Daar heb je wel een punt natuurlijk, dat een omvormer moet omvormenquote:Op donderdag 9 mei 2013 19:47 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Omnik is een nieuwe speler op de markt met redelijk wat aanloop problemen (wegvallende strings, schaduw management problemen en wegvallende WiFi problemen zie ook metdezon forum en tweakers). SMA is de Mercedes onder de omvormers met bewezen kwaliteit. Gewoon proven technologie die werkt en degelijk is.
Een omvormer is het hart van je installatie, dat is ook de reden dat ik voor SMA heb gekozen. WiFi en andere gadgets vind ik onzin. Een omvormer moet stroom omzetten voor monitoring gebruik ik wel andere hardware. Heb dat nu met de YouLess goedkoop opgelost waarbij ik ook nog eens eenvoudig naar pvoutput kan loggen.
Je moet alleen een losse digitale din kwh meter (mag iedere willekeurig meter wezen) op je pv groep (laten) plaatsen de YouLess plak je hierop zodat hij de pulsen kan lezen de opbrengst kan lezen. De data wordt geupload naar PVoutput. Op je telefoon kan je met de YouLess app en PVoutput app de opbrengst volgen.quote:Op donderdag 9 mei 2013 19:59 schreef PICHT het volgende:
[..]
Daar heb je wel een punt natuurlijk, dat een omvormer moet omvormen
Zo'n YouLess schijnt dus ook te werken op mijn digitale stroommeter en als ik het goed begrijp kan ik hem stroom geven uit mijn router, want USB, en dataverbinding ook naar m'n router, want connectie met netwerk.
Heb ik dan bijvoorbeeld ook die kWh meter van YouLess nodig? Aangezien het apparaatje zelf ook kan monitoren wat erin komt via de panelen.
Da's helder, dat kan ik dan nog even leuk uitpluizen. Bedankt!quote:Op donderdag 9 mei 2013 20:04 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Je moet alleen een losse digitale din kwh meter (mag iedere willekeurig meter wezen) op je pv groep (laten) plaatsen de YouLess plak je hierop zodat hij de pulsen kan lezen de opbrengst kan lezen. De data wordt geupload naar PVoutput. Op je telefoon kan je met de YouLess app en PVoutput app de opbrengst volgen.
Meer info
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1494214
Het leuke van een forum als dit is dat je nieuwe mogelijkheden voorgeschoteld krijgt ! Dus ben ik gaan googlen wat de mogelijkheden van Youless zijn. Leuk apparaatje maar om het zuivere opgewekte vermogen van je PV te monitoren heb je dus ook nog een tussenmeter nodig, dat brengt het kostenplaatje al op een wat ander (hoger) niveau. Ik denk komende week de knoop door te hakken en een installatie met 13 panelen en een SB 3600TL te bestellen. Voor de monitoring denk ik aan een Webconnect-interface (STP-TL10/SB-TL21) SWDM-10. Kan ik hiermee inderdaad optimaal monitoren en automatisch uploaden naar pvoutput. Of is dit een overbodige investrering en voldoet de standaard ingebouwde bluetooth van de SB ( dan heb je natuurlijk wel een PC/laptop nodig met bluetooth. Hoe zijn de ervaringenquote:Op donderdag 9 mei 2013 19:47 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Een omvormer is het hart van je installatie, dat is ook de reden dat ik voor SMA heb gekozen. WiFi en andere gadgets vind ik onzin. Een omvormer moet stroom omzetten voor monitoring gebruik ik wel andere hardware. Heb dat nu met de YouLess goedkoop opgelost waarbij ik ook nog eens eenvoudig naar pvoutput kan loggen.
Geen ervaring mee. Youless + din kwh meter was net geen 100 euro.quote:Op donderdag 9 mei 2013 20:21 schreef roadrats het volgende:
[..]
Het leuke van een forum als dit is dat je nieuwe mogelijkheden voorgeschoteld krijgt ! Dus ben ik gaan googlen wat de mogelijkheden van Youless zijn. Leuk apparaatje maar om het zuivere opgewekte vermogen van je PV te monitoren heb je dus ook nog een tussenmeter nodig, dat brengt het kostenplaatje al op een wat ander (hoger) niveau. Ik denk komende week de knoop door te hakken en een installatie met 13 panelen en een SB 3600TL te bestellen. Voor de monitoring denk ik aan een Webconnect-interface (STP-TL10/SB-TL21) SWDM-10. Kan ik hiermee inderdaad optimaal monitoren en automatisch uploaden naar pvoutput. Of is dit een overbodige investrering en voldoet de standaard ingebouwde bluetooth van de SB ( dan heb je natuurlijk wel een PC/laptop nodig met bluetooth. Hoe zijn de ervaringen
heb je een voorbeeldje, werkt youless bijvoorbeeld zo? zoek ook een oplossing die ik op een kWh teller in de meterkast kan zetten en eens per week/maand kan uitlezen met laptopje.quote:Op vrijdag 10 mei 2013 13:09 schreef Erasmo het volgende:
Er zijn ook legio loggers die de data opslaan zodat je het later kan uitlezen.
Ik kan me wel voorstellen dat het leuk is om te zien hoeveel rendement je behaald met je panelen. Natuurlijk zwakt dat af naar mate je ze langer hebt.quote:Op vrijdag 10 mei 2013 19:44 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
Ik snap die logging-fixatie niet echt.
Ik heb 4 meters hangen zodat ik kan zien of 1 van de 4 sets onder de maat presteert (of zelfs helemaal niet werkt), maar buiten dat, wat boeit de logging? De meter draait er niet harder door terug. Sterker nog, de logging verbruikt ook stroom, dus je opbrengst gaat zelfs iets omlaag.
En dat zie je dus niet. Je ziet hooguit het totaal teruglopen, maar een individueel paneel zie je niet (tenzij je micro-omvormers gebruikt)..quote:Op vrijdag 10 mei 2013 20:19 schreef Piger het volgende:
Daarnaast is het verder alleen maar handig om te zien dat één van de panelen matig of helemaal niet presteert.
Je schrijft dat je de 14 panelen over 4 setjes hebt verdeeld, voor zover ik weet kan bijvoorbeeld een gangbare omvormer als de SMA slechts 2 strings verwerken, heb jij de setjes over 2 omvormers verdeeld ? Ben eigenlijk wel benieuwd naar je systeem, vooral omdat ik last van schaduw heb en dus ook de panelen wil verdelen over meerder strings (Micro omvormers zouden het beste zijn maar daar hoor ik eigenlijk niemand positief over)quote:Evengoed heeft wat jij zegt meer te maken met monitoring (zoals ik doe) dan met logging. Ik heb 14 panelen, 2 setjes van 4 en 2 setje van 3, dus ik kan vergelijken, en gelijk zeggen bij welke van de 4 (of 3) panelen er iets niet goed gaat. Dat gaat je met een gangbare string niet lukken.
Zo spannend is het niet, ik heb 4 strings op 4 maal een Steca 500quote:Op zaterdag 11 mei 2013 09:48 schreef roadrats het volgende:
Je schrijft dat je de 14 panelen over 4 setjes hebt verdeeld, voor zover ik weet kan bijvoorbeeld een gangbare omvormer als de SMA slechts 2 strings verwerken, heb jij de setjes over 2 omvormers verdeeld ? Ben eigenlijk wel benieuwd naar je systeem, vooral omdat ik last van schaduw heb en dus ook de panelen wil verdelen over meerder strings (Micro omvormers zouden het beste zijn maar daar hoor ik eigenlijk niemand positief over)
En zo blijft het komende week ook zo te zien.quote:Op zaterdag 11 mei 2013 19:45 schreef Adelante het volgende:
Wat een magere dagen trouwens met zo veel bewolking
Weet niet waar jij in Noord Brabant woont, maar bij ons in de buurt zijn deze mensen erg actiefquote:Op vrijdag 17 mei 2013 21:53 schreef ferrari_rood het volgende:
Zelf instaleren zie ik niet zitten. Er zit een dakkapel op en nog een klein raampje waardoor het al gauw rommelig gaat worden. Dus iemand een idee van een aanbieder die ongeveer hetzelfde levert inclusief installatie omg noord-brabant?
Ik probeer al een hele poos mee te lezen in het topic maar door alle technisch termen snap ik het meerendeel niet.
Ik kende ze nog niet, maar zonzoektdak rekent incl installatie voor 1470Wp ¤ 2965, en zij zelfs nog meer namelijk ¤ 3237, en bij 2450Wp is de stand zelfs ¤ 4250,- tegen ¤ 4892,- (http://www.decab.org/files/19/decab_flyer_schuindak_0.pdf)quote:
Ik ben er verder ook niet van op de hoogte, kwam die link pas tegen in een streekblad.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 22:17 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Ik kende ze nog niet, maar zonzoektdak rekent incl installatie voor 1470Wp ¤ 2965, en zij zelfs nog meer namelijk ¤ 3237, en bij 2450Wp is de stand zelfs ¤ 4250,- tegen ¤ 4892,- (http://www.decab.org/files/19/decab_flyer_schuindak_0.pdf)
@ferrari_rood, je zegt dat je een dakkapel hebt, hou je rekening met het feit dat die schaduw kan veroorzaken op je panelen?
Geen idee, zonzoektdak heeft Yingli panelen (staat volgens mij niet slecht bekend) en decab.org geeft aan Centrosolar panelen te leveren. Dat zegt mij niks, niet in positieve zin, maar ook niet in negatieve zin. Ik ken het merk simpelweg niet, wellicht is er hier iemand die het wel weet.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 22:24 schreef exlurker het volgende:
Ze gebruiken wel Duitse collectoren in plaats van collectoren uit China, misschien zit daar het prijsverschil in?
Zoiets als die mensen die dachten helemaal top te zitten met hun europese Scheuten Solar panelen?quote:Op zaterdag 18 mei 2013 19:16 schreef JurriaanK het volgende:
Het kost wat meer, maar op de één of andere manier heb ik er meer vertrouwen in dan onuitspreekbare namen die per container uit Rotterdam komen.
Het blijft een gok, natuurlijk. Maar ik weet vrij zeker dat er ook veel Chinese merken zijn die niet meer bestaan.quote:Op zaterdag 18 mei 2013 19:28 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Zoiets als die mensen die dachten helemaal top te zitten met hun europese Scheuten Solar panelen?
Dat nieuws hangt pas een maand in de ether. Maar maak je je geen zorgen, nu worden ze eerst naar Taiwan oid verscheept en plakken ze er daar nog een laatste sticker op.quote:Op zaterdag 18 mei 2013 21:21 schreef Ill-Skillz het volgende:
Vandaag bij de NOS: EU wil importheffing op Chinese zonnecollectoren. De Chinese overheid subsudieert die producenten blijkbaar plat. Wat is toch een heerlijke progressief-liberale club, die EU.
http://nos.nl/video/50831(...)se-zonnepanelen.html
Ik wil die anders wel voor een zacht prijsje hebben hoor, met 10-15 minuten werk per paneel zijn ze veiliger dan ze ooit zijn geweest. (Welke gek verzint 2 onnodige extra connectoren per paneel, en zet het dan ook nog eens niet goed in elkaar ?quote:Op zaterdag 18 mei 2013 19:28 schreef CafeRoker het volgende:
Zoiets als die mensen die dachten helemaal top te zitten met hun europese Scheuten Solar panelen?
De SB3600 is een 1 fase omvormer, dus die kan niet eens verspreid over 3 fasen worden aangesloten. Maakt rekenkundig ook niet uit, of je nu over 1 fase 3kWh terugleverd, of over 3 fasen 1 kWh maakt geen verschil.quote:Op zondag 19 mei 2013 23:02 schreef roadrats het volgende:
Systeem besteld met 13 panelen en een Sunny Boy 3600. Ik anticipeer graag op het over een week of 4 monteren van het geheel en heb nu een vraag over de aansluiting in de meterkast. Mij is verteld dat de opgewekte energie primair gebruikt wordt in je eigen huishouden, blijft er dan nog over wordt dat teruggeleverd aan het net. Daarom zie je dus op je slimme meter minder terug geleverde energie dan het systeem heeft opgeleverd. Wij hebben een 3-fase aansluiting, hoe pakt dit nu uit in de praktijk. Wordt de SB 3600 ook 3-fase aangesloten of moeten we kiezen op welke fase we de SB laten aansluiten ? Dat laatste zou een hele moeilijke worden want we hebben bijv aparte groepen (verdeeld over diverse fasen) voor de wasmachine, droger, afwasmachine, kookgroep etc. En hebben jullie een extra aardlekschakelaar gemonteerd ? Ik heb deze details nog niet besproken met de installateur maar ben liever evt antwoorden voor. Ben er ook net achter gekomen dat er teveel groepen achter 1 van de ALS zit.
Er is dan ook niks slim, aan een slimme meter. Al wordt ie zo wel graag aangeprezen... Maar dat heeft meer te maken met politici die dankzij een lobby ineens 'halleluja' roepen over zaken waar ze voorheen, huidig, en in de toekomst de ballen verstand van hebben.quote:Daarom zie je dus op je slimme meter minder terug geleverde energie dan het systeem heeft opgeleverd.
Wat is de oriëntatie van het dak? Wat is de afmeting van het dak? Staan er bomen in de buurt?quote:Op dinsdag 21 mei 2013 11:29 schreef ferrari_rood het volgende:
Ik heb even een foto gemaakt van het soort dak dat wij hebben.
Iemand enig idee of de schaduw veel zon wegneemt van panelen? en hoeveel panelen we kwijt kunnen? Eventueel kunnen we ook panelen kwijt op het plattedak van de garage en de keuken
[ link | afbeelding ]
Dak is op het zuiden alleen de buren hebben wat bomen in de tuin maar dat is alles. Ik heb geen idee van de afmeting maar het huis is 7meter breed alleen het dak is niet zo hoog.quote:Op dinsdag 21 mei 2013 11:42 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Wat is de oriëntatie van het dak? Wat is de afmeting van het dak? Staan er bomen in de buurt?
Het lijkt erop dat de pijpjes op het dak en de dakkapel voor aardig wat schaduw problemen kunnen zorgen.
Het beste kan je op een zonnige dag op verschillende momenten even een blik op het dak werpen.
Heb je daar een bron van?quote:Op maandag 20 mei 2013 08:36 schreef JurriaanK het volgende:
Ik heb een 3-fasen aansluiting met slimme meter, dus die telt 4 dingen:
levering hoog/laag
opwekking hoog/laag
Als er dus 1500W teruggeleverd wordt door mijn panelen, en de wasmachine staat aan en gebruikt 2000W op een zaterdag, zal de meter registreren als opwekking en levering op dezelfde fase zitten:
levering hoog/laag 0/500W opwekking hoog/laag 0/0
Als ze op verschillende fasen zitten:
levering hoog/laag 0/500W opwekking hoog/laag 0/0
Hetzelfde dus. Hij telt altijd met een totaal over alle fasen; er is nooit opwekkng en levering tegelijk.
Dat zegt al genoeg toch? Jij gaat er vanuit dat het een totaal is, ik ben daar nog niet zeker van. En al helemaal niet dat het in de toekomst zo blijft, als het nu het geval zou zijn.quote:Op maandag 27 mei 2013 22:17 schreef JurriaanK het volgende:
In dat document wordt gesproken over 'Actual electricity power received in 1 Watt resolution' en 'Actual electricity power delivered in 1 Watt resolution'.
En dat is nou precies wat ik bedoel.quote:Op maandag 27 mei 2013 22:16 schreef NiGeLaToR het volgende:
Dus, de meter telt het wel op, maar de teruglevering op fase 1 wordt niet verrekend met de levering op fase 2, want dat gaat namelijk buiten de meter om. Niet ideaal, maar prima zolang saldering bestaat.
Het gaat niet over gevoel helaas. Het gaat over de achterliggende techniek waarmee de stand die jij kunt uitlezen tot stand komt.quote:Op maandag 27 mei 2013 22:27 schreef JurriaanK het volgende:
Ik ook niet - er wordt of geleverd of opgewekt, heel soms beide 0, maar nooit beide tegelijk een waarde. Maar tegen iemands gevoel kun je weinig argumenteren, natuurlijk.
Simpel uitgelegd... Jij hebt als je een 3 fase meter hebt, 3 verschillende stroomkabels die bij je binnenkomen. Of je nu alles over fase 1 verbruikt of alles over fase 3, of verspreid maakt niks uit. Je netbeheerder telt alles bij elkaar op, en dat betaal je.quote:Op maandag 27 mei 2013 22:24 schreef Troel het volgende:
Ik weet niet hoe het zit met fase's hoor, laat staan dat ik weet hoeveel fases ik heb (hoe kan ik dat zien?)
Ik lees al wel een tijdje mijn slimme meter uit en ik heb nog niet gezien dat ik tegelijkertijd geleverd krijg en terug lever. En dan heb ik het over elke minuut uitlezen
Volgens mij staat het sowieso op je jaarrekening (bv 1 x 35A of 3 x 25A) daarbuiten staat het ook op je meter.quote:Op maandag 27 mei 2013 22:34 schreef Troel het volgende:
True, maar hoe kun je nou zien hoeveel fasen je hebt dan?
De draad van je omvormer gaat vaak inderdaad maar naar 1 fase toe. En dat is nu juist wat ik me afvraag. Registreert die meter die teruglevering op die fase als teruglevering (stel dat je 2kW opwekt, telt ie dan per uur aan teruglevering 2kWh erbij) OF verminder hij de terugleverering met wat je op dat moment via de andere fasen afneemt? (Waarom zou hij dat doen/willen???)quote:Op maandag 27 mei 2013 22:38 schreef Troel het volgende:
Maar, als ik het goed begrijp, zou je in het geval van meerdere fases, ook moeten kunnen zien op welke fase teruggeleverd wordt. Want, dat is dan de draad waar je omvormer naar toe gaat toch?
Of denk ik nu te simpel?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |