lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 00:19 |
Hallo iedereen! Raw Food is een levenswijze waarin de aanhanger alleen nog onverhit en onverwerkt voedsel eet. Dit vanwege gezondheidsmotieven en -overwegingen. Ik hoorde hier al een tijd geleden over, en ben op onderzoek uit geweest. Uiteindelijk ben ik er wel heel erg gecharmeerd van geraakt. Vooral het onverwerkte essent spreekt me ongelofelijk aan! Motieven Ik weet niet goed hoe ik het moet presenteren aan Fok!, maar I'll give it a go! Ik loop zelf al een hele tijd rond met een afkeer van E-nummers. Iets met meer dan 5 E-nummers heb ik altijd geweigerd te eten, maar nog heb ik altijd een dubbel gevoel er over gehad. Helaas komt in de hedendaagse cultuur in elk voedsel wel een E-nummer of twee voor. In een Raw Food-dieet eet je alleen nog onbespoten/onbewerkte vruchten, groenten, noten en zaden. Dit geeft me een heel erg veilig gevoel! Ik geloof er daarbij niet zo in dat koken er voor zorgt dat eten 'slecht' voor je wordt. Ik wil het alleen volgen uit gezondheidsredenen met betrekking tot chemicaliën en andere toevoegingen die er van nature niet inzaten. Ik ben - denk ik - helaas wel te snel verleid tot 'ongezond/slecht' eten als ik het dan daadwerkelijk kook: Je wilt dan al snel smaakversterkers/boters/ander ongezond spul er aan toe voegen, dus als ik kook blijft het strikt bij gekookte/gestoomde groentes als erwtjes en bruine bonen. Ik ben écht dól op groente en fruit, ik heb er nooit genoeg van kunnen krijgen. Ik eet met liefde een bord vol gekookte groene erwtjes, en ik prefereer het boven een zak oreo's. Ik 'straf' mezelf dus niet. De financiële voordelen zijn bijkomstig, een bevriend stel dat deze levenswijze al een behoorlijke tijd aanhangt geeft gemiddeld 20 euro per week uit aan boodschappen. Sociale leven Daarbij komend, het sociale aspect in het leven Raw-Food-isten ontbreekt he-le-maal. Ik ben eerlijk gezegd van plan mij aan mijn gekozen levensstijl te houden, mits ik geen andere mee-eters heb. Een drankje met vriend(inn)en zal ik echt niet overslaan, net als een maaltijd met mijn familie of een diner met mijn vriend. Ik zal ook rustig koekjes en alles in huis halen als mijn vriend komt en er eentje mee-eten. Maar hij krijgt daarna wel alles mee naar huis, anders raak ik toch verleid ben ik bang. Zodra deze gelegenheden voorbij zijn en ik rustig thuis zit, maak ik de switch naar vruchten en noten weer. Ik wil dus in het kort een 'hybride' Raw-Food-levensstijl aanhangen. Solitair eet ik alleen nog vruchten, onverwerkte noten, onverwerkte zaden en (gestoomde/gekookte) groentes en drink ik water/thee. Zodra ik in gezelsschap verkeer zal ik gewoon mee-eten, ook van een alcholisch drankje ben ik niet vies. Ik wil het heel graag uitproberen. Ik heb alleen daarbij wél gehoord dat het nadelig kan zijn voor je vitamine-inname. Ik hoop dit toch wat mee te krijgen bij diners met mijn ouders/vrienden/partner. Ik wil natuurlijk geen vitaminepillen innemen: het is onlogisch deze levensstijl aan te hangen en alsnog wel chemische producten te consumeren. Als ik merk dat ik iets te kort kom, ben ik niet zo gek dat ik er niets aan zal doen. Zal ik b-12 te kort komen, bak ik heus een eitje of een stukje rund. Later, als ik oud ben Zodra ik ooit ga samenwonen/kinderen neem, zal ik eerst moeten kijken hoe dit bevalt voor me. Kinderen zal ik dit nooit opleggen, ik ken de documentaires met groeiachterstanden en uitgebleven menstruaties. Wel zou ik graag bewust zoveel mogelijk eten kopen zonder e-nummers voor ze. Kinderen horen natuurlijk wel mee te snoepen met leeftijdsgenootjes. ![]() Nog een paar kleine dingetjes Ik ben me ervan bewust dat bepaalde groentes ongekookt giftig zijn voor het menselijk lichaam. Ik zal altijd oppassen dat wat ik eet ook écht goed voor me is. Ik háát helaas tomaten, terwijl deze wel van enorme waarde zijn voor het menselijk lichaam. Weet iemand hoe ik toch tomaten kan verwerken in maaltijden, zonder die enorm vieze smaak te proeven? Ik probeer het al jaren te 'leren eten', maar ik blijf het in gruwel doorslikken. ![]() Fok! Zijn er Fok!-ers die of de Raw Food-beweging aanhangen of die op een andere manier back-to-nature zijn gegaan en bewerkt voedsel hebben afgezworen of alleen nog in mate consumeren? Waar moet ik mee oppassen met vitamine-inname? Plus: Markt of supermarkt? | |
destrovel | donderdag 30 mei 2013 @ 00:33 |
En nóg denk je dat het gezond is om alleen rauwe groente te eten? ![]() | |
Osiris024 | donderdag 30 mei 2013 @ 00:34 |
![]() Ik verdenk jou alleen van hipster motieven. | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 00:34 |
| |
Kowloon | donderdag 30 mei 2013 @ 00:52 |
Eng hoor E-nummers ![]() E260 Azijnzuur E270 Melkzuur E300 Ascorbinezuur E330 Citroenzuur | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 00:57 |
Er zijn goede en slechte E-nummers. Groen = Oké Oranje = Mate Rood = Schadelijk Van deze lijst al bijna 220 hits die je echt móet vermijden, omdat ze erge schade toebrengen aan je lichaam. Ik hoop dat je met me eens bent dat E-nummers in het algemeen schadelijk zijn en in het algemeen onnodig voor onze behoeftes. Natuurlijk zijn er ook onschadelijke natuurlijke E-nummers, maar deze vind ik eigenlijk ook overbodig. Denk maar aan aspartaam. Dit wil je écht niet in je stelsel hebben. | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 01:00 |
Ik ben al veel te lang aan het nachtbraken. Ik kom morgen weer een kijkje nemen! Slaap lekker voor nu, forum Fok!. | |
Kowloon | donderdag 30 mei 2013 @ 01:04 |
De meeste stoffen hebben voor de leek wat exotische namen maar zijn in feite hele normale stoffen hoor die gewoon ook van nature in veel voeding zit. Alleen omdat het als additief toegevoegd wordt moet het als E-nummer vermeld worden. | |
SiGNe | donderdag 30 mei 2013 @ 01:12 |
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummers E300 is vitamine C en zo zijn er nog veel meer natuurlijke stoffen die een E-nummertje hebben gekregen. Met raw-food krijgt je lichaam veel te weinig mineralen binnen, als de mensen gemaakt zou zijn om rauw voedsel te eten dan hadden we wel een fermenteer-maag gehad (of we zouden net als konijnen onze eigen stront moeten opeten voor we de voedingsstoffen binnen zouden krijgen.) Je lichaam moet in balans blijven, je lichaam heeft bijvoorbeeld voldoende kalium en natrium nodig om de natrium-kaliumpomp in werking te houden (heeft te maken met het aansturen van de spieren) Bij een normaal diëet werkt dat allemaal prima maar als je een eenzijdig dieet aanhoudt dan raakt het verstoort en kan je zelfs hartritmestoornissen krijgen. En als het eenmaal uit balans is is het niet makkelijk om weer in balans te krijgen... En da's nog maar 1 ding, met raw food put je je lichaam dusdanig uit dat je amper reserves overhoud en je lichaam in een "survival-mode" overgaat. Men heeft onlangs wetenschappelijk aangetoond dat als je maar 30% van je dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen binnen krijgt je wel veel langer kan even.. maar je hebt wel lichamelijke klachten en brengt dus ook meer tijd in het ziekenhuis door. | |
Stevenzenl | donderdag 30 mei 2013 @ 01:12 |
Rare kuthippies die denken dat dit écht gezonder is dan godverdomme gewoon normaal te eten ![]() | |
karton2 | donderdag 30 mei 2013 @ 01:12 |
Volgens mij is het niet gezond als je ineens weer vlees gaat eten als je al voor langere tijd droog staat. Dus 'even' een stuk rund naarbinnen tikken is er dan niet bij. Verder hoop je bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen bij familiediners, ik zou je dieet niet afhankelijk maken van wat andere doen. Verder levert het braden / koken van voedsel ook weer voedingsstoffen op die je op een andere manier niet binnen kan krijgen. Misschien uit een potje van Bayer, maar daar wil je niet aan begreep ik. Over de tomaten; witte bonen in tomatensaus. Kan wel een paar blikken van dat spul wegtikken, aanrader vind ik. | |
karton2 | donderdag 30 mei 2013 @ 01:18 |
Degenen die arm zijn eten aardappels. Degenen die voldoende hebben eten aardappels met vlees. Degenen die rijk zijn worden vegetariër. Eisen stellen aan eten en dieet is puur een welvaartsziekte. PvdD is hier een perfect voorbeeld van. Ieder het zijne natuurlijk. | |
SiGNe | donderdag 30 mei 2013 @ 01:31 |
Maar dat zit in pot/blik, heeft E-nummers én is gekookt geweest. En gewelde rauwe bonen met rauwe tomaat lijkt mij nou niet echt geweldig.. maar sowieso, als je je bij voorbaat al af zit te vragen of een bepaald diëet wel goed is moet je het gewoon niet doen. De mensen heeft evolutionair gezien een gevarieerd diëet nodig met voldoende voedingsstoffen. | |
#ANONIEM | donderdag 30 mei 2013 @ 01:42 |
Oei, de o zo slechte E nummers als as der kwaad... De helft van de E nummers die in een product verwerk zijn heb je gewoon in je keukenkastje of koelkast. Ik vind het ook altijd grappig dat E621 als de vijand gezien wordt en als iets dat als de dood moet worden ontweken terwijl het gewoon een extract is uit zeewier. Leuk feitje, E621 wordt het meest gebruikt in Japan en logisch daar komt het ook vandaan terwijl in Japan de gemiddelde levensverwachting het hoogst is met bijna 83 jaar oud gemiddeld (in Nederland is het iets boven de 81). Iets dat je eigenlijk niet zou verwachten als dit product in zulke grote getallen wordt geconsumeerd en de verhalen op het internet moet geloven. Het grootste gevaar dat we tegenwoordig met ons voedsel hebben is een overconsumptie van zout. Maar zout is niet eng omdat we dat ook in ons keukenkastje hebben staan en dus geen probleem. Maargoed gezond leven doe je niet door juist alles maar te ontwijken. Je moet balanceren. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 30-05-2013 01:43:29 ] | |
SiGNe | donderdag 30 mei 2013 @ 01:51 |
As is E153 (Koolstof) | |
Kowloon | donderdag 30 mei 2013 @ 01:52 |
Dat dus. Juist inwoners uit landen met een gevarieerde keuken worden het oudst. Veel Chinese keukens, Japanse keuken, Mediterraanse keuken enzovoort. Allemaal keukens met een erg gevarieerd eten. | |
SiGNe | donderdag 30 mei 2013 @ 02:00 |
En redelijk wat vis als basis.. In Japan hadden ze vroeger niet eens vleeskoeien, alleen melkkoeien en werk-ossen. Pas later (rond 1950) is men begonnen met de fok van Wagyu-runderen. Mediterraanse keuken is een vrij natuurlijke keuken, veel verse kruiden maar ook altijd vis of vlees bij de groenten. En Chinese keuken is zeer gevarieerd (en totaal anders dan wat we hier in Nederland onder Chinees verstaan), veel varken en kip maar ook veel groenten en rijstproducten, aan de kust meer visgerechten, als het maar vers is. | |
RhytmicalRemedy | donderdag 30 mei 2013 @ 02:03 |
Ik vraag me af wat de onderbouwing bij die E nummers zijn. | |
DroogDok | donderdag 30 mei 2013 @ 07:06 |
Hoe past vlees precies in een dergelijk dieet? | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 10:22 |
Heel erg bedankt voor alle reacties! ![]() Ik begrijp dat jullie over 't algemeen E-nummers onschadelijk bevinden. Ik (We) zouden eigenlijk niet eens iets slechts moeten vermijden van tijd tot tijd, maar het eteetpatroon uitbalanceren? Tja, ik weet dat sommige E-nummers onschadelijk zijn, maar daarbij is er ook behoorlijk wat rotzooi als aspartaam. Ik vind ook niet dat e-nummers voor de kleur, smaak, geur of houdbaarheid toevoegen, eigenlijk nódig is. Neem appelmoes: Hoort gewoon verse, tot moes gestampte appels te zijn. Daar hoef ik verder niets in, als suiker of e-nummers. Als ik een warm gerecht, maar ook een koud gerecht, zou maken, gebruik ik liever alleen verse, schone en onbewerkte ingrediënten in. Ik wil dan ook geen e-nummers uit het keukenkastje hebben.
Vooral vis eten? Ja, daar kan ik ook nog wel inkomen! Maar als ik het dan bereid, het liefst gegrilled. ![]() Ja, dat zou nog heel goed kunnen! ![]() Ik eet natuurlijk niets uit pot/blik uit de supermarkt, maar ik kan best de bonen zelf koken, en als ik de tomaten tot moes maak en dan (misschien) kook? Dat is even uittesten. ![]() Heel erg bedankt, karton2! ![]() Erg goede reactie! Zet me even aan het nadenken. Het is niet goed voor mijn lichaam als ik na 4 weken onthouding bijvoorbeeld weer een stukje magere rosbief eet? Ik wil eigenlijk geen vitaminen, mineralen en caloriën gaan tellen. Dat betekend dat ik er erg teveel bij stil sta, en dat wil ik eigenlijk niet in mijn leven. Zodra ik ergens een tekort aanvoel, dan ga ik dat zéker aanvullen. Klinkt zorgenloos, maar dat moet ook in het leven. Ik ben nooit geweest van mijn gerechten afwegen, ook niet toen ik een ordinair dieet had. Ik was me bewust dat van het koken van sommige groentes en vruchten er een verbeterde situatie omtrend de menselijke voedingsstoffenopname bestaat. Ik ben willig deze groentes en vruchten gewoon te koken. Kijk, ik klamp me niet vast aan het niet-koken, ik wil puur en alleen het beste en gezondste voor mijn lichaam. Ik ben er al een tijdje van overtuigt dat dit voor ieder mens een onverwerkte maaltijd is, zonder toevoegingen. [ Bericht 0% gewijzigd door lsi op 30-05-2013 10:34:55 ] | |
karton2 | donderdag 30 mei 2013 @ 10:32 |
Dat is iets wat ik ooit gehoord heb bij vegetariërs. Je maag / darmen zijn gewend om groente en fruit te verwerken en als daar ineens vlees tussendoor komt is dat niet goed omdat dit eerst moet worden opgebouwd. Kip schijnt dan weer makkelijker te gaan (in bepaalde hoeveelheden) omdat dit minder zwaar vlees zou zijn. Hoe het exact zit weet ik niet, moet je aan de kenners vragen. | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 10:34 |
Heel erg bedankt voor je reactie. Dit wist ik niet. Ik heb wel vegetariërs in mijn omgeving, maar die weten uiteraard waarschijnlijk niet hoe het voelt als ze weer vlees gaan eten. Ik heb geen voormalig vegetariërs in de buurt. ![]() | |
Rebubbled | donderdag 30 mei 2013 @ 10:52 |
Ik neem aan dat je je zelf ook wel realiseert dat je met één stukje vlees in de zoveel weken niet aan je vitamines komt. Of af en toe een koekje nemen of af en toe bij iemand anders eten. ![]() Je wil puur en alleen het gezondste en beste voor je lichaam. Nou dat is dus alles gewoon eten. Je bent een alleseter. Deal with it. En boter is gewoon vet en vet heeft je lichaam nodig, onder andere om überhaupt vitamine A, D, E en K te kunnen verwerken. Dus een klontje boter over het één of het ander is echt niet slecht. | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 10:56 |
Heel erg bedankt voor je reactie, Rebubbled! Wow, wat stel je het eng. ![]() Misschien ben ik heel stom, maar; Ben ik niet een alleseter als ik én vlees én groentes, fruit, zaden en eet? Ik dacht dat een omnivoor in weze beide een carni- en herbivoor was. Ik denk dat bijvoorbeeld een wafel, winegum of iets anders 100% bewerkt als snoepgoed, alleen maar slécht is voor je lichaam en dus prima kan mijden. Of bedoel je dat ik naast een dieet van onbewerkt vlees, vis, groente, fruit, zaden, noten en kiemproducten ik nog iets anders nodig heb? Bier? Wafel? Je moet me wel even bijlichten over je mening. (Ik stel het allemaal niet arrogant.) | |
Zeester | donderdag 30 mei 2013 @ 11:13 |
Je snapt toch zelf ook wel dat er een verschil is tussen 100 % rauw eten en gezond en gevarieerd eten? Als je rauw eet kun je bijvoorbeeld geen peulvruchten eten, omdat deze rAuw niet te eten zijn. En bijna geen koolhydraat producten, zoals aardappelen of rijst. Ook je inname van vetten is beperkter. Als je er voor kiest om gewoon te koken, zonder e nummers en met onbespoten producten is er niets aan de hand. Dan stop je geen shit in je hoofd want dan maak je alles zelf. Maar als je rauw eet mis je dingen! En dat is gevaarlijk! | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 11:15 |
Bedankt voor je reactie, maar het begint iets wat vervelend te worden:
| |
Zeester | donderdag 30 mei 2013 @ 11:22 |
Waarom heb je het dan over rauw, als je wel eten gaat koken? Dan is het niet rauw toch? | |
Lienekien | donderdag 30 mei 2013 @ 11:22 |
Hoe ga je dan merken dat je iets tekort komt? Een vitaminegebrek (bijv. b12) herken je niet onmiddellijk en als je echt klachten krijgt, ben je ook alweer zo ver heen dat met een keer een stukje vlees eten het probleem niet is opgelost. | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 11:22 |
Heb je mijn topic wel gelezen in alle eerlijkheid, Zeester? ![]() Of reageer alleen op de titel? Ik ging er eigenlijk van uit dat je lichaam zelf gebreken aanvoelt. Ik wist niet dat dit niet zo was. | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 11:23 |
Oeps, dubbelpost! | |
Lienekien | donderdag 30 mei 2013 @ 11:26 |
Hoe stel je je dat voor, zelf aanvoelen? | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 11:29 |
Als ik hongerig ben, interpreteer ik dat als in dat ik of meer energie in voedsel moet innemen (bananen, als voorbeeld) of dat ik een vitamine/mineralentekort heb. Dan vul ik dat aan. Aanvoelen aan wélke vitamine of mineraal ik te kort heb is wat lastiger, maar volgens mij heeft het missen van een specifieke vitamine specifieke kenmerken. Zoiets? http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi21.htm | |
Lienekien | donderdag 30 mei 2013 @ 11:31 |
Als je dat lijstje nou even serieus bekijkt, dan begrijp je toch ook dat je niet wilt wachten op die symptomen om dan je vitaminen en mineralen aan te gaan vullen? Je kunt veel beter nu al kijken hoe je aan je dagelijkse behoefte komt. | |
jogy | donderdag 30 mei 2013 @ 11:31 |
Succes! Wat anderen zeggen is volgens mij wel waar inderdaad. als je bijvoorbeeld een sociaal rustige twee maanden hebt en dus alleen maar rauwe groenten eet en daarna bij iemand gaat eten die een lap vlees voor je neerlegt kan je nog best eens maagproblemen krijgen denk ik. En er is vast genoeg te vinden wat betreft dieten/supplementen voor vegetariërs en dat zal voor een groot deel ook voor jouw van toepassing zijn. | |
christel7 | donderdag 30 mei 2013 @ 11:34 |
Je zal snel een vit B 12 deficit vertonen, dus bak dat ei maar! Enkel rauwe groenten zie ik ook niet zitten, google maar eens op "antinutrienten" en je zal snel terugvinden dat deze vooral vernietigd worden door ze te koken. Anders zit je met een tekort aan mineralen. Ook qua eiwitten zal je een studie moeten maken want plantaardige eiwitbronnen mankeren altijd wel een of ander amonozuur dat je moet compenseren met iets anders. Kan boeiend zijn als experiment, maar vroeg of laat kom je er wel achter dat het warm water al uitgevonden is! | |
Zeester | donderdag 30 mei 2013 @ 11:34 |
Ik heb je hele topic gelezen ja, maar kennelijk snap ik het gewoon niet helemaal dan. Volgens mij ben jij veel meer op zoek naar informatie over 'clean' eten dan over raw. Ik was een hele tijd geleden enorm geïntrigeerd door rauw eten, heb er toen meerdere boeken over gelezen en wilde het voor in ieder geval een maand doen. Maar het was januari en heel koud en de gedachte dat ik dan in die kou geen warme koffie of thee zou nemen, of een lekkere beker soep, dat vond ik toch wel heel heftig! Dus uiteindelijk nooit gedaan. | |
Rebubbled | donderdag 30 mei 2013 @ 11:35 |
Je komt ook helemaal niet arrogant over. Wel gewoon open en dat is fijn. ![]() Wat ik je wil aanraden is om sowieso eens een keer een week bij te houden wat je eet in de eetmeter van het voedingscentrum. Deze geeft namelijk ook aan hoeveel vitamines en mineralen erin zitten. Dan heb je in elk geval een indicatie. Ik eet zo gevarieerd mogelijk en kom zelden aan alle benodigde vitamines en mineralen. Vandaar dat ik denk dat je toch wat te licht denkt over hoe simpel het is. ![]() En al die snacks kun je inderdaad gewoon weglaten. Bedenk je wel dat je natrium en jodium (te vinden in zoud en brood etc.) nodig hebt. Jodium is speciaal aan zout toegevoegd, omdat mensen er niet voldoende van binnenkregen. Dus elke dag een beetje zout gebruiken is ook nodig. En zo geldt dat voor alles. Ook je complexe koolhydraten uit graan heb je nodig. En je zal toch echt elke dag vis en vlees moeten eten. Je dient voldoende eiwitten binnen te krijgen en dus ook vetten. Dus dan kom je toch uit op gewoon gezond en afwisselend eten. En niet enkel fruit, (gekookte) groente en noten/zaden. En je merkt echt niet zo duidelijk dat je een b12 te kort hebt bvb. Er is een hele lijst met klachten en je krijgt niet alles en sommige klachten staan er niet op. En als het zover is moeten ze je spuiten gaan geven om het weer op pijl te krijgen. Zit je dan, met al je 'gezonde' non chemische dingen en een dikke spuit in je arm. | |
Anyanka | donderdag 30 mei 2013 @ 11:40 |
Dit is een fabeltje, er is vaak wel een reactie (zoals misselijkheid), maar die is psychisch. Je lichaam kan vlees makkelijk verteren, ook als je het een poos niet hebt gehad. | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 11:41 |
Je hebt - helaas - gelijk. Ik voelde er juist niet veel voor om er dagelijks/wekelijks stil bij te staan wat ik nodig heb of een specifiek en ultra-uitgestippeld dieet te volgen. ![]() Toch maar even een schema opstellen. Ik probeer al wat te wennen, maar ik eet natuurlijk nog met de rest mee. Vanochtend gestart met twee glazen kraanwater (hopelijk ooit bronwater), 1 plakje voorgesneden slagers rosbief (Ik kon het even niet laten, dat rode is té heerlijk), een appel en een glas geperst jus d'orange (helaas wel uit de supermarkt). Het is nu 11:30, en ik voel me nog prima eronder. Al is het veels te kort om er echt iets over te zeggen, natuurlijk. ![]() Vannacht stap ik in Groningen, dus ik kom er even niet onderuit, maar zoals eerder aangegeven: Het is niet erg als ik het maar in gezelschap doe. Bedankt voor je superlieve reactie! De eerste positieve en bemoedigde die ik heb gekregen. ![]() ![]() Oké, dan neem ik dat aan! Dan neem ik of gegrilde vis of mager rundvlees op in mijn eetpatroon (natuurlijk zonder toevoegingen als groeihormonen), of ik verklaar mezelf echt vegetariër. Maar dat vind ik wat te risicovol in verband met b-12, want ik ben nog een leek eigenlijk. Mijn vriend zou het ook niet waarderen. ![]() Ik heb nooit van tofu/vleesvervangers gehouden, plus dit zijn ook verwerkte producten. Echt heel erg bedankt voor je reactie, jogy! ![]() Ook jij bedankt voor je positieve reactie! ![]() Een omelet of beter een hardgekookt ei? Heb jij daar verstand van? Ik zal het zeker googlen! Ik moet nu eerst even alles beantwoorden, loopt behoorlijk snel op! Ik hou in elk geval iedereen op de hoogte! ![]() | |
jogy | donderdag 30 mei 2013 @ 11:43 |
En trouwens, je kan ook helemaal hip gaan en Soylent gaan eten ![]() http://robrhinehart.com/?p=298 | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 11:46 |
Prachtige post! Ik zal hier echt even over nadenken, bedankt Rebubbled! ![]() ![]() Ik weet niet veel af van de verschillende stromingen, 'clean food' dus? Google het straks meteen! Ik wil eigenlijk heel graag gewoon onverwerkt en gezond eten, en niet zozeer me aansluiten bij een bepaalde overtuiging. ![]() ![]() Je wil het dus niet alsnog proberen, begrijp ik? Wat waren je beweegredenen om het toch te overwegen? | |
christel7 | donderdag 30 mei 2013 @ 11:47 |
Als het maar geen rauw ei is, want daar zit avidine in, hetgeen het biotine inactief maakt (vit B7). Dus koken of omelet. Dit bevat het ideaal aminozuurprofiel, het ei dus. Maar een omelet met wat ui, tomaatjes en een anjovisje is best lekker! Veel sukses! | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 11:50 |
Bedankt, christel7! Even over eieren: Ik loop al jaren tegen deze vraag aan: Haha, ik zou nooit rauw ei eten! ![]() Hoeveel eieren per week is goed/gezond voor je? Diverse bronnen zeggen óf 1 per week en niet meer, óf 1 per dag, óf 3 per dag. Ik wou je bedanken voor je linken ![]() Maar ik dit wil dus juist níet. ![]() ![]() | |
Zeester | donderdag 30 mei 2013 @ 11:51 |
Beweegredenen om het wel te doen: superepic als het me zou lukken om een maand lang alleen rauw te eten. Want dat lijkt me nogal wat, echt heftig! Beweegredenen om het niet te doen: ik ben een koffiejunkie, ik zie het niet zitten om te ontbijten met groente en fruit alleen, ik heb inmiddels de documentaires rauw en rauwer gezien en vind het toch iets te extreem. Bovendien heb ik mezelf al een gezondere levensstijl aangeleerd in de tussentijd. | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 11:55 |
Zou je misschien die levensstijl met me willen delen? Ik snap het als je daar geen behoefte aan hebt. Ik ben aan het verkennen hoe ik mezelf een gezonde levensstijl aan kan meten. ![]() Ik vind het juist een geweldig vooruitzicht! Helaas zit ik met het sociale aspect: Mijn vriend drinken wekelijks of tot 2 a 3 keer in de week toe in dezelfde koffiebar waar we 2 jaar geleden onze eerste date hebben gehad. Dat missen zou super- en superjammer zijn. | |
christel7 | donderdag 30 mei 2013 @ 11:57 |
Je mag gerust alle dagen een ei eten, of als je het niet vertrouwt , eet dan enkel het wit van een gekookt ei, zo krijg je de vetten niet binnen! (zo jouw cholesterol een issue is) Ja kan ook Columbus eieren kopen, bevatten meer poly onverzadigde vetten, meer vit E en selenium, allicht omdat ze vismeel en/of lijnzaadolie kriijgen in hun voeder, en een vit E/ Selenium preparaat (SelPlex). | |
Zeester | donderdag 30 mei 2013 @ 11:58 |
Ik leefde daarvoor misschien wel iets te ongezond hoor, dus ik ben nog steeds niet super gezond, dus aan mij heb je weinig. Bovendien heb ik geen haat voor e-nummers, ik drink elke dag een glas cola light. Als ik doodga aan de aspartaam merk ik het vanzelf, en heb ik in ieder geval enorm van m'n colaatjes genoten! | |
Lienekien | donderdag 30 mei 2013 @ 12:00 |
Als het je alleen om een gezonde levensstijl begonnen is, is raw food toch veel te extreem! Ik zou haast zeggen: doe jezelf dat niet aan! Begin eens met genoeg en goed gevarieerd dagelijks groente en fruit eten. Dat soort werk. | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 12:01 |
Super! Bedankt voor de uitsluitsel, ik loop er al zo'n enorme tijd tegen dit probleem aan! Ik denk dat ik straks een omelet maak! ![]() Van het leven genieten is heel erg belangrijk en neem ik ook zeker mee in mijn berekening. Gelukkig ben ik dus dól op elk fruit, van bananen en appels tot kokosvlees en lychees. Groentes gaan er ook altijd heel goed in! (Enige uitzonderingen: Tomaten, courgettes en aubergines.) Natuurlijk zal ik me de lekkere dingen waar ik echt zin in heb niet onthouden, zolang het geen patroon wordt. ![]() | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 12:02 |
Tja, ik ben bang dat ik dan snel te verleid raak of niet meer weet wat nog wel en niet gezond is. Ik weet van mezelf dat ik duidelijke grenzen nodig heb, om te weten waar ik aan toe ben. Niet-koken sluit zoveel ongezonde dingen uit! ![]() | |
christel7 | donderdag 30 mei 2013 @ 12:05 |
Een ander probleem is dat jij te vlot ervan uitgaat dat die groeten en fruit zo clean zijn, pesticiden, herbiciden, mycotoxines in granen, zware metalen, enz... zit ook een hoop rommel in om ze netjes in de supermarkt te krijgen! Zelf telen mss beter, maar zure regen, acrylnitriel in water in Belgie, slakken of kattepis met toxoplasmose in, .... | |
Zeester | donderdag 30 mei 2013 @ 12:06 |
Als je nou gewoon bekijkt dat je alleen onbewerkte producten haalt. Dus groentes, fruit, rijst, aardappelen (even naar de natuurwinkel voor meer info en dat je zeker weet dat het onbewerkt is). En vervolgens doe je daar thuis mee wat je wil, je maakt er een lekkere ovenschotel van, een stoofpotje, whatever. Dan is het toch duidelijk niet bewerkt? Alleen door jezelf, maar wat je er zelf mee hebt gedaan weet je ![]() | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 12:06 |
Shit, zeg. ![]() Nouja, misschien dan 'minste kwaad van de kwaden'? Helpt de markt t.o.v. de supermarkt qua kwaliteit (en prijs) van de waar? | |
Lienekien | donderdag 30 mei 2013 @ 12:07 |
Maar je moet het ook kunnen volhouden. Ik denk dat dat de grootste valkuil zal blijken. | |
Lienekien | donderdag 30 mei 2013 @ 12:08 |
Lieve hemel, durf jij nog wel iets te eten? | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 12:08 |
Dat zou ideaal zijn! Maar ik ben bang voor mezelf dat ik uiteindelijk toch een sausje crave, omdat ik eigenlijk qua patroon niet verschilt van het oude, alleen de smaak per gerecht is beduidend minder zonder smaakversterkers. Ik moet dit even uitdenken... Heel erg bedankt voor je reactie, Zee! ![]() | |
Erasmo | donderdag 30 mei 2013 @ 12:08 |
Knap om jezelf tegen te spreken in 6 zinnen. | |
Zeester | donderdag 30 mei 2013 @ 12:10 |
Ik kook vrijwel altijd avondeten zonder pakjes en zakjes, maar met gewoon verse en gedroogde kruiden. Dan is het echt net zo lekker, of lekkerder dan wanneer het uit een pakje met e-nummers komt. Je hoeft echt geen saai en droog eten te eten om gezond te zijn. | |
Kreator | donderdag 30 mei 2013 @ 12:10 |
Waarom niet eigenlijk? | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 12:13 |
Ik spreek mezelf helemaal niet tegen. ![]() Omdat er allerlei toevoegingen inzitten die ik niet wil innemen. ![]() Hmm, kruiden mits 'goed' kunnen een goede aanvulling zijn! Ik verbouw sowieso (net als mijn moeder) al jaren mijn eigen kruiden en die strooi ik ook door salades. | |
christel7 | donderdag 30 mei 2013 @ 12:15 |
Ik eet alles, met mate, variatie, enkel tracht ik koolhydraten bommen te mijden, dus geen brood of aardappelen. En drinken doe je met maten! | |
Lienekien | donderdag 30 mei 2013 @ 12:17 |
Waarom zou je dan brood en aardappelen niet met mate eten? | |
christel7 | donderdag 30 mei 2013 @ 12:17 |
Je moet ook beseffen dat voedsel van de zogezegde "grote" merken dikwijls meer controles moet passeren dan het spul van de boer om de hoek! Deze bedrijven hebben een naam hoog te houden! | |
christel7 | donderdag 30 mei 2013 @ 12:21 |
Omdat er bij mij dan snel kilo's bijkomen. En, als je vetten, eiwitten en koolhydraten samen eet je nog sneller aandikt, wegens de door de koolhydraten uitgelokte insuline piek. Enkel havermout pannekoeken voor mij wat de koolhydraten betreft, geven je ook een verzadigings gevoel voor uuuuuuuuuuuuuuuren. | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 12:21 |
Zo heb ik er nooit over nagedacht! ![]() | |
Kreator | donderdag 30 mei 2013 @ 12:26 |
Ik snap dat doorslaan erin niet zo. Ik drink elke dag hetzelfde sapje en dan kijk ik wel even of er geen ernstige troep inzit (vanwege het feit dat er light op staat) zoals aspartaan. Maar als je bij elk product je telefoon moet pakken om te kijken wat er allemaal inzit, dan ben je uren bezig en onthou je jezelf heel veel lekkere dingen. Als je álle slechte dingen niet meer wil eten, dan blijft er niets over. Er is altijd wel een onderzoek oid waarin beweerd wordt dat er gif/troep/e-nummers inzitten die schadelijk zijn. Met mate eten en divers eten lijkt me veel verstandiger én makkelijker. Maar goed, dat ben ik. | |
christel7 | donderdag 30 mei 2013 @ 12:27 |
Gelijk heb je! | |
Lienekien | donderdag 30 mei 2013 @ 12:27 |
Dat is misschien jouw ervaring, maar daar zou ik geen algemeen advies van maken. | |
christel7 | donderdag 30 mei 2013 @ 12:28 |
Is ook geen algemeen advies hoor! Iedereen heeft een eigen metabolisme. | |
_Dido_ | donderdag 30 mei 2013 @ 12:28 |
Hey, je oogjes bewegen ![]() | |
Lienekien | donderdag 30 mei 2013 @ 12:30 |
Ik zou er toch een beetje op bedacht zijn dat TS het onderscheid misschien niet maakt tussen wat voor jou goed is en wat ze zelf wil. | |
Lienekien | donderdag 30 mei 2013 @ 12:30 |
Al een tijdje. Mij ontgaat niets, beste Dido. | |
lekker_toch | donderdag 30 mei 2013 @ 13:06 |
Misschien is dit leuk voor je, een raw food festival http://www.earth-matters.(...)-juni-amsterdam.html Zal gegeten en gedronken kunnen worden en nog veel meer. | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 13:11 |
Oh, wat leuk!! Ik stuur deze ook zeker door naar het stelletje dat dit al langer doet! ![]() | |
Nywuob | donderdag 30 mei 2013 @ 13:56 |
Dit klopt niet. In de eidooier zitten juist de meeste goede stoffen. Ook is er niets mis met cholesterol uit eieren. Met name rauw of licht gekookt zijn ze erg gezond. | |
Milchat | donderdag 30 mei 2013 @ 13:57 |
Ik volg deze: www.planteneter.nl En eet zelf wel een stuk plantaardiger, maar niet volledig. Je moet je realiseren dat het voedingscentrum en de bijbehorende schijf van vijf wel ontzettend achterhaald zijn inmiddels. Echter, de voedingsleer is een jonge wetenschap, dus wat je erover leest en hoort moet je altijd kritisch bekijken. Een dieet kan overigens uitstekend zonder vlees en vis en dierlijke producten. | |
xzaz | donderdag 30 mei 2013 @ 13:59 |
Je kan ook insecten gaan eten ![]() | |
Nywuob | donderdag 30 mei 2013 @ 14:02 |
Hoe kom je dan aan je vitamine D3, B12, en K2? | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 14:02 |
Heel erg bedankt voor je reactie Milchat! ![]() Helaas doet de link het niet bij mij! ![]() | |
Milchat | donderdag 30 mei 2013 @ 14:04 |
Ja, er moet nog http://www.deplanteneter.nl voor ![]() | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 14:05 |
Is het misschien deplanteneter.nl? | |
Milchat | donderdag 30 mei 2013 @ 14:07 |
Het gaat niet om het tellen van vitamines etc. maar om het totaalplaatje van je voeding. Het tekort aan bepaalde vitamines en bijbehorende effecten op de gezondheid zie je vooral bij de 'ongezonde' vegetariërs en vegans. Die eten een hele hoop niet, maar een groot deel van hun voeding bestaat vervolgens uit allerlei 'ongezonde' dingen. Dan krijg je de magere, bleke vegans die er niet zo gezond uitzien. Als je vlees en vis weglaat compenseer je dat uiteraard door de rest van je voeding ook aan te passen. | |
Milchat | donderdag 30 mei 2013 @ 14:08 |
Je hebt gelijk, ik vergat 'de' ![]() | |
lsi | donderdag 30 mei 2013 @ 14:09 |
Ik dacht al dat ik gek was! ![]() Eet jij de wél vis? | |
Nywuob | donderdag 30 mei 2013 @ 14:10 |
De door mij genoemde voedingsstoffen zijn niet of zeer lastig uit plantaardige producten te verkrijgen. | |
Milchat | donderdag 30 mei 2013 @ 14:13 |
Ik eet heel af en toe vlees of vis, als ik er zin in heb. 2-3 keer per maand denk ik. (Niet meegeteld als ik bij anderen eet). Maar ik mis het totaal niet. Hou ook erg van veel groente, die zijn nu de basis geworden voor mijn avondeten. Maar ik heb mijn voeding ook aangepast vanwege een chronische darmstoornis, dat motiveert! Ik eet 's ochtends soja-havermoutpap en 's middags speltbrood (zonder toevoegingen). | |
SiGNe | donderdag 30 mei 2013 @ 15:00 |
Wat betreft B12 tekorten, je voelt je er alleen wat luier door, minder actief maar je hebt verder geen last van iets. 99% van de B12 word door de overgang dunne darm/dikke darm opgenomen, slechts 1% in de maag. Door een darmontsteking mis ik het stuk darm waardoro ik dus een chronisch B12 tekort heb.. net als vegetariërs... ik moet hiervoor naar de huisarts om regelmatig een spuit met B12 in m'n spieren te laren zetten. (of ik zou dure pillen moeten kopen met 1 miljoen x de ADH á 130 per maand) Verder heb ik door die darmontsteking ook een Kalium en Magnesium tekort, die voel je wat beter omdat beide mineralen ervoor zorgen dat elektrische impulsen bij de spieren komen. Bij Kalium tekort krijg je krampen (vaak eerst in benen maar kan ook in het hart gebeuren) en bij Magnesiumtekort krijg je gespannen spieren (ook vaak in de benen maar kan ook in andere spieren zoals het hart (hartritmestoornissen) Bij een dieet is er snel een tekort aan mineralen en dat kan best gevaarlijk zijn. Door mijn darmontsteking wordt mjin bloed elke 3 maanden gecontroleerd, hierdoor weet ik precies wat mijn tekorten zijn en hoe ik die moet aanvullen (over het algemeen met pillen die door mijn specialist voorgeschreven zijn) Als je zo'n streng diëet volgt als een raw food-diëet (en veganistische diëten) heb je die controle van een arts niet en kan je tekorten opbouwen zonder het in het begin te merken. Beter kan je dan een biologisch of biologisch dynamisch diëet doen, krijg je in elk geval de juiste voedingsstoffen binnen en de producten zijn zoveel mogelijk onbewerkt. | |
Erasmo | donderdag 30 mei 2013 @ 17:30 |
Je zegt eerst dat je koekjes ed. helemaal niet mist en 4 zinnen later zeg je dat je de koekjes aan het bezoek meegeeft omdat je ze anders op snaait. | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 30 mei 2013 @ 18:01 |
Als ik dat lees van die groene Smoothies moet ik daar toch eens wat meer mee gaan experimenteren misschien heb ik steeds te weinig fruit gebruikt... http://deplanteneter.nl/2013/05/126134-elke-dag-een-groene-snor Voor de rest lijkt Raw Food niet iets voor mij, daarvoor vind ik eten te lekker ![]() | |
Fera | donderdag 30 mei 2013 @ 18:26 |
Wel jammer dat ze zo begaan zijn met de planeet, maar wel voor elk stukje verdere info (zo simpel als een recept) een betaling vragen. ![]() | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 30 mei 2013 @ 18:33 |
Waar zie je dat dan? Ik zie wel dit gratis ''7-daagse Basiscursus Planteneten'' http://deplanteneter.nl/gratis Ja als je meer wil weten zal je wel iets moeten betalen, maar dat is overal zo volgens mij. | |
Fera | donderdag 30 mei 2013 @ 18:34 |
Maar als je bijv. recepten in je mail wilt ontvangen is dat al ¤25,- per maand. ![]() | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 30 mei 2013 @ 18:35 |
ow... ![]() ![]() | |
Fera | donderdag 30 mei 2013 @ 18:36 |
Zoiets zou gewoon gratis vrijgegeven moeten worden, vind ik. Dat je betaalt voor een programma zodat je leert hoe je er mee omgaat, dat klinkt nog enigszins logisch. Maar wie weet is iemand zo lief die recepten gewoon elders te publiceren. | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 30 mei 2013 @ 18:36 |
Dit kost niks! http://www.rawfood-recepten.nl/ staan nog lekkere recepten op ook! Is lang zo saai niet als ik dacht ![]() http://rawfood-recepten.n(...)&start_from=&ucat=2& Chocolade-mint taart Bodem: 1,5 kopje amandelen 1 kop ontpitte dadels 1/2 kop cacao poeder 1 theelepel puur vanille-extract enkele theelepels water Meng in de keukenmachine alle ingredienten tot er een kneedbaar deeg ontstaat. Voeg 1-2 theelepels extra water toe indien nodig. Druk het mengsel in een taartvorm stevig aan tegen de bodem en zijkanten. Zet de taartvorm even in de koeling. Maak nu de vulling. Vulling: 3 kopjes cashewnoten (ongebrand) 1 handje muntblaadjes 1 kopje water 1/2 kopje agave siroop 5 druppels essentiele mint olie 1 theelepel puur vanille-extract Snufje Himalaya zout 3 eetlepels cacaoboter 3 eetlepels kokosolie Doe alles (behalve de cacaoboter en de mint-olie) de keukenmachine tot een romig geheel ontstaat. Voeg nu 2 druppels mint olie toe en proef even, want het is erg sterk! Indien u meer mintsmaak wenst kunt u meer druppels (of muntblaadjes) toevoegen Voeg nu als laatste de cacaoboter toe en meng alles nog even goed door. Giet nu het mengsel in de eerder gemaakte kort en verdeel gelijkmatig over de taartvorm. Koel de taart gedurende ten minste 6 uur, (of nog beter, 's nachts). Garneer voor het serveren nog eventueel met wat cacaopoeder en verse muntblaadjes. Eet smakelijk! Lust ik ook wel! ![]() | |
dinosteen | donderdag 30 mei 2013 @ 19:29 |
Je moet niet teveel overdrijven. Altijd in je achterhoofd houden dat veel goed voedsel een beetje slecht voedsel compenseert. Voor iemand die veel fruit en groente eet zijn de gezondheidseffecten van een keer een hamburger niet zo groot. Dus een keer een winegum nemen is niet zo heel erg. E-Nummers zijn ook niet zo heel erg als je er een keer paar hebt. Ik raad je vooral aan om te zorgen dat voedsel wat je dagelijks geen berg e-nummers bevatten. | |
Milchat | donderdag 30 mei 2013 @ 19:35 |
Zoek hem eens op youtube, hij heeft veel filmpjes waar hij allerlei voorbeelden geeft van plantaardig eten. En hij is vooral inspirerend voor deze lifestyle, geen receptenmachine.. ![]() | |
MisssC | donderdag 30 mei 2013 @ 19:49 |
Ik heb wel van deze lifestyle gehoord, maar ik zou het zelf echt niet kunnen. Ik eet groente en fruit ook puur voor de moet. Een tijdje geleden kocht ik een e-book (dieetboek) waarin een dieet stond dat je acne moest genezen. Een raw-food dieet werd daarin aangeprezen. Ik heb er toen verder nooit meer naar gekeken, want ik houd dat gewoon niet vol. Dat voelt voor mij als een te grote straf. Ik zou wel elementen ervan willen verwerken in mijn dieet. Niet per definitie alles rauw, maar wel meer 'pure' en gezonde snacks. | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 30 mei 2013 @ 19:56 |
Ik zei er ook niks van hoor ![]() ![]() vuile klikker dat ik ben ![]() maar inderdaad ik had al een site gevonden met recepten en er zitten best lekkere tussen ![]() nu ga ik niet ineens over op Raw Food, dat dan weer niet, maar het viel me wel mee, dat moet ik eerlijk zeggen en misschien probeer ik wel een paar van die recepten. hier staan er zat... http://rawfood-recepten.n(...)&start_from=&ucat=2& | |
Milchat | donderdag 30 mei 2013 @ 20:06 |
Hihi sorry ![]() | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 30 mei 2013 @ 20:07 |
Niet helemaal, ik eet geen vlees. | |
eefje801 | vrijdag 31 mei 2013 @ 03:17 |
Alleen maar rauw eten ben ik niet zo voor maar eten zonder al teveel toevoegingen is niet zo lastig. Gewoon veel basisproducten gebruiken en weinig pakjes, je went er snel aan. Het voordeel qua snoepen ed is dat je eerst aan het bakken moet slaan om iets bij de (granen)koffie te hebben en daar moet je net zin in hebben ![]() Ik pakte dan altijd een stukje 80% chocolade en dan was het ook weer goed. Combineer het inmiddels weer wat met "normaal" eten omdat het wel lastig was buitenshuis maar grijp er toch nog vaak op terug. Heb zelf het boek van Amber Alberda indertijd gebruikt maar er zijn wel mer van die goeroe's. Het is in ieder geval leuk om zo tips op te doen. Ik moest het meeste wennen aan geen suiker meer gebruiken. Je loopt dan echt met als een afkickende verslaafde door de snoepschappen, tenminste dat had ik toen wel ![]() | |
Sjeen | vrijdag 31 mei 2013 @ 07:25 |
de effecten van een B12 tekort gaan toch wel iets verder dan je wat luier voelen... |