abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † donderdag 17 januari 2013 @ 19:17:36 #151
91830 MaximusTG
pi_121690261
Dat kan nog wel hoor :). Of het nog een beetje handelbaar is.. Dat is een andere vraag.
pi_121694928
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2013 19:17 schreef MaximusTG het volgende:
Dat kan nog wel hoor :). Of het nog een beetje handelbaar is.. Dat is een andere vraag.
het vormen van de pizza ging iig prima ^O^ zo kijken of t lekker is :P
pi_121699548
quote:
1s.gif Op donderdag 17 januari 2013 20:39 schreef LoggedIn het volgende:

[..]

het vormen van de pizza ging iig prima ^O^ zo kijken of t lekker is :P
was prima gelukt :9
  † In Memoriam † vrijdag 18 januari 2013 @ 09:18:53 #154
91830 MaximusTG
pi_121711138
quote:
1s.gif Op donderdag 17 januari 2013 21:59 schreef LoggedIn het volgende:

[..]

was prima gelukt :9
Mooi ^O^ Ook lekker? Smaakvoller dan korter gerezen deeg, of niet?
pi_121738459
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 januari 2013 09:18 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Mooi ^O^ Ook lekker? Smaakvoller dan korter gerezen deeg, of niet?
tov deeg dat 2 dagen gerezen heeft merkte ik niet heel veel verschil, maar smaakte wel erg goed :) Ik gebruik wel standaard ingrediënten, misschien dat het anders meer verschil had gemaakt.
pi_121752099
Nou, het deeg ligt weer in de koelkast. Dit keer gemaakt met 00 bloem. Ben benieuwd! *O*
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_121768661
Iemand nog wel eens een nieuw type pizza oven tegengekomen? Ik sta op het punt mijn lieve Ferrari te modden maar lui als ik ben zou het ook wel fijn zijn als er gewoon een pizza oven is waar gewoon goed over nagedacht is en wel zo heet wordt (ongeacht de EU regelgeving) en gelijkmatig verdeeld.

ben benieuwd
pi_121814730
Ok...er zal vast wel een gezegde voor zijn maar ik noem het "damn dat ging net goed"

Vanmiddag mijn Ferrari Pizza oven getweaked en het volgende gedaan

- Aluminium serveerschaal geknipt en boven het warmte element geplaatst. Deze kon ik vastzetten door eerst de schroefjes van de afstandshouders even los te maken en hem daarna daar tussen te klemmen. Ik heb deze overigens alleen in een ronding aan de buitenkant gemaakt en niet in het midden omdat het daar al heet genoeg wordt.

- De thermostaat onklaar gemaakt door het kleine schroefje onder de draaiknop "open" te draaien. Hierdoor blijft slaat de Ferrari dus niet meer uit.

Goeeeeddd..op gevoel het apparaat warm laten worden waarbij ik het gevoel had dat ie normaal uitslaat op stand drie. Pizza erop gelegd (na 2 dagen langzaam rijzen!!) en toen.....ROOK! Ik kijk even onder de pizza en na nog geen 30 seconden was deze zwart!

En op dat moment kreeg ik eindelijk het antwoord op mijn vraag waarom ik in de modding filmpjes op youtube die gasten de hele tijd een soort van aluminium plaat op de steen zag leggen. Ehh dat is dus om de steen dus niet ZO heet te laten worden aan de bovenkant. DOM natuurlijk dat ik daar niet eerder aan gedacht had maar ja..

De steen vervolgens met een houten spatel helemaal lopen krabben en beetje geschuurd en daarna maar het reserve deeg gebruikt die ik gelukkig had gemaakt. Maar toch was de eerste mooier :-)

En zo weer een avontuur van een thuispizza bakker :@
pi_122077933
Een tijdje geleden heb ik een Ferrari Napoli gekocht. Het viel me echter wat tegen omdat ie niet zo warm werd als ik gedacht had. De thermostaat leek me ook vrij zinloos aangezien er blijkbaar nog een beveiligings schakelaar in zit die de boel uitschakelt
.
Op zich komt er een prima pizza uit maar echt een adrenaline kick krijg je er niet van. Nu leken de modificaties die je her en der tegenkomt me wel wat teveel van het goede dus ik bedacht me dat ik het ding gewoon eens open zou maken om te kijken wat er in zit.

Dat gaat als volgt:
In de knop van de thermostaat zit een schroef onder een dopje. Deze moet los en dan kun je de knop van de thermostaat halen.
De handgreep aan de bovenkant kun je ook gewoon losdraaien en er af halen.
Dan zitten er nog 2 schroeven aan de achterkant die je los schroeft
Vervolgens schroef je 1 van de poten aan de zijkant los en trek je de bovenkant uit beide poten.

Dan kun je de bovenkant openmaken en zie je 2 draden naar een schakelaar lopen. Deze zorgt ervoor dat de oven uitschakelt als hij te warm dreigt te worden.

Je kunt nu deze draden met elkaar doorverbinden zodat de oven niet meer af slaat. De oven kan dan absurd heet worden en je zult moeten experimenteren hoe je er dan een goede pizza mee maakt. Verbranden binnen een minuut is echter niet ondenkbaar.

Dit heb ik een tijdje gedaan maar ik vond het zonder thermometer niet makkelijk om in te schatten hoe heet de steen was. (In de onderkant van de oven zit overigens ook nog een 10A zekering die stuk gaat als hij te heet wordt.)

Dus heb ik de schakelaar weer aangesloten, los gehaald en er 2 ringen (M10 sluitring) onder geplaatst.

Omdat hij nu verder van de hitte af is schakelt hij later uit (Op stand 2 1/2 na 9 minuut 30 in plaats van 7 minuten) en kan de oven dus iets heter worden. Misschien dat ik het ook nog weleens met 3 of 4 ringen ga proberen.
Deze modificatie is heel simpel zelf te doen met minimaal gereedschap en is in een half uur gepiept.

Ik kon het niet laten en heb 4 M10 ringen tussen de schakelaar en de behuizing gezet. Op stand 2 1/2 duurt het dan 10 minuut 20 voordat de oven afslaat. De steen is dan behoorlijk heet.
Als je de klep dan opent duurt het 3 minuut 10 voordat de oven weer aanslaat. De steen is dan weer wat afgekoeld maar als je de klep dan weer dicht doet kun je de oven weer wat op laten warmen voordat hij weer af slaat.(Zonder ringen kan het gebeuren dat de oven af slaat terwijl de pizza nog bakt. Not good.) Je hebt met 4 ringen wat meer speelruimte om te experimenteren.

[ Bericht 10% gewijzigd door Hansadutta op 26-01-2013 23:02:20 ]
pi_122078488
Zet de plaatjes even op www.tinypic.com, imageshack en FOK! gaan niet zo goed samen :)
Ja doei.
pi_122081722
Bedankt voor de les. Ik ben niet zo handig.
pi_122082287
Het begint wel een verslaving te worden ondertussen :') Inmiddels zit ik bijna standaard aan 2 homemade pizza's per week :P
pi_122161417
Hier wordt 450°C aangehouden als temperatuur maar in (Noord)-Italie lijken de ovens op ca 350°C te staan als ik de cijfertjes mag geloven;

Misschien nog een idee om in de OP een onderscheid te maken tussen de verschillende pizza's? Die van Rome, Napoli en Sicilie schijnen anders van "opzet" te zijn maar na al die jaren ben ik nog niet achter de verschillen gekomen.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_122161565
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2013 19:41 schreef LoggedIn het volgende:
Het begint wel een verslaving te worden ondertussen :') Inmiddels zit ik bijna standaard aan 2 homemade pizza's per week :P
Haha, heb ik nu ook. Paar weken geleden begonnen. Standaard in mijn vriezer een paar bolletjes deeg, saus in m'n koelkast en wat verschillende toppings. Veelgehoorde reactie van mijn huisgenoten: "Alweer pizza?"
  † In Memoriam † maandag 28 januari 2013 @ 14:34:24 #165
91830 MaximusTG
pi_122162594
quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2013 14:08 schreef tim2308 het volgende:
Hier wordt 450°C aangehouden als temperatuur maar in (Noord)-Italie lijken de ovens op ca 350°C te staan als ik de cijfertjes mag geloven;

Misschien nog een idee om in de OP een onderscheid te maken tussen de verschillende pizza's? Die van Rome, Napoli en Sicilie schijnen anders van "opzet" te zijn maar na al die jaren ben ik nog niet achter de verschillen gekomen.
Wel eens van het fenomeen "Google" of uberhaupt een zoekmachine gehoord? Dat kan je zo vinden..
pi_122164380
quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2013 14:34 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Wel eens van het fenomeen "Google" of uberhaupt een zoekmachine gehoord? Dat kan je zo vinden..
Ja hoor. Maar het leek me wel een leuke aanvulling van de OP.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  maandag 28 januari 2013 @ 18:48:19 #167
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122175756
Ja leuk idee, zitten idd grote verschillen tussen.
pi_122256245
@MaximusTG Mag toch wel iets vriendelijker? Ik vond het helemaal geen rare opmerking en we zitten hier niet op GOT :-)

@Hansadutta RESPECT! Na mijn avontuur toch wat huiverig geworden maar je oplossing is een hele leuke en vooral slimme oplossing. Je zou zelf nog kunnen kijken van wat voor materiaal je de ringen laat zijn ivm geleiding.

Overigens was ik (na mijn avontuur met mijn Ferrari) in de veronderstelling dat dat kleine gouden schroefje in de potmeter/draaiknop bedoelt was om de temperatuur te regelen (zoiets had ik gelezen) maar ik begrijp dat deze alleen is om de knop eruit te draaien? Ik had namelijk wel het idee dat er wat gebeurde maar dit kan ook zijn geweest omdat simpelweg de knop niet meer kon draaien en je daarmee de functionaliteit onklaar maakte.

Leuke tip die ik zeker ga proberen!
  woensdag 30 januari 2013 @ 15:31:47 #169
56176 Catch22-
Ben je Blind?!
pi_122256717
Ik ga vanavond even een pizzatje maken met vrienden

Dit recept staat al lange tijd in dit topic en is door veel Fok!kers gebruikt:
Ingredienten:
- 350 gram bloem *
- 2,5 deciliter lauw water**
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

dit is voor 1 pizza neem ik aan? Als je met 4 goede eters bent, dan moet dit gewoon * 4?
Heel veel groetjes, Catch22
En zoals mijn opa zei: "Al is het meisje nog zo mooi, haar poep stinkt ook". Rust Zacht opa..
Met GHB nooit meer nee
Storneren een optie?
  † In Memoriam † woensdag 30 januari 2013 @ 15:34:45 #170
91830 MaximusTG
pi_122256827
Lees eens een stukje verder in diezelfde spoiler als waar het recept in staat..

"- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's)."
  woensdag 30 januari 2013 @ 16:27:11 #171
56176 Catch22-
Ben je Blind?!
pi_122258901
quote:
0s.gif Op woensdag 30 januari 2013 15:34 schreef MaximusTG het volgende:
Lees eens een stukje verder in diezelfde spoiler als waar het recept in staat..

"- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's)."
Ah ja, lezen is ook een vak.

Als ik het een uurtje laat rijzen, dan komt het ook wel goed toch? Aangezien 2 uur wordt aangeraden.
Heel veel groetjes, Catch22
En zoals mijn opa zei: "Al is het meisje nog zo mooi, haar poep stinkt ook". Rust Zacht opa..
Met GHB nooit meer nee
Storneren een optie?
  † In Memoriam † woensdag 30 januari 2013 @ 17:27:49 #172
91830 MaximusTG
pi_122261384
quote:
11s.gif Op woensdag 30 januari 2013 16:27 schreef Catch22- het volgende:

[..]

Ah ja, lezen is ook een vak.

Als ik het een uurtje laat rijzen, dan komt het ook wel goed toch? Aangezien 2 uur wordt aangeraden.
Nou, een uurtje is wel erg kort hoor, dan zou je haast nóg meer gist dan in dat recept staat moeten gebruiken. Wordt het niet veel lekkerder van.
Dan kan je beter de bulkrijs en daarna verdelen veranderen in meteen in bolletjes verdelen naar het kneden. Wel mooie strakke bolletjes van maken. In bakjes (geolied) of op een bebloemd aanrecht afgedekt met plastic folie.
pi_122296309
@Kloink. Dank je. Ik heb die andere modificaties ook gezien en het lijkt mij vrij overdreven om een extra element in de deksel te plaatsen en dan de hitte daarvan af te ketsen naar buiten. Die Ferrari heeft echt wel vermogen genoeg.

Ik heb de modificatie met de ringen nog maar net gemaakt en er nog maar 1 keer mee gebakken. Het blijft nog wat experimenteren met de timing maar het is zeker een verbetering. Ik zit nu in een fase waarin ik pizza's niet maak omdat ik trek in pizza heb maar om te kijken hoe het beter kan.

De schakelaar kortsluiten heeft een heel hoog Tim the Toolman Taylor gehalte. Als je de oven dan aan laat staan op 2 1/2 verdampt alles wat er eventueel op de steen zit. Blijft niets van over. Geen eens stof. En je steen wordt weer helemaal wit! Dat heeft ook wel wat.
  dinsdag 5 februari 2013 @ 08:54:49 #174
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_122497045
Al sinds de zomer heb ik een pizza steen van Weber voor de BBQ. Omdat het sindsdien geen fatsoenlijk weer meer is geweest voor de BBQ maar wel graag pizza wilde maken heb ik de steen afgelopen weekend voor het eerst maar thuis in de hete lucht oven gebruikt. Met dank aan de tips in dit topic kwam er voor een eerste keer een geslaagd eindproduct uit



De bodem is gemaakt met patentbloem van de Lidl, omdat ik die nog in huis had. Heeft ruim een uur staan rijzen onder een warme radiator. De volgende keer moet ik alleen leren om minder groentes te halen als beleg, want hij is daardoor best wel vol geworden. :)

En ik moet een manier zien te vinden om de boel halverwege om te draaien. Het deeg bij de deur wordt minder mooi dan het deeg achterin de oven. Iemand tips daarvoor? Toen ik de tweede pizza halverwege probeerde te draaien werd het een kliederzooi :P
»» Democracy is so overrated »»
  † In Memoriam † dinsdag 5 februari 2013 @ 09:24:17 #175
91830 MaximusTG
pi_122497608
@RoelerMF; Als ik mn pizza op de steen in de oven schuif, dan is ie al heel snel zo gebakken aan de onderkant dat ik em alle kanten op kan draaien. Zat ie bij jou dan aan de steen vastgeplakt of zo?
  dinsdag 5 februari 2013 @ 09:31:04 #176
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_122497750
Nee, zeker niet. Ik heb er nog een bakpapiertje tussen zitten voor de zekerheid. Het probleem was juist dat het vocht van de groentes begon te lopen omdat het rooster met de steen wat naar beneden zakte bij het naar voren halen. Ik had de pizza op de hoogste positie in de oven zitten, dus ik kon hem niet draaien vanuit die positie. Moest hem dus wel iets naar voren halen.

Ik heb de pizza op een bakpapiertje gemaakt en heb vervolgens een stuk karton gebruikt als schuif om hem op de steen te leggen :) De steen heeft al die tijd in de oven gelegen :)
»» Democracy is so overrated »»
  † In Memoriam † dinsdag 5 februari 2013 @ 09:49:56 #177
91830 MaximusTG
pi_122498201
Nou, idd minder (dikke) toppings erop doen scheelt al met dat vocht, en als je er dus juist geen bakpapier tussen doet dan neemt de steen ook vocht uit de bodem op. Maar dan moet je wel een pizzaschieter hebben. Zie bv mijn signature voor een tekening hoe je er een zou kunnen maken uit multiplex.
pi_122511602
hallo iedereen!

heeft iemand misschien ervaring met de site: pizzastein.com ??
ik wou hier namelijk mijn pizzasteen bestellen...

alvast bedankt.
  † In Memoriam † dinsdag 5 februari 2013 @ 16:08:25 #179
91830 MaximusTG
pi_122511692
Hij staat niet voor niets in de openingspost..
Mn eigen steen komt ook daarvandaan. Prima betrouwbaar. Toen tenminste wel.
pi_122512646
oke! maar ik twijfelde een beetje omdat je niet echt een bestelformulier hebt ofzo. (dus ik weet ook niet hoe ik dan moet betalen etc.)
  † In Memoriam † dinsdag 5 februari 2013 @ 16:29:06 #181
91830 MaximusTG
pi_122512712
Staat op de site he, dat vinden ze onpersoonlijk. Dus je moet ze mailen of bellen. En dan geven ze een rekeningnr om het geld naar over te maken.
  dinsdag 5 februari 2013 @ 16:35:09 #182
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_122513009
Goede tip van die pizzaschep. Ik gebruikte nu een stuk dik karton om hem op de steen te schuiven :)
»» Democracy is so overrated »»
pi_122570041
Ola Roeler! :W Ilona hier. *)
Heb je de Bosrijk-pizza's al eens op? (Er is gewoon géén pizza in de Efteling zelf te krijgen.. Maf eigenlijk!)

Ontopic: ik bezin mij momenteel (wegens het meedoen aan de Vegan Challenge op een goede plantaardige pizza, die niet saai is.. Iemand een puike suggestie?

Mijn Bestron staat stof te verzamelen - heb al veel te lang geen pizza gemaakt! }:| Wel een vriezer vol deegbolletjes, ik vraag me alleen af hoe lang je die na het invriezen eigenlijk nog zou kunnen gebruiken..
Let me see you stripped down to the bone
  woensdag 6 februari 2013 @ 21:20:03 #184
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_122570395
Een pizza zonder kaas? :o
pi_122570567
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 21:20 schreef Erasmo het volgende:
Een pizza zonder kaas? :o
Sojakaas.
  † In Memoriam † woensdag 6 februari 2013 @ 21:24:11 #186
91830 MaximusTG
pi_122570673
Als je hier kijkt http://www.seriouseats.co(...)e=Pizza&search=vegan

De pizza sectie van seriouseats.com en zoekt op vegan, krijg je best veel hits. Niet direct recepten per se, maar vaak ook stukjes over vegan restaurants waar ze pizza serveren, en er staat vaak wel bij wat voor soort pizza.
Misschien heb je er wat aan :).
pi_122570788
quote:
11s.gif Op woensdag 6 februari 2013 21:22 schreef Poepoog het volgende:

[..]

Sojakaas.
Getverrrr, dat eet ik niet. :)

En dank voor de tip, Maximus! Ik was SeriousEats vergeten en ik vond het vegan pizza-aanbod op Foodgawker.com een beetje slapjes.
Ik ga eens loeren..
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † woensdag 6 februari 2013 @ 21:30:38 #188
91830 MaximusTG
pi_122571102
Succes! Lijkt me erg moeilijk. Probeerde van alles te bedenken, maar de smaakmaker die ik er dan in mn hoofd aan toevoeg is altijd toch van dierlijke oorsprong. Vegetarisch, maar niet veganistisch...

Dit vond ik wel interessant:
http://slice.seriouseats.(...)ello.html?ref=search
Cashew cream als kaasvervanger.
  woensdag 6 februari 2013 @ 21:52:17 #189
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_122573068
quote:
11s.gif Op woensdag 6 februari 2013 21:22 schreef Poepoog het volgende:

[..]

Sojakaas.
Als je dat overweegt kun je net zo goed een rochel op die pizza dumpen.

En wat te denken over die gistkolonie die je nu levend verbrand in de oven?
pi_122584867
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 21:15 schreef minilot het volgende:
Ola Roeler! :W Ilona hier. *)
Heb je de Bosrijk-pizza's al eens op? (Er is gewoon géén pizza in de Efteling zelf te krijgen.. Maf eigenlijk!)

Ontopic: ik bezin mij momenteel (wegens het meedoen aan de Vegan Challenge op een goede plantaardige pizza, die niet saai is.. Iemand een puike suggestie?

Mijn Bestron staat stof te verzamelen - heb al veel te lang geen pizza gemaakt! }:| Wel een vriezer vol deegbolletjes, ik vraag me alleen af hoe lang je die na het invriezen eigenlijk nog zou kunnen gebruiken..
Pizza met hummus als saus, belegd met gecarameliseerde ui en olijven en groene kruiden :9
  donderdag 7 februari 2013 @ 08:40:03 #191
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122585530
quote:
0s.gif Op donderdag 7 februari 2013 06:56 schreef Selestha het volgende:

[..]

Pizza met hummus als saus, belegd met gecarameliseerde ui en olijven en groene kruiden :9
Oh dat klink heel lekker !
  donderdag 7 februari 2013 @ 13:41:26 #192
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_122593826
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 21:15 schreef minilot het volgende:
Ola Roeler! :W Ilona hier. *)
Heb je de Bosrijk-pizza's al eens op? (Er is gewoon géén pizza in de Efteling zelf te krijgen.. Maf eigenlijk!)
Nee, ik heb daar nog nooit gegeten moet ik bekennen.

Gisteren trouwens de restjes van de topping nog opgemaakt voor ik ze kon weggooien. Weer pizza maken vond ik overdreven. Maar alle groente topping met kaas, mozzarella en een eitje als ovenschotel voldeed ook prima :)
»» Democracy is so overrated »»
pi_122709594
wat is eigenlijk beter bloem voor pizzadeeg? tarwebloem of patent bloem??
  † In Memoriam † zondag 10 februari 2013 @ 14:04:27 #194
91830 MaximusTG
pi_122710572
Dat is niet echt te zeggen. Daarnaast is het zo dat patentbloem = tarwebloem, maar tarwebloem is niet altijd patentbloem. Patentbloem is alleen nog fijner gemalen dan gewone tarwebloem.
Maar dan kan je eigenlijk nog niet beoordelen of de een beter is dan de andere, dat is net afhankelijk van hoeveel gluten (eiwitten) er in die bloem zitten. En er is in Nederland ook niet echt een goede manier om te beoordelen of dat zo is, want er staat 0,0 nuttige informatie op de pakken in de supermarkt. Het kan dus best zijn dat er een of andere (huis)merk, bv ook bij Aldi of Lidl, AH etc. geweldig blijkt te zijn om pizza te bakken. Moet je zelf uitvinden.
Maar over het algemeen is iig de patentbloem in de NLse supermarkten vooral geschikt voor cake en gebak, en minder voor brood en pizza.

Oh, mocht pizza maken nog steeds niet lukken, hier een handig filmpje :'):



[ Bericht 26% gewijzigd door MaximusTG op 10-02-2013 14:29:20 ]
  zondag 10 februari 2013 @ 18:54:57 #195
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122722815
Lol meaw bestel maar een vette plak zoutbrood met smakeloze ingredienten :)
  zondag 10 februari 2013 @ 18:56:14 #196
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122722856
quote:
0s.gif Op zondag 10 februari 2013 13:40 schreef Anna001 het volgende:
wat is eigenlijk beter bloem voor pizzadeeg? tarwebloem of patent bloem??
Gebruik de pasta bloem die in de openings post staat vermeld farina tipo 0'00 kan niet mis gaan.
  † In Memoriam † zondag 10 februari 2013 @ 19:00:44 #197
91830 MaximusTG
pi_122723004
Ja, zijn idd altijd erg zout die pizza's. En vet.

Toevallig vanavond weer eens pizza gebakken. Was gisteravond laat thuis, en nog tot 2/3 uur snachts iets afgemaakt. Toen bedacht ik dat ik wel pizza wou vandaag. Maar om dan het deeg te maken dat na kneden meteen de koelkast in gaat; dat is op zo'n moment te veel werk en eigenlijk ook te korte tijd.
Maar het recept dat ik op 1 dag doe duurt dan eigenlijk te lang als ik een beetje uit wil slapen.
Dus die maar beetje gecombineerd voor een keer.
Bloem en gist gemengd; al het water in andere kom. Evenveel van bloemgistmengsel daarbij. Roeren. In koelkast. Slapen. Volgende dag, uit koelkast gehaald. Na paar uur gekneed met rest bloem en zout. rijzen. Verdelen in bollen. Rijzen. Bakken.



Maar eindelijk weer eens (iig de bovenste 4 foto's) met semi-daglicht foto kunnen maken
pi_122723308
Ziet er goed uit, krijg er honger van.
  † In Memoriam † zondag 10 februari 2013 @ 19:25:10 #199
91830 MaximusTG
pi_122723920
Thanks; deze zijn met ham en salami, champignon, paprika en mozzarella. En tomatensaus natuurlijk.
  zondag 10 februari 2013 @ 20:41:13 #200
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122727521
erg mooie pizza's krijg ze niet zo mooi hoog
  † In Memoriam † zondag 10 februari 2013 @ 23:04:39 #201
91830 MaximusTG
pi_122735792
Heb hier nog geen foto's van jouw pizza's gezien dacht ik?
Welke werkwijze hou je nu aan dan?
  zondag 10 februari 2013 @ 23:10:02 #202
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122736088


je eerste recept zeg maar
bloem
droge gist
zout
water
dan twee dagen in de koelkast
en dan pizza in een beston oventje
vind het grootste nadeel dat die beston 1 pizza aardig maakt en de tweede een stuk minder omhoog komt etc ..

foto is van een tweede

en zwarte randje aan de boven kant is van het verwarmings element :)

[ Bericht 17% gewijzigd door habanero op 10-02-2013 23:11:01 (uitleg van het zwarte randje ! ) ]
  † In Memoriam † zondag 10 februari 2013 @ 23:26:02 #203
91830 MaximusTG
pi_122736786
Toch lijkt het deeg best goed gerezen; het verschil met het belegde deel is alleen niet zo groot.
Zie je wel dat het volume van je deeg wel verdubbeld is tov toen het de koelkast inging op het moment dat je een bolletje gaat vormen? Misschien wat eerder van te voren er uit halen dan.

Wat betreft je Bestron; dan moet je meer tijd tussen pizza 1 en 2 doen, dat is gewoon een temperatuursprobleem.
Ik denk dat jij misschien het deeg teveel "beschadigt" tijdens het vormen? Waardoor de gevormde luchtbellen minder worden en het niet meer zo goed omhoog komt tijdens het bakken.
  maandag 11 februari 2013 @ 08:11:10 #204
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122741160
quote:
0s.gif Op zondag 10 februari 2013 23:26 schreef MaximusTG het volgende:
Toch lijkt het deeg best goed gerezen; het verschil met het belegde deel is alleen niet zo groot.
Zie je wel dat het volume van je deeg wel verdubbeld is tov toen het de koelkast inging op het moment dat je een bolletje gaat vormen? Misschien wat eerder van te voren er uit halen dan.

Wat betreft je Bestron; dan moet je meer tijd tussen pizza 1 en 2 doen, dat is gewoon een temperatuursprobleem.
Ik denk dat jij misschien het deeg teveel "beschadigt" tijdens het vormen? Waardoor de gevormde luchtbellen minder worden en het niet meer zo goed omhoog komt tijdens het bakken.
Dus meer beleg :)
En niet te ruig vormen.
Gisteren deeg gemaakt morgen proberen.
  maandag 11 februari 2013 @ 12:02:04 #205
264620 Just-Maurice
Online Eten Bestellen
pi_122745493
Just Eat heeft ook een filmpje gemaakt voor zelf pizza maken... laat het een wijze les zijn (: http://www.justeat.nl/blog/zelf-pizza-maken/
pi_122745564
:{
Ja doei.
  † In Memoriam † maandag 11 februari 2013 @ 15:46:32 #207
91830 MaximusTG
pi_122753198
Je filmpje staat ook al op de vorige pagina hoor.. weliswaar met een :') smiley.
Moest er wel een beetje om lachen hoor.
Maar zelfgemaakte pizza is lekkerder!
pi_122761289
quote:
0s.gif Op zondag 10 februari 2013 20:41 schreef habanero het volgende:
erg mooie pizza's krijg ze niet zo mooi hoog
Ja, dat was ook steeds mijn probleem. Het was meer à la Flammkuchen, maar wel prima smaak. Totdat ik ontdekte dat ik ze nog een keer moest opbollen nadat ze uit de koelkast kwamen. Een wereld van verschil kwa. Behoorlijk elastisch deeg nu en het worden nu meer van die "fluffy" pizza's. Heb wel het idee dat de smaaksensatie iets minder is dan voorheen. Nog iets over de temperaturen van m'n Ferrari (met geglazuurde steen). De thermostaat slaat m.i. nergens op,
dus ik time. Na 12 minuten opwarmen is de steen ca. 360 graden en gaat de eerste pizza (ca. 22 cm.) erin met de superpeel (zelf gemaakt). Na 2 min. de pizza een kwartslag draaien. Na ca. 4 min. is ie klaar. De steen is dan ca. 260 graden. Deksel dicht en 2,5 min wachten. De steen is dan weer 360 graden voor de volgende pizza. Het thermostaatlampje moet wel steeds blijven branden. De Bestron moet ik nog meten.
  maandag 11 februari 2013 @ 21:20:01 #209
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122768080
ok ga ik dat proberen, vind de smaak idd erg goed al :)
pi_122768458
Als ik ze opbol zakken ze in elkaar, (dan zien ze er uit als een soort pitabroodje).

Zijn ze dan te nat? Of niet goed gekneed? Of hoort het zo?
  † In Memoriam † maandag 11 februari 2013 @ 21:43:08 #211
91830 MaximusTG
pi_122769364
Hoe snel zakken ze dan in elkaar?
  † In Memoriam † dinsdag 12 februari 2013 @ 15:17:02 #212
91830 MaximusTG
pi_122790303
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 21:15 schreef minilot het volgende:
Ola Roeler! :W Ilona hier. *)
Heb je de Bosrijk-pizza's al eens op? (Er is gewoon géén pizza in de Efteling zelf te krijgen.. Maf eigenlijk!)

Ontopic: ik bezin mij momenteel (wegens het meedoen aan de Vegan Challenge op een goede plantaardige pizza, die niet saai is.. Iemand een puike suggestie?

Mijn Bestron staat stof te verzamelen - heb al veel te lang geen pizza gemaakt! }:| Wel een vriezer vol deegbolletjes, ik vraag me alleen af hoe lang je die na het invriezen eigenlijk nog zou kunnen gebruiken..
Had je al iets gevonden? Ik zit nu nl. net nog weer eens op seriouseats te kijken, en ze hebben gisteren een heel stuk gepost over veganistische pizza :p. Wat een toeval.

http://slice.seriouseats.(...)-work.html?ref=title
  dinsdag 12 februari 2013 @ 16:08:56 #213
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122792512
Mooie recepten en pizza ideeen !

Vandaag word het een simpele tomaat ui olijf pesto met kaas pizza.
Kijken of het opbollen helpt.
  † In Memoriam † dinsdag 12 februari 2013 @ 16:39:11 #214
91830 MaximusTG
pi_122793651
Als je pizza idd meerdere dagen in zn bakje in de koelkast ligt dan is het voor de samenhang van het deeg misschien niet een slecht idee om ze even opnieuw te bollen voor je ze buiten de koelkast laat rijzen. Maar je loopt wel het risico dat je de lucht die je dan uit je deeg haalt niet volledig meer terug krijgt.
Maar kijken we naar de situatie dat je deeg opgebold en al in een bakje de koelkast in gaat en de volgende dag eruit, zou ik juist niet opnieuw opbollen. Dan verlies je gewoon luchtigheid en rekbaarheid. Door het opnieuw bollen wordt het dan lastiger je deeg uit te rekken.
Je wil namelijk helemaal geen elasticiteit, je wil rekbaarheid. Dat is wat anders. Een goed deeg kan je zo dun trekken dat je er doorheen kan kijken.
Iets van een elastische neiging is wel prettig natuurlijk.

Maar waarom jou pizza niet goed omhoog komt in je oven;

- misschien dus te hardhandig, teveel gas in het deeg verloren
- deeg niet goed genoeg gerezen voor je het vormt. Er is een punt waarop de gist op zn actiefst is, meestal als je deeg zo verdubbeld is in volume. Er is nog voldoende voeding voor een laatste keer eten voor je gistcelletjes, en je deeg is al mooi luchtig. Doe je het dan in de oven dan zetten de bestaande luchtbellen uit door stoomvorming, en gaat je gist als een gek gas produceren tot de temperatuur te hoog wordt.
- deeg niet goed gekneed, waardoor het structuur mist en niet goed het geproduceerde gas kan binnenhouden.
- te veel saus en toppings op de rand gesmeerd. Wil je een mooi gerezen rand dan moet daar niet echt iets opzitten. Saus kan nog een beetje, maar vooral vet en kaas, dat helpt niet echt.

Ik zal nog eens een filmpje/foto maken van wanneer mijn deeg goed gekneed is. Met deeghaken en mixer kan je dat goed laten zien. Als je dan de haken beweegt in de kom zie je de bal in zn geheel meekomen, zo los van de wand. En dan zie je die karakteristieke draden.
pi_122849057
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 21:43 schreef MaximusTG het volgende:
Hoe snel zakken ze dan in elkaar?
Een of twee uur ongeveer. Wat ik doe: ik heb mijn deeg voor 2 a 3 pizza's in een bak. Als ik die uit de koelkast haal verdeel ik die in porties, maar zakt het iets inelkaar natuurlijk. Dus ik bol ze op, en laat ze rustig op kamertemperatuur komen, en weer rijzen.
  † In Memoriam † woensdag 13 februari 2013 @ 22:01:10 #216
91830 MaximusTG
pi_122849659
Zou gewoon eens proberen ze in losse bakjes te stoppen op dat moment, na het opbollen. Wel ff olien dan, de bakjes. Als je ze zo los op het aanrecht/werkblad legt dan is het denk ik niet zo gek dat ze uitzakken. Dat is normaal voor vrij nat deeg.
pi_122890129
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 22:01 schreef MaximusTG het volgende:
Zou gewoon eens proberen ze in losse bakjes te stoppen op dat moment, na het opbollen. Wel ff olien dan, de bakjes. Als je ze zo los op het aanrecht/werkblad legt dan is het denk ik niet zo gek dat ze uitzakken. Dat is normaal voor vrij nat deeg.
Dat deed ik vroeger wel, in van die ronde kwarkbakjes, maar ondanks inwrijven met olie kreeg ik ze daar toch niet ongeschonden uit, dus dacht ik , dan maar in een grote bak. Maar ik kan het wel weer eens zo proberen.

Eerst een paar bakjes kwark eten!
pi_122892858
Trouwens, waar ik ook last van heb, is dat het deeg te elastisch is. Ik moet vrij hard trekken om het uit te rekken, en dan heeft het nogal de neiging weer terug te krimpen. Volgens mij is dat de oorzaak dat ik makkelijk gaten in het deeg trek in het midden, terwijl de rand nog helemaal dik is.

Weet jij hoe ik het deeg minder elastisch kan maken?
  † In Memoriam † donderdag 14 februari 2013 @ 22:19:22 #219
91830 MaximusTG
pi_122893982
Hmm, ja, dat krijg je dus precies als je deeg te kort voor het vormen nog doorkneed.
Maar scheurend deeg kan ook duiden op slecht ontwikkeld deeg. Kan je het net na het kneden wel uitrekken tot zo dun dat je er doorheen kan kijken?
pi_122905064
quote:
0s.gif Op donderdag 14 februari 2013 21:17 schreef kuifje_fok het volgende:

[..]

Dat deed ik vroeger wel, in van die ronde kwarkbakjes, maar ondanks inwrijven met olie kreeg ik ze daar toch niet ongeschonden uit, dus dacht ik , dan maar in een grote bak. Maar ik kan het wel weer eens zo proberen.

Eerst een paar bakjes kwark eten!
Bij de Hema in een setje: 3 ronde 500 ml bakjes met gekleurd deksel.
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 10:54:45 #221
91830 MaximusTG
pi_122906757
500 ml; lijkt me een mooie maat. Je deeg moet er niet te diep en breed in wegzakken natuurlijk, maar nog wel ruimte hebben om te verdubbelen.
Maar ik heb nooit problemen met het eruit halen; Olien, wanden en bodem, deeg erin. En als het er dan uit moet gewoon op zn kop zetten en even wachten. Zakt langzaam naar beneden. Dan voorzichtig bakje omhoog en het deeg zakt eruit.
pi_122910758
Na het uitzakken heeft het deeg bij mij zo'n open sponzige structuur aan de bovenkant met vaak nog lange draden aan de randen. Heb jij dat dan niet? Dat was voor mij de reden om dan toch maar eens opnieuw op te bollen.
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 13:14:42 #223
91830 MaximusTG
pi_122911036
Hmm, heb er geen foto van volgens mij, maar wel iets sponzig boven ja, maar geen draden eigenlijk. Ik verwerk ze dan wel meteen. En ik strooi er dan gewoon wat bloem over en druk ze uit tot een dikke schijf. Dan is dat ook meteen weg
  vrijdag 15 februari 2013 @ 14:14:28 #224
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122913154
Zal geen nieuwe foto's posten. Volgende week weer een poging, vond deze niet goed. Deeg in kleinere bakjes word de volgende stap.

Wel een leuke lekkere hobbie zo :)
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 14:18:54 #225
91830 MaximusTG
pi_122913328
Wat ging er mis dan? Lekkere hobby is het zeker ja! En als je niet té veel erop doet, dan is het nog niet eens zo´n ongezonde maaltijd ;)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')