Niet in heel Nederland, Eindhoven doet het dat vlak (samenwerking met bedrijven, spinoffs) wel goed.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 10:08 schreef oompaloompa het volgende:
Qua aflevering toptalenten voor het bedrijfsleven denk ik dat het wel slechter in Nederland is, je hebt minder contacten en voor mijn gevoel is er vanuit de universiteiten in NL zelf ook minder focus op het doorbreken in het bedrijfsleven.
Ja maar dat zorgt er nog niet voor dat de mensen waarmee je studeert ook allemaal zo succesvol zullen worden. Als je op Harvard of Wharton een MBA doet, kun je er van uitgaan dat een hele grote proportie van je studiegenoten later belangrijk zal zijn. Dat soort contacten zijn heel waardevol en die zijn moeilijker te leggen op Nederlandse universiteiten.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 17:56 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Niet in heel Nederland, Eindhoven doet het dat vlak (samenwerking met bedrijven, spinoffs) wel goed.
Waarom laat je die beste studies niet bij de bestaande universiteiten. Veel makkelijker. Dan kunnen er binnen een universiteit naast normale opleidingen ook topopleidingen aangeboden worden, wat trouwens al lang gebeurd. Erasmus heeft bijvoorbeeld bedrijfskunde nederlands en bedrijfskunde engels. De laatste opleiding worden alleen de beste toegelaten.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 02:37 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Een nieuwe universiteit zou ook helemaal niet zo duur te hoeven zijn. Pak van alle bestaande universiteiten de beste studie en gooi die op die nieuwe universiteit aangevuld met input uit bedrijfsleven.
De MBA is volgens mij een ongelukkig voorbeeld, als je voor een Nederlands, Belgisch of Duits bedrijf werkt (een groot bedrijf) dan zal je eveneens een MBA-opleiding volgen aan een selectieve MBA-school (bijv. Harvard of Stanford) als het bedrijf in jou een toekomstige CEO ziet. Deze opleidingen streven er juist naar om zo'n divers mogelijke vertegenwoordiging van landen te krijgen, als een bedrijf als Philips, ASML, IMEC, Shell, ... jou afvaardigt, als het ware, dan geraak je daar wel binnen als er geen gekke dingen gebeuren.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 18:06 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ja maar dat zorgt er nog niet voor dat de mensen waarmee je studeert ook allemaal zo succesvol zullen worden. Als je op Harvard of Wharton een MBA doet, kun je er van uitgaan dat een hele grote proportie van je studiegenoten later belangrijk zal zijn. Dat soort contacten zijn heel waardevol en die zijn moeilijker te leggen op Nederlandse universiteiten.
quote:Op maandag 7 oktober 2013 22:04 schreef Friek_ het volgende:
In Amerika werken ze wel wat harder dan die luie flikkers hier.
Op Wharton is slechts 35% van de studenten internationaal, HBS 34%.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 18:41 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
De MBA is volgens mij een ongelukkig voorbeeld, als je voor een Nederlands, Belgisch of Duits bedrijf werkt (een groot bedrijf) dan zal je eveneens een MBA-opleiding volgen aan een selectieve MBA-school (bijv. Harvard of Stanford) als het bedrijf in jou een toekomstige CEO ziet. Deze opleidingen streven er juist naar om zo'n divers mogelijke vertegenwoordiging van landen te krijgen, als een bedrijf als Philips, ASML, IMEC, Shell, ... jou afvaardigt, als het ware, dan geraak je daar wel binnen als er geen gekke dingen gebeuren.
Dan heb je denk ik mijn oorspronkelijke punt misschien niet helemaal begrepen of ik het niet goed over gebracht.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 01:57 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Zo veel bedrijven van het kaliber wat ik net noemde zijn er dan ook niet. Als dat soort bedrijven - Europese marktleiders - zich hard maken voor een werknemer dan heb je een flinke streep voor. Mijn punt was dat wij niet per se een dergelijke opleiding hier hoeven te hebben om mee te profiteren van zo'n opleiding. Ik heb trouwens helemaal geen hoge dunk van MBA-opleidingen (kort door de bocht: een hoop geld betalen voor status en netwerk) maar dat terzijde. Ik ben er meer in geïnteresseerd hoe onze academici, bedrijven en (wetenschappelijk) onderzoek zich verhouden tot die aan de andere kant van die grote plas water.
Ik heb gehoord dat ook op veel Ivy league scholen de studies niet al te moeilijk zijn. Men schijnt daar het idee te hebben dat als je eenmaal met een studie bent begonnen je hem in principe ook af moet kunnen maken. En inderdaad: het moeilijkste is bij die universiteiten om aangenomen te worden.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 23:05 schreef rhubarbje het volgende:
ivy league scholen zijn inderdaad beter omdat zij de beste mensen binnen halen (professoren en zo) en die kunnen betalen
daardoor word je onderwijs natuurlijk ook beter (ik bedoel inhoudelijk)
Behalve als je sociologie onder Diederik Stapel hebt gedaan dan.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 02:18 schreef oompaloompa het volgende:
Binnen de wetenschap zelf is dat namelijk helemaal niet zo moeilijk als je in NL hebt gestudeerd.
Inderdaad. Die doceerde sociale-psychologie. Heel ander vakgebied.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 02:39 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Behalve als je sociologie onder Diederik Stapel hebt gedaan dan.
Dat heb ik ook al van meerdere mensen gehoord nadat zij terug waren gekomen van een jaar of half jaar aan een van deze universiteiten. Maar dat ging met name om dat als je alleen al aanwezig bent je al vrij snel met een C beoordeeld wordt. Omgerekend naar Nederlandse begrippen is dat een goede zes. Het minimumniveau halen blijkt vrij makkelijk te zijn als je eenmaal binnen bent, iets wat voor Nederlanders (wij werken hier met een fail or pass systeem) enigszins onwerkelijk aandoet. Maar in Amerika werkt dat iets anders.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 02:27 schreef randomo het volgende:
[..]
Ik heb gehoord dat ook op veel Ivy league scholen de studies niet al te moeilijk zijn. Men schijnt daar het idee te hebben dat als je eenmaal met een studie bent begonnen je hem in principe ook af moet kunnen maken. En inderdaad: het moeilijkste is bij die universiteiten om aangenomen te worden.
De bachelors zijn naar mijn idee in de US vaak breder (zo is het vaak ook verplicht om een aantal vakken buiten je major te kiezen), terwijl de masters meer de diepte in gaan.
Ik weet niet in hoeverre het allemaal waar is, maar dit heb ik gehoord
Oja, dat wat ik gehoord heb geldt waarschijnlijk alleen voor wiskunde, daar heb ik me een beetje in verdieptquote:Op woensdag 9 oktober 2013 11:57 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat heb ik ook al van meerdere mensen gehoord nadat zij terug waren gekomen van een jaar of half jaar aan een van deze universiteiten. Maar dat ging met name om dat als je alleen al aanwezig bent je al vrij snel met een C beoordeeld wordt. Omgerekend naar Nederlandse begrippen is dat een goede zes. Het minimumniveau halen blijkt vrij makkelijk te zijn als je eenmaal binnen bent, iets wat voor Nederlanders (wij werken hier met een fail or pass systeem) enigszins onwerkelijk aandoet. Maar in Amerika werkt dat iets anders.
De meeste studenten gaan echter voor een hogere beoordeling en dan moet je echt flink rennen om de rest van de kudde bij te houden. Tempo en de complexiteit van de stof ligt aanzienlijk hoger.
Whatever. Een of andere zinloze gammastudie.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 11:54 schreef Ryon het volgende:
[..]
Inderdaad. Die doceerde sociale-psychologie. Heel ander vakgebied.
Nee, Lyrebird wil liever een goede universiteit met als gevolg dat de andere universiteiten heel veel zullen moeten inleveren, en dát zie ik niet zitten.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 02:37 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Exact.
En dat is het verschil tussen jouw (en mijn) visie en die van Euribob. Euribob wil liever geen goeie universiteit (met ernaast het huidige aanbod). Liever het credo "iedereen 'arm'". En ja, dat is geboren uit afgunst.
Een nieuwe universiteit zou ook helemaal niet zo duur te hoeven zijn. Pak van alle bestaande universiteiten de beste studie en gooi die op die nieuwe universiteit aangevuld met input uit bedrijfsleven.
Het is niet uitzonderlijk dat aan zo'n Ivy-league(-achtige) universiteit pak hem beet de helft van de studenten met lof slaagt voor de bachelorfase. Zo hard hoef je dan blijkbaar toch niet te werken om consequent A's en B's (vooral A's) te halen. In Nederland haalt eerder zo'n 20% een 8 of hoger gemiddeld.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 11:57 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat heb ik ook al van meerdere mensen gehoord nadat zij terug waren gekomen van een jaar of half jaar aan een van deze universiteiten. Maar dat ging met name om dat als je alleen al aanwezig bent je al vrij snel met een C beoordeeld wordt. Omgerekend naar Nederlandse begrippen is dat een goede zes. Het minimumniveau halen blijkt vrij makkelijk te zijn als je eenmaal binnen bent, iets wat voor Nederlanders (wij werken hier met een fail or pass systeem) enigszins onwerkelijk aandoet. Maar in Amerika werkt dat iets anders.
De meeste studenten gaan echter voor een hogere beoordeling en dan moet je echt flink rennen om de rest van de kudde bij te houden. Tempo en de complexiteit van de stof ligt aanzienlijk hoger.
Daar is het grootste nano-R&D-bedrijf van Europa gevestigd en ze zijn daar al een lange tijd goed bezig met spinoffs. Ook enigszins bijzonder, het is een brede universiteit waar zo'n beetje alle opleidingen worden aangeboden (vergelijkbaar met als Utrecht en een TU combineren). Als ik me niet vergis dan helpt dat bij die lijstjes.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 12:32 schreef Daarnaast het volgende:
[..]
Die kut belgen staan wel boven ons met KU Leuven. Schaam je Nederland!
Klopt, Tilburg staat er bijvoorbeeld niet in terwijl de losse opleidingen van TIlburg binnen die lijstjes altijd aardig hoog scoren.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 18:41 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Daar is het grootste nano-R&D-bedrijf van Europa gevestigd en ze zijn daar al een lange tijd goed bezig met spinoffs. Ook enigszins bijzonder, het is een brede universiteit waar zo'n beetje alle opleidingen worden aangeboden (vergelijkbaar met als Utrecht en een TU combineren). Als ik me niet vergis dan helpt dat bij die lijstjes.
Ik vind het een rare conclusie dat je blijkbaar niet hard hoeft te werken puur omdat de helft van de studenten met lof slaagt. Volgens mij valt de sfeer en mentaliteit aan een ivy totaal niet te vergelijken met (de meeste, er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn) opleidingen in Nederland. De vergelijking gaat niet op imo.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 18:38 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Het is niet uitzonderlijk dat aan zo'n Ivy-league(-achtige) universiteit pak hem beet de helft van de studenten met lof slaagt voor de bachelorfase. Zo hard hoef je dan blijkbaar toch niet te werken om consequent A's en B's (vooral A's) te halen. In Nederland haalt eerder zo'n 20% een 8 of hoger gemiddeld.
Eens, en goed plan, maar daar moeten dan ook toptalenten uit bedrijfsleven en innovatie bij aangetrokken worden. Vooral Amerikanen maar ook Japanners.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 23:05 schreef tfors het volgende:
Nu ik het mij bedenk, TUDelft, Leiden en EUR hadden ook ooit plannen om te fuseren. Dan hebben we gelijk onze topuniversiteit in Nederland, volgens de ranglijstjes dan wel, inhoudelijk niets veranderd.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |