abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_132352101
Hier staat de Pain au levain van Hamelman op het programma. Eerste keer gewerkt met een levain van 60% hydratatie. Eerste foutje al gemaakt, maar dat zal niet zo'n probleem zijn hoop ik.
pi_132352378
Hier staan krentenbollen te rijzen, ben benieuwd.
  † In Memoriam † zondag 20 oktober 2013 @ 12:12:40 #203
91830 MaximusTG
pi_132354055
Hmm, krentenbollen, dat moet ik ook maar eens proberen. Welk recept volg je?
pi_132355910
Dit recept: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/07/krentenbollen.html. Heb geen melkpoeder, maar volgens de comments kon melk (ipv melkpoeder + water) ook, dus dat gedaan. En ze zijn heerlijk!

pi_132356094
quote:
0s.gif Op zondag 20 oktober 2013 13:27 schreef Bleie het volgende:
Dit recept: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/07/krentenbollen.html. Heb geen melkpoeder, maar volgens de comments kon melk (ipv melkpoeder + water) ook, dus dat gedaan. En ze zijn heerlijk!

[ afbeelding ]
Zo zien er goed uit zeg!
  † In Memoriam † donderdag 24 oktober 2013 @ 14:16:43 #206
91830 MaximusTG
pi_132512513
Heb ook de krentenbollen gemaakt! Heb helft recept genomen en er daar 4 mee gemaakt.



edit: wat extra foto's en de binnenkant. Ze zijn inderdaad érg lekker.



[ Bericht 17% gewijzigd door MaximusTG op 24-10-2013 15:46:14 ]
pi_132520400
Even jubelen hoor.

Zuurdesem is zo leuk! *O*
pi_132525783
Ziet er goed uit Maximus! Ik kan inmiddels trouwens bevestigen dat ze zich uitstekend laten invriezen, dus erg geschikt om in wat grotere aantallen te bakken. J :+
pi_132533082
Zo, tijd voor een tweede keer Norwich en meteen mooi aanleiding om mijn desem te verversen. Ditmaal in twee boules van 800 gram verdeeld en de rest voor pizza v/h weekend. De eerste kwam er zeer mooi goudbruin uit in 30min@250 graden eerste afbak en 15min@250 graden tweede afbak. :) In vergelijking met de tweede is die eerste niet zo goed gerezen als gehoopt. Die tweede daarentegen :D Die heb ik nu 45min@250 graden erin gehad, als desem no-knead bread. Kwestie van afbakken en ik heb mijn eerste, echte geslaagde desembrood :)

[ Bericht 36% gewijzigd door Joosie200 op 25-10-2013 00:10:24 ]
mag het weten
pi_132543557
quote:
0s.gif Op donderdag 24 oktober 2013 23:02 schreef Joosie200 het volgende:
Die heb ik nu 45min@250 graden erin gehad, als desem no-knead bread. Kwestie van afbakken en ik heb mijn eerste, echte geslaagde desembrood :)
Foto's!
Somebody that I used to know
pi_132543671
quote:
0s.gif Op donderdag 24 oktober 2013 23:02 schreef Joosie200 het volgende:
Zo, tijd voor een tweede keer Norwich en meteen mooi aanleiding om mijn desem te verversen. Ditmaal in twee boules van 800 gram verdeeld en de rest voor pizza v/h weekend. De eerste kwam er zeer mooi goudbruin uit in 30min@250 graden eerste afbak en 15min@250 graden tweede afbak. :) In vergelijking met de tweede is die eerste niet zo goed gerezen als gehoopt. Die tweede daarentegen :D Die heb ik nu 45min@250 graden erin gehad, als desem no-knead bread. Kwestie van afbakken en ik heb mijn eerste, echte geslaagde desembrood :)
je ververst je desem toch wel voordat je het gebruikt, en geeft het dan tijd om weer te groeien?

En begrijp ik nu goed dat je je broden 2x afbakt?
pi_132543784
Ik heb mijn desem gisteren en vanmorgen ververst want wil vanavond/morgen bakken... maar hij leek niet zo actief meer. Hmpf.
pi_132543981
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 oktober 2013 11:33 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

je ververst je desem toch wel voordat je het gebruikt, en geeft het dan tijd om weer te groeien?

En begrijp ik nu goed dat je je broden 2x afbakt?
Ik ververs de desem de dag van te voren, laat het buiten de koelkast aangroeien. Daarna neem ik het pas mee en ga ik aan de slag. En ik bak in twee keer af ja. 45 min in de braadpan met stoom en 15 min buiten de braadpan in de oven om droog te bakken.

quote:
2s.gif Op vrijdag 25 oktober 2013 11:28 schreef Postbus100 het volgende:

[..]
Foto's!



[ Bericht 41% gewijzigd door Joosie200 op 25-10-2013 11:53:14 ]
mag het weten
pi_132544774
Laat je het brood afkoelen voordat je het voor de 2e keer bakt? Of de ovendeur lang open?
pi_132544861
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 oktober 2013 12:14 schreef douche-eendje het volgende:
Laat je het brood afkoelen voordat je het voor de 2e keer bakt? Of de ovendeur lang open?
Ik doe hem uit de pan, klop het bloem v/d onderkant af en schuif hem meteen terug de oven in. Laatste vijf minuten ovendeur open.
mag het weten
pi_132545230
En toch vermoed ik dat hij te lang uit de oven is, waardoor hij ingezakt is. Ik haal zelf na 40 minute alleen de deksel van de pan en laat het brood dan in de pan nog een tijd bakken.
pi_132545745
Vanavond mijn eerste brood voorbereiden.. Spannend! Zaterdag bakken, kleine witte broodjes wil ik voor bij de soep.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  † In Memoriam † vrijdag 25 oktober 2013 @ 12:58:53 #218
91830 MaximusTG
pi_132545898
Succes! Welk recept ga je gebruiken? Zachte witte broodjes of harde witte broodjes?
pi_132547821
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 oktober 2013 12:58 schreef MaximusTG het volgende:
Succes! Welk recept ga je gebruiken? Zachte witte broodjes of harde witte broodjes?
Harde witte broodjes, een van de 'cheat' recepten van Matt Preston.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  † In Memoriam † vrijdag 25 oktober 2013 @ 14:19:08 #220
91830 MaximusTG
pi_132548049
Hmm, dat is vergelijkbaar met een no knead recept, waarbij je het deeg niet kneedt, lang laat rijzen met weinig gist? Maar dan ipv zoals bij no knead waarbij je nog wel het brood vormt en een tweede rijs hebt, bak je het meteen?
pi_132549021
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 oktober 2013 14:19 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, dat is vergelijkbaar met een no knead recept, waarbij je het deeg niet kneedt, lang laat rijzen met weinig gist? Maar dan ipv zoals bij no knead waarbij je nog wel het brood vormt en een tweede rijs hebt, bak je het meteen?
Ik heb geen idee, geen verstand ervan. Dit wordt mijn allereerste keer dus ik zocht een heel makkelijk recept maar het gaat me vast en zeker alsnog mislukken hoor haha.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_132551051
O+
quote:
The sourdough hotel: a cultural centre



So, the holiday's booked, bags are packed, the cat's being fed by the neighbours, and then it hits you - who's going to look after your artisanal sourdough culture? Help may be at hand ...

The sourdough hotel at the Urban Deli in Stockholm
Guests enjoying their stay at the sourdough hotel in Stockholm. Photograph: Urban Orzolek

Sourdough breadmaking has had a real renaissance in recent years, with specialist artisan bakeries rolling out across Europe and the US, and more and more people cultivating their own batches at home. In Sweden the craze has been particularly intense and Stockholm is now home to the, let's face it, somewhat gimmicky "sourdough hotel". Located in the Urban Deli in the painfully hip Sofo district, the "hotel" charges 300 Swedish Crowns (Ŗ27) a week (a week!) to keep sourdoughs thriving while their owners go on holiday.

Sourdough bread baking started in ancient Egypt, went out of fashion in the Middle Ages, had a revival during the Gold Rush and became all but obsolete with the dawn of commercial bread production. To make your own sourdough bread you first need to whip up a blend of water and flour and leave it to ferment in room temperature for a couple of days. This is your so-called "starter batch" and it requires daily care. By "feeding" it regularly with flour and water, the dough keeps growing bacteria that act like yeast and give the bread its tangy flavour. A portion of the batch can be used to make a new loaf of bread with the same flavour.

According to Jesper Konstantinov, part-owner of the Urban Deli, sourdough baking is popular among what he calls the socially conscious. And, he adds, "it's huge among stay-at-home-dads. They have really been a driving force in the Swedish sourdough craze. They are the same dads who come to us for tips on how to make their own sausages because they don't want to give their kids the commercially produced stuff. They don't trust it."

But, Konstantinov admits, the hotel hasn't been a commercial success. It really started as a bit of fun when the deli teamed up with a local artist Josefin Vargö, who had collected sourdoughs from around Sweden as part of an art project. Vargö asked Urban Deli to use her samples to bake bread. Konstantinov and his co-workers agreed and also decided to house some of Vargö's samples, all packed in neat jars and labelled with their owners' names. The sourdough hotel was born.

As trends go, the sourdough fad seems rather quaint. Having batter prepared at all times was pretty important for people like the ancient Egyptians who couldn't just pop down to the supermarket for a tin loaf. For the same reason it was also the preferred breadmaking method of gold prospectors in the wild west who would simply carry a starter with them and bake loaves without having to track down ingredients like yeast or baking powder.

During the California and Klondike gold rushes "sourdough" became a nickname for prospectors, who, according to legend, were so protective of their batches that they slept with them under their blankets to keep them from freezing. "Sourdough Sam", the mascot of American football team San Francisco 49ers, is testament to just how entwined sourdough is with California's history - and it's all the rage there once again.

It might seem that sourdough is becoming a bit of a status symbol for make-do-and-mend-minded consumers, eco-worriers and locavores. But it would be a shame if it was a passing fad - it's as far away from mass produced as you can get. And the bread simply tastes better - and lasts longer - than other breads.
http://www.theguardian.co(...)otel-cultural-centre
pi_132551904
Dat is wel erg grappig zeg!
pi_132555026
Ik ben net thuis en mn desem heeft echt maar weinig activiteit getoond. Wat bubbels, maar niet zoals ik gewend ben van hem. Hmpf :X
pi_132576301
Ik vrees met grote vrezen voor mn desem :X En ik weet ook waarom hij verprutst is, verkeerd gevoed. Dacht dat de pot 575 gram was, bleek 475 te zijn... dus teveel water/bloem in verhouding tot desem.

Dus maar een no-knead met gist gemaakt, moest toch iets.
Dit trof ik vanmorgen aan, gisteravond rond een uur of 6 alle ingredienten bij elkaar gemikt. Een deel tarwebloem vervangen door 50g roggemeel omdat lekker :9

En dan maak je zoiets O+ Zie die luchtbel O+

Om het uiteindelijk zo te krijgen:


Dit was mijn eerste no-knead van afgelopen mei, wat een verschil en vooruitgang in mijn broodbakkunsten :P
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')