Voor zover ik weet en ervaren heb, ‘kan’ onzekerheid/angst inderdaad ervoor zorgen dat je gedachten op hol slaan. Het “probleem” hier is dan niet zozeer het te veel nadenken, maar onzekerheid/angst. Als je weet hoe je die onzekerheid/angst moet verwerken, dan vallen die gedachten ook vanzelf weg. Die stroom aan gedachten wordt in dit geval vaak door het onderbewustzijn 'gebruikt' om de onzekerheid/angst te 'maskeren', omdat je (nog) niet weet hoe je met die onzekerheid/angst moet omgaan. Angst, onzekerheid, etc. worden in dit topic en in de betreffende boeken regelmatig besproken.quote:Op donderdag 19 december 2013 15:17 schreef Skynilla het volgende:
Kan dit je ook helpen met onzekerheid? Merk dat ik te veel nadenk omdat ik onzeker ben. Vooral als het gaat om contact leggen met vreemden van het zelfde geslacht
Over scientific American gesproken:quote:Op vrijdag 20 december 2013 18:23 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Nog een reden waarom het zo belangrijk is je bewust te worden van je gedachten:
[..]
quote:Accepting the Pain
Instead of backing away from negative emotions, accept them. Acknowledge how you are feeling without rushing to change your emotional state. Many people find it helpful to breathe slowly and deeply while learning to tolerate strong feelings or to imagine the feelings as floating clouds, as a reminder that they will pass. I often tell my clients that a thought is just a thought and a feeling just a feeling, nothing more.
If the emotion is overwhelming, you may want to express how you feel in a journal or to another person. The exercise may shift your perspective and bring a sense of closure. If the discomfort lingers, consider taking action. You may want to tell a friend her comment was hurtful or take steps to leave the job that makes you miserable.
You may also try doing mindfulness exercises to help you become aware of your present experience without passing judgment on it. One way to train yourself to adopt this state is to focus on your breathing while meditating and simply acknowledge any fleeting thoughts or feelings. This practice may make it easier to accept unpleasant thoughts [see Being in the Now, by Amishi P. Jha; Scientific American Mind, March/April 2013].
http://www.scientificamer(...)tions-key-well-being
Als er iemand is die nooit pretendeert dat ie meer weet dan een ander, of meer verlicht is dan een ander, of anderen daarbij kan helpen, dan is het Jeff Foster wel. Jeff Foster is juist verre van een charlatan.quote:Op dinsdag 17 december 2013 13:42 schreef Gray het volgende:
[..]
Foster komt me veel te gehaast over voor iemand die innerlijke vrede gevonden zou hebben. Daarnaast praat ie veel te veel goeroe's na als Maharshi en Tolle, en zijn zogenaamd slimme woordspelingen zijn helemaal niet slim.
Op mij komt ie over als een man die na z'n depressie veel gelezen heeft en zijn geluk zocht in geld verdienen aan spiritualiteit en geestelijk zwakke mensen die snakken naar een beetje rust, vrede en geluk.
Mooi dat het sommige mensen helpt, maar minder mooi dat iemand die doet denken aan een charlatan daar aan verdienen kan. Aan de andere kant is er een verhaal van de boeddha en de 'trickster':
Dat is mij nog niet eerder opgevallen, maar misschien na het kijken van het filmpje...quote:Op zaterdag 21 december 2013 15:52 schreef DO2 het volgende:
[..]
Als er iemand is die nooit pretendeert dat ie meer weet dan een ander, of meer verlicht is dan een ander, of anderen daarbij kan helpen, dan is het Jeff Foster wel. Jeff Foster is juist verre van een charlatan.
Als ie al een boodschap heeft, dan is het mensen laten inzien dat de hele zoektocht naar meer dan wat er gaande is, volstrekt hopeloos is, en dat wat er gaande is - het leven zelf - al het mirakel is dat voortdurend gezocht wordt.
Er is helemaal niets spiritueels aan.
Hij prikt die ballon van spiritualiteit juist voortdurend door.
En dat doet ie op een heel integere manier. Zonder poespas.
-
Ik vind em wel leuk, of mijn interpretatie ervan in ieder geval.quote:
Nee. Het gaat erom dat pak m beet 80% van je gedachten op een dag nogal nutteloos zijn en je afleiden van het nu.quote:Op zondag 5 januari 2014 22:00 schreef duracellkonijntje het volgende:
In het nu leven kan zeker zijn functie hebben, op de momenten waarop je kunt ontspannen. Maar het plannen van de toekomst en het leren van het verleden heeft toch ook nut? Wordt dit door het leven in het nu niet uitgesloten?
Ik denk er ook wel eens over om alle dingen weg te doen. Gewoon simpel een telefoon om mee te bellen, een basis laptop om schoolwerk op te doen. Moet wel wat rust geven, en belachelijk veel tijd.quote:Op donderdag 5 september 2013 19:04 schreef Tevik het volgende:
In principe als je afstand neemt van veel materialistische zaken, dan kun je makkelijker in het ‘nu’ leven, dan wanneer je erdoor omringd en afgeleidt wordt. Het zijn vaak die zaken die onze gedachten zo vullen. Ik heb gemerkt aan mensen in mijn geboorteland, daar waar ze niet veel materieel bezit hebben, dat ze niets anders doen dan in het ‘nu’ leven, en dat zonder te mediteren, boeken te lezen of naar urenlange lezingen te luisteren. Ze hebben enorm veel aandacht voor anderen en hunzelf, zijn gelukkig, sereen, vrijgevig (ondanks het weinige dat ze bezitten), weinig angst, raken niet snel in paniek, etc. Ik heb daarvan geleerd en neem dan ook soms een dag afstand van zaken zoals de tv, radio, computer, telefoon, kranten, boeken, etc. en ik moet zeggen dat het enorm helpt. Wat sommigen van ons hier doen kun je eigenlijk vergelijken met iemand die veel te veel eet, zich dan ergert aan zijn omvang en dan hard traint om af te vallen, om vervolgens weer veel te gaan eten.
Poeh.. Best wel een mindfuck..quote:Op donderdag 16 januari 2014 12:22 schreef Gray het volgende:
De observeerder observeren:
http://www.huffingtonpost(...)ctice_b_4356708.html
Omdat mindfulness niet de laatste stap is.
Zolang er nog iemand is die alles observeert is er nog steeds iemand die de controle niet kan loslaten.quote:Op donderdag 16 januari 2014 12:22 schreef Gray het volgende:
De observeerder observeren:
http://www.huffingtonpost(...)ctice_b_4356708.html
Omdat mindfulness niet de laatste stap is.
Het is daarom dat in de mystieke stromingen vaak op wei wu wei, of een soortgelijk concept, wijst. Actie zonder actie, inzet zonder inzet; het trainen van de mind opdat het uit zichzelf zijn einde zoekt. Observeren zonder te willen/moeten observeren. Het is de vorm van mindfulness waar veel van de oude zen-meesters kritiek op hadden.quote:Op vrijdag 24 januari 2014 22:05 schreef DO2 het volgende:
[..]
Zolang er nog iemand is die alles observeert is er nog steeds iemand die de controle niet kan loslaten.
De controle volledig loslaten is voor het ego - de 'ik' - vreselijk beangstigend en misschien wel onmogelijk.
Het is in feite ( durven ) sterven in het leven zelf. Niemand meer aan het stuur.
Mooi he?quote:Op vrijdag 24 januari 2014 22:24 schreef DO2 het volgende:
Het is tegelijkertijd ook waar het ego voortdurend naar op zoek is, natuurlijk.
Het sterven in het leven. Wanneer we er niet meer zijn, voelen we ons paradoxaal genoeg pas echt levend.
Jezelf vergeten. Verdwijnen.
Het is de aanleiding voor sex, muziek, lezen, drugs, alcohol, meditatie en alle andere verslavingen die we hebben.
Heel herkenbaar. Hoewel ik nog niet zo lang mediteer ervaar ik dit ook al sterk, en is het dus niet enkel een 'barrière' voor mensen die al jaren mediteren. Ik mediteer tegenwoordig zo'n half uur per dag (ik zet mn wekker niet, maar het komt vaak daar op neer), en ik vermoed dat 80% van de gedachten zich bezighouden met de meditatie zelf. Zit ik wel goed, ik ben niet gefocust genoeg, ik moet beter mn best doen, etc. Ik houd mn aandacht volgens mij nog niet een halve minuut lang op mijn adem, en dat vind 'ik' ontzettend frustrerendquote:Op donderdag 16 januari 2014 12:22 schreef Gray het volgende:
De observeerder observeren:
http://www.huffingtonpost(...)ctice_b_4356708.html
Omdat mindfulness niet de laatste stap is.
Het leven heeft inderdaad veel lessen in petto. Wat mijn uitdaging is, is om dankzij angst mijn denkwerk niet uit de hand te laten lopen.quote:Op vrijdag 7 februari 2014 21:46 schreef Canillas het volgende:
Ook al is het niet ''jouw'' pijn, pijn ontkennen wanneer deze er is werkt je volgens mij altijd tegen. Ipv je af te vragen ''hoort/moet dit?'' of ''doe ik 'het' (spiritueel) goed?'' kan je je afvragen ''is wat ik doe functioneel? Maak ik de dingen er beter of slechter mee?'' Leven = leren en wat je leert toepassen, daar hoort reflecteren en plannen ook bij en dat is denkwerk. Punt is wel dat je niet volledig afwezig hoeft te gaan als je aan het denken bent, je hoeft je niet in het denken te verliezen.
Laat de angst jou dit doen of ga jij mee in de impuls om dit te doen? Simpel gesteld; als jij de impuls om te piekeren niet de aandacht gaf om te bestaan, zou het dan nog kunnen bestaan?quote:Op vrijdag 7 februari 2014 22:03 schreef duracellkonijntje het volgende:
ik merk dat die angst me soms heel erg laat piekeren over de toekomst en of er dingen zijn die ik nu al door denken kan voorkomen.
De overtuiging dat ik er over moet denken komt voort uit de angst, die weer wordt versterkt door het denken. Het is ook wat.quote:Op vrijdag 7 februari 2014 22:24 schreef Canillas het volgende:
[..]
Laat de angst jou dit doen of ga jij mee in de impuls om dit te doen? Simpel gesteld; als jij de impuls om te piekeren niet de aandacht gaf om te bestaan, zou het dan nog kunnen bestaan?
Hoe meer je er een ik-verhaaltje van maakt hoe lastiger het is om het er gewoon te laten zijn. Nu geef je die angst een deel van je aandacht en daarmee speelt deze een rol in je beleving, wellicht uit de overtuiging dat je ermee bezig moet zijn maar die overtuiging is ook niet meer dan een gedachte over jezelf die je gelooft en vervolgens 'waar' maakt
Denk dat hier het gevaar zit in er in je hoofd iets van maken wat los van je staat en dus in gedachten ermee bezig zijn om het niet te hoeven voelen. Staat jouw pijnlichaam los van jou? Is het niet de bedoeling om je pijnlichaam volledig te verwelkomen, er intiem mee samen te zijn, zonder er vanaf te willen of gedachten erover te geloven? Zolang je je verzet lijd je.quote:Op vrijdag 7 februari 2014 22:51 schreef duracellkonijntje het volgende:
Wat in het boek gezegd wordt is dan ook wel waar, m.b.t. het pijnlichaam. Wanneer je deze gewoon observeert en ziet als iets wat los van jou staat, als iets aparts, dan geeft dat meer rust.
Dat is dan wel weer zo. Alleen de grens die ligt bij het moment waarop je je met dit pijnlichaam gaan identificeren. Bij het moment dat je denkt deze een onderdeel van je is. Is dit dan je ego die aannames maakt over wie je bent op basis van gebeurtenissen waaruit het al eerder zo'n 'geconstrueerde' waarheid heeft gemaakt?quote:Op zaterdag 8 februari 2014 09:56 schreef Canillas het volgende:
[..]
Denk dat hier het gevaar zit in er in je hoofd iets van maken wat los van je staat en dus in gedachten ermee bezig zijn om het niet te hoeven voelen. Staat jouw pijnlichaam los van jou? Is het niet de bedoeling om je pijnlichaam volledig te verwelkomen, er intiem mee samen te zijn, zonder er vanaf te willen of gedachten erover te geloven? Zolang je je verzet lijd je.
quote:Op vrijdag 7 februari 2014 22:57 schreef Fusions het volgende:
Wie ben je?
http://www.maharajnisargadatta.com/I_Am_That.pdf
Tl;dr blijf bij de 'I am'
heb hier even op gegoogled en kwam uit bij ene Mandi Solk die het m.i. goed verwoordt:quote:Op zondag 9 februari 2014 14:24 schreef Gray het volgende:
Maharshi zei op zijn sterfbed: "Er is pijn, maar geen lijden".
bronquote:There is no longer any need to change the situation because there is no one ‘suffering’ but pain still happens, but its more seen as sensation because it remains un-judged – there’s simply no drama
Een oplossing kan simpelweg liggen in het stoppen met het voeden van je verstand met onnodige informatie en het creëren van meer ‘tijd’ en ‘ruimte’ voor je verstand om zaken te verwerken. Het verstand is te vergelijken met een computerprocessor, hoe meer informatie je in het geheugen stopt en programma’s opent, hoe meer het moet ‘verwerken’ en hoe heter de processor wordt.quote:Op maandag 17 februari 2014 08:17 schreef Bevert het volgende:
Ik denk alleen maar na, ik merk wel dat ik er slimmer van word, maar daardoor kan ik mijn verstand niet op nul zetten en kan ik me ook niet tot dingen toe zetten.
Ik word er ook moe van, ik ben ook alleen maar bezig met mezelf.
Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik niet meer graag naar TV kijk, gewoon, omdat ik dan nog meer informatie moet verwerken. Je raakt op den duur overbelast inderdaad. Even rust nemen en de tijd nemen zou dan ook niet verkeerd zijn. Sowieso heb ik nu heel veel tijd nodig voor dingen.quote:Op zaterdag 22 februari 2014 15:29 schreef Tevik het volgende:
[..]
Een oplossing kan simpelweg liggen in het stoppen met het voeden van je verstand met onnodige informatie en het creëren van meer ‘tijd’ en ‘ruimte’ voor je verstand om zaken te verwerken. Het verstand is te vergelijken met een computerprocessor, hoe meer informatie je in het geheugen stopt en programma’s opent, hoe meer het moet ‘verwerken’ en hoe heter de processor wordt.
Zo stellen we onszelf dagelijks bloot aan zoveel ‘informatie’ vanuit de radio, tv, computer, telefoon, kranten, boeken, het aanhoren van verhalen/meningen/ervaringen van vrienden/familie, etc. Ik praat dan nog niet eens over de negativiteit die deze mediums vaak overbrengen en/of die wij zelf opzoeken. Het verstand moet dit allemaal verwerken, maar het krijgt daarvoor de kans niet, want we rollen van de ene bezigheid in de andere (om maar ‘iets’ te blijven ‘doen’), wat ook weer verwerking nodig heeft. Het verstand ziet vaak kans om dit te verwerken pas als we gaan slapen, maar dan merken we dat op als ‘piekeren’ en ervaren dat ook als probleem.
Zo heb ik geleerd om een paar keer per dag (als ik niets noodzakelijks te doen heb) om gewoon simpel op de grond te zitten zonder afleiding of ergens mee ‘bezig te zijn’. Gewoon voor een kwartier, half uur of langer zitten met mezelf. Gedachten laat ik opkomen en weer weggaan, zo ook herinneringen, lessen die ik heb geleerd krijgen de kans te aarden, ik word bewuster van mijn familie/vrienden en omgeving, mijn ervaringen van die dag krijgen de kans om verwerkt te worden, etc. Vaak vallen tussen deze gedachten die verwerkt worden 'stiltes', dat zijn de "juwelen" voor mij.
quote:Op zondag 23 februari 2014 08:31 schreef YogaLove het volgende:
Bij mij is het de laatste tijd andersom.
Ik zoek prikkels om maar niet stil te hoeven staan, terwijl ik daar juist zó behoefte aan heb..
Ik ben me er al van bewust. Dat is stap één .
Hebben jullie misschien te maken met een bepaald ongemakkelijk gevoel? Een gevoel waarvan je onderbewustzijn (nog) niet weet wat het is en waarmee het (nog) niet weet om te gaan?quote:Op zondag 23 februari 2014 12:21 schreef ZwartmetSuiker het volgende:
Dat is interessant. Ik zoek juist afleiding om niet te hoeven denken.
Nou ja het is niet zo dat denken per definitie negatief is. Integendeel. Maar ik weet dat ik vaak bij loze momenten ga nadenken. Dit nadenken heeft eerder de vorm van piekeren en is dus niet constructief. Het zijn dingen waar ik me zorgen over maak en ook wel zou moeten maken (onzeker toekomstbeeld). Maar ik wil dit niet. Ik ben me bewust van die onzekerheden en het heeft dus geen zin om hierover te piekeren. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurd ga ik er dus maar voor zorgen dat ik daar de kans niet voor krijg.quote:Op zondag 23 februari 2014 21:00 schreef Tevik het volgende:
[..]
[..;]
Hebben jullie misschien te maken met een bepaald ongemakkelijk gevoel? Een gevoel waarvan je onderbewustzijn (nog) niet weet wat het is en waarmee het (nog) niet weet om te gaan?
Als dat zo is en je blijft zo met dit gevoel zitten dan begrijp ik dat het je kan aanzetten tot veel nadenken. In dit geval kan afleiding zoeken behulpzaam zijn, je laat er immers de fixatie op het gevoel door los en je geeft jezelf hiermee de ruimte om het van andere invalshoeken te bekijken. Maar volgens mij is het niet de bedoeling dat je blijft wegvluchten. Ik bedoel als je afleiding zoekt om niet te hoeven denken, waarover 'denk' je dan dat je er afleiding van zoekt? Dat soort 'denken' kunnen voortkomen uit gevoelens waarmee men niet geconfronteerd wil worden.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |