quote:
Limoncello vind ik helemaal niet zo sterk hoor, lekker een klein glaasje na het eten, fles bewaren in de vriezer!
Voor de cheesecake: (let op, dit is dus voor een kleine springvorm van 15/16cm)
- 75 gram meergranen biscuitjes
- 40 gram gesmolten boter
- 400 gram roomkaas
- 75 gram suiker
- merg uit 1 vanillestokje (of 1 tl vanille extract)
- rasp en sap van 1 citroen
- 1 eetlepel bloem
- 2 eieren
- 60 gram creme fraiche
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 15cm in en leg een rond stuk bakpapier op de bodem.
2. Verkruimel de biscuitjes en meng de boter hier doorheen. Druk dit mengsel in de springvorm, waarbij je zorgt dat er een opstaand randje ontstaat. Je kunt hiervoor het beste de onderkant van een lepel gebruiken. Zet 10-15 minuten in de oven terwijl je het roomkaas-mengsel maakt.
3. Klop met een mixer of garde de roomkaas glad. Meng hier vervolgens de rest van de ingrediënten doorheen, waarna je elke keer kort klopt. Eindig met de creme fraiche.
4. Schenk het roomkaas-mengsel in de springvorm. Bak de cheesecake 15 minuten op 180 graden. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 100 graden en bak nog eens 45 minuten.
5. Laat de oven vervolgens volledig afkoelen voor je de cheesecake eruit haalt. Laat de cheesecake vervolgens het liefste een dag in de koelkast staan voor je hem eet.
Topping:- 50 gram fijne kristalsuiker
- 2 eetlepels maizena
- 125 ml water
- 3 eetlepels limoncello
- 1 eigeel
1. Meng de suiker met de maizena in een pannetje en zet op het vuur. Giet langzaam de limoncello en het water erbij, laat koken en roer voortdurend. Als de saus begint te binden, voeg je een eetlepel van de saus bij het eigeel en roer goed. Doe daarna het eigeel bij de vloeistof en roer tot het drillerig wordt.
2. Laat iets afkoelen en verdeel met een garneermes of achterkant van een lepel over de cheesecake. Zet de cheesecake in de koelkast, laat de bovenlaag nog even opstijven.
Heb voor de cheesecake geen waterbad gebruikt en had een kleine barst in het midden, wat niet zo erg was aangezien er nog topping overheen ging. Garnering op de foto zijn schijfjes gekonfijte citroen.