abonnement Unibet Coolblue
  maandag 14 maart 2016 @ 08:56:23 #226
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_160654308
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_160678066
quote:
14-03-2016

ExoMars lancering geslaagd: eerste signalen NOMAD ontvangen


© getty.

De lancering van een sonde naar Mars, vanuit de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan, is geslaagd. Twaalf uur na de start van de Europees-Russische missie ExoMars heeft het controlecentrum in Darmstadt vanavond een eerste signaal van de satelliet ontvangen.

Het signaal werd ontvangen om 22.28 uur Belgische tijd. "We zijn op weg naar Mars", jubelde de chef van het Europese ruimtevaartagentschap ESA, Jan Wörner.

Het project ExoMars, dat meerdere miljarden kost, speurt voor de ESA en zijn Russische partner Roskomos naar sporen van leven op de Rode Planeet. Hiervoor wordt ook een beroep gedaan op een Belgisch instrument: NOMAD.

Als alles volgens plan verloopt zou de lander "Schiaparelli" op 19 oktober in de atmosfeer rond Mars moeten arriveren.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160850617
22-03-2016

Nieuwe zwaartekrachtkaart onthult hoe Mars er van binnen uitziet

Drie ruimtevaartuigen in een baan om Mars hebben een zwaartekracht gemaakt van de rode planeet. Dankzij deze kaart leren wetenschappers hoe Mars er van binnen uitziet.

“Net zoals een dokter een röntgenfoto gebruikt om het lichaam van een patiënt te inspecteren, gebruiken astronomen zwaartekrachtkaarten om de binnenkant van een planeet te ontleden”, vertelt onderzoeker Antonio Genova van het MIT. “Dankzij deze kaart kunnen we ruimtevaartuigen nog beter in een baan om Mars plaatsen, omdat we weten op welke plekken de zwaartekracht afwijkt. Ook begrijpen we nu beter hoe mysterieuze gebieden op deze planeet ontstaan.”

De nieuwe zwaartekrachtkaart verklaart hoe sommige landschapskenmerken zijn ontstaan op de grens tussen de relatief vlakke noordelijke laaglanden en de bekraterde zuidelijke hooglanden. De onderzoekers bevestigen daarnaast dat de buitenkern van Mars uit vloeibaar gesteente bestaat. Dit leidden zij af uit de bewegingen van de korst en de mantel van Mars. De twee manen om Mars – Phobos en Deimos – trekken namelijk voortdurend aan de korst en de mantel van de rode planeet, net zoals de maan verantwoordelijk is voor getijden op aarde.

.
Nieuwe zwaartekrachtkaart van Mars. Zoals je ziet is het zwaartekrachtsveld het sterkst (wit/rood) boven bergen en vulkanen, zoals de Olympus Mons.

.
Zwaartekrachtkaart van het noordelijk halfrond.

.
En van het zuidelijk halfrond.

De drie ruimtevaartuigen die de gegevens verzamelden waren de Mars Global Surveyor, Mars Odyssey en de Mars Reconnaissance Orbiter. Hoewel Mars op foto’s er perfect rond uitziet, is de planeet bobbelig. Een ruimtevaartuig in een baan om Mars voelt dit. Zo is de aantrekkingskracht boven een berg sterker dan boven een ravijn. Deze veranderingen dwingen ruimtevaartuigen om kleine baancorrecties uit te voeren. Deze fluctuaties zijn zestien jaar lang bijgehouden, waardoor wetenschappers een kaart hebben kunnen maken van het zwaartekrachtsveld van de rode planeet.

Overigens lijkt het makkelijker dan het is. Er zijn ook andere krachten actief, die de banen van ruimtevaartuigen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de kracht van zonlicht dat op de zonnepanelen van de ruimtevaartuigen valt of het afremmende effect van de atmosfeer van de rode planeet. Wetenschappers zijn twee jaar bezig geweest om deze krachten te filteren, zodat alleen de eigen zwaartekracht van Mars overbleef.

Het zwaartekrachtsveld van Mars verandert voortdurend door het veranderen van de seizoenen. Als het op een halfrond van de rode planeet winter is, dan vriest drie tot vier biljoen ton koolstofdioxide uit de atmosfeer vast op het oppervlak, waardoor er een flinke poolkap ontstaat. Dat is ongeveer 12 tot 16 procent van het totale gewicht van de volledige Martiaanse atmosfeer.


(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator vrijdag 25 maart 2016 @ 08:44:19 #229
8781 crew  Frutsel
pi_160927129
quote:
Europese Marssonde ontsnapt aan explosie

Na de lancering is de Europees-Russische Marssonde ExoMars aan een ontploffing ontsnapt. Een vluchtleider van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bevestigt op de astronomie-site Universe Today dat er waarschijnlijk iets is misgegaan met de laatste rakettrap.

Kort nadat een Russische rakettrap de sonde definitief op weg naar Mars had gestuurd en was losgekoppeld, lijkt de booster te zijn geëxplodeerd. Die was toen al ver genoeg van de sonde om geen schade aan te richten.

Volgens Michel Denis van ESA is pas zeker of de sonde er ongeschonden van af is gekomen als alle instrumenten zijn gecheckt. Dat zal de komende weken gebeuren.

Gisteren liet ESA weten dat de sonde tot nog toe vlekkeloos functioneert.

Wolk ruimtepuin

De geëxplodeerde rakettrap, Briz-M, had in twee stukken moeten splitsen en zichzelf in een baan moeten manoeuvreren waar het ruimtepuin geen bedreiging vormt voor satellieten.

Maar op foto's gemaakt door de OASI sterrenwacht in Brazilië is te zien dat de trap niet in twee stukken is gesplitst. Er is een wolk van puin te zien, wat op een explosie wijst.
Het is niet voor het eerst dat het misgaat met de rakettrap. In januari ontplofte een Briz-M die een Russische spionagesatelliet in de ruimte had gebracht. Waarschijnlijk was de oorzaak dat overgebleven brandstof aan boord van de rakettrap oververhit raakte door de zon. Een soortgelijk incident gebeurde in oktober 2012.
pi_161157282
En ondertussen maakt Opportunity 2 foto's van een dustdevil bij Endeavour Crater
Sol4332

https://www.facebook.com/MarsCuriosity/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 3 april 2016 @ 23:39:43 #231
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_161159823
quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2016 22:12 schreef -CRASH- het volgende:
En ondertussen maakt Opportunity 2 foto's van een dustdevil bij Endeavour Crater
Sol4332
[ afbeelding ]
https://www.facebook.com/MarsCuriosity/
Wat is dat voor een tornado in de achtergrond met die schaduw naar rechts aan de voet?
pi_161160902
quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2016 23:39 schreef Coelho het volgende:

[..]

Wat is dat voor een tornado in de achtergrond met die schaduw naar rechts aan de voet?
Dustdevil... tornado's bestaan niet op mars
En de schaduw is van die dustdevil
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_161215189
04-04-2016

Steile helling blijkt brug te ver voor Marsrover Opportunity

.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Opportunity kreeg opdracht een zeer steile helling te beklimmen, maar na drie pogingen bleek dat echt te veel gevraagd.

Het leek NASA wel een goed idee: Opportunity opdracht geven om de steilste helling die ooit door een Marsrover is bedwongen, te beklimmen. Dat het niet gemakkelijk zou worden, wist de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ook wel. Het gevaar bestond dat de oude Marsrover weg zou slippen. Om dat te voorkomen, kreeg de rover opdracht om zijn zes wielen veel vaker te laten roteren dan normaliter voor het afleggen van een dergelijke afstand nodig is.

De rover ondernam twee pogingen, maar zonder resultaat. NASA besloot het nog één keer te proberen. Maar hoewel de wielen vaak genoeg draaiden om de rover twintig meter verder te helpen, bleek deze – door het slippen – niet veel verder te komen dan 9 centimeter. En daarmee kwam de rover net iets te kort. Na deze drie pogingen besloot NASA om het idee uit het hoofd te zetten en de rover toch maar een andere opdracht te geven.

Hoewel Opportunity er niet in geslaagd is om zijn doel te bereiken, is alle moeite niet helemaal voor niets geweest. Doordat de rover tijdens zijn poging om de helling te bedwingen vrij schuin stond, is wat stof en zand van zijn zonnepanelen gegleden (zie afbeelding hieronder).

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161215200
quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2016 22:12 schreef -CRASH- het volgende:
En ondertussen maakt Opportunity 2 foto's van een dustdevil bij Endeavour Crater
Sol4332
[ afbeelding ]
https://www.facebook.com/MarsCuriosity/
Zeer mooie foto _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161215346
04-04-2016

Als er leven op Mars is, dan hier



Een internationale groep sterrenkundigen heeft zich bezig gehouden met een interessante vraag. Als er leven op Mars is, waar hebben we dan de grootste kans dat te vinden? Hun eensgezinde antwoord is te zien op de foto: het Argyre bassin op het zuidelijke halfrond van de rode planeet.

Argyre bevat landschapselementen die veelbelovend zijn vanuit astrobiologisch oogpunt, waaronder hydrothermale afzettingen, heuvels van ijs bedekt met sedimenten en oude gletsjers. Dat zijn plekken waar leven ondanks de barre omstandigheden stand kan houden. De onderzoekers spreken dan niet over kleine groene mannetjes, maar over sporen, schimmels of bacteriën.

Gelukkig is het bassin bovendien relatief makkelijk te bereiken voor toekomstige missies, zo schrijft het team in het vakblad Astrobiology. Die kunnen in de buurt landen en dan gericht op zoek gaan naar leven. Zelfs bemande missies komen daarvoor in aanmerking.

Het bassin ontstond 4 miljard jaar geleden toen een grote asteroïde zich in Mars boorde. De rode planeet had toen nog een atmosfeer en er was stromend water. Dat heeft het gat waarschijnlijk snel gevuld, aangezien er rivieren in de buurt waren. Dat zijn ideale omstandigheden voor leven om te ontstaan, zeker omdat de asteroïde wellicht ook leven bevatte. Veel biologen denken dat het leven op aarde zo ook is begonnen.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161221793
quote:
0s.gif Op woensdag 6 april 2016 09:27 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-04-2016

Als er leven op Mars is, dan hier



Een krater die je toelacht >:)
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_161439639
14-04-2016

Europese Marssonde maakt eerste testopname


Testopname van de Trace Gas Orbiter. Twee foto’s van de zuidelijke hemel zijn van elkaar afgetrokken. Doordat de camera tussentijds is gedraaid, zijn de sterren zowel positief als negatief afgebeeld. (ESA/Roscosmos/CaSSIS)

De Europees/Russische ruimtemissie ExoMars, die op weg is naar de planeet Mars, heeft zijn lancering op 14 maart jl. goed doorstaan. Er is een eerste (weinig spectaculaire) testopname van een stukje sterrenhemel naar de aarde overgeseind.

De afgelopen weken hebben vluchtleiders en wetenschap de beide componenten van ExoMars – de Trace Gas Orbiter (TGO) en de Schiaparelli-testlander – uitvoerig getest. Alles lijkt naar behoren te werken.

Na aankomst bij Mars, op 19 oktober van dit jaar, zal de TGO in een baan om de rode planeet worden gebracht. Van daaruit zal hij de chemische samenstelling van de Marsatmosfeer onderzoeken. Schiaparelli zal een zachte landing op de planeet maken en onderzoeken hoe de grote stofstormen op Mars tot stand komen.

Op dit moment, precies een maand na hun lancering, hebben TGO en Schiaparelli ruim 83 miljoen kilometer afgelegd. Ze hebben nog ruim 400 miljoen kilometer te gaan. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161768143
Elon Musk wil in 2018 met onbemande capsule naar Mars

Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, SpaceX, wil in 2018 een onbemande Dragon-capsule op Mars laten landen. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf in een tweet bekendgemaakt.

De Red Dragon, een variant van de Dragon-2 capsule die astronauten naar ruimtestation ISS moet gaan brengen, moet een zachte landing maken op de rode planeet. De vlucht is vooral bedoeld om ervaring op te doen voor toekomstige Mars-missies.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_161769067
27-04-2016

SpaceX wil in 2018 naar Mars


Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX wil in 2018 een onbemand ruimteschip naar Mars sturen. © reuters.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX wil in 2018 een onbemand ruimteschip naar Mars sturen. Met het project genaamd Red Dragon wil het bedrijf van Elon Musk de technologieën verfijnen die nodig zullen zijn voor een bemande missie naar de Rode Planeet.


© ap.

"Dragon 2 is ontworpen om overal in ons zonnestelsel te kunnen landen'', zei Musk woensdag op Twitter over een van de ruimteschepen die zijn bedrijf eerder ontwierp. "De Red Dragon Mars-missie is de eerste testvlucht."

Maan
Musk, ook de topman van automerk Tesla, voegde eraan toe dat hoewel de Dragon 2 geschikt is voor passagiers, hij er niet verder dan de maan mee zou willen reizen. De Dragon 2 is van binnen ongeveer even groot als een SUV-wagen.

Meer details over de Mars-missie volgen in september op het Internationaal Astronomisch Congres, dat dit jaar in Mexico wordt gehouden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 28 april 2016 @ 15:16:00 #240
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_161776488
SpaceX _O_
pi_161890940
02-05-2016

Tweede ExoMars-missie naar 2020 uitgesteld


© afp.

Het tweede luik van de Europees-Russische Marsmissie is van 2018 naar 2020 verschoven, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld.

Dit luik omvat een Russisch platform en een Europese robotjeep die diep in de Marsbodem zal boren.

De voorbereiding heeft echter dermate vertraging opgelopen dat de lancering beter in juli 2020 zal doorgaan in plaats van in 2018.

Op 14 maart lanceerde een Russische Proton-raket de eerste ExoMars-missie, bestaande uit een "orbiter" en een lander. De aankomst bij de Rode Planeet is voor oktober voorzien.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 3 mei 2016 @ 14:53:40 #242
323401 Kijkertje
met filter
pi_161896979
TRIPJE NAAR MAARS DUURT DANKZIJ NIEUWE AANDRIJVING NOG MAAR 30 MINUTEN

In dertig minuten naar Mars. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar wetenschappers achten het mogelijk. En wel met een nieuwe aandrijving waar momenteel hard aan wordt gewerkt.


Als mensheid hebben we de afgelopen decennia – want zolang doen we nog niet aan ruimtevaart tenslotte – best wat gepresteerd. Er rijden robots rond op Mars, mensen bezochten de maan, er draait een ruimtesonde rond komeet 67P/C-G en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Maar als we puur kijken naar de afstanden die de mensheid heeft afgelegd, hebben we het helemaal niet zo ver geschopt. Volgens de laatste berichten zijn we er nog niet eens in geslaagd om ons eigen zonnestelsel te verlaten: hoewel ruimtesonde Voyager 1 al meer dan 45 jaar onderweg is, zou deze zich nog altijd niet in de interstellaire ruimte bevinden.

Grote afstanden
Het verlangen om veel grotere afstanden af te leggen en veel verder gelegen bestemmingen te verkennen, is er. Maar de technologie om daar snel te komen, ontbreekt. Het heelal is groot en uitgestrekt. Om daar een goed beeld van te krijgen: een enkele reis naar Mars duurt met de huidige technologie al snel zo’n 250 dagen. En een reis naar de dichtstbijzijnde ster – die zo’n 4,2 lichtjaar van ons verwijderd is – zou met de huidige technologie duizenden jaren duren.

Bijna net zo snel als het licht
Het moge duidelijk zijn: als we ooit werkelijk het heelal willen gaan verkennen, zullen we met een nieuwe aandrijving moeten komen die ons in staat stelt om in korte tijd heel grote afstanden af te leggen. Bij voorkeur een aandrijving die het mogelijk maakt om te reizen met een snelheid die enigszins in de buurt komt van de snelheid van het licht (sneller reizen dan het licht is volgens de speciale relativiteitstheorie sowieso onmogelijk). Het klinkt als sciencefiction. Maar dat is het dankzij een aantal nieuwe ontwikkelingen niet langer. De technologie om te reizen met een snelheid die ongeveer drie keer kleiner is dan de snelheid van het licht is reeds aanwezig en kan de ruimtevaart op z’n kop gaan zetten, zo stellen wetenschappers. “Tien jaar geleden was wat wij voorstellen nog pure fantasie,” zo schrijft Philip Lubin, verbonden aan de University of California, Santa Barbara in dit paper. “Het is niet langer fantasie.”

Zeilen en lasers
Waar heeft hij het over? Over een aandrijving die mede mogelijk gemaakt wordt door licht, afkomstig van lasers. Hij duidt de aanpak aan als ‘photonic propulsion‘. Een ruimtevaartuig dat op deze manier wordt aangedreven, zal uitgerust worden met grote zeilen. Lasers vuren vervolgens – vanuit een baan rond de aarde – fotonen (lichtdeeltjes) op deze zeilen af. Deze lichtdeeltjes hebben geen massa, maar wel energie en impuls. Wanneer de lichtdeeltjes door het zeil gereflecteerd worden, staan ze een kleine hoeveelheid kinetische energie af. Het mooie aan de ruimte is dat het ruimtevaartuig helemaal geen weerstand ondervindt en als lichtdeeltjes het blijven trakteren op kinetische energie, kan het ruimtevaartuig heel geleidelijk uiteindelijk een snelheid bereiken die ongeveer net zo groot is als een derde van de snelheid van het licht.


Een artistieke impressie van een door lasers aangedreven ruimtevaartuig. Afbeelding: Philip Lubin / A Roadmap to Interstellar Flight.


Dertig minuten
In theorie zou een klein ruimtevaartuig (dat ongeveer 100 kilo weegt) met behulp van deze aandrijving in drie dagen op Mars kunnen arriveren. In theorie kan elk ruimtevaartuig – ongeacht de massa – op deze manier worden aangedreven. Maar hoe groter (en zwaarder) een ruimtevaartuig is, hoe langer de reis duurt. In eerste instantie ziet Lubin – met het oog op interstellaire missies – dan ook het meest in wat kleinere ruimtevaartuigjes. Als het systeem helemaal doorontwikkeld is en de lasers maximaal kunnen worden benut, kunnen piepkleine ruimtevaartuigjes het absurd ver schoppen. “Een wafeldun ruimtevaartuig met een 1 meter groot zeil kan in 10 minuten tijd 26 procent van de snelheid van het licht bereiken, Mars in 30 minuten bereiken, Voyager 1 in minder dan drie dagen passeren (…) en Alpha Centauri in zo’n twintig jaar bereiken.”


Waar zit de rem?
Overigens is deze aandrijving niet zo geschikt om een ruimtevaartuig in een baan rond bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde ster te brengen. Er is namelijk één probleem: het ruimtevaartuig kan heel moeilijk tot stilstand worden gebracht. In eerste instantie zullen ruimtevaartuigen die op deze manier worden aangedreven dan ook enkel langs objecten in de ruimte kunnen scheren. Maar goed, dat mag de pret niet drukken. New Horizons scheerde ook alleen maar langs Pluto en kijk wat dat opgeleverd heeft!

Hoewel de technologie volgens Lubin voorhanden is, moet er nog wel wat werk verzet worden alvorens de eerste ruimtevaartuigen met behulp van lichtdeeltjes de interstellaire ruimte gaan verkennen. Maar Lubin lijkt vastberaden deze vorm van aandrijving werkelijkheid te laten worden. En ook NASA ziet wel iets in het idee. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaf Lubin vorig jaar een beurs om nader onderzoek te doen. Zou het dan zomaar het begin zijn van een nieuw tijdperk in de ruimtevaart? Een tijdperk waarin we kleine ruimtevaartuigjes naar de hoeken van ons zonnestelsel en misschien zelfs wel naar plekken daarbuiten sturen? Als het aan Lubin ligt wel. “Het is tijd om te beginnen aan deze onvermijdelijke reis ver van huis.”

http://www.scientias.nl/t(...)nog-maar-30-minuten/
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  dinsdag 3 mei 2016 @ 15:28:22 #243
323401 Kijkertje
met filter
pi_161897655


THE WATER FLOWING ON MARS MIGHT BE *BOILING*

What the hell.


Last year, we all got really excited when scientists announced the most compelling evidence so far that salty, liquid water flows on Mars. Now researchers have revealed that something even more incredible is likely happening on the Red Planet - that flowing water is also boiling.

It sounds crazy, but the hypothesis solves a lot of unanswered questions that were lingering after the initial discovery, and also explains those mysterious, darks streaks we see growing and fading on the surface of the planet each year.

The initial evidence of liquid water came from the discovery of hydrated salt minerals inside these streaks, which run down the slopes of Mars each summer (which is still really cold by Earth's standards), lengthen as the planet heats up, and then fade as they cool.

These lines are so big that we can see those seasonal changes in them from our own satellites and telescopes:



What's been confusing for scientists is how liquid water is able to survive on Mars's surface long enough to etch out these lines. Because, given our understanding of water here on Earth, it should either boil or freeze in the low pressure of the Red Planet's atmosphere.

"The atmospheric pressure on Mars is very low compared to that on the Earth, which means that water boils at a much lower temperature than it does on Earth," one of the researchers, Susan Conway from the University of Nantes in France, told Ria Misra at Gizmodo. "On the Martian surface the pressure is 5 to 10 millibars, meaning that liquid water boils no matter what the temperature is."

That makes sense, but then if the water isn't liquid, what's creating the streaks? To figure this out, the scientists pain-stakingly recreated the conditions on Mars' surface in the lab, and then put a block of ice on a sand-covered slope and watched what happened as it melted.

They found that, under the simulated Martian conditions, the melting ice produced a liquid that started boiling vigorously, blasting up grains of sand and forming deep channels as it flowed down the slope and filtered into the sand.

In the same experiment under Earth conditions, the melting water didn't make much of an impact at all, showing how the flowing water on Mars can etch out those dark streaks:



This new finding is pretty awesome for our understanding of Mars, but it's also bad news for the prospect of discovering life on the Red Planet. While this evidence backs up the idea that there's liquid water on the planet, it also suggests that there's a lot less water than we originally thought.

"[Our results] show much less water is needed and that the water that is produced is very short-lived - therefore not a fabulous environment for micro-organisms," Conway told Gizmodo.

Of course, just because we now know how salty brine flows under Mars-like conditions in the lab, doesn't mean we know how it flows on the Red Planet. One criticism is the fact that these experiments can't mimic Martian gravity.

But the researchers' calculations suggest that, "the boiling effects might be even more intense under Martian gravity", Conway told Space.com.

"[However], indisputable proof that this process indeed happens on the surface of Mars could only be obtained through observations or experiments performed by future explorers, or possibly rovers," she added.

As we learn previously, the rovers we have on Mars right now are too unhygienic to go check out the water themselves, so it's even more reason for us to hurry up and get over to the Red Planet to study the liquid ourselves.

In the meantime, Conway and her co-researchers are going to continue studying the Martian water in the lab, and plan to test how its flow changes with variations in temperature and sediment type. "Our preliminary work suggests even more weird effects happen at higher water-flow rates," says Conway.

http://www.sciencealert.c(...)ars-might-be-boiling
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_161900456
quote:
6s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 14:53 schreef Kijkertje het volgende:
TRIPJE NAAR MAARS DUURT DANKZIJ NIEUWE AANDRIJVING NOG MAAR 30 MINUTEN


[quote][b]Op vrijdag 26 februari 2016 09:00 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

25-02-2016

Wetenschapper vindt manier om in halfuur naar Mars te reizen... en de technologie is nu al beschikbaar
.
(HLN)
;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162832756
03-06-2016

"In 2024 eerste mensen op Mars"



Conceptbeeld van een Dragon-capsule die op Mars landt. © SpaceX.

Ruimtevaart SpaceX-topman Elon Musk zit doorgaans niet om een gewaagde uitspraak verlegen, en ook op de developersconferentie Code 2016 liet hij weer van zich horen. Niet voor het eerst had Musk het over zijn plannen om mensen naar Mars te sturen. Voor het eerst is er nu ook een concrete timing: de eerste Marsreizigers zullen gelanceerd worden in 2024, om een jaar later op de rode planeet te arriveren. Dat meldt Forbes.


SpaceX-topman Elon Musk. © ap.

Musk was op de conferentie aanwezig om de recente ontwikkelingen toe te lichten van zijn pogingen om raketten opnieuw te doen landen. SpaceX is daar dit jaar al meermaals in geslaagd. De bedoeling van het project is delen van een raket te kunnen hergebruiken, om de kosten van ruimtevaart drastisch te doen dalen. Tegen het einde van de zomer hoopt het bedrijf een eerste raket met gerecupereerde onderdelen te lanceren.

Nog dit jaar wil Musk voor het eerst ook de grotere Falcon Heavy-raket lanceren. Die was aanvankelijk gepland voor 2012/2013, maar is nu nog steeds in ontwikkeling. Volgens Musk wordt de Falcon Heavy de krachtigste raket sinds de Saturn V die voor het eerst mensen naar de maan bracht.

Kolonisering

Al deze plannen leiden voor Musk naar het ultieme doel: naar Mars reizen. Tijdens de IAC-conferentie in september zal hij zijn langetermijnplannen voor de kolonisering van Mars bekend maken, maar op Code 2016 lichtte hij al een tipje van de sluier.

Zoals bekend wil Musk in 2018 een Dragon naar Mars sturen. Na die eerste lancering, zo voegde hij er nu aan toe, plant het bedrijf een nieuwe lading naar de rode planeet te sturen telkens als de banen van de aarde en Mars dat toelaten. Die gelegenheid is er eens om de 26 maanden.

In 2024 hoopt het bedrijf dan de eerste mensen naar Mars te sturen. Al moet zelfs Musk toegeven dat er omtrent dat plan nog wat onzekerheden bestaan.

Gesteld dat SpaceX erin slaagt vele mensen op Mars te krijgen, ziet Musk "grote ondernemingskansen" op de planeet, van "de eerste ijzerertsraffinaderij tot de eerste pizzatent". "Wat SpaceX nu probeert te doen, is een klimaat scheppen zodat ondernemers op Mars kunnen bloeien", klinkt het.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162832774
07-06-2016

Nog honderd mensen in de running om naar Mars te reizen



Zou jij hier willen wonen? © epa.

Van de 200.000 deelnemers die zich aanmeldden voor het Mars One-project zijn er nog honderd mensen over. De lijst met namen en reden voor een enkeltje naar de rode planeet werd gisteren bekendgemaakt.

De mogelijke ruimtereizigers worden nog vijf dagen lang aan testen onderworpen. Nadien blijven veertig gelukkigen over die naar Mars mogen. Mars One wil er met dit project voor zorgen dat de rode planeet permanent bewoond wordt door mensen. Vanaf 2026 zullen er iedere twee jaar steeds groepjes van vier personen naar de rode planeet vertrekken.

Tijdens de volgende selectieronde ontmoeten de kandidaten elkaar voor het eerst. In teams moeten ze opdrachten gaan uitvoeren. Aangezien de groep nooit meer zal terugkomen naar de aarde moeten ze onder meer in staat zijn om water te vinden en zelf voedsel te verbouwen. Ook moeten de kandidaten aangeven met wie ze het liefst op Mars willen leven.

Criteria
Alle groepen moeten voldoen aan een aantal criteria. Zo moet ieder team uit evenveel mannen als vrouwen bestaan en moet leeftijd en nationaliteit in balans zijn.

Na iedere dag wordt gekeken wat de voorkeuren zijn van de kandidaten en vallen er tien tot twintig gegadigden af. De veertig mensen die dan nog overblijven, gaan door naar de volgende selectieronde die plaatsvindt in september 2016. Voordat de geselecteerden mogen gaan, wordt er van hen verwacht dat ze acht jaar van hun leven wijden aan de voorbereiding van hun missie.

Bijdrage aan de wetenschap

Maar waarom zou je een enkeltje naar Mars boeken? Een van de deelnemers laat weten dat ze op deze manier een grote bijdrage wil leveren aan de wetenschap. Er zal namelijk onderzoek worden gedaan naar de impact van het leven op Mars op het menselijk lichaam.

Andere deelnemers geven aan dat het vroeger hun ultieme droom was om astronaut te worden. Op deze manier wordt dat toch een beetje makkelijker.

Endemol is watching you

Om de eerste vier personen op Mars te krijgen, heeft de organisatie ruim vijf miljard euro nodig. Endemol, het productiebedrijf achter Big Brother, heeft eerder dit jaar gezegd dat zij de selectieprocedure zal vastleggen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162844841
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juni 2016 00:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Endemol, het productiebedrijf achter Big Brother, heeft eerder dit jaar gezegd dat zij de selectieprocedure zal vastleggen.
En dan Orson Welles als regiseur? >:)

Ik snap ook wel dat er ergens geld vandaan moet komen en een firma als Endemol kan een dergelijke gebeurtenis prima ombuigen tot een kijkcijferkanon. Maar of je wetenschappelijke programma's door een entertainment bedrijf moet laten begeleiden....
Marstopia. -O-
pi_163053903
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juni 2016 17:25 schreef qajariaq het volgende:

[..]

En dan Orson Welles als regiseur? >:)

Ik snap ook wel dat er ergens geld vandaan moet komen en een firma als Endemol kan een dergelijke gebeurtenis prima ombuigen tot een kijkcijferkanon. Maar of je wetenschappelijke programma's door een entertainment bedrijf moet laten begeleiden....
Marstopia. -O-
Ik had het ook liever anders gezien :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163053918
14-06-2016

Marswagen Opportunity verlaat Marathon Valley


Panorama van de Marskrater Endeavour, gemaakt door de Marswagen Opportunity vanuit Marathon Valley. (NASA/JPL-Caltech)

De Amerikaanse Marswagen Opportunity, die in januari 2004 een zachte landing op Mars maakte, gaat binnenkort weer op pad. Sinds juli 2015 heeft Opportunity onderzoek gedaan in Marathon Valley - een vallei die de rand van de 22 kilometer grote krater Endeavour doorsnijdt. Ruimtesondes in een baan om Mars hadden eerder in dat gebied de aanwezigheid van kleimineralen vastgesteld - een aanwijzing dat er in een ver verleden stromend water voorkwam.

Marathon Valley is zo genoemd omdat de 'kilometerteller' van Opportunity bij aankomst op iets meer dan 42 kilometer stond - de lengte van een marathon (inmiddels heeft de Marswagen sinds zijn landing 42,79 kilometer afgelegd).

In Marathon Valley heeft Opportunity onder andere oppervlaktemateriaal gevonden waarin veel magnesiumsulfaat voorkomt. Dat mineraal is vermoedelijk ook onder invloed van vloeibaar water ontstaan.

Het onderzoek in Marathon Valley wordt een dezer dagen afgerond; Opportunity reist in zuidoostelijke richting verder, en viert binnenkort zijn 12,5-jarig verblijf op de rode planeet. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163053930
16-06-2016

Bunnik op Mars


De 29 kilometer grote Marskrater Bunnik. (IAU/NASA)

Een 29 kilometer grote inslagkrater op de planeet Mars is genoemd naar het Nederlandse dorp Bunnik, iets ten zuidoosten van Utrecht. Dat maakte de Internationale Astronomische Unie (IAU) op 14 juni bekend. Bunnik ligt op het zuidelijk halfrond van de planeet, iets ten oosten van de veel grotere krater Newton, in een relatief dicht bekraterd gebied dat Terra Sirenum heet.

Veel relatief kleine kraters op Mars dragen namen van steden en dorpen over de hele wereld; eerder zijn al Marskraters genoemd naar de Nederlandse steden Amsterdam, Bronkhorst, Edam, Urk, Vaals, Weert en Zutphen. Van deze 'Nederlandse' Marskraters is Zutphen, met een middellijn van 38 kilometer, de grootste. De naam Bunnik is voorgeteld door geofysicus Tjalling de Haas van de Universiteit van Utrecht, die in Bunnik woont. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')