Dit vind ik altijd ik het mooiste. Mensen die met dit soort shit moeten schermen. Dat zegt alles over de persoon zelf.quote:Op dinsdag 24 september 2013 20:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoax, jij hebt geen vrienden
En nee, ik reageer gewoon normaal.quote:Op dinsdag 24 september 2013 20:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ach kom, koos koets loopt hier al 6 topics te sneren
Dat geldtquote:Op dinsdag 24 september 2013 12:07 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Dat ligt er maar net aan hoe je het ziet.
Nou ja, de vruchten van iemands arbeid koop je in een winkel. Een arbeidscontract is de huur/koop van de arbeid zelf.quote:In feite koop je namelijk niet "zomaar arbeid" als werkgever. Je koopt in feite de vruchten van iemands arbeid.
Wel, arbeid wordt zelden gedefinieerd als een anonieme hoeveelheid joules die je levert oid. Daar heb je paarden voor. De arbeid die een mens levert is bijna altijd verweven met de persoonlijkheid van dat individu. Maar dat is ook een deel van waar de schoen wringt. Als je contractueel vastlegt wat er gedaan moet worden, beperk je de autonomie van de werker. En in een contractonderhandeling heb je sowieso een machtsverhouding die wordt gereflecteerd in wie er het beste vanaf komt.quote:Dat blijkt al uit het feit dat je in een arbeidsovereenkomst de aard van de werkzaamheden vastlegt. De werkgever kan niet vrij bezitten over die arbeid door je plots in te zetten voor iets compleet anders, onder dezelfde voorwaarden.
Dat is inderdaad omdat in de huidige situatie de staat het geweldsmonopolie heeft.quote:Op dinsdag 24 september 2013 22:30 schreef Pokkelmans het volgende:
Van bedrijven die gebruik van geweld tegen de eigen klanten (want dat is waar het in het voorbeeld om draait) kan ik zo gauw geen voorbeeld bedenken. Jij wellicht?
Tsja, als ik kinderen krijg ben ik ook de enige vader die ze hebben, ben ik dan ook een monopolist? Is onze zon de beste ster die we voor onze planeet kunnen hebben?quote:Op dinsdag 24 september 2013 23:09 schreef Pokkelmans het volgende:
Precies. Met als verschil dat je als bedrijf in feite 100% klanttevredenheid moet bewerkstelligen. Jij hebt als bedrijf immers je positie te danken aan 100% van je klantenbestand. Een overheid hoeft "slechts" een meerderheid binnen het electoraat te behalen. De 49% is te verwaarlozen. En waarom? Omdat er geen concurrentie is. De overheid is monopolist pur sang.
Tsja rijke mensen kunnen betere advocaten betalen. Dat is nu ook al. Betere kwaliteit voor meer geld. Dat geldt bv. ook voor gezondheidszorg: privéklinieken bedienen rijkere mensen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 23:56 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
"Te verwachten" dan. Waarom zouden rijken bevoordeeld worden in een libertarische samenleving? Tegenwoordig betaalt men ook voor die diensten, maar dan via belastingen.
Niets... want dat is een fantasie. Er zijn ook geen 70 maagden die wachten.quote:Op dinsdag 24 september 2013 23:56 schreef Pokkelmans het volgende:
Áls dit al zo is, wat is dan je bezwaar tegen een libertarische samenleving?
Wat je uiteindelijk koopt is de samenkomst van productiefactoren waarvan arbeid er één is.quote:Op woensdag 25 september 2013 00:34 schreef MadScientist het volgende:
Nou ja, de vruchten van iemands arbeid koop je in een winkel. Een arbeidscontract is de huur/koop van de arbeid zelf.
Tja, instemming schept verplichting. Dat maakt het zeker geen slavernij, of iets in die richting. Juist vanwege die instemmingquote:[..]
Wel, arbeid wordt zelden gedefinieerd als een anonieme hoeveelheid joules die je levert oid. Daar heb je paarden voor. De arbeid die een mens levert is bijna altijd verweven met de persoonlijkheid van dat individu. Maar dat is ook een deel van waar de schoen wringt. Als je contractueel vastlegt wat er gedaan moet worden, beperk je de autonomie van de werker. En in een contractonderhandeling heb je sowieso een machtsverhouding die wordt gereflecteerd in wie er het beste vanaf komt.
Mogelijk. Maar dan blijft dat geweld duur is, en negatief voor het imago van je bedrijf (zoals ook Blackwater heeft ondervonden). Volgens mij is het dus een weinig efficiënte wijze om de klanttevredenheid te vergroten.quote:[..]
Dat is inderdaad omdat in de huidige situatie de staat het geweldsmonopolie heeft.
In gevallen waar dat op wat voor manier dan ook omzeild wordt (private gevangenissen, militaire bedrijven als Blackwater, drugsdealers), zie je dat geweld wel altijd onrechtvaardig gebruikt wordt. Niet per se tegen de klanten, maar wel als 'externaliteit' tegen andere mensen.
Nouja, als het gaat om het aanbod van (overheids)diensten lijkt het me zeer relevant om over een markt te spreken.quote:[..]
Tsja, als ik kinderen krijg ben ik ook de enige vader die ze hebben, ben ik dan ook een monopolist? Is onze zon de beste ster die we voor onze planeet kunnen hebben?
Dit om te illustreren dat het gebruik van concepten die op een markt van toepassing zijn, niet per se zinnig zijn in een andere context. Niet alles is een markt. Dat is wat mij betreft (en ook een hoop anderen, heb ik het idee) één van de schrijnende denkfouten van zowel het libertarisme als het neoliberale denken in de westerse politiek de afgelopen decennia.
Ik kan me voorstellen dat zo'n argument op een libertarist overkomt als "je kan ook verhuizen naar een woning waar ze televisie van bedrijf A ontvangen, als jij ontevreden bent over je huidige aanbieder B". In het libertarisme zijn overheidsdiensten namelijk in principe gelijk aan bijvoorbeeld de afname van digitale tv: verkrijgbaar op een markt.quote:Bovendien kun je naar een ander land verhuizen. Dat is niet iets wat je elke dag doet, maar naar een ander huis verhuizen doe je ook niet elke dag, ondanks dat er een vrije markt in huizen is.
Inderdaad. De enige manier om dit te voorkomen is door ALLES te collectiviseren. Dat lijkt me weer een hele andere discussie dan de (mogelijke) merites van het libertarisme.quote:[..]
Tsja rijke mensen kunnen betere advocaten betalen. Dat is nu ook al. Betere kwaliteit voor meer geld. Dat geldt bv. ook voor gezondheidszorg: privéklinieken bedienen rijkere mensen.
Ik bespreek liever de theorie dan de aanhangers daarvan.quote:Op woensdag 25 september 2013 00:55 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Niets... want dat is een fantasie. Er zijn ook geen 70 maagden die wachten.
Mijn bezwaar tegen de gelovigen is dat zij tot in het leugenachtige niet willen erkennen dat ze met dwangoplossingen komen voor de theoretische failures in hun droom.
Dat ze aanbidders van kapitalistische bedrijfsdictaturen zijn en maar niet willen toegeven dat het dictaturen zijn... niks vrijheid voor iedereen
En dat zij volstrekt negeren wat de chaos kan worden in het theoretisch concept van die asociale samenleving die ze willen. Dat die anarchie leidt tot een totalitaire staat of meerdere staten/legers die elkaar bevechten.
Maar gelukkig is het allemaal theorie.
Sleep well.
Ik bepaal niks. Voor mij is nieuws ouds zodra ik er kennis van heb genomen. De krant verdwijnt dan al snel naar de kattenbak.quote:Op dinsdag 24 september 2013 20:50 schreef El_Matador het volgende:
[..]
En wie bepaalt dat? Jij stelt die grens van 0,5 dag.
Voor mij is nieuws ook nog wat langer geleden begon en nu nog speelt. En anderen denken er weer anders over.
Het lijkt me erg onlibertair om te bepalen dat nieuws na 0,5 dag "ouds" wordt.
Waar komt toch dat zotte idee van dat je klanten kan onderdrukken? Alleen de staat kan dat verder niemand want dan stap je gewoon over naar de concurrent die dat niet doet.quote:Op dinsdag 24 september 2013 21:33 schreef _dodecahedron_ het volgende:
[..]
Wat een naïef idee. Waarom zou de top van dat bedrijf dat marktonderzoekje uitvoeren als ze ook gewoon met de geweldsmiddelen waarover ze beschikken hun "klanten" kunnen onderdrukken?
Er is maar een overheid en er zijn talloze bedrijven. Voor de overheid kan je niet vluchten voor een bedrijf wel.quote:Op dinsdag 24 september 2013 22:21 schreef _dodecahedron_ het volgende:
[..]
Valt wel mee hoor, het ging prima in de middeleeuwen. Met geweld heersen over een arme onderlaag ging een kleine rijke elite makkelijk af.
[..]
Beetje een jij-bak he. Uiteraard, een democratische overheid kan ook de macht misbruiken, maar dat verandert er niks aan dat dat "bedrijf" dat ook kan.
Ja, geen geweldsmiddelen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 23:09 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Hebben bedrijven van tegenwoordig minder middelen dan middeleeuwse adel? Op de rest ga ik in na het volgende citaat.
Een bedrijf kan zich druk maken om "klanttevredenheid", maar dat is toch helemaal niet meer relevant als je geweld uit kan oefenen op mensen? Als mensen niet tevreden zijn, waarom schiet je ze niet gewoon dood.quote:Precies. Met als verschil dat je als bedrijf in feite 100% klanttevredenheid moet bewerkstelligen. Jij hebt als bedrijf immers je positie te danken aan 100% van je klantenbestand. Een overheid hoeft "slechts" een meerderheid binnen het electoraat te behalen. De 49% is te verwaarlozen. En waarom? Omdat er geen concurrentie is. De overheid is monopolist pur sang.
Juist wel, dat is zo gegroeid, historisch gezien. Er zijn steeds in de loop der jaren meer dingen bijgekomen die de macht van de overheid controleren, een grondwet, parlement ... daarom functioneren traditionele democratieën zoals Amerika of het VK ook beter dan Rusland of de Weimar-republiek in de jaren '20.quote:En waarom? Als het feitelijk toch geen extra waarborgen biedt...
quote:Op woensdag 25 september 2013 05:14 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Waar komt toch dat zotte idee van dat je klanten kan onderdrukken?
In het voorbeeld van Pokkelmans is er een bedrijf dat de rechtshandhaving doet.quote:Op woensdag 25 september 2013 05:17 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Er is maar een overheid en er zijn talloze bedrijven. Voor de overheid kan je niet vluchten voor een bedrijf wel.
quote:Dat snap ik. Zelf vind ik het altijd maar een beetje lafjes om te verwijzen naar youtube filmpjes of hele lange stukken tekst waar dan een klein fragment het werkelijke argument van moet vormen.
Stel je een wereld voor zonder overheid. Je zal bepaalde dingen zeker missen, zoals bijvoorbeeld politionele bescherming van jou en je (eigendoms)rechten. Friedman meent dat er bedrijven zullen ontstaan die tegen een periodieke betaling die rechten van hun klanten zullen beschermen. Zogenaamde "law-enforcement agencies". Er zijn verschillende, concurrerende bedrijven op de markt, en jij maakt op basis van jouw voorkeuren voor welke regels zij hanteren een keuze. Laten we dat bedrijf X noemen.
Op een dag kom je thuis en is je TV gejat. Je belt bedrijf X, meldt dat je tv is gejat, en zij komen opdraven. Na onderzoek blijkt uit bewijsmiddelen dat meneer A hoogstwaarschijnlijk jouw tv heeft gejat. Medewerkers van bedrijf X gaan bij meneer A langs en vragen of hij misschien jouw tv heeft gestolen. Hij antwoordt van niet.
Dan zijn er twee scenario's mogelijk.
Als eerste: meneer A is ook klant bij bedrijf X. In de voorwaarden van bedrijf X is afgesproken dat bij geschillen tussen klanten van bedrijf X, onafhankelijke rechtbank Y wordt gevraagd een oordeel te vellen op basis van de regels van bedrijf X. In dit geval gelden de voorwaarden, waarmee de klanten en het bedrijf akkoord zijn gegaan, dus als wet.
Een ander scenario is dat meneer A geen klant bij bedrijf X is, hij heeft een contract met het concurrerende law enforcement agency B. Dat levert een probleem op, want als de medewerkers van bedrijf X de tv meenemen, belt meneer A naar bedrijf B en halen zij de tv weer weg bij jou. De regels van bedrijf X kunnen nu dus niet als wet gelden.
De meest voor de hand liggende oplossing is om een onafhankelijke rechter met een goede reputatie aan te wijzen, die in de geschillen tussen bedrijf B en X zal oordelen. Omdat dit niet de enige keer is dat er geschillen zijn tussen de klanten van beide bedrijven is het handig om een vaste, private, rechtbank als bevoegd aan te wijzen (die we voor de grap Z noemen). Deze, en alle toekomstige geschillen tussen deze twee bedrijven zullen daar voorgelegd worden.
Maar op basis van welke regels dient de rechter in dit geval recht te spreken? Hij kan niet zomaar de regels van een van de law enforcement agencies kiezen. Deze bedrijven zullen dus moeten gaan onderhandelen, en samen tot een overeenkomst komen. Hierbij kijken zij naar de wensen van hun klanten. Zij laten een marktonderzoekje uitvoeren waaruit het volgende blijkt:
Klanten van bedrijf B willen bijvoorbeeld graag dat tv-dieven met een hele zware boete worden gestraft. Zij zijn, met zijn alle, bereid om in totaal 100.000 euro meer aan lidmaatschapsgeld te betalen aan bedrijf B als deze regel hun tv's zal beschermen in geschillen tussen deze twee bedrijven. De klanten van bedrijf X zijn milder en geloven niet zo in zware boete's, zij zijn met zijn alle bereid om in totaal 50.000 euro meer aan lidmaatschapsgeld te betalen als er in geschillen tussen deze twee bedrijven wordt bestraft met een lichte geldboete.
Indien akkoord wordt gegaan met de zware boete verdient bedrijf B 100.000 euro aan lidmaatschapsgelden en bedrijf X loopt 50.000 per periode mis. Indien akkoord wordt gegaan met de lagere boete loopt bedrijf B 100.000 euro mis, en bedrijf X verdient 50.000 meer.
De overeengekomen, en dus geldende wet, volgens Friedman: de zware boete, waarbij bedrijf B per periode 75.000 van de 100.000 extra inkomsten aan bedrijf X overmaakt. Zo gaan ze er allebij netto 25.000 op vooruit, en er is geldend recht voor de geschillen tussen deze twee bedrijven.
Zo zal er voor elk mogelijk paar van law-enforcement agencies een bevoegde rechtbank worden bepaald, en worden wetten gevormd door een systeem van wederzijds goedvinden, bijbetalen en afkoping. De bedrijven hebben er baat bij om de wetten en rechtspraak te regelen die men wil.
En nu maar hopen dat ik geen A, B, X, Y of Z verkeerd heb geplaatst.
Die zijn, zeker in dit geval, onlosmakelijk met elkaar verbonden.quote:Op woensdag 25 september 2013 01:11 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Ik bespreek liever de theorie dan de aanhangers daarvan.
Die zijn toch gewoon te koop?quote:Op woensdag 25 september 2013 07:09 schreef _dodecahedron_ het volgende:
[..]
Ja, geen geweldsmiddelen.
Omdat ze dan hoogstwaarschijnlijk onder de bescherming van een (andere) LEA vallen, die hun zal beschermen en geweld tegen hen in rechte zal vervolgen. Zoals een overheid nu doet.quote:[..]
Een bedrijf kan zich druk maken om "klanttevredenheid", maar dat is toch helemaal niet meer relevant als je geweld uit kan oefenen op mensen? Als mensen niet tevreden zijn, waarom schiet je ze niet gewoon dood.
Volgens mij is dat meer te wijten aan culturele verschillen dan aan institutionele, daar Rusland ook gewoon een grondwet en parlement heeft, maargoed.quote:[..]
Juist wel, dat is zo gegroeid, historisch gezien. Er zijn steeds in de loop der jaren meer dingen bijgekomen die de macht van de overheid controleren, een grondwet, parlement ... daarom functioneren traditionele democratieën zoals Amerika of het VK ook beter dan Rusland of de Weimar-republiek in de jaren '20.
Ja inderdaad, dat vind ik fantastisch. Vooral als deze ook nog eens voor geldelijk gewin onschuldige burgers afslacht. Iedereen kruipend en stervend in een laag stront en ingewanden.Dat is inderdaad mijn utopie. Wat fijn dat je dat zo snel opmerkt.quote:In jouw utopie is het alleen een CEO met een machinegeweer die wel of niet een marktonderzoekje gaat doen .....
Ik heb het duidelijk over concurrentie, meerdere bedrijven dus.quote:Op woensdag 25 september 2013 07:11 schreef _dodecahedron_ het volgende:
[..]
[..]
In het voorbeeld van Pokkelmans is er een bedrijf dat de rechtshandhaving doet.
[..]
Wat maakt libertariërs zo bijzonder dan?quote:Op woensdag 25 september 2013 07:45 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Die zijn, zeker in dit geval, onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Ik zie wel dat dit mogelijk is bij het aangaan van een contract tussen twee partijen waarin gelijk wordt afgesproken wie bevoegd is om bij een geschil een bindende uitspraak te doen.quote:Op woensdag 25 september 2013 07:11 schreef _dodecahedron_ het volgende:
[..]
[..]
In het voorbeeld van Pokkelmans is er een bedrijf dat de rechtshandhaving doet.
[..]
Ze zijn wat mij betreft vergelijkbaar met aanhangers van andere fundamentalistische stromingen zoals het communisme of strenge moslims of bevindelijk gereformeerden.quote:Op woensdag 25 september 2013 09:52 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Wat maakt libertariërs zo bijzonder dan?
Over wie heb je het dan?quote:Op woensdag 25 september 2013 09:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Toch vind ik het opvallend dat sommige mensen hier meer moeite hebben met libertariers dan met aanhangers van de meest verschrikkelijk vormen van dictatuur.
Maar voor de meeste conflicten wordt niet vooraf een contract aangegaan.quote:Op woensdag 25 september 2013 09:57 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Ik zie wel dat dit mogelijk is bij het aangaan van een contract tussen twee partijen waarin gelijk wordt afgesproken wie bevoegd is om bij een geschil een bindende uitspraak te doen.
Hoho, stop eens met trollen.quote:
Ik zou dat zelf graag bij een onafhankelijke rechtbank neerleggen.quote:Op woensdag 25 september 2013 10:16 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Maar voor de meeste conflicten wordt niet vooraf een contract aangegaan.
In hoeverre is een private rechtbank die direct door de belanghebbenden betaald moet worden onafhankelijk?quote:Op woensdag 25 september 2013 10:18 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Ik zou dat zelf graag bij een onafhankelijke rechtbank neerleggen.
In hoeverre is de huidige rechtsspraak dat? Heb je als burger het wel eens tegen de staat opgenomen?quote:Op woensdag 25 september 2013 10:20 schreef 99.999 het volgende:
[..]
In hoeverre is een private rechtbank die direct door de belanghebbenden betaald moet worden onafhankelijk?
De huidige rechtsspraak wordt grotendeels collectief betaald. de betrokken partijen betalen maar een beperkt griffierecht. Dat is nogal een verschil.quote:Op woensdag 25 september 2013 10:21 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
In hoeverre is de huidige rechtsspraak dat? Heb je als burger het wel eens tegen de staat opgenomen?
quote:Op woensdag 25 september 2013 10:21 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
In hoeverre is de huidige rechtsspraak dat? Heb je als burger het wel eens tegen de staat opgenomen?
Een arbitrage werkt alleen als de partijen áchteraf akkoord gaan met de uitspraak.quote:Op woensdag 25 september 2013 10:16 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Maar voor de meeste conflicten wordt niet vooraf een contract aangegaan.
Dit topic gaat over libertariërs en hun geloof.quote:Op woensdag 25 september 2013 09:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Toch vind ik het opvallend dat sommige mensen hier meer moeite hebben met libertariers dan met aanhangers van de meest verschrikkelijk vormen van dictatuur.
je kan bij arbitrage wel vooraf afspreken dat het bindend is, ook in lolbertopia. Maar als je voelt dat je zwak staat begin je er gewoon niet aan. Gewoon vooraf de arbitrage niet erkennen.quote:Op woensdag 25 september 2013 10:49 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Een arbitrage werkt alleen als de partijen áchteraf akkoord gaan met de uitspraak.
In het libertaire concept mag er geen justitie die kan dwingen, dus de partijen hebben alle vrijheid de uitspraak af te wijzen.
Die handtekening vooraf is niet dwingend genoeg, want....... mensen kunnen die afspraken verwerpen.
Afspreken vooraf dat het bindend is. Dat ken.quote:Op woensdag 25 september 2013 10:55 schreef 99.999 het volgende:
[..]
je kan bij arbitrage wel vooraf afspreken dat het bindend is, ook in lolbertopia. Maar als je voelt dat je zwak staat begin je er gewoon niet aan. Gewoon vooraf de arbitrage niet erkennen.
Dat kan je vooraf afspreken natuurlijk. Inclusief een vorm van handhaving.quote:Op woensdag 25 september 2013 10:57 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Afspreken vooraf dat het bindend is. Dat ken.
Maar niemand is gedwongen om die afspraak na te komen.
Welke parallellen zie je dan?quote:Op woensdag 25 september 2013 10:16 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Ze zijn wat mij betreft vergelijkbaar met aanhangers van andere fundamentalistische stromingen zoals het communisme of strenge moslims of bevindelijk gereformeerden.
