abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 19 mei 2012 @ 13:14:14 #176
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_111738413
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 mei 2012 10:12 schreef Goudvis87 het volgende:
Beetje irritante vraag :) ik denk dat ik ongeveer een ¤ 1,- aan ingrediėnten kwijt ben nu, maar ik kan nog groter inkopen en dan wordt het goedkoper. Maar... Reken je ook de elektriciteit mee die je verbruikt of slijtage van oven of je eigen arbeidsuren, dan wordt het natuurlijk meer. Je moet het vooral doen omdat het leuk is (of allergie hebt) en niet zozeer voor de besparing :)
Wat is je uurtarief? :7
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
pi_111738422
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2012 09:14 schreef MaximusTG het volgende:
@Robertable: Ja, dat is voor die broden het beste ja. Vingerdruk-test en natuurlijk beetje proberen te kijken. En hij is dus goed als ie langzaam weer naar buiten komt.

@fotostarter: bedankt!

Hier nog wat foto's van de binnenkant:

[ link | afbeelding ][ [url=http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/desem4/desem6kl.jpg]afbeelding ]
[/url]
Bijzonder fraai weer O+
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_111738539
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2012 19:19 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, deeg kan te lang rijzen. Dat zeg ik toevallig nog in de post boven je :P. Zoals je het nu zegt is het niet te voorspellen of het goed is of niet, omdat we niet weten hoeveel gist je erin doet. Afhankelijk van de hoeveelheid gist, en idd, de temperatuur rijst het sneller of langzamer. Maar ik denk dat het op zich wel moet kunnen. Zou niet te warm water gebruiken dan.

Heb zelf dus net dit brood uit de oven gehaald: http://www.wildyeastblog.(...)-favorite-sourdough/ Deel rogge, groot deel bloem, zuurdesem

Beetje geklooi, want heb geen rijsmandjes voor dit maat brood, dus had een 'couche' gemaakt van bakpapier. Twee kleine broodjes van 500 gram, batards. Naad naar boven, en idee is dan dat je ze 'flipt' op een dun plankje, en dan vandaar op je schieter legt. Ging op zich prima, maar bleef beetje plakken aan papier op sommige plekken. Toch maar eens wat linnen/kaasdoek ergens halen.

Resultaat:

Geweldige ovenrijs gehad, en ruikt heerlijk!

[ link | afbeelding ][ [url=http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/desem4/desem2kl.jpg]afbeelding ]
[/url][ link | afbeelding ][ [url=http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/desem4/desem4kl.jpg]afbeelding ]
[/url]
Wil je met me trouwen? O+
Ja doei.
pi_111738582
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 mei 2012 13:19 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Wil je met me trouwen? O+
Oh shoot, dat vergat ik |:(
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_111738717
:7 B-)
Ja doei.
  zaterdag 19 mei 2012 @ 13:51:54 #181
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_111739434
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 mei 2012 13:13 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Oh wauw!
Receptje?
Maismeel van de molen. 750 gram mengen met 12 gram droge gist. 450 ml lauw water, snufje zout.
Kneden, kneden, kneden. 1 uur laten rijzen. Weer kneden, kneden, kneden. Weer een uur laten rijzen. Daarna nog een keer kneden, kneden, kneden. In bakblik doen en 1 uur laten rijzen.
Hete luchtoven voorverwarmen op 200 graden. 40 minuten de oven in en daarna nog 5 minuten met de oven uit laten staan in de oven.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_111739688
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 mei 2012 13:14 schreef Maraca het volgende:

[..]

Wat is je uurtarief? :7
Precies daarom vind ik het een irritante vraag :) sommige vinden dat je dat mee moet rekenen.
  † In Memoriam † zaterdag 19 mei 2012 @ 22:27:59 #183
91830 MaximusTG
pi_111759484
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 mei 2012 13:14 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Bijzonder fraai weer O+
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 mei 2012 13:19 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Wil je met me trouwen? O+
:@ :@ . Bedankt voor de complimenten iig ;). Misschien bak ik morgen ook wel weer een broodje. Ik denk de 1 kg-variant van de twee kleintjes.

Zal ook eens uitrekenen hoeveel een brood omgerekend kost :). Denk niet dat je veel goedkoper uit bent dan bij de supermarkt, tenzij je inderdaad heel groot inkoopt.
  † In Memoriam † zondag 20 mei 2012 @ 12:52:29 #184
91830 MaximusTG
pi_111777405
Een poging gedaan om de kosten uit te rekenen:
Als voorbeeld de twee broodjes die ik eerder postte;

Bloem 3.80 euro voor 2.5 kg = 3.8/2500 euro per gram

Roggemeel 1.50 voor 500 gr. 1.5/500 euro per gram

Water 1.10 euro/1000 liter = 1.10/10^6 euro per ml

Baleine Sel de Mer 1 euro /500 gram = 1/500 euro per gram

Brood ingredienten:
450 + 90 gram bloem = 0.8208 euro
60 gram rogge = 0.18 euro
395 ml water = 0.0004345 euro
11 zout = 0.022 euro

= 1.027145 euro

40 minuten oven + 60 minuten voorverwarmen (ongeveer)

1,5 uur * 2kW * 0,10 euro/kWh = 0.3 euro (schatting)

Totaal:

1,327145 euro.
  zondag 20 mei 2012 @ 13:47:28 #185
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_111779316
Die bloem is veels te duur.
  † In Memoriam † zondag 20 mei 2012 @ 13:59:42 #186
91830 MaximusTG
pi_111779737
Die tarwebloem bedoel je? Of de roggemeel? Dat laaste is zo ja, is biologisch dynamisch geteeld. Niet omdat ik die per se wou, maar dat is de enige die hier in de buurt in een offline :P winkel te krijgen is.
Die tarwebloem is van Soezie, welkoop. Ook weer de enige goede tarwebloem die hier te krijgen is. Behalve dan bij de winkel van het roggemeel, maar daar is het nog duurder. Heb wel eens bij de zuidmolen online besteld, maar zoveel zit daar niet in qua prijs, en dan heb ik ook verzendkosten.
  † In Memoriam † zondag 20 mei 2012 @ 17:08:28 #187
91830 MaximusTG
pi_111788284
En voor die ongeveer 1,30 euro heb ik er nu een jumbobrood van gemaakt :p.
Hij is echt huge! Straks lekker voor avondeten met een zomerse salade, wat ham en brie:

pi_111793545
Schitterend brood Maximus!! ^O^
pi_111868761
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 mei 2012 13:51 schreef golfer het volgende:

[..]

Maismeel van de molen. 750 gram mengen met 12 gram droge gist. 450 ml lauw water, snufje zout.
Kneden, kneden, kneden. 1 uur laten rijzen. Weer kneden, kneden, kneden. Weer een uur laten rijzen. Daarna nog een keer kneden, kneden, kneden. In bakblik doen en 1 uur laten rijzen.
Hete luchtoven voorverwarmen op 200 graden. 40 minuten de oven in en daarna nog 5 minuten met de oven uit laten staan in de oven.
Super dat je van dat supervers meel kan bekomen. Ik heb zelf al zitten zoeken naar maismeel maar dat blijken ze hier in de wijde omtrek maar niet te verkopen. Zou zelf ook eens graag mijn tortilla's maken (als ze koopt is dat voor de helft met tarwe gemaakt en dan nog wat andere stofjes erbij om 't op mais te laten lijken).

Heb hier al eens een paar keer over een paar miserable failures gepost; heb nu de geschikte bloem gevonden en nu lukt 't wel :). Bloem was te bleek en kon geen water absorberen.
pi_111870057
Maar maistortilla's zijn toch heul niet lekker? Mij kwamen ze na 6 maanden Guatemala in elk geval de keel uit, er zit zo'n typisch smaakje aan.
pi_111882637
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 mei 2012 11:43 schreef Bleie het volgende:
Maar maistortilla's zijn toch heul niet lekker? Mij kwamen ze na 6 maanden Guatemala in elk geval de keel uit, er zit zo'n typisch smaakje aan.
Ah kan, heb ze zelf nog niet geproefd, althans niet bewust. Hier zit er overal tarwebloem bij voor zover ik weet.

Nu vraag ik mij wel af of je Guatemala en hier zomaar kan vergelijken. Ik denk dat de som van alle ingrediėnten daar anders kan smaken dan hier.
  dinsdag 22 mei 2012 @ 18:32:00 #192
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_111886483
Prachtige broden, Maximus!

Ik heb laatst bij een middeleeuws festival iets heel lekkers gegeten en dacht: dat kan ik zelf ook.
Hier het resultaat:


Ik heb het recept voor ciabatta gebruikt, met een schepje mediterrane kruiden erdoor. Het was wel even uitvogelen hoe ik nį de rijs het deeg moest uitrekken/platrollen om met kaas en ham dubbel te kunnen vouwen, zonder alle lucht er weer uit te persen.
Volgende keer neem ik wel oude kaas ipv belegen, dan is 't waarschijnlijk nog lekkerder.
pi_111891179
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 mei 2012 16:58 schreef tony_clifton- het volgende:

[..]

Ah kan, heb ze zelf nog niet geproefd, althans niet bewust. Hier zit er overal tarwebloem bij voor zover ik weet.

Nu vraag ik mij wel af of je Guatemala en hier zomaar kan vergelijken. Ik denk dat de som van alle ingrediėnten daar anders kan smaken dan hier.
Volgens mij is t maismeel, water en zout toch? Maar misschien is er inderdaad wel verschil. Ik vind ze met tarwe ieg lekkerder. Wat daar wel weer leuk was, was dat ze ze in kleine dorpjes ook wel van bijv. zwarte mais maken. Ziet er heel gek uit.
pi_111900292
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 mei 2012 18:32 schreef Gwywen het volgende:
Prachtige broden, Maximus!

Ik heb laatst bij een middeleeuws festival iets heel lekkers gegeten en dacht: dat kan ik zelf ook.
Hier het resultaat:
[ afbeelding ]

Ik heb het recept voor ciabatta gebruikt, met een schepje mediterrane kruiden erdoor. Het was wel even uitvogelen hoe ik nį de rijs het deeg moest uitrekken/platrollen om met kaas en ham dubbel te kunnen vouwen, zonder alle lucht er weer uit te persen.
Volgende keer neem ik wel oude kaas ipv belegen, dan is 't waarschijnlijk nog lekkerder.
OOOOOOHHHH! Die wil ik ook!! Wat een idee!
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 10:46:24 #195
91830 MaximusTG
pi_111917529
Vond nog een interessant link naar een stap voor stap uitleg over zuurdesem; Hier worden twee starters zij aan zij gestart, een met water, een met ananassap de eerste dagen.

http://yumarama.com/968/starter-from-scratch-intro/
pi_111924508
Eigenlijk een vraag die ik eerder gepost heb, maar kan niet terug vinden of er echt op geantwoord was :P

Als ik mn deeg vanavond kneed, in de koelkast gooit, na 24h eruit haalt, issie dan nog goed?
Kan ik het dan nog vormen en weer laten rijzen?

Of issie al helemaal dood na 24h en rijst 'ie niet meer bij de 2e keer na het vormen?
pi_111924522
Hoe bewaar je je zuurdesem eigenlijk? Althans, hoe houd je het goed zodat je eigenlijk altijd een voorraadje hebt als je een brood wilt bakken..?
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 13:47:12 #198
91830 MaximusTG
pi_111924932
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2012 13:37 schreef LTCY18 het volgende:
Eigenlijk een vraag die ik eerder gepost heb, maar kan niet terug vinden of er echt op geantwoord was :P

Als ik mn deeg vanavond kneed, in de koelkast gooit, na 24h eruit haalt, issie dan nog goed?
Kan ik het dan nog vormen en weer laten rijzen?

Of issie al helemaal dood na 24h en rijst 'ie niet meer bij de 2e keer na het vormen?
Dat is afhankelijk van de temperatuur van je deeg op het moment dat je het in de koelkast doet, de temperatuur van je koelkast, en de hoeveelheid gist. Maar voor de meeste recepten, ja, dat kan prima. De vraag is alleen of ie in de koelkast dan al veel zal rijzen.

@MonkNL:

Je kan het op kamertemperatuur bewaren, of in de koelkast. Als je er niet elke paar dagen mee wil bakken is de koelkast voor de thuisbakker de beste bewaarplaats. Na langere tijd vormt zich een vloeistof bovenop, dat is een mengsel van alcohol en wat andere afscheidingen van de microorganismen in je desem. Kan ook een soort nagellak-geur geven. Als het zover is moet je de vloeistof afgieten en met een beetje beginnen en dat een aantal maal op kamertemperatuur verversen en laten groeien.
Bak je er heel veel mee, dan is kamertemperatuur misschien het beste voor je. Maar het is vrij lastig om -altijd- desem klaar te hebben. Het beste resultaat krijg je als je je starter ververst, en op het moment dat die op zn piek is qua rijzen er wat van neemt en er mee bakt. Je kan het ook dan (of net voor dat punt) in de koelkast zetten. Dan kan je ongeveer 2/3 dagen er steeds wat van nemen om mee te bakken.
Dus je zult toch een soort van schema/patroon moeten gaan volgen om regelmatig er mee te kunnen bakken.
pi_111925612
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2012 13:47 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat is afhankelijk van de temperatuur van je deeg op het moment dat je het in de koelkast doet, de temperatuur van je koelkast, en de hoeveelheid gist. Maar voor de meeste recepten, ja, dat kan prima. De vraag is alleen of ie in de koelkast dan al veel zal rijzen.

Ingredients of bread:

350 gm bread flour
70 gm caster sugar
4 gm salt
56 gm whisked egg
10 gm milk powder
6 gm instant dry yeast
120 gm tangzhong (refer this post for making tangzhong)
125 ml milk
30 gm butter, softened at room temperature

Deze gebruik ik.

24h moet dus te doen zijn en daarna te vormen en nogmaals te rijzen? :P
'k Geef zaterdag een feessie, moet dus gelijk goed zijn :P
Geen tijd om te proberen :D
pi_111925786
@MaximusTG: btw, ik zit nu te denken he. Kan je je nog herinneren dat ik problemen had met rijzen met mijn recept van 700gr meel tegenover 4 gram gist wat wel in HK lukte en nooit in Nederland.
Ik kan me herinneren dat ik in een keuken werkte waar buitentemperatuur 34 graden celcius was en binnen maybe 40 graden celcius was. Er was namelijk geen airco aanwezig......

Zou het daar aan kunnen liggen dat het toen zo goed ging rijzen? :P
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')