abonnement Unibet Coolblue
pi_130564342
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 19:10 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat ziet er prima uit ja; je zit nu dus op dag 6? Je kunt ook niet de helft weggooien vandaag en dan dubbel voeden, kun je er morgen misschien wel iets mee bakken.
Hoe ruikt ie verder?

[..]

Hoeveel zou je voor een brood betalen :P?
Ik ga er liever van het weekend iets mee bakken, dus denk dat ik dat vrijdag dan doe met niet weggooien. En hij ruikt naar mijn lessen microbiologie. Gistig O+ Maar inderdaad dag 6 nu :Y
  † In Memoriam † woensdag 28 augustus 2013 @ 19:24:03 #227
91830 MaximusTG
pi_130564540
Kunt ook twee keer niks weggooien natuurlijk. Hoeveel heb je nu qua gewicht?
Overigens vragen veel recepten om een 100% hydratie desem (evenveel bloem als water qua gewicht). Maar jouw "recept" heeft het over gelijke delen qua volume. Dat moet je dus even omrekenen. Of je desem voortaan 1:1 qua gewicht bloem:water voeren.
pi_130564709
Ik heb geen idee hoeveel het gewicht van de pot leeg is :@ was wel even handig geweest om dat te meten inderdaad..
Maar ik ga hem vandaag wel even voeden, en dan desem 1:1 voeden. Bakken was ik dit weekend, of het weekend erna eigenlijk pas van plan. Wou desem even de tijd geven om zich goed te ontwikkelen :)
  † In Memoriam † woensdag 28 augustus 2013 @ 19:58:46 #229
91830 MaximusTG
pi_130566010
Och, wat ik wel eens deed is om de zoveel tijd de hele inhoud van de pot in een tijdelijk bakje. Pot vol met warm water. Tijdje laten staan. FF schoonmaken en restjes weg. Dan bv 100 gram van wat er uit kwam weer terug en 100 gram bloem en 100 gram water erbij. Tegenwoordig heb ik een stuk of 25 dezelfde plastic containers dus ik giet het gewoon over :p. Maar dan kan je em zo leeg wegen. In principe zou je er straks al mee kunnen bakken, dus wat beter om dat te testen dan een broodje te bakken. Hoeft natuurlijk geen grote te zijn. Zou daarvoor echt dat Norwich zuurdesem aanraden!
pi_130566230
Ik heb alleen nog niet alle ingredienten voor de norwich zuurdesem in huis, en doordeweeks weinig tijd :) Morgen boodschappen halen, vrijdagavond sporten... Zaterdag lekker een dagje thuis dus ga dan wel bakken. Kan ik zaterdag/zondag vers brood eten O+ Ben wel heel erg nieuwsgierig aan het worden. Maar ik zou nu volgens jouw verhouding (1:1:1) kunnen gaan "verdunnen" voor een goede hydratie?

Maar fijn dat hij er volgens de expert in dit topic ( ;) ) al goed uitziet :D
pi_130566290
Ik ga morgen/vrijdag ook maar eens een zen-maak-brood bakken.
En als ik dan afgestudeerd ben straks nóg veel meer brood. Ik MOET hier goed in worden :9 O+
Ja doei.
pi_130567142
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 19:10 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Hoeveel zou je voor een brood betalen :P?
Net als in de winkel denk ik? Euro of 2, 2,50?
Ik betaal bij de C1000 volgens mij 2,39 voor een heel zuurdesem of spelt.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_130573151
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 20:04 schreef motorbloempje het volgende:
Ik ga morgen/vrijdag ook maar eens een zen-maak-brood bakken.
En als ik dan afgestudeerd ben straks nóg veel meer brood. Ik MOET hier goed in worden :9 O+
Ik ga even geheel offtopic. Zojuist even de link in je sig gelezen. Wát een topic, ik heb me kapot gelachen. Bedankt voor het vereeuwigen hier van _O-

Ontopic: ik heb alleen nog maar "zelf brood gebakken'' met van die mixjes van Koopmans, maar wil het binnenkort toch eens helemaal zelf gaan proberen. Is het heel veel moeilijker dan dat of kan ik het wel aan? Ik ben geen keukenn00b, bak wel vrij veel, maar brood heb ik nog nooit helemaal zelf gemaakt.
pi_130593530
(Gare telefoonfoto - en ik hoop dat ik naar Facebook kan deeplinken... )



Desem weer gereanimeerd. Leek een beetje in 'zomerslaap'; normaal haalde ik het een aantal keer per week een aantal uren uit de koelkast, maar vanwege de hitte recent wilde dat niet echt (dekseltjes knalde eraf enzo :') ), dus had ik het maar in de koelkast laten staan (wel gevoerd). De activiteit was alleen enorm omlaag.

[ Bericht 34% gewijzigd door LeeHarveyOswald op 29-08-2013 14:28:58 ]
  † In Memoriam † donderdag 29 augustus 2013 @ 15:57:40 #235
91830 MaximusTG
pi_130604295
Zo, voor desem een grotere pot gehaald en gelijk gevoed. Morgen weer, zaterdag even naar de molen voor wat bakspul :7
pi_130605403
Zo, boek van Peter Reinhart er bij gepakt en begonnen met m'n eerste seed culture (rogge). Binnenkort op m'n gemakje 't boek maar 's doorlezen zodat ik wat beter begrijp wat ik precies waarom doe.
Ja doei.
pi_130609920
Had mn desemstarter om een uur of 6 vanavond in zijn nieuwe pot gedaan en gevoed... ziet er nu zo al uit:


ADHDesem :Y
  † In Memoriam † vrijdag 30 augustus 2013 @ 08:30:54 #239
91830 MaximusTG
pi_130624552
Binnenkant brood van gister, in het ochtendzonnetje;

pi_130625807
Ik kwam gisteren dit recept tegen: http://cookingrookie.blogspot.ca/2010/02/yogurt-bread.html. Zou dat wat zijn? En wat is 'granulated yeast'? Google helpt me nog niet echt...
pi_130625929
Commerciele gist, gewoon die zakjes. En dus geen wild yeast.
Ja doei.
pi_130625980
Ah, dat is makkelijk, dat heb ik gewoon in huis. Misschien maar eens proberen.
pi_130627786
quote:
2s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 20:22 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Net als in de winkel denk ik? Euro of 2, 2,50?
Ik betaal bij de C1000 volgens mij 2,39 voor een heel zuurdesem of spelt.
Ik verkoop mijn broden voor 5 euro. Dat is iets goedkoper dan in de winkel (op basis van 600gr meel).
  Moderator vrijdag 30 augustus 2013 @ 10:58:56 #244
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130627872
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 augustus 2013 09:51 schreef motorbloempje het volgende:
Commerciele gist, gewoon die zakjes. En dus geen wild yeast.
Gewoon die zakjes is instant yeast
Granulated yeast verkopen ze hier niet, wel in Engeland. Paul Hollywood vindt het niks, het is gedroogde gist (in vrij grote korrels) die je eerst moet heractiveren, maar het schijnt verder geen enkel voordeel te hebben ten opzichte van instantgist.

Je kunt wel instantgist gebruiken, die hoef je alleen niet voor te weken in melk ofzo.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † vrijdag 30 augustus 2013 @ 11:05:15 #245
91830 MaximusTG
pi_130628101
Volgens mij bedoelen ze idd Active Dry Yeast (ADY) met granulated yeast. Meestal kun je ongeveer 25% minder IDY dan ADY gebruiken.
In dit geval staat er 3/4 tbsp ADY. 1 tbsp = 3 tsp. Dus 2.25 tsp ADY. En dan daar weer 75% van, is 1.68 tsp, dus een flinke 1,5 teaspoons IDY.
pi_130640955
Focaccia rozemarijn en knoflookolie



Semolina olijfbrood
pi_130666421
Dit filmpje is al eens langs gekomen, maar god wat is dit toch leuk!
  Moderator zaterdag 31 augustus 2013 @ 11:02:50 #248
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130666617
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 10:52 schreef bloempje-moi het volgende:
Dit filmpje is al eens langs gekomen, maar god wat is dit toch leuk!
Misschien ben ik de enige hoor, maar ik vind het juist verschrikkelijk om naar te kijken. Niet alleen omdat het filmpje is uitgerekt, maar omdat het zo massaal is, waar is de aandacht voor het brood? Dat is er niet. Alleen maar fabriekszooi bah.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 31 augustus 2013 @ 11:06:37 #249
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_130666681
quote:
17s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 18:57 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Biologisch volkorenmeel met ananassap, nu bio tarwemeel erdoor. Aangezien ik echt desemnoob ben, ziet dit er al ok uit voor een starter?
Alleen dat of ook wat gist?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_130667193
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 11:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Alleen dat of ook wat gist?
Alleen dat :Y
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')