FOK!forum / Culinesse à gogo / Gehakt met koffie (nee niet appart maar erdoorheen!)
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 16:48
Hoi,

Ik zat eens te denken van gehakt is lekker koffie ook.

Waarom geen gehaktbal maken met een koffiesmaak :9~

Dat wil ik dus gaan doen graag tips om mijn voorlopige recept te verbeteren ;)

5 ons rundergehakt
1 ei
50 gram beschuitkruimel
peper na smaak
3 tenen knoflook
1 gehakt uitje

en dan een mengsel van 50 ml koffieroom en 50 ml zeer sterke espresso.

Dit allemaal tot ballen draaien en door de beschuitkruimels rollen.

Vervolgens gewoon in de pan en smullen maar :Y)

[ Bericht 0% gewijzigd door N.I.M.B.Y. op 12-05-2012 16:51:24 (spelvaut) ]
motorbloempjezaterdag 12 mei 2012 @ 16:49
:|W
Mirjamzaterdag 12 mei 2012 @ 16:49
-O-
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 16:50
quote:
9s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 16:49 schreef motorbloempje het volgende:
:|W
Jij hoeft het niet lekker te vinden als ik er maar van kan genieten :Y)
Heatseekerzaterdag 12 mei 2012 @ 16:50
Ik ben wel fan van gekakte uien :9 .
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 16:51
quote:
2s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 16:50 schreef Heatseeker het volgende:
Ik ben wel fan van gekakte uien :9 .
:@ foutje
Kandijfijnzaterdag 12 mei 2012 @ 16:54
Ik geef toe, ik moest ook eerst hard lachen :')

Maar op deze wijze ontstaan wel de meeste lekkere en beroemde gerechten op lange termijn (nadat grootste percentage is afgevallen).

Ik zou het gewoon proberen ts ^O^
El_Chica_Del_Fuegozaterdag 12 mei 2012 @ 16:56
Peper na smaak? Ook apart.
Lienekienzaterdag 12 mei 2012 @ 16:57
Ik maak regelmatig de chili van Ainsley H. En daar gaat ook koffie doorheen. Vraag me alleen af of je bal niet te nat wordt.
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 16:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 16:54 schreef Kandijfijn het volgende:
Ik geef toe, ik moest ook eerst hard lachen :')

Maar op deze wijze ontstaan wel de meeste lekkere en beroemde gerechten op lange termijn (nadat grootste percentage is afgevallen).

Ik zou het gewoon proberen ts ^O^
Ja ik ga het sowieso toch proberen ik ben gewoon nieuwsgierig naar het resultaat.

:)
Resistorzaterdag 12 mei 2012 @ 16:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 16:56 schreef El_Chica_Del_Fuego het volgende:
Peper na smaak? Ook apart.
Beetje als mosterd na de maaltijd. Ken je dat niet?

Maar vlees met koffie... vreemde combinatie.
Ik associeer koffie eerder met nagerechten, koek of cake met koffiesmaak, ijs met koffie... dat soort dingen.
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 17:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 16:57 schreef Lienekien het volgende:
Ik maak regelmatig de chili van Ainsley H. En daar gaat ook koffie doorheen. Vraag me alleen af of je bal niet te nat wordt.
Aha heb je tips om te voorkomen dat het gehakt te nat wordt?
Een maximaal percentage vloeistof bijvoorbeeld?
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 17:01
Hm misschien met oploskoffie werken dus de oplospoeder er doorheen kneden.

Of van dat buisman spul.
heiden6zaterdag 12 mei 2012 @ 17:03
Gewoon wat goedkoop vlees door de koffiemolen halen.

Great success.
padlarfzaterdag 12 mei 2012 @ 17:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 17:01 schreef N.I.M.B.Y. het volgende:
Hm misschien met oploskoffie werken dus de oplospoeder er doorheen kneden.

Of van dat buisman spul.
Met goede kwaliteit koffie zie ik dit recept al somber in, laat staan als je troep gaat gebruiken.
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 17:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 17:05 schreef padlarf het volgende:

[..]

Met goede kwaliteit koffie zie ik dit recept al somber in, laat staan als je troep gaat gebruiken.
Ik heb hier ook nog zeer exclusieve kopi luwak op voorraad misschien dat dan gebruiken? :?
AppelCakezaterdag 12 mei 2012 @ 17:11
je maakt me bang...
teknomistzaterdag 12 mei 2012 @ 17:21
28c14k3.jpg
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 17:24
quote:
2s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 17:21 schreef teknomist het volgende:
[ afbeelding ]
:D
TwenteFCzaterdag 12 mei 2012 @ 17:37
Als je het niet probeert dan weet je nooit of het lekker is.
Post het resultaat hier effe :D
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 17:38
Ik zit te overwegen om er geen knoflook en ui door te doen om te voorkomen dat de smaak te complex wordt.

Dus voorlopige ingrediënten;

5 ons rundergehakt
1 ei
20 gram beschuitkruimel
peper na smaak
Koffiemelk 10 ml
Espresso 15 ml

Veel minder vocht erin gedaan om te voorkomen dat het een kliederboel wordt en minder beschuit 50 gram is best wel veel beschuit :P
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 17:40
quote:
19s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 17:37 schreef TwenteFC het volgende:
Als je het niet probeert dan weet je nooit of het lekker is.
Post het resultaat hier effe :D
Doe ik maar ik ga het pas volgend weekend maken ik moet er nog over nadenken over de hoeveelheden etc.
Lienekienzaterdag 12 mei 2012 @ 17:41
Dat zou ik niet weglaten. Dan wordt het smakeloos. Van die koffie ga je toch niet zoveel proeven.

Ik heb die Jonnie met zijn sterren wel eens een gehaktbal zien maken en daar ging juist heel veel door.
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 17:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 17:41 schreef Lienekien het volgende:
Dat zou ik niet weglaten. Dan wordt het smakeloos. Van die koffie ga je toch niet zoveel proeven.

Ik heb die Jonnie met zijn sterren wel eens een gehaktbal zien maken en daar ging juist heel veel door.
Ik ga denk ik in 1 keer een stuk of 3 recepten maken zodat ik kan proeven wat wel en niet lekker wordt :)
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 18:36
Ik heb nu even "Traditionele" gehaktballen gemaakt als smaak reverentie.

En om op te peuzelen natuurlijk :9 :Y)
RobinOokzaterdag 12 mei 2012 @ 18:43
De koffiemelk lijkt me viezer dan de koffie.
FutureFairytalezaterdag 12 mei 2012 @ 19:13
Mountain meatballs een keer gemaakt en daar ging hete koffie door maar proefde dat gelukkig niet terug. Gerecht zelf was heerlijk overigens.
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 19:45
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 19:13 schreef FutureFairytale het volgende:
Mountain meatballs een keer gemaakt en daar ging hete koffie door maar proefde dat gelukkig niet terug. Gerecht zelf was heerlijk overigens.
Alleen door de saus toch?

Ik wil het door het gehakt gaan mengen.
SuperrrTuxxxzaterdag 12 mei 2012 @ 19:48
Gadver :r
MPC60zaterdag 12 mei 2012 @ 19:50
Hoe bedenk je het! :')
Morerazaterdag 12 mei 2012 @ 20:54
Het klinkt raar en vies, maar al die nagerechten waren ooit ook "raar en vies" .
Zelfs ijskoffie was tien jaar geleden nog "raar" hier.

TS ik zou de koffiemelk weg laten en gewoon een beetje koksroom doen, verder zou ik de koffie beperken tot een hoeveelheid als zoals je bijvoorbeeld een scheutje sojasaus, oestersaus, ketjap oid ergens bij zou doen om te marineren. Dus geen hele sloten, gewoon een klein scheutje als "marinade" bij de overige smaakmakers.

Gewoon uitproberen en dan weetje of je de volgend keer wat meer of wat minder erbij moet doen ^O^
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 20:54
quote:
10s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 19:50 schreef MPC60 het volgende:
Hoe bedenk je het! :')
Logisch toch :s)
Isegrimzaterdag 12 mei 2012 @ 21:11
Ik ben bij ons favoriete restaurantje (inmiddels ter ziele :'( ) wel een keer lamsstoof in een koffiesaus gehad. Dat was erg lekker.
Morerazaterdag 12 mei 2012 @ 21:21
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 21:11 schreef Isegrim het volgende:
Ik ben bij ons favoriete restaurantje (inmiddels ter ziele :'( ) wel een keer lamsstoof in een koffiesaus gehad. Dat was erg lekker.
Misschien was je de enige die het lekker vond :')
Grapje, zie een paar posts hierboven, ik vind dat TS het moet uitproberen
Karinazaterdag 12 mei 2012 @ 21:23
Mij lijkt het wel lekker, er zijn wel meer recepten met koffie erin. Ik ben benieuwd TS of het inderdaad smaakte :)
Isegrimzaterdag 12 mei 2012 @ 21:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 21:21 schreef Morera het volgende:

[..]

Misschien was je de enige die het lekker vond :')
Grapje, zie een paar posts hierboven, ik vind dat TS het moet uitproberen
Het is niet heel raar, er zijn ook gewoon recepten voor te vinden op internet. Maar in gehakt lijkt me smerig.
Sjeenzaterdag 12 mei 2012 @ 21:27
Ik vind het op zich niet zo'n raar idee, zou de koffiemelk wel weglaten. Ken genoeg gehaktbalrecepten waar een las wijn doorheen gaat, dus waarom geen espresso :)
luigisixzaterdag 12 mei 2012 @ 23:27
Je zou een ristretto erdoorheen kunnen doen. Dit geeft een sterkere smaak maar minder vocht. Ik denk dat de smaak het grootste probleem wordt. Hoe ga je de echte koffiesmaak meegeven aan het gehakt.
Morerazaterdag 12 mei 2012 @ 23:28
Marineren met koffie zoals ik al zei, een dag van tevoren en in de koelkast zetten
Morerazaterdag 12 mei 2012 @ 23:28
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 21:27 schreef Sjeen het volgende:
Ik vind het op zich niet zo'n raar idee, zou de koffiemelk wel weglaten. Ken genoeg gehaktbalrecepten waar een las wijn doorheen gaat, dus waarom geen espresso :)
Oke wat is een las wijn? Ik gok op een typo (glas) maar het is een serieuze vraag
N.I.M.B.Y.zaterdag 12 mei 2012 @ 23:42
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 23:28 schreef Morera het volgende:
Marineren met koffie zoals ik al zei, een dag van tevoren en in de koelkast zetten
Goed idee ik neem het mee in de ontwikkeling ;)
Isabeauzaterdag 12 mei 2012 @ 23:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 18:43 schreef RobinOok het volgende:
De koffiemelk lijkt me viezer dan de koffie.
Dat.

Koffie erdoor: ok. Koffiemelk?! Nee, absoluut niet.
N.I.M.B.Y.zondag 13 mei 2012 @ 00:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 23:47 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Dat.

Koffie erdoor: ok. Koffiemelk?! Nee, absoluut niet.
Maar waarom?

Je hebt toch ook (ik vloek even in de kerk) room culinair.
Isabeauzondag 13 mei 2012 @ 00:10
Ja, maar door je gehaktballen? Daarbij smaakt koffiemelk sowieso anders dan 'gewone room'.
Als je toch gaat experimenteren zou ik in ieder geval een bal zonder room doen en als je het per se wilt proberen één met room.

Waarom wil je het eigenlijk met koffieroom erdoor doen? Echte koffiedrinkers drinken hun koffie ook zwart :P
RobinOokzondag 13 mei 2012 @ 00:14
Room culinair door je gehakt lijkt me ook goor.
Echte room ook.

Waarom zou je zuivel door je vlees doen?
Adameszondag 13 mei 2012 @ 00:15
Als je het niet zo nat wilt hebben kan je ook proberen om sterke hele bonen in vettig gehakt te stoppen en dit een nacht laten staan. Ik weet niet of de smaak echt sterk wordt overgebracht.
houdjemondzondag 13 mei 2012 @ 00:17
Heel veel succes daarmee..
Sjeenzondag 13 mei 2012 @ 10:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 23:28 schreef Morera het volgende:

[..]

Oke wat is een las wijn? Ik gok op een typo (glas) maar het is een serieuze vraag
typo ;)
Tezzzondag 13 mei 2012 @ 10:12
Op zich is het niet zo gek. Ik gooi ook cacao bij mijn rundergehakt in een mexicaans gerecht zoals chili con carne. Dus waarom zou koffie niet werken? Ik ga het eens proberen! (maar dan inderdaad zonder de zuivel. Dat is raar).
Lucky_Strikezondag 13 mei 2012 @ 22:21
Waarom laat je je ei niet weg als je bang bent voor te veel vocht? Ik zou trouwens zelf voor gemalen droge koffie gaan denk ik. Of ingedikte espresso, dat zie ik vaak bij kookprogramma's.
Tezzmaandag 14 mei 2012 @ 06:54
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2012 22:21 schreef Lucky_Strike het volgende:
Waarom laat je je ei niet weg als je bang bent voor te veel vocht? Ik zou trouwens zelf voor gemalen droge koffie gaan denk ik. Of ingedikte espresso, dat zie ik vaak bij kookprogramma's.
Het ei zorgt juist voor binding.
Glessemaandag 14 mei 2012 @ 07:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 16:57 schreef Lienekien het volgende:
Ik maak regelmatig de chili van Ainsley H. En daar gaat ook koffie doorheen. Vraag me alleen af of je bal niet te nat wordt.
natte balle is ook nix.... :')

maar ben wel seriejeus beniewt hoe het bevald.
dWc_RuffRydermaandag 14 mei 2012 @ 10:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2012 23:47 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Dat.

Koffie erdoor: ok. Koffiemelk?! Nee, absoluut niet.
Ik had eergister nog koffiemelk ipv normale melk (die was op) gebruikt in de aardappelpuree :'). Smaakte niet anders ofzo.
Lucky_Strikemaandag 14 mei 2012 @ 10:33
quote:
0s.gif Op maandag 14 mei 2012 06:54 schreef Tezz het volgende:

[..]

Het ei zorgt juist voor binding.
Je hoeft echt niet perse een ei door een bal te gooien om hem te binden hoor. Dat kan prima zonder, alleen wordt hij dan wel sneller droog.
Adamesmaandag 21 mei 2012 @ 22:37
http://www.koffiebean.nl/(...)fea01e78cab934fa1fa3
DoDiedinsdag 22 mei 2012 @ 12:06
http://www.thatssomichell(...)lazed-meatballs.html
Tezzwoensdag 23 mei 2012 @ 12:20
quote:
0s.gif Op maandag 14 mei 2012 10:33 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Je hoeft echt niet perse een ei door een bal te gooien om hem te binden hoor. Dat kan prima zonder, alleen wordt hij dan wel sneller droog.
Dat ligt er maar net aan wat voor gehakt je gebruikt en wat het vetgehalte daarvan is. Bij droog rundergehakt helpt een eitje toch echt wel hoor!
FigureBirdStarswoensdag 23 mei 2012 @ 12:39
Zwezerik met koffie :9
RobinOokwoensdag 23 mei 2012 @ 13:04
Ja, lijkt me lekker. (zolang je die banaan maar weg laat!)
N.I.M.B.Y.donderdag 24 mei 2012 @ 00:42
Thanx Adames & DoDie voor de input ;)
N.I.M.B.Y.donderdag 24 mei 2012 @ 00:43
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2012 13:04 schreef RobinOok het volgende:
Ja, lijkt me lekker. (zolang je die banaan maar weg laat!)
Wat is er mis met banaan ?

Lekker toch :)