Het is hier natuurlijk ook een beetje prijsschieten voor de critici: je kan elk punt van het libertarisme aanvallen zonder een redelijk en consistent alternatief te hoeven biedenquote:Op woensdag 25 september 2013 10:55 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Dit topic gaat over libertariërs en hun geloof.
Het gaat niet over communisten en hun geloof en hun praktijken.
Heel flauw om de focus dan zo uit te leggen dat een afwijzend standpunt tov libertariërs zo politiek incorrect is .
In een ander topic heb ik kritiek op de aanhangers van het rondehuismysterie.
BNW / Het Ronde Huis, vergeten, fictie of feit? Dl.27
Dat zegt dus helemaal niks hoe ik denk over terrorisme in Kenia. Over Obama en William Booth.
Over geroofde schatten door de kolonialen.
Of een zeurpiet in Pol
Beide partijen hebben er baat bij om vooraf arbitrage te bespreken.quote:Op woensdag 25 september 2013 10:55 schreef 99.999 het volgende:
[..]
je kan bij arbitrage wel vooraf afspreken dat het bindend is, ook in lolbertopia. Maar als je voelt dat je zwak staat begin je er gewoon niet aan. Gewoon vooraf de arbitrage niet erkennen.
Het fanatisme van de aanhang. Het zo'n beetje zien van de ideolgie als de 'absolute' waarheid.quote:Op woensdag 25 september 2013 11:30 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Welke parallellen zie je dan?
Dat hoeft zeker niet. Als je het gevoel hebt dat die arbitrage niet onafhankelijk is zou ik dat lekker afhouden.quote:Op woensdag 25 september 2013 11:33 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Beide partijen hebben er baat bij om vooraf arbitrage te bespreken.
Punt is ook dat lang niet alles in het leven gebeurt op basis van vooraf doorgeakkerde contracten.quote:Als je niet bereid bent om vooraf een clausule over de arbitrage op te nemen wordt de overeenkomst gewoon niet aangegaan, want dan ben je blijkbaar vooraf al van plan om tekortkomingen in de nakoming te gaan vertonen.
Fanatisme? Ik heb nog geen libertariërs op de barricaden gezien, of executiefilmpjes in de naam van de Markt, de barmhartige. Maar dat kan aan mij liggen.quote:Op woensdag 25 september 2013 11:34 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Het fanatisme van de aanhang. Het zo'n beetje zien van de ideolgie als de 'absolute' waarheid.
De bevlogen aanhang zou vermoedelijk 30 of 40 jaar terug communist geweest zijn, toen een populaire stroming onder dat soort mensen.
Des te stimulerender voor de arbitrageinstantie om onafhankelijkheid te bieden. Hoe onafhankelijker, hoe groter de klandiziequote:Op woensdag 25 september 2013 11:36 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Dat hoeft zeker niet. Als je het gevoel hebt dat die arbitrage niet onafhankelijk is zou ik dat lekker afhouden.
Daarom Friedman's idee van Law Enforcement Agencies. Zo heb je toch, zonder al te veel moeite, een aangewezen arbitrageinstantie en een geldende set regels voor de beslechting van die geschillen tussen de meerderheid van de bevolking.quote:[..]
Punt is ook dat lang niet alles in het leven gebeurt op basis van vooraf doorgeakkerde contracten.
Het redelijke en consistente alternatief is voor mij de moderne, westerse democratie. Die heeft stevige tekortkomingen maar iets beters heeft de mensheid eigenlijk nooit gekend.quote:Op woensdag 25 september 2013 11:31 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Het is hier natuurlijk ook een beetje prijsschieten voor de critici: je kan elk punt van het libertarisme aanvallen zonder een redelijk en consistent alternatief te hoeven bieden
Fanatisme op internet daarentegen is er te over. De massa is te klein om in de echte wereld iets voor elkaar te krijgen.quote:Op woensdag 25 september 2013 11:55 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Fanatisme? Ik heb nog geen libertariërs op de barricaden gezien, of executiefilmpjes in de naam van de Markt, de barmhartige. Maar dat kan aan mij liggen.
En zo is er ook een flinke markt voor (subtiel) gekleurde arbitrage.quote:[..]
Des te stimulerender voor de arbitrageinstantie om onafhankelijkheid te bieden. Hoe onafhankelijker, hoe groter de klandizie
En dan heb je alweer een soort overheid maar dan zonder democratische legitimatie en controle. Nee dank u.quote:Daarom Friedman's idee van Law Enforcement Agencies. Zo heb je toch, zonder al te veel moeite, een aangewezen arbitrageinstantie en een geldende set regels voor de beslechting van die geschillen tussen de meerderheid van de bevolking.
Mwah, dat er op Fok regelmatig topics in libertarismetopics verzanden heeft net zo veel te maken met de tegenstanders dan met de voorstanders van het libertarisme.quote:Op woensdag 25 september 2013 12:00 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Fanatisme op internet daarentegen is er te over. De massa is te klein om in de echte wereld iets voor elkaar te krijgen.
Waarom zou de wederpartij akkoord gaan met gekleurde arbitrage?quote:[..]
En zo is er ook een flinke markt voor (subtiel) gekleurde arbitrage.
Het is een dienst die nu als overheidsdienst wordt gezien. Dat die door een private partij wordt geleverd maakt niet direct dat het een "soort overheid" is. Deze heeft namelijk nog altijd geen soevereiniteit. En deze bestaat dan wel zonder democratische legitimatie, maar ook zonder mogelijkheid tot dwang en een geweldsmonopolie.quote:[..]
[..]
En dan heb je alweer een soort overheid maar dan zonder democratische legitimatie en controle. Nee dank u.
