Bij Hollandse nieuwe horen geen uien en augurken.quote:Op maandag 4 juni 2012 17:01 schreef Angel-Joy het volgende:
Plaatje in de OP is een beetje stom
Uitjes en augurken mogen niet ontbreken hoor
quote:De kwaliteit van de Hollandse nieuwe is dit jaar beter dan experts hadden verwacht. Het vetgehalte van de maatjesharing, dat gedurende het seizoen nog flink zal toenemen, voldoet nu al ruim aan de eisen.
Dat bleek vandaag tijdens een haringproeverij in het Deense vissersplaatsje Skagen, een belangrijk centrum van de Hollandse nieuwe. Die mag alleen zo heten als hij goed vet is en op de traditionele Hollandse manier is verwerkt.
Nederlandse vishandelaren, vooral uit Katwijk, kopen in Skagen niet alleen de vis op de veiling, maar zien er ook op toe dat alles op de Nederlandse manier gebeurt. In het haringseizoen, zo'n 6 weken per jaar, zijn ze nadrukkelijk aanwezig in de visbedrijven in Skagen.
'Het voorjaar was niet erg warm, daarom is het verrassend dat er al zoveel vet aan de haring zit', zegt de Katwijkse vishandelaar Martin Haasnoot. 'Waarschijnlijk komt het door het licht. Het was weliswaar koud, maar niet vaak bewolkt.' En licht is naast warmte van cruciaal belang voor de ontwikkeling van plankton, het voedsel van het vette visje. 'Vorig jaar was de haring doorsnee maar dit jaar vetter, smeuïger en lekkerder', zo oordeelt Haasnoot.
Ook haring-industrieel Werner Larsson is blij verrast. 'Een week geleden was de haring nog niet vet genoeg. Toen kwamen een paar warme dagen, die hebben klaarblijkelijk voor wonderen gezorgd.'
Dus patatjes hoor je ook niet met een sausje te eten. Donder op johquote:Op maandag 4 juni 2012 17:12 schreef Catch22- het volgende:
niet doen. Net als bij koffie met suiker en melk moet je het zonder de toevoegingen leren waarderen; dan is het gelijk een stuk lekkerder.
Eigenlijk niet, nee.quote:Op maandag 4 juni 2012 17:20 schreef daftme het volgende:
Dus patatjes hoor je ook niet met een sausje te eten. Donder op joh
Oke, maar ik blijf 1 klein klontje ijs in mijn whiskey doen.quote:
dat is heel wat anders.quote:Op maandag 4 juni 2012 17:20 schreef daftme het volgende:
[..]
Dus patatjes hoor je ook niet met een sausje te eten. Donder op joh
quote:Op maandag 4 juni 2012 17:26 schreef daftme het volgende:
Oke, maar ik blijf 1 klein klontje ijs in mijn whiskey doen.
+1quote:Op maandag 4 juni 2012 17:05 schreef golfer het volgende:
[..]
Bij Hollandse nieuwe horen geen uien en augurken.![]()
Dat is bedoelt om de smaak van slechte ouwe haring te verhullen.
Hollandse nieuwe hoor je puur en liefs aan de staart vasthoudend naar binnen te werken.
Dat sowieso. Hij moet ter plekke voor mij schoongemaakt worden.quote:Op maandag 4 juni 2012 21:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat mij stoort zijn visboeren waar de haring in gamellen schoongemaakt ligt ( en waarschijnlijk ergens in polen voorbereid) en niet aan de kar wordt schoongemaakt.
Daar eet ik geen haring.
Juist, en voor mij ook zonder ui of zuur, en soms op een kadetjequote:Op maandag 4 juni 2012 21:45 schreef golfer het volgende:
[..]
Dat sowieso. Hij moet ter plekke voor mij schoongemaakt worden.
New, improved version....quote:Op maandag 4 juni 2012 23:06 schreef Bucketlist het volgende:
En dit jaar is ie' natuurlijk wéér lekkerder.
daar moet je de vishandel of marktkraam op uitkiezen iddquote:Op maandag 4 juni 2012 21:45 schreef golfer het volgende:
[..]
Dat sowieso. Hij moet ter plekke voor mij schoongemaakt worden.
Grotendeels eens! Ik vind 'm wel lekker op een bijvoorbeeld een geroosterde boterham, maar sterk-smakende zooi zoals uitjes of bieslook zijn voor de minder lekkere haringen. Een lekkere, vette, smakelijke haring is zonde om met uitjes te eten!quote:Op maandag 4 juni 2012 17:05 schreef golfer het volgende:
[..]
Bij Hollandse nieuwe horen geen uien en augurken.![]()
Dat is bedoelt om de smaak van slechte ouwe haring te verhullen.
Hollandse nieuwe hoor je puur en liefs aan de staart vasthoudend naar binnen te werken.
Nee hoor, dat is na een paar weken al. Als ze op het vetst zijn.quote:Op maandag 4 juni 2012 23:29 schreef Catch22- het volgende:
over 2 maand heb je de koninginneharing toch?
Ik kan mij echt wel een paar jaren herinneren dat de haring van matige kwaliteit werd beoordeeld door de zogenaamde kenners.quote:Op dinsdag 5 juni 2012 00:44 schreef Sicstus het volgende:
Wat mij stoort is dat de haring nooit schijnt tegen te vallen. Elk jaar is het weer van 'hij is goed dit jaar hoor' of, zoals dit jaar 'beter dan de experts verwachtten'. Is het mijn achterdochtige aard, of zijn die 'experts' gewoon in dienst van de haringverkopers? Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat de haring tegenviel, hoewel dat toch weleens voor moet komen?
Tja, net als dat geleuter over scheveningen, ze worden gewoon uit denemarken geimporteert en per vrachtwagen hierheen gehaaldquote:Op dinsdag 5 juni 2012 00:44 schreef Sicstus het volgende:
Wat mij stoort is dat de haring nooit schijnt tegen te vallen. Elk jaar is het weer van 'hij is goed dit jaar hoor' of, zoals dit jaar 'beter dan de experts verwachtten'. Is het mijn achterdochtige aard, of zijn die 'experts' gewoon in dienst van de haringverkopers? Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat de haring tegenviel, hoewel dat toch weleens voor moet komen?
Denemarken, Noorwegen en Schotland.quote:
Vissen geloven dacht ik niet zo in watergrenzen of internationale wateren.quote:
Toen ik de OP las wilde ik net de voorspelling doen dat hij wel weer uitstekend zou zijn dit jaar, maar het Parool bleek me voor met het oordeel. Het zijn altijd hooguit wat nuanceringen binnen een positief verhaal, waarbij de kwaliteit van voorgaande jaren ineens slechter blijkt dan ten tijde van die vangst zelf.quote:Op dinsdag 5 juni 2012 00:44 schreef Sicstus het volgende:
Wat mij stoort is dat de haring nooit schijnt tegen te vallen. Elk jaar is het weer van 'hij is goed dit jaar hoor' of, zoals dit jaar 'beter dan de experts verwachtten'. Is het mijn achterdochtige aard, of zijn die 'experts' gewoon in dienst van de haringverkopers? Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat de haring tegenviel, hoewel dat toch weleens voor moet komen?
quote:Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is woensdag voor een recordbedrag geveild op de visafslag in Scheveningen. Uitzendbureau Start People kocht de haringen voor 95 duizend euro. Dat meldt een woordvoerder van het Nederlands Visbureau.
De veiling is het officiële startsein voor het haringseizoen. Sinds woensdagochtend ligt de Hollandse Nieuwe in alle viswinkels- en -kraampjes in Nederland.
Het vaatje bracht nog nooit zo veel op. Vorig jaar telde Scheveninger Best, het merk voor verse vis, bijna 68 duizend euro neer voor het eerste tonnetje haring. De veilingopbrengst gaat traditiegetrouw naar een goed doel, dit jaar het Jeugdsportfonds. Van elke 250 euro kan een kind van wie de ouders de contributie niet kunnen betalen toch lid worden van een sportvereniging.
Volgens het Nederlands Visbureau is de Hollandse Nieuwe vet, lekker mals en heerlijk van smaak.
De Hollandse Nieuwe is overigens al lang niet zo Hollands meer. De vissen worden gevangen in de Noordzee bij Noorwegen en Denemarken. De bereidingswijze is nog wel typisch Nederlands. Een haring mag pas Hollandse Nieuwe worden genoemd als die minimaal zestien procent vet bevat, tussen half mei en eind juni is gevangen en gekaakt is.
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager hijst zaterdag de Scheveningse vlag. Daarmee trapt hij Vlaggetjesdag af, het traditionele haringfeest in de haven van Scheveningen.
Ik lust het helaas nietquote:Op woensdag 6 juni 2012 15:05 schreef golfer het volgende:
Ik heb net de eerste van het jaar alweer op bij een stalletje die ze keurig ter plekke voor mij schoonmaakte.
Aan het staartje naar binnengewerkt. Heel licht van smaak en niet supervet nog.![]()
Ook nog eentje voor vanavond meegenomen.
2 euro per stuk hier, of 4 voor 7 euro.quote:Op woensdag 6 juni 2012 15:14 schreef golfer het volgende:
Heb overigens 2,30 per stuk ervoor moeten neertellen.
Dat was voor mij ook de reden naar die stal te gaan waarvan ik weet dat die man de hele dag door steeds maar terplekke haringen staat schoon te maken voor z'n klanten.quote:Op woensdag 6 juni 2012 15:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij haring let ik er liever op dat ie voor mijn neus wordt schoongemaakt dan dat ie zo goedkoop mogelijk is.
Hij pakte ze uit de koeling en maakte ze voor mijn neus schoon. De kibbeling koning is een baas.quote:Op woensdag 6 juni 2012 15:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij haring let ik er liever op dat ie voor mijn neus wordt schoongemaakt dan dat ie zo goedkoop mogelijk is.
En het eerste plastic emmertje wordt overgegoten in een vaatjequote:Op dinsdag 5 juni 2012 05:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja, net als dat geleuter over scheveningen, ze worden gewoon uit denemarken geimporteert en per vrachtwagen hierheen gehaald
Het kaken mag van mij wel op de boot gebeuren hoor.quote:Op woensdag 6 juni 2012 15:07 schreef Catch22- het volgende:
Ik heb er 2 gehad met de lunchvanochtend toen ik naar mijn werk fietste ben ik even langs de kibbelingkoning gegaan die ze aldaar voor mij in zijn marktkraam kaakte. Heerlijk waren ze!
Bij de stal war ik de mijne haalde vertelde de eigenaar dat er een gek was geweest die er 8 achter elkaar had lopen opeten.quote:
Heb ik het verleden wel eens gedaan, de ene keer een 6, dan een 4, dan een 3, een 7.quote:Op vrijdag 8 juni 2012 07:55 schreef kibo het volgende:
|n de supermarkten liggen ze voorverpakt in co2 voor minder dan 1 euro per stuk.
Iemand zich daar al aan gewaagd?
Waarom vind je dat belangrijk?quote:Op woensdag 6 juni 2012 15:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij haring let ik er liever op dat ie voor mijn neus wordt schoongemaakt dan dat ie zo goedkoop mogelijk is.
Omdat haringvet heel snel oxideert en dan wordt ie ranzig. Hij smaakt het best vers schoongemaakt.quote:
klopt. Heb 1x supermarktharing gehaald en dat was echt smerig.quote:Op vrijdag 8 juni 2012 09:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Omdat haringvet heel snel oxideert en dan wordt ie ranzig. Hij smaakt het best vers schoongemaakt.
Ik weet niet hoe ze ze bewaren dan. Maar vroeger haalde ik vaak een emmertje, liet ik ze het liefst nog even een dag of 2 in het emmertje staan, en dan ging ik ze in een keer schoonmaken en dan afgedekt in de koelkast. Vond dat eigenlijk nooit ranzig.quote:Op vrijdag 8 juni 2012 09:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Omdat haringvet heel snel oxideert en dan wordt ie ranzig. Hij smaakt het best vers schoongemaakt.
Maar die supermarktharing zit vacuum in co2 of stikstof, die heeft daar toch geen last van?quote:Op vrijdag 8 juni 2012 09:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Omdat haringvet heel snel oxideert en dan wordt ie ranzig. Hij smaakt het best vers schoongemaakt.
Schoongemaakt?, dan zou ik hem weggooien.quote:Op vrijdag 8 juni 2012 09:27 schreef Catch22- het volgende:
[..]
klopt. Heb 1x supermarktharing gehaald en dat was echt smerig.
hoe lang kan je verse haringen bewaren trouwens? Ik heb nog 1 in de koelkast liggen van woensdag, zou dat vanavond nog te nassen zijn?
In dat emmertje zit de haring in pekel,quote:Op vrijdag 8 juni 2012 09:47 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik weet niet hoe ze ze bewaren dan. Maar vroeger haalde ik vaak een emmertje, liet ik ze het liefst nog even een dag of 2 in het emmertje staan, en dan ging ik ze in een keer schoonmaken en dan afgedekt in de koelkast. Vond dat eigenlijk nooit ranzig.
Wel eens echt lekkere supermarktharing gegeten?quote:Op vrijdag 8 juni 2012 09:51 schreef kibo het volgende:
[..]
Maar die supermarktharing zit vacuum in co2 of stikstof, die heeft daar toch geen last van?
Ja. Een supermarkt die een kraampje voor de deur had gezet waar een mannetje haringen stond schoon te maken. Was volgens mij bij de C1000 bij mn ouders in het dorp, pakweg 10 jaar geleden.quote:Op vrijdag 8 juni 2012 13:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wel eens echt lekkere supermarktharing gegeten?
quote:Op vrijdag 8 juni 2012 13:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ja. Een supermarkt die een kraampje voor de deur had gezet waar een mannetje haringen stond schoon te maken. Was volgens mij bij de C1000 bij mn ouders in het dorp, pakweg 10 jaar geleden.
Als je ze dan toch aanbied, is dat wel de manier natuurlijk..quote:
Sowieso nog nooit uit de supermarket. Vandaar ook mijn vraag.quote:Op vrijdag 8 juni 2012 13:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wel eens echt lekkere supermarktharing gegeten?
Ik wel. Zijn wel te eten maar bij een echte haringkar/viskraam zijn ze stukken beter.quote:Op vrijdag 8 juni 2012 15:41 schreef kibo het volgende:
[..]
Sowieso nog nooit uit de supermarket. Vandaar ook mijn vraag.
Maar als ze idd niet te hachelen zouden zijn, is het dus geen kwestie van oxidatie .
Mijn punt was ook meer de kar waar ze voor je neus schoongemaakt worden versus de marktkraam waar ze in grote bakken schoongemaakt liggen (en waarschijnlijk ergens in Polen zijn schoongemaakt)quote:Op vrijdag 8 juni 2012 15:41 schreef kibo het volgende:
[..]
Sowieso nog nooit uit de supermarket. Vandaar ook mijn vraag.
Maar als ze idd niet te hachelen zouden zijn, is het dus geen kwestie van oxidatie .
Dan nog kan je genept worden met ouwe haringen in het emmertje die worden schoongemaakt en verkocht als nieuwe.quote:Op vrijdag 8 juni 2012 16:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Mijn punt was ook meer de kar waar ze voor je neus schoongemaakt worden versus de marktkraam waar ze in grote bakken schoongemaakt liggen (en waarschijnlijk ergens in Polen zijn schoongemaakt)
Ik heb ook wel weer zin in een. Vanmiddag net een gehad. Maar heb ook geen zin om speciaal nu nog naar een viskraam te rijden.quote:
Nu nog wel, maar pas over een week of 2 zijn ze op hun bests en vetst. Dan zijn de Koninginnenharingen er weer.quote:Op vrijdag 8 juni 2012 17:12 schreef EK-burger het volgende:
Weer minder vet dan vorig jaar.
De 2009 editie blijft voor mij met stip op 1 staan.
Tot volgend seizoen kan je ze blijven eten, alleen zijn het dan geen Hollandse Nieuwe meer.quote:Op dinsdag 12 juni 2012 22:35 schreef Buitendam het volgende:
De start van de verkoop was 6 juni, wanneer stopt de verkoop van Hollandse Nieuwe? Is dat een kwestie van een week of 3 of kan je ze veel langer bij de viskraam eten?
Ik bedoel zoals iedereen ze nu op deze manier aan het proeven is. Rijtje mensen voor de kraam, tot wanneer duurt die verkoop?quote:Op dinsdag 12 juni 2012 22:38 schreef golfer het volgende:
[..]
Tot volgend seizoen kan je ze blijven eten, alleen zijn het dan geen Hollandse Nieuwe meer.
Zoals gezegd, de verkoop gaat gewoon door tot het nieuwe seizoen.quote:Op dinsdag 12 juni 2012 22:39 schreef Buitendam het volgende:
Ik bedoel zoals iedereen ze nu op deze manier aan het proeven is. Rijtje mensen voor de kraam, tot wanneer duurt die verkoop?
Weet ik genoeg.quote:Op dinsdag 12 juni 2012 22:47 schreef golfer het volgende:
[..]
Zoals gezegd, de verkoop gaat gewoon door tot het nieuwe seizoen.
Hollandse nieuwe aanvoer is meestal t/m begin juli. Vanaf volgende week zijn de nieuwe op hun best en worden ze dan ook Koninginnenharing genoemd. Daarna blijven ze ook aanvoeren alleen het vetpercentage verandert en dan worden het gewone harinkjes die je hapt bij de stalletjes
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |