quote:
Op zondag 3 juni 2012 20:57 schreef Droplollie het volgende:Oké, dat was inderdaad heel idioot. Mijn technisch inzicht reikt inderdaad niet erg ver.
Wat mij nog wel verbaast is dat wanneer ik op 'info' druk, er staat dat het beeld 576i 50Hz is. Vervolgens keek ik achterop de TV en heb ik niet verder gekeken. Dom.
Maar dan is mijn volgende vraag, hoe kan het dat ik op 50Hz kijk, ik kan nergens in de settings vinden dat ik het kan veranderen. De handleiding biedt evenmin soelaas. Iemand hier die mij hier nog hulp in kan bieden?
Het signaal wat wij in Nederland hebben is voor veel uitzendingen 576i (interlaced) met 50 beelden per seconde. Vandaar 567i 50Hz.
quote:
MCI staat voor Motion Clarity Index.
Een LCD televisie heeft eigenlijk helemaal geen Hz aangezien LCD een continue licht is. Als de televisie een signaal van 50Hz binnen krijgt, zal deze ook 50 beelden per seconde laten zien. Als deze er 100 binnen zou krijgen, liet hij er 100 zien. Maar dat heeft helaas nog niet een signaal.
Vroeger was 50 beelden per seconde genoeg op de kleine CRT televisies op een vloeiend beeld te weergeven. Vandaag de dag is dat met die grote televisies niet meer zo. Daar hebben fabrikanten iets op bedacht.
In het geval van LG noemen ze het Motion Clarity Index (MCI), bij Samsung Clear Motion Rate (CMR), bij Philips Perfect Motion Rate gegeven (PMR), bij Sony Motionflow XR en bij Panasonic Clear Panel Pro (CPP).
Dit is een techniek dat ervoor zorgt dat het beeld er vloeiender uit gaat zien.
quote:
Het klinkt raar, maar het gebeurt wel. Dit wordt gedaan met bepaalde algoritmes die ervoor zorgen dat er inderdaad een beeld komt wat er in de werkelijkheid niet is. Tussen de 50 beelden op het scherm, worden nog eens 50 beelden gepropt om het er wat mooier uit te laten zien.
Het is ook niet zo dat een LG met 100 MCI net zo vloeiend het beeld afspeelt als een Samsung met 100CMR of Philips PMR aangezien de algoritmes daar anders zijn. Televisies vergelijken met het aantal Hz is dus eigenlijk niet mogelijk mits ze van hetzelfde merk zijn en uit hetzelfde jaar komen.
Over Hz kunnen we dus eigenlijk niet spreken, al is het er in gebleven vanuit het CRT tijdperk en om mensen niet in de war te brengen. Vandaar dat het ook nog op sites zoals Tweakers staat en in de winkels ook gepresenteerd wordt als Hz. Ga ik hieronder ook zo presenteren aangezien het anders een onmogelijk lang en moeizaam verhaal wordt.
Tevens werkt Hz op sommige momenten ook tegen. Voor televisie kijken werkt het best goed samen met het
interlaced beeld. Als de chips in de televisie van goede kwaliteit zijn, kunnen deze met 100Hz of meer een goed plaatje neerzetten wat voor de kijker erg rustig is.
Maar het aantal Hz kan ook een negatieve werking hebben op het beeld. Denk daarbij aan games vanaf een game console en films afgespeeld vanaf de Blu-Ray of mediaspeler.
Het toevoegen van extra beelden kost tijd en voor gamers is dat een hell. Als gamer wil je dat het beeld zo snel als mogelijk op de televisie te zien is en elke miliseconden telt. Want als je net een miliseconden te laat bent, schiet je mis of raak je net de muur bij het racen. Daar hebben de meeste televisies wel een game modus voor, die het toevoegen van extra beelden uit zet.
quote:
Daar moet je vanaf zien te komen. Deze televisies zijn niet capabel genoeg om met het slechte beeld van digitenne een goed beeld neer te zetten. Leuk voor op de camping bij een 22" televisie maar meer ook niet. Stap dus over op de kabel (Ziggo/UPC) of als het echt niet anders kan op IPTV.
quote:
Dat is een televisie uit Amerika. Daar hebben ze een signaal van 60Hz interlaced wat dus niet in Nederland het geval is. Daar spreken ze trouwens over een MCI van 120, you do the math.
quote:
Dat komt deels door de televisie en deels door het signaal. Zoals ik al zei; kabel televisie of IPTV.
quote:
Op zondag 3 juni 2012 22:39 schreef Tha_Duck het volgende:[..]
Ik heb werkelijk geen idee, mij boeiend hertzen en dat soort onzin niet. Ik koop mijn TV's in de een winkel waar ik ze kan zien en beoordelen.
Om te zien of het beeld vloeiend is, is dit inderdaad een goede manier. die cijfers zijn leuk op papier, maar de werkelijkheid is anders.
Ga trouwens niet kijken welk beeld het meest felle beeld geeft want dat is iets waar je absoluut
NIET naar moet kijken tenzij je elke dag factor 30 zonnebrand wilt opsmeren als je televisie wilt gaan kijken. Die winkels zijn ontzettend overbelicht en wanneer je thuis bent, zijn die felle beelden niet goede voor de ogen.
quote:
Voor de kwaliteit van kleur en contrast moet je dat niet doen. Naast dat verkopers je heel goed weten om te praten met hun leuke verhalen en je sturen naar televisies waar ze op verdienen (Ja dit gebeurd aangezien ik het zelf doe), staan die televisies ook nog eens zo ingesteld dat ze er mooi uitzien in een winkel. De winkelmodus noemen ze dat.
Blauw en groen worden op de meeste televisies overdreven weergegeven terwijl geel juist bijna wordt uitgeschakeld. Dat komt omdat in de winkel TL verlichting hangt en het beeld van de televisie niet juist weergeven wordt. Dat compenseren ze dan met extra oplichten van de kleuren die het zwaar krijgen bij TL verlichting.
Daarnaast wordt blauw en groen veel gebruikt omdat de kleur blauw wordt geassocieerd met zuiver en koel (daardoor lijkt het scherper) en groen omdat dit samen met veel licht gelukkig maakt. Hoe feller de televisie, hoe gelukkiger jij je bij die televisie voelt en hoe eerder jij die televisie koopt. Allemaal marketing waar over gedacht is.
Dit was mijn spreekbeurt. Zijn er nog vragen?