Een reactie van een Belgische journalist ter plaatse :
quote:
In het spoor van Rudi Vranckx
Laten we duidelijk zijn: het staat nog altijd lang niet vast wie verantwoordelijk was voor de aanval met chemische wapens in de buitenwijken van Damascus. Vandaag, vijf dagen na de aanval, worden de inspecteurs van de VN die al die tijd op enkele tientallen kilometers van de site zaten, eindelijk toegelaten.
Dus voorlopig zijn er niets meer dan aanwijzingen. En de belangrijkste aanwijzingen die n...iet puur gebaseerd zijn op interpretatie van YouTube-beelden en her en der bijeengesprokkelde geruchten, zijn de volgende:
1. Er is nog altijd nauwelijks een zinnig motief te bedenken waarom Assad uitgerekend nu, voor de neus van VN-inspecteurs, een gifgasaanval zou laten uitvoeren. Het regime is momenteel, en hoe relatief dat ook is, eerder aan de winnende hand.
2. De rebellen hebben absoluut luchtsteun nodig om een kans te maken. Een aanval met gifgas, en dat blijkt ook uit de recente ontwikkelingen, zou het definitieve argument kunnen zijn om die steun te verkrijgen.
3. Anderzijds is het erg moeilijk in te beelden dat zelfs extremistische rebellen een massamoord zouden uitvoeren op een bevolking die hen altijd al gunstig gezind geweest is. De buitenwijken van Damascus waar de aanval is uitgevoerd, zijn soennitisch, en van in het begin steunpunten van de opstand geweest. Ondanks massale aanvallen slaagt het regime er maar niet in om controle te krijgen over de buitenwijken waar de aanval gebeurd is.
4. Als een rebellengroep voor de neus van de VN-inspecteurs een aanval heeft uitgevoerd, is het bijzonder eigenaardig dat het regime dagenlang geweigerd heeft om diezelfde VN-inspecteurs op de site toe te laten, en daar pas van overtuigd werd nadat zelfs trouwe bondgenoot Rusland een onderzoek vroeg.
Maar dat zijn dus niet meer dan aanwijzingen. En zoals steeds in deze oorlog die zich niet alleen onderscheidt door zijn wreedheid maar ook door een ongeziene propagandacampagne, dreigt de zoektocht naar de waarheid op de achtergrond te verdwijnen. De Franse en Amerikaanse regeringen herhalen nog steeds telkens opnieuw "àls het regime gifgas gebruikt heeft".
Maar de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague, die de mogelijkheid dat een rebellengroep achter de aanval zit eerder al van de hand wees, wijst er nu uitdrukkelijk op "dat het regime door zijn artillerie-aanvallen het bewijs al heeft kunnen doen verdwijnen". Dat klopt, maar dat lijkt ook op: het terrein voorbereiden om ook zónder bewijs in de aanval te gaan.
De propaganda van de aanhangers van het regime daarentegen, schiet alle kanten uit. Er circuleert intussen "bewijs" dat a) er geen gifgasaanval geweest is (het verhaal van de filmpjes die online zouden gezet zijn voor de aanval plaatsvond); b) het geen aanval met sarin kan geweest zijn (de symptomen op de beelden zouden niet kloppen); c) al-Nusra beschikt over sarin-gas (ongeverifieerde verklaringen van voormalige Al-Nusra-leden). Dat lijkt dan weer op: "als we alles tegelijk proberen zal er wel iets blijven hangen".
"Het eerste slachtoffer van een oorlog is de waarheid", de verleiding is groot om die wijsheid nog eens te gebruiken. Maar misschien is het relevanter er nog eens aan te herinneren dat het eerste slachtoffer van deze oorlog de meer dan honderdduizend dode Syriërs en de twee miljoen vluchtelingen zijn.
Maar ondertussen escaleert de situatie wel bijzonder snel ...
quote:
Steeds meer openlijke steun voor militair ingrijpen SyriëWesterse mogendheden, met name de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, denken hardop over een militaire actie tegen Syrië buiten de VN om. De Amerikaanse regering heeft beklemtoond dat het aanbod van de regering van de Syrische president Bashar al-Assad om een VN-onderzoek toe te laten, 'te weinig is en te laat komt'. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet weten dat de VS 'weinig twijfel' heeft dat Assad chemische wapens heeft ingezet. Assad noemde dat in een vraaggesprek met Russische media 'een belediging van het gezond verstand'.
Ook andere landen willen actie tegen het regime van Assad. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei dat meer dan 30 landen bespreken hoe ze actie kunnen ondernemen als de VN-Veiligheidsraad daar niet toe overgaat. Davutoglu's Britse collega William Hague beklemtoonde maandag dat Londen meerdere opties overweegt, maar de reactie zal 'in overeenstemming zijn met het internationaal recht'. De Britse premier David Cameron breekt zijn vakantie af vanwege de Syrië-crisis. Hij keert dinsdag terug naar Londen. Cameron zit dan een vergadering voor van de Britse Nationale Veiligheidsraad.
De raad overlegt over een reactie op de vermeende inzet van chemische wapens door het regime van president Bashar al-Assad.
FrankrijkVolgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius is een antwoord op de gifaanval van vorige week in de maak. Frankrijk houdt het regime verantwoordelijk voor de gifgasaanval.
'Er wordt de komende dagen over onderhandeld', zei Fabius maandag op de radiozender Europe 1. Fabius erkende dat het problematisch is dat er nog geen steun is van de Verenigde Naties. 'Alle opties liggen nog open. De enige optie ik me niet kan voorstellen, is dat er niets wordt gedaan.'
RuslandRusland heeft gewaarschuwd dat het Westen weer in oude fouten vervalt. Aanvallen op Syrië zouden 'een tragische vergissing' zijn volgens het Kremlin. Dat vreest dat de VS weer aanvallen uitvoert zonder de VN-conclusies af te wachten zoals bijvoorbeeld in Irak (2003). Andere waarnemers zien overeenkomsten met de 'humanitaire aanvallen' op Joegoslavië die na de omstreden vondst van lijken in een dorp in Kosovo begonnen (1999).
DuitslandDe Duitse regering heeft maandag laten doorschemeren dat ze internationaal militair ingrijpen in Syrië steunt als blijkt dat het regime van president Assad een aanval met chemische wapens heeft uitgevoerd. Steffan Seibert, de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel, zei dat Syrië 'gestraft moet worden' als de gifgasaanval wordt bevestigd.
Volgens Seibert is de Duitse regering van mening dat 'een gifgasaanval zeer waarschijnlijk is'. Hij wilde niet speculeren over de maatregelen die getroffen moeten worden, maar hij sloot het gebruik van geweld niet uit. De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle liet zich eerder in gelijkaardige bewoordingen uit.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)ngrijpen-Syrie.dhtml
Het westen moet zich hier gewoon buitenhouden, voor dit conflict volledig uit de hand loopt.
Laat ze elkaar maar uitmoorden, doen ze sowieso toch , met of zonder interventie ... in Irak is dat ook nog dagelijkse kost.
Islam is nu eenmaal de religie van de vrede, wie zijn wij ongelovigen om ons daarmee te bemoeien ?
En waarom moet er nu ineens een interventie gebeuren ? Omdat ze chemische wapens gebruiken ? Als er al eerder beelden waren van beide partijen die slachtoffers onthoofden en hun hoofd zitten bakken in de pan e.d. , dan wordt er niet ingegrepen. Maar als er gas gebruikt wordt ineens wel ???
Als er eerder al geruchten waren dat de rebellen gas gebruikten, was er geen media hysterie, nu wel ...
Duidelijk dat wij in een bepaalde richting gepushed worden ...
I understand how you feel. You see, it's all very clear to me now. The whole thing. It's wonderful.