Hoeft niet perse in het zicht, maar het probleem is dat ik halverwege links en rechts wel eens een aftakking moet maken, anders krijg je 60.000 buizen en dat is dan weer net iets teveel van het goede.quote:Op donderdag 10 mei 2012 15:40 schreef error_404 het volgende:
Ik ken mensen die het zo als zichtwerk binnen hebben gedan. Ziet er tof uit, maar aardig is wel belangrijk. Kooperen lasdozn bestaan (uiteraard) niet, of je moet iets laten maken.
Want moet die lasdoos dan per se in het zicht komen?
Natuurlijk gaat dat verweerd uitzien. Zo hoort het toch ook... Dat is net de schoonheid ervan.quote:Op donderdag 10 mei 2012 15:45 schreef FredvZ het volgende:
En jij denkt dat een koperen leiding niet lelijk wordt in de buitenlucht?
Lijkt me trouwens ook een gevaarlijke bedoeling.
Als je voor waterleiding gaat, moet je ook wel de bijbehorende onderdelen gebruiken, zols T-stukken bijvoorbeeld. Lassen is dan wel een uitdaging idd...quote:Op donderdag 10 mei 2012 15:46 schreef R2cksson het volgende:
[..]
Hoeft niet perse in het zicht, maar het probleem is dat ik halverwege links en rechts wel eens een aftakking moet maken, anders krijg je 60.000 buizen en dat is dan weer net iets teveel van het goede.
Geen idee, volgens mij wel geisoleerd, maar niet gewapend.quote:Dus die mensen hebben dan hun buizen geaard? Wel gewone installatiedraad gebruikt of van die geisoleerde buitenkabel?
Mag XMVK kabel op 230 V. in koperen buis?quote:Op donderdag 10 mei 2012 16:08 schreef exlurker het volgende:
Metalen buizen en draad is niet toegestaan, wat denk je wat er gebeurt bij een kleine beschadiging Wil je toch koper gebruiken ga dan over naar een veilige spanning van 24V en kabel om kortsluiting te voorkomen
Nope, XMVK mag je door de dunnere isolatie ook niet gebruiken in koperen buis.quote:Op donderdag 10 mei 2012 16:46 schreef blomke het volgende:
[..]
Mag XMVK kabel op 230 V. in koperen buis?
Even in de NEN1010 gespiekt;'en als installatiemethode is een koperen leiding sowieso niet toegestaan. Stalen buis mag dan weer wel maar dat heeft er mede mee te maken dat er daarvoor speciale tules zijn waardoor je de kabel of draden niet kunt beschadigingen.quote:Op donderdag 10 mei 2012 20:11 schreef naaa het volgende:
Metalen elektra buis word nog steeds verkocht voor slagvaste toepassingen
oa. Industriële installaties, dus het mag nog steeds gebruikt worden.
Alleen, zoals al aangegeven, mag XmVK niet gebruikt worden vanwege
De dunnere mantel. VD draad mag zover ik weet ook niet gebruikt worden
Dus dan blijft YmVK kabel over. Maar wellicht iemand die direct toegang heeft
Tot de NEN 1010 hier duidelijkheid over scheppen (Vonkenboer?)?
staal of koper.. de stroom wil er toch wel doorheen hoorquote:Op donderdag 10 mei 2012 20:50 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Even in de NEN1010 gespiekt;'en als installatiemethode is een koperen leiding sowieso niet toegestaan. Stalen buis mag dan weer wel maar dat heeft er mede mee te maken dat er daarvoor speciale tules zijn waardoor je de kabel of draden niet kunt beschadigingen.
Deze manier van installeren wordt vaak nog gebruikt in zware industriële installaties en ook in de scheepsbouw zie je deze installatiemethode vrij regelmatig
Omdat iets vroeger toegestaan werkt, kun je er niet standaard vanuit gaan dat het nu ook nog toegestaan wordt.quote:Op donderdag 10 mei 2012 23:48 schreef R2cksson het volgende:
Ah zo. Het mag dus niet... Pvc verven gaat natuurlijk nooit goed. Grijs pvc vind ik ook teringlelijk. Schiet niet op zo...
Binnen waren de oude leidingen inderdaad rood ijzer met stoffen draad erdoor. Die zooi is allemaal eruit gehaald en opnieuw gelegd. Staal aanleggen buiten gaat weer net iets te ver denk ik en het verandert niks, want dat ziet er eigenlijk ook niet uit.
Pvc elektro leidingen komen dus niet in een esthetisch verantwoorde vorm? Gat in de markt!
Dat vraagt om foto's natuurlijk.quote:Op vrijdag 11 mei 2012 07:12 schreef blomke het volgende:
Hier in de binnenstad hangen "oude" lantaarns en die zijn verbonden aan RVS buizen waar de kabel door gaat. Staat authentiek, maar ik weet niet of dat jouw stijl is?
Voor binnen zie ik het probleem ook niet daar kun je een goede aarding van vreemgeleidende delen redelijkerwijs garanderen buiten niet ivm oxidatie.quote:Op donderdag 10 mei 2012 22:43 schreef Ou-Tannu het volgende:
[..]
staal of koper.. de stroom wil er toch wel doorheen hoor
gebruik je 22mm koper met 15mm flexibele pvc-slang erin, met daarin weer een ymvk-kabelquote:Op donderdag 10 mei 2012 23:23 schreef RanTheMan het volgende:
euhm.... misschien een dom idee, maar ts wil het voor de looks... is er geen mogelijkheid om een pvc buis in de koperen buis te stoppen? dan doe je toch goed? bochtjes worden lastig.. maar goed....
zoiets idd... zou dat niet mogen???quote:Op vrijdag 11 mei 2012 08:08 schreef Leipo666 het volgende:
[..]
gebruik je 22mm koper met 15mm flexibele pvc-slang erin, met daarin weer een ymvk-kabel
Ja ik heb ook al zo'n vermoeden dat het na een paar weken is afgelopen met mooi zijn... Misschien toch maar onveilig doen en gewoon koper gebruiken met buitenkabel erin.quote:Op vrijdag 11 mei 2012 08:40 schreef blomke het volgende:
Ik heb even die link naar die koperverf en patineertechnieken bekeken. Je zou eens een stuk PVC 5/8" buis kunnen proberen: deel verven met koperverf, deel met patineer behandelen en een maandje in de buitenlucht hangen. Grootste probleem verwacht ik met de (ont)hechting i.v.m. uitzetten PVC.
Dit, goede keus....wel alles 4 dubbel aarden...quote:Op vrijdag 11 mei 2012 16:08 schreef R2cksson het volgende:
[..]
Ja ik heb ook al zo'n vermoeden dat het na een paar weken is afgelopen met mooi zijn... Misschien toch maar onveilig doen en gewoon koper gebruiken met buitenkabel erin.
Hoe wil je dat doen?quote:Op vrijdag 11 mei 2012 17:57 schreef dribbel79 het volgende:
[..]
Dit, goede keus....wel alles 4 dubbel aarden...
Ik vraag mij ook af hoe dit wilt gaan doen ?quote:Op vrijdag 11 mei 2012 17:57 schreef dribbel79 het volgende:
[..]
Dit, goede keus....wel alles 4 dubbel aarden...
ik ook! mischien is het nog eens nuttigquote:Op vrijdag 11 mei 2012 22:08 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Ik vraag mij ook af hoe dit wilt gaan doen ?
Bij wijze van 4 dubbelquote:
De mantel van de kabel is van isolatie materiaal, daar is weinig aarde van af te halenquote:Op zaterdag 12 mei 2012 09:44 schreef dribbel79 het volgende:
[..]
Bij wijze van 4 dubbelde mantel van de kabel aan de koperen pijp en aan een grondpen oid...ik mag hopen dat alles achter een ALS zit?
Hoe wil je trouwens die koperen buis waterdicht je lasdoos krijgen?quote:Op zaterdag 12 mei 2012 11:02 schreef R2cksson het volgende:
Aarden; gewoon de koperen buis in een lasdoos aan de geel/groen solderen. Uiteraard is er een aardlekschakelaar...
Doos zit onder een afdak, wartels met rubber, zeewaardige kit om het zeker te weten.quote:Op zaterdag 12 mei 2012 12:21 schreef exlurker het volgende:
[..]
Hoe wil je trouwens die koperen buis waterdicht je lasdoos krijgen?
elektra en een beetje vocht daar zijn aardlekschakelaars heel blij mee, kunnen ze ook eens bewijzen waar ze voor dienen
Als ik het zou moeten maken dan stopte de buis 5 cm voor de waterdichte lasdoos en alleen de ymvk afwartelenquote:Op zaterdag 12 mei 2012 14:41 schreef R2cksson het volgende:
[..]
Doos zit onder een afdak, wartels met rubber, zeewaardige kit om het zeker te weten.
Beter inderdaad.quote:Op zaterdag 12 mei 2012 14:46 schreef exlurker het volgende:
[..]
Als ik het zou moeten maken dan stopte de buis 5 cm voor de waterdichte lasdoos en alleen de ymvk afwartelen
xmvk heeft een dunnere buitenmantel dan ymvkquote:Op zaterdag 12 mei 2012 23:09 schreef R2cksson het volgende:
[..]
Beter inderdaad.
Waarom niet gewoon xmvk?
over omslachtig gesprokenquote:Op zondag 13 mei 2012 00:57 schreef klipper het volgende:
maar die zou ik dan apart op een grondpen slaan.
De koperen buis hoeft hij natuurlijk niet te aarden, dat kan.quote:Op zondag 13 mei 2012 08:20 schreef exlurker het volgende:
[..]
over omslachtig gesproken
De koper buis bestaat uit meerdere stukken, want er zitten lasdozen tussen, hoe gaan we die allemaal verbinden met aarde?
Steeds een koper buis naar de grond?
Elk stuk koper een eigen aardpen?
Een aardpen heeft pas nut als die aan een bepaalde ohmse waarde voldoet, hoe kan Ts dan controleren?
Het voorstel om YMVKas te gebruiken is wel goed, maar Ts zal altijd wel minimaal 22 mm koper moeten gebruiken wil hij er kabel in kunnen krijgen
22 mm is te dik inderdaad...quote:Op zondag 13 mei 2012 09:08 schreef blomke het volgende:
22 mm: de vraag is of dat nog mooi staat tegen de muren en gevels aan. Andere mogelijkheid is PVC buis omwikkelen met koperfolie. Er bestaat koperfolie met een kleeflaag.
Dunste geschikte kabel die ik nu tegenkom is 12,7 mm doorsnede, lijkt mij wat moeilijk met een inwendige maat van 13 mm bij 15 mm koperen buis.quote:Op zondag 13 mei 2012 10:28 schreef R2cksson het volgende:
[..]
22 mm is te dik inderdaad...
Koperfolie! Hoe en waar? Praktijkervaring?
Owja, ik had grondkabel in m'n hoofd, sorry...de mantel van de kabel verbinden met de koperen leidingquote:Op zaterdag 12 mei 2012 12:18 schreef exlurker het volgende:
[..]
De mantel van de kabel is van isolatie materiaal, daar is weinig aarde van af te halen
De koperen buis aan aarde leggen via een aardpen is ook niet de juiste oplossing
De enige juiste opmerking is je vraag of alles achter een aardlekschakelaar zit
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |