Goede vraag(en)quote:Op donderdag 8 augustus 2013 18:32 schreef MAHL het volgende:
Hoe is dit eigenlijk hier ontstaan? Hoe komt het dan geen ander land er aan wil?
[ afbeelding ]
Natuurlijk niet. Mensen die meerdere malen per week naar de McD of de KFC gaan, zitten echt niet te wachten op afwisseling, laat staan culinaire avonturen. Dat is maar eng, en het is nog de vraag of hun spijsverteringsstelsel niet op grootse wijze van slag zou raken van enig ongwend voedsel.quote:Op donderdag 8 augustus 2013 18:32 schreef MAHL het volgende:
Je zou juist verwachten dat landen als Amerika erom staan te trappelen, lekker vette frituur voor niet al teveel geld en met een mooie diversiteit aan snacks. Maar nee, ze zweren bij McDonalds en andere ketens
[ afbeelding ]
Waren de kroketten er toen ook al? Dacht dat die in de jaren '50 uitgevonden werden? Of waren dat de frika(n)dellen?quote:Op donderdag 8 augustus 2013 18:53 schreef strikeforce het volgende:
De oudst bekende cafetaria in Nederland was in 1915 gevestigd te Utrecht in de straat Achter Clarenburg. Het pand is nog steeds een horecagelegenheid en ligt schuin tegenover Maria Minor. Op het Centraal Station in Utrecht deed in 1932 de eerste automatiek zijn intrede. In die tijd waren in het centrum van deze stad ook vis- en frietkramen al een bekend verschijnsel.
De eerste snackbar/cafetaria verkocht destijds al diverse soorten warme en koude worst, zelfgemaakte frieten, gebakken aardappels, melkproducten, gehaktballen, kroketten, frikadilles (voorloper van de frika(n)del), berenklauwen, haché, aardappelgerechten, snoep, popcorn, Nederlandse gerechten, koffie, thee, cola, chocolademelk, rookwaren, ijs en bier. Ook werd er ontbijt en lunch verzorgd, die vooral door werklieden onder het genot van een kop koffie of een borrel genuttigd werden
Frikandel.quote:Op donderdag 8 augustus 2013 18:59 schreef MAHL het volgende:
[..]
Waren de kroketten er toen ook al? Dacht dat die in de jaren '50 uitgevonden werden? Of waren dat de frika(n)dellen?
Ik heb me wel eens afgevraagd of een Febo in Duitsland niet kansrijk zou zijn... een kroket of kaassoufflé is m.i. een prima aanvulling op die (overigens uitstekende) worsten en gehaktballen.quote:Op donderdag 8 augustus 2013 19:03 schreef Kingstown het volgende:
Bij onze Oosterburen hebben ze de zogenaamde "Imbissbude"/Imbissstand", wat toch wel heel erg lijkt op ons cafetaria concept, alleen worden er naast Pommes meestal worsten in allerlei soorten en maten verkocht ipv kroketten e.d
Goede vraag....wat mij altijd opviel is dat de "cafetaria's" in DL in meerderheid buiten zijn (kar/standje), terwijl in NL het vooral binnen is (afgezien van de markt e.d.)quote:Op donderdag 8 augustus 2013 19:05 schreef Flurry het volgende:
[..]
Ik heb me wel eens afgevraagd of een Febo in Duitsland niet kansrijk zou zijn... een kroket of kaassoufflé is m.i. een prima aanvulling op die (overigens uitstekende) worsten en gehaktballen.
Da's waar... maar toch hebben de falafel, de pizza slices en de dürüm döner het best goed gedaan. Waarom lukt dat onze kroket niet?quote:Op donderdag 8 augustus 2013 19:13 schreef Kingstown het volgende:
[..]
Qua assortiment is het heel moeilijk om in te breken in de bestaande cultuur. Net zoals bijvoorbeeld bockwursten hier vaak wel verkrijgbaar zijn, maar het zullen nooit de echte hardlopers worden.
Ik denk dat dat vooral te maken heeft met het simpele feit dat er geen Nederlandse wijken/regio's zijn. Als er morgen een half miljoen Nederlanders naar Berlijn verhuizen, dan staat binnen no-time de kroket op de menukaart.quote:Op donderdag 8 augustus 2013 19:21 schreef Flurry het volgende:
[..]
Da's waar... maar toch hebben de falafel, de pizza slices en de dürüm döner het best goed gedaan. Waarom lukt dat onze kroket niet?
Ik weet in Berlijn één snackbar te vinden, dus misschien wordt het nog eens wat daarquote:Op donderdag 8 augustus 2013 19:28 schreef Kingstown het volgende:
[..]
Als er morgen een half miljoen Nederlanders naar Berlijn verhuizen, dan staat binnen no-time de kroket op de menukaart.
Lol! Ik zag ook dat stroopwafels en kroketten daar populair zijn, dus het kan blijkbaar wel.quote:Op donderdag 8 augustus 2013 19:32 schreef Flurry het volgende:
[..]
Ik weet in Berlijn één snackbar te vinden, dus misschien wordt het nog eens wat daar
https://www.facebook.com/pages/Snackbar-de-Molen/305750402820937
Dit is wel herkenbaar, bij mij in de buurt zitten er twee. Één is een familiebedrijf wat er een jaar of dertig zit, de andere is overgenomen door Chinezen. Die hebben het ineens heel erg druk als het familiebedrijf op vakantie is.quote:Op donderdag 8 augustus 2013 19:52 schreef Zonnetje1981 het volgende:
Beetje jammer dat alle snackbars worden overgenomen door Chinezen...incl plastic bakjes met deksel en de tasjes klaar voor gebruik op elkaar gestapeld...
Ook de kwaliteit is het net niet...
Konden die dat in die tijd betalen dan? Was buiten de deur eten niet iets voor de hogere stand?quote:Op donderdag 8 augustus 2013 18:53 schreef strikeforce het volgende:
Ook werd er ontbijt en lunch verzorgd, die vooral door werklieden onder het genot van een kop koffie of een borrel genuttigd werden
Bestaan dat soort mensen?quote:Op donderdag 8 augustus 2013 18:32 schreef MAHL het volgende:
..als ze het hebben over 'de Nederlandse cultuur bestaat niet!'
Natuurlijk, van dat soort mensen dat alles wat buitenlands is geweldig vinden en wanneer je zegt dat je trots bent op onze eigen cultuur minachtend kijken en zeggen dat Nederland helemaal geen cultuur heeft. Zijn meestal links en/of D66.quote:
Vroeger was het een soort 'diner' dus.. mja.. sinds er geen bier meer getapt mag worden, er geen gokkasten meer zijn en je er niet meer mag roken, is er toch geen bal meer aan, veel patatzaken sluiten tegenwoordig ook al om 10 uur...quote:Op donderdag 8 augustus 2013 18:53 schreef strikeforce het volgende:
De oudst bekende cafetaria in Nederland was in 1915 gevestigd te Utrecht in de straat Achter Clarenburg. Het pand is nog steeds een horecagelegenheid en ligt schuin tegenover Maria Minor. Op het Centraal Station in Utrecht deed in 1932 de eerste automatiek zijn intrede. In die tijd waren in het centrum van deze stad ook vis- en frietkramen al een bekend verschijnsel.
De eerste snackbar/cafetaria verkocht destijds al diverse soorten warme en koude worst, zelfgemaakte frieten, gebakken aardappels, melkproducten, gehaktballen, kroketten, frikadilles (voorloper van de frika(n)del), berenklauwen, haché, aardappelgerechten, snoep, popcorn, Nederlandse gerechten, koffie, thee, cola, chocolademelk, rookwaren, ijs en bier. Ook werd er ontbijt en lunch verzorgd, die vooral door werklieden onder het genot van een kop koffie of een borrel genuttigd werden
Toen verdiende je 10 gulden per week, en koste een bord eten in de snackbar 10 centquote:Op donderdag 8 augustus 2013 23:08 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Konden die dat in die tijd betalen dan? Was buiten de deur eten niet iets voor de hogere stand?
In Belgie natuurlijk ook... en in London krijg ik vaak ook gewoon mayonaise bij mijn patatquote:Op donderdag 8 augustus 2013 18:52 schreef MAHL het volgende:
Ook vreemd dat Nederland het enige land is waar ze mayonaisse/frietsaus over hun goudgele staafjes doen. Veel lekkerder dan ketchup, imo. Maar misschien is dat een kwestie van gewenning.
inderdaad, 35 jaar geleden was afhaal Chinees ook nog relatief goedkoopquote:Op zaterdag 10 augustus 2013 04:35 schreef arjan1212 het volgende:
[..]
Toen verdiende je 10 gulden per week, en koste een bord eten in de snackbar 10 cent
Terwijl de bestellers dan nog vrolijk rondrijden en mc's nog open zijn voor diegene die nog trek heeft. Zonde, want als ik soms heb ik best trek in een berenklauw met sate als ik in de avond nog hard ben bezig geweest.quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 04:18 schreef arjan1212 het volgende:
[..]
Vroeger was het een soort 'diner' dus.. mja.. sinds er geen bier meer getapt mag worden, er geen gokkasten meer zijn en je er niet meer mag roken, is er toch geen bal meer aan, veel patatzaken sluiten tegenwoordig ook al om 10 uur...
Die Febo's op het station zijn wat langer open toch? Maar idd zonde, toch wel wat charme om 's avonds om een uur of 11 nog even een lekker vette snack te scoren.quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 18:58 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Terwijl de bestellers dan nog vrolijk rondrijden en mc's nog open zijn voor diegene die nog trek heeft. Zonde, want als ik soms heb ik best trek in een berenklauw met sate als ik in de avond nog hard ben bezig geweest.
De US of A het woord culinair toebedelen..quote:Op donderdag 8 augustus 2013 18:41 schreef KolonelKhedaffi het volgende:
In Amerika hebben ze een wat grotere culinaire diversiteit. Hotdog standjes, wraps, noodles etc.
Wraps: gejat van de mexicanenquote:Op maandag 12 augustus 2013 10:30 schreef Iwanius het volgende:
[..]
De US of A het woord culinair toebedelen..Ik heb het dan over "van oudsher"..
En pasta is weer gejat van de Chinezen!quote:
Kamervragen!quote:Op maandag 12 augustus 2013 10:52 schreef Individual het volgende:
[..]
En pasta is weer gejat van de Chinezen!En koffie van de Afrikanen!
En komt stamppot (of colcannon) nu van de Ieren of hebben ze dat van ons gejat?
![]()
Die dekselse aardappels zijn ook buut'nlanders!
Ja koffie komt uit moslimgebieden en moet je eens kijken hoe populair dat is in Nederland! Je reinste islamisering! Wilders doe er iets aan. Samenwerken met de VVD die toch stimulerende middelen allemaal wil verbieden.quote:
Probeer dat een Italiaan wijs te makenquote:Op maandag 12 augustus 2013 10:52 schreef Individual het volgende:
[..]
En pasta is weer gejat van de Chinezen!
Inderdaad, de VS heeft vele culinaire hoogtepunten. Toegegeven, veel komt van andere culturen, maar is dat in ons land heel anders? Aardappels komen immers ook niet van nature uit ons land en veel snacks zijn ook van "het buitenland" overgenomen. En zo gaat het in heel Europa, pasta komt ook niet uit Italie en tomatensaus ook niet.quote:Op maandag 12 augustus 2013 10:48 schreef Individual het volgende:
Wat een onkunde en vooroordelen over de USA weer zeg.
De verzuurde toerist (of zelfs nog nooit geweest) weet het allemaal beter.![]()
De VS heeft enorm goed en enorm slecht voedsel, maar dat goede wordt door veel mensen vergeten. Wraps, noodles, hamburgers etc hebben in de VS een eigen draai gekregen net als de populatie. Veel van origine Europeanen die niet de underdog zijn dus waartegen geschopt moet worden, want elke Amerikaan is fout (of iig geval de meeste) en stemmen op mensen als Bush en Obama dus zullen ze ook wel duivels zijn.![]()
De 2e beste steak die ik ooit heb gegeten was in de VS en granma's home cooking is super. Haar familie woonde al in de VS voordat het VS was, maar ze is trots Amerikaanse te zijn.
..maar dat stond nooit in de brochure!
Het woord 'meegenomen' i.p.v. 'overgenomen' is natuurlijk meer op zijn plaats in het geval van de VS. Het waren uiteindelijk natuurlijk gewoon de immigranten zelf die de gerechten van overal ter wereld hebben geïntroduceerd in hun nieuwe thuisland.quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 11:02 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Inderdaad, de VS heeft vele culinaire hoogtepunten. Toegegeven, veel komt van andere culturen, maar is dat in ons land heel anders? Aardappels komen immers ook niet van nature uit ons land en veel snacks zijn ook van "het buitenland" overgenomen. En zo gaat het in heel Europa, pasta komt ook niet uit Italie en tomatensaus ook niet.
In de VS heeft men vaak een eigen draai gegeven aan buitenlands voedsel en gaat echt heel veel verder dan burgers en patat.
Maar nogmaals, is dat anders dan hier? Afgezien van de echte immigrantenwijken en reservaten eet je in de VS ook niet meer de echt authentieke "buitenlandse" maaltijden, net zoals onze babi pangang ook niet in Peking te vinden zal zijn.quote:Op zaterdag 17 augustus 2013 01:58 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Het woord 'meegenomen' i.p.v. 'overgenomen' is natuurlijk meer op zijn plaats in het geval van de VS. Het waren uiteindelijk natuurlijk gewoon de immigranten zelf die de gerechten van overal ter wereld hebben geïntroduceerd in hun nieuwe thuisland.
Pasta komt wel uit Italie!quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 11:02 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Inderdaad, de VS heeft vele culinaire hoogtepunten. Toegegeven, veel komt van andere culturen, maar is dat in ons land heel anders? Aardappels komen immers ook niet van nature uit ons land en veel snacks zijn ook van "het buitenland" overgenomen. En zo gaat het in heel Europa, pasta komt ook niet uit Italie en tomatensaus ook niet.
In de VS heeft men vaak een eigen draai gegeven aan buitenlands voedsel en gaat echt heel veel verder dan burgers en patat.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pasta#Historyquote:History
In the 1st century BC writings of Horace, lagana (Sing.: laganum) were fine sheets of dough which were fried[11] and were an everyday food.[12] Writing in the 2nd century Athenaeus of Naucratis provides a recipe for lagana which he attributes to the 1st century Chrysippus of Tyana: sheets of dough made of wheat flour and the juice of crushed lettuce, then flavoured with spices and deep-fried in oil.[12] An early 5th century cookbook describes a dish called lagana that consisted of layers of dough with meat stuffing, a possible ancestor of modern-day lasagna.[12] However, the method of cooking these sheets of dough does not correspond to our modern definition of either a fresh or dry pasta product, which only had similar basic ingredients and perhaps the shape.[12] The first concrete information concerning pasta products in Italy dates from the 13th or 14th century.[13]
There is a legend of Marco Polo importing pasta from China[19] which originated with the Macaroni Journal, published by an association of food industries with the goal of promoting the use of pasta in the United States.[20] Marco Polo describes a food similar to "lagana" in his Travels.
Wij hebben andere mayonaise, 'frietsaus' dus. In België heet dat 'zoete' mayonaise. Ik vind het wel logisch dat anderen ketchup prefereren, want mayonaise in het buitenland is veel zuurder en minder lekker. Pak zelf dus ook ketchup op vakantie.quote:Op donderdag 8 augustus 2013 18:52 schreef MAHL het volgende:
Ook vreemd dat Nederland het enige land is waar ze mayonaisse/frietsaus over hun goudgele staafjes doen. Veel lekkerder dan ketchup, imo. Maar misschien is dat een kwestie van gewenning.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |