Wat is dan de meerwaarde boven manueel? Bij manueel weet je zelf redelijk waar je moet gaan zitten (ik zit er maar weinig echt naast), bij die andere moet je eerst maar afwachten wat je camera ervan maakt en dat nog eens aanpassen.quote:Op maandag 12 augustus 2013 12:14 schreef Susteren het volgende:
[..]
Menu? Ik weet niet hoe het bij Sony werkt, maar ex compensatie is bij Canon gewoon met het scroll wiel waarmee je normaal de sluitertijd zou aanpassen
Je hebt deels wel gelijk hoor, M is meestal the way to go. Maar mijn punt is dat bij snel wisselende lichtomstandigheden diafragma voorkeur vaak wat soepeler werktquote:Op maandag 12 augustus 2013 12:18 schreef Pizza_Boom het volgende:
[..]
Wat is dan de meerwaarde boven manueel? Bij manueel weet je zelf redelijk waar je moet gaan zitten (ik zit er maar weinig echt naast), bij die andere moet je eerst maar afwachten wat je camera ervan maakt en dat nog eens aanpassen.
en hier stoor ik me dus aan...quote:Op maandag 12 augustus 2013 12:12 schreef Pizza_Boom het volgende:
Vriendelijk verzoek aan iedereen: spreek even in normale termen ipv merkgebonden namen. Dus diafragma voorkeur in plaats van TV stand ofzo. IS zegt ook niet iedereen wat, noem dat gewoon beeldstabilisatie.
[..]
Dus je gaat moeilijk in een menu aanpassingen doen, omdat je camera het automatisch moet doen en jij anders niet genoeg invloed hebt?
quote:Op maandag 12 augustus 2013 11:13 schreef Susteren het volgende:
[..]
als het zonnetje lacht, diafragma op acht
1/30 is echt veel en veel te lang. Vlammen bewegen veel sneller, ik kreeg op 1/200 al wazige meuk. Om de details in de vlammen 'scherp' te krijgen moet je eerder naar 1/800-1/1250.quote:Op maandag 12 augustus 2013 11:56 schreef mentalpower het volgende:
[..]
maar waarom lees ik dan al drie pagina's over belichting terwijl dit een gevorderden topic is?
kijk om eerlijk te zijn weet ik best hoe belichting werkt.
vlammen moet je met een vrij lange sluitertijd doen anders blijft er niets van je vlam over.
zelf zit ik in de richting van f4-f8 iso 100 en 1/30 op statief zo worden je vlammen mooi vol.
ik vind het alleen wel grappig dat het eerste onderwerp in gevorderden toch vreselijk basic is.
mijn 2 centen.
Laten we het erop houden dat het afhankelijk is van de situatie... het ene vuur is het andere niet.quote:Op maandag 12 augustus 2013 13:17 schreef Ener-G het volgende:
[..]
1/30 is echt veel en veel te lang. Vlammen bewegen veel sneller, ik kreeg op 1/200 al wazige meuk. Om de details in de vlammen 'scherp' te krijgen moet je eerder naar 1/800-1/1250.
Nou waren dat meestal wel iets grotere vuurballen (metertje of 3 tot 5 soms). Maar de sluitertijd is ook niet gekozen vanwege de hoeveelheid licht.
Dan nog is 1/30 te lang. Tenzij het je bedoeling is om het vuur in een waas te krijgen, maar daar ging het juist niet om. Er werd gevraagd hoe vuur te schieten 'zoals je dat met eigen ogen ziet'.quote:Op maandag 12 augustus 2013 13:22 schreef RikH het volgende:
[..]
Laten we het erop houden dat het afhankelijk is van de situatie... het ene vuur is het andere niet.
excuse!quote:Op maandag 12 augustus 2013 13:29 schreef Ener-G het volgende:
[..]
Dan nog is 1/30 te lang. Tenzij het je bedoeling is om het vuur in een waas te krijgen, maar daar ging het juist niet om. Er werd gevraagd hoe vuur te schieten 'zoals je dat met eigen ogen ziet'.
Hier staan ook nog wel wat interessante voorbeelden, van allerlei soorten vuur met sluitertijden erbij.
quote:En dan? Waar haal je je uitdaging vandaan, waar zoek je de grenzen op? Hoe fotografeer je en waar kan je je leerpunten vandaan halen?
En dan bewerken. Hoe doe je dat? Welke dingen pas je standaard aan en welke dingen voel je zelf aan?
dit dus!quote:Op maandag 12 augustus 2013 13:41 schreef NorgeT het volgende:
Hmm dit lijkt uit te monden op een puristen topic.
Zelf fotografeer ik niet uitsluitend op M, maar ook veel op A of S. Vind het absoluut geen schande om soms automatische standen te gebruiken. Soms is het gewoon veel gemakkelijker en heeft het zeker geen negatieve invloed op de foto's. M gebruik ik wanneer ik echt alle tijd heb en uiteraard bij foto's met uitzonderlijke lichtomstandigheden of stitchfoto's
tot in den treure uit kunnen leggen hoe en wat... en zodra je de camera pakt is het het net niet.quote:Op maandag 12 augustus 2013 14:04 schreef DonJames het volgende:
Leerpunt voor mij: het artistieke gedeelte van het fotograferen, zonder twijfel. Het technische gedeelte heb ik wel onder de knie, het bewerken gaat steeds beter, nu alleen nog mooie platen schieten..
Wanneer je niet in een studio fotografeert of zonder flitser fotografeert. Vraag ik me af wat er nog meer te leren valt naast het instellen van diafragma, sluitertijd en belichting. Compositie... moment... lijkt me in die zin het belangrijkste.Of zijn er nog andere punten?quote:Op maandag 12 augustus 2013 14:04 schreef DonJames het volgende:
Leerpunt voor mij: het artistieke gedeelte van het fotograferen, zonder twijfel. Het technische gedeelte heb ik wel onder de knie, het bewerken gaat steeds beter, nu alleen nog mooie platen schieten..
Dat is allemaal technisch. Het artistieke component is zien dat een bepaald beeld een mooi plaatje kan wordenquote:Op maandag 12 augustus 2013 14:13 schreef RikH het volgende:
[..]
Wanneer je niet in een studio fotografeert of zonder flitser fotografeert. Vraag ik me af wat er nog meer te leren valt naast het instellen van diafragma, sluitertijd en belichting. Compositie... moment... lijkt me in die zin het belangrijkste.Of zijn er nog andere punten?
Dat is zo.... Misschien is het werken met filters e.d. nog iets waar ik mijn tijd in ga steken. ND filters en gradient filters. Alleen het grootste probleem vind ik het vinden van mooie natuur in de buurtquote:Op maandag 12 augustus 2013 14:15 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat is allemaal technisch. Het artistieke component is zien dat een bepaald beeld een mooi plaatje kan worden
Dat is fijn om te horen. Ik ben namelijk wel eens bang dat "aangeboren talent" noodzakelijk is voor een goeie foto, dat dat niet te leren valt, en dat ik het niveau van prutser dus nooit zal ontstijgenquote:Op maandag 12 augustus 2013 14:20 schreef Ener-G het volgende:
Vooraf een beeld in je hoofd hebben, en het daarna ook daadwerkelijk uit kunnen voeren is ook techniek. Afhankelijk van je vaardigheid lukt dat plaatje wel, niet, of na 99 mislukte foto's
Een belangrijke truc van fotografie is niet het vastleggen van het beeld, maar van de emotie. Mensen herinneren zich sneller de emotie dan een plaatje.
Er is denk ik ook wel talent voor nodig. Maar zonder talent kun je denk ik ook een heel eind komen.quote:Op maandag 12 augustus 2013 14:24 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat is fijn om te horen. Ik ben namelijk wel eens bang dat "aangeboren talent" noodzakelijk is voor een goeie foto, dat dat niet te leren valt, en dat ik het niveau van prutser dus nooit zal ontstijgen
Nederland is mooi zat om te leren werken met ND grad filters etc. Daarnaast heeft Nederland geweldige wolkenluchten waarmee je veel kunt doenquote:Op maandag 12 augustus 2013 14:18 schreef RikH het volgende:
[..]
Dat is zo.... Misschien is het werken met filters e.d. nog iets waar ik mijn tijd in ga steken. ND filters en gradient filters. Alleen het grootste probleem vind ik het vinden van mooie natuur in de buurt
Ik ben zelf van mening dat talent, of eigenlijk een gevoel voor verhoudingen/composities of het zien van mooie beelden wel iets is wat je hebt of niet hebt. Ik denk niet dat dat iets is wat je simpel kunt leren.quote:Op maandag 12 augustus 2013 14:24 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat is fijn om te horen. Ik ben namelijk wel eens bang dat "aangeboren talent" noodzakelijk is voor een goeie foto, dat dat niet te leren valt, en dat ik het niveau van prutser dus nooit zal ontstijgen
Waarom een 70-200? ik weet wel dat de 2.8 van canon vrij groot en zwaar is. Ik heb zelf de 70-200 f4 en is al een stuk handzamer. Het verschil tussen de f4 en f2.8 is volgens kenners (zoals ik gelezen heb) pas te merken wanneer je echt gebruik maakt van f2.8. Dit is natuurlijk bij portretfotografie wel een pre.quote:Op maandag 12 augustus 2013 14:29 schreef mentalpower het volgende:
trouwens als we het dan toch over gevorderden spul hebben.
ik wil echt meer gaan doen in portret fotografie en mis eigenlijk een grote wens.
een mooie 70-200 en het liefste een 2.8
ga je voor een canon zit je op minimaal 1000 euro maar als je gaat kijken
naar de sigma die is ongeveer 500 en geld groeit me natuurlijk niet op de rug.
en als ik er niets mee kan/ga verdienen is het geen investering maar een uitgave.
ik ben voor mezelf er wel uit dat er een 70-200 moet gaan komen.
maar is de canon echt zo hard te rechtvaardigen ten opzichte van de sigma?
zelf zit ik te denken om gewoon een tussenstap te doen met de sigma.
wat denken jullie daarover?
en hoe zit het met de IS is dat nou echt zo baanbrekend of word het in de praktijk
minder gebruikt dan de reclamefolder beweerd
nou ik heb nu een 135mm m42 op 2.8 en ik merk dat ik het diafragma wel erg fijn vind.quote:Op maandag 12 augustus 2013 14:39 schreef RikH het volgende:
[..]
Waarom een 70-200? ik weet wel dat de 2.8 van canon vrij groot en zwaar is. Ik heb zelf de 70-200 f4 en is al een stuk handzamer. Het verschil tussen de f4 en f2.8 is volgens kenners (zoals ik gelezen heb) pas te merken wanneer je echt gebruik maakt van f2.8. Dit is natuurlijk bij portretfotografie wel een pre.
@NorgeT, ik bedoel in west-brabantgeen zin om te ver te rijden... haha
De 2.8 wordt veel gebruikt voor portret fotografie. Alleen de prijs is het dubbele van de f4. Dus hoe ver wil je gaan..quote:Op maandag 12 augustus 2013 14:47 schreef mentalpower het volgende:
[..]
nou ik heb nu een 135mm m42 op 2.8 en ik merk dat ik het diafragma wel erg fijn vind.
maar het handmatig scherpstellen nekt me gewoon.
op het moment ben ik aan het proberen om via live view op 50" te previewen met mijn 40d.
wellicht dat dat helpt, maar anders zit ik toch echt vast aan een 70-200 2.8 of 4.
focale lengte wil ik gewoon zo hebben omdat dit mij het beste uitkomt en minder kans
op vertrekkingen in het beeld.
Dat klopt DonJames.. maar het mooie aan deze lenzen is, is dat ze meer kunnen dan alleen portret fotografie. En bij de 2.8 uit de hand schieten is zonder IS lastig denk ik. Koop er een extender bij 1.4x en je hebt een mooie zoomlens:)quote:Op maandag 12 augustus 2013 15:04 schreef DonJames het volgende:
Als je portretten trouwens vooral vanaf een statief schiet is IS zo goed als nutteloos, dus dat geld kan je dan weer in je zak houden.
Daarom ben ik een paar maand geleden ook voor de 70-200 f4 met IS gegaan.quote:Op maandag 12 augustus 2013 15:02 schreef RikH het volgende:
[..]
De 2.8 wordt veel gebruikt voor portret fotografie. Alleen de prijs is het dubbele van de f4. Dus hoe ver wil je gaan..
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |