abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 10:36:01 #1
91830 MaximusTG
pi_127100484


Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 12 alweer!

[ Bericht 6% gewijzigd door MaximusTG op 28-05-2013 12:24:39 ]
pi_127100517
In de oven kwam alles goed met het brood! Hij is heerlijk O+ Foto's volgen.
pi_127100638
Komend weekend heb ik eindelijk weer tijd om te bakken, en Maximus' dezem uit te proberen...zin in! Tis al bijna een maand geleden dat ik voor het laatst gebakken heb, denk ik!
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 11:25:16 #4
91830 MaximusTG
pi_127102015
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 10:37 schreef bloempje-moi het volgende:
In de oven kwam alles goed met het brood! Hij is heerlijk O+ Foto's volgen.
Oooh, gelukkig maar ;)! Ben benieuwd naar de foto's.
Plaatjes in OP zijn weer geupdate, spreadsheet met recept is toegevoegd, en heb ff een banner in mekaar gedraaid.
pi_127104066
Ik vond zelf deze beter gelukt dan mn brood dat in de OP staat :P

  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 12:26:25 #6
91830 MaximusTG
pi_127104198
:D
pi_127104220
Binnenkort nieuwe desem maken. Desem die ik had besteld en aangemaakt stonk zo erg dat ik 't niet vertrouwde. Dus maar eens aan de slag met een 'normaal' desem van Reinhart.
Ja doei.
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 12:31:40 #9
91830 MaximusTG
pi_127104300
Ik zou met biologische roggemeel beginnen met vers ananas- of sinaasappelsap!
pi_127105464
Ik krijg vandaag een potje Zuurdesemcultuur van de Weekend Bakery. Ik weet niet eens of ik het lekker vind maar wil dat wel eens proberen. :D
  dinsdag 28 mei 2013 @ 15:59:24 #11
386633 Adnap
I love Life !
pi_127110947
zeg klopt het dat bakmaterialen (zoals rijsmandjes) in duitsland voordeliger zijn ? Ga daar toch heen, tot die tijd dan maar ff zonder rijsmandje ;)
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 16:21:06 #12
91830 MaximusTG
pi_127111761
Ja, dat is daar zeker iets voordeliger. Maar alleen als je er toch heen moet en het mee kan nemen. Via internet halen de verzendkosten het verschil nagenoeg weer weg.
  dinsdag 28 mei 2013 @ 16:23:53 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127111867
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 15:59 schreef Adnap het volgende:
zeg klopt het dat bakmaterialen (zoals rijsmandjes) in duitsland voordeliger zijn ? Ga daar toch heen, tot die tijd dan maar ff zonder rijsmandje ;)
Moet je ook nog een winkel vinden die het verkoopt. Online bestellen is zoveel gemakkelijker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 16:27:14 #14
91830 MaximusTG
pi_127112008
Volgens mij is deze wel interessant:
http://www.teetraeume.de/Gaerkoerbe/Peddigrohr

10 euro verzendkosten, tot 10 kg.. Ligt er dus aan hoeveel je er wil ;)
pi_127113203


Foto van mijn versie van Maximus volkorenbrood (met 50% volkoren meel dus). Het rijzen leek bij mij ook niet erg te vlotten, maar in de oven kwam het redelijk goed - hoewel ik het toch nog een behoorlijk massief brood vond. Ik was alleen ongeduldig, dus vrij snel aangesneden. Het smaakte goed, misschien nog iets meer zout.
  dinsdag 28 mei 2013 @ 16:56:45 #16
386633 Adnap
I love Life !
pi_127113263
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 16:27 schreef MaximusTG het volgende:
Volgens mij is deze wel interessant:
http://www.teetraeume.de/Gaerkoerbe/Peddigrohr

10 euro verzendkosten, tot 10 kg.. Ligt er dus aan hoeveel je er wil ;)
Nou eerst maar maar eens één, dus ik ga in dld wel even kijken
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 17:09:35 #17
91830 MaximusTG
pi_127113717
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 16:55 schreef Bleie het volgende:
[ afbeelding ]

Foto van mijn versie van Maximus volkorenbrood (met 50% volkoren meel dus). Het rijzen leek bij mij ook niet erg te vlotten, maar in de oven kwam het redelijk goed - hoewel ik het toch nog een behoorlijk massief brood vond. Ik was alleen ongeduldig, dus vrij snel aangesneden. Het smaakte goed, misschien nog iets meer zout.
De foto doet het niet?

Nou had ik em ook nog een keer gemaakt, en hij leek bij mij nu ook minder hard te rijzen - misschien had ik het water wel iets warmer genomen de eerste keer..Desalniettemin toch een mooi brood geworden. Ik zal het recept nog wel wat tweaken. Maar is sowieso altijd belangrijk zelf in te schatten hoe lang iets nog moet rijzen.

Eerste keer gemengd, en volgende ochtend

Rest ingredienten erdoor gemengd, en kneden

Gekneed en na eerste rijs

Gevormd en in rijsmandje, na rijs in rijsmandje

Gebakken en gebakken.
  dinsdag 28 mei 2013 @ 17:50:00 #18
386633 Adnap
I love Life !
pi_127114845
Mooi !
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 20:11:56 #19
91830 MaximusTG
pi_127121980
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 20:11 schreef MaximusTG het volgende:
Bedankt!

Binnenkant:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Is dat jouw binnenkant? :o Hoe doe je dat?
Bij mij:

  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 20:48:00 #21
91830 MaximusTG
pi_127122663
Pff, tja, gewoon; Zoals in mn recept staat.
Even heel gedetailleerd;

- Volkoren meel met gist en water gemengd met lepel, daarna met spatel alles bij elkaar onder in de kom. Folie erover.
- 8 uur later bloem, zout en rest water en pompoenpitten erdoor gemengd. Eerst met lepel, daarna gekneed met deeghaken.
- gekneed tot er een goede glutenontwikkeling had plaats gevonden.
- Weer met spatel alles onder in de kom en afgedekt.
- Rijzen
- Rijsmandje ingebloemd
- Deeg uit kom op bebloemd werkblad
- Snel een strakke bal van gemaakt
- Die uitgedrukt en een batard van gevormd
- In de vorm gedaan
- licht gesprayd met wat water, theedoek erover en nog wat water over de doek gesprayd. Dat herhalen tijdens rijzen, zodat deeg niet uitdroogt.
- Omdat het idd wat langzamer rees dan de eerste keer dat ik deze maakte heb ik wat langer laten rijzen, steeds goed kijken en voelen wat het deed tot ik dacht dat het voldoende was.
- Oven voorverwarmd met steen, met bakplaat onderin de oven
- Toen deeg gerezen was, kan water neergezet, broodschieter.
- wat griesmeel op de schieter, rijsmandje erop omgekeerd.
- Mesje in het water gedoopt, brood snel ingesneden.
- Brood oven in, water uit kan op bakplaat eronder
- nog wat water direct op brood gesprayd.
- 50 minuten gebakken in de oven op 190 graden C

Maar die van jou is toch ook niet zo compact toch? Wat heb jij nu wezenlijk anders gedaan? Waar heb je in laten rijzen? Of los laten rijzen?
pi_127139298
Ik had mn foto direct vanuit Dropbox geplaatst. Dat werkte wel op die computer, maar verder dus niet. Hierbij nogmaals.

pi_127140276
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 20:48 schreef MaximusTG het volgende:
Pff, tja, gewoon; Zoals in mn recept staat.
Even heel gedetailleerd;

- Volkoren meel met gist en water gemengd met lepel, daarna met spatel alles bij elkaar onder in de kom. Folie erover.
- 8 uur later bloem, zout en rest water en pompoenpitten erdoor gemengd. Eerst met lepel, daarna gekneed met deeghaken.
- gekneed tot er een goede glutenontwikkeling had plaats gevonden.
- Weer met spatel alles onder in de kom en afgedekt.
- Rijzen
- Rijsmandje ingebloemd
- Deeg uit kom op bebloemd werkblad
- Snel een strakke bal van gemaakt
- Die uitgedrukt en een batard van gevormd
- In de vorm gedaan
- licht gesprayd met wat water, theedoek erover en nog wat water over de doek gesprayd. Dat herhalen tijdens rijzen, zodat deeg niet uitdroogt.
- Omdat het idd wat langzamer rees dan de eerste keer dat ik deze maakte heb ik wat langer laten rijzen, steeds goed kijken en voelen wat het deed tot ik dacht dat het voldoende was.
- Oven voorverwarmd met steen, met bakplaat onderin de oven
- Toen deeg gerezen was, kan water neergezet, broodschieter.
- wat griesmeel op de schieter, rijsmandje erop omgekeerd.
- Mesje in het water gedoopt, brood snel ingesneden.
- Brood oven in, water uit kan op bakplaat eronder
- nog wat water direct op brood gesprayd.
- 50 minuten gebakken in de oven op 190 graden C

Maar die van jou is toch ook niet zo compact toch? Wat heb jij nu wezenlijk anders gedaan? Waar heb je in laten rijzen? Of los laten rijzen?
Die van mij is inderdaad niet heel compact (en erg lekker!). Ik heb wel wat dingen anders gedaan denk ik. Ten eerste heb ik het niet met een mixer gekneed maar dom genoeg met de hand, wat uiteraard een kliederboel werd. Daarbij heb ik het niet doorgeslagen maar die strech en fold techniek geprobeerd. En ik heb bij gebrek aan een rijsmandje het in een kleine schaal gedaan met een zwaar bebloemde theedoek. Omdat het al laat was en de rijs niet zo voorspoedig verliep als gehoopt, heb ik die schaal in een klein laagje warm water gezet. En in alle stress ben ik de noten vergeten :(

Ik heb gisteren overigens mijn rijsmandje ontvangen van de Weekendbakery. Inderdaad wel erg klein. Kleine misrekening dus helaas. Maar kleine broodjes zijn ook lekker! :9
Daarbij maar meteen een zuurdesemcultuur besteld. Nu is het alleen een beetje alsof ik een hond in huis heb gehaald om vervolgens pas te bedenken hoe ik hem moet verzorgen. :') Het zit dus nu in een Speculoos-crunchy potje en ik al flink verdubbeld. Maar als ik hem niet meteen gebruik, blijft het dan doorgroeien of stopt het en kan ik het in het potje laten? Het is op basis van roggemeel, maar moet ik hem dan ook voeden met roggemeel of is volkorenmeel dan ook goed. Anders moet ik even desemvoer gaan halen :s)
pi_127140300
Oh, en Levine heeft gisteren net een recept plus uitleg met foto's voor 100% volkorenbrood geplaatst. Ook maar eens proberen binnenkort.
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2013/05/volkorenbrood.html
pi_127140469
je dezem zal niet eeuwig blijven doorgroeien. Ik zou de helft weggooien, hem een keer voeren (wellicht gewoon met gewone bloem), hem een uur of zes de tijd geven te groeien, en dan in de koelkast zetten, totdat je hem wilt gebruiken. Een paar dagen voordat je hem gebruikt uit de koelkast halen, en elke dag eten geven (en de helft weggooien).
pi_127141207
:P Of de helft gebruiken. Of gewoon meer maken, en dan daar meer van gebruiken / meer brood bakken.
pi_127193190
quote:
0s.gif Op woensdag 29 mei 2013 08:14 schreef Bleie het volgende:
Ik had mn foto direct vanuit Dropbox geplaatst. Dat werkte wel op die computer, maar verder dus niet. Hierbij nogmaals.

[ afbeelding ]
Heb je hem aangesneden toen het nog warm was, of is het brood niet helemaal gaar? Het ziet er zo vochtig uit.
pi_127196850
geweldig filmpje :D
  † In Memoriam † donderdag 30 mei 2013 @ 11:57:42 #29
91830 MaximusTG
pi_127197354
Haha, hilarisch. Dat is diezelfde kerel als van dat filmpje in de bakkerij, dan bakt ie heel veel broden tegelijk. Lekker brood ook :)
pi_127210662
Mijn eerste zuurdesem. Het was uiteindelijk nog haastwerk dus heb ik het niet zo kunnen laten rijzen als ik had gewild. En ik moet overduidelijk nog leren hoeveel bloem ik precies in het mandje moet doen en hoe mijn lame-mesje werkt :D
Ben benieuwd hoe het smaakt morgen!
  † In Memoriam † donderdag 30 mei 2013 @ 17:14:32 #31
91830 MaximusTG
pi_127211385
Netjes, ben benieuwd hoe ie er van binnen uitziet. Oh en, qua bloem in je mandje, daar geldt: liever iets teveel dan te weinig. Liever een beetje extra bloem dat je er altijd weer af kan kloppen, dan dat je brood na uren rijzen aan je mandje plakt..
Stoom je je oven trouwens? Zou ik wel doen namelijk!
pi_127239241
Tadaaaa!!!! Helemaal blij!
Ik heb een heel klein klote oventje waar ik geen water in kan gooien of braadslede ik kan zetten. Ik heb een mini-broodvormpje dat net naast mijn brood past. Die verwarm ik mee en als ik het brood erin stop doe ik er water is. Best that I can do.
pi_127239439
ziet er mooi uit, bloempje!

Ik ga dit weekend eindelijk weer brood bakken. Zo'n zin in!
pi_127239569
Die binnenkant is erg mooi! :)
pi_127264355
Nu 5 broden in de oven. 2 enorme witbroden, 3x speltbruin. Allemaal met Maximus' desem.

Een van de Speltbroden staat er in met de methode van Vincent Talleu. Dus in een pan. Nooit eerder gedaan, net een sneak-preview genomen (Deksel moest er toch af om stoom er uit te laten ;) ), eerste wat me opvalt is dat het brood enorm veel meer omhoog is gekomen dan de andere twee speltbroden.

Ben trouwens acuut fan van die gast geworden.
  vrijdag 31 mei 2013 @ 21:17:41 #36
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127264741
Wat voor pan heb je daarvoor gebruikt LHO?
pi_127264883
Zware gietijzeren pan.
pi_127265028


Zoiets als dit zeg maar.
  vrijdag 31 mei 2013 @ 21:27:28 #39
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127265215
Zou ik mn oude braadpanding ervoor kunnen gebruiken? :P ooit een keer voor 5 euro bij een kringloopwinkel gehaald, haha.
pi_127265388
Als de pan maar in de oven kan :)

Als er plastic handvaten aanzitten, zou ik het niet doen :P
  vrijdag 31 mei 2013 @ 21:33:54 #41
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127265539
quote:
2s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 21:30 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Als de pan maar in de oven kan :)

Als er plastic handvaten aanzitten, zou ik het niet doen :P
Nee t is echt zo'n oud oud ding zonder plastic :D
pi_127265569
Ik heb het idee dat'ie misschien wel weer iets is ingezakt. Ik heb net, na 45 minuten, de overige broden uit de oven gehaald, en deze uit de pan gehaald en op het rek gelegd. Toen was'ie nog niet volledig hard.

(De pan was zonder deksel mee opgewarmd).
pi_127265575
quote:
17s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 21:33 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Nee t is echt zo'n oud oud ding zonder plastic :D
Gewoon proberen dan.
  vrijdag 31 mei 2013 @ 21:45:50 #44
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127266146
quote:
14s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 21:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Gewoon proberen dan.
Ja, zondag maar eens proberen :) Ga zo nog even de dikke vegetarier doornemen, zag dat daar ook een aantal leuke broodrecepten instaan!
pi_127266921










Links, de twee grote zijn wit. Vooral de achterste zit nogal veel overtollig bloem op. De voorste drie zijn de bruine speltbroden, de middelste in een pan gebakken.

Foto binnenkant volgt morgen :)
  vrijdag 31 mei 2013 @ 22:16:15 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127267521
Wat doe je met zoveel brood?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_127267688
1 geef ik er weg. 1 voor lunch morgen, 1 voor ontbijt morgen. 1 voor lunch zondag. 1 voor de vriezer / komend weekeinde :)
pi_127267828
Kan ook nog zijn dat er morgen maar 1 op gaat, en er 2 in de vriezer gaan :)

Planning was 1 brood minder. De gene die ik weggeef, daarvan had ik verwacht dat ze een bruine zou willen (aangezien ze momenteel ook rauwe groentensapjes drinkt vanwege het gezondheidsgevoel). Maar ze wilde wit, dus daar wat meer deeg van gemaakt (had alles al staan). Dus ik heb een brood meer dan gepland.
  vrijdag 31 mei 2013 @ 22:27:59 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127268060
quote:
2s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 22:20 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
1 geef ik er weg. 1 voor lunch morgen, 1 voor ontbijt morgen. 1 voor lunch zondag. 1 voor de vriezer / komend weekeinde :)
Jullie eten veel brood dus
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_127268118
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 22:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jullie eten veel brood dus
Alleen in het weekend eigenlijk :)

Toen we samen lunchte (Isegrim werkte aan overkant van de straat waar ik werk) aten we meer brood, toen bakte ik voor de dagelijkse lunch kleine speltbroodjes (350 gram meel).
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')