klopt ze mislukken wel eens.quote:
Gras is groen door de bladgroenkorrels.quote:Op donderdag 6 september 2012 00:51 schreef Kees22 het volgende:
Goeie vraag.
Net zo goed als: Waarom zijn alle zwanen wit? Waarom is gras groen? Waarom zijn sommige honden zwart, andere wit en een heleboel allerlei andere kleuren?
Lang niet alle zwanen zijn wit: er zijn ook zwarte.quote:Op donderdag 6 september 2012 01:05 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Gras is groen door de bladgroenkorrels.
Waarom alle zwanen wit zijn zou ik ook weleens willen weten.
Was al bang dat ik die bladgroenkorrels fout had, maar goed, ja, er zijn inderdaad ook zwarte zwanen. Mja, dan moet je eerst even inlezen over dat soort biologische processen en eiwitten en weet ik wat al niet meer wat mijn pet te boven gaat, tenzij er een veldonderzoek van 6 weken ergens in Canada bij hoortquote:Op donderdag 6 september 2012 01:38 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Lang niet alle zwanen zijn wit: er zijn ook zwarte.
Dit soort vragen lijken me typisch iets voor Karel Knip van het NRC. Of voor serieus eigen onderzoek.
Bedenk maar eens hoe je het antwoord op die vraag kunt gaan vinden. Dat is de basis van wetenschap.
Nee hoor. De kleur van een kuiken is amper een biologisch proces. De kleur wordt veroorzaakt door pigmenten en lichtbreking, dus schei- en natuurkunde. De mogelijke oorzaak of reden kan evolutionair zijn, dus biologisch.quote:Op donderdag 6 september 2012 01:42 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Was al bang dat ik die bladgroenkorrels fout had, maar goed, ja, er zijn inderdaad ook zwarte zwanen. Mja, dan moet je eerst even inlezen over dat soort biologische processen en eiwitten en weet ik wat al niet meer wat mijn pet te boven gaat, tenzij er een veldonderzoek van 6 weken ergens in Canada bij hoort![]()
Neem aan dat je dan meer aan een bioloog gaat hebben dan aan een gemiddelde scheikundestudent.
Ah, ok ... naja, ik zal eens kijken in dat geval. Ben niet zo thuis in pigment maar als dat zo simpel klinkt als je nu beschrijft kan ik wel even nadenken binnenkort.quote:Op donderdag 6 september 2012 01:50 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Nee hoor. De kleur van een kuiken is amper een biologisch proces. De kleur wordt veroorzaakt door pigmenten en lichtbreking, dus schei- en natuurkunde. De mogelijke oorzaak of reden kan evolutionair zijn, dus biologisch.
Als je dat echt wilt weten, ga je toch gewoon zoeken naar het antwoord. Ben je nou een wetenschapper of niet?
Trouwens: je weet dat Octopus Paul de ware Schepper is van diepzee, hoogland en wolkenluchten en dat Hij het uiteindelijke bewijs van zijn almacht heeft gegeven?
Nou, dat zoeken kost altijd meer tijd en energie dan je dacht.quote:Op donderdag 6 september 2012 01:52 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Ah, ok ... naja, ik zal eens kijken in dat geval. Ben niet zo thuis in pigment maar als dat zo simpel klinkt als je nu beschrijft kan ik wel even nadenken binnenkort.
Dat andere wist ik niet.
Ja, de speld is dan ook weer zo'n site. Vond het wel interessant klinken toen je het had over oppermachtige dingen etc. maar ik was deze octopus paul al weer vergeten, ik dacht, jij komt met een of andere Rastafari held op de proppen.quote:Op donderdag 6 september 2012 02:24 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Nou, dat zoeken kost altijd meer tijd en energie dan je dacht.
De almacht van Octopus Paul is te vinden in dit topic: http://www.speld.nl/2010/06/07/uitslagen-wk-voetbal-gelekt/
Samenvattend: De oppermachtige FIFA had de uitslagen van het WK al voorgekookt.
Toen dat allemaal niet bleek te kloppen, zijn mensen op zoek gegaan naar de oorzaak van de afwijking. En toen bleek Octopus Paul de FIFA dwars te zitten met eigen uitslagen. Nou, als je machtiger bent dan de oppermachtige FIFA, dan ben je dus blijkbaar almachtig.
Octopus Paul is dus almachtig!
Ow, hier niet naar gezocht eigenlijk, over het hoofd gezien ... maar je username suggereert een bepaalde wetenschappelijke kennis. Dus heb ik het fout of jij het goed of combinatie van beide?quote:Op woensdag 5 september 2012 23:14 schreef Piperidine het volgende:
Omdat kuikens melanine missen, een pigmentsoort.
Dat heb je snel gedaan. Wel leuke verklaring.quote:Op donderdag 6 september 2012 13:41 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Ja, de speld is dan ook weer zo'n site. Vond het wel interessant klinken toen je het had over oppermachtige dingen etc. maar ik was deze octopus paul al weer vergeten, ik dacht, jij komt met een of andere Rastafari held op de proppen.
Qua gele kuikens:
Carotenoïde: deze moleculen absorberen licht tussen de 400 en 500 nm en zorgen voor een gele tot rode tint. Echter, dat is niet voldoende om kuikens de gele kleur te geven, ook de structuur van de veer speelt een rol. De keratine waar de veer van gemaakt is reflecteert alle licht en zorgt dus voor een witte achtergrond. De carotenoïdes reflecteren zelf niet sterk genoeg, ze hebben dus echt die structuur van de veer nodig. Mensen en dieren zijn zelf erg slecht in staat om deze moleculen te synthetiseren en krijgen ze dan ook binnen via de voeding. Eigeel bijvoorbeeld. Over kuikens twijfel ik, maar ik denk dat het evolutionair een voordeel heeft om gele kuikens te hebben (bijv. niet kwijt raken) hoewel er ook nadelen aan zitten (roofvogels). Naar mijn weten bestaan er geen gele kippen en na verloop van tijd verliezen kuikens dan ook de gele kleur en zie je bijvoorbeeld een witte kip. De kleur van flamingo's wordt ook door de voeding bepaald dacht ik eens gehoord te hebben en sommige dierentuinen gebruiken dan ook kleurstoffen in de voeding.
Matrková J, Reme¨ V (2012) Environmental and Genetic Effects on Pigment-Based vs. Structural Component of Yellow Feather Colouration. PLoS ONE 7(5): e36640. doi:10.1371/journal.pone.0036640
[..]
Ow, hier niet naar gezocht eigenlijk, over het hoofd gezien ... maar je username suggereert een bepaalde wetenschappelijke kennis. Dus heb ik het fout of jij het goed of combinatie van beide?
Of je spots druipen van de sarcasme of ik lees het verkeerd want ben je nu zelf ook wetenschappelijk ingesteld of niet? Want dit was 15 minuten zoeken in een database met wetenschappelijke artikelen (en dan nog heb ik een artikel van de gele kleur in koolmeesveren). Overigens heb ik ook weleens geruchten gehoord dat mensen na enkel bier ook een ietwat gele kleur krijgenquote:Op donderdag 6 september 2012 23:11 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dat heb je snel gedaan. Wel leuke verklaring.
Ik herinner me vaag iets met de invloed van worteltjes eten op inderdaad meer oranje worden, maar ik weet het niet meer. Zou best de kleur van eidooier kunnen zijn: die is in elk geval te beïnvloeden.
En flamingo's krijgen hun kleur van de roze garnalen die ze eten.
Wel leuk dat TS nu antwoord heeft!!
Neenee, dat is niet de bedoeling.quote:Op vrijdag 7 september 2012 00:08 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Of je spots druipen van de sarcasme of ik lees het verkeerd want ben je nu zelf ook wetenschappelijk ingesteld of niet? Want dit was 15 minuten zoeken in een database met wetenschappelijke artikelen (en dan nog heb ik een artikel van de gele kleur in koolmeesveren). Overigens heb ik ook weleens geruchten gehoord dat mensen na enkel bier ook een ietwat gele kleur krijgen
Gemakzucht dient de mens he. En een breed forum helpt.quote:Op vrijdag 7 september 2012 00:25 schreef Kees22 het volgende:
Ik vraag me eigenlijk vooral af waarom TS zelf niet op zoek ging.
Idd. Heb ik ook wel eens gedaan.quote:Op vrijdag 7 september 2012 00:38 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Gemakzucht dient de mens he. En een breed forum helpt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |