abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † dinsdag 17 april 2012 @ 11:22:54 #1
91830 MaximusTG
pi_110431850
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
zout
Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
quote:
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
quote:
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
quote:
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
quote:
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
quote:
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ēC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
quote:
Maisbrood

Maīs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maīs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste ;)
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 8 alweer!

[ Bericht 13% gewijzigd door MaximusTG op 17-04-2012 11:59:27 ]
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl
  dinsdag 17 april 2012 @ 11:28:24 #2
180715 Like-a-Bunny
Gonzo
pi_110432036
Ah mooi, hier ga ik even rondkoekeloeren. Al ruim een jaar geen brood meer gekocht omdat ik elke week twee zuurdesembroden maak en om de zoveel tijd een gistbrood. :)
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  dinsdag 17 april 2012 @ 12:44:34 #3
226408 Bleie
pi_110435065
Goeie OP!
  dinsdag 17 april 2012 @ 13:49:10 #4
56598 LTCY18
pi_110437810
Zonet cacao poeder gehaald bij AH.
Ze hadden Blooker en Droste.
Ik heb nu Blooker gehaald omdat Droste 1.5x zo duur was.

Is er een verschil? Want ik zag geen ingredienten op verpakking.
Ik neem aan omdat beide 100% cacao is, right?
  † In Memoriam † dinsdag 17 april 2012 @ 15:13:14 #5
91830 MaximusTG
pi_110441317
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 12:44 schreef Bleie het volgende:
Goeie OP!
Bedankt ;) Heb niet zoooo veel aangepast hoor, maar toch ;).

@LTCY18: Denk niet dat je daar veel van merkt nee, in je brood. Laat ff weten hoe ie wordt, leek me echt heerlijk op die foto's. Liefst een eigen foto natuurlijk O-)
  dinsdag 17 april 2012 @ 15:44:54 #6
56598 LTCY18
pi_110442739
Ik denk niet dat ik dat ga maken :P
Gewoon weer die pineapple bun, maar dan met choco smaak :D
  † In Memoriam † dinsdag 17 april 2012 @ 15:47:53 #7
91830 MaximusTG
pi_110442873
:( Nou jaaaaa... Zo'n mooi recept!

Nou, voor de liefhebbers dan : http://www.davidlebovitz.com/2010/04/chocolate-bread-recipe/

:P
  dinsdag 17 april 2012 @ 16:00:53 #8
56598 LTCY18
pi_110443495
Jij bent toch de expert hier? :P
Check jij het ff uit dan :D

Ik wil wel komen proeven :P
  dinsdag 17 april 2012 @ 16:05:59 #9
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_110443750
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 15:47 schreef MaximusTG het volgende:
:( Nou jaaaaa... Zo'n mooi recept!

Nou, voor de liefhebbers dan : http://www.davidlebovitz.com/2010/04/chocolate-bread-recipe/

:P
ik wil hem misschien in het weekend proberen te maken. Lijkt me inderdaad heerljk.

En dan van het overgebleven brood wentelteefjes maken! :9
  † In Memoriam † dinsdag 17 april 2012 @ 16:19:49 #10
91830 MaximusTG
pi_110444334
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 16:00 schreef LTCY18 het volgende:
Jij bent toch de expert hier? :P
Check jij het ff uit dan :D

Ik wil wel komen proeven :P
Ga ik zeker ook doen, maar heb nu geen tijd. En je hebt dan ook meteen weer zo'n grote hoeveelheid he, niet zo goed voor de lijn.;)
  woensdag 18 april 2012 @ 20:13:23 #11
313839 Goudvis87
pi_110501340
Maisbrood staat te rijzen. Klopt het dat dit wat natter is dan volkorendeeg?
  donderdag 19 april 2012 @ 07:50:08 #12
313839 Goudvis87
pi_110519580
Jaaa, lekker vers maisbrood vanochtend, goed gelukt gist doet wonderen...



  † In Memoriam † donderdag 19 april 2012 @ 08:49:05 #13
91830 MaximusTG
pi_110520300
Mooi broodje geworden zeg! Das een mais/tarwebrood toch?
  donderdag 19 april 2012 @ 08:50:47 #14
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_110520323
quote:
10s.gif Op donderdag 19 april 2012 07:50 schreef Goudvis87 het volgende:
Jaaa, lekker vers maisbrood vanochtend, goed gelukt gist doet wonderen...

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
mooi zeg! Heb je een receptje?
  donderdag 19 april 2012 @ 09:26:31 #15
313839 Goudvis87
pi_110521098
Mix van tarwe (300 gr), maīsmeel (200 gr) en handje van maīsgries, maīsvlokken en zonnebloempitten. Totaal 500 gram. Heb het een beetje op de gok gedaan.. ben begonnen met braaf alles af te wegen op m'n mooie digitale weegschaal, maar deeg bleef zo nat, dus veel meer tarwemeel door gegaan dan in het recept stond.
Verse gist gebruikt, 20 gram en maandag preferment gemaakt van 100 gram mixmeel, 230 gr water en 10 gr gist. :9
  † In Memoriam † donderdag 19 april 2012 @ 10:17:48 #16
91830 MaximusTG
pi_110522699
Wat dan wel weer grappig is, is dat het "echte" maisbrood, zoals dat in Amerika gemaakt werd door de Native Americans, juist wel met bakpoeder gemaakt werd :D.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cornbread
  donderdag 19 april 2012 @ 10:50:44 #17
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_110523568
Wij kopen altijd maīsbroodmix van de Jumbo :@

Hier ook eentje van de Jumbo, pompoenbrood.
Niet dat ik nou elk brood dat ik gebakken heb hier wil komen melden, maar deze tweeling zag er zo smakelijk uit dat ik ze jullie niet wilde onthouden


Ik heb ze na de eerste kneed meteen op de plaat laten rijzen (een paar uur lang, kamertemperatuur) en daarna geen tweede kneed/rijs meer gedaan. Hierdoor zijn ze lekker groot en luchtig geworden.
  donderdag 19 april 2012 @ 11:29:27 #18
313839 Goudvis87
pi_110524771
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2012 10:17 schreef MaximusTG het volgende:
Wat dan wel weer grappig is, is dat het "echte" maisbrood, zoals dat in Amerika gemaakt werd door de Native Americans, juist wel met bakpoeder gemaakt werd :D.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cornbread
:D
  donderdag 19 april 2012 @ 15:33:24 #19
245156 Paul-89
pi_110534500
Weet iemand misschien het recept van _Ophelia_ uit de OP ?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ziet er erg goed uit.
  † In Memoriam † donderdag 19 april 2012 @ 15:36:06 #20
91830 MaximusTG
pi_110534626
  donderdag 19 april 2012 @ 15:46:21 #21
245156 Paul-89
pi_110535125
  vrijdag 20 april 2012 @ 17:38:34 #22
268312 Sarabi
pi_110563080
Mijn allereerste brood ooit staat in de oven *O*
Ben benieuwd

Resultaat:


De volgende keer langer later rijzen maar daar had ik nu jammer genoeg geen tijd voor.

[ Bericht 42% gewijzigd door Sarabi op 20-04-2012 18:04:29 ]
  vrijdag 20 april 2012 @ 21:03:45 #23
226408 Bleie
pi_110571807
Is ciabatta een beetje te doen voor een beginner? En heeft iemand daar een fijn recept van?
  vrijdag 20 april 2012 @ 22:09:14 #24
284863 emmyemmy
emmy
pi_110575075
Ben op dit moment bezig met een no knead bread recept
Zal resultaten wel posten
  vrijdag 20 april 2012 @ 23:55:59 #25
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_110580231
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 april 2012 21:03 schreef Bleie het volgende:
Is ciabatta een beetje te doen voor een beginner? En heeft iemand daar een fijn recept van?
Ja, is goed te doen en ja ik heb een fijn recept maar ik heb geen zin om nu nog naar beneden te gaan om het voor je op te zoeken, dus dat doe ik morgen. :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')