abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_130940622
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 september 2013 20:20 schreef Red-Baron het volgende:

Overigens heeft Perox in deel 2.9#211 een opmerking van FvE gedeeld over 'kwaad bloed', ook bij Frank, waar gaat dat volgens jou over en hoe verhoud dat zich tot het kiezen van een 'bi-polair' als huwlijkspartner?
Dat laatste moet je wel in de context zien. Dat komt uit 'De gezusters Van Vloten' van Van Uuden en Stokvis. Op pagina 218 wordt over Paul van Eeden het volgende opgemerkt:

quote:
In augustus 1911 noteerde Frederik: 'Paul was nauwelijks thuis of hij raakte vreeselijk geïrriteerd door zijn moeder en broeder. Ze hadden in zijn kast gesnuffeld, in zijn intieme heiligdommen.' De jongen was buiten zichzelf van woede geraakt.
pp 218

Het is op deze gebeurtenis dat we een regel verder het volgende lezen:

quote:
Frederik vond dat allerlei eigenschappen van de Van Vlotens, in het bijzonder van Frank en Betsy, en van de Van Eedens, met name van zijn broer Johan, zich nu weer in Paul vertoonden.
pp 218-219

Noem het kwaad bloed, ik zie het als 'termperamentvolle persoonlijkheid', zeker omdat ook Betsy van Vloten hierin wordt genoemd. Francisca van Vloten schrijft daar het volgende over:

quote:
Betsy, de excentriekste en de impulsiefste. Haar familieleden, die toch heel wat gewend waren, bracht zij in de loop der jaren tot een soort vermoeide wanhoop. Bij familiefeesten nam zij vaak haar honden mee en bij diners had zij vrijwel altijd een 'doggy bag' bij zich. Was zij een keer niet uitgenodigd, dan kon het voorkomen dat zij op een bankje voor het gebouw waar de bijeenkomst plaatshad postvatte. Bij het besloten diner na de feestelijkheden rond Verwey's inauguratie als hoogleraar in Leiden, op 14 januari 1925, was Kitty's familie om het overzichtelijk te houden niet uitgenodigd. Betsy, die na moeilijkheden rond de erfenis van hun moeder een zeer stroeve band met haar jongere zusje had, verscheen toch, in gala.
'Mondig voorwaarts', Deventer , 2011, pp 91

En di is ongeveer mijn beeld van Frank: niemand vertelt hem wat hij moet doen, als iets hem niet zint, gaat hij direct de barricaden op, kan soms onredelijk kwaad worden maar kan ook weer heel amicaal zijn. Waar hij ook goed in is, is zelfmedelijden. In zijn correspondentie kan hij soms verschrikkelijk klagen over zijn leven, dat in feite vele malen beter was dan dat van de gemiddelde eekschiller in Nunspeet, maar ja, hij zat nu eenmaal in dat 'ongelukkige huwelijk'. Inmiddels denk ik ook dat het vonnis dat is uitgesproken, weldegelijk op waarheid berust. Frank zal gerust een scheve schaats hebben gereden, en in Nunspeet is dat ook via het roddelcircuit bekend geworden. Zijn opzichters Bartus van den Hoorn en Hendrik den Besten hebben beiden verklaard 'bij geruchte vernomen te hebben', dat mijnheer Van Vloten de meiden niet met rust kan laten. Neem daarbij de verklaringen van het personeel dat op Groeneveld werkte en het gegeven dat zijn hoger beroep en cassatie eerder de rechtsvorm betroffen en de uitspraak die is gedaan met betrekking tot zijn kinderen dan dat hij zich heeft verzet tegen de uitspraak 'overspel'...

Maar daarmee wil ik er ook op wijzen dat Ryan wat mij betreft in dezelfde richting redeneert als wat ik doe: een kleurrijk persoon is iemand over wie verhalen rondgaan, en in de 'overlevering' worden die verhalen steeds gekker, steeds wilder. Als iemand opmerkt 'het zal mij niet verbazen dat....' wordt al snel doorverteld als 'ik heb gehoord dat...' Verhalen gaan hun eigen leven leiden, en als er dan mensen komen die met 'getuigen' gaan praten die weer gebeurtenissen moeten oplepelen die inmiddels zijn 'vervuild' met roddels, waarin ze bepaalde zaken over het RH in het verkeerde tijdvak plaatsen (historische interferentie), die dingen hebben gelezen of in de bioscoop gezien waarvan ze denken dat 'die gekke Van Vloten' zich daar ook wel mee bezig heeft gehouden, dat alles levert een vertekend beeld.

Ga eens kijken vanaf wanneer de 'occulte rituelen' in het Ronde Huisverhaal opduiken... Dat hangt samen met een zekere ontmoeting tussen Montenberg en Eldermans...
pi_130950378
Net terug van Westerveld Driehuis. Het moet mij even van het hart dat ik het een schitterend mooie begraafplaats vind, de heuvels laten het heel on-Nederlands aandoen. Ik kan begrijpen dat Van Vloten hier bijgezet wilde worden, dicht bij Bloemendaal maar ook dicht bij zee, waar hij toch een zekere voorliefde voor koesterde.



Het crematorium van Westerveld. Als je hier naar boven loopt, en dan voor het crematorium naar rechts gaat, kun je verderop een heuveltje oplopen waar allemaal urnen staan. Daar bovenaan ligt de urn van Frank, Henriette van Vloten - Vreede, zijn zoon Johannes René en diens vrouw.



Het perk waar de steen van Frank van Vloten op ligt.



De steen zelf.

Het gekke van alles is dat hij in principe zo verschrikkelijk dichtbij mijn eigen woonplaats begraven is. Of het iets 'Germaans' moet zijn lijkt mij sterk: er liggen daar veel meer urnen begraven, waarschijnlijk is dit in eerste instantie geweest voordat er een colombarium werd aangelegd waarin de laatste rustplaats verticaal wordt geboden. Maar ook dat zag er prachtig uit. Ik denk één van de mooiste begraafplaatsen van Nederland....
  Moderator zondag 8 september 2013 @ 15:54:22 #203
249559 crew  Lavenderr
pi_130950802
Mooi DN, toch heel apart om die foto's te zien.
Ligt er onder die steen nog een urn?
pi_130951217
Zo te zien vier...

Moet ook eerlijk zeggen dat het een apart gevoel was om er te staan. Ik heb toch een idee dat ik iets aan het afsluiten ben.
pi_130951325
Die bouwstijl, hoe noemt men die? Op zich is die herkenbaar, lijkt ook een beetje op radio Kootwijk.

Overigens is het niet zo dat de antroposofie ook niet een beetje achter die crematie vereniging zat?
(Zag in de Auto-Kampioen een aanbieding in Nunspeet voor een hotel, misschien in oktober of zo maar eens een weekendje daar naar toe gaan, kunnen we en HRH en radio Kootwijk doen...)

[ Bericht 26% gewijzigd door Ryan3 op 08-09-2013 16:14:38 ]
I´m back.
pi_130951527
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2013 16:06 schreef Dissectienaald het volgende:
Zo te zien vier...

Moet ook eerlijk zeggen dat het een apart gevoel was om er te staan. Ik heb toch een idee dat ik iets aan het afsluiten ben.
Ben benieuwd naar je boek, je geeft de boekpresentatie toch wel door hè, als ik tijd en gelegenheid heb kom ik ook...
I´m back.
pi_130956951
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2013 15:41 schreef Dissectienaald het volgende:
De steen zelf.
Ik moet daar ook maar eens heen...

die '44 van Henriette doet mij trouwens wel erg "40-45" aan...

Nog een vraagje: Is hij daar wel echt begraven, of zit hij in zo'n urn? Hebben die een naam op zich?
Wie is de baas in het forum?
edit: Ik. afz Danny. Problemen mee? Mail.
pi_130957838
Het crematorium heeft een neo-classicistische uitstraling, het gebouw ernaast, het colombarium, doet qua stijl wel aan Radio Kootwijk denken. Amsterdamse school. Beurs van Berlage is ook een dergelijk gebouw, en als je over het Spui naar het Koningsplein wandelt, kom je nog veel van dergelijke gebouwen tegen.

Met betrekking tot de 44 bij Henriette van Vloten: vergelijk het eens met de 4 uit 1974 bij Gertrud van Vloten. Ik weet niet of de bezetter daar iets mee te maken heeft, maar het klinkt niet onaannemelijk. Die urnen staan echt overal, ik weet niet of ze voor de sier zijn, ik ga ervan uit dat hun urnen onder de steen begraven liggen. Als je de heuvel af wandelt, kom je op het Urnenveld Dudok, en eventjes waande ik mij in de lagere regionen van het schip dat de Nostromo op LV-426 aantreft. Er vouwde net niet zo'n urn open zodat een facehugger eruit kon springen...

Op sommigen van die urnen staat een naam, een groot aantal zijn ook zonder naam. Je ziet er ook stenen waarvan alle letters weg zijn.
pi_130958217


Om je nog even een indruk te geven, als je voorbij het graf van Van Vloten loopt, kun je het colombarium binnenlopen. Dit is de binnenplaats waar je de urnen kunt bezoeken. Er staat een verrijdbare trap, zodat je bloemen of iets anders kunt leggen bij de hoger gelegen urnen. Het straalt een intense rust uit. Westerveld heeft sowieso een zeer rustgevende uitstraling. Wat ook vrij bizar is, is de spoorlijn vlak buiten de begraafplaats: die is in onbruik geraakt en totaal overwoekerd met gras en onkruid.
pi_130966806
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2013 10:00 schreef Dissectienaald het volgende:

[..]

Dan begrijp je mij verkeerd of ben ik niet duidelijk geweest, dat laatste kan ook. Ik zeg niet dat wicca's de duivel aanbidden. Waar het mij om gaat is dat zij beiden wel vruchtbaarheidsrituelen kennen. Grote ritus is een term van wicca, en die wordt in een cirkel uitgevoerd. Vergelijk dat met de vorm van een zeker huis en de wetenschap dat ook Eldermans van de Grote Ritus geweten zal hebben.
Er zijn wel meer rituelen die mensen in een cirkel uitvoeren. En misschien willen mensen wel een rond huis hebben, omdat ze niet van rechte hoeken houden. Dat zie je nu ook vaak.
De meeste wicca-rituelen worden in een cirkel uitgevoerd. Dat kan overal en daar heb je echt geen rond huis voor nodig.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_130968989
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2013 21:54 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Er zijn wel meer rituelen die mensen in een cirkel uitvoeren. En misschien willen mensen wel een rond huis hebben, omdat ze niet van rechte hoeken houden. Dat zie je nu ook vaak.
De meeste wicca-rituelen worden in een cirkel uitgevoerd. Dat kan overal en daar heb je echt geen rond huis voor nodig.
Daar gaat het niet om, het gaat erom dat een bijzonder in het occulte geïnteresseerde ambtenaar van justitie achteraf het Ronde Huis in een 'occulte' context gaat interpreteren. Dat Van Vloten een rond huis heeft gebouwd, heeft zijn opzichter Gerrit Schakelaar al afdoende verklaart: hij heeft zoiets in Spanje gezien en wilde dat voor zichzelf hebben. Eldermans heeft dat Ronde Huis als een 'occult bouwwerk' geïnterpreteerd en met de Mythstee om de hoek, die in die dagen als 'Germaans' beschouwd is, heeft hij een onjuiste gevolgtrekking gemaakt met alle gevolgen van dien.
Omdat Eldermans veel contact heeft gehad met Johan Montenberg, toch de 'patient zero' van dit verhaal, heeft het zich verder kunnen ontwikkelen. Montenberg heeft de vele verhalen gehoord over de 'rokkenjagerij' van Van Vloten, heeft dat geïnterpreteerd als zijnde iemand die een bordeel heeft gehouden, misschien onder invloed van de prostituees die naar het vluchtoord Nunspeet zijn gebracht. Deze arriveerden per trein, werden opgesloten in de barak 'Jan Steen', en omdat Van Vloten flink wat Belgen werk verschafte, is misschien gedacht dat hij ook de dames van lichte zeden heeft geholpen. Als een onbeholpen onderzoeker verkeerde vragen stelt, krijgt deze ook verkeerde antwoorden. En het is intussen duidelijk dat de hele Werkgroep 1 uit onbeholpen onderzoekers heeft bestaan. Geen aandacht voor roddel, geen aandacht voor historische en culturele interferentie, geen aandacht voor streeksagen en de manier waarop veel mensen naar de woeste gronden rondom Nunspeet hebben gekeken. Een indianenverhaal is het vervolg. In feite zijn Montenberg, Septer en zelfs de Werkgroep daar eerder slachtoffer van geworden omdat ze teveel vertrouwen hebben gesteld in een ambtenaar van justitie met kennis van magie en occultisme.

Vergelijk het met de vele ufologen die politie-beambten als belangrijke getuigen beschouwen omdat deze als geoefende waarnemers worden beschouwd. De geoefende waarnemer is echter een mythe. Ook politieagenten zijn mensen, en zij nemen sommige gebeurtenissen ook niet altijd even objectief waar. Met het Ronde Huis is een overtuiging ontstaan waarbij de onderzoekers hun bewijzen bij de overtuiging hebben gezocht in plaats van dat zij het bronnenmateriaal voor zich hebben laten spreken en daar hun gevolgtrekkingen uit hebben geconcludeerd.

Tja, als de archieven je in de steek laten, dan moet je bewijs zoeken in de omgeving. En daarbij is een construct gemaakt van een reusachtige Wodan-figuur die een ritueel doel zou moeten dienen. Daarnaast is de kennis van de Werkgroep op het gebied van pangermanisme zeer beperkt, zijn een aantal onjuistheden gepubliceerd en deze plaats ik in mijn publicatie in een ander daglicht.

Dat Schalkwijk een brief heeft geschreven aan G-Geschiedenis, daarin stellend dat ik onjuiste conclusies heb getrokken en dat de geïnteresseerde lezer het 'werkelijke verhaal' in zijn boek kan lezen, is eveneens een verkeerde inschatting van hem. De gemiddelde lezer van G-Geschiedenis zal de zwaktepunten makkelijk kunnen blootleggen in zijn boek: teveel getuigenverklaringen, te weinig bronvermelding, teveel aannames en een conclusie die niet te staven is. Schalkwijk heeft Ad Sulman uitgedaagd deze geschiedenis te onderzoeken en te kijken of zijn resultaten anders zouden zijn dan die van de Werkgroep. Ik ben de geschiedenis in gedoken, en ik kom inderdaad op een heel ander verhaal dan de Werkgroep. Ik zou zeggen: laat de lezers maar bepalen welk verhaal meer op waarheid berust. Ik heb mijn resultaten voorzien van duidelijke bronvermelding, en ik nodig iedereen uit om dit op eigen gelegenheid te verifiëren.
pi_130969054
@ krakkemieke: hou je van Diamond Head of van Metallica?
pi_130969354
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2013 22:25 schreef Dissectienaald het volgende:
@ krakkemieke: hou je van Diamond Head of van Metallica?
Van allebei. ;)
IMHO heeft dat niks te maken met mijn standpunt over wicca en het ronde huis.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_130969599
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2013 22:25 schreef Dissectienaald het volgende:
@ krakkemieke: hou je van Diamond Head of van Metallica?
Waarom vraag je dat?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_130970114
Check je PM.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_130970499
Ik ga iets anders luisteren, Turn the page. Dat hoorden we op de crematie van mijn zus.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_130970843


[ Bericht 100% gewijzigd door krakkemieke op 08-09-2013 22:54:11 ]
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_130971704
Kijk hier maar eens. Hoe die albino kan spelen!
Het gaat er niet om wat je niet kan en wat andere mensen over je denken.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_130975335
Shit DN had ff gezegd wanneer je er precies was @westerveld...ik woon aan het einde van de straat daar langs het spoor.... en alles Dudok vinnik foei! maar dat heeft met stadhuizen etc te maken en weet wel 1 en ander te vertellen over Westerveld en de aangrenzende villa's Bummer dat ik wist dat je er was!
pi_130976547
@ Liedetector: ik had op het forum aangekondigd dat ik er even langs zou fietsen. Gemiste kans! Maar goed: we kunnen altijd nog een keer afspreken!
pi_130976551
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2013 22:32 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Waarom vraag je dat?
Nou, vanwege wat er onderaan je posts staat...
pi_130976599
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2013 23:10 schreef krakkemieke het volgende:
Kijk hier maar eens. Hoe die albino kan spelen!
Het gaat er niet om wat je niet kan en wat andere mensen over je denken.
Ik leer mijn stiefdochters dat niemand ze kan vertellen wat ze niet kunnen. Dat is aan henzelf om te ontdekken wat hun mogelijkheden zijn. Volgens mijn vader en stiefmoeder was ik te stom om naar de universiteit te kunnen... Wie het laatst lacht...
pi_130976789
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 september 2013 18:42 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Er zijn amper foto's van het interieur. Tenminste, nog geeneen gezien. Zal wel voorbehouden zijn aan het familiealbum.
Foto's van het interieur (met uitzondering van de sloopfoto's): http://www.flickr.com/photos/60087442@N07/5487857581/sizes/o/) heb ik eigenlijk ook nog nooit gezien?
Heeft iemand die uit de periode Van Vloten? Ben eigenlijk wel benieuwd hoe het er daar uitzag en hoe het ingericht was.

[ Bericht 0% gewijzigd door Toppie_ op 09-09-2013 07:45:47 ]
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_130976819
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 september 2013 09:41 schreef Dissectienaald het volgende:

[..]

Dan zul je de boedelverdeling van Gerlof van Vloten ergens vandaan moeten halen, ik denk Gemeentearchief Den Haag of zelfs het Nationaal archief. De werkgroep citeert Dirk van Huijgenbosch op pagina 172 van de eerste druk:

In een schuur aan de Plaggeweg ter hoogte van de camping Saxenheim zijn de boeken van Frank van Vloten een tijd lang opgeslagen. [..]

Ik heb mij altijd afgevraagd of de fundamenten die (komende vanuit Nunspeet naar Vierhouten) rechts van de weg liggen, tegenover de oude ingang van Kamp Mosterdveen, van deze genoemde schuur zijn. Wie weet dat?
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_130976872
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 september 2013 09:49 schreef Dissectienaald het volgende:
Toen hij nog op Groeneveld woonde, heeft hij een tijdje gehandeld in stierkalveren... En naar verluidt heeft ook het nodige vee in het RH gebied rondgewandeld...
Dat er vee bij het Ronde Huis liep staat vast, staat zelfs op enkele ansichtkaarten, waaronder deze:

http://www.streekarchivar(...)Jm1pdmlldz12aWV3ZXI=

Ook waren er varkens, daar is weer een ander plaatje van.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')