Hoe genereus.quote:Arme lieden hebben al het voordeel dat ze niet met de schulden van hun ouders worden opgezadeld. Gratis en voor niets.
Het heeft weinig zin om dit als straffen te bestempelen, het gaat om de vraag hoe wij de samenleving draaiende kunnen houden. In het algemeen kan je problemen oplossen met aspecten van de problemen zelf. Daar zit m.i. een cruciaal verschil tussen conservatieve en progressieve politici: klagen over problemen of proberen juist aspecten die problemen te gebruiken om de problemen op te lossen.quote:Mensen die geld hebben moeten (nog zwaarder) gestraft worden?
Ik wil ook niet discussieren over waar die grens van armoede in Nederland precies ligt hoor (want ik weet het domweg niet), maar je vindt zelf toch ook dat die vraag wel erg relevant is neem ik aan? Iemand kan immers gerust betogen dat je met de huidige hoogte van uitkeringen helemaal niet in armoede leeft.quote:Op maandag 2 juli 2012 11:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Natuurlijk moet werken lonen, moet je met werken meer geld krijgen dan met een uitkering maar een uitkering moet voldoende hoog zijn dat de uitkeringsgerechtigde niet arm is of wordt. We kunnen nog discussiëren over wat armoede is maar dat ga ik in ieder geval niet hier doen.
1. Chantage gebaseerd op angst.quote:Op maandag 2 juli 2012 11:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Nog eventjes een wijze les: sociaaleconomisch rechtse politici en hun aanhangers zijn nogal geneigd om zich blind te staren op wat zij moeten afstaan voor anderen, ze zien hierbij over het hoofd dat het in iedereen zijn belang is, ook dat van hen, dat er zo weinig mogelijk armoede is.
1. Minder armoede zorgt voor minder criminaliteit, meer ontwikkelingskansen van iedereen, een leefbaardere maatschappij enz.
2. Iedereen kan plotseling afhankelijk worden van de maatschappij.
Natuurlijk moet werken lonen, moet je met werken meer geld krijgen dan met een uitkering maar een uitkering moet voldoende hoog zijn dat de uitkeringsgerechtigde niet arm is of wordt. We kunnen nog discussiëren over wat armoede is maar dat ga ik in ieder geval niet hier doen.
Waarom zou dit zo moeten zijn? Aangezien armoede uiteindelijk altijd relatief is, geeft het een prikkel om iets te veranderen aan de situatie. Als de bijstandssituatie eigenlijk wel prima is, waarom zouden mensen dan nog aan de slag gaan?quote:Op maandag 2 juli 2012 11:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Natuurlijk moet werken lonen, moet je met werken meer geld krijgen dan met een uitkering maar een uitkering moet voldoende hoog zijn dat de uitkeringsgerechtigde niet arm is of wordt. We kunnen nog discussiëren over wat armoede is maar dat ga ik in ieder geval niet hier doen.
Omdat je met werk normaal gesproken altijd meer verdient? Omdat werk je naast financieel voordeel ook zingeving geeft en goed is voor het zelfvertrouwen en je status? Omdat werk je de mogelijkheid biedt om je te ontwikkelen?quote:Op maandag 2 juli 2012 12:49 schreef Reya het volgende:
[..]
Waarom zou dit zo moeten zijn? Aangezien armoede uiteindelijk altijd relatief is, geeft het een prikkel om iets te veranderen aan de situatie. Als de bijstandssituatie eigenlijk wel prima is, waarom zouden mensen dan nog aan de slag gaan?
Die mensen zijn er zeker.quote:Op maandag 2 juli 2012 14:59 schreef Worteltjestaart het volgende:
Er zijn anders zát voorbeelden van mensen die het wel prima vinden met een bijstandsuitkering, of een WAO'tje terwijl ze best kunnen werken.
Vergis je niet in de bedroevende mentaliteit van bepaalde bevolkingsgroepen om eens niet zielig te doen.
Natuurlijk vind ik die vraag relevant.quote:Ik wil ook niet discussieren over waar die grens van armoede in Nederland precies ligt hoor (want ik weet het domweg niet), maar je vindt zelf toch ook dat die vraag wel erg relevant is neem ik aan? Iemand kan immers gerust betogen dat je met de huidige hoogte van uitkeringen helemaal niet in armoede leeft.
Ik denk dat de bijstand op dit moment zeker laag genoeg is dat mensen gemotiveerd zijn om te werken. Een inkomensval zal er al lang niet meer zijn, mocht de samenleving vinden dat het gat nog te klein is dan kan eventueel ofwel het minimumloon verhoogd worden (in veel bedrijven kan dat worden opgevangen door andere salarissen wat te verlagen, dat gaat natuurlijk niet in alle bedrijven (kassen)) ofwel met subsidies het gat wat groter worden gemaakt.quote:Ik ben net zo goed van mening dat iedereen in Nederland het goed moet hebben, maar dat betekent tegelijkertijd dat het dan ook aantrekkelijker wordt om lekker in de bijstand te gaan zitten i.p.v. te gaan werken terwijl je daar best toe in staat bent (en dat wil je als overheid uiteraard voorkomen).
1. Bekijk het zoals je het wil bekijken, het gaat om oorzaken en gevolgen. Het is zo dat een samenleving minder criminaliteit heeft en leefbaarder is wanneer er minder armoede is. Het is zo dat het ook voor de samenleving bevordelijk is wanneer zoveel mogelijk mensen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.quote:1. Chantage gebaseerd op angst.
2. Daar zijn verzekeringen voor.
De bijstand is al lang niet meer prima, momenteel is het net genoeg om te overleven, en dit enkel als je kortstondig in de bijstand zit aangezien je met heel veel geluk een paar tientjes overhoudt in een maand. Misschien is het nog jarenlang te redden (als alleenstaande!) dankzij het vakantiegeld en een extra uitkering (bijzondere bijstand heet dat geloof ik) maar gemakkelijk zal het zeker niet zijn.quote:Als de bijstandssituatie eigenlijk wel prima is, waarom zouden mensen dan nog aan de slag gaan?
Zo denk ik er ook al jarenlang over.quote:Over de percentages kunnen we discussiëren natuurlijk, maar waar de gemiddelde VVD-er hier erg pessimistisch in is, en van een negatief mensbeeld uitgaat (ook met hun belasting-argumenten overigens, zoals de voorstelling van zaken dat mensen gestraft worden als ze ietsje meer moeten / mogen bijdragen of meer werken zou worden ontmoedigd), gaat links over het algemeen wat vaker uit van een positief mensbeeld, zonder daarbij naief te zijn overigens.
Ik denk dat dat niet eens nodig hoeft te zijn. Je kunt in principe de 2 laagste belastingschijven verlagen, waardoor het brutoloon gelijk kan blijven, maar er netto toch meer overblijft. Zo wordt werken aantrekkelijker, verhoog je het netto minimumloon, en stimuleert dat direct de economie aangezien het grootste deel van minimuminkomens weer uitgegeven wordt.quote:Op maandag 2 juli 2012 22:28 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Natuurlijk vind ik die vraag relevant.
[..]
Ik denk dat de bijstand op dit moment zeker laag genoeg is dat mensen gemotiveerd zijn om te werken. Een inkomensval zal er al lang niet meer zijn, mocht de samenleving vinden dat het gat nog te klein is dan kan eventueel ofwel het minimumloon verhoogd worden (in veel bedrijven kan dat worden opgevangen door andere salarissen wat te verlagen, dat gaat natuurlijk niet in alle bedrijven (kassen)) ofwel met subsidies het gat wat groter worden gemaakt.
VVD + Cda .Houden wij ze arm en jullie domquote:Op dinsdag 3 juli 2012 06:16 schreef Dr.Nikita het volgende:
SP en PvdA gezegde: Eerlijk zullen we alles stelen.
Je hebt gelijk, Nederland dom? Ja, Arm? Betwijfel ik als je 2 of meerdere keren per jaar naar het buitenland met vakantie kan gaan.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 07:09 schreef Pugg het volgende:
[..]
VVD + Cda .Houden wij ze arm en jullie dom
Ik hoop dat jij voor jezelf spreekt.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 07:21 schreef Dr.Nikita het volgende:
[..]
Je hebt gelijk, Nederland dom? Ja, Arm? Betwijfel ik als je 2 of meerdere keren per jaar naar het buitenland met vakantie kan gaan.
Ongelooflijke jankerds zijn het in NL
Bijstand hebben we in Nederland dan ook niet enkel om te voorkomen dat je sterftquote:Op dinsdag 3 juli 2012 08:08 schreef Worteltjestaart het volgende:
Échte armoede is in Nederland denk ik zeer moeilijk te vinden.
Het ligt wel een beetje aan de definitie. Vergeleken met een normale Nederlandse levensstandaard is er relatief ook wel armoede.
Maar échte armoede, als in, geen huis, geen eten, geen zorg? Nee, dát heb je in Nederland toch niet.
Daarmee wil ik niet zeggen dat het makkelijk is om rond te komen van sec een bijstandsuitkering, maar bij mijn weten is dat nog altijd voldoende om, zij het heel zuinig, in je absolute primaire levensbehoeften te voldoen.
Prachtigquote:Op dinsdag 3 juli 2012 06:16 schreef Dr.Nikita het volgende:
SP en PvdA gezegde: Eerlijk zullen we alles stelen.
Met het minimumloon kunnen veel mensen uberhaupt maar nauwelijks 1 keer per jaar op vakantie, laat staan met een bijstandsuitkering.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 07:21 schreef Dr.Nikita het volgende:
[..]
Je hebt gelijk, Nederland dom? Ja, Arm? Betwijfel ik als je 2 of meerdere keren per jaar naar het buitenland met vakantie kan gaan.
Ongelooflijke jankerds zijn het in NL
Nee dat zeg ik niet. Maar Dr.Nikita veronderstelt dat iedere Nederlander 2 keer per jaar of meer op vakantie kan en dat het daarom wel los loopt met evt armoede in Nederland, en dat is absoluut niet waar.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 11:35 schreef Worteltjestaart het volgende:
Is vakantie een primaire levensbehoefte dan?
Fijn gevoel is dat jij beter schijnt te weten dan ikzelf wat ik veronderstel. Nooit weg dergelijke zieners en meedenkers. Dáár heeft NL pas wat aan. Toppie hoor. Zet je alvast ook de flappendrukkerij aan?quote:Op dinsdag 3 juli 2012 11:38 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Nee dat zeg ik niet. Maar Dr.Nikita veronderstelt dat iedere Nederlander 2 keer per jaar of meer op vakantie kan en dat het daarom wel los loopt met evt armoede in Nederland, en dat is absoluut niet waar.
Goed gezien. In NL is armoede maar zéér relatief met de nadruk op zéér. Zelfs een illegaal heeft meer rechten én inkomsten in NL dan in de meeste EU landen de eigen bewoners.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 11:40 schreef Worteltjestaart het volgende:
Volgens mij verwijst DrNikita in die context niet naar uitkeringsgerechtigden maar naar NL'ers in het algemeen.
En het is maar net wat je vakantie vindt.
Een weekendje kamperen in Zeeland met Hemelvaart is óók vakantie.
Dan heb ik het verkeerd geinterpreteerd. No big deal.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 14:11 schreef Dr.Nikita het volgende:
[..]
Fijn gevoel is dat jij beter schijnt te weten dan ikzelf wat ik veronderstel. Nooit weg dergelijke zieners en meedenkers. Dáár heeft NL pas wat aan. Toppie hoor. Zet je alvast ook de flappendrukkerij aan?
Het hangt ervan af naar welke peiling je kijkt, in die van de Hond loopt de SP al uit op de VVD. Welke van de twee peilingen voorspelde de laatste keren preciezer de uitslag?quote:De SP loopt steeds verder in op de VVD
Ik hecht er nog niet zoveel waarde aan, op 10 weken voor de verkiezingen.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 15:47 schreef Bram_van_Loon het volgende:
@Kandijfijn
[..]
Het hangt ervan af naar welke peiling je kijkt, in die van de Hond loopt de SP al uit op de VVD. Welke van de twee peilingen voorspelde de laatste keren preciezer de uitslag?
De sterke schouders krijgen het zwaar te verduren met alles wat er op gelegd wordt. Zelfs een sterke schouder verzwakt dan.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 18:00 schreef eriksd het volgende:
Uiteraard wil de burger links beleid. De rekening komt nu, dan moet die opeens door de andere, sterkere schouders betaald worden
Dat is toch altijd en niet per se links? De rekening afschuiven is voor de korte termijn een prettige optie.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 18:00 schreef eriksd het volgende:
Uiteraard wil de burger links beleid. De rekening komt nu, dan moet die opeens door de andere, sterkere schouders betaald worden
En als er dan nog meer bedrijven en banen weggaan in ons land worden wij allemaal lekker veel armer.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 17:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
het is wel een signaal dat de burgers een linkser beleid willen. Dat is hoopgevend. Of dat dan straks de SP zo groot wordt of dat de PvdA wat groter wordt en de SP kleiner maakt mij niet zoveel uit als ik eerlijk ben. Zolang er dadelijk maar een regering komt die gedomineerd wordt door linkse politici.
Dat is allemaal zo'n onzin. Alsof de PvdA en de SP zoveel plannen voorstaan waar de (grote) ondernemingen veel last van ondervinden.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 19:07 schreef paulgo het volgende:
[..]
En als er dan nog meer bedrijven en banen weggaan in ons land worden wij allemaal lekker veel armer.
Dus volgens SP en PVDA zijn de Chinese arbeidsomstandigheden geen probleem?quote:Op dinsdag 3 juli 2012 19:12 schreef Tomatenboer het volgende:
Dat is allemaal zo'n onzin. Alsof de PvdA en de SP zoveel plannen voorstaan waar de (grote) ondernemingen veel last van ondervinden.
Overigens verdwijnen die banen toch wel als het ergens anders een dubbeltje goedkoper kan,
Wat een vreemde conclusie trek je daaruit.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 19:19 schreef paulgo het volgende:
[..]
Dus volgens SP en PVDA zijn de Chinese arbeidsomstandigheden geen probleem?
Lees nog eens.quote:Op woensdag 4 juli 2012 11:01 schreef bloodymary1 het volgende:
Dus in alle vergelijkbare landen hoger. Kan hier ook best 3 % omhoog.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |