Daarom gebruik ik mijn hydrometer ook bijna nooit meer; veel te veel werk om na 2 weken of zo iedere dag een sample te namen en te kijken of SG nog veranderd. Op het oog de activiteit schatten met behulp van het waterslot gaat ook redelijk goed (even afkloppen) en na 2-3 weken bottel ik dan ook vaak. Hoeveel alcohol er uiteindelijk in het bier zit, proef ik later welquote:Op dinsdag 3 juni 2014 22:54 schreef mckroket het volgende:
maar hoe weet je trouwens of je bent uitvergist? sommige bieren zijn klaar bij sg 1006, andere bij 1012 en andere nog hoger. de vergistingsgraad kan je uitrekenen maar deze is toch nooit hetzelfde? bijv. als je een vergistingsgraad van 87% hebt maar je SG is 1015, is het dan ver klaar? ligt ook aan de gist neem ik aan?
Ja, ik gebruik evernote/nixnote voor bijna alle aantekeningen, dus ik heb ook een 'logboek' voor bierbrouwen. Bijna cruciaal als je een keertje een recept wil herhalen of later wilt zien waar het fout ging.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 13:50 schreef BartNH het volgende:
Houden jullie ook een logboek bij wat je doet?
heb je suiker toegevoegd voor het bottelen?quote:Op dinsdag 29 juli 2014 20:54 schreef Qwea het volgende:
Oke, ik heb hulp nodig.
Ik heb nu 2x een biertje gebrouwen. 2x met een bierkit (wel ander hop toegevoegd). Ik heb zo'n startersset van brouwmarkt, met brouwemmers. Nu heb ik 2x geen koolzuur. En bij de laatste ook geen schuimkraag. Daarnaast is het laatste biertje ontzettend vlak.
Iemand tips/ideeën?
Jupquote:Op dinsdag 29 juli 2014 21:26 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
heb je suiker toegevoegd voor het bottelen?
Jup!quote:
Jup. Op de bodem ligt bezinksel, maar das normaalquote:Is je bier helder?
Jupquote:ruikt het normaal aka niet zuur?
Nopequote:heb je suiker gemeten voor toevoegen, suiker? Zo ja was je sg wat je verwachtte?
Oke, maar dat is voor het schuim, en het koolzuur dan? Heb jij daar nog tips voor? En welke bijbel heb je?quote:Op dinsdag 29 juli 2014 22:00 schreef Oceanonix het volgende:
Daar zou ik zeker in het begin niet mee starten. Beter de boel onder controle krijgen dan direct naar noodmiddelen grijpen.
Ik heb de bijbel erbij gepakt. De oorzaak kan ook te veel suiker zijn dan krijg je minder eiwitten voor de schuimkraag. Je krijgt dan wel meer alcohol maar dus geen schuimkraag.
het maisschema kan ook te lang geweest, dan mis je die eiwitten ook.
hou je strak aan het recept, koel zo snel mogelijk terug. En stop met middeltjes wat eigenlijk lapmiddelen zijn.
De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgrootquote:Op zondag 7 september 2014 02:34 schreef SiGNe het volgende:
Leuk artikel: http://www.elleeten.nl/Hotspots/11x-Bier-van-leuke-brouwers
Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardagquote:Op zondag 7 september 2014 09:04 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgroot
Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.quote:Op zondag 7 september 2014 14:29 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardag
Ik brouw zelf niet maar diverse vrienden van me brouwen... een daarvan is met 2 andere vrienden destijds de Rooie Dop begonnen (tegenwoordig doet ie het in z'n eentje).quote:Op zondag 7 september 2014 14:35 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.
Een van de redenen dat ik mijn eigen bier brouw (het is natuurlijk vooral leuk) zijn de kosten. Ik verkoop de helft zodat ik de andere helft gratis op kan drinken.
Anyway, brouw jij zelf ook? Zo nee, geen behoefte aan?
Als je je aan de voorschriften houdt zou dat geen problemen moeten geven. Ik heb net een partij bier gebrouwen en in beugelflesjes gebotteld. Die zijn ook gewoon luchtdicht en degene die ik tot de rand had gevuld hadden iets teveel druk. Als ik zo'n flesje opende dan schuimde het iets over en bij 1 flesje had ik zelfs dat de beugel door de druk loskwam.quote:Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!
Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.
Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af?
Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?quote:Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!
Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.
Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af?
Eerste poging broodgist. Crosspost met slowchat topic:quote:Op zondag 28 september 2014 16:08 schreef devzero het volgende:
[..]
Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?
De gember was erg vers/jong en gekocht op een 'farmers' market.
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.quote:Op zaterdag 27 september 2014 00:05 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Vandaag mijn eerste brouwpoging opengemaakt. Gemberbier. Kleine hoeveelheid (+/- 600ml). Had het in een lege champagne/ciderfles gedaan, en de champagnekurk (plastic) hergebruikt, kroon er omheen gevouwen.
Ik maakte mij wat zorgen of er wel genoeg koolzuurontwikkeling was na het bottelen.
Eerder vanavond de kroon doorgeknipt (Zat nogal strak). Toen deze door was een enorme knal, een vlek op het plafond van de kroon en de kunststof kurk, en ik had nog maar 150ml gemberbier over![]()
Er was dus CO2 genoeg.
Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).quote:Op zondag 28 september 2014 16:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeldquote:Op maandag 29 september 2014 17:29 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).
Die "explosie" is waarschijnlijk omdat je te lang hebt gewacht en de vergisting te lang hebt laten doorgaan; waarschijnlijk had je al na een dag de fles in de koelkast moeten zetten. Bij mij heb ik na 2 dagen nog steeds elke seconde een "blup" in mijn waterslot, dus er wordt voldoende co2 geproduceerd. Waarschijnlijk bottel ik ergens volgende week in standaard bierflesjes waarbij ik nog wat glucose toevoeg voor de 2de vergisting.
Mijn gemberbier was een leuk experiment en het smaakt lekker. Na 2 weken fermenteren, in flessen gedaan met een beetje 'priming' suiker en dat heeft na 2 weken voldoende kookzuur geproduceerd. Alleen is het totaal niet zoet (niet dat ik dat erg vind), dus goede hoop voor mijn volgende "bier" experiment: bananenbier,quote:Op maandag 29 september 2014 23:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeldDat ga ik nu anders doen ja
(en in een plastic 5-literflacon).
wat is je basiskennis?quote:Op woensdag 19 november 2014 01:22 schreef Seven. het volgende:
Kick. Kerst staat voor de deur. Wie kan mij een starterskit aanraden, in eerste instantie denk ik dat mijn lief zou beginnen met normaal pils. Hij drinkt doorgaans Budweiser of Stella.
En daarna geef ik hem de opdracht om een blonde Leffe te brouwenmaar dat kan wachten.
Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.quote:
1!quote:Op woensdag 19 november 2014 07:44 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
wat is je basiskennis?
1 heb nog nooit bier gebrouwen, geen idee wat ik moet doen
2 heb al wel eens meegekeken
Excellent, dankjewel.quote:Op woensdag 19 november 2014 09:11 schreef BartNH het volgende:
[..]
Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.
Er zijn starterkits in de handel waarmee je prima uit de voeten mee kan met blikbrouwen. Zo ben ik ook begonnen. Echter zijn bijna alle onderdelen binnen een jaar vervangen door wat anders.
Minimaal nodig heb je:
- Een blik bierextract
- Gist emmer of vat met waterslot
- desinfectans voor dat vat
- hevelslang, voedselveilig!
- lege flesjes (met beugel is makkelijker)
Om het resultaat te verbeteren is het raadzaam de gisting op een constante temperatuur te houden.
Oja, pils is juist veel lastiger om lekker te krijgen dan een blonde. Ik zou dus gaan voor een blonde of zo iets.
Afhankelijk van waar je woont.quote:Op woensdag 19 november 2014 23:12 schreef Seven. het volgende:
[..]
Excellent, dankjewel.
En waar koopt men die starterskit? Ik ben op amazon UK aan het neuzen want we wonen in Engeland, maar er is behoorlijk veel keus en die kerel van me is nogal kieskeurig.
Gewone pilsener.quote:Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)
Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.quote:Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)
Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Ik kijk nog even verder.quote:Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.
Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.quote:Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.
Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Twintig graden lijkt mij een prima temperatuur. Hoe lang je het brouwsel uiteindelijk laat staan hangt van verschillende zaken af. Het beste kan je met de hydrometer de dichtheid voortdurend meten om te kijken wanneer je het brouwsel op de fles kan over gieten. Zelf proef ik ook af en toe om te kijken hoe ver het al is.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:
[..]
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.
Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?
Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.
Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.
Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
ik gooi de gist er zo los bij. Gaat eigenlijk altijd goed. Tussenstap met water is risicovol qua besmetting, die sla ik daarom over.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:
[..]
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.
Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?
Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.
Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.
Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |