abonnement Unibet Coolblue
pi_113235069
Surprima Plus volstaat inderdaad. Het verschil in eiwit is maar 0,1 pctpunt (11,7 vs. 11,8). Wel denk ik dat op de verpakking van Frans Krokant opstaat dat er meer ingrediënten inzitten dan bloem. Geen idee dewelke en of het uitmaakt, de winkel waar ik de bloem koop is vlak naast 't station dus niet veel tijd om te kijken doorgaans :).

Wat ik ook een aanrader vind im in huis te hebben ivm veelzijdigheid is fijn voltarwemeel, ook van dat merk beschikbaar. Kan je toch iets donkerdere broden mee bakken.
pi_113274245
Gisteren heb ik een witbrood gemaakt, maar dan voor een 30 cm bakvorm. Heb het volgende recept gebruikt:http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/05/wit-brood-4.html

Ik heb alles in de beschrijving aangehouden, behalve het volgende: "Maak er weer een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen (het deeg is daarna makkelijker te vormen)."
Ik had net te weinig tijd om die stap te doen en dacht dat het ook wel zonder kon, want ik kon mijn deeg prima vormen.

Nadat ik het gevormd had en in het bakblik heb gedaan is het deeg mooi gaan rijzen. Maar ik had wel mijn twijfels over de hoogte en de kwaliteit van de rijs, want het kwam net niet boven het bakblik uit en als ik er indrukte voelde het nog erg luchtig en het veerde niet langzaam terug. De afdruk kon je gewoon nog zien. Ik heb het zelf nog meer dan 1.5uur laten rijzen. Was ongeveer 20 graden tijdens het rijzen

Ook is het in de oven niet verder gaan rijzen wat bij een andere brood in de oven wel deed(dit is pas mijn 2e gebakken brood, vandaar die opmerking). Tevens was de kleur van mijn brood ook niet echt mooi wit, zoals wit brood hoort te zijn. Doordat het ook geen mooie ovenrijs heeft gehad, is het dus ook niet luchtig geworden. En vond hem ook niet echt lekker smaken/

Aan het kneden kan het denk ik niet gelegen hebben, want ik had goede gluten-vorming. Kon een dun vliesje trekken waar ik doorheen kon kijken. Op de verpakking die ik gebruikt heb stond 'tarwemeel gebuild'. De gekocht omdat er op de achterkant gemeld werd dat deze zeer geschikt was voor brood, pizza en pannenkoeken. In de supermarkt heb ik geen goede tarwebloem te koop en deze bij de natuurwinkel gehaald.

Kan het er dus mee te maken hebben dat het meel is in plaats van bloem(wat het verschil ook mag zijn) en dat ik de 20min rijs heb overgeslagen? Dat het brood daarom niet luchtig, niet wit is en niet smaakt?




  † In Memoriam † maandag 25 juni 2012 @ 10:35:20 #278
91830 MaximusTG
pi_113354205
Zin 1 van het recept dat je linkt:

"Wit brood is wit brood. Of toch niet? Uiteraard is het altijd gemaakt van tarwebloem, maar er kan met de rest van de ingrediënten volop gevarieerd worden.".

Jij hebt tarwemeel gebruikt, weliswaar gebuild (=gezeefd) maar niet zo fijn als tarwebloem. Tarwemeel neemt meer water op, en meer water in een deeg betekent meestal dat het brood een minder compacte kruim krijgt.
Als je deeg niet meer terugveert na de laatste rijs heb je het te lang laten staan. Dan krijg je idd ook een tegenvallende ovenrijs.
pi_113360382
Simpele vraag wat geen nieuwe topic waardig is.

Ik heb een Turkse how-to video gezien hoe je baklava maakt. Schijnt dat de gebruikte bloem erg belangrijk is. Letterlijk vertaald moet ik bloem van 'harde tarwe' hebben. Jullie zijn de kenners hier, welk soort moet ik hebben?
  † In Memoriam † maandag 25 juni 2012 @ 13:41:01 #280
91830 MaximusTG
pi_113360855
http://nl.wikipedia.org/wiki/Durum_(tarwe)

Je zoekt bloem van durumtarwe. Kan je denk ik makkelijkst om vragen bij een Turkse bakker, sommige supermarkten misschien, maar meestal hebben ze daar niet zoveel.. Toko eventueel nog.
Denk trouwens dat als je gewoon een goede bloem met hoog glutengehalte gebruikt het ook moet lukken (is ook vaak harde tarwe).
pi_113361066
quote:
0s.gif Op maandag 25 juni 2012 13:41 schreef MaximusTG het volgende:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Durum_(tarwe)

Je zoekt bloem van durumtarwe. Kan je denk ik makkelijkst om vragen bij een Turkse bakker, sommige supermarkten misschien, maar meestal hebben ze daar niet zoveel.. Toko eventueel nog.
Denk trouwens dat als je gewoon een goede bloem met hoog glutengehalte gebruikt het ook moet lukken (is ook vaak harde tarwe).
Thanks!

Belangrijk is dat mijn deeg straks flinterdun wordt, dat je er 'doorheen' kan kijken. Heb je hier nog tips voor?

En tips voor bloem met hoge glutenghalte?

Dit moet ik dus hebben? http://www.nieuweband.nl/producten/detail/0967/
  † In Memoriam † maandag 25 juni 2012 @ 13:49:12 #282
91830 MaximusTG
pi_113361298
Dat het dun moet zijn snap ik ja, je moet toch filodeeg maken (kan trouwens ook uit de vriezer he?). Bloem met veel gluten is niet zo makkelijk te krijgen bij lokale winkels in NL. Ga gewoon eens kijken wat er in de buurt is te vinden. Toko zoals ik al zei, en turkse bakker. Anders zou je het ook met een van de Soezie-bloemen kunnen proberen, Surprima of Surfina.
Degene die je linkt lijkt me prima.
  † In Memoriam † donderdag 28 juni 2012 @ 16:01:29 #283
91830 MaximusTG
pi_113515126
Vanmiddag bij de Jumbo zag ik deze leuke kleine mandjes staan:



Voor maar 50 cent. Heb er 4 gekocht, en ga er 2 of 3 boules in laten rijzen, van dit recept dat ik al eerder postte:

http://kookkompas.nl/norwich-zuurdesembrood/
pi_113639626
Iemand ook een goed recept voor briochebrood? Heb het al een keer eerder gemaakt(24kitchen recept) en vond ik niet zo'n succes. Ik vind het zachte briochebrood van de Ah erg lekker. Kun je natuurlijk zeggen, koop je gewoon toch die. Maar vind het vrij duur en is natuurlijk wel zo leuk om het zelf ook te maken. Dat brood kenmerkt zicht dus door de zachtheid en de - ja hoe leg ik het uit - soort plukkigheid van het deeg. Erg luchtig ook. Degene die dat brood wel eens gehad hebben, weten vast wel wat ik bedoel. Mij. Vorige brioche had dezelfde structuur als een normaal brood, maar dan dus wat zoeter
pi_114798765
2 broden gebakken vandaag. Eerst een volkoren abrikozen, amandel en rozijnen brood. Daarna nog een pain de campagne.







  † In Memoriam † donderdag 16 augustus 2012 @ 15:07:28 #286
91830 MaximusTG
pi_115643247
Veel te lang alweer stil geweest hier! Vind je pain de campagne goed gelukt evo!
Heb eindelijk scheermesjes gevonden; dus nu heb ik een 'lame' gemaakt:

  donderdag 16 augustus 2012 @ 16:24:53 #287
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115646355
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2012 19:37 schreef franky_sl het volgende:
Iemand ook een goed recept voor briochebrood? Heb het al een keer eerder gemaakt(24kitchen recept) en vond ik niet zo'n succes. Ik vind het zachte briochebrood van de Ah erg lekker. Kun je natuurlijk zeggen, koop je gewoon toch die. Maar vind het vrij duur en is natuurlijk wel zo leuk om het zelf ook te maken. Dat brood kenmerkt zicht dus door de zachtheid en de - ja hoe leg ik het uit - soort plukkigheid van het deeg. Erg luchtig ook. Degene die dat brood wel eens gehad hebben, weten vast wel wat ik bedoel. Mij. Vorige brioche had dezelfde structuur als een normaal brood, maar dan dus wat zoeter
Ik heb hier geen recept bij de hand, maar scheid jij de eieren en sla je dan het eiwit stijf voordat je het door de rest van het deeg doet?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_115646588
ik ben weer begonnen met een zuurdesem maken. Helaas er eergister teveel water bij gegooid, nadat ik het verversd had, en dus ook wat meer meel erbij om ht op 100% te houden, en dat was teveel van het goede voor het oude restje desem. Morgen maar weer opnieuw beginnen. Ik vind het een tof proces!
  † In Memoriam † donderdag 16 augustus 2012 @ 17:10:37 #289
91830 MaximusTG
pi_115647997
Das ook zonde! Zeker dat het dood is? Gewoon wat langer wachten anders?
pi_115648228
quote:
0s.gif Op donderdag 16 augustus 2012 17:10 schreef MaximusTG het volgende:
Das ook zonde! Zeker dat het dood is? Gewoon wat langer wachten anders?
ja, ik laat hem gewoon nog even op de keukentafel staan, maar begin denk ik ondertussen ook een nieuwe. zoveel kost het niet, een beetje roggemeel en water!
pi_115649663
quote:
0s.gif Op donderdag 16 augustus 2012 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb hier geen recept bij de hand, maar scheid jij de eieren en sla je dan het eiwit stijf voordat je het door de rest van het deeg doet?
nee, dat heb ik nog nooit voor brood gedaan. Wel voor cake/biscuit etc. Maar dat kan dus echt uitmaken? Ook voor brood? Omdat je het ook kneedt en dergelijke.
  † In Memoriam † donderdag 16 augustus 2012 @ 18:03:46 #292
91830 MaximusTG
  † In Memoriam † vrijdag 17 augustus 2012 @ 10:22:24 #293
91830 MaximusTG
pi_115673257
quote:
0s.gif Op donderdag 16 augustus 2012 17:17 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

ja, ik laat hem gewoon nog even op de keukentafel staan, maar begin denk ik ondertussen ook een nieuwe. zoveel kost het niet, een beetje roggemeel en water!
En, doet ie nog wat :P? Stond in de koelkast neem ik aan voor je hem ververste? Had de mijne gister ook ververst, was ook alweer > 1 maand geleden.
50 gram genomen en aangevuld met 140 bloem en 110 water, naar 300 gram dus. Nou is ie vannacht alweer verdubbeld;

pi_115674894
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 augustus 2012 10:22 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

En, doet ie nog wat :P? Stond in de koelkast neem ik aan voor je hem ververste? Had de mijne gister ook ververst, was ook alweer > 1 maand geleden.
50 gram genomen en aangevuld met 140 bloem en 110 water, naar 300 gram dus. Nou is ie vannacht alweer verdubbeld;

[ link | afbeelding ]
nee, op de keukentafel. Had hem net 3 dagen geleden gestart!

Morgen weer een nieuwe beginnen...Jammer, had gehoopt van het weekend lekker brood te bakken...
pi_115941941
En ook deze ging dood. Ik volg dit recept, en vind het maar gek...

De nieuwe uitdaging voor het weekend is croissants maken. Er zijn hier bijna geen goede croissants te krijgen, en ik heb er al zooo lang zin in...Ben benieuwd!
  † In Memoriam † vrijdag 24 augustus 2012 @ 10:12:35 #296
91830 MaximusTG
pi_115942919
Hmm, dat is jammer zeg.. Dr vindt helemaal geen gasontwikkeling of enige activiteit plaats? Nou ja, aanbod voor een stukje van mijn desem staat nog steeds.
pi_115944358
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 10:12 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, dat is jammer zeg.. Dr vindt helemaal geen gasontwikkeling of enige activiteit plaats? Nou ja, aanbod voor een stukje van mijn desem staat nog steeds.
de eerste twee dagen wel, daarna niet meer.

aanbod is lief, maar ik woon in Zweden!
  † In Memoriam † vrijdag 24 augustus 2012 @ 12:00:32 #298
91830 MaximusTG
pi_115946193
Ja, de eerste twee dagen wordt door een juist ongewenste bacterie veroorzaakt! In principe zouden de gewenste organismen het daarna door het zuurder wordende milieu moeten overnemen.. Heb je de 'pineapple juice solution' al eens geprobeerd?
pi_116018262
Nee, met ananassap nog niet geprobeerd. M'n project voor dit weekend is in ieder geval geslaagd...


Nu nog even bedenken hoe ik de andere helft van het deeg in ga vriezen...
  † In Memoriam † zondag 26 augustus 2012 @ 12:38:14 #300
91830 MaximusTG
pi_116018935
Ah, tres bien, des croissants! Kun je ook een foto van de binnenkant posten? Qua invriezen, ik zou zeggen, in driehoeken snijden en met bakpapier ertussen als stapeltjes invriezen. Kan je ze individueel ontdooien en vormen en bakken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')