abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_118030542
registreer om deze reclame te verbergen
Waarom ligt het minimum eigenlijk bij dag 300? Er lijkt een consistente afval te zijn rond midden/eind oktober, maar ik kan er geen verklaring voor vinden. Iemand een idee?
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
  Moderator woensdag 24 oktober 2012 @ 09:34:42 #27
8781 crew  Frutsel
pi_118364047
Landingsbaan op de Zuidpool smelt weg

Op de Zuidpool doet zich een wel heel bijzonder probleem voor. Als het zo doorgaat is de landingsbaan namelijk op een bepaald moment verdwenen. Reden: hij smelt weg!

Omdat de huidige baan door opwarming van de aarde smelt, moet Australië op zoek naar een nieuwe landingsbaan voor vliegtuigen bij drie bases op de Zuidpool.

De zogeheten Wilkins Runway is in het ijs uitgehakt voor vele miljoenen euro's. Vliegtuigen kunnen er nu alleen landen als het minstens 5 graden vriest. Maar dat komt steeds minder vaak voor.

In plaats van de 20 geplande landingen, waren er slechts twee in het seizoen 2010/11 en vier in de vorige periode. "De stijgende temperatuur maakt het steeds lastiger om de baan in de toekomst te gebruiken'', zegt directeur Tony Fleming van de Australische pooldienst.

2 graden warmer
Een alternatieve plaats is de ijsvrije plek Vestfold Hills bij Davis. De Zuidpool is de laatste 50 jaar 2 graden warmer geworden, ruwweg drie maal zo veel als het wereldwijde gemiddelde.

Bron: BNR
pi_119326349
registreer om deze reclame te verbergen
Nieuws van het Arctische front, ditmaal over de dreiging van massaal smeltend methaanijs:

pi_119327467
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 21:59 schreef cynicus het volgende:
Nieuws van het Arctische front, ditmaal over de dreiging van massaal smeltend methaanijs:

Ik had hem uiteraard al gezien, (ook nog met de gedachte gespeeld om hem hier te plaatsen, want het is toch wel een belangrijke vid)

Ik herinner me uit mijn hoofd die opmerking van Natalia Shakhova:
"We do not like what we see there, we absolutely do not like!"

Dat sprak me erg aan, Hoe ze het zei zegt veel over de ernst van de zaak. In elk geval hoe ernstig zij het zelf inschatte.

--

Overigens op sciencedaily.com nieuws over het Himalaya-gletsjer front met het artikel:
Himalayan Glaciers Will Shrink by Almost 10 Percent, Even If Temperatures Hold Steady
Dat gaat over een onderzoek naar die gletsjers in Bhutan van professor Summer Rupper , gepubliceerd in Geophysical Research Letters

kort fragment eruit
quote:
Rupper's most conservative findings indicate that even if climate remained steady, almost 10 percent of Bhutan's glaciers would vanish within the next few decades. What's more, the amount of melt water coming off these glaciers could drop by 30 percent.


[ Bericht 12% gewijzigd door barthol op 17-11-2012 22:48:02 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 406 ppm ,10 jaar geleden: 383 ppm , 25 jaar geleden: 355 ppm
  Moderator maandag 3 december 2012 @ 09:40:00 #31
8781 crew  Frutsel
pi_119870543
quote:
Groenland verliest vijf keer sneller ijs dan in jaren 90
Een studie van een internationaal team van onderzoekers heeft onthuld dat Groenland vijf keer sneller ijs verliest dan in de jaren 90. Verder zegt de studie dat er de voorbije 20 jaar meer dan 4 triljoen ton ijs van Groenland en Antarctica gesmolten is, waardoor de zeespiegel al 11 mm gestegen is.

De studie, waarbij de grootste ijskappen ter wereld onderzocht werden, brengt de effecten van de opwarming van de aarde in kaart. Aan het onderzoek namen tientallen wetenschappers deel, die gebruik maakten van 10 satellietmissies. Het resultaat van het onderzoek is op zijn minst verontrustend.

Antarctica
Volgens de onderzoekers stelt deze studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Science, een einde aan de discussie of de ijsmassa van Antarctica groter of kleiner wordt. Volgens satellietgegevens komt er aan het oostelijke deel van Antarctica wat ijs bij, maar de rest van de ijskap verliest twee keer zo veel ijs.

Andrew Shepherd van de universiteit van Leeds zegt dat de schattingen de meest betrouwbare zijn tot op de dag van vandaag. "We kunnen nu met zekerheid zeggen dat zowel Groenland als Antarctica massa verliezen naarmate de temperatuur blijft stijgen", aldus Shepherd.

Zeespiegel
De zeespiegel is door het smeltijs de laatste 20 jaar 11mm gestegen. Nog een andere conclusie van de studie is dat Groenland vijf keer sneller ijs verliest dan in de jaren 90.
pi_119879038
registreer om deze reclame te verbergen
Even een klein puntje van kritiek wat betreft de berichtgeving van hln.be in de bovenstaande quote.

Er is geschreven:
" Verder zegt de studie dat er de voorbije 20 jaar meer dan 4 triljoen ton ijs van Groenland en Antarctica gesmolten is, waardoor de zeespiegel al 11 mm gestegen is."

De Engelstalige publicaties hadden het over "4 trillion ton"....
maar dat is niet letterlijk te vertalen met "4 triljoen", het moet met "4 biljoen" vertaald worden.
Het gaat over een 412, een 4 met 12 nullen.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 406 ppm ,10 jaar geleden: 383 ppm , 25 jaar geleden: 355 ppm
pi_119880568
Altijd lastig die eenheden en nieuws is commercie tegenwoordig. Kritische lezers niet gewenst ;)
pi_119993456
Een nieuwe Arctic Report Card is gister gepubliceerd.

Hoogtepunten:
quote:
Snow cover: A new record low snow extent for the Northern Hemisphere was set in June 2012, and a new record low was reached in May over Eurasia.

Sea ice: Minimum Arctic sea ice extent in September 2012 set a new all-time record low.

Greenland ice sheet: There was a rare, nearly ice sheet-wide melt event on the Greenland ice sheet in July, covering about 97 percent of the ice sheet on a single day.

Vegetation: The tundra is getting greener and there’s more above-ground growth. During the period of 2003-2010, the length of the growing season increased through much of the Arctic.

Wildlife & food chain: In northernmost Europe, the Arctic fox is close to extinction and vulnerable to the encroaching Red fox. Massive phytoplankton blooms below the summer sea ice suggest that earlier estimates of biological production at the bottom of the marine food chain may have been ten times lower than was occurring.

Ocean: Sea surface temperatures in summer continue to be warmer than the long-term average at the growing ice-free margins, while upper ocean temperature and salinity show significant interannual variability with no clear trends.

Weather: Most of the notable weather activity in fall and winter occurred in the sub-Arctic due to a strong positive North Atlantic Oscillation, expressed as the atmospheric pressure difference between weather stations in the Azores and Iceland. There were three extreme weather events including an unusual cold spell in late January to early February 2012 across Eurasia, and two record storms characterized by very low central pressures and strong winds near western Alaska in November 2011 and north of Alaska in August 2012.
(Bron)
  maandag 24 december 2012 @ 16:51:06 #36
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_120723254
Zuidpool warmt veel sneller op, 2013 wordt warmste jaar in eeuwen

De Zuidpool warmt bijna twee keer zo snel op als gedacht, zo blijkt uit een nieuwe analyse van Amerikaanse onderzoekers. Voor het eerst vonden zij bewijzen voor opwarming tijdens de zomermaanden, wat tot meer smeltijs en een stijgende zeespiegel kan leiden.

De metingen laten een stijging zien van 2,4 graden tussen 1958 en 2010. Onderzoeker Andrew Monaghan zegt op de website van de BBC dat de meetresultaten één van de sterkste signalen zijn van de opwarming van de aarde. 'Het feit dat temperaturen in de zomer stijgen, betekent dat de WAIS (West Antarctic ice sheet) niet alleen van onderaf smelt zoals we tot nu toe weten, maar in de toekomst ook aan de bovenkant zal gaan smelten.'

De onderzoekers beweren dat de opwarming het gevolg is van andere weer- en windpatronen die afkomstig zijn van de Stille Oceaan. Of de opwarming wordt veroorzaakt door menselijk handelen, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. 'Deze plek kent zeer gevarieerd weer - soms door invloeden van mensen en soms niet. Het is prematuur om die vraag nu te beantwoorden,' zei onderzoeker David Bromwich.

2013 warmer dan ooit
Het Britse weeinstituut Met Office kwam vorige week met de voorspelling dat 2013 wel eens het warmste jaar kan worden sinds de weerkundigen de temperaturen bijhouden. De schatting is dat het komend jaar wereldwijd gemiddeld 0.57 graden Celsius warmer wordt dan het lange termijngemiddelde (1961-1990). Dat wil overigens niet zeggen dat het overal op aarde warmer wordt, benadrukt een wetenschapper van het Met Office.

trouw
.....
pi_120724482
quote:
2s.gif Op maandag 24 december 2012 16:51 schreef aloa het volgende:
Zuidpool warmt veel sneller op, 2013 wordt warmste jaar in eeuwen

De Zuidpool warmt bijna twee keer zo snel op als gedacht, zo blijkt uit een nieuwe analyse van Amerikaanse onderzoekers. Voor het eerst vonden zij bewijzen voor opwarming tijdens de zomermaanden, wat tot meer smeltijs en een stijgende zeespiegel kan leiden.
[..]
En het commentaar van een van de auteurs van een vergelijkbare studie uit 2009 die de halve klimaatontkenwereld over zich heen kregen met hun conclusie dat West-Antarctica ook opwarmt. Maar waarvan de conclusies nu bevestigd zijn door een onafhankelijke studie (zowel in auteurs, als deels meetlocaties en methoden).
pi_121756380
Een uitgebreide special in de NRC over Antarctica vandaag. 8 pagina's over Antarctica! wow :)
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
  zondag 27 januari 2013 @ 13:28:58 #39
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_122109590
Nederlandse afvaardiging aangekomen op Zuidpool

ROTHERA - Een Nederlandse afvaardiging is alsnog aangekomen op de Zuidpool. Daar wordt zondag het eerste Nederlandse onderzoekslaboratorium op Antarctica geopend.

De groep strandde onderweg in Chili en liep daar twee dagen vertraging op, omdat het op de Zuidpool te hard waaide om te kunnen vliegen.
Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek zondag gezegd.
In de delegatie zitten vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zij worden vergezeld door een aantal journalisten.

Vier containers
Het zogeheten Dirck Gerritszlaboratorium bestaat uit vier containers. Die heten Blijde Boodschap, Liefde, Geloof en Hoop.
Het laboratorium maakt deel uit van de Britse onderzoeksbasis Rothera, gevestigd op het minst onherbergzame deel van de Zuidpool. Het is er nu zomer. De temperaturen stijgen dan tot iets boven het vriespunt.
Het laboratorium zal enkele maanden per jaar, wanneer het weer het toelaat, worden bemand worden door ongeveer 15 Nederlandse wetenschappers. Die doen er onderzoek naar onder meer klimaatverandering. Er zitten ook Britse en andere buitenlandse onderzoekers. In de zomer zijn dat er ongeveer 100, in de winter zo'n 20.

nu.nl
.....
  zondag 27 januari 2013 @ 14:01:11 #40
104963 ETA
European Travel Author
pi_122111028
quote:
2s.gif Op zondag 27 januari 2013 13:28 schreef aloa het volgende:
Nederlandse afvaardiging aangekomen op Zuidpool

ROTHERA - Een Nederlandse afvaardiging is alsnog aangekomen op de Zuidpool. Daar wordt zondag het eerste Nederlandse onderzoekslaboratorium op Antarctica geopend.

De groep strandde onderweg in Chili en liep daar twee dagen vertraging op, omdat het op de Zuidpool te hard waaide om te kunnen vliegen.
Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek zondag gezegd.
In de delegatie zitten vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zij worden vergezeld door een aantal journalisten.

Vier containers
Het zogeheten Dirck Gerritszlaboratorium bestaat uit vier containers. Die heten Blijde Boodschap, Liefde, Geloof en Hoop.
Het laboratorium maakt deel uit van de Britse onderzoeksbasis Rothera, gevestigd op het minst onherbergzame deel van de Zuidpool. Het is er nu zomer. De temperaturen stijgen dan tot iets boven het vriespunt.
Het laboratorium zal enkele maanden per jaar, wanneer het weer het toelaat, worden bemand worden door ongeveer 15 Nederlandse wetenschappers. Die doen er onderzoek naar onder meer klimaatverandering. Er zitten ook Britse en andere buitenlandse onderzoekers. In de zomer zijn dat er ongeveer 100, in de winter zo'n 20.

nu.nl
mooi, hebben we eindelijk een onderzoeksstation bij de beide polen :)
Totaal Travel 04-17: 115 vliegtickets, 53 landen, 6 continenten, 812 reisdagen, 138.425 foto's
Mijn reisfotos!
  maandag 18 februari 2013 @ 08:09:33 #41
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_123020649
Dunner noordpoolijs doet aantal algen toenemen


Doordat het noordpoolijs steeds dunner wordt, neemt de hoeveelheid algen in de regio sneller toe. Dat kan gevolgen hebben voor de opname van CO2.

Algen die onder zee-ijs hangen zijn op zich niet ongewoon. Maar tot nog toe waren die algen alleen gesignaleerd onder meerjarig, dik ijs. IJs dat minstens twee zomers overleeft. Vorig jaar ontdekten wetenschappers aan boord van het Duitse onderzoeksschip Polarstern algen onder jong, dun ijs. Ook de oceaanbodem was met algen bedekt. Volgens het Alfred Wegener-instituut (AWI) in Bremerhaven, dat de Polarstern gebruikt, is dit een nieuw bewijs dat de achteruitgang van het noordpoolijs het leven de regio grondig kan veranderen.

Minder meerjarig ijs

Als gevolg van de klimaatwijziging smelt het noordpoolijs steeds sneller. De ijsoppervlakte wordt kleiner, en het ijs wordt minder dik. De hoeveelheid meerjarig ijs is de laatste dertig jaar elke winter geslonken, stelde de NASA vast. Het vermoeden is groot dat het dunnere ijs steeds meer licht doorlaat en daardoor nieuw onderzees leven mogelijk maakt. De algen onder het jonge ijs vriezen ook niet meer vast, waardoor ze na verloop van tijd naar de bodem zakken, denken de wetenschappers.

Het veranderende leven in de Noordelijke IJszee kan gevolgen hebben voor de CO2-opname. Meer plankton en meer algen kunnen meer CO2 uit de lucht halen. Maar of dat ook zo zal gebeuren, daarover durven de wetenschappers nog geen uitspraken over te doen. Vorig jaar heeft de achteruitgang van het noordpoolijs alle records gebroken. In september 2012 is de ijsoppervlakte tot een historisch minimum gekrompen.

Warme zomermaanden


Het jongere, dunnere ijs, dat elke winter gevormd wordt, is steeds minder bestand tegen de warmere zomermaanden. Het oudste en dikste ijs overleeft de zomer normaal. Als ook dat meerjarige ijs verdwijnt, wordt het ijs in de Noordelijke IJszee nog kwetsbaarder tijdens de zomer.

hln
.....
  maandag 18 februari 2013 @ 08:24:38 #42
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_123020766
BREAKING WEATHER: verontrustende afname van het volume van het zee-ijs in het Noordpoolgebied.

De verontrustende afname van de oppervlakte van het zee-ijs in het Noordpoolgebied wordt beschouwd als een van de belangrijkste indicatoren van het fenomeen ‘global warming’. Minder aandacht maar minstens zo belangrijk is er voor het volume, zeg maar de dikte van het zee-ijs. Uit recente studies, uitgevoerd door onder meer het Polar Science Center van de universiteit van Washington in het kader van het programma PIOMAS (Pan-Arctic Ice Ocean Modeling and Assimilation System), blijkt dat het volume in de herfst de afgelopen 10 jaar met meer dan 30 procent is afgenomen. Een Brits onderzoeksteam kwam enkele dagen geleden naar buiten met het verontrustende nieuw dat het volume tussen 2003 en 2013 in de herfst met 36 en in de winter met 9 procent is gedaald. Van 2003 tot en met 2008 bedroeg het volume in de herfst gemiddeld 11,900 km³: van 2010 naar 2012 is het volume gemiddeld slechts 7,600 km³. Voor de winter zijn deze cijfers: 2003-2008 gemiddeld 16,300 km³ en 2010-2012 14,800 km³.

Uit de met zeer geavanceerde instrumenten aan boord van satellieten verkregen data, komt naar voren dat het dikste zee-ijs ten noorden van de Canadese eilanden, noord van Groenland en ten noordoosten van Spitsbergen nauwelijks meer verschilt met het ijsvolume elders in het Noordpoolgebied. In vergelijking met de jaren tachtig van de vorige eeuw is in het Noordpoolgebied nu nog maar een vijfde van het volume van het zee-ijs over.

JanVisser

De grafiek, samengesteld door Andy Lee Robinson, toont het minimale zee-ijs volume in het Noordpoolgebied tussen 1979 en 2012.

Janvissersweer-VolumeZee-ijs.jpg
.....
pi_123750459
De Canadian Arctic Glaciers zijn gedoemd:
quote:
The glaciers of the Canadian Arctic Archipelago will undergo a dramatic retreat this century if warming projections hold true.

A new study suggests the region's ice fields could lose perhaps as much as a fifth of their volume.

Such a melt would add 3.5cm to the height of the world's oceans. Only the ice of Greenland and Antarctica is expected to contribute more.

The assessment is reported in the Geophysical Research Letters journal.

"This is a very important part of the world where there has already been a lot of change," said lead author Jan Lenearts from Utrecht University, Netherlands.

"And it is all the more important that we talk about it because it has been somewhat overshadowed by all the news of Greenland and Antarctica," he told BBC News.

The Canadian Arctic Archipelago is a vast area, comprising some 36,000 islands.

Being so far north, much of region - some 146,000 square km - is covered by glaciers and ice caps (a type of ice field where glaciers flow off in many directions).

Current data indicates all this ice is already thinning at a rapid rate. Gravity measurements from space suggest the annual loss since 2003 has been running at about 70 billion tonnes, and it is accelerating.

With snowfall reasonably constant over the period, it appears that melt as a result of the 1-2-degree rise in air temperatures has tipped the ice out of balance.

Arctic amplification
Dr Lenearts' team wanted to understand how this retreat might progress in the decades ahead if the warming continues.

They developed a climate computer model for the archipelago that was based on a mid-range temperature projection being used for a big upcoming UN global-climate report - the 5th Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

First of all, they ran the model backwards to check that it could accurately recreate conditions seen in the region since the 1960s.

They then ran it forwards to simulate the possible shrinking and growth of glaciers right up to 2100.

What they found was that the annual ice loss by this date would be running at about 145 billion tonnes, with the north of the archipelago, on and around the likes of Ellesmere Island, experiencing the greatest retreat.

Added to the general atmospheric warming in the region, the researchers also describe an amplification process whereby reduced snow cover on the surrounding tundra and less sea-ice in the Arctic Ocean push up temperatures still further.

This is a consequence of darker surfaces absorbing more heat from the Sun rather than reflecting it back out into space.

"What we find is that the processes that are currently ongoing will actually continue and be re-enforced, so the mass loss will increase in time," said Dr Lenearts.

"Our model estimates that in 2100, we have lost about 20% of the volume of Canadian Arctic Archipelago glaciers, which is a really large amount. It is equivalent to 3.5cm of global sea-level rise."

Similar systems
The Utrecht study was funded by the European Union's Ice2Sea project, which aims to tie down some of the major uncertainties that surround the possible contribution to ocean rise from melting in Earth's cryosphere.

Ice2Sea's project leader is Prof David Vaughan from the British Antarctic Survey.

He said the Canadian Arctic Archipelago was an important region for study because it was not very well mapped, was already experiencing major change and because in some places the ice had "its toes in the water", which meant it was subject to both atmospheric and ocean impacts.

"We've got similar systems in Alaska, in Svalbard, in Patagonia and the Russian high Arctic, and we really need to understand them better," he told BBC News.
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21699115
_66249631_jan2_devonisland_alexgardner.jpg
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123752467
Klinkt interessant, artikel maar eens gaan zoeken.
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
pi_123755112
Het is straks waarschijnlijk ook in alle populaire media te lezen _O-

:) Hij zit al de hele dag aan de telefoon :D
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123779801
quote:
7s.gif Op donderdag 7 maart 2013 18:20 schreef Norrage het volgende:
Het is straks waarschijnlijk ook in alle populaire media te lezen _O-

:) Hij zit al de hele dag aan de telefoon :D
Al zal d'r bij sommige media de nodige spin aan gegeven worden (ik denk daarbij aan Elsevier en Simon Roosendaal).

In het begin van deze video geeft Stephen Schneider een paar grappige voorbeelden van hoe de media soms een wetenschappelijk verhaal compleet verdraait. Bijvoorbeeld hoe betere klimaatmodellen voorspelden dat een kernoorlog het weer op aarde in een soort semi-permanente herfst zou veranderen, waarop een krant schreef: "nucleaire winter, niet zo erg" enz. Zeer het kijken waard!

pi_123780033
Die reacties ook op dat artikel in media als Nu.nl en powned _O- je zou er voor de grap eens een artikel over moeten schrijven, wat voor achterlijke reacties er op komen _O-
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123780253
Ja, ik heb ze bij nu.nl gezien. De ontkennertjes draaien zich weer in alle bochten om de realiteit maar niet onder ogen te hoeven zien. Powned is te triest, daar kom ik niet eens meer.
pi_123780430
Dit soort reacties _O-

quote:
Eind deze eeuw? Da 's nog 87 jaar. Kan een hoop in gebeuren. Een heel mensenleven bijvoorbeeld. Het gaat hier straks ook weer vriezen, terwijl het eind van de maand alweer zomertijd is.
quote:
Echt gelul in de ruimte dit soort uitspraken is alleen maar bedoeld om weer iets te verzinnen om geld uit onze zakken te plukken , 3,5 cm aan het eind van deze eeuw dan lig ik al 3 meter onderde grond heb ik nog een prive zwembad ook
Het is gewoon zielig dat wij verplicht zijn in deze samenleving te moeten leven, dat dit soort mensen rondlopen :(
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123780807
Tja, de meeste mensen weten niet waarover ze praten maar hebben wel een mening, gevoed door gevoelens en levensovertuiging. Maarja, dat is niet de manier waarop wetenschap bedreven wordt.

Psychologen genereren tegenwoordig hun eigen data door een artikel te publiceren over hoe mensen samenzwering menen te zien en dat gebruiken om wetenschappelijke kennis te kunnen ontkennen. De vele reacties met samenzweringstheorien op dat artikel op diverse blogs leverde weer genoeg data op voor een vervolg artikel. Toch grappig hoe dat werkt, een soort vruchtbare ongedwongen en ongewilde samenwerking tussen tegenpolen ofzo. :)

quote:
Conspiracist ideation has been repeatedly implicated in the rejection of scientific propositions, although empirical evidence to date has been sparse. A recent study involving visitors to climate blogs found that conspiracist ideation was associated with the rejection of climate science and the rejection of other scientific propositions such as the link between lung cancer and smoking, and between HIV and AIDS (Lewandowsky, Oberauer, & Gignac, in press; LOG12 from here on). This article analyzes the response of the climate blogosphere to the publication of LOG12. We identify and trace the hypotheses that emerged in response to LOG12 and that questioned the validity of the paper's conclusions. Using established criteria to identify conspiracist ideation, we show that many of the hypotheses exhibited conspiratorial content and counterfactual thinking. For example, whereas hypotheses were initially narrowly focused on LOG12, some ultimately grew in scope to include actors beyond the authors of LOG12, such as university executives, a media organization, and the Australian government. The overall pattern of the blogosphere's response to LOG12 illustrates the possible role of conspiracist ideation in the rejection of science, although alternative scholarly interpretations may be advanced in the future.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')