Wat leuk! Toch maar eens neuzen tussen de kookboeken ...quote:Op donderdag 6 februari 2014 23:05 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Toen ik hem destijds kocht was hij wel wat prijziger, maar vind het leuk om mezelf zo af en toe een goed of bijzonder kookboek cadeau te doen. Zo vond ik een tijdje geleden deze in de kringloopwinkel:
Uit 1981 . Nog niks uit klaar gemaakt, maar dat staat zeker nog op de planning. Het is sowieso superleuk om door te lezen en handig voor de vergeten groenten die ik regelmatig eet. Dat voor die ¤3.50, veel plezier voor dat bedrag gehad.
Ja erg lekker! Vandaag nog bij een parel couscous saladequote:Op zondag 16 februari 2014 03:33 schreef bloempjuh het volgende:
Vast al eerder genoemd:
als vervanger van spek bij ons ontbijt, eten vegetarisch-etende lief en ik sinds een jaar ofzo gegrillde haloumi. Een griekse, zoutige, heel stevige kaas die zich erg goed laat bakken/grillen. Ervaringen mee, mede-vego's?
Die heb ik hier ook, twee keer! (die van mijn moeder en van mijn oma) Ik ben echt opgegroeid met dat kookboek. (waarmee ik dan niet wil zeggen dat ik alles erin kan waarderen of dat ik hem echt zou aanraden, eea is wel echt achterhaald)quote:Op donderdag 6 februari 2014 23:05 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Toen ik hem destijds kocht was hij wel wat prijziger, maar vind het leuk om mezelf zo af en toe een goed of bijzonder kookboek cadeau te doen. Zo vond ik een tijdje geleden deze in de kringloopwinkel:
[ afbeelding ]
Uit 1981 . Nog niks uit klaar gemaakt, maar dat staat zeker nog op de planning. Het is sowieso superleuk om door te lezen en handig voor de vergeten groenten die ik regelmatig eet. Dat voor die ¤3.50, veel plezier voor dat bedrag gehad.
Meest fijne vind ik nog altijd how to cook everything vegetarian / de dikke vegetariër van Mark Bitmann. Dat is gewoon een bijbel voor in de keuken . Er is ook een "gewone" variant van, "how to cook everything". Mocht je ooit eens geld over hebben
Ja, deels is het natuurlijk wel achterhaald, maar alsnog blijft het een leuk boek. Geeft net even een andere draai dan het "moderne" koken.quote:Op zondag 16 februari 2014 10:40 schreef _Ophelia_ het volgende:
[..]
Die heb ik hier ook, twee keer! (die van mijn moeder en van mijn oma) Ik ben echt opgegroeid met dat kookboek. (waarmee ik dan niet wil zeggen dat ik alles erin kan waarderen of dat ik hem echt zou aanraden, eea is wel echt achterhaald)
Het gaat bij dat DWDD item ook echt om de meer obscure gerechten. Tradities uit het buitenland die bewerkelijk zijn en die zijn toch vaak met vlees. Nu heb ik toch wel meer dan een keer gezien dat er iets vegetarisch werd gemaakt (een keer zeker, maar ook dat er een vegetarische variant beschikbaar was). Ik weet niet meer wat het voor een gerecht was, maar ik weet zeker dat het al is voorgekomen.quote:Op donderdag 6 februari 2014 21:26 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Jammer dat ze bij DWDD steeds die kok uitnodigen die alleen maar gerechten maakt waarin vlees centraal staat. Nu heb je natuurlijk met vlees meer mogelijkheden dan zonder vlees maar het zou leuk zijn als ze ook eens een vegetarische topkok zouden uitnodigen.
Haloumi is prima zelf te makenquote:Op zondag 2 maart 2014 01:48 schreef Vork het volgende:
Ik gebruik wel eens haloumi ja, omdat het zich het beste laat grillen. De kaasboer heeft het, maar daar is het erg duur, bij de Turk kan ik het niet altijd vinden. De meeste supermarkten in Duitsland verkopen het standaard voor een schappelijke prijs. Als ik daar ben dan neem ik het meestal wel mee. Verder doe ik er niet veel bijzonders mee, behalve grillen in een grillpan en daar doe ik dan een beetje honing over en sesamzaadjes.
Die progressiviteit van de VARA op dat gebied valt wel mee hoor. Je kunt je vast nog wel dat experiment herinneren waarbij de kantine van VARA, VPRO en NTR een week lang enkel een volledig vegetarisch aanbod hadden. Nou daar waren de medewerkers boos om, die konden daar geen begrip voor opbrengen, ookal was het maar voor een week. Nee wat eten betreft valt dat vies tegen. Wat ik bijvoorbeeld eerder een gemiste kans vind, is dat een zender als 24Kitchen geen vegetarische kookshow heeft. Ze hebben genoeg mensen binnen de gelederen die dat zouden kunnen maken (denk aan Andy MacDonald bijvoorbeeld). Omdat het toch 24 uur per dag koken is, is het ook veel makkelijker om het aanbod te verbreden binnen het kookprogrammaconcept, lijkt me.quote:Op zondag 2 maart 2014 02:24 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Die presentator kiest voor deze Franse koks omdat ze mediageniek zijn, niet zo zeer omdat ze Frans zijn. Dat hij zelf een liefhebber is van de Franse keuken is natuurlijk wel mooi mee genomen. Dat heeft MvN zelf wel eens aangegeven, dat de vaste gasten die wat interessants te vertellen hebben vooral een vaste gast zijn omdat ze het leuk doen en dat het hem eigenlijk weinig uitmaakt wat hun specialisme is. Case and point, die slangenspecialist en die Nederlandse mediamagnaat in Rusland. Als hij toevallig wel gespecialiseerd zou zijn in de Indische keuken en hij een leuk kookprogramma zou presenteren of eens voor een itempje in een ander programma het leuk deed dan zou hij daar regelmatig over de Indische keuken hebben mogen spreken.
Toch denk ik dat MvN wat beter zijn best zou mogen doen en zelf proactief zou kunnen zoeken naar een goede vegetarische kok die wel wat bijzonders kan en die het leuk kan vertellen. Het zou inderdaad passen bij de VARA die zo graag progressief wil ogen.
Dat is een ander punt, maar daar heb je wel gelijk in. Hoewel de vegetarische opties op een kaart ook meestal wel verraden of de rest van het menu (dus vlees en vis) de moeite waard is. Er zijn ontzettend veel restaurants met een eetcafemenu. Waarbij het alleen vlees is waar het gerecht om draait en je mazzel hebt als de groente die erbij wordt geserveerd niet uit een potje of blikje komt. Ik ken zelfs mensen die de keuze of ze ergens willen eten er ook vanaf laten hangen of ze vegetarische opties meer zijn dan enkel een maaltijdsalade geitenkaas, ookal zijn ze helemaal niet van plan om vegetarisch te gaan eten.quote:Sowieso merk ik dat erg weinig restaurants uit de voeten kunnen met vegetarische gerechten, de meeste restaurants komen anno 2014 nog steeds niet verder dan het vlees weglaten.
Dat dat zoiets is voor vegetariërs als dat het is voor vleeseters om hetzelfde gerecht zonder vlees te eten begrijpen ze niet, dat ook een vegetariër behoefte heeft aan meer verschillende smaken, wat hartigs en een beet en dat dit ook met goede vervangingen kan worden gerealiseerd begrijpen ze niet. Zolang de vegetariërs met groepen gaan eten waarin minstens 1 vleeseter zit die luidkeels protesteert als er geen bijzondere vleeskaart is blijft het amateurisme vrees ik. Er zijn genoeg vegetariërs maar het is zoals met groepen waarin rokers zitten, de rokers winnen het altijd, zelfs als ze in de minderheid zijn.
Tartex met champignons is lekkerquote:Op vrijdag 14 maart 2014 15:35 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik wil in april meedoen aan de veganchallenge. Ik kan weinig info vinden maar mijn idee is om 2 dagen per week volledig vegan te eten. Daarnaast eet ik sowieso al minstens eens per week vegetarisch dus dat scheelt toch weer.
Mijn struikelblok is echt brood. Ik ben gek op brood. En dat eet ik meestal met kipfilet of smeerkaas. Daar moet een alternatief voor komen wat wel mager is. Dus geen 4 boterhammen met pindakaas (ben aan het afvallen),
Hummus kan ik wel weer eens proberen, vond het nooit echt superlekker. Maar die dingen van Tartex, is dat het waard te halen? En anders? Avocado vind ik ook smerig
Mooi, lekker, gave foto's!quote:Op zaterdag 15 maart 2014 18:49 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
De Makkelijkste en Snelste Spaghetti ooit! én nog lekker ook natuurlijk...
Voor 2 personen
2 groene pepertje in ringetjes snijden
2 of 3 verse teentjes knoflook uitpersen of kleinsnijden
Verse Basilicum kleinsnijden
Tomaatjes in partjes snijden
[ afbeelding ]
Spaghetti koken in water met een flinke scheut olijfolie erbij, afgieten en uit laten lekken in
vergiet.
Olijfolie in dezelfde pan als waar je spaghetti in hebt gekookt, dan pepertjes even laten bakken,
knoflook erbij, dan de gare spaghetti erbij en alles flink door elkaar roeren, dan de basilicum
en tomaatjes erbij, nog even roeren, tomaatjes worden zo ook een beetje warm en klaar is Kees!
[ afbeelding ]
Goed receptje voor als je eens geen zin hebt om te koken of zoals bij bij het geval vandaag, als
je gootsteen is verstopt en je zo weinig mogelijk afwas wilt hebben
Kan heel goed denk ik !quote:Op zaterdag 15 maart 2014 19:06 schreef Gray het volgende:
[..]
Mooi, lekker, gave foto's!
Zelf ben ik een liefhebber van (blauw)kaas, dat zou ik hier in mengen.
Leuk, dat ga ik eens maken! En tof met foto's er bij zoquote:Op zaterdag 15 maart 2014 18:49 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
De Makkelijkste en Snelste Spaghetti ooit! én nog lekker ook natuurlijk...
Voor 2 personen
2 groene pepertje in ringetjes snijden
2 of 3 verse teentjes knoflook uitpersen of kleinsnijden
Verse Basilicum kleinsnijden
Tomaatjes in partjes snijden
[ afbeelding ]
Spaghetti koken in water met een flinke scheut olijfolie erbij, afgieten en uit laten lekken in
vergiet.
Olijfolie in dezelfde pan als waar je spaghetti in hebt gekookt, dan pepertjes even laten bakken,
knoflook erbij, dan de gare spaghetti erbij en alles flink door elkaar roeren, dan de basilicum
en tomaatjes erbij, nog even roeren, tomaatjes worden zo ook een beetje warm en klaar is Kees!
[ afbeelding ]
Goed receptje voor als je eens geen zin hebt om te koken of zoals bij bij het geval vandaag, als
je gootsteen is verstopt en je zo weinig mogelijk afwas wilt hebben
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |