ctrl+alt+t = terminal. Daar voer je commando's inquote:Op vrijdag 1 februari 2013 09:17 schreef wc-eend het volgende:
Ik heb geen idee wat het allemaal inhoud, moet wat commando's uitvoeren waardoor hij pakketjes gaat ophalen.. Eerst maar eens kijken waar je die commando's moet invoeren
Maar gaat wel goed komen, ben gewoon uber-linux/ubuntu-noob
XORG regelt de graffische interfacequote:Op vrijdag 1 februari 2013 18:42 schreef wc-eend het volgende:
*yay*
Alle update's binnen, spotify er op, chromium er op, torrents werken, muziek werkt, video werkt.
Wel XORG (geen idee wat het is, doet en wat ik zelf heb gedaan) moeten downgraden om de videokaart drivers er op te kunnen zetten...
Je bios vernaggelen met een besturingssysteem, hoe is het fucking mogelijk. Gepruts van Samsung.quote:Ubuntu brickt Samsung notebooks met UEFI
Ubuntu-gebruikers maken hun Samsung notebooks onklaar door het open source besturingssysteem te booten met bootslot UEFI. De laptop is vervolgens gebrickt en het moederbord moet worden vervangen.
Verschillende Ubuntu-gebruikers waarschuwen dat bepaalde notebooks van Samsung om zeep worden geholpen als een Ubuntu-image wordt gestart met ondersteuning voor BIOS-vervanger UEFI. Dat schrijft Heise Security die meldt dat het probleem waarschijnlijk ligt in de kerneldriver die Samsung gebruikt.
Firmware vernield
Vorig jaar dook de eerste klacht op van een Ubuntu-gebruiker die z'n notebook gebrickt zou hebben nadat Ubuntu op zo'n laptop met UEFI. Maar nu verschijnen verschillende meldingen van gebruikers die tegen hetzelfde probleem aanlopen. Consumenten die UEFI-support niet hebben ingeschakeld, zouden wel gewoon Linux distro's kunnen booten.
De firmware wordt volledig vernield door een Ubuntu-image te starten als de UEFI-ondersteuning is ingeschakeld. Gebruikers melden dat het apparaat bij deze bug volledig gebrickt is en het moederbord vervangen moet worden.
Kerneldriver Samsung oorzaak
Het gaat om notebooks die zijn uitgeleverd met Windows 7 maar met UEFI-ondersteuning klaar zijn voor Windows 8. Gebruikers melden aanvankelijk gebrickte Samsungs uit de 530u3c-serie, maar er zijn inmiddels ook meldingen over de types 300E5C, NP700Z5C, NP700Z7C en NP900X4C.
Ubuntu-maker Canonical heeft volgens Heise overlegd met Samsung dat het probleem toeschrijft aan de kerneldriver. Gebruikers die Ubuntu starten met de compatibileitsondersteuning Compatibilty Support Module (CSM) ingeschakeld, hebben ook geen problemen.
Andere distro's
Canonical-manager Steve Langasek stelt dat het probleem verholpen zou moeten zijn in de laatste Ubuntu daily. "We kunnen niet met zekerheid stellen dat er geen risico meer is dat de firmware vernield wordt", aldus Langasek. "Maar we hebben bevestigd dat de Samsung-module onschadelijk is gemaakt in de laatste daily images van 12.04 als er met UEFI in plaats van CSM wordt geboot, dus er zouden geen gebrickte systemen moeten verschijnen door *die* code."
Het is niet bekend of het probleem zich beperkt tot recente Ubuntu-distro's. UEFI is Linux-gebruikers en makers van distributies een doorn in het oog, omdat de BIOS-vervanger een hoger beveiligingsniveau heeft waardoor ongetekende software niet gestart kan worden. Dit saboteert rootkits, maar ook open source-besturingssystemen, die nu een certificaat moeten regelen.
Sowieso UEFI aan laten, uit met die troep.quote:Op zaterdag 2 februari 2013 23:03 schreef wdn het volgende:
Ik niet maar hier "Consumenten die UEFI-support hebben ingeschakeld" begint het probleem.
Iedereen die Linux wil gebruiken en die dit aan laat staan vraagt erom
Een beetje paranoide persoon zou MS de schuld gevenquote:Op zaterdag 2 februari 2013 23:11 schreef AchJa het volgende:
[..]
Sowieso UEFI aan laten, uit met die troep.
Maar het is natuurlijk van onwaarschijnlijk gepruts van Samsung dat software je computer hardwarematig om zeep kan helpen.
Ik wilde je nog even bedanken, wat een top oplossing dit. Werkt ook erg snel. Sta op het punt om OSx helemaal te verwijderen, maar niet voordat ik het touchpad dan eindelijk goed heb ingericht. Wat een gepruts, geen enkele degelijke oplossing lijkt wel.quote:Op woensdag 30 januari 2013 01:09 schreef Starman89 het volgende:
[..]
Het zal wel vloeken in de kerk zijn, in een Ubuntu topic, maar.....
Ik gebruik Office 2007 met PlayOnLinux (gebruiksvriendelijke versie van Wine).
Je kan gewoon Service Packs installeren, zodat je Office installatie goed up-to-date is (Opslaan als PDF zit bijvoorbeeld pas in SP2, als ik me niet vergis), en je kan uiteraard alle Windows Fonts gebruiken. Als je er een mist dan zoek je 'm gewoon op, op Google, en plaats je 'm in de juiste map.
Bij mij draait alles soepel, op een paar kleine bugs na.
Hele afstudeerscriptie mee geschreven![]()
(oja, ik heb het ook zo geregeld dat alle .doc/.docx bestanden (en ppt en xls enzovoorts) automatisch geopend worden met Office. Wel zo fijn!)
Klopt ja, ik moest gewoon even een van de vele tweaktooltjes installerenquote:Op vrijdag 1 februari 2013 01:46 schreef Blue_Panther_Ninja het volgende:
[..]
Je bedoelt de boven paneel?
Die je kan helemaal aanpassen
Hij herkent de telefoon en ik kan ook over het externe sd-kaartje heen browsen. Maar kan geen bestand knippen/plakken/kopierenquote:Op maandag 4 februari 2013 15:44 schreef Jesse_ het volgende:
Gaat dat niet automatisch?
Hier wel in ieder geval
probeer eens het volgendequote:Op maandag 4 februari 2013 15:54 schreef wc-eend het volgende:
[..]
Hij herkent de telefoon en ik kan ook over het externe sd-kaartje heen browsen. Maar kan geen bestand knippen/plakken/kopieren
chmod: kan geen toegang krijgen tot ‘/media/*’: Bestand of map bestaat nietquote:Op maandag 4 februari 2013 16:55 schreef erikkll het volgende:
[..]
probeer eens het volgende
-alle andere apparaten afkoppelen (telefoon aangesloten houden)
-terminal starten
commando invoeren:
sudo chmod -R 744 /media/*
Wachtwoord invoeren (die zie je niet, ook geen sterretjes of zo), enter drukken
doe eens de volgende commando's:quote:Op maandag 4 februari 2013 19:41 schreef wc-eend het volgende:
[..]
chmod: kan geen toegang krijgen tot ‘/media/*’: Bestand of map bestaat niet
1 2 | cd /media ls -lh |
Jawel, Ubuntu ziet de SD-kaart ook, ik kan er volledig doorheen browsen. Ik kan er alleen niks van afhalen of bijzetten.quote:Op maandag 4 februari 2013 22:31 schreef erikkll het volgende:
Je hebt op je telefoon denk ik niet aangegeven dat je de SD kaart wil koppelen aan je pc
en als je gewoon "opslagmedium" o.i.d. selecteert in plaats van muziekspeler?quote:Op dinsdag 5 februari 2013 08:51 schreef wc-eend het volgende:
[..]
Jawel, Ubuntu ziet de SD-kaart ook, ik kan er volledig doorheen browsen. Ik kan er alleen niks van afhalen of bijzetten.
Daarnaast is mijn telefoon opgesplitst in 2x 16gb geheugen, 16gb intern en 16gb sd-kaartje. Dat interne krijg ik helemaal niet te zien.
Mijn telefoon geeft aan dat ik verbonden, ubuntu ziet mijn telefoon wel als muziekspeler...
Ik heb een Samsung Galaxy SII op Android 4.0.4
Dat is het probleem. Je computer herkent nu je telefoon gewoon als muziekapparaat. Je kunt op je telefoon aangeven dat je de SD kaart wil koppelen.quote:Op dinsdag 5 februari 2013 09:16 schreef wc-eend het volgende:
Waar kan dat want Ubuntu hangt er automatisch het predikaat muziekspeler aan...
ja, je moet echt op je telefoon zijn. Die usb modus heb je denk ik ooit op deze manier ingesteld en aangezet dat hij niet meer moet vragen. Ergens in de instellingen kun je het aanpassen onder usb modus of zo.quote:Op dinsdag 5 februari 2013 10:02 schreef wc-eend het volgende:
Apart, ik ga wel even rondneuzen morgen
http://tweakers.net/nieuw(...)rsie-voor-linux.htmlquote:Op woensdag 30 januari 2013 01:09 schreef Starman89 het volgende:
[..]
Het zal wel vloeken in de kerk zijn, in een Ubuntu topic, maar.....
Ik gebruik Office 2007 met PlayOnLinux (gebruiksvriendelijke versie van Wine).
Je kan gewoon Service Packs installeren, zodat je Office installatie goed up-to-date is (Opslaan als PDF zit bijvoorbeeld pas in SP2, als ik me niet vergis), en je kan uiteraard alle Windows Fonts gebruiken. Als je er een mist dan zoek je 'm gewoon op, op Google, en plaats je 'm in de juiste map.
Bij mij draait alles soepel, op een paar kleine bugs na.
Hele afstudeerscriptie mee geschreven![]()
(oja, ik heb het ook zo geregeld dat alle .doc/.docx bestanden (en ppt en xls enzovoorts) automatisch geopend worden met Office. Wel zo fijn!)
Cinnamon i.c.m. Arch linuxquote:Op woensdag 6 februari 2013 21:57 schreef T_Fuff het volgende:
Dat is een interessant gerucht! Ik vind die playonlinux optie een erg prima oplossing, heb succesvol op diverse systemen gewerkt en documenten uitgewisseld zonder problemen, dus prima
Ik ben overigens erg benieuwd hoe jullie desktop eruit ziet of welke desktop environment jullie gebruiken. Ik vind de xfce omgeving erg prettig vanwege het automatisch verbergen van het top panel, iets wat in unity niet kan.
Gnome vind ik niet zo prettig werken, kan niet goed aangeven waarom.
Ben van alles aan het proberen, maar ik krijg veel dingen ook niet echt lekker aan de praat. Unity blijft het lekkerst werken.
Ubuntu 12.10 overigens hier
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.1 GiB in 3 minuten gedownload,sinds 10:53 bezig met vervangen en uitpakken.
Had niet eens verwacht dat Google Chrome ook erbij zit![]()
Ik heb er nu een aantal uitgeprobeerd en vind zelf xfce het mooist en prettigst werken, echter is best een bitch om alles goed te krijgen. Dash functie van unity gebruik ik veel en dat mis ik in xfce omgeving wel.quote:Op woensdag 6 februari 2013 21:58 schreef Kandijfijn het volgende:
[..]
Cinnamon i.c.m. Arch linux, beste van Gnome classic en de leuke dingen van Gnome 3.x
Die werken nog steeds behalve als je iets met gconf wil doen. Nu doen we dat met dconfquote:Op dinsdag 12 februari 2013 16:53 schreef Klonk het volgende:
en dat terwijl de linuxcodes me een paar jaar geleden uit de vingers vlogen zit ik nu te kijken alsof ik water zie branden
Kijk dat is weer iets wat ik niet wistquote:Op dinsdag 12 februari 2013 16:57 schreef wdn het volgende:
[..]
Die werken nog steeds behalve als je iets met gconf wil doen. Nu doen we dat met dconf
Ja en nee. De installer verwijderd home niet als je een re-install doet en home niet format (want best vervelend kan zijn want owee als je een andere user aanmaakt of settings door elkaar gaan lopenquote:Op dinsdag 12 februari 2013 17:00 schreef Klonk het volgende:
[..]
Kijk dat is weer iets wat ik niet wist
Verder wel weer lekker om met Ubuntu/Linux te werken, straks maar eens een echte setup doen waarbij windows compleet weggaat.
Nu ik het daar toch over heb is het nog steeds verstandig om in dat geval drie partities aan te maken, eentje waar het OS opkomt, eentje voor het geheugen en een homepartitie?
Eigenlijk is het wel jammer dat er niet een extra niveau zit in /home/username, zodat je documenten en settings nog op aparte partities kunt mounten.quote:Op dinsdag 12 februari 2013 17:05 schreef wdn het volgende:
[..]
Ja en nee. De installer verwijderd home niet als je een re-install doet en home niet format (want best vervelend kan zijn want owee als je een andere user aanmaakt of settings door elkaar gaan lopen)
Ik ben zelf nog steeds voorstander van een kleine / en een kleine home met symlinks vanuit home naar een andere disc/partitie. Kun je altijd systeem re-installen want / en home kun je dan altijd formatteren.
Alleen de boot files moeten op een primairy. OS niet perse maar dat meestal wel het geval zijn.quote:Op dinsdag 12 februari 2013 19:32 schreef Klonk het volgende:
partitie waar het OS op komt is toch primair en waar de home op komt logical toch?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/sda1 101G 4.5G 92G 5% / udev 2.0G 8.0K 2.0G 1% /dev tmpfs 803M 920K 802M 1% /run none 5.0M 0 5.0M 0% /run/lock none 2.0G 216K 2.0G 1% /run/shm none 100M 20K 100M 1% /run/user /dev/sdb1 106G 188M 101G 1% /discworld2 /dev/sdb2 329G 125G 188G 40% /discworld /dev/sdb5 25G 19G 4.6G 80% /home |
Zou ik niet doenquote:Op dinsdag 12 februari 2013 19:45 schreef Klonk het volgende:
moet es ff uit gaan zoeken wat symlinked is, is een term die ik niet ken
zat zelf te denken aan een OS partitie van 25 gig en de rest van de 450 gig als home te pakken
het voordeel van de setup van wdn is dat je de configfiles die óók op de /home staan ook kunt formatteren. Je zet dan bijvoorbeeld je /home op een partitie maar de /home/user/Pictures, /home/user/Desktop etc op die andere partitie, de /home kun je dan formatteren als je iets compleet hebt verneukt in je configs, en tóch de userdata behouden.quote:Op dinsdag 12 februari 2013 19:54 schreef Klonk het volgende:
ik ben echt gammel aan het worden, moet me er echt eens in verdiepen en wat ouwe kennis oprakelen, was er heilig van overtuigd dat ik op deze manier een OS partitie kon formateren en van OS kon wisselen en dat de home onaangetast bleef.
Ben toevallig bezig met een oud bakje om daar Xubuntu op te zetten, maar ik doe het ook altijd zo. / home en swap.quote:Op dinsdag 12 februari 2013 20:02 schreef Klonk het volgende:
er begint me van alles te dagen
1ste partitie: / = voor de installatie van ubuntu/willekeurig linux os
2de partitie = swap is voor het geheugen (altijd het dubbele van de het fysieke geheugen
3de partitie = home
zo heb ik het altijd gedaan op ouwere ubuntuinstalls...
Tsja. Ik heb bijvoorbeeld werkelijk niets aan documenten lokaal staan maar alles op een NAS Filer (die ook weer gebackupped wordt). Zelfs de bookmarks staan centraal.quote:Op dinsdag 12 februari 2013 20:01 schreef erikkll het volgende:
Maar uiteindelijk heeft iedereen zo z'n voorkeuren en is er geen goed of fout. Ik ken ook mensen die lekker alles op 1 partitie knallen zodat ze na een herinstallatie lekker 'schoon' kunnen beginnen en alleen belangrijke dingen uit een backup herstellen.
Voor zover ik weet gaat dat altijd goed.quote:Op dinsdag 12 februari 2013 21:25 schreef Jesse_ het volgende:
Hoe staat het met drivers voor pci/e sata controllers en Ubuntu?
zit ik ook de hele tijd te denken maar ik wil niets overhaasts doenquote:Op woensdag 13 februari 2013 12:40 schreef KomtTijd... het volgende:
Andere laptop ook met Ubuntu uitrusten.
Libreoffice al gezien? native docx en xlsx support.quote:Op woensdag 13 februari 2013 12:39 schreef Klonk het volgende:
Jongens wat een feestje is het toch om na lange tijd weer met Linux te werken, heb een beest van een laptop staan met Win7 erop maar heb sinds gisteren alleen nog maar een ouwe laptop met Ubuntu in gebruik
Ik moet maar eens een lijstje maken van dingen waar ik specifiek windows voor nodig heb want voor wat ik tot nu toe tegen ben gekomen ben ik weer helemaal verliefd op Ubuntu.
Gaat goed. Voor (sommige?) RAID controllers heb je wel de alternate installer voor nodigquote:Op dinsdag 12 februari 2013 21:25 schreef Jesse_ het volgende:
Hoe staat het met drivers voor pci/e sata controllers en Ubuntu?
Ik gebruik Libre al op mijn windowsbak. Enige waar ik me nog even in moet verdiepen is het spul wat ik gebruik voor het flashen van nieuwe firmware op mijn telefoon en tablet (S3 en N7)quote:Op woensdag 13 februari 2013 13:52 schreef wdn het volgende:
[..]
Libreoffice al gezien? native docx en xlsx support.
(nee dat is niet (meer) openoffice)
( http://nl.libreoffice.org/ )
[..]
Gaat goed. Voor (sommige?) RAID controllers heb je wel de alternate installer voor nodig
niet iets wat je iedere week doet toch? Voor datsoort dingetjes is dualboot uitgevonden.quote:Op woensdag 13 februari 2013 13:58 schreef Klonk het volgende:
[..]
Ik gebruik Libre al op mijn windowsbak. Enige waar ik me nog even in moet verdiepen is het spul wat ik gebruik voor het flashen van nieuwe firmware op mijn telefoon en tablet (S3 en N7)
voor dat soort dingen zijn ouwe computers met windows uitgevonden die ik nog wel ergens heb, hou niet van dualbootquote:Op woensdag 13 februari 2013 14:35 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
niet iets wat je iedere week doet toch? Voor datsoort dingetjes is dualboot uitgevonden.
Kubuntu 12.10 x64 met KWIN(sinds vorige week KDE 4.10)quote:Op woensdag 6 februari 2013 21:57 schreef T_Fuff het volgende:
Dat is een interessant gerucht! Ik vind die playonlinux optie een erg prima oplossing, heb succesvol op diverse systemen gewerkt en documenten uitgewisseld zonder problemen, dus prima
Ik ben overigens erg benieuwd hoe jullie desktop eruit ziet of welke desktop environment jullie gebruiken. Ik vind de xfce omgeving erg prettig vanwege het automatisch verbergen van het top panel, iets wat in unity niet kan.
Gnome vind ik niet zo prettig werken, kan niet goed aangeven waarom.
Ben van alles aan het proberen, maar ik krijg veel dingen ook niet echt lekker aan de praat. Unity blijft het lekkerst werken.
Ubuntu 12.10 overigens hier
Goh,doe ik altijd met upgrades(inmiddels 2x gedaan)quote:Op dinsdag 12 februari 2013 20:02 schreef Klonk het volgende:
er begint me van alles te dagen
1ste partitie: / = voor de installatie van Kubuntu
2de partitie = home
3de partitie = swap is voor het geheugen (altijd het dubbele van de het fysieke geheugen
zo heb ik het altijd gedaan op nieuwere Kubuntu installs...
quote:Op woensdag 13 februari 2013 18:17 schreef Superthomas het volgende:
Ik heb een vraagje. Ik zou graag ubuntu 12.10 naast windows installeren op mijn laptop met UEFI, en de windows bootloader behouden/ herstellen na installatie. De vorige keer dat ik dat geprobeerd heb, is mijn windows bootloader zodanig verneukt dat ik hem niet meer kon herstellen, en ik windows opnieuw moest installeren.
Zou iemand stap voor stap kunnen uitleggen hoe ik dit voor elkaar krijg? UEFI is namelijk helemaal nieuw voor mij.
UEFI is een bitch tegenwoordigquote:Op woensdag 13 februari 2013 18:20 schreef KomtTijd... het volgende:
Niets anders dan dat je gewend bent.
1) installeer Ubuntu
2) kies tijdens de installatie voor "installeren naast bestaande besturingssysteem" of iets dergelijks
3) ??????
4) PROFIT!!
Heb je gekeken bij instellingen??quote:Op donderdag 14 februari 2013 21:07 schreef Klonk het volgende:
Ik heb mijn hoofdcomputer nu ook maar dualboot gemaakt, enige wat me nog stoort is dat de helderheid telkens op maximaal gaat als ik hem aanzet.
uiteraard, gebeurt trouwens alleen als ie echt helemaal uitgaat en over het algemeen gooi ik mijn laptop altijd in de slaapstand en dan zijn er geen problemenquote:Op donderdag 14 februari 2013 21:13 schreef Blue_Panther_Ninja het volgende:
[..]
Heb je gekeken bij instellingen??
Is swap sowieso niet achterhaald?quote:Op donderdag 14 februari 2013 21:17 schreef KomtTijd... het volgende:
swap hoeft alleen het dubbele van je geheugen te zijn als je suspend-to-ram wilt kunnen doen. Zo niet dan is 4GB eigenlijk altijd meer dan zat. Met de huidige geheugengroottes is 2x RAM echt achteraald.
Mja misschien wel. Het is wel prettig als je computer niet crashed als een programma een geheugenlek heeft, maar voor de rest heeft het eigenlijk weinig waarde meer.quote:Op donderdag 14 februari 2013 22:19 schreef Jesse_ het volgende:
[..]
Is swap sowieso niet achterhaald?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |