abonnement Unibet Coolblue
pi_132288659
Belangrijke nieuwe Homo Erectus vondst in Dmanisi.
Een behoorlijk complete schedel van 1.8 miljoen jaar geleden. Schedel nr 5 van die vindplaats in Georgië.

De grote betekenis van de vondst binnen het complex met ook andere schedels is dat het de morphologische variatie van die vroege mensachtigen toont. Schedels van de zelfde mensensoort die er t.o.v. elkaar heel verschillend uitzien.
Het suggereert dat Homo Habilis, Homo Rudolfensis, Homo Erectus en anderen allemaal tot dezelfde soort behoren, Maar dat er binnen diezelfde soort veel uiterlijke verschillen waren. Veel variatie in de schedelvorm.

(ScienceMagazine) A Complete Skull from Dmanisi, Georgia, and the Evolutionary Biology of Early Homo
quote:
Abstract

The site of Dmanisi, Georgia, has yielded an impressive sample of hominid cranial and postcranial remains, documenting the presence of Homo outside Africa around 1.8 million years ago. Here we report on a new cranium from Dmanisi (D4500) that, together with its mandible (D2600), represents the world's first completely preserved adult hominid skull from the early Pleistocene. D4500/D2600 combines a small braincase (546 cubic centimeters) with a large prognathic face and exhibits close morphological affinities with the earliest known Homo fossils from Africa. The Dmanisi sample, which now comprises five crania, provides direct evidence for wide morphological variation within and among early Homo paleodemes. This implies the existence of a single evolving lineage of early Homo, with phylogeographic continuity across continents.
fotos/afbeeldingen en een quote van livescience.com
quote:
Researchers have analyzed a complete, approximately 1.8-million-year-old skull that was unearthed in Dmanisi, Georgia. The skull (called Skull 5), which was pieced together from the individual's cranium and mandible found separately, suggests the earliest members of our Homo genus (Homo habilis, Homo rudolfensis, Homo erectus and others) belonged to the same species and simply looked different from one another. The research is detailed in the Oct. 18, 2013, issue of the journal Science.






artist impression


De 5 Dmanisi schedels naast elkaar

Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_132310395
Dat is dus net zoals bij moderne mensen: die hebben ook allemaal een verschillend hoofd.
Behalve natuurlijk negers en Chinezen, die lijken allemaal sprekend op elkaar! ;)
(Onderling dan: negers op negers en Chinezen op Chinezen. Negers lijken natuurlijk niet op Chinezen!)
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_132752004
29-10-2013

Het raadsel van de ontbrekende fossielen



Fossielen worden voortdurend aangehaald als bewijs voor de evolutietheorie. Maar in de ogen van Charles Darwin vormden ze tegelijkertijd een uitdaging voor zijn theorie. Want waarom zijn er zo weinig overgangsvormen die de trage en gelijkmatige werking van natuurlijke selectie illustreren, ontdekt? Darwin loste dat vraagstuk op door te stellen dat het fossielenbestand incompleet is. Maar klopt dat wel?

Gebaseerd op klassieke Darwiniaanse processen (mutatie, natuurlijke selectie en genetische drift) formuleerden paleontologen een model om de oorsprong van taxa te verklaren: het fyletisch gradualisme. In dit model ontstaan nieuwe soorten door de trage transformatie van een volledige populatie in een andere door geleidelijke veranderingen (anagenese). In combinatie met cladogenesis (het splitsen van evolutionaire lijnen) verklaart dit evolutionaire model de diversiteit van het leven op aarde.

Twee voorspellingen
Deze theorie doet twee voorspellingen: ten eerste, het fossielenbestand voor de oorsprong van nieuwe soorten bestaat uit een lange reeks continue, langzaam veranderende tussenvormen die een afstammeling verbinden met zijn voorouder. En ten tweede, morfologische breuken in deze reeksen zijn het gevolg van imperfecties in het fossielenbestand.


De twee theorieën: fyletisch gradualisme en punctuated equilibria. Afbeelding: Miguel Chavez (via Wikimedia Commons).

Het Alternatief: Punctuated Equilibria
In 1972 stelden Stephen Jay Gould en Niles Eldredge een nieuw model voor: punctuated equilibria (onderbroken evenwichten). Deze theorie geeft aan dat de meeste soorten geen grote evolutionaire veranderingen ondergaan tijdens hun geologische geschiedenis. Maar zulke periodes van stasis worden onderbroken door onverwachte gebeurtenissen van snelle evolutionaire verandering (op een geologische tijdschaal) waarin nieuwe soorten ontstaan. De gaten die we in het fossielenbestand zien, zijn dus geen ontbrekende fossielen, maar het gevolg van periodes met snelle evolutionaire veranderingen.

En de winnaar is…
Waarschijnlijk beide theorieën, er is bewijs gevonden voor zowel fyletisch gradualisme als voor punctuated equilibria. Ze sluiten elkaar ook niet volledig uit. Het is perfect mogelijk dat bepaalde taxa zich ontwikkeld hebben volgens het ene model en andere taxa volgens het andere model. Malmgren en collega’s combineerden beide theorieën zelfs (het zogenaamde punctuated gradualisme) om de evolutie van planktonische foraminiferen te verklaren.

Er zijn echter wetenschappers die het fyletisch gradualisme als enige juiste model zien. Zo blijven evolutiebioloog Richard Dawkins en filosoof Daniel Dennett kritisch ten opzichte van punctuated equilibria. Verder onderzoek en nieuwe fossielen zullen hopelijk uitsluitsel geven in dit debat.

Jente Ottenburghs (1988) heeft sinds zijn Master Evolutie en Gedragsbiologie aan de Universiteit van Antwerpen een brede interesse voor evolutionaire biologie. Sinds mei 2012 werkt hij als PhD-student bij de Resource Ecology Group aan de Universiteit van Wageningen. Meer informatie over zijn onderzoek vindt u hier.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 11 november 2013 @ 19:42:37 #129
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_133158463
quote:
Geleerden vinden 250 miljoen jaar oude tand

Duitse wetenschappers hopen dat de vondst van een meer dan 250 miljoen oude tand nieuwe inzichten in de ontwikkeling van zoogdieren oplevert. De tand werd ontdekt bij opgravingen van een fossiel dierengebit en is niet groter is dan een speldenknop.

De tand is afkomstig uit het gebit van een procynosuchus, een 60 centimeter lang hagedisachtig dier, dat wat weg heeft van een hond. Omdat de tand is gevonden in Korbach in het noorden van de deelstaat Hessen, wordt wel gesproken van de 'Korbacher teckel'.

De tand werd maandag getoond in een museum in Korbach. Bij een onderzoek van het procynosuchusgebit onder de microscoop bleek dat een nieuwe tand zich op de wortel van een oude tand aan het ontwikkelen was. Dat is volgens aardwetenschapper Eberhard Frey 'spectaculair', omdat in Korbach weliswaar vele resten van een procynosuchus zijn gevonden, maar nog nooit zo'n tand.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  zondag 17 november 2013 @ 12:23:41 #130
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_133338928
quote:
Ook evolueerbaarheid evolueert

Het vermogen van een organisme om zich snel op veranderende omstandigheden aan te passen, is op zichzelf een eigenschap waarop de evolutie selecteert.

Dat tonen onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia deze week aan in PLoS Pathogens. Ze deden dat op basis van experimenten met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt.
Nu.nl

De publicatie in PLoS Pathogens
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
  vrijdag 22 november 2013 @ 15:36:28 #131
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133516438
Welbeschouwd is er nooit enig bewijs geleverd dat random mutaties plus natuurlijke selectie zo snel, of zelfs maar uberhaupt, tot evolutie van nieuwe soorten kan leiden. Zo'n random proces is ontzettend traag. Toch gaat echte evolutie ontzettend snel. Was dat niet het geval dan had het leven het niet lang uitgehouden in zo'n dynamische omgeving als planeet Aarde. Blijkbaar missen we een component in de vergelijking. De vraag is wat die component is.
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
pi_133517026
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 november 2013 15:36 schreef JerryWesterby het volgende:
Welbeschouwd is er nooit enig bewijs geleverd dat random mutaties plus natuurlijke selectie zo snel, of zelfs maar uberhaupt, tot evolutie van nieuwe soorten kan leiden. Zo'n random proces is ontzettend traag. Toch gaat echte evolutie ontzettend snel. Was dat niet het geval dan had het leven het niet lang uitgehouden in zo'n dynamische omgeving als planeet Aarde. Blijkbaar missen we een component in de vergelijking. De vraag is wat die component is.
Dit is het 'evolutie in het nieuws' topic, niet het creationisme topic.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  vrijdag 22 november 2013 @ 15:59:39 #133
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133517070
Nee ik bedoel niet het creationisme. Beter nadenken. (minder monolithisch).
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
pi_133517596
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 november 2013 15:59 schreef JerryWesterby het volgende:
Nee ik bedoel niet het creationisme. Beter nadenken. (minder monolithisch).
Je post staat vol met vrij standaard creationistische drogredenen, dus het leek me een veilige conclusie.
Maar dat was het punt niet. Dit topic is bedoeld voor nieuwsberichten over evolutie. Voor dit soort vragen is een apart topic.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  vrijdag 22 november 2013 @ 16:20:53 #135
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133517734
OK bureaucraat. Welk topic is dat?
En doe me een lol en toon die drogredenen eens aan in dat topic.
Lijkt me interessanter dan 'nieuwsberichten'.
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
pi_133517922
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  vrijdag 22 november 2013 @ 16:28:29 #137
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133517975
Het beveiligingscertificaat van de site is niet betrouwbaar.
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
  vrijdag 22 november 2013 @ 16:30:35 #138
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133518029
Betere argumenten graag. Laat me maar weten als je klaar bent.
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
pi_133518070
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 november 2013 16:28 schreef JerryWesterby het volgende:
Het beveiligingscertificaat van de site is niet betrouwbaar.
Zo, opgelost:

Speciation faq.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_133518156
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 november 2013 15:36 schreef JerryWesterby het volgende:
Welbeschouwd is er nooit enig bewijs geleverd dat random mutaties plus natuurlijke selectie zo snel, of zelfs maar uberhaupt, tot evolutie van nieuwe soorten kan leiden. Zo'n random proces is ontzettend traag. Toch gaat echte evolutie ontzettend snel. Was dat niet het geval dan had het leven het niet lang uitgehouden in zo'n dynamische omgeving als planeet Aarde. Blijkbaar missen we een component in de vergelijking. De vraag is wat die component is.
Ik zie eerlijk gezegd je probleem niet, noch hoe je tot de conclusie komt dat soortvorming nooit is aangetoond. Er is op dat punt juist bergen bewijs.


quote:
0s.gif Op vrijdag 22 november 2013 16:30 schreef JerryWesterby het volgende:
Betere argumenten graag. Laat me maar weten als je klaar bent.
Presenteer eerst zelf maar wat argumenten.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 22 november 2013 @ 16:38:25 #141
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133518295
Ha die Molurus. Waar kom jij nou vandaan ;-) Je krijgt nog antwoord hoor.
En nee, ik ben geen creationist.
En ik heb al zoveel artikelen gelezen. Ik kom hier voor discussie, niet voor verwijzing.
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
pi_133518509
Voor inhoudelijke discussie kun je hier terecht:

W&T / [ Centraal ] Evolutie discussie & vragentopic.

Graag wel voorzien van degelijke inhoudelijke argumenten en liefst ook bronvermeldingen. ;)

Dit topic is voor evolutie in het nieuws.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_133634140
22-11-2013

De mens blijkt een mengelmoes



Verschillende typen mensachtigen deden het met alles wat op twee benen liep in de prehistorie. Neem onze neef de neanderthaler en een nog verdere verwant, de denisovan. Onderzoekers vinden steeds meer bewijzen dat vaag verwante mensachtigen elkaar vaker vonden in vrijpartijen dan tot nu toe verondersteld. Ook zou een nog onbekende, nog oudere mensachtige uit Azië hebben gepaard met denisovans. Over deze ontdekking is gepubliceerd door Nature.

De denisovans zijn zelf nog een groot mysterie, daar niemand weet hoe ze er precies uitzagen. Er zijn alleen in Rusland wat overblijfselen gevonden waarop nu uitgebreid genetisch onderzoek wordt gedaan. Bekend is inmiddels dat de denisovans zich richting Azië hebben verspreid en dat hun DNA nu nog voorkomt in bijvoorbeeld Melanesiërs.

Dergelijk onderzoek levert ook steeds meer informatie op over onze eigen herkomst. De moderne mens draagt nog altijd DNA van neanderthalers in zich, zo’n 2,5 procent. Het DNA van denisovans zou voor 17 procent van neanderthalers afkomstig zijn.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133663836
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 09:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
22-11-2013

De mens blijkt een mengelmoes

[ afbeelding ]

Verschillende typen mensachtigen deden het met alles wat op twee benen liep in de prehistorie. Neem onze neef de neanderthaler en een nog verdere verwant, de denisovan. Onderzoekers vinden steeds meer bewijzen dat vaag verwante mensachtigen elkaar vaker vonden in vrijpartijen dan tot nu toe verondersteld. Ook zou een nog onbekende, nog oudere mensachtige uit Azië hebben gepaard met denisovans. Over deze ontdekking is gepubliceerd door Nature.

De denisovans zijn zelf nog een groot mysterie, daar niemand weet hoe ze er precies uitzagen. Er zijn alleen in Rusland wat overblijfselen gevonden waarop nu uitgebreid genetisch onderzoek wordt gedaan. Bekend is inmiddels dat de denisovans zich richting Azië hebben verspreid en dat hun DNA nu nog voorkomt in bijvoorbeeld Melanesiërs.

Dergelijk onderzoek levert ook steeds meer informatie op over onze eigen herkomst. De moderne mens draagt nog altijd DNA van neanderthalers in zich, zo’n 2,5 procent. Het DNA van denisovans zou voor 17 procent van neanderthalers afkomstig zijn.

(faqt.nl)
Was niet onlangs in het nieuws dat al die zogenaamde verschillende soorten mens gewoon diverse uiterlijke variaties waren? Dit door een vondst van diverse typen vlak bij elkaar in Georgië of zo?
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_133675051
New record: World’s oldest animal is 507 years old



It’s time to rewrite the record books. New accurate dating shows that the world’s oldest animal was 507 years old when it died in 2006. That’s more than 100 years older than previously thought.

In autumn 2006 a team of researchers went on an expedition to Iceland, where they discovered something that made the headlines across the world. The discovery even made it into the Guinness Book of World Records.

One of the Arctica islandica bivalve molluscs, also known as ocean quahogs, that the researchers picked up from the Icelandic seabed turned out to be around 405 years old, and thus the world’s oldest animal.

However, after taking a closer look at the old mollusc using more refined methods, the researchers found that the animal is actually 100 years older than they thought. The new estimate says that the mollusc is actually 507 years old:

“We got it wrong the first time and maybe we were a bit hastingly publishing our findings back then. But we are absolutely certain that we’ve got the right age now,” ocean scientist Paul Butler, who researches into the A. islandica at Bangor University in Wales, tells ScienceNordic.

Meer:

http://sciencenordic.com/(...)animal-507-years-old
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_133699566
Mij werd vandaag een organisme gepresenteerd dat 900 jaar oud was.
Maar ik weet niet meer waar: ik logde op een vreemde computer uit op hotmail en ging kijken op een serie bijzondere foto's.

En waren er geen Seqouia's die duizend jaren oud waren?
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_133699778
quote:
0s.gif Op donderdag 28 november 2013 01:06 schreef Kees22 het volgende:
Mij werd vandaag een organisme gepresenteerd dat 900 jaar oud was.
Maar ik weet niet meer waar: ik logde op een vreemde computer uit op hotmail en ging kijken op een serie bijzondere foto's.

En waren er geen Seqouia's die duizend jaren oud waren?
Als we het alleen over dieren hebben, kunnen sponsdieren sowieso ouder worden, net als een type kwal dat kan terug kan keren naar haar jeugdfase. Hoewel die natuurlijk nog wel steeds kans heeft om te sterven door opgegeten te worden door roofdieren.
http://www.alletop10lijst(...)e-het-langste-leven/
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
pi_133744616
quote:
Modeling the contrasting Neolithic male lineage expansions in Europe and Africa
Michael J Sikora, Vincenza Colonna, Yali Xue and Chris Tyler-Smith
Investigative Genetics (21 November 2013), 4:25.


Background

Patterns of genetic variation in a population carry information about the prehistory of the population, and for the human Y chromosome an especially informative phylogenetic tree has previously been constructed from fully-sequenced chromosomes. This revealed contrasting bifurcating and starlike phylogenies for the major lineages associated with the Neolithic expansions in sub-Saharan Africa and Western Europe, respectively.

Results

We used coalescent simulations to investigate the range of demographic models most likely to produce the phylogenetic structures observed in Africa and Europe, assessing the starting and ending genetic effective population sizes, duration of the expansion, and time when expansion ended. The best-fitting models in Africa and Europe are very different. In Africa, the expansion took about 12 thousand years, ending very recently; it started from approximately 40 men and numbers expanded approximately 50-fold. In Europe, the expansion was much more rapid, taking only a few generations and occurring as soon as the major R1b lineage entered Europe; it started from just one to three men, whose numbers expanded more than a thousandfold.

Conclusions

Although highly simplified, the demographic model we have used captures key elements of the differences between the male Neolithic expansions in Africa and Europe, and is consistent with archaeological findings.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  vrijdag 29 november 2013 @ 16:23:11 #149
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133745831
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 november 2013 16:44 schreef Molurus het volgende:
Voor inhoudelijke discussie kun je hier terecht:

W&T / [ Centraal ] Evolutie discussie & vragentopic.

Graag wel voorzien van degelijke inhoudelijke argumenten en liefst ook bronvermeldingen. ;)

Dit topic is voor evolutie in het nieuws.
Wel een saai topic dan als je niet mag reageren. Beetje kopieeren en plakken vanuit diverse media dus.
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
  vrijdag 29 november 2013 @ 16:36:38 #150
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_133746207
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 november 2013 16:23 schreef JerryWesterby het volgende:

[..]

Wel een saai topic dan als je niet mag reageren. Beetje kopieeren en plakken vanuit diverse media dus.
Klopt, het is ook gewoon daarvoor bedoelt. :) Interessant voor diegene die zich in evolutie verdiepen...niet zo interessant als het je niet boeit, maar goed zoals Molurus al aangaf, er is een discussie/vragen topic.

'Ontopic', wel eens waar geen nieuws, maar ben in dit boek gedoken.



Een review daarvan in de Guardian.

quote:
Notable figures including David Attenborough and the geneticist Steve Jones have remarked that human evolution has now ceased. Lieberman says this cannot be true: human beings continue to show a great degree of heritable variation, and reproductive success is also variable; so evolution of some kind must still be active.


[ Bericht 0% gewijzigd door Semisane op 29-11-2013 16:57:55 ]
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')