abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 10:36:01 #1
91830 MaximusTG
pi_127100484


Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 12 alweer!

[ Bericht 6% gewijzigd door MaximusTG op 28-05-2013 12:24:39 ]
pi_127100517
In de oven kwam alles goed met het brood! Hij is heerlijk O+ Foto's volgen.
pi_127100638
Komend weekend heb ik eindelijk weer tijd om te bakken, en Maximus' dezem uit te proberen...zin in! Tis al bijna een maand geleden dat ik voor het laatst gebakken heb, denk ik!
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 11:25:16 #4
91830 MaximusTG
pi_127102015
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 10:37 schreef bloempje-moi het volgende:
In de oven kwam alles goed met het brood! Hij is heerlijk O+ Foto's volgen.
Oooh, gelukkig maar ;)! Ben benieuwd naar de foto's.
Plaatjes in OP zijn weer geupdate, spreadsheet met recept is toegevoegd, en heb ff een banner in mekaar gedraaid.
pi_127104066
Ik vond zelf deze beter gelukt dan mn brood dat in de OP staat :P

La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 12:26:25 #6
91830 MaximusTG
pi_127104198
:D
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_127104220
Binnenkort nieuwe desem maken. Desem die ik had besteld en aangemaakt stonk zo erg dat ik 't niet vertrouwde. Dus maar eens aan de slag met een 'normaal' desem van Reinhart.
Ja doei.
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 12:31:40 #9
91830 MaximusTG
pi_127104300
Ik zou met biologische roggemeel beginnen met vers ananas- of sinaasappelsap!
pi_127105464
Ik krijg vandaag een potje Zuurdesemcultuur van de Weekend Bakery. Ik weet niet eens of ik het lekker vind maar wil dat wel eens proberen. :D
  dinsdag 28 mei 2013 @ 15:59:24 #11
386633 Adnap
I love Life !
pi_127110947
zeg klopt het dat bakmaterialen (zoals rijsmandjes) in duitsland voordeliger zijn ? Ga daar toch heen, tot die tijd dan maar ff zonder rijsmandje ;)
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 16:21:06 #12
91830 MaximusTG
pi_127111761
Ja, dat is daar zeker iets voordeliger. Maar alleen als je er toch heen moet en het mee kan nemen. Via internet halen de verzendkosten het verschil nagenoeg weer weg.
  dinsdag 28 mei 2013 @ 16:23:53 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127111867
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 15:59 schreef Adnap het volgende:
zeg klopt het dat bakmaterialen (zoals rijsmandjes) in duitsland voordeliger zijn ? Ga daar toch heen, tot die tijd dan maar ff zonder rijsmandje ;)
Moet je ook nog een winkel vinden die het verkoopt. Online bestellen is zoveel gemakkelijker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 16:27:14 #14
91830 MaximusTG
pi_127112008
Volgens mij is deze wel interessant:
http://www.teetraeume.de/Gaerkoerbe/Peddigrohr

10 euro verzendkosten, tot 10 kg.. Ligt er dus aan hoeveel je er wil ;)
pi_127113203


Foto van mijn versie van Maximus volkorenbrood (met 50% volkoren meel dus). Het rijzen leek bij mij ook niet erg te vlotten, maar in de oven kwam het redelijk goed - hoewel ik het toch nog een behoorlijk massief brood vond. Ik was alleen ongeduldig, dus vrij snel aangesneden. Het smaakte goed, misschien nog iets meer zout.
  dinsdag 28 mei 2013 @ 16:56:45 #16
386633 Adnap
I love Life !
pi_127113263
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 16:27 schreef MaximusTG het volgende:
Volgens mij is deze wel interessant:
http://www.teetraeume.de/Gaerkoerbe/Peddigrohr

10 euro verzendkosten, tot 10 kg.. Ligt er dus aan hoeveel je er wil ;)
Nou eerst maar maar eens één, dus ik ga in dld wel even kijken
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 17:09:35 #17
91830 MaximusTG
pi_127113717
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 16:55 schreef Bleie het volgende:
[ afbeelding ]

Foto van mijn versie van Maximus volkorenbrood (met 50% volkoren meel dus). Het rijzen leek bij mij ook niet erg te vlotten, maar in de oven kwam het redelijk goed - hoewel ik het toch nog een behoorlijk massief brood vond. Ik was alleen ongeduldig, dus vrij snel aangesneden. Het smaakte goed, misschien nog iets meer zout.
De foto doet het niet?

Nou had ik em ook nog een keer gemaakt, en hij leek bij mij nu ook minder hard te rijzen - misschien had ik het water wel iets warmer genomen de eerste keer..Desalniettemin toch een mooi brood geworden. Ik zal het recept nog wel wat tweaken. Maar is sowieso altijd belangrijk zelf in te schatten hoe lang iets nog moet rijzen.

Eerste keer gemengd, en volgende ochtend

Rest ingredienten erdoor gemengd, en kneden

Gekneed en na eerste rijs

Gevormd en in rijsmandje, na rijs in rijsmandje

Gebakken en gebakken.
  dinsdag 28 mei 2013 @ 17:50:00 #18
386633 Adnap
I love Life !
pi_127114845
Mooi !
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 20:11:56 #19
91830 MaximusTG
pi_127121980
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 20:11 schreef MaximusTG het volgende:
Bedankt!

Binnenkant:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Is dat jouw binnenkant? :o Hoe doe je dat?
Bij mij:

  † In Memoriam † dinsdag 28 mei 2013 @ 20:48:00 #21
91830 MaximusTG
pi_127122663
Pff, tja, gewoon; Zoals in mn recept staat.
Even heel gedetailleerd;

- Volkoren meel met gist en water gemengd met lepel, daarna met spatel alles bij elkaar onder in de kom. Folie erover.
- 8 uur later bloem, zout en rest water en pompoenpitten erdoor gemengd. Eerst met lepel, daarna gekneed met deeghaken.
- gekneed tot er een goede glutenontwikkeling had plaats gevonden.
- Weer met spatel alles onder in de kom en afgedekt.
- Rijzen
- Rijsmandje ingebloemd
- Deeg uit kom op bebloemd werkblad
- Snel een strakke bal van gemaakt
- Die uitgedrukt en een batard van gevormd
- In de vorm gedaan
- licht gesprayd met wat water, theedoek erover en nog wat water over de doek gesprayd. Dat herhalen tijdens rijzen, zodat deeg niet uitdroogt.
- Omdat het idd wat langzamer rees dan de eerste keer dat ik deze maakte heb ik wat langer laten rijzen, steeds goed kijken en voelen wat het deed tot ik dacht dat het voldoende was.
- Oven voorverwarmd met steen, met bakplaat onderin de oven
- Toen deeg gerezen was, kan water neergezet, broodschieter.
- wat griesmeel op de schieter, rijsmandje erop omgekeerd.
- Mesje in het water gedoopt, brood snel ingesneden.
- Brood oven in, water uit kan op bakplaat eronder
- nog wat water direct op brood gesprayd.
- 50 minuten gebakken in de oven op 190 graden C

Maar die van jou is toch ook niet zo compact toch? Wat heb jij nu wezenlijk anders gedaan? Waar heb je in laten rijzen? Of los laten rijzen?
pi_127139298
Ik had mn foto direct vanuit Dropbox geplaatst. Dat werkte wel op die computer, maar verder dus niet. Hierbij nogmaals.

pi_127140276
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 mei 2013 20:48 schreef MaximusTG het volgende:
Pff, tja, gewoon; Zoals in mn recept staat.
Even heel gedetailleerd;

- Volkoren meel met gist en water gemengd met lepel, daarna met spatel alles bij elkaar onder in de kom. Folie erover.
- 8 uur later bloem, zout en rest water en pompoenpitten erdoor gemengd. Eerst met lepel, daarna gekneed met deeghaken.
- gekneed tot er een goede glutenontwikkeling had plaats gevonden.
- Weer met spatel alles onder in de kom en afgedekt.
- Rijzen
- Rijsmandje ingebloemd
- Deeg uit kom op bebloemd werkblad
- Snel een strakke bal van gemaakt
- Die uitgedrukt en een batard van gevormd
- In de vorm gedaan
- licht gesprayd met wat water, theedoek erover en nog wat water over de doek gesprayd. Dat herhalen tijdens rijzen, zodat deeg niet uitdroogt.
- Omdat het idd wat langzamer rees dan de eerste keer dat ik deze maakte heb ik wat langer laten rijzen, steeds goed kijken en voelen wat het deed tot ik dacht dat het voldoende was.
- Oven voorverwarmd met steen, met bakplaat onderin de oven
- Toen deeg gerezen was, kan water neergezet, broodschieter.
- wat griesmeel op de schieter, rijsmandje erop omgekeerd.
- Mesje in het water gedoopt, brood snel ingesneden.
- Brood oven in, water uit kan op bakplaat eronder
- nog wat water direct op brood gesprayd.
- 50 minuten gebakken in de oven op 190 graden C

Maar die van jou is toch ook niet zo compact toch? Wat heb jij nu wezenlijk anders gedaan? Waar heb je in laten rijzen? Of los laten rijzen?
Die van mij is inderdaad niet heel compact (en erg lekker!). Ik heb wel wat dingen anders gedaan denk ik. Ten eerste heb ik het niet met een mixer gekneed maar dom genoeg met de hand, wat uiteraard een kliederboel werd. Daarbij heb ik het niet doorgeslagen maar die strech en fold techniek geprobeerd. En ik heb bij gebrek aan een rijsmandje het in een kleine schaal gedaan met een zwaar bebloemde theedoek. Omdat het al laat was en de rijs niet zo voorspoedig verliep als gehoopt, heb ik die schaal in een klein laagje warm water gezet. En in alle stress ben ik de noten vergeten :(

Ik heb gisteren overigens mijn rijsmandje ontvangen van de Weekendbakery. Inderdaad wel erg klein. Kleine misrekening dus helaas. Maar kleine broodjes zijn ook lekker! :9
Daarbij maar meteen een zuurdesemcultuur besteld. Nu is het alleen een beetje alsof ik een hond in huis heb gehaald om vervolgens pas te bedenken hoe ik hem moet verzorgen. :') Het zit dus nu in een Speculoos-crunchy potje en ik al flink verdubbeld. Maar als ik hem niet meteen gebruik, blijft het dan doorgroeien of stopt het en kan ik het in het potje laten? Het is op basis van roggemeel, maar moet ik hem dan ook voeden met roggemeel of is volkorenmeel dan ook goed. Anders moet ik even desemvoer gaan halen :s)
pi_127140300
Oh, en Levine heeft gisteren net een recept plus uitleg met foto's voor 100% volkorenbrood geplaatst. Ook maar eens proberen binnenkort.
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2013/05/volkorenbrood.html
pi_127140469
je dezem zal niet eeuwig blijven doorgroeien. Ik zou de helft weggooien, hem een keer voeren (wellicht gewoon met gewone bloem), hem een uur of zes de tijd geven te groeien, en dan in de koelkast zetten, totdat je hem wilt gebruiken. Een paar dagen voordat je hem gebruikt uit de koelkast halen, en elke dag eten geven (en de helft weggooien).
pi_127141207
:P Of de helft gebruiken. Of gewoon meer maken, en dan daar meer van gebruiken / meer brood bakken.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_127193190
quote:
0s.gif Op woensdag 29 mei 2013 08:14 schreef Bleie het volgende:
Ik had mn foto direct vanuit Dropbox geplaatst. Dat werkte wel op die computer, maar verder dus niet. Hierbij nogmaals.

[ afbeelding ]
Heb je hem aangesneden toen het nog warm was, of is het brood niet helemaal gaar? Het ziet er zo vochtig uit.
pi_127196850
geweldig filmpje :D
  † In Memoriam † donderdag 30 mei 2013 @ 11:57:42 #29
91830 MaximusTG
pi_127197354
Haha, hilarisch. Dat is diezelfde kerel als van dat filmpje in de bakkerij, dan bakt ie heel veel broden tegelijk. Lekker brood ook :)
pi_127210662
Mijn eerste zuurdesem. Het was uiteindelijk nog haastwerk dus heb ik het niet zo kunnen laten rijzen als ik had gewild. En ik moet overduidelijk nog leren hoeveel bloem ik precies in het mandje moet doen en hoe mijn lame-mesje werkt :D
Ben benieuwd hoe het smaakt morgen!
  † In Memoriam † donderdag 30 mei 2013 @ 17:14:32 #31
91830 MaximusTG
pi_127211385
Netjes, ben benieuwd hoe ie er van binnen uitziet. Oh en, qua bloem in je mandje, daar geldt: liever iets teveel dan te weinig. Liever een beetje extra bloem dat je er altijd weer af kan kloppen, dan dat je brood na uren rijzen aan je mandje plakt..
Stoom je je oven trouwens? Zou ik wel doen namelijk!
pi_127239241
Tadaaaa!!!! Helemaal blij!
Ik heb een heel klein klote oventje waar ik geen water in kan gooien of braadslede ik kan zetten. Ik heb een mini-broodvormpje dat net naast mijn brood past. Die verwarm ik mee en als ik het brood erin stop doe ik er water is. Best that I can do.
pi_127239439
ziet er mooi uit, bloempje!

Ik ga dit weekend eindelijk weer brood bakken. Zo'n zin in!
pi_127239569
Die binnenkant is erg mooi! :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_127264355
Nu 5 broden in de oven. 2 enorme witbroden, 3x speltbruin. Allemaal met Maximus' desem.

Een van de Speltbroden staat er in met de methode van Vincent Talleu. Dus in een pan. Nooit eerder gedaan, net een sneak-preview genomen (Deksel moest er toch af om stoom er uit te laten ;) ), eerste wat me opvalt is dat het brood enorm veel meer omhoog is gekomen dan de andere twee speltbroden.

Ben trouwens acuut fan van die gast geworden.
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 31 mei 2013 @ 21:17:41 #36
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127264741
Wat voor pan heb je daarvoor gebruikt LHO?
pi_127264883
Zware gietijzeren pan.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_127265028


Zoiets als dit zeg maar.
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 31 mei 2013 @ 21:27:28 #39
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127265215
Zou ik mn oude braadpanding ervoor kunnen gebruiken? :P ooit een keer voor 5 euro bij een kringloopwinkel gehaald, haha.
pi_127265388
Als de pan maar in de oven kan :)

Als er plastic handvaten aanzitten, zou ik het niet doen :P
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 31 mei 2013 @ 21:33:54 #41
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127265539
quote:
2s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 21:30 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Als de pan maar in de oven kan :)

Als er plastic handvaten aanzitten, zou ik het niet doen :P
Nee t is echt zo'n oud oud ding zonder plastic :D
pi_127265569
Ik heb het idee dat'ie misschien wel weer iets is ingezakt. Ik heb net, na 45 minuten, de overige broden uit de oven gehaald, en deze uit de pan gehaald en op het rek gelegd. Toen was'ie nog niet volledig hard.

(De pan was zonder deksel mee opgewarmd).
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_127265575
quote:
17s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 21:33 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Nee t is echt zo'n oud oud ding zonder plastic :D
Gewoon proberen dan.
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 31 mei 2013 @ 21:45:50 #44
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127266146
quote:
14s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 21:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Gewoon proberen dan.
Ja, zondag maar eens proberen :) Ga zo nog even de dikke vegetarier doornemen, zag dat daar ook een aantal leuke broodrecepten instaan!
pi_127266921










Links, de twee grote zijn wit. Vooral de achterste zit nogal veel overtollig bloem op. De voorste drie zijn de bruine speltbroden, de middelste in een pan gebakken.

Foto binnenkant volgt morgen :)
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 31 mei 2013 @ 22:16:15 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127267521
Wat doe je met zoveel brood?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_127267688
1 geef ik er weg. 1 voor lunch morgen, 1 voor ontbijt morgen. 1 voor lunch zondag. 1 voor de vriezer / komend weekeinde :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_127267828
Kan ook nog zijn dat er morgen maar 1 op gaat, en er 2 in de vriezer gaan :)

Planning was 1 brood minder. De gene die ik weggeef, daarvan had ik verwacht dat ze een bruine zou willen (aangezien ze momenteel ook rauwe groentensapjes drinkt vanwege het gezondheidsgevoel). Maar ze wilde wit, dus daar wat meer deeg van gemaakt (had alles al staan). Dus ik heb een brood meer dan gepland.
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 31 mei 2013 @ 22:27:59 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127268060
quote:
2s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 22:20 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
1 geef ik er weg. 1 voor lunch morgen, 1 voor ontbijt morgen. 1 voor lunch zondag. 1 voor de vriezer / komend weekeinde :)
Jullie eten veel brood dus
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_127268118
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 22:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jullie eten veel brood dus
Alleen in het weekend eigenlijk :)

Toen we samen lunchte (Isegrim werkte aan overkant van de straat waar ik werk) aten we meer brood, toen bakte ik voor de dagelijkse lunch kleine speltbroodjes (350 gram meel).
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 31 mei 2013 @ 22:30:51 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127268218
quote:
2s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 22:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Alleen in het weekend eigenlijk :)

Toen we samen lunchte (Isegrim werkte aan overkant van de straat waar ik werk) aten we meer brood, toen bakte ik voor de dagelijkse lunch kleine speltbroodjes (350 gram meel).
Aha
Doe isegrim de groeten van me
Ik ga mijn mandje in
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_127268837
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 22:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Aha
Doe isegrim de groeten van me
Ik ga mijn mandje in
Groeten doorgegeven! :) Succes in't mandje :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_127280996
Binnenkant van het pan-spelt-brood met lijnzaad:



La derecha oprime, la izquierda libera
  zaterdag 1 juni 2013 @ 20:23:41 #54
386633 Adnap
I love Life !
pi_127297431
Mijn eerst desem heb ik gestart, nu afwachten,roeren en voeren. Spannend!
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  zaterdag 1 juni 2013 @ 20:28:10 #55
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_127297633
Heerlijke broden weer die voorbij komen :) *O*
Love this topic O+

Ik had gister een rozijnen/krenten walnoten zuurdesem gebakken.. perfect weer gelukt,, dam wat is het toch heerlijk bakken met dat desem.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  † In Memoriam † zaterdag 1 juni 2013 @ 20:36:22 #56
91830 MaximusTG
pi_127298017
Ik ga denk ook weer broodje maken morgen. Maar ff kijken wat er precies in gaat. De biotarwe die ik steeds bij de Jumbo haalde was laatst weg :(. Heb niet zoveel meer staan. Wou eigenlijk witbrood doen, maar misschien red ik dat niet.
  zondag 2 juni 2013 @ 00:00:25 #57
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_127307858
Mijn eerste poolish staat te rijzen, ik ben benieuwd of het morgen lukt daar een lekker brood van te maken!

(Weegschaal bleek kwijt, heb een cup meel en een cup water met een halve theelepel gist gemengd. Morgen de rest van het meel, water en zout toevoegen, gist zou zo voldoende moeten zijn als ik het nu de hele nacht laat staan, als ik het goed begrijp toch?)
  zondag 2 juni 2013 @ 00:03:02 #58
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127307997
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2013 00:00 schreef Zo-is-dat het volgende:
Mijn eerste poolish staat te rijzen, ik ben benieuwd of het morgen lukt daar een lekker brood van te maken!

(Weegschaal bleek kwijt, heb een cup meel en een cup water met een halve theelepel gist gemengd. Morgen de rest van het meel, water en zout toevoegen, gist zou zo voldoende moeten zijn als ik het nu de hele nacht laat staan, als ik het goed begrijp toch?)
In het recept waar ik nu de poolish voor heb staan moet morgen nog wel gist bij (the fresh loaf - my daily bread)
  zondag 2 juni 2013 @ 01:00:55 #59
221912 minilot
Nancy boy
pi_127310583
1 Uur 's nachts, beetje dronken, goed moment voor no-knead-breaddeegje. Morgen afbakken in een braadpan. Dank voor de inspiratie LeeO! :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_127314459
Hier staat deeg te rijzen voor een focaccia.
pi_127315336
Ik heb net ontbeten met mijn tweede zuurdesembrood. Jammie! Maar inderdaad niet zo zuur als het brood dat ik soms uit de supermarkt haal (voor zuurdesemcroutons te maken voor in de soep, dus dat mag wat zuurder). Komt dat omdat dit een zuurdesem op roggebasis is?
  zondag 2 juni 2013 @ 10:29:45 #62
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_127315381
quote:
1s.gif Op zondag 2 juni 2013 00:03 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

In het recept waar ik nu de poolish voor heb staan moet morgen nog wel gist bij (the fresh loaf - my daily bread)
Ik had al meer gist dus heb er toch maar op gegokt geen gist meer toe te voegen, ben erg benieuwd hoe hij word, t is een beetje creatief geworden want er is ook nog volkorenmeel ingegaan omdat het andere mee, op was..
  † In Memoriam † zondag 2 juni 2013 @ 11:10:08 #63
91830 MaximusTG
pi_127315970
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2013 10:26 schreef bloempje-moi het volgende:
Ik heb net ontbeten met mijn tweede zuurdesembrood. Jammie! Maar inderdaad niet zo zuur als het brood dat ik soms uit de supermarkt haal (voor zuurdesemcroutons te maken voor in de soep, dus dat mag wat zuurder). Komt dat omdat dit een zuurdesem op roggebasis is?
Nee. Zuurdesembrood kan je zuurder maken door de desem langer (bij kamertemperatuur) te laten fermenteren. Een desemcultuur bestaat uit gist en melkzuurbacterien. Als je ververst daalt de relatieve hoeveelheid gist en melkzuurbacterien tov het totaal aan desem. De gist groeit het snelst, dus als je dan gaat bakken als de desem op zn piek is, is het brood niet zo zuur. Wacht je echter langer, dan zullen de bacterien de gist weer inhalen en wordt de desem zuurder.
Dat proces vindt natuurlijk ook plaats in het deeg dat je met de desem maakt. Door het deeg langer te laten fermenteren, bv in de koelkast, waar het gist langzamer groeit dan de bacterien, wordt het eindproduct ook zuurder.
  zondag 2 juni 2013 @ 12:40:14 #64
221912 minilot
Nancy boy
pi_127317686
quote:
1s.gif Op zondag 2 juni 2013 01:00 schreef minilot het volgende:
1 Uur 's nachts, beetje dronken, goed moment voor no-knead-breaddeegje. Morgen afbakken in een braadpan. Dank voor de inspiratie LeeO! :)
Hoppa!



Ik haat wachten tot brood is afgekoeld. }:|
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 2 juni 2013 @ 13:21:06 #65
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_127318763


Mijn eerste poolish brood! :) nu nog even geduld....
pi_127318980
:D Nice.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_127319036
Desem #2. Alleen de onderkant is helemaal verkoold helaas.
  † In Memoriam † zondag 2 juni 2013 @ 14:39:51 #68
91830 MaximusTG
pi_127322572
Wat een mooie broden allemaal! En Minilot: heel herkenbaar, ik wil brood ook altijd direct aansnijden.

Focaccia



pi_127322849
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2013 15:34 schreef Bleie het volgende:
Wat een mooie broden allemaal! En Minilot: heel herkenbaar, ik wil brood ook altijd direct aansnijden.

Focaccia

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
:9 Foccacia, moet ik ook maar weer eens maken. Ik maak meestal deze, met salie en rode ui.

pi_127322911
Oeh, die ziet er lekker uit! Ik wilde eigenlijk wel iets met gedroogde tomaatjes of zo, maar mijn dochter zit in een nogal kieskeurige fase met eten :( , dus dat heb ik maar niet gedaan.
pi_127322984
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2013 15:44 schreef Bleie het volgende:
Oeh, die ziet er lekker uit! Ik wilde eigenlijk wel iets met gedroogde tomaatjes of zo, maar mijn dochter zit in een nogal kieskeurige fase met eten :( , dus dat heb ik maar niet gedaan.
Maar deze moet ook heerlijk zijn, zeker bij de soep ofzo. Jammie! Die met rode ui is wel vrij zoet.
pi_127323082
Ja, deze is ook lekker! Heerlijk mee geluncht (met gerookte zalm erop :9~ ).
  zondag 2 juni 2013 @ 16:11:37 #74
386633 Adnap
I love Life !
pi_127323811
Oh mensen goddelijk !! Nog 15 dagen en dan mijn eerste broodje eten :D Ik ga m zondags bakken (zaterdag avond in de rijs zetten)
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  † In Memoriam † zondag 2 juni 2013 @ 16:27:06 #75
91830 MaximusTG
pi_127324860
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2013 16:27 schreef MaximusTG het volgende:
Binnenkant witbroodje:

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Mooi Maximus! Ik vind het zuurdesem echt heerlijk, maar het is wel verrot plannen. Ik ben er nog niet over uit hoe ik het kan inpassen in een werkweek.
Ik maak steeds deze: http://uitdekeukenvanarde(...)onnebloempitten.html.
  zondag 2 juni 2013 @ 18:50:50 #77
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127328640
Zo, zelfde als vorige week gemaakt maar nu wel met vorm :+




*note to self: koop eens een broodmes, verdorie :') *
  maandag 3 juni 2013 @ 00:42:09 #78
66083 Platina
78th Element
pi_127345172
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2013 15:42 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

:9 Foccacia, moet ik ook maar weer eens maken. Ik maak meestal deze, met salie en rode ui.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Met recept uit de OP?
pi_127348431
quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2013 00:42 schreef Platina het volgende:

[..]

Met recept uit de OP?
Nee, uit de broodbijbel.
pi_127353136
Na het lezen van dit topic moest ik bijna huilen: http://www.frankrijkforum.nl/forum/topic.php?id=10082
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † maandag 3 juni 2013 @ 12:00:57 #81
91830 MaximusTG
pi_127353337
Omdat ze het Franse brood niet lekker vinden bedoel je? Heb de thread ff gescand, en dit is toch wel erg triest:

"...Voegen zuurdesem toe en zeker geen gist, want gist onttrekt calcium aan de botten..."
pi_127354325
Dat ze uit Nederland meel van Koopmans mee gaan nemen, omdat het brood, meel, en bloem in Frankrijk niet lekker/donker genoeg is.

Zit je in hét broodland, en dan ga je je Nederlandse broodmeuk meenemen. Samen met de aardappels zeker ;(
La derecha oprime, la izquierda libera
  maandag 3 juni 2013 @ 12:29:36 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127354420
quote:
2s.gif Op maandag 3 juni 2013 12:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Dat ze uit Nederland meel van Koopmans mee gaan nemen, omdat het brood, meel, en bloem in Frankrijk niet lekker/donker genoeg is.

Zit je in hét broodland, en dan ga je je Nederlandse broodmeuk meenemen. Samen met de aardappels zeker ;(
Hét broodland is of Zwitserland of Duitsland, Frankrijk volgt imho direct daarna.
Verder terecht punt. Nederlands brood is nauwelijks beter dan het britse
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_127354424
En een bloemkool, stuk kaas, een pak hagelslag en pot pindakaas :Y
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  maandag 3 juni 2013 @ 12:32:26 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127354524
quote:
1s.gif Op maandag 3 juni 2013 12:29 schreef FutureFairytale het volgende:
En een bloemkool, stuk kaas, een pak hagelslag en pot pindakaas :Y
Jaaa! Kaas meenemen naar Frankrijk, je hebt ze erbij zitten, is de caravan. Leraartypes die in de zomer zeker zes weken daarheen gaan en in voorjaar en najaar ook, maar je vertellen dat ze lessen moeten voorbereiden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † maandag 3 juni 2013 @ 12:54:08 #86
91830 MaximusTG
pi_127355326
Tja, zulke trieste mensen hou je toch.. Dat je een donker kubus-vormig blok "brood" uit een broodbakmachine verkiest boven een mooi rustiek Frans brood. :'( .
Vaak is het feit dat ze op Frans brood meer moeten kauwen (want hardere korst) wat de weerzin opwekt. En dan snappen ze ook nog eens niet dat de kleur van zo'n super donker brood niet per se wat zegt over wat erin zit..
Nou ja, ik ga maar eens aan de lunch met een paar dikke sneetjes van mn brood. :Y)
pi_127383343
Ik heb een semolina-roggebrood met ui gemaakt. Ben zeer benieuwd! :D
  dinsdag 4 juni 2013 @ 08:50:44 #88
386633 Adnap
I love Life !
pi_127391071
Mijn dezem doet het goed !! Vanmorgen zag ik bubbeltjes en hij begint nu ook wat naar yoghurt te ruiken ! Dag 3 vandaag dus vanavond krijgt hij weer eten :D
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  † In Memoriam † dinsdag 4 juni 2013 @ 08:51:25 #89
91830 MaximusTG
pi_127391082
Welk schema volg je nu precies dan?
  dinsdag 4 juni 2013 @ 08:52:13 #90
386633 Adnap
I love Life !
pi_127391098
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 08:51 schreef MaximusTG het volgende:
Welk schema volg je nu precies dan?
Schema van jullie hier ooit eens, dus dat 1 opzetten, roeren, dag 2 3x roeren en dan 3 eetlepels erbij +water en zo door tot dag 7
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  † In Memoriam † dinsdag 4 juni 2013 @ 08:53:27 #91
91830 MaximusTG
pi_127391124
- welke graansoort?
- water of ananassap?
  dinsdag 4 juni 2013 @ 08:55:33 #92
386633 Adnap
I love Life !
pi_127391164
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 08:53 schreef MaximusTG het volgende:
- welke graansoort?
- water of ananassap?
\spelt en sinaasappelsap ;)
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
pi_127397520
:o
Wat een geweldig topic!!
Waarom heb ik dit nooit eerder gezien?! _O_ _O_
  † In Memoriam † dinsdag 4 juni 2013 @ 12:58:56 #94
91830 MaximusTG
pi_127398088
Nou, ga ook aan de slag! Leuk hoor, brood bakken!

Heb een nieuw afkoelrooster!! En ik heb weer eens in mn grote ronde rijsmandje een brood laten rijzen, maar heb em nog eens nagemeten, en volgens mij is ie eigenlijk voor 1,5 kg deeg, dus dit 1 kg brood kwam er niet zo heel mooi uit vallen. Maar is nog niet eens zo slecht geworden ;)



[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 04-06-2013 13:50:30 ]
pi_127398274
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 12:58 schreef MaximusTG het volgende:
Nou, ga ook aan de slag! Leuk hoor, brood bakken!

Heb een nieuw afkoelrooster!! En ik heb weer eens in mn grote ronde rijsmandje een brood laten rijzen, maar heb em nog eens nagemeten, en volgens mij is ie eigenlijk voor 1,5 kg deeg, dus dit 1 kg brood kwam er niet zo heel mooi uit vallen. Maar is nog niet eens zo slecht geworden ;)

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Je houdt wel van een bold bake he..Ik zou een rond brood niet zo insnijden, want dan wordt het zo ovaal. Als je een vierkantje snijdt blijft hij veel ronder!

Verder doet je desem het goed, ik heb m'n eerste broden het weekend gemaakt. Geen foto's, volgende keer.
  † In Memoriam † dinsdag 4 juni 2013 @ 13:07:29 #96
91830 MaximusTG
pi_127398337
Bold bake :P? Ik hou juist meer van ovalen broden :P. Vierkantje heb ik ook wel eens gedaan hoor ;).
Mooi dat de desem het goed doet!
pi_127398405
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 13:07 schreef MaximusTG het volgende:
Bold bake :P? Ik hou juist meer van ovalen broden :P. Vierkantje heb ik ook wel eens gedaan hoor ;).
Mooi dat de desem het goed doet!
Lang op hoge temperatuur doorbakken, zodat de korst vrij donker wordt. Ik gooi er zelf meestal halverwege een aluminiumfolie overheen, omdat m'n vriend anders klaagt dat het brood zo donker is!

Ovaal vind ik ook makkelijker te eten en te bewaren, daar niet va.
  † In Memoriam † dinsdag 4 juni 2013 @ 13:12:42 #98
91830 MaximusTG
pi_127398517
Ah ja, ben ik beetje mee aan het experimenteren. Op deze manier blijft je brood namelijk wel langer goed! Heb vanochtend nl. nog lekker ontbeten met het brood dat ik zondag gebakken had. Alleen eigenlijk de opengesneden kant afgedekt.
  † In Memoriam † dinsdag 4 juni 2013 @ 13:50:19 #99
91830 MaximusTG
pi_127399903
Hier wordt je toch gewoon vrolijk van:



Lekkerrrrrrr
  dinsdag 4 juni 2013 @ 13:55:58 #100
221912 minilot
Nancy boy
pi_127400124
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 13:50 schreef MaximusTG het volgende:
Hier wordt je toch gewoon vrolijk van
Wat een kruim! O+ ^O^

Beter dan mijn no-knead-bread van zondag. Was te compact van binnen en te 'rubber-achtig' van structuur. Wel goed gaar hoor, en lang genoeg afgekoeld.. Voortaan niet meer dronken brooddeeg maken - er is vast iets verkeerd gegaan. :')
Let me see you stripped down to the bone
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')