abonnement Unibet Coolblue
pi_132652453
Tweede batch norwich vers uit de oven, OMG zoooo lekker! mn zuurdesem word volwassen O+ luchtiger van structuur nu ook
pi_132656030
Ik heb afgelopen donderdag ook weer eens brood gebakken. Bij mij rijst dat altijd veel te snel naar mijn zin, dus ik zet het zo koud mogelijk weg, maar niet in de koelkast.
Nu zou het qua timing oorspronkelijk zo uitkomen dat mijn deeg gerezen zou zijn onder lunchtijd, en dat vond ik niet handig ivm drukte in de keuken en geen tijd om de volgende stap te doen.

Ik bedacht toen om mijn deeg toch even in de koelkast te zetten, om het proces wat te vertragen, en het er na de lunch weer uit te halen, zodat ik toch 's middags nog kon bakken.

Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan, ik ben wat later begonnen met deeg maken zodat het rijzen tijdens de lunch plaatsvond en ik na de lunch verder kon.

Mijn vraag is, gaat dat goed, tijdens het rijzen uit de koelkast halen en op een minder koele plek verder laten rijzen?
  † In Memoriam † maandag 28 oktober 2013 @ 14:53:08 #253
91830 MaximusTG
pi_132656219
Jahoor, dat gaat wel goed, alleen is de rijstijd dan wat lastig te voorspellen. Dat is dan afhankelijk van temperatuur koelkast, hoeveelheid deeg, temperatuur omgeving etc. etc.
Je kunt natuurlijk ook de hoeveelheid gist wat verminderen he.
  † In Memoriam † maandag 28 oktober 2013 @ 15:35:29 #254
91830 MaximusTG
pi_132657600
quote:
0s.gif Op zondag 27 oktober 2013 22:39 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Zo ver mogelijk van elkaar bolletjes maken en daarna stroken aan elkaar plakken met zonnebloemolie erover? Snap dat alleen niet helemaal, verder thanks! :)
Zoiets dus:


Bakplaat met bakpapier, gerezen deeg in kom na 12 uur rijzen

'
Deeg uitstorten op bebloemd werkblad, opbollen


Verdelen in 4 stukken met deegsteker (dit was 500 gram deeg), opbollen en folie met olie


Gevormd van bolletjes (hoeft niet per se) naar langwerpige broodjes; is wat lastig, plakt nogal aan bakpapier, maar moet wel ondersteund worden aan zijkant. Voor rijzen, na rijzen, en na bakken


Gebakken broodjes
pi_132718446
Wat adviseren de rijsmandjes gebruikers, riet, houtvezel, plastic? Geen verschil?
Ik wil graag van mn kadogeld mandjes kopen :)
  † In Memoriam † woensdag 30 oktober 2013 @ 11:33:13 #256
91830 MaximusTG
pi_132718645
Plastic heb ik geen ervaring mee. Als ik moet kiezen tussen houtvezel of rotan (dus geen riet, is iets anders! In Duits heet het Peddigrohr), dan kies ik voor rotan. Niet alleen vind ik ze visueel mooier, ik vind ze ook prettiger in het gebruik. Doordat houtvezel helemaal dicht is blijft het vochtiger in de vorm, en plakt het deeg sneller aan de wand. Bij rotan rijsmandjes krijg je een heeeeeele lichte uitdroging van het deeg, waardoor het ook beter zn vorm houdt tijdens het uitstorten en in de oven schuiven.
Daarnaast zijn de prijzen ook weer niet dusdanig veel lager voor houtvezel om echt een verschil te maken, als je mandjes koopt voor thuisgebruik.
pi_132719675
Ah mooi! Jij had dacht ik zo'n start set gekocht bij weekendbakkery? Goed bevallen? Ik zag ze bij broodbakshop ook maar daar zijn de lames op en die wil ik er dan ook wel erg graag bij

Een linnen rijsdoek is denk ik ook wel aan te raden voor stokbroden enzo?
  † In Memoriam † woensdag 30 oktober 2013 @ 12:06:03 #258
91830 MaximusTG
pi_132719824
Dat was een cadeau dat ik aan mn moeder had gegeven; maar dat was bevallen ja. Zo'n rijsdoek ga ik ook nog eens bestellen idd, ook handig voor kleine broodjes.
Qua rotan rijsmandjes heb ik nu een ovalen voor 1 kg deeg (die is heel fijn) een ronde voor ong. 1.5-2 kg deeg (is vrij groot, is mn eerste mandje, van een Duitse vrijmarkt voor 2 euro). Heb ook nog een ronde en ovalen houtvezel mandje, die worden verkocht voor 750 gram deeg, maar dat klopt niet helemaal. Iets minder past er beter in.
pi_132720396
Ik gebruik twee rotan rijsmanden voor brood van 800-1000g per stuk. Daarnaast heb ik mijn vriendin gevraagd of ze een aantal doeken kon maken van deze stof. http://www.lindehofboerde(...)-lichtbruine-streep/,

Dat is de stof die je in een aantal foto's terug onder de Norwich kunt zien liggen. Gebruik het voor het afdekken van deeg tijdens het maken van het brood, heb het als couche gebruikt bij het maken van stokbroden en gebruik het tevens om het brood waar we die dag van eten in te wikkelen.

e: Misschien handig om te vermelden dat ik zeer te spreken ben over de doeken en de rotan rijsmanden. Samen met een brede metalen mengkom, plastic deegschraper, weegschaal en scalpel is het alles wat ik op het moment gebruik om naar tevredenheid brood te maken.

[ Bericht 9% gewijzigd door Loldor op 30-10-2013 16:30:18 ]
pi_132732092
Kun je in de 1 kg vormen ook kleinere broden goed laten rijzen of is dat niet handig? Tot nu toe vooral broden van 500 g tot 1 kg gemaakt. De kleine broden eten we met z'n tweeën in max twee dagen op dus blijft er geen oud brood over dus ik denk dat ik vooral klein zal blijven bakken, maar als klein ook kan in een grotere vorm dan heb ik daar meer aan. Moeilijk moeilijk ;)
pi_132732442
Wanneer een rijsmand te groot is zal het deeg enigzins uit de vorm vallen wanner je deze omdraait op je schietplank. Het luistert niet nauw, maar ik zou geen rijsmanden kopen voor broden van een kilo wanneer ik voornamelijk broden van 500g zou bakken.
pi_132734868
Dankjewel Maximus voor je fotoverslag! :*
Dit weekend heb ik er helaas geen tijd voor. Volgende week ga ik het proberen! :)
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_132736650
Vandaag heel lekkere hamburgerbroodjes gebakken en rozijnenbollen beide recepten van levine (dezelfde krentenbollen als de vorige pagina)

pi_132739289
Mooi verslag Maximus!

Zo-is-dat: zien er goed uit! Smaken ze ook?

Ik heb vandaag een rogge-tarwebroodje gemaakt. Beviel maar matig, eigenlijk...



pi_132742658
quote:
0s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 21:07 schreef Bleie het volgende:
Mooi verslag Maximus!

Zo-is-dat: zien er goed uit! Smaken ze ook?

Ik heb vandaag een rogge-tarwebroodje gemaakt. Beviel maar matig, eigenlijk...

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Want? Niet lekker? Ik heb zojuist ook een volkorenbrood in elkaar gedraaid. Niet mijn favoriet maar ik had niets meer in huis.
pi_132742958
Ik weet niet zo goed, beetje typisch smaakje.
pi_132751919
quote:
0s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 22:16 schreef Bleie het volgende:
Ik weet niet zo goed, beetje typisch smaakje.
Metalig? Dat heb ik altijd met volkoren dat op de 'snelle' manier is gemaakt. Maar een plak kaas doet vaak wonderen :)
  † In Memoriam † donderdag 31 oktober 2013 @ 17:11:12 #268
91830 MaximusTG
pi_132765112
Hoeveel rogge zat er in op het totaal Bleie?
pi_132788690
quote:
1s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 20:22 schreef Zo-is-dat het volgende:
Vandaag heel lekkere hamburgerbroodjes gebakken en rozijnenbollen beide recepten van levine (dezelfde krentenbollen als de vorige pagina)

[ afbeelding ]
Wat zien je krentenbollen er goed uit! Ik heb ook dat recept van Levine gevolgd, maar zo mooi bruin krijg ik ze niet (niet zonder dat ze keihard zijn als ze uit de oven komen :')

On a sidenote: wil proberen dit weekend voor het eerst zelf zuurdesembrood te maken, heb 't starter receptje van Levine. Nu nog op zoek naar een lekker zuurdesembrood recept :Y
Be ready when opportunity comes...Luck is the time when preparation and opportunity meet
pi_132792006
Als ik mijn brood atijd in de oven bak (90cm boretti) dan doe ik het deeg op een bestuifde bakplaat doe dan wordt al het meel bruin en dat stinkt enorm. Wat kan ik hier aan doen?
Ik denk een te grote oven voor zo'n klein broodje van 500gr meel?

Ik wil graag in een ketel bakken maar de vorige dat ik dat deed bleken de handvatten (die wel hitteproof waren volgens het etiket) helemaal te bubbelen en dat was ook geen aangename geur *) .

Gaat dat misschien in een terracotta oven schaal (pan heb ik niet)? Ik heb 2 schaaltjes van: diameter*hoogte: 23x5 en 17x10. Op de hoge zou een deksel kunnen op de lage niet. En deze moeten warm zijn voor ik het deeg er in doe denk ik? Welke zou geschikter zijn voor wat natter brood? 500/350-380


Zou ik de oven te hoog hebben misschien op 250 Graden? Het is namelijk een hetelucht (wel een hele snelle, pizza's lukt briljant) en het brood is op zich wel goed van binnen, los gestort op een plaat. Ga het zondag weer eens proberen, heb nu net het deeg gemaakt en nu laten rijzen.
  † In Memoriam † vrijdag 1 november 2013 @ 15:31:43 #271
91830 MaximusTG
pi_132795337
Nou, er zijn wel broden die op 250 graden gebakken worden, maar voor het meeste brood is het wel wat heet. Ik zou sowieso de heteluchtfunctie uitzetten; dat droogt je deeg te snel uit waardoor ghet minder rijst in de oven.

Dus jij verwarmt je oven voor met de bakplaat erin, gooit er dan bloem op en je brood? Die bloem verbrandt dan, dat is wat je ruikt. In plaats van die terracotta potten e.d. kan je veel beter een mooie broodbaksteen kopen!
Als je op de bakplaat wil blijven bakken zou ik je adviseren bakpapier te gebruiken.
pi_132802060
Er zat zo'n pizza steen bij maar die heeft mijn vader verpest door te hard te schuren met een afwasborstel (is nu helemaal fijn geworden in plaats van grof). Als ik hem nog wil gebruiken moet die wel van te voren in de oven toch?

Nee de ijzeren bakplaat doe ik natuurlijk niet voorverwarmen, want die is in 10 seconden weer afgekoeld/opgewarmd. Ik bedoel gewoon dat ik het deeg zo op de bakplaat doe met alleen wat meel. Maar meel wat er rondom ligt wordt altijd bruin. Enigste optie is dan dat de hele bakplaat schoon is.

Als ik de hetelucht uit moet zetten bedoel je dan de ventilator? En alleen op onder en boven verwarmen dus?
Ik bedoelde gewoon dat het een heteluchtoven is, geen gas in iedergeval. Bedankt alvast!

Trouwens, die keer dat ik het in de ketel had gedaan was het wel echt perfect brood! Alleen zijn de handvatten daar van nu helemaal gebobbeld :p .
  † In Memoriam † vrijdag 1 november 2013 @ 19:36:04 #273
91830 MaximusTG
pi_132802318
Ja, steen moet idd mee voorverwarmen; maar wat is er mis mee dan? Geeft ie steengruis af of zo? Volgens mij weet ik wel wat voor een je bedoelt, zon vrij dunne met licht opstaande randen he? En idd met hetelucht uit bedoel ik alleen onder- en bovenwarmte.
pi_132808691
Als je oven ook onderwarmte heeft vermindert dat de noodzaak van een baksteen enigzins - hoewel ik het nog steeds kan aanraden. Ik denk overigens dat je prima je pizzasteen kunt proberen. Als het niet werkt weet je dat ook weer.
pi_132811749
Hierbij verklaar ik mijn vorige week op sterven na dood zijnde desem, gereïncarneerd:

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')