Dus; heb je ooit eene chte test gedaan? Zo nee dan weet je het niet. Ik dacht ook dat het bij mijn wel meeviel, maar wat je omschrijft is exact wat ik bedoelde. Naast de snelheid ook het niet kunnen aanpassen, meegaan in een denkpiste.quote:Op vrijdag 20 juni 2014 07:10 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ben niet hb, alhoewel er wel gebieden zijn waarbij ik wat sneller denk dan mijn collega's. Maar nog meer gebieden waarbij ik het volledig af laat weten.
Heb een paar keer mee mogen maken dat er iemand was die op dezelfde snelheid dacht als ik. Dat waren hele merkwaardige ontmoetingen. Ik hoefde niks dubbel uit te leggen, binnen de kortste keren zaten we op dezelfde golflengte. Heerlijk, want je kunt dan heel snel heel veel gedaan krijgen, en enorm veel informatie uitwisselen. Dat geeft een enorme kick.
Maar ik heb ook met mensen samengewerkt die met hoge cijfers van de beste universiteiten zijn afgestudeerd, en die je alles drie keer uit moest leggen. Dat kan natuurlijk ook aan mijn uitleg liggen, maar ik had vaak het gevoel dat het denkraam van mijn gesprekspartner erg star was, waarbij alle input precies overal in moest passen. Zoiets:
[ afbeelding ]
Dat verklaard een hoop.quote:
Afgelopen vrijdag voor de lol wat IQ testjes gedaan online - ik zit tegen het randje. Nog net 'normaal'.quote:Op zaterdag 21 juni 2014 21:31 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Dus; heb je ooit eene chte test gedaan? Zo nee dan weet je het niet. Ik dacht ook dat het bij mijn wel meeviel, maar wat je omschrijft is exact wat ik bedoelde. Naast de snelheid ook het niet kunnen aanpassen, meegaan in een denkpiste.
Ik bleek boven het 99,5e percentiel te zitten ergens... En nee, ik ben geen wiskundegenie ofzo, maar kan wel heel goed abstract denken. Strategie, lange termijn, grote patronen, inmiddels ben ik zover dat ik als jonkie (ik ben begin dertig) ons topmanagement mijn ideeën mag vertellen. Mijn denkbeelden worden inmiddels opgepikt, sterker nog, ik heb al heel vaak 'hate to say i told you so' moeten zeggen. Uiteindelijk hebben de hoge heren dit ook gezien en vragen ze me vooraf eens mee te denken.
Bij ons op school werd het niet eens gegeven want het was te moeilijk voor de kinders.quote:Op zaterdag 21 juni 2014 10:56 schreef LesStroud het volgende:
Op de basisschool reikhalzend uitkijken naar groep 5, want dan zou ik interessante vakken krijgen, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis.
De teleurstelling
Lasig om te ontdekken of iets 'ergens van komt'. Ik voel me vaak anders, en dank dat 'dat is mijn autisme/hb. Maar misschien hebben 'normale' mensen soms ook wel dat gevoel.. Kon ik maar eens in de huid van iemand anders kruipen. erg leerzaam!quote:Op zaterdag 21 juni 2014 21:53 schreef Morrigan het volgende:
[..]
Dat verklaard een hoop.Merk je ook of iets door autisme of hoogbegaafdheid komt? Je bent dan eigenlijk dubbel 'afwijkend'.
Je mist niks.quote:Op zondag 22 juni 2014 20:18 schreef RadioSlut het volgende:
[..]
Bij ons op school werd het niet eens gegeven want het was te moeilijk voor de kinders.![]()
Begaafd ben je als je een IQ hebt van 130 tot 140. Vanaf de 140 ben je hoogbegaafd.quote:Op woensdag 20 maart 2013 17:40 schreef SoyFeliz het volgende:
Hoe weet je eigenlijk of je hoogbegaafd bent? Vroeger zeiden ze op mijn basisschool dat ik hoogbegaafd was. Daarom was ik ook Gymnasium gaan doen. Inmiddels zit ik op de Havo omdat ik niet de inzet had die nodig was om op het gymnasium te blijven. Ben ik dan toch niet hoogbegaafd? Of zegt je studie niks over je hoogbegaafdheid?
Heb ik ook. Beetje the sour end of the deal.quote:Op vrijdag 27 juni 2014 17:17 schreef LesStroud het volgende:
Ik scoor ook hoogbegaafd op IQ tests. Maar ik merk dat mijn grote frustratie eerder is dat ik te dom ben dan te slim.
Dat doe ik nog steeds.quote:Op zondag 22 juni 2014 20:18 schreef RadioSlut het volgende:
daardoor heb ik heel lang gemiddelde mensen als dom aangezien.
Meeste mensen zijn ook dom.quote:
Misschien is een academische carriere iets voor je? Onderzoek doen in de wiskunde (bijvoorbeeld) lijkt me behoorlijk uitdagend, maar erg leuk.quote:Op vrijdag 27 juni 2014 20:35 schreef NiGeLaToR het volgende:
Het was wel prettig om te begrijpen waarom ik me vaak zo voel zoals ik me voel. De eeuwige verveling, niet kunnen interesseren in studeren bijvoorbeeld en via omwegen toch een postdoc afronden. Goeie baan hebben, maar gewoon niet het gevoel dat ik me echt in hoef te spannen. Ik kies nu steeds een onderwerp waar ik niets van weet en dan ga ik alles leren - theorie in praktijk. Heb nu een zoutwater aquarium voor de uitdaging, bijvoorbeeld, maar dat blijkt dan weer veel minder lastig dan wordt beweerd. Overigens via de site van mensa wat wijzer geworden en meteen besloten dat ik er verder geen label op ga (laten) plakken maar vooral ga leren om wat rust te vinden.
Maar wat hierboven al wordt genoemd, het is ook wat je ermee doet. Ben gewoon 'n tikkeltje te lui om er de hele dag iets briljanters mee te doen. En dat irriteert dan ook wel weer.
Maar je hebt dom en je hebt dom.quote:Op vrijdag 27 juni 2014 20:28 schreef Probability het volgende:
[..]
Meeste mensen zijn ook dom.
Daar hoef je niet hoogbegaafd voor te zijn.
Moet je wel zin hebben om elk jaar naar een ander land te verhuizen.quote:Op vrijdag 27 juni 2014 21:40 schreef netchip het volgende:
[..]
Misschien is een academische carriere iets voor je? Onderzoek doen in de wiskunde (bijvoorbeeld) lijkt me behoorlijk uitdagend, maar erg leuk.
Hoogbegaafdheid in de leken interpretatie is een IQ van 130 of hoger. Maar eigenlijk kun je dan beter spreken van hoog-intelligent, want 'echte' hoogbegaafdheid komt met een waslijst aan anderen eigenschappen (die in deze samenleving vaak evengoed nadelig kunnen werken als voordelig), naast het hebben van een hoge intelligentie.quote:Op vrijdag 27 juni 2014 23:47 schreef Wilgekatje het volgende:
Hoogbegaafdheid kan plaatsvinden binnen zoveel breingebieden. Ik ben zelf niet hoogbegaafd, mijn IQ ligt rond de 130 en hoogbegaafdheid start voor zover ik weet rond de 140. In de praktijk voel ik me eigenlijk vaak dom. Er is zoveel kennis, zoveel te leren en ik weet zo weinig en leer zo traag. Tevreden ben ik eigenlijk nooit, zelfs als ik 9'ens haal voor academische tentamens dan 'was het te makkelijk'. Prestaties leiden juist als je begaafd bent al snel tot perfectionisme en dat leidt weer tot faalangst. Ik baal eigenlijk continu van gebrek aan intelligentie bij mezelf en van het gebrek aan intelligentie bij andere mensen. Maar niet zo erg dat het mijn geluk in de weg staat.
Of intelligentie een nadeel is? Ik denk het niet, zolang het je niet belemmert in je dagelijks functioneren. Intelligentie is een praktisch hulpmiddel dat je al dan niet kunt inzetten om situaties te overzien of problemen op te lossen. Je zult echter ook eerder nieuwe problemen herkennen als je intelligent bent, dus het zal je niet direct gelukkiger maken. Geluk zul je zelf moeten creëren als ieder ander mens.
Daarnaast ben ik van mening dat er vormen van intelligentie bestaan die niet in IQ-tests zijn opgenomen, zoals empathisch vermogen of de communicatie tussen lichaam en geest, wat evengoed praktische hulpmiddelen betreft om situaties te overzien en problemen op te lossen. Sterker nog, empathie, nieuwsgierigheid en de wil om te blijven ontwikkelen vind ik belangrijkere intelligentie-gebaseerde deugden dan IQ zelf.
Hoe herkenbaar.quote:Op vrijdag 27 juni 2014 20:35 schreef NiGeLaToR het volgende:
Het was wel prettig om te begrijpen waarom ik me vaak zo voel zoals ik me voel. De eeuwige verveling, niet kunnen interesseren in studeren bijvoorbeeld en via omwegen toch een postdoc afronden. Goeie baan hebben, maar gewoon niet het gevoel dat ik me echt in hoef te spannen. Ik kies nu steeds een onderwerp waar ik niets van weet en dan ga ik alles leren - theorie in praktijk. Heb nu een zoutwater aquarium voor de uitdaging, bijvoorbeeld, maar dat blijkt dan weer veel minder lastig dan wordt beweerd. Overigens via de site van mensa wat wijzer geworden en meteen besloten dat ik er verder geen label op ga (laten) plakken maar vooral ga leren om wat rust te vinden.
Maar wat hierboven al wordt genoemd, het is ook wat je ermee doet. Ben gewoon 'n tikkeltje te lui om er de hele dag iets briljanters mee te doen. En dat irriteert dan ook wel weer.
Een goede iq test meet een algemene intelligentie en heeft met de meeste cognitieve vaardigheden hoge correlatie. Een hoog vermogen je in te leven heeft een bepaald abstractieniveau. Eq is dan ook gevorreleerd met iq.quote:Op zaterdag 28 juni 2014 02:26 schreef Woutjeh het volgende:
[..]
Hoogbegaafdheid in de leken interpretatie is een IQ van 130 of hoger. Maar eigenlijk kun je dan beter spreken van hoog-intelligent, want 'echte' hoogbegaafdheid komt met een waslijst aan anderen eigenschappen (die in deze samenleving vaak evengoed nadelig kunnen werken als voordelig), naast het hebben van een hoge intelligentie.
Kernaspecten van hoogbegaafdheid zijn bijv. om erg kritisch naar jezelf te zijn, om hoge morele eisen te stellen aan jezelf en anderen, en om bijvoorbeeld zeer empathisch te zijn.
Als je dat soort eigenschappen bij jezelf herkent raad ik je echt aan om er bij jezelf op te letten welke eigenschappen 'anders' zijn dan gemiddeld en erop te letten dat het niet je valkuilen worden, want dat is een bekende kwaal onder hoogbegaafden.![]()
Mijn 'probleem' is dat zodra ik iets gevonden heb, me erin vastbijt, alles er van wil weten maar dan ook plots de interesse verlies. Mijn intellect gaat helaas niet gepaard met die ene vorm van autisme waardoor ik me zou kunnen blijven focussen. Sterker nog, van theoretische natuurkunde tot werktuigbouw, van geschiedenis tot farmaceutische wetenschappen - ik weet overal wat van (c.q. Adopteer taalgebruik/lingo en onthou werkelijk de meest onbenullige feitjes, dus praat makkelijk mee). Maar ben nergens echt heel briljant in. Onderzoeker worden vergt discipline en die bijna autistische drive. Mijn vrouw doet zo'n mensa testje nog eens een stuk sneller dan mij en heeft op dat vlak echt een geniaal brein, discipline en een autistisch doorzettingsvermogen. Heerlijk om te zien. Sociaal minder sterk, daar help ik haar mee en zij met mijn rusteloosheid.quote:Op vrijdag 27 juni 2014 21:40 schreef netchip het volgende:
[..]
Misschien is een academische carriere iets voor je? Onderzoek doen in de wiskunde (bijvoorbeeld) lijkt me behoorlijk uitdagend, maar erg leuk.
Oh, dat herken ik. Ik kan op de korte termijn ergens heel erg mee bezig zijn, maar dan ineens switchen naar wat anders. Ik weet ook van heel veel iets, maar van niets heel veel (van de meeste onderwerpen weet ik wel veel meer dan klasgenoten).quote:Op zaterdag 28 juni 2014 10:50 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Mijn 'probleem' is dat zodra ik iets gevonden heb, me erin vastbijt, alles er van wil weten maar dan ook plots de interesse verlies. Mijn intellect gaat helaas niet gepaard met die ene vorm van autisme waardoor ik me zou kunnen blijven focussen. Sterker nog, van theoretische natuurkunde tot werktuigbouw, van geschiedenis tot farmaceutische wetenschappen - ik weet overal wat van (c.q. Adopteer taalgebruik/lingo en onthou werkelijk de meest onbenullige feitjes, dus praat makkelijk mee). Maar ben nergens echt heel briljant in. Onderzoeker worden vergt discipline en die bijna autistische drive. Mijn vrouw doet zo'n mensa testje nog eens een stuk sneller dan mij en heeft op dat vlak echt een geniaal brein, discipline en een autistisch doorzettingsvermogen. Heerlijk om te zien. Sociaal minder sterk, daar help ik haar mee en zij met mijn rusteloosheid.
Enfin, we zijn sinds kort ook ouders en ook daar willen we alles van weten, analyseren we ons 'suf' en zijn we hele bewust met onze kleine bezig. Super om te zien en te doen, putten we beiden veel energie uit. Maar ook daarin de onzekerheid dat je het niet perfect kunt doen en dat maakt het ook wel weer moeilijk. Als ik dan in de Lidl loop denk ik wel eens; was ik maar zo dom, gewoon lekker niet opvoeden, niet om gezondheid denken, niet bewust zijn van.. Alles. Heerlijk zorgeloos. Al weten mensen die zo leven vaak dondersgoed dat ze er een potje van maken, dus dat zal in de praktijk alles behalve zorgeloos zijn.
Focus nu op mogelijke toekomstig eigen bedrijf, daar ga ik wel weer even mee vooruit komendenk ik.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |