abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_216204080
Meer sneeuwval in Noordpoolgebied door opwarming

Terwijl in Nederland de sneeuwval afneemt, is dat in het hoge Noorden juist andersom: daar valt door de hogere temperaturen meer neerslag, meestal in de vorm van sneeuw.

Temperatuur en sneeuwval

De invloed van temperatuur op sneeuwval kent twee, tegengestelde, aspecten. Ten eerste is het natuurlijk zo dat hoe warmer de lucht is, hoe meer sneeuwval overgaat in regen. Dit effect speelt vooral bij temperaturen rondom 0 °C een belangrijke rol. Bij lagere temperaturen is echter een ander effect van belang, namelijk het gegeven dat warmere lucht meer waterdamp kan bevatten, en koudere lucht minder. Dit effect wordt weergegeven met de Clausius-Clapeyron relatie, die aangeeft dat elke graad opwarming overeenkomt met een 7% toename in de hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten. Meer waterdamp in de lucht gaat in het algemeen gepaard met meer neerslag, wat bij temperaturen ver onder nul betekent dat opwarming meer sneeuwval tot gevolg zal hebben. Beide effecten zijn schematisch weergegeven in afbeelding 1. Daarin is te zien dat de maximaal mogelijke sneeuwval het hoogst is bij temperaturen van enkele graden onder nul.

Geografische verdeling van sneeuwval
De temperaturen in het noordpoolgebied variëren nogal. In Siberië kan het 's winters -70 °C worden, maar in veel maritieme gebieden blijft het rond of net onder het vriespunt. In andere jaargetijden is het minder koud, tot soms temperaturen ver boven nul in de zomer. De neerslag in het noordpoolgebied bestaat dus uit een combinatie van regen en sneeuw, afhankelijk van de temperatuur. Als alle gebieden en seizoenen tezamen worden beschouwd dan blijkt dat er vooralsnog veel regio's zijn waar de temperaturen, vooral 's winters, ver onder nul blijven, en dit zijn de gebieden waar verdere opwarming juist tot meer sneeuwval zal leiden.

Sneeuwval in de toekomst

Hoe zal de sneeuwval zich in de toekomst ontwikkelen? Daarvoor hebben we klimaatmodellen nodig. Toekomstscenario's, berekend met klimaatmodellen, laten voor het gehele noordpoolgebied vooralsnog een kleine toename in totale sneeuwval zien, waarbij het maximum rond het jaar 2035 zal worden bereikt (afbeelding 2). Daarna komen bij doorgaande opwarming de temperaturen over grotere gebieden dichter bij 0 °C, wat zal leiden tot een afname in de totale hoeveelheid sneeuwval.

Kortom, hoe paradoxaal het ook klinkt, een verdere opwarming zal vooralsnog leiden tot gemiddeld meer sneeuwval op hoge breedtegraden. In Nederland zijn de winters echter zo mild dat sneeuwval alleen maar verder zal afnemen en ook minder vaak zal voorkomen. Uitschieters in de hoeveelheid sneeuwval, zowel naar boven als naar beneden, blijven natuurlijk mogelijk, zowel bij ons als elders.

https://www.knmi.nl/over-(...)kt-toename-sneeuwval
v
pi_216277731
Alleen in 2017 en 2018 lag er minder ijs dan dit jaar (op deze datum).

quote:
Extent 12-Jan is 12,431,833 km2,
an increase in extent of 31,914 km2
which is 7,505 km2 less than the 10 year 5 day running average of 39,419 km2
v
pi_216328360
Het ijs in het noordpoolgebied blijft ver achter dat van voorgaande jaren. Alleen in het jaar 2017 lag er nog minder ijs dan nu het geval is.
De omvang op 16 januari is 12.573.701 km2.



v
pi_216333116
Over ongeveer vijf tot zes weken wordt verwacht dat het minimum van het smeltende ijs op Antarctica zal worden bereikt. Tot nu toe staat dit jaar op de elfde plaats van de jaren met de laagste hoeveelheden ijs. De gemiddelde resterende smelt (van de laatste 10 jaar) zou in februari 2025 een minimum van 1,55 miljoen km² aan zee-ijs opleveren, 0,49 miljoen km² boven het recordminimum van 1,06 miljoen km² in 2023, wat het 8e laagste zou zijn in de 47 jaar durende satellietregistratie.


v
  Moderator donderdag 23 januari 2025 @ 09:07:31 #105
8781 crew  Frutsel
pi_216720015
Het ijs in het arctisch gebied lijkt af te stevenen op een record minimum. Momenteel ligt er minder ijs dan voorgaande jaren.

quote:
Average remaining extent gain (of the last 10 years) would produce a maximum in March 2025 of 13.61 million km2, 0.27 million km2 below the March 2017 record low maximum of 13.88 million km2, which would be 1st lowest in the 47 year satellite record.

v
pi_216943613
Historisch weinig zee-ijs na opnieuw uitzonderlijk warme februari

De aanhoudende wereldwijde warmte is ook merkbaar aan de Noord- en de Zuidpool: daar werd historisch weinig zee-ijs gemeten, blijkt uit de nieuwste gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus.

Na de warmterecords van de afgelopen tijd vestigt februari weliswaar geen nieuw record, maar de maand gaat wel de boeken in als de op twee na warmste februari sinds het begin van de metingen.

13,36 graden Celsius was het wereldwijd gemiddeld in februari, wat 1,59 graad ligt boven het gemiddelde vóór de industriële revolutie, toen de mensheid op grote schaal fossiele brandstoffen ging verbranden. Daarmee ging februari dus opnieuw door de vaak genoemde 1,5 graad opwarming. In totaal gebeurde dat in de afgelopen twintig maanden negentien keer.

"Je ziet in feite dat de zeer warme periode waarin we zitten voortduurt", zegt KNMI-expert Bart Verheggen. "Ook deze maand zie je dat het fors warmer is dan het langetermijngemiddelde. Het is wereldwijd gewoon nog steeds heel erg warm. Tegelijkertijd zijn die twintig maanden klimatologisch natuurlijk niet zo heel lang, al is het wel een teken aan de wand: de langetermijnopwarming komt zo wel snel dichter bij de 1,5 graad."

"Als je kijkt naar die hele spaghetti aan lijntjes van de jaren hiervoor, over de periode voor 2023, dan zie je dat die echt heel ver beneden de huidige temperaturen ligt", gaat Verheggen verder. "We liggen gewoon dik een halve graad boven de bulk van de temperaturen in de laatste 30 jaar. Of we weer teruggaan naar de rest van die spaghetti, is nog maar de vraag. Er zijn namelijk ook tekenen dat de opwarming versnelt."

Net als in december en januari was het nog behoorlijk koud in een deel van Noord-Amerika. Daardoor zijn in delen van de Verenigde Staten en Canada juist temperaturen waargenomen die ónder het gemiddelde liggen.

"Februari 2025 zet de reeks records of bijna-records van de afgelopen twee jaar voort", reageert Samantha Burgess van Copernicus Climate Change Service. "Een van de gevolgen van een warmere wereld is smeltend zee-ijs." Ze wijst in dat kader ook op de recordlage en bijna-recordlage hoeveelheid zee-ijs die gemeten is bij de Noord- en Zuidpool.

De wereldwijde omvang van het zee-ijs, dus het ijs bij beide polen samen, bereikte volgens Copernicus begin februari een historisch dieptepunt. Ook gedurende de rest van de maand lag er minder ijs dan ten tijde van het vorige record, in februari 2023.

Bij de Noordpool, waar het nu hartje winter is en de hoeveelheid zee-ijs dus eigenlijk bijna maximaal is, lag 8 procent minder ijs dan gemiddeld in februari. Rond het einde van die maand zou de aangroei van het zee-ijs daar op zijn hoogtepunt moeten zijn. "Dat valt wel echt op. Het ligt nu ongeveer op zijn maximum, maar dat ligt echt fors beneden andere jaren", reageert Verheggen. "Het is recordlaag en het ligt ook duidelijk buiten de bandbreedte."

Aan de andere kant van de wereld, bij de Zuidpool, lag de omvang van het zee-ijs in februari 26 procent onder het gemiddelde. "Ook dat is echt een duidelijke afname. Dat was tot voor kort niet heel duidelijk te zien, maar je ziet nu wel echt dat het aan het afnemen is. Een aantal jaar geleden was dat nog niet het geval, dus dat is wel een veranderde trend", aldus Verheggen.

https://nos.nl/artikel/25(...)rlijk-warme-februari
v
pi_217021986
Rond deze tijd is zo ongeveer het maximum bereikt aan ijs in het noordpoolgebied. Kan nog wat langer doorgaan, maar veel zal er niet meer bij komen. Dit jaar zal eindigen op de eerste plek, als het gaat om laagste hoeveelheid ijs.





quote:
- Oppervlaktewinst op deze dag 19k, wat 9k meer is dan de gemiddelde winst op deze dag (van de laatste 10 jaar) van 10k.
- Oppervlaktewinst ten opzichte van het minimum op deze datum is 9.789k, wat 70k km2 is, 0,7% minder dan het 10-jarig gemiddelde van 9.858k.

- Oppervlakte staat op positie #1 in de satellietregistratie (#1=laagste), en dit jaar gedurende 44 dagen.

- Oppervlakte is 901 k MINDER dan 2024,
- Oppervlakte is 552 k MINDER dan 2023,
- Oppervlakte is 667 k MINDER dan 2022,
- Oppervlakte is 1.069 k MINDER dan 2020,
- Oppervlakte is 314 k MINDER dan 2016
- Oppervlakte is 365 k MINDER dan 2017
- Oppervlakte is 1.520 k MINDER dan het gemiddelde van de jaren 80
- Oppervlakte is 605 k MINDER dan het gemiddelde van de jaren 2010
v
pi_217060712
Daar bungelt het lijntje van 2025 helemaal alleen onderaan de grafiek (de lijntjes daarboven zijn die vanaf 1979 tot 2024).
De hoeveelheid ijs is nog iets toegenomen t.o.v. vorige post, maar niet genoeg om van die 1e plek te komen.



v
pi_217118493
Waar het duidelijk leek dat dit jaar een nieuw record zou gaan opleveren, wat minimum ijs betreft, is het ijs toch nog toegenomen en op een derde plek gekomen.

quote:
De gemiddelde resterende toename van de omvang (van de laatste 10 jaar) zou in maart 2025 een maximum opleveren van 13,73 miljoen km2, 0,15 miljoen km2 onder het recordlaagste maximum van 13,88 miljoen km2 in maart 2017, wat het op één na laagste zou zijn in de 47 jaar durende satellietregistratie.

https://forum.arctic-sea-ice.net/index.php/topic,4329.200.html


v
pi_217126410
En met de land gletsjers blijft het maar slechter gaan.

Klimaatorganisaties slaan alarm: veel smeltende gletsjers overleven 21ste eeuw niet
pi_217216010
Omvang noordpoolijs bereikt nieuw dieptepunt

Nog nooit lag er aan het einde van de winter zo weinig zee-ijs op de Noordpool als nu. Dat melden NASA en het Amerikaanse centrum voor sneeuw- en ijsdata NSIDC op grond van voorlopige cijfers. Het ijsoppervlak daalt gestaag sinds het begin van de metingen met satellieten eind jaren zeventig.

Ieder jaar in het midden van september is het zee-ijs op zijn dieptepunt. Naarmate het kouder wordt, begint het ijs weer aan te groeien. Om dan rond maart zijn maximale omvang te bereiken. Daarna begint de smelt weer.

Noordpoolgebied warmt op
Op 22 maart bereikte het noordpoolijs voor dit jaar zijn maximale omvang van 14,33 miljoen vierkante kilometer. Dat is minder dan het vorige dieptepunt in 2017. Over de periode van 1981 tot 2010 was de gemiddelde omvang van het noordpoolijs nog 15,64 miljoen vierkante kilometer.

Het laagterecord volgt op twee uitzonderlijk warme jaren. In 2024 was de planeet zelfs voor het eerst 1,5 graden Celsius warmer dan voor het begin van de industriële revolutie. De afgelopen tien jaar waren de tien warmste jaren sinds het begin van de metingen.

Het Noordpoolgebied warmt sneller op dan de rest van de wereld. Het verdwijnen van het ijs jaagt die opwarming aan. Donkere wateroppervlakken nemen meer energie op uit zonnestraling dan licht ijs. Het smelten van zee-ijs leidt niet tot zeespiegelstijging, in tegenstelling tot het smelten van ijskappen op land.

Minder en dunner ijs
Behalve de omvang zijn er meer veranderingen in het noordpoolijs. Zo is er steeds minder oud en dik ijs. Veruit het grootste deel van het ijs is dunner en maar één of twee jaar oud.

Het afnemen en dunner worden van het zee-ijs leidt ertoe dat het Noordpoolgebied steeds makkelijker toegankelijk wordt voor de scheepvaart. Geopolitiek is het gebied daardoor steeds interessanter. Recentelijk zei de Amerikaanse president Trump nog dat zijn land tientallen ijsbrekers wil kopen.

Begin februari constateerde de Europese klimaatdienst Copernicus al dat er mondiaal historisch weinig zee-ijs ligt. Copernicus keek zowel naar de Noordpool als de Zuidpool.

https://nos.nl/artikel/25(...)ikt-nieuw-dieptepunt
v
pi_218221029
Over 2 maanden gaat het ijs in het noordpoolgebied weer aangroeien. Momenteel ligt het ijs op de vijfde plek als het gaat om de minste hoeveelheid. Hoe de situatie in september is valt nog niet te zeggen, maar wel is duidelijk dat het rond de laagste hoeveelheid van het jaar 2012 zal eindigen. Op dit moment is er meer ijs dan in de jaren 2011, 2019, 2020 en 2021. De verwachting is dat het op de vierde plaats zal eindigen in de ranglijst van laagste ijsbedekking, maar deze voorspelling is nog lang geen zekerheid.

v
pi_218221618
Ik vind het altijd wel deprimerend als je kijkt naar de absolute verschillen. Er light nu 7,5 miljoen vierkante kilometer ijs, het gemiddelde van de jaren 80 rond deze tijd zo'n 10,3 miljoen, en jaren 80 zon 9,5 miljoen vierkante kilometer.
2,8 en 2 miljoen vierkante kilometer. Nederland past bijna 50x in 2 miljoen vierkante kilometer! En 2 miljoen vierkante kilometer is een gebied van zo'n 1000 bij 2000 km.
pi_218221888
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2025 17:12 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Ik vind het altijd wel deprimerend als je kijkt naar de absolute verschillen. Er light nu 7,5 miljoen vierkante kilometer ijs, het gemiddelde van de jaren 80 rond deze tijd zo'n 10,3 miljoen, en jaren 80 zon 9,5 miljoen vierkante kilometer.
2,8 en 2 miljoen vierkante kilometer. Nederland past bijna 50x in 2 miljoen vierkante kilometer! En 2 miljoen vierkante kilometer is een gebied van zo'n 1000 bij 2000 km.
Ik ook, zou meer aandacht moeten krijgen, maar ja we verdienen wat we krijgen als mensheid.
  dinsdag 15 juli 2025 @ 18:04:20 #116
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_218221943
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2025 17:56 schreef Adrie072 het volgende:

[..]
Ik ook, zou meer aandacht moeten krijgen, maar ja we verdienen wat we krijgen als mensheid.
Voornamelijk de generaties na ons. Wij gaan gewoon heerlijk 3x per jaar op vakantie. Fuck hun ja tog.
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?
pi_218221992
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2025 17:12 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Ik vind het altijd wel deprimerend als je kijkt naar de absolute verschillen. Er light nu 7,5 miljoen vierkante kilometer ijs, het gemiddelde van de jaren 80 rond deze tijd zo'n 10,3 miljoen, en jaren 80 zon 9,5 miljoen vierkante kilometer.
2,8 en 2 miljoen vierkante kilometer. Nederland past bijna 50x in 2 miljoen vierkante kilometer! En 2 miljoen vierkante kilometer is een gebied van zo'n 1000 bij 2000 km.
Toevallig ook net de oppervlakte die we wereldwijd nodig hebben om vol te leggen met zonnecellen om de gehele wereldenergiebehoefte te maken.
pi_218222704
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2025 17:56 schreef Adrie072 het volgende:

[..]
Ik ook, zou meer aandacht moeten krijgen, maar ja we verdienen wat we krijgen als mensheid.
Je leest er maar weinig over idd. Terwijl dit wel een hele belangrijke graadmeter is wat klimaatverandering betreft.
v
pi_218239785
twitter
v
pi_218240489
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2025 18:12 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Toevallig ook net de oppervlakte die we wereldwijd nodig hebben om vol te leggen met zonnecellen om de gehele wereldenergiebehoefte te maken.
Maar dat zou daar lastig gaan, op de Noordpool, in de winter. Het zou wel in woestijnen kunnen, maar de grootste uitdagingen zitten in de opslag en transport van energie. Olie en steenkolen waren/zijn daarin heel goed. Het is ook bijvoorbeeld jammer dat de Sahara niet ten westen van Europa ligt, want dan zou dat Europa van zonne-energie kunnen voorzien in de avond en nacht bijv.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')