund moest worden door de belastingbetalende Nederlander.quote:Op maandag 10 maart 2014 15:44 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
Dan stap je toch over van bank?
Het is een commercieel bedrijf, niet een publieke instelling zonder alternatief.
Daarom zei ik al: normvervagingquote:Op maandag 10 maart 2014 15:50 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
Mwoh misschien zit ik te dicht bij het vuur om er een nuchtere kijk op te hebben af en toe vanuit een perspectief van buiten de bankenwereld. Maar ik heb hetzelfde met Google bijvoorbeeld, daar heb ik dan weer een godsgruwelijke hekel aan. Maar aangezien ik alle werkwijzen ken zie ik bij banken het probleem dan weer niet echt. Maar daarom zei ik ook, ik begrijp je wel.
Maar toch moeten we er maar vertrouwen in hebben dat dit systeem geweldig en top is en iedereen die er kritisch over is heeft blinde paniek. Dat is een beetje voorbarig vind je niet?quote:Op maandag 10 maart 2014 15:55 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
Ze garanderen ook niet dat ze overeind blijven, dat je geld niet geskimmed kan worden, en wat dan ook. Garanties afgeven moet je nooit doen, vanuit zakelijk oogpunt.
Het zal iig de intentie zijn overeind te blijven, daarbij kun je dat nooit garanderen, maar niet kunnen/willen garanderen dat dit systeem altijd de keuze van de klant blijft is echt heel erg naar.quote:Op maandag 10 maart 2014 15:55 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
Ze garanderen ook niet dat ze overeind blijven, dat je geld niet geskimmed kan worden, en wat dan ook. Garanties afgeven moet je nooit doen, vanuit zakelijk oogpunt.
Dat is inmiddels al jaren geleden, en de staat heeft er miljarden mee verdient. Zie het als succesvolle belegging van je.quote:Op maandag 10 maart 2014 15:55 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Een bedrijf is het allang niet meer, sinds het ondersteund moest worden door de belastingbetalende Nederlander.
http://www.communicatieon(...)t&utm_medium=twitterquote:Vertrouwen in banken bereikt dieptepunt
Nederlanders oordelen over banken niet mild. Meer dan de helft (51 procent) geeft aan dat hun vertrouwen in het bankwezen de afgelopen twee jaar (sterk) is gedaald.
Dat blijkt uit onderzoek van het platform mijngeldzaken.nl.
Opmerkelijk is dat ook verzekeraars weinig vertrouwen genieten van consumenten. Ruim de helft van alle Nederlanders (57 procent) vindt dat banken de consument onvoldoende instrumenten geven om de geldzaken goed te regelen.
Het belangrijkste doel van bankmedewerkers is volgens 62 procent van de respondenten eerder het verkopen van eigen financiėle producten en niet de klant van goed advies voorzien. Dat blijkt ook in de praktijk: 52 procent van alle Nederlanders met een lening zou, met de kennis van nu, liever voor een andere lening kiezen dan die zij eerder hebben afgesloten.
Aan wie vertrouwen Nederlanders hun geldzaken het meest toe?
1. Zichzelf
2. Onafhankelijk financieel adviseur
3. Familie
4. Bank
5. Vrienden/kennissen
6. Verzekeraar
7. Hypotheekwinkels
8. Websites
- See more at: http://www.communicatieon(...)sthash.rfGDNzIl.dpuf
Inderdaad, dat is het risico van externe Javascript inladen.quote:Op maandag 10 maart 2014 16:52 schreef poemojn het volgende:
Wat betekent het eigenlijk voor de vereisten aan je pc en internetverbinding als ING ads toont bij je internetbankieren? Ik neem aan dat die ads net zo gevoelig zijn voor misbruik door trojans/wormen als de gewone ads?
2012: sinowal verspreidde via nu.nl http://tweakers.net/nieuw(...)smet-met-trojan.html
en kun je zo'n ad zo inrichten dat je bij de bankgegevens van de gebruiker kunt die op dat moment internetbankiert en voor die ad geselecteerd is (bijv omdat hij elk jaar een bepaald bedrag uitgeeft bij dealers van luxe automerken)?quote:Op maandag 10 maart 2014 16:57 schreef Tijn het volgende:
[..]
Inderdaad, dat is het risico van externe Javascript inladen.
Dat was ook mijn eerste gedachtequote:Op maandag 10 maart 2014 19:56 schreef Molurus het volgende:
Is dit niet gewoon een 1 april grap die wat aan de vroege kant is?
Gelukkig heeft ING zoals we allemaal wel weten en onberispelijke reputatie op het gebied van ICT. Alleen bij het online bankieren wil dat nog niet geheel uit de verf komen. Terwijl ze er meer dan genoeg onderhoud aan plegen.quote:Op maandag 10 maart 2014 16:52 schreef poemojn het volgende:
Wat betekent het eigenlijk voor de vereisten aan je pc en internetverbinding als ING ads toont bij je internetbankieren? Ik neem aan dat die ads net zo gevoelig zijn voor misbruik door trojans/wormen als de gewone ads?
2012: sinowal verspreidde via nu.nl http://tweakers.net/nieuw(...)smet-met-trojan.html
Krijg je voor een nieuwe carriere als hacker ook kinderopvangtoeslag denk je?quote:Op maandag 10 maart 2014 20:31 schreef Ferdo het volgende:
Gelukkig heeft ING zoals we allemaal wel weten en onberispelijke reputatie op het gebied van ICT. Alleen bij het online bankieren wil dat nog niet geheel uit de verf komen. Terwijl ze er meer dan genoeg onderhoud aan plegen.
quote:Op woensdag 26 februari 2014 11:13 schreef Ringo het volgende:
De ING heeft het begrip schofterigheid sowieso nieuw elan gegeven.
Ik ga gewoon vanaf nu altijd bij 1 automaat pinnen en alles cash uitgeven...quote:Op maandag 10 maart 2014 20:52 schreef Revolution-NL het volgende:
Als ING klant zou ik maar niet te vaak met je pinpas betalen bij de snackbar of fastfood keten, voor je het weet is je data verkocht aan je zorgverzekeraar en krijg je een premieverhoging. :/
ING
Doe ik meestal al, dan kan je veel beter je uitgaven in de hand houden en skimmers geen kans geven.quote:Op maandag 10 maart 2014 23:03 schreef Spezza19 het volgende:
[..]
Ik ga gewoon vanaf nu altijd bij 1 automaat pinnen en alles cash uitgeven...
De domheid in deze post...quote:Op maandag 10 maart 2014 20:52 schreef Revolution-NL het volgende:
Als ING klant zou ik maar niet te vaak met je pinpas betalen bij de snackbar of fastfood keten, voor je het weet is je data verkocht aan je zorgverzekeraar en krijg je een premieverhoging. :/
ING
Vergeet het "het is handig om niet alleen uw TAN-codes, maar ook uw wachtwoord te kunnen ontvangen op uw mobiele telefoon" security gat niet.quote:Op maandag 10 maart 2014 16:22 schreef Tijn het volgende:
Dit + dat rare "contactloos betalen" zorgt ervoor dat ik zeker ga kijken naar alternatieven. Ik ben altijd wel tevreden geweest met de ING, maar dit kan echt niet.
Het laatste.quote:Op dinsdag 11 maart 2014 08:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb de indruk dat ING nogal ongelukkig omgaat met de media, of zijn ze echt zo dom?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |