abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_117020710
registreer om deze reclame te verbergen
In navolging van deel 1 -> Poolkappen smelten en het 2e deel -> Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #2 is hier deel 3. Alle informatie en/of nieuwsberichten over (smeltende) poolkappen, land-/zeeijs en/of gletsjers Kan je hier kwijt :) Even wat voorinformatie

Gletsjers

Een gletsjer is een ijsmassa die gevormd wordt op land en dik en groot genoeg is om bergafwaarts te stromen.
Gletsjers, inclusief de Antarctische en Groenlandse ijskap, bedekken circa 15 miljoen km2 aardoppervlak en bevatten 29 miljoen km3 ijs, ongeveer 87% van alle zoetwater op aarde.
Gletsjers oefenen door hun enorme gewicht en sterke slijpende werking grote invloed op het land eronder uit. Een gletsjerdal heeft een U-vormige doorsnede, in tegenstelling tot een rivierdal dat meer V-vormig is.

f1-1.jpg

Waar in de winter meer sneeuw valt dan er afsmelt in de zomer zal deze zich opstapelen. Een gletsjer wordt gevormd als dikke sneeuwlagen door hun eigen gewicht onderaan tot ijs worden verdicht. Dat gaat in fasen. Sneeuw wordt eerst omgezet tot firn, een korrelige ijsmassa die gevormd wordt doordat sneeuwkristallen onder de toenemende druk van de bovenliggende lagen van vorm veranderen en zich herordenen. Onder invloed van sijpelend smeltwater kan dit proces sneller plaatsvinden.

Later, en dus dieper in de gletsjer, vormt firn door de toenemende druk wit gletsjerijs. Tenslotte wordt het verdicht tot blauw gletsjerijs. Het ijs wordt door de enorme druk plastisch en kan onder invloed van de zwaartekracht langzaam bergafwaarts gaan stromen.

Klimatologische voorwaarden voor het ontstaan van gletsjers zijn voldoende neerslag en voldoende lage temperaturen. Deze omstandigheden doen zich voor in hooggebergten en in de poolgebieden.

Aan het eind van de gletsjer vindt afsmelting plaats. Het smeltwater stroomt hier uit de gletsjerpoort en vormt een riviertje.

f2-1.jpg

IJskappen, of soms genoemd Poolkappen

Een ijskap is een koepelvormige, aaneengesloten ijsmassa van grote omvang. Op Aarde bevinden zich twee grote ijskappen, te weten de Groenlandse ijskap en de Antarctische ijskap. Daarnaast bevinden zich op Aarde nog talloze kleinere ijskappen, bijvoorbeeld de VatnajŲkull op IJsland, de HardangerjÝkulen in Noorwegen en de Agassiz-ijskap op Ellesmere Island in Arctisch Canada.

In het Nederlands wordt ook de term poolkap gebezigd. Daarmee wordt de Antarctische ijskap bedoeld, en het meerjarige zeeijs rond de Noordpool. Het laatstgenoemde is echter volgens de definitie geen ijskap.

De huidige opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de Groenlandse ijskap in omvang afneemt. Van de Antarctische ijskap is dit minder zeker, omdat een stijging van de temperatuur in het Antarctische gebied ook kan leiden tot meer verdamping van oceaanwater en vervolgens voor meer sneeuwval. Een grootschalige afsmelting van ijskappen door klimaatverandering kan grote gevolgen hebben voor het leefklimaat van mensen overal ter wereld door de stijging van de zeespiegel. Hieronder kan je zien wat er al voor verschil is opgetreden op de NoordPool.

d1-1.gif

d2.gif

Antarctica
Antarctica is een continent rond de Zuidpool van de aarde, omringd door de Indische Oceaan en de Grote Oceaan, die beneden de 60e breedtegraad tegenwoordig worden aangeduid als de Zuidelijke Oceaan (of Antarctische Oceaan). Het land en de zeeŽn om Antarctica worden gezamenlijk aangeduid als Antarctis. Antarctica is de koudste plek op aarde. De laagste temperatuur officieel ooit gemeten was op de Zuidpool: -88įC; (Officieus zelfs -91įC), en het continent is bijna volledig bedekt met ijs. Antarctica mag niet verward worden met de Arctis, de Noordpool, een naam die afkomstig is van het Griekse woord \"arctos\" (beer). Antarctica ligt aan de andere kant (anti-) van de aarde waar het sterrenbeeld Grote Beer niet zichtbaar is.

Antarctica is het vijfde continent qua oppervlakte, na AziŽ, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Het is ook het continent met de laagste gemiddelde luchtvochtigheid. Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De gemiddelde dikte van de ijskap bedraagt 2200 meter en op het dikste punt is het ijs maar liefst 4776 meter dik. Het meeste ijs is meer dan honderdduizend jaar oud, maar niet heel Antarctica heeft al die tijd onder het ijs gelegen. Een Brits-Zweedse expeditie ontdekte in 1949 dat grote delen van Antarctica, zoals Dronning Maud Land, tot zo\'n 10.000 jaar voor Christus nog vrij waren van ijs.

Er loopt ook een apart topic over Antarctica op Fok! Antarctica !

f4.png

Pakijs of Zeeijs
Pakijs of zeeijs ontstaat uit bevroren oceaanwater. Omdat de oceanen uit zoutwater bestaan vindt dit plaats bij een temperatuur van ten hoogste -1.8 įC. Een ijsberg is een drijvende ijsmassa afkomstig van een gletsjer of een ijskap en dus geen pakijs.

Pakijs komt voor nabij de polen van de Aarde, en beslaat in de winter een groter gebied dan in de zomer. Rondom Antarctica (aan de zuidpool) komt veel meer pakijs voor dan bij de noordpool. Zuidpoolpakijs is gemiddeld ongeveer ťťn meter dik, in de zomer smelt het grotendeels weer. Het pakijs bij de noordpool smelt in het zomerseizoen minder door de kleinere variatie in temperatuur, waardoor het ijs daar uit meerdere lagen bestaat en drie tot vier meter dik wordt.

f5a-1.gif
Het veranderende gebied waar pakijs voorkomt tijdens het jaar

Ijsbergen
Een ijsberg is een drijvende ijsmassa afkomstig van een gletsjer of een ijskap. IJsbergen worden via de zeestroom vervoerd en kunnen wel een afstand van meer dan 1000 km afleggen alvorens ze gesmolten zijn. Ongeveer 8/9 van deze ijsmassa bevindt zich onder water, waardoor men een vertekend beeld krijgt van de ijsberg of deze veel te laat opmerkt.

Omdat ijs in gewicht 10% lichter is dan water (de dichtheid van ijs is ongeveer 920 kg/m3 en die van zeewater ongeveer 1025 kg/m3), ligt 90% van de berg onder water. Dat betekent niet, dat een ijsberg van 10 meter hoog, tot 90 meter onder water zit, zoals wel wordt beweerd. Van een ijsberg zijn alleen de uitstekende delen boven het water zichtbaar en niet de brede basis die onder water ligt. IJsbergen zijn groot; de meeste hebben een hoogte van 50 meter, maar dat is nog altijd de hoogte van een flat van 20 verdiepingen. Sommige steken meer dan 100 meter boven het water uit, vergelijkbaar met de Utrechtse Domtoren. In de Baffin Baai is ooit een ijsberg van 215 meter hoogte gesignaleerd.

f6-1.jpg

In bergachtige, koude streken schuiven gletsjers ongeveer een meter per dag. Zodra ze de zee bereiken, breken er grote stukken af en dat zijn de ijsbergen. Op het Noordelijk Halfrond worden per jaar zo\'n 12000 ijsbergen gevormd, waarvan er 8000 ontstaan langs de Groenlandse westkust. Een kleine 400 ijsbergen drijven met de koude Labradorstroom zuidwaarts tot bij Newfoundland. Daar zijn ze een gevaar voor de scheepvaart. Vooral de kleinere brokken waarin ijsbergen uiteenvallen zijn gevaarlijk, omdat de radar die niet ziet. Mist die vaak in gebieden met smeltend ijs optreedt maakt het nog gevaarlijker.

Landijs[/u]
Landijs is ijs dat op het land ligt, in tegenstelling tot zeeijs. Landijs dat niet, of slechts voor een heel klein deel, wegdooit in de zomer wordt meestal gletsjer genoemd.

De grootste massa\'s van permanent landijs bevinden zich op Antarctica en Groenland en heten ook wel ijskappen.

De ontwikkeling van het landijs is van groot belang voor de verwachte zeespiegelstijging ten gevolge van het versterkte broeikaseffect. Het water dat vrijkomt door het kleiner worden van de hoeveelheid permanent landijs zal een bijdrage leveren aan de stijging van de zeespiegel. Het zeeijs, zoals het ijs rond de Noordpool, speelt hier geen rol in omdat het immers al drijft op het water, z\'n eigen gewicht aan water verplaatst en zo al dezelfde bijdrage levert aan de hoogte van de zeespiegel dan wanneer het gesmolten zou zijn. Dat betekent dat voor de hoogte van de zeespiegel het smelten van de poolkap in de Arctische zeeŽn geen gevolgen heeft. Het smelten van het landijs van bijvoorbeeld Groenland en Antarctica daarentegen heeft wel gevolgen voor de zeespiegel.

De gemiddelde zeespiegel is in de 20e eeuw gestegen met 0,1 tot 0,2 meter, voornamelijk vanwege opwarming van het zeewater en het smelten van landijs. Wanneer de grote massa landijs op West-Antarctica geheel zou smelten zou de zeespiegel mondiaal zo\'n 6 meter stijgen. Zo\'n grote smelting wordt in de 21e eeuw echter niet waarschijnlijk geacht. De huidige bijdrage van de ijskappen op Groenland en Antarctica is kleiner dan die van kleinere gletsjers. Grote massa\'s landijs reageren namelijk traag en langdurig op klimaatsverandering. De reactietijd (of responstijd) van grote ijskappen is groot: veranderingen in het klimaat werken nog enkele millennia door in het gedrag en omvang van ijskappen.

Gedurende de ijstijden was een groot gedeelte van Noord-Europa, de Alpen en Noord-Amerika met landijs bedekt. Destijds stond de zeespiegel ongeveer 125 meter lager dan tegenwoordig.

[u]De Cryosfeer (Cryosphere)

De cryosfeer zijn de gebieden waar water voorkomt in de vorm van sneeuw, permafrost, pakijs of gletsjers. Pas twee miljard jaar geleden, door afkoeling van de aarde, werd voor het eerst de cryosfeer gevormd.

Seizoen- en klimaatveranderingen leiden tot fluctuaties in de cryosfeer. Grote veranderingen in de cryosfeer leiden tot zeespiegelstijgingen wat weer invloed heeft op het klimaat en de biosfeer. Tegenwoordig is met behulp van satellieten de omvang van de cryosfeer vrij nauwkeurig te bepalen. Tijdens ijstijden neemt de cryosfeer sterk in omvang toe.

Actuele Stand van Zaken op de Noord- en Zuidpool
arctic.seaice.color.000.png
NOORDPOOL

antarctic.seaice.color.000.png
ZUIDPOOL

Overige Links

WikiPedia over IJskappen
WikiPedia over Gletsjers
LiveScience - Antarctica
All About The Cryosphere
De Cryosphere Today
All About Glaciers/Gletsjers
WikiPedia over Antarctica

===========================================================================
Heb je informatie, nieuwsberichten en/of andere nuttige linkjes omtrent de Poolkappen, Gletsjers of Jjsbergen/IJsmassa\'s, alles is welkom hier :Y
pi_117020743
quote:
Noordpool kleiner dan ooit

WASHINGTON - De ijskap van de Noordpool is momenteel kleiner dan ooit. De ijskap is nog maar half zo klein als het gemiddelde tussen 1979 en 2000, aldus onderzoekers van het Amerikaanse National Snow and Ice woensdag.

De krimp van de kap gaat verrassend snel, zei directeur Mark Serreze van het centrum. ,,We wisten dat de planeet opwarmt en dat de gevolgen het eerst te merken zouden zijn op de Noordpool, maar weinigen waren erop voorbereid hoe snel de veranderingen optreden.''

De ijskap is niet alleen kleiner, maar ook dunner.

De Noordpool heeft veel effect op de temperatuur wereldwijd. Het wordt wel de 'airco van de planeet' genoemd, wegens het afkoelende effect.
pi_117020933
+1 voor de TS, Fruts!
pi_117021506
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
14s.gif Op donderdag 20 september 2012 13:17 schreef cynicus het volgende:
+1 voor de TS, Fruts!
:D
Was jouw taak :( :P
pi_117021702
Oh ja? Dat wist ik niet.. O-)

Ok, en ik ben lui...

Mag ik m'n laatste post hierheen hevelen?
pi_117023851
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2012 11:09 schreef Basp1 het volgende:

De aarde heeft natuurlijk al vaker grote ecologische en klimatologische veranderingen ondergaan, maar niet met 7 miljard mensen die van voldoende voedsel voorzien moeten worden.
Ik maak me ook geen zorgen over de aarde. Als ooit de huidige uitstervingsgolf voorbij is zal een paar miljoen jaren later de aarde weer een grote soorten rijkheid hebben.

Het is de enorme invloed van de huidige paar generaties op de generaties voor de komende honderden jaren waar ik me zorgen over maak. Ik gun mijn kleinkinderen dat ook zij kunnen genieten van het wonderlijke Great Barrier Reef, van de soorten rijkheid die wij nu mogen aanschouwen en van een betrouwbare voedselvoorziening in een stabiele samenleving. Zoals het er nu voorstaat gaat dit knap lastig worden.

quote:
Wel interessant dat men uit proxies heeft gevonden dat 8000 jaar geleden de poolkap ook waarschijnlijk een keer verdwenen is geweest. Dat brengt me meteen bij het volgende punt de ijsbeer soort is ook al veel ouder dan 8000 jaar dus die soort zal het heus wel overleven, of wij moeten als mensheid zijnde ook teveel van het andere voedsel voor hun neus weggepikt hebben.
De Groenlandse ijskap is zeker 400.000 jaar oud en de ijskappen op sommige eilanden in de Canadese Archipelligo hebben het HCO ook overleefd. Daar hebben kleine populaties ijsberen hun heil moeten zoeken. Dat geeft ze ook in het antropogene tijdperk hoop maar in tegenstelling tot 8000 jaar geleden zijn er nu meer bedreigingen dan het klimaat alleen. Millieuvervuiling, voedselconcurrentie door de mens, jacht, exotische dieren (o.a. honden) en de optie dat over enkele honderden jaren de complete Groendlandse ijskap verdwenen is zijn multipliers in de uitdaging voor de overleving van de soort.
  donderdag 20 september 2012 @ 16:30:27 #8
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_117029054
Inderdaad, hebben de septici toch een keer gelijk: de modellen zijn nog niet goed genoeg om de veranderingen in de Arctische oceaan te reproduceren. Maar je zal ze er zelden over horen want de veranderingen gaan sneller dan de modellen aangeven. Was het anderom geweest, nou dan hadden we het elke dag moeten aanhoren. :X

Hoe dan ook, modellen worden beter, de nieuwste modellen die voor het komende IPCC rapport gebruikt gaan worden reporduceren de ijsbedekking beter maar nog steeds niet goed.
pi_117034670
En omdat het spectaculaire Arctische ijs extent minimum media aandacht begint te krijgen zullen de septici hard proberen de aandacht af te leiden naar de marginaal toegenomen Antarctische zeeijs te richten met de onderliggende boodschap er niks aan de hand is. Pure onzin natuurlijk.

Let maar eens op.
pi_117035474
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2012 19:13 schreef cynicus het volgende:
En omdat het spectaculaire Arctische ijs extent minimum media aandacht begint te krijgen zullen de septici hard proberen de aandacht af te leiden naar de marginaal toegenomen Antarctische zeeijs te richten met de onderliggende boodschap er niks aan de hand is. Pure onzin natuurlijk.

Let maar eens op.
Ha ha, ik zat net zo'n stuk te lezen, dus je hebt helemaal gelijk.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_117041762
Ha!

Rest mij alleen de vraag, waarom lees je in vredesnaam een artikel op die idiote site? Daar ga je niks leren behalve hoe bepaalde leden van de soort homo sapiens aan psychologische problemen leiden...
pi_117042615
quote:
2s.gif Op donderdag 20 september 2012 21:19 schreef cynicus het volgende:
Ha!

Rest mij alleen de vraag, waarom lees je in vredesnaam een artikel op die idiote site? Daar ga je niks leren behalve hoe bepaalde leden van de soort homo sapiens aan psychologische problemen leiden...
Ik google dagelijks op bepaalde klimaattrefwoorden met de optie: "afgelopen 24 uur" en zo liep ik ook deze tegen het lijf, en toen ik tussendoor nog even hier keek had je net dat bericht geplaatst, (alsof je me betrapt had). ;)

om het goed te maken, en ontopic te blijven: Glacier suffers one of the highest shrinkages on record

[ Bericht 12% gewijzigd door barthol op 20-09-2012 21:46:55 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
  vrijdag 21 september 2012 @ 10:24:44 #14
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_117056497
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2012 10:24 schreef Drugshond het volgende:
Over 50 jr rip.
In het wild misschien wel, maar we zullen er wel genoeg als curiositeit in de dierentuinen behouden.

Over 50 jaar ben ik ook 92 dus waarschijnlijk ook wel rip :D
pi_117058813
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2012 10:24 schreef Drugshond het volgende:
Over 50 jr rip.
Ik snap 'm niet. Denk je dat over 50jr geen sneeuw en ijs meer voorkomt?
pi_117059264
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2012 12:02 schreef cynicus het volgende:

[..]

Ik snap 'm niet. Denk je dat over 50jr geen sneeuw en ijs meer voorkomt?
Het nummer gaat over ijsberen en hij verwacht volgens mij dat die diersoort over 50 jaar door ons toedoen/ de klimaat verandering / nog meer factoren wel eens in het wild uitgestorven zou kunnen zijn. ;)
pi_117059613
Geen geluid hier, dan heb je dat, maar 'Eisbšr' in de titel, had het kunnen weten... ;)
pi_117118951

A powerful storm wreaked havoc on the Arctic sea ice cover in August 2012. This visualization shows the strength and direction of the winds and their impact on the ice: the red vectors represent the fastest winds, while blue vectors stand for slower winds. According to NSIDC, the storm sped up the loss of the thin ice that appears to have been already on the verge of melting completely.Video credit: NASA.
pi_117264496
quote:
Groenlands ijs creŽert recordaantal aardbevingen
Het snelle afsmelten van de ijskap boven Groenland veroorzaakt steeds meer aardbevingen die over de hele wereld gemeten kunnen worden. Alles wijst erop dat 2012 een recordjaar voor dergelijke 'ijsbevingen' zal worden.

De enorme gletsjers die van het binnenland van Groenland de zee in schuiven, doen dat in een steeds hoger tempo. Daardoor zijn er ook meer breuken en barsten die aardbevingen veroorzaken. De bevingen zijn niet zwaar genoeg om schade toe te brengen, maar ze zijn wel krachtig genoeg om wereldwijd door seismologische apparatuur opgepikt te worden.

Onderzoekers van de Columbia-universiteit in New York brachten de bevingen van de voorbije jaren in kaart. In het Amerikaanse vaktijdschrift Journal of Geophysical Research komen ze tot de conclusie dat de bevingen zich verplaatsen, van het warmere zuiden van het land naar het koudere noorden.

Recordjaar
Dat wijst erop dat het snelle afsmelten van de ijskap ook in het noorden van Groenland plaatsvindt. Tussen 2000 en 2010 werden er bijvoorbeeld 66 bevingen geteld in het barre noordwesten van Groenland, terwijl ze in de decennia daarvoor nauwelijks voorkwamen.

De publicatie in het Journal of Geophyiscal Research beperkte zich tot de periode tussen 1993 en 2010, maar de wetenschappers hielden ook daarna de stand bij. Uit hun onderzoek blijkt dat 2012 naar alle waarschijnlijkheid een recordjaar wordt voor de 'ijsbevingen'. Vorig jaar werd het tweede hoogste aantal sinds het recordjaar 2005 opgetekend, en nu al wijst alles erop dat 2012 het record van 2005 zal verbreken.
pi_117342493
Fok! frontpage veranderd steeds meer in de uitvalsbasis van de Tea Party in Nederland. Zelfs posts die vrijwel alleen maar wetenschappelijke literatuur bevatten krijgen de nodige minpunten van de ontkennertjes. }:|

Die modelstudie uit 1980, van o.a. grondlegger van de moderne weer/klimaat modellen Manabe, is gewoonweg bijzonder. Puur op basis van bekende fysica exact voorspellen wat er decennia later gebeurt, ik blijf het knap vinden met de techniek van toen.
  maandag 8 oktober 2012 @ 19:50:29 #22
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_117744916
TOENAME ZEE-IJS IN DE ANTARCTISCHE WATEREN

De oppervlakte zee-ijs in de Antarctische wateren neemt de afgelopen decennia eerder (licht) toe dan af. De trend voor de maand september, wanneer de oppervlakte zee-ijs (op het eind van de Antarctische winter) doorgaans het grootst is, bedraagt circa +0,9 procent per decade: dat is net iets boven het statistisch significante niveau. Op jaarbasis bedraagt de trend +16.000 km≤. Ondertussen neemt de oppervlakte zee-ijs in het Noordpoolgebied gedurende het zomersmeltseizoen drastisch af: jaarlijks gemiddeld met ruim 91.000 km≤ af.

De vergroting van de oppervlakte zee-ijs gedurende de Antarctische winter lijkt op het eerste gezicht nogal bijzonder: uit diverse klimatologische studies blijkt namelijk dat de mondiale opwarming ook Antarctica niet onberoerd laat. Debet aan de opwarming van de Antarctische diepvries is het warmer worden van de Pacific (Stille Oceaan) en een versterking van de circumpolaire windgordel ter hoogte van Antarctica. 'Pacific warming’ en een ijskoude stratosfeer (denk aan het gat in de ozonlaag) hebben een versterkend effect op de circumpolaire winden. Die zijn de afgelopen decennia sterker geworden en ‘blazen’ het zee-ijs verder weg. Dat gebeurt hoofdzakelijk in de Ross Sea en de zuidelijke Indische Oceaan. In die wateren is volgens onderzoek (Stammerjohn et al., 2012) sprake van een significante toename van het zee-ijs. Rond het Antarctisch schiereiland is vanwege de uit het noorden waaiende geen toename maar een duidelijke afname van de oppervlakte zee-ijs waarneembaar.

Jan Visser
To grab and hold
  Moderator maandag 15 oktober 2012 @ 16:22:56 #23
8781 crew  Frutsel
pi_118002221
quote:
NASA gaat enorme scheur onderzoeken
De NASA gaat op Antarctica de enorme scheur onderzoeken die vorig jaar in de Pine Island-gletsjer is ontdekt. Het doet dat door met een vliegtuig urenlang boven het gebied te vliegen.

De NASA heeft de scheur in de Pine Island-gletsjer, aan de westelijke rand van Antarctica, vorig jaar ontdekt toen onderzoekers met een vliegtuig over het gebied vlogen. De 29 kilometer lange scheur is zo groot geworden dat een enorme ijsberg van 880 vierkante kilometer dreigt af te breken.

Of dat ook gebeurt, wil NASA nu nagaan in zijn vierde campagne van Operation IceBridge. De eerste vlucht van de nieuwe campagne vond vrijdag plaats en duurde elf uur. Tot midden november gaat een DC8-toestel vanaf Punta Arenas, in het uiterste zuiden van Chili, vluchten uitvoeren boven Antarctica.

IJsstromen
Behalve aan het snel veranderende ijs van de Pine Island-gletsjer besteden de onderzoekers aandacht aan ijsstromen die nog niet onderzocht werden. Een digitale camera aan boord van het vliegtuig maakt voortdurend hogeresolutiebeelden waarmee gedetailleerde kaarten kunnen worden gemaakt. Tegelijk meten allerlei instrumenten, die onder meer van laser- en radartechnologie gebruik maken, veranderingen in reliŽf, sneeuwdiepte, ijsdikte en waterholtes onder het ijs.

Het moet allemaal gegevens opleveren die een beter beeld geven van de mogelijke gevolgen van de klimaatverandering voor het zuidpoolgebied. De Antarctische ijskap bevat 90 procent van al het bevroren zoetwater op aarde. Het noordpoolijs bereikte dit jaar een minimumrecord, maar het zuidpoolijs groeit net wel.
pi_118014477
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_118030091
Deze week is weer een nieuw record gezet, na de vele nieuwe records dit jaar: Het oppervlak aan zeeijs op het noordelijk halfrond bereikte de laagste waarde ooit (sinds eind jaren '70), ruim 2,5 miljoen vierkante kilometer minder dan het gemiddelde ijsoppervlak over de periode 1979-2008.

6a0133f03a1e37970b017d3cba9c27970c-800wi
pi_118030542
Waarom ligt het minimum eigenlijk bij dag 300? Er lijkt een consistente afval te zijn rond midden/eind oktober, maar ik kan er geen verklaring voor vinden. Iemand een idee?
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
  Moderator woensdag 24 oktober 2012 @ 09:34:42 #27
8781 crew  Frutsel
pi_118364047
Landingsbaan op de Zuidpool smelt weg

Op de Zuidpool doet zich een wel heel bijzonder probleem voor. Als het zo doorgaat is de landingsbaan namelijk op een bepaald moment verdwenen. Reden: hij smelt weg!

Omdat de huidige baan door opwarming van de aarde smelt, moet AustraliŽ op zoek naar een nieuwe landingsbaan voor vliegtuigen bij drie bases op de Zuidpool.

De zogeheten Wilkins Runway is in het ijs uitgehakt voor vele miljoenen euro's. Vliegtuigen kunnen er nu alleen landen als het minstens 5 graden vriest. Maar dat komt steeds minder vaak voor.

In plaats van de 20 geplande landingen, waren er slechts twee in het seizoen 2010/11 en vier in de vorige periode. "De stijgende temperatuur maakt het steeds lastiger om de baan in de toekomst te gebruiken'', zegt directeur Tony Fleming van de Australische pooldienst.

2 graden warmer
Een alternatieve plaats is de ijsvrije plek Vestfold Hills bij Davis. De Zuidpool is de laatste 50 jaar 2 graden warmer geworden, ruwweg drie maal zo veel als het wereldwijde gemiddelde.

Bron: BNR
pi_119326349
Nieuws van het Arctische front, ditmaal over de dreiging van massaal smeltend methaanijs:

pi_119327467
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 21:59 schreef cynicus het volgende:
Nieuws van het Arctische front, ditmaal over de dreiging van massaal smeltend methaanijs:

Ik had hem uiteraard al gezien, (ook nog met de gedachte gespeeld om hem hier te plaatsen, want het is toch wel een belangrijke vid)

Ik herinner me uit mijn hoofd die opmerking van Natalia Shakhova:
"We do not like what we see there, we absolutely do not like!"

Dat sprak me erg aan, Hoe ze het zei zegt veel over de ernst van de zaak. In elk geval hoe ernstig zij het zelf inschatte.

--

Overigens op sciencedaily.com nieuws over het Himalaya-gletsjer front met het artikel:
Himalayan Glaciers Will Shrink by Almost 10 Percent, Even If Temperatures Hold Steady
Dat gaat over een onderzoek naar die gletsjers in Bhutan van professor Summer Rupper , gepubliceerd in Geophysical Research Letters

kort fragment eruit
quote:
Rupper's most conservative findings indicate that even if climate remained steady, almost 10 percent of Bhutan's glaciers would vanish within the next few decades. What's more, the amount of melt water coming off these glaciers could drop by 30 percent.


[ Bericht 12% gewijzigd door barthol op 17-11-2012 22:48:02 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
  Moderator maandag 3 december 2012 @ 09:40:00 #31
8781 crew  Frutsel
pi_119870543
quote:
Groenland verliest vijf keer sneller ijs dan in jaren 90
Een studie van een internationaal team van onderzoekers heeft onthuld dat Groenland vijf keer sneller ijs verliest dan in de jaren 90. Verder zegt de studie dat er de voorbije 20 jaar meer dan 4 triljoen ton ijs van Groenland en Antarctica gesmolten is, waardoor de zeespiegel al 11 mm gestegen is.

De studie, waarbij de grootste ijskappen ter wereld onderzocht werden, brengt de effecten van de opwarming van de aarde in kaart. Aan het onderzoek namen tientallen wetenschappers deel, die gebruik maakten van 10 satellietmissies. Het resultaat van het onderzoek is op zijn minst verontrustend.

Antarctica
Volgens de onderzoekers stelt deze studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Science, een einde aan de discussie of de ijsmassa van Antarctica groter of kleiner wordt. Volgens satellietgegevens komt er aan het oostelijke deel van Antarctica wat ijs bij, maar de rest van de ijskap verliest twee keer zo veel ijs.

Andrew Shepherd van de universiteit van Leeds zegt dat de schattingen de meest betrouwbare zijn tot op de dag van vandaag. "We kunnen nu met zekerheid zeggen dat zowel Groenland als Antarctica massa verliezen naarmate de temperatuur blijft stijgen", aldus Shepherd.

Zeespiegel
De zeespiegel is door het smeltijs de laatste 20 jaar 11mm gestegen. Nog een andere conclusie van de studie is dat Groenland vijf keer sneller ijs verliest dan in de jaren 90.
pi_119879038
Even een klein puntje van kritiek wat betreft de berichtgeving van hln.be in de bovenstaande quote.

Er is geschreven:
" Verder zegt de studie dat er de voorbije 20 jaar meer dan 4 triljoen ton ijs van Groenland en Antarctica gesmolten is, waardoor de zeespiegel al 11 mm gestegen is."

De Engelstalige publicaties hadden het over "4 trillion ton"....
maar dat is niet letterlijk te vertalen met "4 triljoen", het moet met "4 biljoen" vertaald worden.
Het gaat over een 412, een 4 met 12 nullen.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_119880568
Altijd lastig die eenheden en nieuws is commercie tegenwoordig. Kritische lezers niet gewenst ;)
pi_119993456
Een nieuwe Arctic Report Card is gister gepubliceerd.

Hoogtepunten:
quote:
Snow cover: A new record low snow extent for the Northern Hemisphere was set in June 2012, and a new record low was reached in May over Eurasia.

Sea ice: Minimum Arctic sea ice extent in September 2012 set a new all-time record low.

Greenland ice sheet: There was a rare, nearly ice sheet-wide melt event on the Greenland ice sheet in July, covering about 97 percent of the ice sheet on a single day.

Vegetation: The tundra is getting greener and there’s more above-ground growth. During the period of 2003-2010, the length of the growing season increased through much of the Arctic.

Wildlife & food chain: In northernmost Europe, the Arctic fox is close to extinction and vulnerable to the encroaching Red fox. Massive phytoplankton blooms below the summer sea ice suggest that earlier estimates of biological production at the bottom of the marine food chain may have been ten times lower than was occurring.

Ocean: Sea surface temperatures in summer continue to be warmer than the long-term average at the growing ice-free margins, while upper ocean temperature and salinity show significant interannual variability with no clear trends.

Weather: Most of the notable weather activity in fall and winter occurred in the sub-Arctic due to a strong positive North Atlantic Oscillation, expressed as the atmospheric pressure difference between weather stations in the Azores and Iceland. There were three extreme weather events including an unusual cold spell in late January to early February 2012 across Eurasia, and two record storms characterized by very low central pressures and strong winds near western Alaska in November 2011 and north of Alaska in August 2012.
(Bron)
  maandag 24 december 2012 @ 16:51:06 #36
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_120723254
Zuidpool warmt veel sneller op, 2013 wordt warmste jaar in eeuwen

De Zuidpool warmt bijna twee keer zo snel op als gedacht, zo blijkt uit een nieuwe analyse van Amerikaanse onderzoekers. Voor het eerst vonden zij bewijzen voor opwarming tijdens de zomermaanden, wat tot meer smeltijs en een stijgende zeespiegel kan leiden.

De metingen laten een stijging zien van 2,4 graden tussen 1958 en 2010. Onderzoeker Andrew Monaghan zegt op de website van de BBC dat de meetresultaten ťťn van de sterkste signalen zijn van de opwarming van de aarde. 'Het feit dat temperaturen in de zomer stijgen, betekent dat de WAIS (West Antarctic ice sheet) niet alleen van onderaf smelt zoals we tot nu toe weten, maar in de toekomst ook aan de bovenkant zal gaan smelten.'

De onderzoekers beweren dat de opwarming het gevolg is van andere weer- en windpatronen die afkomstig zijn van de Stille Oceaan. Of de opwarming wordt veroorzaakt door menselijk handelen, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. 'Deze plek kent zeer gevarieerd weer - soms door invloeden van mensen en soms niet. Het is prematuur om die vraag nu te beantwoorden,' zei onderzoeker David Bromwich.

2013 warmer dan ooit
Het Britse weeinstituut Met Office kwam vorige week met de voorspelling dat 2013 wel eens het warmste jaar kan worden sinds de weerkundigen de temperaturen bijhouden. De schatting is dat het komend jaar wereldwijd gemiddeld 0.57 graden Celsius warmer wordt dan het lange termijngemiddelde (1961-1990). Dat wil overigens niet zeggen dat het overal op aarde warmer wordt, benadrukt een wetenschapper van het Met Office.

trouw
To grab and hold
pi_120724482
quote:
2s.gif Op maandag 24 december 2012 16:51 schreef aloa het volgende:
Zuidpool warmt veel sneller op, 2013 wordt warmste jaar in eeuwen

De Zuidpool warmt bijna twee keer zo snel op als gedacht, zo blijkt uit een nieuwe analyse van Amerikaanse onderzoekers. Voor het eerst vonden zij bewijzen voor opwarming tijdens de zomermaanden, wat tot meer smeltijs en een stijgende zeespiegel kan leiden.
[..]
En het commentaar van een van de auteurs van een vergelijkbare studie uit 2009 die de halve klimaatontkenwereld over zich heen kregen met hun conclusie dat West-Antarctica ook opwarmt. Maar waarvan de conclusies nu bevestigd zijn door een onafhankelijke studie (zowel in auteurs, als deels meetlocaties en methoden).
pi_121756380
Een uitgebreide special in de NRC over Antarctica vandaag. 8 pagina's over Antarctica! wow :)
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
  zondag 27 januari 2013 @ 13:28:58 #39
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_122109590
Nederlandse afvaardiging aangekomen op Zuidpool

ROTHERA - Een Nederlandse afvaardiging is alsnog aangekomen op de Zuidpool. Daar wordt zondag het eerste Nederlandse onderzoekslaboratorium op Antarctica geopend.

De groep strandde onderweg in Chili en liep daar twee dagen vertraging op, omdat het op de Zuidpool te hard waaide om te kunnen vliegen.
Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek zondag gezegd.
In de delegatie zitten vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zij worden vergezeld door een aantal journalisten.

Vier containers
Het zogeheten Dirck Gerritszlaboratorium bestaat uit vier containers. Die heten Blijde Boodschap, Liefde, Geloof en Hoop.
Het laboratorium maakt deel uit van de Britse onderzoeksbasis Rothera, gevestigd op het minst onherbergzame deel van de Zuidpool. Het is er nu zomer. De temperaturen stijgen dan tot iets boven het vriespunt.
Het laboratorium zal enkele maanden per jaar, wanneer het weer het toelaat, worden bemand worden door ongeveer 15 Nederlandse wetenschappers. Die doen er onderzoek naar onder meer klimaatverandering. Er zitten ook Britse en andere buitenlandse onderzoekers. In de zomer zijn dat er ongeveer 100, in de winter zo'n 20.

nu.nl
To grab and hold
  zondag 27 januari 2013 @ 14:01:11 #40
104963 ETA
European Travel Author
pi_122111028
quote:
2s.gif Op zondag 27 januari 2013 13:28 schreef aloa het volgende:
Nederlandse afvaardiging aangekomen op Zuidpool

ROTHERA - Een Nederlandse afvaardiging is alsnog aangekomen op de Zuidpool. Daar wordt zondag het eerste Nederlandse onderzoekslaboratorium op Antarctica geopend.

De groep strandde onderweg in Chili en liep daar twee dagen vertraging op, omdat het op de Zuidpool te hard waaide om te kunnen vliegen.
Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek zondag gezegd.
In de delegatie zitten vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zij worden vergezeld door een aantal journalisten.

Vier containers
Het zogeheten Dirck Gerritszlaboratorium bestaat uit vier containers. Die heten Blijde Boodschap, Liefde, Geloof en Hoop.
Het laboratorium maakt deel uit van de Britse onderzoeksbasis Rothera, gevestigd op het minst onherbergzame deel van de Zuidpool. Het is er nu zomer. De temperaturen stijgen dan tot iets boven het vriespunt.
Het laboratorium zal enkele maanden per jaar, wanneer het weer het toelaat, worden bemand worden door ongeveer 15 Nederlandse wetenschappers. Die doen er onderzoek naar onder meer klimaatverandering. Er zitten ook Britse en andere buitenlandse onderzoekers. In de zomer zijn dat er ongeveer 100, in de winter zo'n 20.

nu.nl
mooi, hebben we eindelijk een onderzoeksstation bij de beide polen :)
Totaal Travel 04-19: 136 vliegtickets, 57 landen, 6 continenten, 882 reisdagen, 155.338 foto's
Mijn reisfotos!
  maandag 18 februari 2013 @ 08:09:33 #41
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_123020649
Dunner noordpoolijs doet aantal algen toenemen


Doordat het noordpoolijs steeds dunner wordt, neemt de hoeveelheid algen in de regio sneller toe. Dat kan gevolgen hebben voor de opname van CO2.

Algen die onder zee-ijs hangen zijn op zich niet ongewoon. Maar tot nog toe waren die algen alleen gesignaleerd onder meerjarig, dik ijs. IJs dat minstens twee zomers overleeft. Vorig jaar ontdekten wetenschappers aan boord van het Duitse onderzoeksschip Polarstern algen onder jong, dun ijs. Ook de oceaanbodem was met algen bedekt. Volgens het Alfred Wegener-instituut (AWI) in Bremerhaven, dat de Polarstern gebruikt, is dit een nieuw bewijs dat de achteruitgang van het noordpoolijs het leven de regio grondig kan veranderen.

Minder meerjarig ijs

Als gevolg van de klimaatwijziging smelt het noordpoolijs steeds sneller. De ijsoppervlakte wordt kleiner, en het ijs wordt minder dik. De hoeveelheid meerjarig ijs is de laatste dertig jaar elke winter geslonken, stelde de NASA vast. Het vermoeden is groot dat het dunnere ijs steeds meer licht doorlaat en daardoor nieuw onderzees leven mogelijk maakt. De algen onder het jonge ijs vriezen ook niet meer vast, waardoor ze na verloop van tijd naar de bodem zakken, denken de wetenschappers.

Het veranderende leven in de Noordelijke IJszee kan gevolgen hebben voor de CO2-opname. Meer plankton en meer algen kunnen meer CO2 uit de lucht halen. Maar of dat ook zo zal gebeuren, daarover durven de wetenschappers nog geen uitspraken over te doen. Vorig jaar heeft de achteruitgang van het noordpoolijs alle records gebroken. In september 2012 is de ijsoppervlakte tot een historisch minimum gekrompen.

Warme zomermaanden


Het jongere, dunnere ijs, dat elke winter gevormd wordt, is steeds minder bestand tegen de warmere zomermaanden. Het oudste en dikste ijs overleeft de zomer normaal. Als ook dat meerjarige ijs verdwijnt, wordt het ijs in de Noordelijke IJszee nog kwetsbaarder tijdens de zomer.

hln
To grab and hold
  maandag 18 februari 2013 @ 08:24:38 #42
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_123020766
BREAKING WEATHER: verontrustende afname van het volume van het zee-ijs in het Noordpoolgebied.

De verontrustende afname van de oppervlakte van het zee-ijs in het Noordpoolgebied wordt beschouwd als een van de belangrijkste indicatoren van het fenomeen ‘global warming’. Minder aandacht maar minstens zo belangrijk is er voor het volume, zeg maar de dikte van het zee-ijs. Uit recente studies, uitgevoerd door onder meer het Polar Science Center van de universiteit van Washington in het kader van het programma PIOMAS (Pan-Arctic Ice Ocean Modeling and Assimilation System), blijkt dat het volume in de herfst de afgelopen 10 jaar met meer dan 30 procent is afgenomen. Een Brits onderzoeksteam kwam enkele dagen geleden naar buiten met het verontrustende nieuw dat het volume tussen 2003 en 2013 in de herfst met 36 en in de winter met 9 procent is gedaald. Van 2003 tot en met 2008 bedroeg het volume in de herfst gemiddeld 11,900 km≥: van 2010 naar 2012 is het volume gemiddeld slechts 7,600 km≥. Voor de winter zijn deze cijfers: 2003-2008 gemiddeld 16,300 km≥ en 2010-2012 14,800 km≥.

Uit de met zeer geavanceerde instrumenten aan boord van satellieten verkregen data, komt naar voren dat het dikste zee-ijs ten noorden van de Canadese eilanden, noord van Groenland en ten noordoosten van Spitsbergen nauwelijks meer verschilt met het ijsvolume elders in het Noordpoolgebied. In vergelijking met de jaren tachtig van de vorige eeuw is in het Noordpoolgebied nu nog maar een vijfde van het volume van het zee-ijs over.

JanVisser

De grafiek, samengesteld door Andy Lee Robinson, toont het minimale zee-ijs volume in het Noordpoolgebied tussen 1979 en 2012.

Janvissersweer-VolumeZee-ijs.jpg
To grab and hold
pi_123750459
De Canadian Arctic Glaciers zijn gedoemd:
quote:
The glaciers of the Canadian Arctic Archipelago will undergo a dramatic retreat this century if warming projections hold true.

A new study suggests the region's ice fields could lose perhaps as much as a fifth of their volume.

Such a melt would add 3.5cm to the height of the world's oceans. Only the ice of Greenland and Antarctica is expected to contribute more.

The assessment is reported in the Geophysical Research Letters journal.

"This is a very important part of the world where there has already been a lot of change," said lead author Jan Lenearts from Utrecht University, Netherlands.

"And it is all the more important that we talk about it because it has been somewhat overshadowed by all the news of Greenland and Antarctica," he told BBC News.

The Canadian Arctic Archipelago is a vast area, comprising some 36,000 islands.

Being so far north, much of region - some 146,000 square km - is covered by glaciers and ice caps (a type of ice field where glaciers flow off in many directions).

Current data indicates all this ice is already thinning at a rapid rate. Gravity measurements from space suggest the annual loss since 2003 has been running at about 70 billion tonnes, and it is accelerating.

With snowfall reasonably constant over the period, it appears that melt as a result of the 1-2-degree rise in air temperatures has tipped the ice out of balance.

Arctic amplification
Dr Lenearts' team wanted to understand how this retreat might progress in the decades ahead if the warming continues.

They developed a climate computer model for the archipelago that was based on a mid-range temperature projection being used for a big upcoming UN global-climate report - the 5th Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

First of all, they ran the model backwards to check that it could accurately recreate conditions seen in the region since the 1960s.

They then ran it forwards to simulate the possible shrinking and growth of glaciers right up to 2100.

What they found was that the annual ice loss by this date would be running at about 145 billion tonnes, with the north of the archipelago, on and around the likes of Ellesmere Island, experiencing the greatest retreat.

Added to the general atmospheric warming in the region, the researchers also describe an amplification process whereby reduced snow cover on the surrounding tundra and less sea-ice in the Arctic Ocean push up temperatures still further.

This is a consequence of darker surfaces absorbing more heat from the Sun rather than reflecting it back out into space.

"What we find is that the processes that are currently ongoing will actually continue and be re-enforced, so the mass loss will increase in time," said Dr Lenearts.

"Our model estimates that in 2100, we have lost about 20% of the volume of Canadian Arctic Archipelago glaciers, which is a really large amount. It is equivalent to 3.5cm of global sea-level rise."

Similar systems
The Utrecht study was funded by the European Union's Ice2Sea project, which aims to tie down some of the major uncertainties that surround the possible contribution to ocean rise from melting in Earth's cryosphere.

Ice2Sea's project leader is Prof David Vaughan from the British Antarctic Survey.

He said the Canadian Arctic Archipelago was an important region for study because it was not very well mapped, was already experiencing major change and because in some places the ice had "its toes in the water", which meant it was subject to both atmospheric and ocean impacts.

"We've got similar systems in Alaska, in Svalbard, in Patagonia and the Russian high Arctic, and we really need to understand them better," he told BBC News.
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21699115
_66249631_jan2_devonisland_alexgardner.jpg
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123752467
Klinkt interessant, artikel maar eens gaan zoeken.
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
pi_123755112
Het is straks waarschijnlijk ook in alle populaire media te lezen _O-

:) Hij zit al de hele dag aan de telefoon :D
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123779801
quote:
7s.gif Op donderdag 7 maart 2013 18:20 schreef Norrage het volgende:
Het is straks waarschijnlijk ook in alle populaire media te lezen _O-

:) Hij zit al de hele dag aan de telefoon :D
Al zal d'r bij sommige media de nodige spin aan gegeven worden (ik denk daarbij aan Elsevier en Simon Roosendaal).

In het begin van deze video geeft Stephen Schneider een paar grappige voorbeelden van hoe de media soms een wetenschappelijk verhaal compleet verdraait. Bijvoorbeeld hoe betere klimaatmodellen voorspelden dat een kernoorlog het weer op aarde in een soort semi-permanente herfst zou veranderen, waarop een krant schreef: "nucleaire winter, niet zo erg" enz. Zeer het kijken waard!

pi_123780033
Die reacties ook op dat artikel in media als Nu.nl en powned _O- je zou er voor de grap eens een artikel over moeten schrijven, wat voor achterlijke reacties er op komen _O-
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123780253
Ja, ik heb ze bij nu.nl gezien. De ontkennertjes draaien zich weer in alle bochten om de realiteit maar niet onder ogen te hoeven zien. Powned is te triest, daar kom ik niet eens meer.
pi_123780430
Dit soort reacties _O-

quote:
Eind deze eeuw? Da 's nog 87 jaar. Kan een hoop in gebeuren. Een heel mensenleven bijvoorbeeld. Het gaat hier straks ook weer vriezen, terwijl het eind van de maand alweer zomertijd is.
quote:
Echt gelul in de ruimte dit soort uitspraken is alleen maar bedoeld om weer iets te verzinnen om geld uit onze zakken te plukken , 3,5 cm aan het eind van deze eeuw dan lig ik al 3 meter onderde grond heb ik nog een prive zwembad ook
Het is gewoon zielig dat wij verplicht zijn in deze samenleving te moeten leven, dat dit soort mensen rondlopen :(
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123780807
Tja, de meeste mensen weten niet waarover ze praten maar hebben wel een mening, gevoed door gevoelens en levensovertuiging. Maarja, dat is niet de manier waarop wetenschap bedreven wordt.

Psychologen genereren tegenwoordig hun eigen data door een artikel te publiceren over hoe mensen samenzwering menen te zien en dat gebruiken om wetenschappelijke kennis te kunnen ontkennen. De vele reacties met samenzweringstheorien op dat artikel op diverse blogs leverde weer genoeg data op voor een vervolg artikel. Toch grappig hoe dat werkt, een soort vruchtbare ongedwongen en ongewilde samenwerking tussen tegenpolen ofzo. :)

quote:
Conspiracist ideation has been repeatedly implicated in the rejection of scientific propositions, although empirical evidence to date has been sparse. A recent study involving visitors to climate blogs found that conspiracist ideation was associated with the rejection of climate science and the rejection of other scientific propositions such as the link between lung cancer and smoking, and between HIV and AIDS (Lewandowsky, Oberauer, & Gignac, in press; LOG12 from here on). This article analyzes the response of the climate blogosphere to the publication of LOG12. We identify and trace the hypotheses that emerged in response to LOG12 and that questioned the validity of the paper's conclusions. Using established criteria to identify conspiracist ideation, we show that many of the hypotheses exhibited conspiratorial content and counterfactual thinking. For example, whereas hypotheses were initially narrowly focused on LOG12, some ultimately grew in scope to include actors beyond the authors of LOG12, such as university executives, a media organization, and the Australian government. The overall pattern of the blogosphere's response to LOG12 illustrates the possible role of conspiracist ideation in the rejection of science, although alternative scholarly interpretations may be advanced in the future.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')