Het is bij mij echt de tijdsinvestering die ik er niet meer voor over heb.quote:Op woensdag 27 februari 2013 13:11 schreef troepjepdat het volgende:
[..]
Aangezien je "niet meer" zegt, klinkt het wel alsof je al enkele spaarrekeningen hebt. Vind je het dan niet de moeite waard om voor - zeg - een paar tientjes per jaar je geld wat in het rond te schuiven?Of vind je het de tijdsinvestering gewoon niet meer waard? Ik zie het ook wel een beetje als een hobby om m'n geld zoveel mogelijk te beschermen tegen de inflatie.
Ik heb zelf bijvoorbeeld een 1-jaars deposito bij de ICBC afgesloten, waarbij ik ook gebruik maak van die Chinees Nieuwjaar-actie. Ik heb wat geld staan bij de LPB, waar ik maandelijks een beetje rente uitgekeerd krijg. En over een maand of anderhalf stal ik m'n vrije geld voor een weekendje bij de ING (waar ik sowieso al een betaalrekening heb) om gebruik te maken van hun instant-0.2%-rente-actie. Als ik alles nu op één rekening had laten staan, bijv. bij MoneYou, had ik de komende maanden (hopelijk) 2.1% rente gehad, terwijl ik nu rond de 2.9% rente haal. Nog steeds niet een percentage om feest over te vieren, maar wel bijna 40% meer rente.
quote:SGP: Hoogte spaarbelasting heroverwegen
De SGP vindt dat de overheid de huidige hoogte van de vermogensrendementsheffing moet heroverwegen.
Spaarders betalen nu 1,2 procent belasting over spaargeld dat uitkomt boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro (42.278 voor paren). Omdat de spaarrente voor vrije tegoeden bij onder meer ABN AMRO en Rabobank is gedaald tot 1,6 procent en de inflatie momenteel 3 procent bedraagt, leveren spaarders daarmee tot 2,7 procent in.
SGP-Kamerlid Dijkgraaf noemt de huidige vermogensheffing „te hoog” ten opzichte van de huidige spaarrente. „Er is gekozen voor een belasting die losstaat van de werkelijke rente. In goede tijden profiteren mensen daarvan. Maar in tijden als deze komt men al jaren tekort”, aldus Dijkgraaf.
De fiscus gaat bij het bepalen van de vermogensbelasting uit van een rendement van 4 procent, waarover 30 procent belasting betaald moet worden. Dat komt neer op een belasting van 1,2 procent op het vermogen.
Dijkgraaf vreest dat de hoge vermogensrendementsheffing burgers „perverse prikkels” kan geven om hun geld risicovoller te beleggen. „Aanleiding genoeg dus om er serieus naar te kijken”, stelt Dijkgraaf, die tegelijkertijd aangeeft dat het gezien de huidige financiële problematiek niet eenvoudig zal zijn om alternatieven te vinden. „De opbrengst van de vermogensrendementsheffing is 3,5 miljard. Halvering van de heffing zou in de huidige omstandigheden sympathiek zijn, maar dan zit je dus wel met een extra financieel gat van 1,75 miljard structureel.”
Dijkgraaf verwacht dat het lastig is een oplossing te vinden die per saldo positieve effecten heeft voor de economie. „Op hogere lasten op arbeid zit niemand te wachten. Dat heeft bovendien negatieve effecten voor de economie. En op andere terreinen extra bezuinigen is ook lastig en heeft ook weer negatieve effecten.”
Doordat de spaarrente de afgelopen twee jaar alleen maar is gedaald terwijl de inflatie juist is opgelopen tot het hoogste niveau sinds 2008, leveren ook spaarders die geen rendementsheffing hoeven te betalen in op hun spaargeld.
In "goede tijden" was de inflatie ook veel hoger. Het enige unieke is dat nu de inflatie zelfs behoorlijk hoger is dan de spaarrente. In "goede tijden" speelde je met je 5% rente net quite, nu verlies je tot 3% per jaar.quote:SGP-Kamerlid Dijkgraaf noemt de huidige vermogensheffing „te hoog” ten opzichte van de huidige spaarrente. „Er is gekozen voor een belasting die losstaat van de werkelijke rente. In goede tijden profiteren mensen daarvan. Maar in tijden als deze komt men al jaren tekort”, aldus Dijkgraaf.
http://blog.spaarrente.nl(...)over-spaarrente.aspxquote:Spaarder betaalt 80 procent belasting over spaarrente
Spaarders betalen tot wel 80 procent belasting over hun spaarrente als het spaargeld boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro uitkomt. Dat blijkt uit een berekening van vergelijkingssite Spaarrente.nl. Door de extreem lage rentepercentages die banken op dit moment bieden, klopt het uitgangspunt van de vermogensrendementsheffing niet meer, stelt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl . “De Belastingdienst gaat uit van een rendement van 4 procent, waarover 30 procent belasting betaald moet worden. Dit komt neer op 1,2 procent belasting over het belastbare vermogen in box 3. Maar in de praktijk bedraagt de gemiddelde variabele spaarrente minder dan 1,9 procent en komen zelfs rentepercentages voor van 1,5 procent of minder . Hierdoor valt de belasting vele malen hoger uit dan de bedoeling is”, licht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe.
80 procent belasting
Rendement over eigen vermogen beschouwt de fiscus als inkomen. Daarom moet iedereen met een vermogen boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro belasting over het vermogen betalen. Hierbij gaat de Belastingdienst uit van een rendement van 4 procent. Hierover moet 30 procent belasting betaald worden. Naarmate de spaarrente echter lager wordt dan de veronderstelde 4 procent, betaalt de spaarder in de praktijk procentueel steeds meer belasting dan deze 30 procent.
Stel dat iemand 40.000 euro aan spaargeld heeft en hierover 1,5 procent rente ontvangt. Het rendement hierop is in een jaar dan 600 euro. Hierdoor groeit het vermogen aan tot 40.600 euro. Na aftrek van de heffingsvrije grens moet over 19.461 euro belasting betaald worden in box 3, ofwel een bedrag van 235 euro. Dit komt neer op ruim 39 procent belasting over het oorspronkelijk rendement van 600 euro. “Kijken we alleen naar de rente die is verdiend over het belastbare deel van het vermogen, dan gaat zelfs 80 procent hiervan naar de Belastingdienst”, licht Bulthuis toe.
Te veel belasting
Het rendement waar de fiscus vanuit gaat is dus achterhaald en zorgt ervoor dat spaarders veel te veel belasting betalen, stelt Bulthuis. Nu de spaarrentes zo ver beneden de veronderstelde 4 procent liggen, zou het de overheid sieren deze veronderstelling aan te passen. Het zou veel eerlijker zijn als de Belastingdienst uit zou gaan van het werkelijke gemiddelde rendement in een jaar”, aldus Bulthuis.
De persvoorlichter Fiscale Zaken van het Ministerie van Financiën geeft echter aan dat de overheid geen aangepaste heffingspercentages voor sparen wil aanhouden: “Het is algemeen bekend dat sparen ten opzichte van andere vormen van vermogensbeheer gemiddeld een laag rendement genereert, maar dat daar tevens de kleinste risico’s aan verbonden zijn. Het is aan de belastingplichtige zelf om de verschillende vormen van vermogensbeheer tegen elkaar af te wegen.”
Dit geeft inderdaad wel weer motivatie om toch te gaan kijken naar beleggingen. Die ik vervolgens niet goed beheer waardoor ik er met nog meer verlies uitkom.quote:Op woensdag 27 februari 2013 15:27 schreef MrBadGuy het volgende:
Deze sluit er wel op aan:
[..]
http://blog.spaarrente.nl(...)over-spaarrente.aspx
De persvoorlichter zegt dus eigenlijk dat mensen die weinig financiële risico's nemen en ook niet zoveel mogelijk schulden opbouwen niet moeten klagen dat ze tot wel 80% belasting betalen
Volgende keer dan maar SGP stemmen, gewoon omdat het kan
Ze zullen het rente op rente effect bedoelen. LPB betaalt elke maand rente uit.quote:Op woensdag 27 februari 2013 19:28 schreef elkravo het volgende:
LPB internetsparen omhoog naar 2,24%???
Ik zie het niet op de site, heb geen mailtje gehad - maar wel op de spaarrente app?
Ah tuurlijk.quote:Op woensdag 27 februari 2013 19:57 schreef Naqin het volgende:
[..]
Ze zullen het rente op rente effect bedoelen. LPB betaalt elke maand rente uit.
Om je hiervoor aan te melden hoef je alleen maar een rekening te openen of moet je ook aangeven dat je meedoet aan deze actie?quote:Op donderdag 28 februari 2013 06:46 schreef Ambrosius het volgende:
Dit is trouwens de laatste week om je aan te melden voor de ING-actie (¤5 per ¤2500).
Die 80% is inderdaad overdreven als je het een beetje slim wegzet, aan de andere kant kun je nu de inflatie al niet verslaan met een normale spaarrekening en door de belasting duik je hard in de min. Oplossing volgens de persvoorlichter is dan meer risico zoeken, meer lenen en niet simpel sparen. Leuk signaal van de overheid.quote:Op woensdag 27 februari 2013 23:28 schreef mrbombastic het volgende:
Die 80% belasting slaat natuurlijk nergens op. Je kan sowieso al 2.25% krijgen en als je het een jaar vastzet 3,24% (bij 10K).
Desalniettemin is de veronderstelde 4% rendement in ons belastingstelsel natuurlijk veel te hoog nu en zou deze moeten meebewegen met de markt. Maar zelfs al zou dat gebeuren dan verhoogt de overheid gewoon de 30% belasting over je rendement, net zoals de WOZ-belasting omhoog gaat bij dalende huizenprijzen.
Dit ben ik nu aan het doen, eerste stap van rekening openen ging snel, kreeg snel bericht, nu even kijken hoe de rest gaatquote:Op woensdag 27 februari 2013 12:48 schreef troepjepdat het volgende:
[..]
Deposito openen bij ICBC voor een jaar? Rente (2.9%) is niet te vergelijken met wat je een paar jaar geleden kon krijgen, maar hoger kun je momenteel niet krijgen. En je kunt een eenmalige "bonusrente" van (maximaal) .25%, .30% of .33% krijgen, afhankelijk van hoeveel je er wegzet.
Een bank die 1.9% rente geeft PLUS beperkende voorwaarden zou ik niet al te serieus nemen. Doen ze zelf ook al lang niet meer als je ziet in wat voor sfeer ze hun klanten ontvangen.quote:Op donderdag 28 februari 2013 09:40 schreef mrbombastic het volgende:
[..]
Om je hiervoor aan te melden hoef je alleen maar een rekening te openen of moet je ook aangeven dat je meedoet aan deze actie?
GVD ¤5 cadeau voor een extra spaarbedrag van ¤2500..wat voor velen van ons veel te veel is. Wat is de ING toch een tiefusbank Moeten we blij zijn met die ¤5 ofzo.. jesus christ.. Laatst ook al ¤3 van ze cadeau gekregen na zo'n spaaractie.. nou bedankt, kon eindelijk weer eens volkorenbrood kopenquote:Op donderdag 28 februari 2013 06:46 schreef Ambrosius het volgende:
Dit is trouwens de laatste week om je aan te melden voor de ING-actie (¤5 per ¤2500).
een gegeven paard..quote:Op donderdag 28 februari 2013 12:38 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
GVD ¤5 cadeau voor een extra spaarbedrag van ¤2500..wat voor velen van ons veel te veel is. Wat is de ING toch een tiefusbank Moeten we blij zijn met die ¤5 ofzo.. jesus christ.. Laatst ook al ¤3 van ze cadeau gekregen na zo'n spaaractie.. nou bedankt, kon eindelijk weer eens volkorenbrood kopen
Als banken aan de ene kant de spaarrentes fors verlagen en aan de andere kant klanten proberen te lijmen met die kut-spaaracties, doet mij dat sterk denken aan ons baggerkabinet dat draconische bezuinigingen doorvoert maar volgend jaar wel opeens een extraatje heeft voor de koopkracht.. (sigaar uit eigen doos).. daar trap je toch niet in..quote:
Wie zie je ergens intrappen? Je kunt toch beter optimaal gebruik maken van dit soort acties dan alleen maar de inflatie (en evt. VRH) z'n werk te laten doen? Zoals zij hun klanten gebruiken, kun jij nu net zo goed de ING gebruikenquote:Op donderdag 28 februari 2013 12:47 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
Als banken aan de ene kant de spaarrentes fors verlagen en aan de andere kant klanten proberen te lijmen met die kut-spaaracties, doet mij dat sterk denken aan ons baggerkabinet dat draconische bezuinigingen doorvoert maar volgend jaar wel opeens een extraatje heeft voor de koopkracht.. (sigaar uit eigen doos).. daar trap je toch niet in..
Dat is slim maar ik vermoed dat ik op dit moment te weinig spaargeld heb om veel tijd te steken in zo'n spaargeldcarrouselquote:Op donderdag 28 februari 2013 13:21 schreef troepjepdat het volgende:
[..]
Wie zie je ergens intrappen? Je kunt toch beter optimaal gebruik maken van dit soort acties dan alleen maar de inflatie (en evt. VRH) z'n werk te laten doen? Zoals zij hun klanten gebruiken, kun jij nu net zo goed de ING gebruiken
Inderdaad, de 0.2% die je met een weekend daar je geld stallen is bij een rente van tussen de 1.5% (comfortspaarrekening) en 1.9% (profijtrekening) op jaarbasis nog steeds niet voldoende om de ING een concurrerende rente te laten geven, en je zou ze belonen voor hun matige rentes in het geval dat je je geld daar een jaar lang zou laten staan. Ik ben dat dan ook niet van plan.
Ik stal daar straks maximaal een week lang m'n vrije geld, waarna het weer vrolijk richting de bank gaat die me op dat moment de hoogste rente geeft. Ik heb een betaalpakket bij de ING (betaalrekening, PIN-pas en creditcard) waar ik 9 euro per kwartaal voor betaal en ook gebruik van maak, maar heb altijd zo min mogelijk geld op de rekeningen staan, omdat ze van die belabberde rentes geven. Zie het als een vorm van "dollar voting": maak je (on)tevredenheid kenbaar door ergens wel of niet je geld neer te zetten. Maar laat ook nooit gratis geld liggen![]()
Ze hebben kennelijk genoeg geld binnen gehaald.quote:Dear customer,
Due to changing market circumstances, ICBC Amsterdam Branch announces that the interest rate (EUR) for the 3 month time deposit will decrease to 2.00% starting from 06 March 2013. The interest rate (EUR) for the callable saving account will decrease to 2.00% starting from 06 March 2013.
The interest rates regarding callable saving accounts denominated in other currencies (USD & CNY), our interest rates (EUR) for 6months and 12 months and our USD and CNY time deposits will remain unchanged.
Account Type CCY Term Old Nominal Rate Old Effective Rate New Nominal Rate New Effective Rate
Saving Account EUR - 2,20% 2,25% 2.00% 2.05% *
Time Deposit EUR 3M 2,50% 2,53% 2.00% 2.03% **
quote:Op donderdag 28 februari 2013 12:38 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
GVD ¤5 cadeau voor een extra spaarbedrag van ¤2500..wat voor velen van ons veel te veel is. Wat is de ING toch een tiefusbank Moeten we blij zijn met die ¤5 ofzo.. jesus christ.. Laatst ook al ¤3 van ze cadeau gekregen na zo'n spaaractie.. nou bedankt, kon eindelijk weer eens volkorenbrood kopen
Ik dacht ik zal ook eens kijken wat voor pakket ik bij ING heb. Blijkt het een studentenrekening te zijn, terwijl ik al ruim 4 jaar geen student meer benquote:Op donderdag 28 februari 2013 13:21 schreef troepjepdat het volgende:
Ik heb een betaalpakket bij de ING (betaalrekening, PIN-pas en creditcard) waar ik 9 euro per kwartaal voor betaal en ook gebruik van maak,
Of dat tillen is, vraag ik me af. Wel heb ik de ING-ervaring dat er i.d.d. veel meer mogelijk is dan er zwart-op-wit wordt vermeld. Bij m'n hypotheek bleken ook rente-%'s mogelijk zonder NHG die - volgens de regels - alleen met NHG zouden worden aangeboden.quote:Op maandag 4 maart 2013 10:39 schreef leolinedance het volgende:
ING is makkelijk te tillen, laatst ook al eens een bedrag onder de 25k voor lange tijd op een profijtrekening gezet (min. 25k vereist). Niks over gehoord en gewoon (bonus)rente ontvangen. Toen met die oranje handdoeken ook een beetje gesjoemeld, geen probleem.
Vroeger had ING ook spaarrekeningen met hogere rente waar ze niet actief mee adverteerden en die niet op hun website stonden maar die ze sommige klanten aanboden. En als je van het bestaan afwist en ze vroeg om zo'n rekening te openen dan kreeg je die ook gewoon. Zelf ook nog zo een aangevraagd (en gekregen) toe ik er lucht van kreeg (naam vergeten). Of ze dat nu nog doen weet ik niet.quote:Op maandag 4 maart 2013 11:30 schreef blomke het volgende:
[..]
Of dat tillen is, vraag ik me af. Wel heb ik de ING-ervaring dat er i.d.d. veel meer mogelijk is dan er zwart-op-wit wordt vermeld. Bij m'n hypotheek bleken ook rente-%'s mogelijk zonder NHG die - volgens de regels - alleen met NHG zouden worden aangeboden.
Was dat niet de toprekening?quote:Op maandag 4 maart 2013 16:04 schreef SeLang het volgende:
Vroeger had ING ook spaarrekeningen met hogere rente waar ze niet actief mee adverteerden en die niet op hun website stonden maar die ze sommige klanten aanboden. En als je van het bestaan afwist en ze vroeg om zo'n rekening te openen dan kreeg je die ook gewoon. Zelf ook nog zo een aangevraagd (en gekregen) toe ik er lucht van kreeg (naam vergeten).
Als je spaart op een ING-spaarrekening word je sowieso zelf getild.quote:Op maandag 4 maart 2013 10:39 schreef leolinedance het volgende:
ING is makkelijk te tillen, laatst ook al eens een bedrag onder de 25k voor lange tijd op een profijtrekening gezet (min. 25k vereist). Niks over gehoord en gewoon (bonus)rente ontvangen. Toen met die oranje handdoeken ook een beetje gesjoemeld, geen probleem.
quote:Op maandag 4 maart 2013 17:47 schreef joepvd het volgende:
Als je spaart op een ING-spaarrekening word je sowieso zelf getild.
Zou kunnen, ik heb daar zoveel verschillende rekeningen gehadquote:
Ellende. 14/4: is dat die 5¤ per ¤2500 actie?quote:Op maandag 4 maart 2013 20:03 schreef SeLang het volgende:
Morgen word ik trouwens anaal uitgewoond want dan loopt er weer een 3,2% deposito af.
Maar goed, dat geld heb ik dan tenminste wel vrij voor die ING actie in het weekend van 14 april
quote:Op maandag 4 maart 2013 20:05 schreef blomke het volgende:
[..]
Ellende. 14/4: is dat die 5¤ per ¤2500 actie?
Dat zag ik ook al ja. Misschien kan een mod dat even aanpassen, of de eerstvolgende die het volgende deel van deze reeks opent.quote:Op maandag 4 maart 2013 20:11 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
In de OP staat ICBC niet onder het kopje uitzonderingen, waardoor geïmpliceerd wordt dat het onder het Nederlandse garantiestelsel valt.
waarom neem je dat risico, het hangt voor jou toch niet af van ¤300...quote:Op maandag 4 maart 2013 20:09 schreef SeLang het volgende:
[..]
Maximaal keren ze ¤500 uit dus ik ga er even 250k een weekendje laten overnachten.
En dan hopen dat ze niet net dat weekend failliet gaan
Ik neem de definitieve beslissing de donderdag voor het bewuste weekend. Als er dan geen vuiltje aan de lucht is dan vind ik het risico verantwoord.quote:Op maandag 4 maart 2013 20:16 schreef komrad het volgende:
[..]
waarom neem je dat risico, het hangt voor jou toch niet af van ¤300...
Nee. Zal 'ns kijken of ergens 'n ton kan vrijmaken voor die actie.quote:Op maandag 4 maart 2013 21:24 schreef elkravo het volgende:
Kregen jullie ook van de ING afgelopen tijd herinneringen van de actie ook al had je jezelf al aangemeld?
Op die dag krijgen ze veel geld binnen, dat gaat goed. Zodra iedereen het weer opneemt kunnen ze failliet gaan. Maar ING hangt al aan het Staatsinfuus, dus die gaat niet failliet. Het kost de belastingbetaler gewoon nog meer geld.quote:Op maandag 4 maart 2013 20:09 schreef SeLang het volgende:
Maximaal keren ze ¤500 uit dus ik ga er even 250k een weekendje laten overnachten.
En dan hopen dat ze niet net dat weekend failliet gaan
De kans dat ING in dat weekend failliet gaat lijkt me bijzonder klein, nog even afgezien dat de overheid de ING waarschijnlijk niet failliet laat gaan... als je het risico afzet tegen de opbrengst lijkt het me een verantwoorde keuze, al blijft het een hoop geld voor een relatief kleine opbrengst natuurlijkquote:Op maandag 4 maart 2013 20:16 schreef komrad het volgende:
[..]
waarom neem je dat risico, het hangt voor jou toch niet af van ¤300...
en ja ik weet dat het risico erg klein is
Zou graag alternatieven aanboren. Maar op rentegebied is het nada-noppes.quote:Op dinsdag 5 maart 2013 19:07 schreef MrBadGuy het volgende:
als je het risico afzet tegen de opbrengst lijkt het me een verantwoorde keuze, al blijft het een hoop geld voor een relatief kleine opbrengst natuurlijk
Met 250K zit je wel boven het depositogarantiestelsel. Spannend.quote:Op maandag 4 maart 2013 20:18 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik neem de definitieve beslissing de donderdag voor het bewuste weekend. Als er dan geen vuiltje aan de lucht is dan vind ik het risico verantwoord.
Klopt. Maar met bewust sparen dek je jezelf beter in tegen inflatie.quote:Op dinsdag 5 maart 2013 19:45 schreef Sloggi het volgende:
Wat maakt het ook uit, die lage rentes. Sparen is geen doel op zich; als het goed is is sparen een middel om iets op een later tijdstip te kunnen betalen.
Als je van één euro twee euro wil maken kun je beter iets anders met je geld doen, dat is altijd zo geweest.
Begrijp niet wat daar spannend aan is, de ING is een staatsbank en zal niet failliet gaan.quote:Op dinsdag 5 maart 2013 19:59 schreef McNulty het volgende:
[..]
Met 250K zit je wel boven het depositogarantiestelsel. Spannend.
Ik sprak vanuit mijn perspectief. Ik zou 150k niet gauw op het spel zetten voor 300 euro ondanks dat de reeele risico's klein zijn.quote:Op dinsdag 5 maart 2013 21:05 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Begrijp niet wat daar spannend aan is, de ING is een staatsbank en zal niet failliet gaan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |