abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_129838467
Iets wat vele mensen onderschatten en vergeten als ze het hebben over 'de Nederlandse cultuur bestaat niet!' en andere multi-culti dooddoeners. Namelijk één van de parels van onze maatschappij en cultuur: de snackbar.

Voor zover ik weet nergens anders ter wereld te vinden (behalve dan in toeristenoorden met veel Nederlanders, de zgn 'Friet van Piet'-tenten). Snacks als de kroket, frikadel, gehaktstaaf, kaassouffle, noem maar op, allemaal Nederlands.

Enige vergelijkbare is McDonalds en andere fastfoodketens, maar dat telt niet echt, aangezien dat meer kleffe massaproductie-artikelen zijn, zonder de liefde van de plaatselijke frituurboer gemaakt, en zonder de diversiteit aan producten.

Hoe is dit eigenlijk hier ontstaan? Hoe komt het dan geen ander land er aan wil? Je zou juist verwachten dat landen als Amerika erom staan te trappelen, lekker vette frituur voor niet al teveel geld en met een mooie diversiteit aan snacks. Maar nee, ze zweren bij McDonalds en andere ketens :N



[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-08-2013 18:41:37 ]
pi_129838527
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:32 schreef MAHL het volgende:
Hoe is dit eigenlijk hier ontstaan? Hoe komt het dan geen ander land er aan wil?
[ afbeelding ]
Goede vraag(en) :Y Ik weet het helaas niet maar er is vast wel een FOK!er die er meer over kan vertellen.
I am happy
pi_129838684
In Amerika hebben ze een wat grotere culinaire diversiteit. Hotdog standjes, wraps, noodles etc.
  donderdag 8 augustus 2013 @ 18:45:12 #4
8252 mvdejong
Home is where the cat is.
pi_129838787
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:32 schreef MAHL het volgende:
Je zou juist verwachten dat landen als Amerika erom staan te trappelen, lekker vette frituur voor niet al teveel geld en met een mooie diversiteit aan snacks. Maar nee, ze zweren bij McDonalds en andere ketens :N

[ afbeelding ]
Natuurlijk niet. Mensen die meerdere malen per week naar de McD of de KFC gaan, zitten echt niet te wachten op afwisseling, laat staan culinaire avonturen. Dat is maar eng, en het is nog de vraag of hun spijsverteringsstelsel niet op grootse wijze van slag zou raken van enig ongwend voedsel.
Sam the American Eagle : You, sir, are a demented, sick, degenerate, barbaric, naughty freako!
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
  donderdag 8 augustus 2013 @ 18:45:21 #5
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_129838791
Raar inderdaad... in het buitenland is zelden een kroket te vinden, terwijl ook buitenlanders die dingen volgens mij erg lekker vinden.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_129839034
Ook vreemd dat Nederland het enige land is waar ze mayonaisse/frietsaus over hun goudgele staafjes doen. Veel lekkerder dan ketchup, imo. Maar misschien is dat een kwestie van gewenning.
pi_129839073
De oudst bekende cafetaria in Nederland was in 1915 gevestigd te Utrecht in de straat Achter Clarenburg. Het pand is nog steeds een horecagelegenheid en ligt schuin tegenover Maria Minor. Op het Centraal Station in Utrecht deed in 1932 de eerste automatiek zijn intrede. In die tijd waren in het centrum van deze stad ook vis- en frietkramen al een bekend verschijnsel.

De eerste snackbar/cafetaria verkocht destijds al diverse soorten warme en koude worst, zelfgemaakte frieten, gebakken aardappels, melkproducten, gehaktballen, kroketten, frikadilles (voorloper van de frika(n)del), berenklauwen, haché, aardappelgerechten, snoep, popcorn, Nederlandse gerechten, koffie, thee, cola, chocolademelk, rookwaren, ijs en bier. Ook werd er ontbijt en lunch verzorgd, die vooral door werklieden onder het genot van een kop koffie of een borrel genuttigd werden
The world of SKA music
pi_129839219
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:53 schreef strikeforce het volgende:
De oudst bekende cafetaria in Nederland was in 1915 gevestigd te Utrecht in de straat Achter Clarenburg. Het pand is nog steeds een horecagelegenheid en ligt schuin tegenover Maria Minor. Op het Centraal Station in Utrecht deed in 1932 de eerste automatiek zijn intrede. In die tijd waren in het centrum van deze stad ook vis- en frietkramen al een bekend verschijnsel.

De eerste snackbar/cafetaria verkocht destijds al diverse soorten warme en koude worst, zelfgemaakte frieten, gebakken aardappels, melkproducten, gehaktballen, kroketten, frikadilles (voorloper van de frika(n)del), berenklauwen, haché, aardappelgerechten, snoep, popcorn, Nederlandse gerechten, koffie, thee, cola, chocolademelk, rookwaren, ijs en bier. Ook werd er ontbijt en lunch verzorgd, die vooral door werklieden onder het genot van een kop koffie of een borrel genuttigd werden
Waren de kroketten er toen ook al? Dacht dat die in de jaren '50 uitgevonden werden? Of waren dat de frika(n)dellen?
pi_129839320
quote:
14s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:59 schreef MAHL het volgende:

[..]

Waren de kroketten er toen ook al? Dacht dat die in de jaren '50 uitgevonden werden? Of waren dat de frika(n)dellen?
Frikandel.
The world of SKA music
pi_129839337
Bij onze Oosterburen hebben ze de zogenaamde "Imbissbude"/Imbissstand", wat toch wel heel erg lijkt op ons cafetaria concept, alleen worden er naast Pommes meestal worsten in allerlei soorten en maten verkocht ipv kroketten e.d
  donderdag 8 augustus 2013 @ 19:05:40 #11
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_129839426
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 19:03 schreef Kingstown het volgende:
Bij onze Oosterburen hebben ze de zogenaamde "Imbissbude"/Imbissstand", wat toch wel heel erg lijkt op ons cafetaria concept, alleen worden er naast Pommes meestal worsten in allerlei soorten en maten verkocht ipv kroketten e.d
Ik heb me wel eens afgevraagd of een Febo in Duitsland niet kansrijk zou zijn... een kroket of kaassoufflé is m.i. een prima aanvulling op die (overigens uitstekende) worsten en gehaktballen.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_129839429
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 19:02 schreef strikeforce het volgende:

[..]

Frikandel.
Frikadel heet het toch?
When I get sad, I stop being sad and just be awesome instead.
pi_129839696
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 19:05 schreef Flurry het volgende:

[..]

Ik heb me wel eens afgevraagd of een Febo in Duitsland niet kansrijk zou zijn... een kroket of kaassoufflé is m.i. een prima aanvulling op die (overigens uitstekende) worsten en gehaktballen.
Goede vraag....wat mij altijd opviel is dat de "cafetaria's" in DL in meerderheid buiten zijn (kar/standje), terwijl in NL het vooral binnen is (afgezien van de markt e.d.)
Mss dat Febo niet in die cultuur zou passen.

Qua assortiment is het heel moeilijk om in te breken in de bestaande cultuur. Net zoals bijvoorbeeld bockwursten hier vaak wel verkrijgbaar zijn, maar het zullen nooit de echte hardlopers worden.
  donderdag 8 augustus 2013 @ 19:21:49 #14
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_129839967
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 19:13 schreef Kingstown het volgende:

[..]

Qua assortiment is het heel moeilijk om in te breken in de bestaande cultuur. Net zoals bijvoorbeeld bockwursten hier vaak wel verkrijgbaar zijn, maar het zullen nooit de echte hardlopers worden.
Da's waar... maar toch hebben de falafel, de pizza slices en de dürüm döner het best goed gedaan. Waarom lukt dat onze kroket niet?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_129840176
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 19:21 schreef Flurry het volgende:

[..]

Da's waar... maar toch hebben de falafel, de pizza slices en de dürüm döner het best goed gedaan. Waarom lukt dat onze kroket niet?
Ik denk dat dat vooral te maken heeft met het simpele feit dat er geen Nederlandse wijken/regio's zijn. Als er morgen een half miljoen Nederlanders naar Berlijn verhuizen, dan staat binnen no-time de kroket op de menukaart. ;)

Iets als een pannekoekenhuis/poffertjeskraam zul je vlak over de grens nog wel vinden, maar in Beieren weer helemaal niet.
  donderdag 8 augustus 2013 @ 19:32:23 #16
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_129840284
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 19:28 schreef Kingstown het volgende:

[..]

Als er morgen een half miljoen Nederlanders naar Berlijn verhuizen, dan staat binnen no-time de kroket op de menukaart. ;)

Ik weet in Berlijn één snackbar te vinden, dus misschien wordt het nog eens wat daar :D

https://www.facebook.com/pages/Snackbar-de-Molen/305750402820937
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_129840338
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 19:32 schreef Flurry het volgende:

[..]

Ik weet in Berlijn één snackbar te vinden, dus misschien wordt het nog eens wat daar :D

https://www.facebook.com/pages/Snackbar-de-Molen/305750402820937
Lol! Ik zag ook dat stroopwafels en kroketten daar populair zijn, dus het kan blijkbaar wel. :Y)
  donderdag 8 augustus 2013 @ 19:52:18 #18
313458 Zonnetje1981
always look on the bright side
pi_129840940
Beetje jammer dat alle snackbars worden overgenomen door Chinezen...incl plastic bakjes met deksel en de tasjes klaar voor gebruik op elkaar gestapeld...

Ook de kwaliteit is het net niet...
pi_129841311
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 19:05 schreef MouzurX het volgende:

[..]

Frikadel heet het toch?
Frikadel is een bal gehakt
The world of SKA music
  donderdag 8 augustus 2013 @ 20:14:41 #20
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_129841666
Friettent.

quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 19:52 schreef Zonnetje1981 het volgende:
Beetje jammer dat alle snackbars worden overgenomen door Chinezen...incl plastic bakjes met deksel en de tasjes klaar voor gebruik op elkaar gestapeld...

Ook de kwaliteit is het net niet...
Dit is wel herkenbaar, bij mij in de buurt zitten er twee. Één is een familiebedrijf wat er een jaar of dertig zit, de andere is overgenomen door Chinezen. Die hebben het ineens heel erg druk als het familiebedrijf op vakantie is. :')
With my pack on my back, down the road I will stray.
pi_129848960
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:53 schreef strikeforce het volgende:
Ook werd er ontbijt en lunch verzorgd, die vooral door werklieden onder het genot van een kop koffie of een borrel genuttigd werden
Konden die dat in die tijd betalen dan? Was buiten de deur eten niet iets voor de hogere stand?
  vrijdag 9 augustus 2013 @ 00:52:48 #22
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_129852582
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:32 schreef MAHL het volgende:
..als ze het hebben over 'de Nederlandse cultuur bestaat niet!'
Bestaan dat soort mensen? :D
reset
pi_129852804
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2013 00:52 schreef Individual het volgende:

[..]

Bestaan dat soort mensen? :D
Natuurlijk, van dat soort mensen dat alles wat buitenlands is geweldig vinden en wanneer je zegt dat je trots bent op onze eigen cultuur minachtend kijken en zeggen dat Nederland helemaal geen cultuur heeft. Zijn meestal links en/of D66.
pi_129891185
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:53 schreef strikeforce het volgende:
De oudst bekende cafetaria in Nederland was in 1915 gevestigd te Utrecht in de straat Achter Clarenburg. Het pand is nog steeds een horecagelegenheid en ligt schuin tegenover Maria Minor. Op het Centraal Station in Utrecht deed in 1932 de eerste automatiek zijn intrede. In die tijd waren in het centrum van deze stad ook vis- en frietkramen al een bekend verschijnsel.

De eerste snackbar/cafetaria verkocht destijds al diverse soorten warme en koude worst, zelfgemaakte frieten, gebakken aardappels, melkproducten, gehaktballen, kroketten, frikadilles (voorloper van de frika(n)del), berenklauwen, haché, aardappelgerechten, snoep, popcorn, Nederlandse gerechten, koffie, thee, cola, chocolademelk, rookwaren, ijs en bier. Ook werd er ontbijt en lunch verzorgd, die vooral door werklieden onder het genot van een kop koffie of een borrel genuttigd werden
Vroeger was het een soort 'diner' dus.. mja.. sinds er geen bier meer getapt mag worden, er geen gokkasten meer zijn en je er niet meer mag roken, is er toch geen bal meer aan, veel patatzaken sluiten tegenwoordig ook al om 10 uur...
pi_129891228
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 23:08 schreef CafeRoker het volgende:

[..]

Konden die dat in die tijd betalen dan? Was buiten de deur eten niet iets voor de hogere stand?
Toen verdiende je 10 gulden per week, en koste een bord eten in de snackbar 10 cent
  zaterdag 10 augustus 2013 @ 14:51:37 #26
111528 Viajero
Who dares wins
pi_129899295
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:52 schreef MAHL het volgende:
Ook vreemd dat Nederland het enige land is waar ze mayonaisse/frietsaus over hun goudgele staafjes doen. Veel lekkerder dan ketchup, imo. Maar misschien is dat een kwestie van gewenning.
In Belgie natuurlijk ook... en in London krijg ik vaak ook gewoon mayonaise bij mijn patat :)
It really is just like a medieval doctor bleeding his patient, observing that the patient is getting sicker, not better, and deciding that this calls for even more bleeding.
  zaterdag 10 augustus 2013 @ 16:36:29 #27
210227 rechtsedirecte
Southern most Fok!ker
pi_129902157
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 augustus 2013 04:35 schreef arjan1212 het volgende:

[..]

Toen verdiende je 10 gulden per week, en koste een bord eten in de snackbar 10 cent
inderdaad, 35 jaar geleden was afhaal Chinees ook nog relatief goedkoop
'Lopen is geen sport maar een manier van reizen'
'Als ik loop voel ik me beroerd, maar als ik niet loop nog beroerder'
'Once you discover the rewards of pain, you want more pain'
pi_129906432
De Belgen hebben natuurlijk een onvervalst frietkot/frietuur en de Engelstaligen Fish n chips ook zowel vast als los. Een vergelijkbaar iets met ook lokale 'specialiteiten'. Misschien is de opkomst van dit soort wel vergelijkbaar gegaan?

Het gaat denk ik niet geheel op dat alleen NL een soort van snackbar heeft.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_129906484
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 augustus 2013 04:18 schreef arjan1212 het volgende:

[..]

Vroeger was het een soort 'diner' dus.. mja.. sinds er geen bier meer getapt mag worden, er geen gokkasten meer zijn en je er niet meer mag roken, is er toch geen bal meer aan, veel patatzaken sluiten tegenwoordig ook al om 10 uur...
Terwijl de bestellers dan nog vrolijk rondrijden en mc's nog open zijn voor diegene die nog trek heeft. Zonde, want als ik soms heb ik best trek in een berenklauw met sate als ik in de avond nog hard ben bezig geweest.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_129907460
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 augustus 2013 18:58 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Terwijl de bestellers dan nog vrolijk rondrijden en mc's nog open zijn voor diegene die nog trek heeft. Zonde, want als ik soms heb ik best trek in een berenklauw met sate als ik in de avond nog hard ben bezig geweest.
Die Febo's op het station zijn wat langer open toch? Maar idd zonde, toch wel wat charme om 's avonds om een uur of 11 nog even een lekker vette snack te scoren.
pi_129969892
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:41 schreef KolonelKhedaffi het volgende:
In Amerika hebben ze een wat grotere culinaire diversiteit. Hotdog standjes, wraps, noodles etc.
De US of A het woord culinair toebedelen.. :D Ik heb het dan over "van oudsher"..
pi_129969968
quote:
15s.gif Op maandag 12 augustus 2013 10:30 schreef Iwanius het volgende:

[..]

De US of A het woord culinair toebedelen.. :D Ik heb het dan over "van oudsher"..
Wraps: gejat van de mexicanen
Noodles: gejat van de aziaten
Hamburgers en hotdogs: gejat van de Duitsers
Pasta/pizza: Gejat van de Italianen
Stews: gejat van de Ieren

Wat is er zo culinair aan de yankees inderdaad? Op voedingsgebied zijn het net de Chinezen van de productie industrie. Ontwerpen jatten, in details iets anders maken en op de markt zetten als 'made in China DPR!!!'.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 12 augustus 2013 @ 10:48:51 #33
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_129970389
Wat een onkunde en vooroordelen over de USA weer zeg.

De verzuurde toerist (of zelfs nog nooit geweest) weet het allemaal beter. :D

De VS heeft enorm goed en enorm slecht voedsel, maar dat goede wordt door veel mensen vergeten. Wraps, noodles, hamburgers etc hebben in de VS een eigen draai gekregen net als de populatie. Veel van origine Europeanen die niet de underdog zijn dus waartegen geschopt moet worden, want elke Amerikaan is fout (of iig geval de meeste) en stemmen op mensen als Bush en Obama dus zullen ze ook wel duivels zijn. _O-

De 2e beste steak die ik ooit heb gegeten was in de VS en granma's home cooking is super. Haar familie woonde al in de VS voordat het VS was, maar ze is trots Amerikaanse te zijn.

..maar dat stond nooit in de brochure! :o
reset
  maandag 12 augustus 2013 @ 10:52:24 #34
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_129970489
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2013 10:33 schreef Red_85 het volgende:

Pasta: Gejat van de Italianen

En pasta is weer gejat van de Chinezen! :( En koffie van de Afrikanen! :( En komt stamppot (of colcannon) nu van de Ieren of hebben ze dat van ons gejat? :(

Die dekselse aardappels zijn ook buut'nlanders! :(

[ Bericht 0% gewijzigd door Individual op 12-08-2013 10:59:08 ]
reset
  maandag 12 augustus 2013 @ 11:12:25 #35
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_129971165
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2013 10:52 schreef Individual het volgende:

[..]

En pasta is weer gejat van de Chinezen! :( En koffie van de Afrikanen! :( En komt stamppot (of colcannon) nu van de Ieren of hebben ze dat van ons gejat? :(

Die dekselse aardappels zijn ook buut'nlanders! :(
Kamervragen!
pi_129971351
pi_129971417
  maandag 12 augustus 2013 @ 11:20:09 #38
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_129971418
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2013 11:12 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Kamervragen!
Ja koffie komt uit moslimgebieden en moet je eens kijken hoe populair dat is in Nederland! Je reinste islamisering! Wilders doe er iets aan. Samenwerken met de VVD die toch stimulerende middelen allemaal wil verbieden.
reset
pi_129971446
  maandag 12 augustus 2013 @ 11:22:18 #40
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_129971497
quote:
Volgens mij was 7up ook nog veel populairder in die tijden.
reset
pi_129971542
pi_130008864
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2013 10:52 schreef Individual het volgende:

[..]

En pasta is weer gejat van de Chinezen!
Probeer dat een Italiaan wijs te maken :P
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_130124260
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2013 10:48 schreef Individual het volgende:
Wat een onkunde en vooroordelen over de USA weer zeg.

De verzuurde toerist (of zelfs nog nooit geweest) weet het allemaal beter. :D

De VS heeft enorm goed en enorm slecht voedsel, maar dat goede wordt door veel mensen vergeten. Wraps, noodles, hamburgers etc hebben in de VS een eigen draai gekregen net als de populatie. Veel van origine Europeanen die niet de underdog zijn dus waartegen geschopt moet worden, want elke Amerikaan is fout (of iig geval de meeste) en stemmen op mensen als Bush en Obama dus zullen ze ook wel duivels zijn. _O-

De 2e beste steak die ik ooit heb gegeten was in de VS en granma's home cooking is super. Haar familie woonde al in de VS voordat het VS was, maar ze is trots Amerikaanse te zijn.

..maar dat stond nooit in de brochure! :o
Inderdaad, de VS heeft vele culinaire hoogtepunten. Toegegeven, veel komt van andere culturen, maar is dat in ons land heel anders? Aardappels komen immers ook niet van nature uit ons land en veel snacks zijn ook van "het buitenland" overgenomen. En zo gaat het in heel Europa, pasta komt ook niet uit Italie en tomatensaus ook niet.

In de VS heeft men vaak een eigen draai gegeven aan buitenlands voedsel en gaat echt heel veel verder dan burgers en patat.
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_130156317
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2013 11:02 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Inderdaad, de VS heeft vele culinaire hoogtepunten. Toegegeven, veel komt van andere culturen, maar is dat in ons land heel anders? Aardappels komen immers ook niet van nature uit ons land en veel snacks zijn ook van "het buitenland" overgenomen. En zo gaat het in heel Europa, pasta komt ook niet uit Italie en tomatensaus ook niet.

In de VS heeft men vaak een eigen draai gegeven aan buitenlands voedsel en gaat echt heel veel verder dan burgers en patat.
Het woord 'meegenomen' i.p.v. 'overgenomen' is natuurlijk meer op zijn plaats in het geval van de VS. Het waren uiteindelijk natuurlijk gewoon de immigranten zelf die de gerechten van overal ter wereld hebben geïntroduceerd in hun nieuwe thuisland.
pi_130156812
'Eten uit de muur' is in de 19e eeuw in Duitsland uitgevonden. Zonder tussenkomst van een winkelbediende verkocht voedsel uit laatjes is nu echter alleen nog maar in Nederland populair, zo constateert het Duitse weekblad Der Spiegel vrijdag.

In 1896 presenteerde de Deutsche Automaten Gesellschaft tijdens een tentoonstelling in Berlijn een 'electrisch-automatisch Restaurant'. Het idee verspreidde zich in de meeste grote steden van Duitsland. Maar door de hyperinflatie in de jaren 20 werd het idee onwerkbaar, omdat munten vrijwel niets meer waard waren en de voedselautomaten niet werkten op bankbiljetten.

In de DDR werd nog een poging gedaan om het idee nieuw leven in te blazen met het 5 jarenplan uit 1956 onder het motto 'Modernisierung, Mechanisierung und Automatisiering'. De Oost-Duitsers hapten echter allesbehalve gretig toe, omdat de handgrepen van de communistische eetautomaten te heet werden en gebruikers er hun vingers aan brandden.

Bron: het AD van 16082013
Karper diem, vis van de dag
pi_130159136
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 augustus 2013 01:58 schreef TheMagnificent het volgende:

[..]

Het woord 'meegenomen' i.p.v. 'overgenomen' is natuurlijk meer op zijn plaats in het geval van de VS. Het waren uiteindelijk natuurlijk gewoon de immigranten zelf die de gerechten van overal ter wereld hebben geïntroduceerd in hun nieuwe thuisland.
Maar nogmaals, is dat anders dan hier? Afgezien van de echte immigrantenwijken en reservaten eet je in de VS ook niet meer de echt authentieke "buitenlandse" maaltijden, net zoals onze babi pangang ook niet in Peking te vinden zal zijn.
Wij Nederlanders hebben een boel van onze eetgewoonten uit onze koloniën gehaald en een boel overgenomen van de mensen die vanuit die (ex) koloniën naar ons land kwamen. Niets anders dan wat er in de VS gebeurde, de Fransen, Britten en talloze andere culturen hebben hun gewoonten meegenomen en daar is een nieuwe keuken uit ontstaan.
In ons land was pasta tot de jaren '60/'70 vrijwel onbekend, rijstgerechten ook, nu zijn ze goed ingeburgerd, hier heen gehaald door immigranten. Allerlei groenten en fruit is "nieuw" in ons land.
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  zaterdag 17 augustus 2013 @ 15:49:34 #47
111528 Viajero
Who dares wins
pi_130166120
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2013 11:02 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Inderdaad, de VS heeft vele culinaire hoogtepunten. Toegegeven, veel komt van andere culturen, maar is dat in ons land heel anders? Aardappels komen immers ook niet van nature uit ons land en veel snacks zijn ook van "het buitenland" overgenomen. En zo gaat het in heel Europa, pasta komt ook niet uit Italie en tomatensaus ook niet.

In de VS heeft men vaak een eigen draai gegeven aan buitenlands voedsel en gaat echt heel veel verder dan burgers en patat.
Pasta komt wel uit Italie!

quote:
History

In the 1st century BC writings of Horace, lagana (Sing.: laganum) were fine sheets of dough which were fried[11] and were an everyday food.[12] Writing in the 2nd century Athenaeus of Naucratis provides a recipe for lagana which he attributes to the 1st century Chrysippus of Tyana: sheets of dough made of wheat flour and the juice of crushed lettuce, then flavoured with spices and deep-fried in oil.[12] An early 5th century cookbook describes a dish called lagana that consisted of layers of dough with meat stuffing, a possible ancestor of modern-day lasagna.[12] However, the method of cooking these sheets of dough does not correspond to our modern definition of either a fresh or dry pasta product, which only had similar basic ingredients and perhaps the shape.[12] The first concrete information concerning pasta products in Italy dates from the 13th or 14th century.[13]

There is a legend of Marco Polo importing pasta from China[19] which originated with the Macaroni Journal, published by an association of food industries with the goal of promoting the use of pasta in the United States.[20] Marco Polo describes a food similar to "lagana" in his Travels.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pasta#History

Dat het door de Italianen van de Chinezen zou zijn overgenomen is een Amerikaanse legende die ook in Nederland zo ongeveer als waarheid wordt beschouwd.

Natuurlijk een beetje onzinnig die discussie, zoals veel voedselsoorten is pasta op verschillende plaatsen door verschillende volkeren op hun eigen manier uitgevonden. Zie ook brood, worsten, soep etc :)

Tomatensaus is inderdaad oorspronkelijk Mexicaans, omdat tomaten in Europa niet voorkwamen. Net als chocola, mais, chile en avocados.

Italiaans eten O+ Mexicaans eten O+ Amerikaans eten O+
It really is just like a medieval doctor bleeding his patient, observing that the patient is getting sicker, not better, and deciding that this calls for even more bleeding.
pi_130170743
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:52 schreef MAHL het volgende:
Ook vreemd dat Nederland het enige land is waar ze mayonaisse/frietsaus over hun goudgele staafjes doen. Veel lekkerder dan ketchup, imo. Maar misschien is dat een kwestie van gewenning.
Wij hebben andere mayonaise, 'frietsaus' dus. In België heet dat 'zoete' mayonaise. Ik vind het wel logisch dat anderen ketchup prefereren, want mayonaise in het buitenland is veel zuurder en minder lekker. Pak zelf dus ook ketchup op vakantie.
pi_130260656
Iemand die trouwens weet wat een Jos Brinkie is? Kwam ik tegen toen ik in een dronken bui het cinematografische hoogtepunt van de afgelopen jaren keek.

pi_130266473
Frikandelletje met pindasaus? De reden laat ik aan je fantasie over.
"Gli farò un'offerta che non potrà rifiutare." - Don Vito Corleone
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')