Nou ja dan zien we dat inderdaad anders.quote:Op woensdag 25 september 2013 01:07 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Wat je uiteindelijk koopt is de samenkomst van productiefactoren waarvan arbeid er één is.
Wat ik bedoel is dat als ik als werkgever een stapel grondstoffen heb, en iemand betaal om daar producten van te maken met mijn materiaal. Dan beschikt die persoon nog altijd over zijn "arbeid", althans zichzelf. Omdat het een afgebakende overeenkomst is, toegespitst op specifieke werkzaamheden. Maar heb ik uiteindelijk recht op de eindfabricaten.
En die instemming is dus, zoals ik hierboven probeer te laten zien, niet geheel vrijwillig, en behelst het verkopen van je persoonlijkheid, wat niet hetzelfde is als het verkopen van je persoon (slavernij), maar wel een inbreuk op je individuele rechten.quote:[..]
Tja, instemming schept verplichting. Dat maakt het zeker geen slavernij, of iets in die richting. Juist vanwege die instemming
Geweld is niet altijd duur natuurlijk. Dat ligt aan de omstandigheden. Een bedrijf zal altijd een afrekening maken tussen kosten en baten (tegenwoordig ook vaak inclusief imagoschade inderdaad), en als geweld goedkoper is dan geen geweld, zal de markt je dwingen om geweld te gebruiken. In die zin is er geen moreel appèl tegen geweld, slechts kosten/baten overwegingen. Zelfs als die meestal geweld voorkomen, is dat niet een prettige gedachte.quote:[..]
Mogelijk. Maar dan blijft dat geweld duur is, en negatief voor het imago van je bedrijf (zoals ook Blackwater heeft ondervonden). Volgens mij is het dus een weinig efficiënte wijze om de klanttevredenheid te vergroten.
Bovendien, zouden die individuen die werkzaam voor zo'n bedrijf het boekje te buiten gaan (ik neem aan dat die excessen geen protocol of voorbeelden van normale bedrijfsvoering zijn), zich in overheidsdienst wél gedragen?
Dat lijkt mij dan weer niet. De staat is gewoon per definitie iets anders dan een markt. En zo zijn er wel meer terreinen waar je wel geforceerd een markt van kunt maken, maar die gewoon weerbarstig niet de 'gewenste' resultaten opleveren omdat het nou eenmaal anders is dan een markt.quote:[..]
Nouja, als het gaat om het aanbod van (overheids)diensten lijkt het me zeer relevant om over een markt te spreken.
Ja, maar ook omdat een telecomaanbieder niet aan een lap grond vast zit (zoals een huis of een staat). En omdat de overheid telco's dwingt om betere overstapmogelijkheden te bieden, om de marktwerking zo beter te laten verlopen...quote:[..]
Ik kan me voorstellen dat zo'n argument op een libertarist overkomt als "je kan ook verhuizen naar een woning waar ze televisie van bedrijf A ontvangen, als jij ontevreden bent over je huidige aanbieder B". In het libertarisme zijn overheidsdiensten namelijk in principe gelijk aan bijvoorbeeld de afname van digitale tv: verkrijgbaar op een markt.
En laten we wel wezen, het wisselen van aanbieder gaat, ondanks de povere klantenservice die we kennen van telecomaanbieders, nog beduidend makkelijker dan verhuizen.
[..]
Dat is inderdaad vrij radicaal, maar niet onrechtvaardig. En wellicht buiten de scope van dit topic.quote:Inderdaad. De enige manier om dit te voorkomen is door ALLES te collectiviseren. Dat lijkt me weer een hele andere discussie dan de (mogelijke) merites van het libertarisme.
Tsja, eerlijk is eerlijk, fanatisme vind je wel in elke hoek. En al helemaal op internet. Dat lijkt er voor gemaakt.quote:Op woensdag 25 september 2013 12:00 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Fanatisme op internet daarentegen is er te over. De massa is te klein om in de echte wereld iets voor elkaar te krijgen.
Verder lezen: http://econlog.econlib.org/archives/2013/09/the_homage_stat.htmlquote:Here's an odd thought for a libertarian: The government very rarely tells me to do anything. Once per year, the IRS orders me to pay federal income taxes. Once per year, the state of Virginia forces me to pay state income taxes and get my car inspected. Once per year, Fairfax County makes me pay property taxes. Traffic laws aside, the government leaves me alone more than 350 days per year.
How is this possible when the government regulates almost every aspect of American life, and takes 40% of GDP? The government controls the labor market (especially for foreign workers). The government decides what products I can and can't buy. The government runs a massive retirement system that I can't escape without leaving the country. How can the government control me so thoroughly yet so rarely boss me around?
Niet alleen op fok natuurlijk. Het is nu eenmaal een groep die zich nogal fanatisch gedraagt op het internet. In de VS zag je dat de vorige keer met de verkiezingen ook Ron Paul als halve heilige en zijn tegenvallende resultaten in de echte wereld waren het gevolg van een complot in de media. Compleet mesjoche maar vanuit fanatici begrijpelijk.quote:Op woensdag 25 september 2013 12:28 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Mwah, dat er op Fok regelmatig topics in libertarismetopics verzanden heeft net zo veel te maken met de tegenstanders dan met de voorstanders van het libertarisme.
Weet jij op voorhand voor alles precies wat je tekent?quote:Waarom zou de wederpartij akkoord gaan met gekleurde arbitrage?
En als ze dat alles niet hebben is het weer een vrijblijvend dingetje waar niemand zich iets van aan hoeft te trekken. Of het is een instituut dat bestaat uit volslagen willekeur...quote:Het is een dienst die nu als overheidsdienst wordt gezien. Dat die door een private partij wordt geleverd maakt niet direct dat het een "soort overheid" is. Deze heeft namelijk nog altijd geen soevereiniteit. En deze bestaat dan wel zonder democratische legitimatie, maar ook zonder mogelijkheid tot dwang en een geweldsmonopolie.
Klopt maar pakweg een fanatieke D66'er komt over het algemeen al minder extreem over.quote:Op woensdag 25 september 2013 13:03 schreef MadScientist het volgende:
[..]
Tsja, eerlijk is eerlijk, fanatisme vind je wel in elke hoek. En al helemaal op internet. Dat lijkt er voor gemaakt.
Ik verwacht niet dat er een kleine meerderheid zal zijn die "alles" heeft. Bovendien verkrijg je niet zomaar grondstoffen, daar moet voor gewerkt worden. Indien je ze koopt moet er eerst voor dat geld gewerkt worden.quote:Op woensdag 25 september 2013 13:01 schreef MadScientist het volgende:
[..]
Nou ja dan zien we dat inderdaad anders.
Daar wil ik nog de kanttekening bij plaatsen dat de aarde en haar grondstoffen al miljarden jaren bestaan, en het volgens mij moreel onjuist is dat een kleine groep mensen dat in eigendom heeft. Dwz, daar absolute zeggenschap over heeft en dus per definitie de mensen die niets hebben uitsluit van de welvaart die in de aarde verstopt zit, en van iedereen is. Jouw voorbeeld geeft aan dat als je grondstoffen 'hebt', je andere mensen werk kunt laten doen om er zelf (soms letterlijk slapend) rijk van te worden. Dit lijkt mij een onrechtvaardige situatie en de basis van een klassenmaatschappij op onterechte basis.
Bovendien laat het zien dat als alles op aarde opverdeeld is, je alleen nog maar jezelf kunt onderhouden door je arbeid te verhuren. Op individueel niveau kun je zeggen, zoek een andere baas als deze je niet aanstaat, maar op macro-niveau kun je zeggen dat arbeid altijd de mindere machtspositie heeft, ten opzichte van eigendom.
In de huidige situatie "moet" je ook een baan hebben. Dat sociale vangnet is ook niet oneindig.quote:[..]
En die instemming is dus, zoals ik hierboven probeer te laten zien, niet geheel vrijwillig, en behelst het verkopen van je persoonlijkheid, wat niet hetzelfde is als het verkopen van je persoon (slavernij), maar wel een inbreuk op je individuele rechten.
Er zullen best voorbeelden te bedenken zijn waarin geweld inderdaad de goedkopere oplossing is. Dat maakt niet direct dat men immoreel is en ook daadwerkelijk tot geweld over zal gaan.quote:[..]
Geweld is niet altijd duur natuurlijk. Dat ligt aan de omstandigheden. Een bedrijf zal altijd een afrekening maken tussen kosten en baten (tegenwoordig ook vaak inclusief imagoschade inderdaad), en als geweld goedkoper is dan geen geweld, zal de markt je dwingen om geweld te gebruiken. In die zin is er geen moreel appèl tegen geweld, slechts kosten/baten overwegingen. Zelfs als die meestal geweld voorkomen, is dat niet een prettige gedachte.
Het schenden van de rechten van derden is niet meer legaal in een libertarische samenleving dan het tegenwoordig is. Mede daarom zie ik geen vergroot risico op dit soort toestanden. Bovendien zal de bereidheid om zaken te doen met gewelddadige bedrijven of individuen afnemen. Wederkerigheid is sterk verankerd in het libertarisch gedachtegoed.quote:Bovendien zijn volgens mij de klanten zelden de dupe van geweld van bedrijven (ivm klanttevredenheid idd), maar juist 'onschuldige' derden. Dat noemt men dan een externaliteit. Maar het is nogal een moral hazard naar klant én bedrijf toe als zij beiden beter kunnen worden van zo'n deal.
Er zijn in het internationaal recht ook voldoende waarborgen die burgers moeten beschermen. Daar kan men zich dan op beroepen indien nodig.quote:Ik denk dat dat ook niet heel anders is dan hoe staten namens hun burgers oorlog voeren tegen een ander land, je denkt er zelf beter van te worden (zoals de olie-oorlogen van de VS), en andere mensen zijn de dupe. In principe kunnen die andere landen zich beroepen op hun (internationaal) recht, zoals er nu volgens mij een non-agressie recht geldt, internationaal, maar de partij met de meeste macht walst daar gewoon overheen.
Dat lijkt mij een natuurlijke reactie op verandering van een situatie. Nu weet je immers min of meer waar je aan toe bent.quote:Of de balans in een libertarische samenleving dan doorslaat naar een relatief geweldloze of naar één van willekeurig geweld tegen arme mensen, is misschien moeilijk te voorspellen, maar ik heb daar geen goed gevoel bij.
Men wordt toch ook niet door de markt gedwongen om te betalen voor bloeddonaties?quote:[..]
Dat lijkt mij dan weer niet. De staat is gewoon per definitie iets anders dan een markt. En zo zijn er wel meer terreinen waar je wel geforceerd een markt van kunt maken, maar die gewoon weerbarstig niet de 'gewenste' resultaten opleveren omdat het nou eenmaal anders is dan een markt.
Volgens mij is het bijvoorbeeld ook wel bewezen dat mensen minder organen of bloed doneren als ze er financieel voor worden beloond, dan dat het gewoon uit morele overwegingen wordt gedaan.
Een staat zit dan wel aan de grond "vast", maar de overheidsdiensten an sich niet. Waarom zou ik in Gelderland bijvoorbeeld niet de Overijsselse politie in kunnen huren als zij efficiënter werken?quote:[..]
Ja, maar ook omdat een telecomaanbieder niet aan een lap grond vast zit (zoals een huis of een staat). En omdat de overheid telco's dwingt om betere overstapmogelijkheden te bieden, om de marktwerking zo beter te laten verlopen...
Ik hou het maar op "buiten de scope van dit topic". Wellicht komt dat een andere keer nog aan bod.quote:[..]
Dat is inderdaad vrij radicaal, maar niet onrechtvaardig. En wellicht buiten de scope van dit topic.
In de huidige samenleving is dat wel een reden voor de staat om te nivelleren overigens. Zodat arme mensen nog eens bij de rechter of dokter kunnen aankloppen.
Het is makkelijker te zien wat er vreemd is aan een ver buitenland dan aan de praktijk van elke dag. In Pakistan snappen ze weer niets van onze cultuur en in Noord Korea is Kim GOD. Wie heeft er gelijk?quote:Op woensdag 25 september 2013 13:13 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Klopt maar pakweg een fanatieke D66'er komt over het algemeen al minder extreem over.
Is er in de VS dan ook een politieke groepering die niet compleet gestoord is?:Pquote:Op woensdag 25 september 2013 13:12 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Niet alleen op fok natuurlijk. Het is nu eenmaal een groep die zich nogal fanatisch gedraagt op het internet. In de VS zag je dat de vorige keer met de verkiezingen ook Ron Paul als halve heilige en zijn tegenvallende resultaten in de echte wereld waren het gevolg van een complot in de media. Compleet mesjoche maar vanuit fanatici begrijpelijk.
Niet precies, maar de belangrijkste clausules lees ik altijd even door. Zal wel een juristentrekje zijn. Overigens alleen voor de wat belangrijkere zaken, niet de gebruikersovereenkomsten van software en dergelijke.quote:[..]
Weet jij op voorhand voor alles precies wat je tekent?
Nouja, ik kan me voorstellen dat de contractuele betrekking tussen afnemer en LEA de mogelijkheid biedt om na uitspraak van een onafhankelijk rechter de toegewezen vordering te verhalen op afnemer.quote:[..]
En als ze dat alles niet hebben is het weer een vrijblijvend dingetje waar niemand zich iets van aan hoeft te trekken. Of het is een instituut dat bestaat uit volslagen willekeur...
Tja, wanneer je vanuit je geloof/overtuiging redeneert op basis van een wereld zoals alleen jij en je geloofsgenoten die kennen dan begin je in een serieuze discussie nu eenmaal op een flinke achterstand.quote:Op woensdag 25 september 2013 13:32 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Het is makkelijker te zien wat er vreemd is aan een ver buitenland dan aan de praktijk van elke dag. In Pakistan snappen ze weer niets van onze cultuur en in Noord Korea is Kim GOD. Wie heeft er gelijk?
Heus, die zijn erquote:Op woensdag 25 september 2013 13:33 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Is er in de VS dan ook een politieke groepering die niet compleet gestoord is?:P
En conflicten ontstaan niet alleen om serieuze zaken. Maar ook om bv software of een ruzie met je buren om de grens tussen beiden.quote:Niet precies, maar de belangrijkste clausules lees ik altijd even door. Zal wel een juristentrekje zijn. Overigens alleen voor de wat belangrijkere zaken, niet de gebruikersovereenkomsten van software en dergelijke.
In de huidige rechtsstaat wel. In libertopia ligt dat toch anders, zeker als het niet meer af te dwingen is zonder toestemming vooraf.quote:Bovendien bestaat er niet echt de noodzaak om alle details van een overeenkomst te weten, aangezien pertinent onredelijke bepalingen in bijvoorbeeld algemene voorwaarden gewoon verboden zijn, en overeenkomsten worden behelst door redelijkheid en billijkheid.
Dat is financieel voor velen niet zo aantrekkelijk, als je kwaad wil is een andere koers veel lucratiever.quote:Ik neem aan dat zelfs het meest basale privaatrechtelijke stelsel dat de markt voort zal brengen dergelijke bepalingen zal instellen.
En wat als ik van mening ben dat die LEA in het algemeen en die rechter in het bijzonder niet onafhankelijk zijn? Kan ik me immers alles bij voorstellen wanneer niet de rechtsspraak maar het rendement van de aandeelhouders centraal staat...quote:Nouja, ik kan me voorstellen dat de contractuele betrekking tussen afnemer en LEA de mogelijkheid biedt om na uitspraak van een onafhankelijk rechter de toegewezen vordering te verhalen op afnemer.
Oplichters stoppen nu ook na een veroordeling en slechte publiciteit?quote:Verder geldt de wederkerigheid hier weer: als iemand een reputatie heeft van het weghonen van arbitrage-uitspraken, wie is er dan nog bereid om overeenkomsten aan te gaan met deze persoon?
lekker naïef, wat zal ontstaan is dat mensen in een nieuwe structuur gedwongen worden waarbij hun eigen invloed veel beperkter is dan in de huidige situatie.quote:Zoals ik in het eerste topic al eens heb gesteld: op den duur zullen er zeker "staatachtige" structuren ontstaan, maar dan op basis van tastbare overeenkomsten in plaats van het vage, abstracte en mogelijk bestaande sociaal contract. En het voordeel van tastbare overeenkomsten is dat je ze kan lezen, vergelijken en opzeggen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |