quote:Op zondag 23 februari 2014 07:21 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
Jij hebt echt goede ideeën , minister van onderwijs niets voor jou?? Wat ik me afvraag is waarom men dit in de politiek niet doorheeft. Elke paar jaar wordt het wiel opnieuw uitgevonden en wordt het nog slechter... Het enige doel dat ik steeds hoor is "zoveel mogelijk hoog opgeleiden. "Men vergeet echter het belangrijkste .. En dat de definitie van "hoog" als "hoog" alleen maar een holle titel of papiertje is dan schiet je jezelf uiteindelijk in de voet.
Ik regeer even in een keer op de totale post om mijn 'plan' nog even toe te lichten,quote:Op zondag 23 februari 2014 01:27 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Slecht idee! Een geval van het juiste doel maar het verkeerde middel. De relatie tussen de hoogte van de cijfers en het al dan niet aankunnen van een hoger niveaus is veel te dunnetjes. Er gaan genoeg mensen op hun bek bij een wat zwaardere WO-opleiding die op het VWO een 7 of hoger gemiddeld haalden en vice versa. Puur vanuit predictief standpunt bezien kan je dus beter een hoger niveau invoeren van middelbaar onderwijs, er is echter ook een andere reden om dit te doen die gegarandeerd iedereen overtuigt die een voorstander is van exclusiever WO-onderwijs, als je 5% van de mensen op aan de universiteiten wil opleiden dan is het logisch om slechts een iets hoger percentage van de bevolking op het hoogste middelbare onderwijsniveau op te leiden.
Ik herhaal dan nog maar eens mijn pleidooi voor het watervalmodel. Je voorkomt dan dat kindjes uit de 'betere' milieus dankzij hun pappie en mammie (betere milieuinvloeden, extra training indien nodig, connecties via de golfclub en de buurt etc.) op het gymnasium terecht komen en daar vervolgens niets presteren maar het net niet zo bont maken dat ze worden weggestuurd terwijl andere kinderen die redelijk begaafd zijn maar uit een slecht milieu komen of op een andere manier een achterstand oplopen op het VMBO terecht komen. Laat de leerlingen maar elk jaar bewijzen of dat ze het waard zijn om naar het hoogste niveau van het hogere jaar te gaan. Begin in groep 7 of 8 met de afvalrace en verhoog vervolgens nog minimaal 3 keer het niveau waarbij de mensen die een voldoende (ja, gewoon een voldoende, zie maar dat het niveau dusdanig is dat steeds genoeg mensen afvallen) halen op het hoogste niveau blijven en de afvallers een niveau lager volgen in het jaar daarop.
Dat is inderdaad een groot probleem. Maar dat los je niet op met herstructureringen: dat levert immers al bijna 50 jaar niets op. Het middel is zogezegd erger dan de kwaal.quote:Op zondag 23 februari 2014 11:56 schreef Ryon het volgende:
[..]
Het hbo daagt te weinig uit en de universiteit staat te ver van de praktijk vandaan.
Hier is een school toch voorquote:Op zondag 23 februari 2014 14:58 schreef tofastTG het volgende:
Feiten ontbreken grotendeels in dit topic.
Feit is dat middelbare scholen veel meer moeten doen dan wiskunde en natuurkunde etc. Relatief veel uren worden besteed aan de vorming van kinderen, omdat tegenwoordig een andere houding van havo/vwo leerlingen wordt verwacht dan in de jaren 80/90 op zowel universiteiten als hogescholen.
Het is echter modern om ook weer aandacht te gaan besteden aan kernzaken zoals rekenen en taal.
Over het ontbreken van feiten gesproken. Sinds wanneer zijn die competenties een legitieme reden om minder aandacht aan de inhoud te besteden? Weet je wat een probleem is van competenties? Je verleert ze net zo gemakkelijk en snel als dat je ze aanleert en het is vaak nogal discutabel wat nu de juiste competenties zijn. Dat probleem heb je niet met bijv. wiskunde en natuurkunde, als je het goed hebt aangeleerd dan beklijft het en er is geen twijfel mogelijk over dat het zinvol zijn van wat je aanleert.quote:Op zondag 23 februari 2014 14:58 schreef tofastTG het volgende:
Feiten ontbreken grotendeels in dit topic.
Feit is dat middelbare scholen veel meer moeten doen dan wiskunde en natuurkunde etc. Relatief veel uren worden besteed aan de vorming van kinderen, omdat tegenwoordig een andere houding van havo/vwo leerlingen wordt verwacht dan in de jaren 80/90 op zowel universiteiten als hogescholen.
QFT. School zou zich moeten bezighouden met zaken die het best op jonge leeftijd geleerd kunnen worden, en niet met zaken die je op latere leeftijd alsnog wel kunt leren zodra je ze nodig hebt.quote:Op zondag 23 februari 2014 15:45 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Over het ontbreken van feiten gesproken. Sinds wanneer zijn die competenties een legitieme reden om minder aandacht aan de inhoud te besteden? Weet je wat een probleem is van competenties? Je verleert ze net zo gemakkelijk en snel als dat je ze aanleert en het is vaak nogal discutabel wat nu de juiste competenties zijn. Dat probleem heb je niet met bijv. wiskunde en natuurkunde, als je het goed hebt aangeleerd dan beklijft het en er is geen twijfel mogelijk over dat het zinvol zijn van wat je aanleert.
Uh dit is redelijk tegenovergesteld aan de algemeen gangbare kennis hierover. Geautomatiseerde vaardigheden beklijven veel beter dan gedecontextualiseerde theorie.quote:Op zondag 23 februari 2014 15:45 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Over het ontbreken van feiten gesproken. Sinds wanneer zijn die competenties een legitieme reden om minder aandacht aan de inhoud te besteden? Weet je wat een probleem is van competenties? Je verleert ze net zo gemakkelijk en snel als dat je ze aanleert en het is vaak nogal discutabel wat nu de juiste competenties zijn. Dat probleem heb je niet met bijv. wiskunde en natuurkunde, als je het goed hebt aangeleerd dan beklijft het en er is geen twijfel mogelijk over dat het zinvol zijn van wat je aanleert.
Dit was duidelijk, hier zie ik in deze vorm geen brood in.quote:Op zondag 23 februari 2014 11:56 schreef Ryon het volgende:
[..]
Ik regeer even in een keer op de totale post om mijn 'plan' nog even toe te lichten,
Ik wil het hoger onderwijs hervormen op een wijze dat de huidige situatie (overbelasting van het academisch onderwijs en de instabiele positie van het hbo onderwijs) wordt opgelost. Wat ik voorstel is om in het hoger onderwijs drie verschillende onderwijsvormen aan te bieden:
wetenschappelijk (om wetenschappers en onderzoekers op te leiden)
theoretisch -> beroepsgericht (theoretisch onderwijs, nadrukkelijk bedoeld om studenten op de arbeidsmarkt voor te bereiden)
praktijk -> beroepsgericht (bedoeld om studenten zo snel mogelijk complexe vaardigheden aan te leren die men ook zo snel mogelijk in de praktijk kan toepassen. De NCOI gedachte).
Even kort door de bocht gesteld: jij wil dus enorm veel mensen die een modale intelligentie hebben met een IQ van 100-115 hoog opleiden.quote:Het gaat dan om de 50% van de bevolking die wij hoger algemeen vormend onderwijs wil aanbieden.
Een verkeerd middel voor die doelstelling en m.i. ook een verkeerde doelstelling. Als je meer het praktische element wil op de universiteiten - voor zo ver dat mogelijk is binnen het betreffende vakgebied - voer dan buiten het curriculum extra projecten in. Het HBO dichter bij de universiteit brengen is natuurlijk compleet van de pot gerukt gezien het verschil in intelligentie tussen de modale HBO-leerling en de modale student. Niet voor niets is de een op het HBO terecht gekomen en de ander op een universiteit. Even voor hetzelfde vakgebied redenerende natuurlijk.quote:De wetgever had met de invoering van het Ba/Ma stelsel onder meer voor ogen dat een hbo en wo bachelor dichter bij elkaar kwamen te liggen.
Dat was er toch al lang?quote:M.i is dit in de praktijk niet gelukt, in plaats daarvan is er een duidelijk hiërarchisch onderscheid komen te ontstaan binnen het hoger onderwijs tussen hbo en wo.
Die groep leerlingen heeft dan duidelijk geen 'WO-niveau'. Het probleem is dat het HBO veel te gemakkelijk is geworden omdat de zwakkere instroom van het HAVO en het MBO-4 en de outputfinanciering (in functie van aantal leerlingen en aantal gedrukte diploma's) de HBO-scholen hiertoe dwong. Dat probleem los je zeer gemakkelijk op: schaf die outputfinanciering af en verhoog het HBO-niveau weer.quote:Een belangrijke groep studenten valt zowel buiten de boot op de universiteit als op het hbo. Dat zijn die studenten die op wo niveau willen en kunnen opereren in het bedrijfsleven, maar geen binding of interesse hebben met de beoefening van de wetenschap.
De studenten moeten zich aan de universiteiten aanpassen, niet andersom! Ook hier geldt weer dat de outputfinanciering en de zwakkere instroom van het VWO en het HBO-1 het probleem zijn. Dat is wat de universiteiten dwingt om zich aan te passen, niet omdat ze het zo graag willen.quote:Het probleem is dat universiteiten daardoor gedwongen zijn om niet alleen grote groepen studenten te onderwijzen, maar ook hun onderwijs aan te passen aan de verwachtingen van de studenten.
Ik vind dat best maar waarom is het nodig? We hebben al 4 niveaus onder het HBO-niveau. Spreid die niveaus wat meer en de zwakkere HBO-leerlingen kunnen naar MBO-4 toe.quote:Concreet kunnen Hogescholen dat doen door twee smaken opleidingen aan te bieden. De intensieve theoretische opleidingen voor vwo en havo en de meer praktijkgerichte opleiding voor havo en mbo-4. Logistiek hoeft er niet eens heel veel te veranderen. Studenten die variant 1 doen volgen gewoon meer vakken aangezien men er vanuit kan gaan dat zij minder tijd nodig hebben om de stof van één vak te beheersen. Daarnaast kunnen er trajecten gevolgd worden op de universiteit en is er nog wel meer te bedenken om de goede studenten aan de slag te houden. Studenten die kiezen voor variant 2 volgen minder theorie vakken, maar gaan meer stage lopen en maken sneller kennis met de praktijk. De praktijk kan ook meer betrokken worden door het bedrijfsleven/de overheidwerkgevers direct te betrekken in het curriculum. In Duitsland heel gebruikelijk, maar in Nederland wordt dat maar gedaan door een beperkt aantal particuliere instellingen.
Nee, want een lager niveau.quote:De waarde van de theoretische variant 1 komt op gelijke hoogte met dat van een universiteit.
Competenties is niet hetzelfde als (geautomatiseerde) vaardigheden. Een vaardigheid beklijft inderdaad, een competentie niet tenzij het een vaardigheid is wat vaak niet het geval is. Heel veel van die competenties zijn gedragsdingetjes en laat dat gedrag nu enorm veranderlijk zijn. Het kan ook nog eens ongewenste effecten hebben. Een voorbeeld, in het midden latende of dat het ook werkelijk zo is: als je bij de selectie van politieagenten selecteert op het communicatief zijn en zoveel mogelijk met overleg willen oplossen etc. dan kan je wel eens eindigen met politie-agenten die niet hun mannetje kunnen staan wanneer het nodig is en dan excessief geweld gaan gebruiken of op op een andere manier volledig de controle verliezen. Hier doelde ik op met dat het niet eens zeker is of dat al die competenties wel bijdragen tot een betere beroepsuitoefening. Bovendien horen universiteiten je niet specifiek op een beroep voor te bereiden maar je academisch te vormen, dat is waar wij de universiteiten voor betalen. Het ontgaat mij dan ook waarom VWO-scholen zoveel nadruk zouden moeten leggen - volgens deze reaageerder - op competenties.quote:Op zondag 23 februari 2014 15:55 schreef speknek het volgende:
[..]
Uh dit is redelijk tegenovergesteld aan de algemeen gangbare kennis hierover. Geautomatiseerde vaardigheden beklijven veel beter dan gedecontextualiseerde theorie.
en die je zo weer afleert als je ze niet meer nodig hebt.quote:Op zondag 23 februari 2014 15:49 schreef thabit het volgende:
[..]
QFT. School zou zich moeten bezighouden met zaken die het best op jonge leeftijd geleerd kunnen worden, en niet met zaken die je op latere leeftijd alsnog wel kunt leren zodra je ze nodig hebt.
En mensen met een hbo-p?quote:Op zaterdag 22 februari 2014 12:52 schreef Ryon het volgende:
Nu ik toch aan het tikken ben. Een nuttige aanpassing in het havo/hbo onderwijs:
Wetenschappelijk onderwijs (de universiteit) alleen nog toegankelijk maken met een vwo diploma met een cijfergemiddelde van minimaal een zeven! blijven.
Het gaat al fout met die 7+ aangezien het cijfergemiddelde op een lager niveau niets zegt over je capaciteiten om het hogere niveau aan te kunnen. Veel mensen met achten blijken toch die WO-opleiding niet aan te kunnen en veel mensen met zessen en zevens blijken het prima te doen. Voor de elite zou zo'n systeem wel handig zijn aangezien je met flink wat extra hulp - wat in te kopen is (huiswerkbegeleiding, examentraining, ...) gemakkelijk het cijfer kan verhogen terwijl het vooralsnog niet zo gemakkelijk is om het kind intelligenter te maken.quote:
Ik zit nu op universiteit en sta ongeveer een acht gemiddeld, maar heb ook mbo en hbo (1jaar) gedaan, en op mbo haalde ik lagere cijfers dan nuquote:Op zondag 23 februari 2014 16:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Het gaat al fout met die 7+ aangezien het cijfergemiddelde op een lager niveau niets zegt over je capaciteiten om het hogere niveau aan te kunnen. Veel mensen met achten blijken toch die WO-opleiding niet aan te kunnen en veel mensen met zessen en zevens blijken het prima te doen.
Kan allemaal best, maar een democratisch gekozen meerderheid heeft bepaald dat andere zaken dan alleen kernvakken van belang zijn.quote:Op zondag 23 februari 2014 15:45 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Over het ontbreken van feiten gesproken. Sinds wanneer zijn die competenties een legitieme reden om minder aandacht aan de inhoud te besteden? Weet je wat een probleem is van competenties? Je verleert ze net zo gemakkelijk en snel als dat je ze aanleert en het is vaak nogal discutabel wat nu de juiste competenties zijn. Dat probleem heb je niet met bijv. wiskunde en natuurkunde, als je het goed hebt aangeleerd dan beklijft het en er is geen twijfel mogelijk over dat het zinvol zijn van wat je aanleert.
Ik heb je dit al eerder zien roepen, heb je daar ook echte bronnen voor (op structurele schaal)of zijn het onderbuikgevoelens?quote:Op zondag 23 februari 2014 16:29 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Het is ook maar net welke opleiding jij op welk niveau volgde maar inderdaad, het selecteren op de hoogte van de cijfers is waanzin. Je kan beter selecteren op het niveau door een niveauspecifieke test af te nemen. Weet je voor wie het handig is als je selecteert op de hoogte van de cijfers? De elite. Je kan vrij gemakkelijk hogere cijfers kopen als je kind het niveau van het voorbereidende onderwijs aankan.
Oh ja? Waar haal jij dat 'feit' vandaan? Volgens mij heeft een groep ambtenaren hiervoor gekozen en heeft het parlement zich hier nauwelijks mee bemoeid.quote:Op zondag 23 februari 2014 16:31 schreef tofastTG het volgende:
[..]
Kan allemaal best, maar een democratisch gekozen meerderheid heeft bepaald dat andere zaken dan alleen kernvakken van belang zijn.
Van goed onderwijs naar gezever?quote:Dat kan namelijk ook niet, nadruk is namelijk verplaatst.
De spectaculaire cijferstijging van de klanten van bedrijven die geld verdienen met examentraining, huiswerkhulp etc.quote:Op zondag 23 februari 2014 16:33 schreef tofastTG het volgende:
[..]
Ik heb je dit al eerder zien roepen, heb je daar ook echte bronnen voor (op structurele schaal)of zijn het onderbuikgevoelens?
Dus dan is de minister ineens niet meer versntwoordelijk? Mooie boel zou dat worden.quote:Op zondag 23 februari 2014 16:33 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Oh ja? Waar haal jij dat 'feit' vandaan? Volgens mij heeft een groep ambtenaren hiervoor gekozen en heeft het parlement zich hier nauwelijks mee bemoeid.
[..]
Van goed onderwijs naar gezever?
Motivatie speelt uiteraard ook een rol. Als de stof je niet boeit, haal je al snel lagere cijfers, ook al is het makkelijker.quote:Op zondag 23 februari 2014 16:27 schreef hakunamatafaka het volgende:
[..]
Ik zit nu op universiteit en sta ongeveer een acht gemiddeld, maar heb ook mbo en hbo (1jaar) gedaan, en op mbo haalde ik lagere cijfers dan nu, dus het zegt vrij weinig allemaal. Ze zijn alle drie ook niet met elkaar te vergelijken. Laat staan het middelbare school systeem. Zoals jij al zei, het is echt totaal anders en mensen die daar uitblonken kunnen op uni wel sucken, omdat ze de onderwijsmethode niet onder de knie hebben.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |