#ANONIEM | donderdag 8 augustus 2013 @ 18:32 |
Iets wat vele mensen onderschatten en vergeten als ze het hebben over 'de Nederlandse cultuur bestaat niet!' en andere multi-culti dooddoeners. Namelijk één van de parels van onze maatschappij en cultuur: de snackbar. Voor zover ik weet nergens anders ter wereld te vinden (behalve dan in toeristenoorden met veel Nederlanders, de zgn 'Friet van Piet'-tenten). Snacks als de kroket, frikadel, gehaktstaaf, kaassouffle, noem maar op, allemaal Nederlands. Enige vergelijkbare is McDonalds en andere fastfoodketens, maar dat telt niet echt, aangezien dat meer kleffe massaproductie-artikelen zijn, zonder de liefde van de plaatselijke frituurboer gemaakt, en zonder de diversiteit aan producten. Hoe is dit eigenlijk hier ontstaan? Hoe komt het dan geen ander land er aan wil? Je zou juist verwachten dat landen als Amerika erom staan te trappelen, lekker vette frituur voor niet al teveel geld en met een mooie diversiteit aan snacks. Maar nee, ze zweren bij McDonalds en andere ketens ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-08-2013 18:41:37 ] | |
Lord Katundro | donderdag 8 augustus 2013 @ 18:35 |
Goede vraag(en) ![]() | |
KolonelKhedaffi | donderdag 8 augustus 2013 @ 18:41 |
In Amerika hebben ze een wat grotere culinaire diversiteit. Hotdog standjes, wraps, noodles etc. | |
mvdejong | donderdag 8 augustus 2013 @ 18:45 |
Natuurlijk niet. Mensen die meerdere malen per week naar de McD of de KFC gaan, zitten echt niet te wachten op afwisseling, laat staan culinaire avonturen. Dat is maar eng, en het is nog de vraag of hun spijsverteringsstelsel niet op grootse wijze van slag zou raken van enig ongwend voedsel. | |
Flurry | donderdag 8 augustus 2013 @ 18:45 |
Raar inderdaad... in het buitenland is zelden een kroket te vinden, terwijl ook buitenlanders die dingen volgens mij erg lekker vinden. | |
#ANONIEM | donderdag 8 augustus 2013 @ 18:52 |
Ook vreemd dat Nederland het enige land is waar ze mayonaisse/frietsaus over hun goudgele staafjes doen. Veel lekkerder dan ketchup, imo. Maar misschien is dat een kwestie van gewenning. | |
strikeforce | donderdag 8 augustus 2013 @ 18:53 |
De oudst bekende cafetaria in Nederland was in 1915 gevestigd te Utrecht in de straat Achter Clarenburg. Het pand is nog steeds een horecagelegenheid en ligt schuin tegenover Maria Minor. Op het Centraal Station in Utrecht deed in 1932 de eerste automatiek zijn intrede. In die tijd waren in het centrum van deze stad ook vis- en frietkramen al een bekend verschijnsel. De eerste snackbar/cafetaria verkocht destijds al diverse soorten warme en koude worst, zelfgemaakte frieten, gebakken aardappels, melkproducten, gehaktballen, kroketten, frikadilles (voorloper van de frika(n)del), berenklauwen, haché, aardappelgerechten, snoep, popcorn, Nederlandse gerechten, koffie, thee, cola, chocolademelk, rookwaren, ijs en bier. Ook werd er ontbijt en lunch verzorgd, die vooral door werklieden onder het genot van een kop koffie of een borrel genuttigd werden | |
#ANONIEM | donderdag 8 augustus 2013 @ 18:59 |
Waren de kroketten er toen ook al? Dacht dat die in de jaren '50 uitgevonden werden? Of waren dat de frika(n)dellen? | |
strikeforce | donderdag 8 augustus 2013 @ 19:02 |
Frikandel. | |
Kingstown | donderdag 8 augustus 2013 @ 19:03 |
Bij onze Oosterburen hebben ze de zogenaamde "Imbissbude"/Imbissstand", wat toch wel heel erg lijkt op ons cafetaria concept, alleen worden er naast Pommes meestal worsten in allerlei soorten en maten verkocht ipv kroketten e.d | |
Flurry | donderdag 8 augustus 2013 @ 19:05 |
Ik heb me wel eens afgevraagd of een Febo in Duitsland niet kansrijk zou zijn... een kroket of kaassoufflé is m.i. een prima aanvulling op die (overigens uitstekende) worsten en gehaktballen. | |
MouzurX | donderdag 8 augustus 2013 @ 19:05 |
Frikadel heet het toch? | |
Kingstown | donderdag 8 augustus 2013 @ 19:13 |
Goede vraag....wat mij altijd opviel is dat de "cafetaria's" in DL in meerderheid buiten zijn (kar/standje), terwijl in NL het vooral binnen is (afgezien van de markt e.d.) Mss dat Febo niet in die cultuur zou passen. Qua assortiment is het heel moeilijk om in te breken in de bestaande cultuur. Net zoals bijvoorbeeld bockwursten hier vaak wel verkrijgbaar zijn, maar het zullen nooit de echte hardlopers worden. | |
Flurry | donderdag 8 augustus 2013 @ 19:21 |
Da's waar... maar toch hebben de falafel, de pizza slices en de dürüm döner het best goed gedaan. Waarom lukt dat onze kroket niet? | |
Kingstown | donderdag 8 augustus 2013 @ 19:28 |
Ik denk dat dat vooral te maken heeft met het simpele feit dat er geen Nederlandse wijken/regio's zijn. Als er morgen een half miljoen Nederlanders naar Berlijn verhuizen, dan staat binnen no-time de kroket op de menukaart. ![]() Iets als een pannekoekenhuis/poffertjeskraam zul je vlak over de grens nog wel vinden, maar in Beieren weer helemaal niet. | |
Flurry | donderdag 8 augustus 2013 @ 19:32 |
Ik weet in Berlijn één snackbar te vinden, dus misschien wordt het nog eens wat daar ![]() https://www.facebook.com/pages/Snackbar-de-Molen/305750402820937 | |
Kingstown | donderdag 8 augustus 2013 @ 19:34 |
Lol! Ik zag ook dat stroopwafels en kroketten daar populair zijn, dus het kan blijkbaar wel. ![]() | |
Zonnetje1981 | donderdag 8 augustus 2013 @ 19:52 |
Beetje jammer dat alle snackbars worden overgenomen door Chinezen...incl plastic bakjes met deksel en de tasjes klaar voor gebruik op elkaar gestapeld... Ook de kwaliteit is het net niet... | |
strikeforce | donderdag 8 augustus 2013 @ 20:03 |
Frikadel is een bal gehakt | |
Id_do_her | donderdag 8 augustus 2013 @ 20:14 |
Friettent. Dit is wel herkenbaar, bij mij in de buurt zitten er twee. Één is een familiebedrijf wat er een jaar of dertig zit, de andere is overgenomen door Chinezen. Die hebben het ineens heel erg druk als het familiebedrijf op vakantie is. ![]() | |
CafeRoker | donderdag 8 augustus 2013 @ 23:08 |
Konden die dat in die tijd betalen dan? Was buiten de deur eten niet iets voor de hogere stand? | |
Individual | vrijdag 9 augustus 2013 @ 00:52 |
Bestaan dat soort mensen? ![]() | |
#ANONIEM | vrijdag 9 augustus 2013 @ 01:08 |
Natuurlijk, van dat soort mensen dat alles wat buitenlands is geweldig vinden en wanneer je zegt dat je trots bent op onze eigen cultuur minachtend kijken en zeggen dat Nederland helemaal geen cultuur heeft. Zijn meestal links en/of D66. | |
arjan1212 | zaterdag 10 augustus 2013 @ 04:18 |
Vroeger was het een soort 'diner' dus.. mja.. sinds er geen bier meer getapt mag worden, er geen gokkasten meer zijn en je er niet meer mag roken, is er toch geen bal meer aan, veel patatzaken sluiten tegenwoordig ook al om 10 uur... | |
arjan1212 | zaterdag 10 augustus 2013 @ 04:35 |
Toen verdiende je 10 gulden per week, en koste een bord eten in de snackbar 10 cent | |
Viajero | zaterdag 10 augustus 2013 @ 14:51 |
In Belgie natuurlijk ook... en in London krijg ik vaak ook gewoon mayonaise bij mijn patat ![]() | |
rechtsedirecte | zaterdag 10 augustus 2013 @ 16:36 |
inderdaad, 35 jaar geleden was afhaal Chinees ook nog relatief goedkoop | |
Red_85 | zaterdag 10 augustus 2013 @ 18:56 |
De Belgen hebben natuurlijk een onvervalst frietkot/frietuur en de Engelstaligen Fish n chips ook zowel vast als los. Een vergelijkbaar iets met ook lokale 'specialiteiten'. Misschien is de opkomst van dit soort wel vergelijkbaar gegaan? Het gaat denk ik niet geheel op dat alleen NL een soort van snackbar heeft. | |
Red_85 | zaterdag 10 augustus 2013 @ 18:58 |
Terwijl de bestellers dan nog vrolijk rondrijden en mc's nog open zijn voor diegene die nog trek heeft. Zonde, want als ik soms heb ik best trek in een berenklauw met sate als ik in de avond nog hard ben bezig geweest. | |
#ANONIEM | zaterdag 10 augustus 2013 @ 19:33 |
Die Febo's op het station zijn wat langer open toch? Maar idd zonde, toch wel wat charme om 's avonds om een uur of 11 nog even een lekker vette snack te scoren. | |
#ANONIEM | maandag 12 augustus 2013 @ 10:30 |
De US of A het woord culinair toebedelen.. ![]() | |
Red_85 | maandag 12 augustus 2013 @ 10:33 |
Wraps: gejat van de mexicanen Noodles: gejat van de aziaten Hamburgers en hotdogs: gejat van de Duitsers Pasta/pizza: Gejat van de Italianen Stews: gejat van de Ieren Wat is er zo culinair aan de yankees inderdaad? Op voedingsgebied zijn het net de Chinezen van de productie industrie. Ontwerpen jatten, in details iets anders maken en op de markt zetten als 'made in China DPR!!!'. | |
Individual | maandag 12 augustus 2013 @ 10:48 |
Wat een onkunde en vooroordelen over de USA weer zeg. De verzuurde toerist (of zelfs nog nooit geweest) weet het allemaal beter. ![]() De VS heeft enorm goed en enorm slecht voedsel, maar dat goede wordt door veel mensen vergeten. Wraps, noodles, hamburgers etc hebben in de VS een eigen draai gekregen net als de populatie. Veel van origine Europeanen die niet de underdog zijn dus waartegen geschopt moet worden, want elke Amerikaan is fout (of iig geval de meeste) en stemmen op mensen als Bush en Obama dus zullen ze ook wel duivels zijn. ![]() De 2e beste steak die ik ooit heb gegeten was in de VS en granma's home cooking is super. Haar familie woonde al in de VS voordat het VS was, maar ze is trots Amerikaanse te zijn. ..maar dat stond nooit in de brochure! ![]() | |
Individual | maandag 12 augustus 2013 @ 10:52 |
En pasta is weer gejat van de Chinezen! ![]() ![]() ![]() Die dekselse aardappels zijn ook buut'nlanders! ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Individual op 12-08-2013 10:59:08 ] | |
Nibb-it | maandag 12 augustus 2013 @ 11:12 |
Kamervragen! | |
arjan1212 | maandag 12 augustus 2013 @ 11:18 |
![]() | |
arjan1212 | maandag 12 augustus 2013 @ 11:20 |
![]() | |
Individual | maandag 12 augustus 2013 @ 11:20 |
Ja koffie komt uit moslimgebieden en moet je eens kijken hoe populair dat is in Nederland! Je reinste islamisering! Wilders doe er iets aan. Samenwerken met de VVD die toch stimulerende middelen allemaal wil verbieden. | |
arjan1212 | maandag 12 augustus 2013 @ 11:20 |
Individual | maandag 12 augustus 2013 @ 11:22 |
Volgens mij was 7up ook nog veel populairder in die tijden. | |
arjan1212 | maandag 12 augustus 2013 @ 11:23 |
![]() | |
Red_85 | dinsdag 13 augustus 2013 @ 10:03 |
Probeer dat een Italiaan wijs te maken ![]() | |
The_stranger | vrijdag 16 augustus 2013 @ 11:02 |
Inderdaad, de VS heeft vele culinaire hoogtepunten. Toegegeven, veel komt van andere culturen, maar is dat in ons land heel anders? Aardappels komen immers ook niet van nature uit ons land en veel snacks zijn ook van "het buitenland" overgenomen. En zo gaat het in heel Europa, pasta komt ook niet uit Italie en tomatensaus ook niet. In de VS heeft men vaak een eigen draai gegeven aan buitenlands voedsel en gaat echt heel veel verder dan burgers en patat. | |
TheMagnificent | zaterdag 17 augustus 2013 @ 01:58 |
Het woord 'meegenomen' i.p.v. 'overgenomen' is natuurlijk meer op zijn plaats in het geval van de VS. Het waren uiteindelijk natuurlijk gewoon de immigranten zelf die de gerechten van overal ter wereld hebben geïntroduceerd in hun nieuwe thuisland. | |
dl3b | zaterdag 17 augustus 2013 @ 02:31 |
'Eten uit de muur' is in de 19e eeuw in Duitsland uitgevonden. Zonder tussenkomst van een winkelbediende verkocht voedsel uit laatjes is nu echter alleen nog maar in Nederland populair, zo constateert het Duitse weekblad Der Spiegel vrijdag. In 1896 presenteerde de Deutsche Automaten Gesellschaft tijdens een tentoonstelling in Berlijn een 'electrisch-automatisch Restaurant'. Het idee verspreidde zich in de meeste grote steden van Duitsland. Maar door de hyperinflatie in de jaren 20 werd het idee onwerkbaar, omdat munten vrijwel niets meer waard waren en de voedselautomaten niet werkten op bankbiljetten. In de DDR werd nog een poging gedaan om het idee nieuw leven in te blazen met het 5 jarenplan uit 1956 onder het motto 'Modernisierung, Mechanisierung und Automatisiering'. De Oost-Duitsers hapten echter allesbehalve gretig toe, omdat de handgrepen van de communistische eetautomaten te heet werden en gebruikers er hun vingers aan brandden. Bron: het AD van 16082013 | |
The_stranger | zaterdag 17 augustus 2013 @ 09:50 |
Maar nogmaals, is dat anders dan hier? Afgezien van de echte immigrantenwijken en reservaten eet je in de VS ook niet meer de echt authentieke "buitenlandse" maaltijden, net zoals onze babi pangang ook niet in Peking te vinden zal zijn. Wij Nederlanders hebben een boel van onze eetgewoonten uit onze koloniën gehaald en een boel overgenomen van de mensen die vanuit die (ex) koloniën naar ons land kwamen. Niets anders dan wat er in de VS gebeurde, de Fransen, Britten en talloze andere culturen hebben hun gewoonten meegenomen en daar is een nieuwe keuken uit ontstaan. In ons land was pasta tot de jaren '60/'70 vrijwel onbekend, rijstgerechten ook, nu zijn ze goed ingeburgerd, hier heen gehaald door immigranten. Allerlei groenten en fruit is "nieuw" in ons land. | |
Viajero | zaterdag 17 augustus 2013 @ 15:49 |
Pasta komt wel uit Italie! http://en.wikipedia.org/wiki/Pasta#History Dat het door de Italianen van de Chinezen zou zijn overgenomen is een Amerikaanse legende die ook in Nederland zo ongeveer als waarheid wordt beschouwd. Natuurlijk een beetje onzinnig die discussie, zoals veel voedselsoorten is pasta op verschillende plaatsen door verschillende volkeren op hun eigen manier uitgevonden. Zie ook brood, worsten, soep etc ![]() Tomatensaus is inderdaad oorspronkelijk Mexicaans, omdat tomaten in Europa niet voorkwamen. Net als chocola, mais, chile en avocados. Italiaans eten ![]() ![]() ![]() | |
Rosario | zaterdag 17 augustus 2013 @ 18:38 |
Wij hebben andere mayonaise, 'frietsaus' dus. In België heet dat 'zoete' mayonaise. Ik vind het wel logisch dat anderen ketchup prefereren, want mayonaise in het buitenland is veel zuurder en minder lekker. Pak zelf dus ook ketchup op vakantie. | |
#ANONIEM | dinsdag 20 augustus 2013 @ 01:04 |
Iemand die trouwens weet wat een Jos Brinkie is? Kwam ik tegen toen ik in een dronken bui het cinematografische hoogtepunt van de afgelopen jaren keek. | |
Caranthir | dinsdag 20 augustus 2013 @ 10:39 |
Frikandelletje met pindasaus? De reden laat ik aan je fantasie over. | |
Zonnetje1981 | donderdag 22 augustus 2013 @ 21:36 |
![]() | |
#ANONIEM | donderdag 22 augustus 2013 @ 21:47 |
Witwastentje geworden? Achja dan blijft het tenminste lekker goedkoop... | |
Zonnetje1981 | donderdag 22 augustus 2013 @ 22:39 |
Fixed | |
The_Emotion | vrijdag 11 oktober 2013 @ 00:22 |
Ik had laatst een patatje Paay besteld
| |
BlaZ | vrijdag 11 oktober 2013 @ 09:59 |
Stroopwafels liggen zelfs hier in Litouwen gewoon in de supermarkt. | |
Red_85 | maandag 14 oktober 2013 @ 11:24 |
Hoe flauw, wel leuk. |