abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 16 januari 2015 @ 17:45:23 #151
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_148753513
quote:
Nee, een PvdA-congres.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_148800316
Geweldig altijd om die congressen te zien ^O^ De chaos, de sprekers :D
pi_149773280
Lang, maar goed stuk in Vrij Nederland over de tien dilemma's van Diederik Samsom:
http://www.vn.nl/Archief/(...)-Diederik-Samsom.htm
  Moderator / Redactie Sport zondag 15 maart 2015 @ 14:17:20 #154
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_150661717
Docu: Hoe de PVDA Amsterdam Verloor
http://www.at5.nl/artikel(...)da-amsterdam-verloor
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  vrijdag 3 april 2015 @ 08:22:38 #155
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_151319623
De schijnheiligheid van de PvdA. Enerzijds afgeven op topsalarissen om zich een links imago aan te meten maar anderzijds instemmen met maatregelen die slecht uitpakken voor de onderkant.

quote:
Aanpak ABN is goedkope manier om links te zijn

Het is een enorme overwinning in de strijd tegen onverantwoorde beloningen van bankiers dat de ABN-top afziet van hogere salarissen.

Mark van Dam is historicus en jurist 31 maart 2015, 02:05

Het is een aanmoediging voor diegenen die in reactie op de financiële crisis de nadruk hebben gelegd op de toenemende ongelijkheid en het ontsporen van de bovenkant van het salarisgebouw. Het heeft bovendien als niet onaanzienlijk gevolg dat minder dan tien mensen een flinke stijging van hun inkomsten aan zich voorbij zien gaan.

Tegelijkertijd leven er in Nederland per 2013 volgens de armoedesignalering 2014 van het Sociaal Cultureel Planbureau ongeveer 400 duizend kinderen in armoede. Alle ophef over hoge salarissen levert deze kinderen niets op.

Fundamentele discussie

Ik vind een te grote ongelijkheid slecht voor een maatschappij. Maar ik snap niet dat links, waartoe ik mijzelf reken, die fundamentele discussie bijna uitsluitend tot uiting brengt in een telkens oplaaiend oproer over een klein aantal mensen dat te veel verdient. Het lijkt zinvoller de nadruk te leggen op de vele mensen die te weinig hebben.

Wetten die de rijken proberen in te perken zijn zelden succesvol. Niemand in de top van de ABN Amro vindt het terecht dat deze salarisverhoging geen doorgang vindt. Je kunt op je vingers natellen dat deze discussie de komende tienjaar in een permanente herhaling op de buis gaat komen. En al die tijd gaat deze discussie geen arme sloeber een stuiver opleveren.

Je vraagt je af waarom een linkse strateeg met zo'n klassieke nederlagenstrategie is gekomen. Wellicht is er een simpele reden voor: het kost niets. Terwijl een maatregel die iets aan de armoede van die 400 duizend kinderen doet wel het nodige zal kosten.

Dat zal de reden zijn dat de PvdA in het regeerakkoord wel politiek kapitaal heeft ingezet voor een beperking van de bankbonussen tot 20 procent van de vaste salarissen, maar dat niet heeft gedaan om bij voorbeeld de grofweg 800 miljoen euro aan versobering van de kindregelingen die dit kabinet heeft ingevoerd tegen te houden. Dankzij het debat over topinkomens kan de PvdA toch laten zien dat ze links is.

Peanuts
In het debat over de topsalarissen wordt altijd gezegd: if you pay peanuts, you get monkeys. Het echte probleem van beloningen is juist het omgekeerde: als je monkeys hebt gekregen moet je ze enkel peanuts betalen. En peanuts is niet wat de bankiers die medeverantwoordelijk waren voor de financiële crisis hebben gekregen.

Het fundamentele probleem van de banken is dat als zij economische schade veroorzaken de bankiers die ervoor verantwoordelijk zijn er weinig van merken en anderen de schade moeten dragen.

Ironisch genoeg is dat nu precies hoe de opstelling van links in dit debat voelt. Die linkse politici met hun verontwaardiging en hoge woorden, die uitkijken naar de volgende verkiezing, dat zijn de monkeys. En die 400 duizend arme kindertjes, die krijgen peanuts.

http://www.volkskrant.nl/(...)ks-te-zijn~a3936246/
  vrijdag 3 april 2015 @ 08:25:04 #156
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_151319648
quote:
PvdA-elite staat lijnrecht tegenover gewone man

OPINIE Asielbeleid Dat de PvdA het VVD-asielplan volstrekt onaanvaardbaar vindt, is een signaal naar de gewone man: stem niet op ons!

Door: Luc Holleman, actief PvdA-lid en was beleidsadviseur Integratie gemeente Amsterdam. 3 april 2015, 02:00

Als ervaringsdeskundige op de Dappermarkt in Amsterdam-Oost weet ik dat je bij het rozen uitdelen tijdens campagnes - naast sympathie - regelmatig boze reacties krijgt. Kern van het boze betoog: 'Ik heb tientallen jaren op de PvdA gestemd en wat krijg ik als dank? Het was een keurige buurt met nette mensen maar nu zijn er bijna alleen maar buitenlanders, rotzooi en criminaliteit. En als er een huurwoning vrij komt, gaat die naar een asielzoeker of wordt die verkocht aan yuppen.'

Het is niet moeilijk om deze man weg te zetten als een maatschappelijke verliezer met een veel te rooskleurig beeld van het verleden of, nog makkelijker, als racist. De sociaal-democratie is echter schatplichtig aan een lange traditie van samenwerking tussen de intelligentsia en het gewone volk.

De partij sloeg decennia lang een brug tussen de 'arbeidersklasse' en een sociaal voelende progressieve elite van leerkrachten, wetenschappers en kunstenaars. Gezamenlijk werd gestreden voor maatschappelijke vooruitgang en culturele verheffing.

Belangrijke kwesties

De tijden zijn veranderd. De achterban in de volksbuurten staat bij belangrijke kwesties - de Europese eenwording, de bezuinigingen op sociale zekerheden en het multiculturele debat - lijnrecht tegenover een progressieve elite die het kader van de PvdA vormt. Deze elite van goed opgeleide en breed georiënteerde mensen voelt zich moreel aan de goede kant staan als het om deze onderwerpen gaat. Daarom liet ze zich weinig gelegen liggen aan het verzet. Ze hadden het immers bij het 'juiste eind'.

Het pregnantste voorbeeld van het morele superioriteitsgevoel van de intelligentsia is aan de orde bij het integratie- en migratievraagstuk. Dat veel mensen met lage inkomens niet zitten te wachten op de instroom van nieuwkomers is niet verwonderlijk. De nieuwe immigranten uit Oost-Europa en vanuit de brandhaarden in de wereld concurreren met de middelbaar tot laaggeschoolde mensen om banen, betaalbare woningen en goede scholen voor de kinderen.

Hoger opgeleiden hebben daarentegen juist belang bij die concurrentie, want die zorgt voor lagere prijzen bij reparaties van bijvoorbeeld de auto en door de loodgieter. Daarbij wonen de hoger opgeleiden in koophuizen in relatief witte buurten met weinig hangjongeren en criminaliteit. Hun postcode verschaft ze toegang tot de beste scholen voor hun kroost. Kortom, ze zijn uitstekend in staat de nadelen van de multiculturele samenleving op veilige afstand te houden.

Tweedeling

Aan de andere kant van deze tweedeling staan mensen in Amsterdam jaren op de wachtlijst om in aanmerking te komen voor een flatje in een impopulaire eentonige buitenwijk. Vluchtelingen daarentegen krijgen, als ze eenmaal statushouder zijn, direct een woning toegewezen, inclusief een budget voor de inrichting. Dit is verdedigbaar vanuit een internationaal perspectief, maar ronduit oneerlijk in de ogen van veel gewone Amsterdammers.

Na een reeks beslissingen in hun nadeel stemmen veel gewone Amsterdammers geen PvdA meer, maar SP of PVV. PVV-stemmers zijn al lang niet meer louter xenofobe mensen uit roomblanke dorpen. Juist mensen uit buurten met veel bewoners met een niet-westerse achtergrond stemmen PVV.

Mensen dus die weten hoe lastig het is om tussen andere culturen te moeten wonen en leven. Mensen die vroeger vaak trouw op de PvdA hebben gestemd, en zich nu bekocht voelen door die partij. En dat reageren ze dan soms af op iemand die ze een roos wil geven in campagnetijd. Geef ze eens ongelijk.

Ook in de andere Europese landen geven veel mensen met een stem op een extreem-rechtse partij aan dat hun geduld met de traditionele partijen op is. Zelfs in Duitsland, waar het taboe op nationalisme nog groot is, is met de Pergida-beweging een nieuwe politieke stroming in opkomst. En of die groei van extreem-rechts snel ten einde komt, is maar de vraag. Europa staat voor een nieuwe immigratiegolf. Het aantal asielzoekers in de wereld ligt, vooral door de vele Syrische en Iraakse vluchtelingen, op het hoogste niveau in 22 jaar en stijgt nog steeds, aldus de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNCHR).

Wachtlijst

Gevolg voor Nederland is dat er niet alleen te weinig opvangplaatsen voor asielzoekers zijn, maar ook dat voor de statushouders te weinig vrije sociale huurwoningen beschikbaar komen. Amsterdam alleen al heeft een wachtlijst van 1.100 statushouders die eigenlijk per direct een woning toegewezen zouden moeten krijgen. Het zou betekenen dat de komende maand alle vrijgekomen sociale huurwoningen aan voormalige asielzoekers worden toegekend.

Vanuit de ogen van de vluchteling is de keuze helder. Als je huis en haard hebt moeten verlaten, ga je op zoek naar een goed land voor je gezin. Dan is de keuze voor Europa snel gemaakt. Maar waarom zou Nederland Somaliërs op moeten vangen als dat ook in de regio kan?

Die vraag stellen mag geen taboe zijn. Juist daarom verdiende het voorstel van de VVD om te kiezen voor vluchtelingen uit de regio en voor de mensen daarbuiten een veilige haven te organiseren meer steun dan 'onacceptabel'. Dat 'de PvdA' of in ieder geval de PvdA-fractie dit standpunt 'volstrekt onaanvaardbaar' vindt, is een nieuw signaal naar de volksbuurten en de man die de roos weigert: 'stem niet op ons!'

Waarom niet gereageerd met: we willen er serieus naar kijken of het mogelijk is mensen veilige opvang te bieden in de regio, ook om te voorkomen dat migratiestromen te groot worden. We pleiten daarom voor groei van het budget voor Ontwikkelingssamenwerking - ook Europees - om daadwerkelijk het verschil te kunnen maken. Maar de deur voor vluchtelingen sluiten voordat we die veilige havens kunnen garanderen, dat gaat ons te ver.

http://www.volkskrant.nl/(...)gewone-man~a3943525/

  Moderator / Redactie Sport woensdag 8 april 2015 @ 15:51:42 #157
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_151485395
Er is weer een manifest
https://metvertrouwenlinksom.wordpress.com/manifest/

Opvallendste namen die eronder staan.
Lutz Jacobi en Mei Li Vos, die zitten immers ook in de TK-fractie.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 19 mei 2015 @ 18:22:37 #158
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_152756331
quote:
Felix Rottenberg gaat de commissie leiden die op zoek gaat naar PvdA-kandidaten voor de Tweede Kamer. Dat maakte partijvoorzitter Hans Spekman dinsdag bekend. De verkiezingen staan pas gepland voor maart 2017.

Rottenberg is oud-voorzitter van de partij. Zijn aanstelling moet ervoor zorgen dat het advies van de kandidatencommissie “in lijn zal zijn met aangescherpte sociaaldemocratische koers van de PvdA”, aldus Spekman.

Ook is Rottenberg bekend van het televisieprogramma DWDD (Vara, NPO).

In de commissie zit verder onder anderen Ruud Vreeman, tot voor kort waarnemend burgemeester van Groningen, en Max van den Berg, commissaris van de koning in Groningen.
http://politiek.theposton(...)idaten-tweede-kamer/

[ Bericht 10% gewijzigd door borisz op 19-05-2015 18:27:59 ]
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_154429287
Op zich wel interessant om terug te zien: Kuzu en Öztürk blikken terug op hun breuk met de PvdA-fractie: http://journalistiek.npo.(...)tgebreid-hun-verhaal
pi_155914353
Ik begon het al vreemd te vinden. Voor het eerst in decennia leken er minstens enkele maanden voorbij te gaan zonder een dolk in de rug van de PvdA-leider door.. de PvdA. Maar dat is nu ook weer gebeurd. Op naar de volgende!
pi_155919304
Fraai staaltje karaktermoord van Rottenberg, niet dat ik nou zo'n fan ben van Samson en de PvdA maar dit zijn altijd van die achterbakse acties.

Het is ook heel apart dat hij Dijsselbloem en Samson teveel met dit beleid associeert maar vice-premier Asscher wel als de ideale kandidaat ziet _O-
Op maandag voel ik me als Robinson Crusoë: Op zoek naar Vrijdag!
Het leven is als Lucille Werner: het kan raar lopen!
pi_156143404
quote:
Duivesteijn: PvdA-top moet juist leren van Jeremy Corbyn

Adri Duivesteijn − 16/09/15, 14:09

Zou zo'n radicale koerswijziging als bij het Britse Labour zich ook kunnen voordoen in Nederland? Adri Duivensteijn - inmiddels bijna de Wiegel van de PvdA - vindt dat de PvdA juist moet leren van de verkiezing van Jeremy Corbyn. Hij bepleit een terugkeer naar de werkelijke waarden van de sociaal-democratie.

Voor Engelse sociaal-democraten scheen afgelopen zaterdag weer de zon. Met een overweldigende meerderheid kozen de leden voor het leiderschap van de linkse Jeremy Corbyn en sloten daarmee een tijdperk af waarin de koers van de partij gedomineerd werd door (neo)liberale opvattingen. Hoe is zo'n radicale koerswijziging te verklaren en zou die zich ook kunnen voordoen in Nederland?

Vervreemding van het leiderschap
Er zijn twee redenen waarom de leden van Labour massaal opteerden voor een authentiek leider met een klassiek sociaal-democratisch gedachtengoed: de vervreemding van het leiderschap van haar achterban en haar medewerking aan de erosie van politiek, overheid en publieke sector.

Sociaal-democratie was klassiek een politieke strijd waarbij maatschappelijke bewegingen en de politieke vertegenwoordigers hand in hand optrokken. Met het vervagen van de klassieke en voelbare tegenstellingen tussen rijk en arm, de wijziging van de westerse economie van maakindustrie naar dienstensector en de opkomst van een brede, en sterk verdeelde middenklasse is het politieke speelveld complexer geworden. Dit alles heeft de politiek ingrijpend veranderd.

De vanzelfsprekende band tussen sociaal-democratie en maatschappelijke vernieuwingsbewegingen, buitenparlementaire strijd en parlementaire actie, zijn evident twee werelden geworden die nauwelijks nog met elkaar communiceren. De kloof tussen PvdA en de FNV is daarvan in ons land slechts één illustratie. De politiek, zou je kunnen zeggen, heeft zich verzelfstandigd en is een klasse apart geworden.

Partijlidmaatschap als politieke daad
Zonder die structurele relatie is het vooral de conjunctuur van de dag die bepalend lijkt te worden voor de uitkomst van een verkiezing. Voor veel kiezers is dat misschien nog wel voldoende, maar voor leden van een sociaal-democratische partij is deze non-participatie minder vanzelfsprekend. Immers, hun partijlidmaatschap zelf is al een politieke daad. Het drukt betrokkenheid uit met een bepaald gedachtengoed en een politieke wil tot verandering. Daarin past activiteit, betrokkenheid en een gemeenschappelijke strijd.

En wanneer leiders bij regelingsdeelname, zonder dat leden dat ook zelf werkelijk verinnerlijken, de sociaal-democratische waarden naar eigen inzicht veronachtzamen, tasten zij daarmee ook de trots en eer van hun leden aan.

Charmes van het neoliberalisme
De kloof wordt nog nadrukkelijker wanneer de sociaal-democratische voormannen en vrouwen hun grip op het eigen gedachtegoed kwijtraken. Aangestoken door de charmes van het neoliberalisme, pragmatisme en een al te technocratisch handelen werkten sociaal-democraten in Europa mee aan de erosie van de rol en de positie van de politiek, de overheid en de publieke sector.

Mede door toedoen van sociaal-democraten zijn zo politiek én overheid in veel kwesties gemarginaliseerd tot regisseur en toezichthouder. Veel bij uitstek publieke taken zijn geoutsourcet, op afstand gezet of geprivatiseerd.

De burger werd hierdoor consument en object van een felle onderlinge concurrentiestrijd van wat voorheen 'onze' publieke diensten waren. Waar de politiek hoge verwachtingen had van de calculerende burger, zien wij dat dit juist bij de brede middenklasse heeft bijgedragen aan een toenemend gevoel van onbehagen.

In eigen huis ontheemd
En leden van sociaal-democratische partijen kregen het gevoel in eigen huis ontheemd te zijn. Jeremy Corbyn, zelf exponent van een geloof in sociaal-democratische waarden, voelde dat goed aan. Hij droeg als geen ander uit dat Labour moet staan voor waarden die niet geruild kunnen worden maar die per definitie, in een strijd die verder gaat dan het moment van vandaag, keer op keer op de gevestigde belangen bevochten moeten worden.

Met de keuze van Corbyn maakten de leden van Labour duidelijk dat een terugkeer naar de werkelijke waarden van de sociaal-democratie een must is en de politieke strijd niet als verloren behoeft te worden beschouwd. Zowel de leiders als de leden van de PvdA kunnen er hun voordeel meedoen.

Adri Duivesteijn is oud-Eerste en Tweede Kamerlid PvdA. Hij schreef dit artikel als opiniebijdrage voor Trouw.
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)-Jeremy-Corbyn.dhtml
  Moderator / Redactie Sport zaterdag 19 september 2015 @ 17:24:13 #164
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_156223432
quote:
Het partijbestuur heeft bekendgemaakt wie het PvdA-programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 gaan schrijven. De commissie zal worden geleid door Wim Meijer (76), voormalig commissaris van de Koningin in Drenthe, voormalig fractievoorzitter van de PvdA Tweede Kamerfractie en voormalig staatssecretaris in het kabinet Den Uyl.

De commissie gaat ruim voor de Tweede Kamerverkiezingen aan de slag met het opstellen van een document dat moet leiden tot het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De commissie zal het komende jaar in gesprek gaan met leden, netwerken en maatschappelijke organisaties. Op basis van de resoluties Van Waarde, De bakens verzetten (commissie Melkert) en Politiek Van Waarde (commissie Hamming) worden thema’s uitgewerkt met de daarbij behorende voorstellen en maatregelen.

De vaststelling van het verkiezingsprogramma zal plaatsvinden op het congres van eind 2016/begin 2017.

Leden van de programmacommissie (alfabetische volgorde)

Martijn van Dam (37)
Vicefractievoorzitter Tweede Kamerfractie PvdA

Bas van Drooge (53)
Lid van de commissie Melkert, directeur van een reïntegratiebedrijf

Adri Duivesteijn (65)
Voormalig Eerste - en Tweede Kamerlid namens de PvdA

Jet Grimbergen (58)
Bestuurder FNV Bondgenoten

Menno Hurenkamp (44)
Werkzaam bij de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk instituut voor de sociaaldemocratie, en hoofdredacteur van het blad “Socialisme en Democratie”

Kirsten Meijer (35)
Internationaal Secretaris van de PvdA

Wim Meijer (76, voorzitter)
Voormalig commissaris van de Koningin in Drenthe, voormalig fractievoorzitter van de PvdA Tweede Kamerfractie en voormalig staatssecretaris in het kabinet Den Uyl

Marinka Mulder (26)
Fractievoorzitter van de PvdA in Culemborg

Henk Nijboer (32)
Adviserend lid van de commissie, financieel woordvoerder in de Tweede Kamerfractie PvdA

Wanda Ottens (34)
Lid van Provinciale Staten in Friesland namens de PvdA

Diederik Samsom (44)
Politiek Leider / voorzitter Tweede Kamerfractie PvdA

Jan Smeets (70)
Directeur en een van de oprichters van popfestival Pinkpop

Hans Spekman (49)
Partijvoorzitter en voormalig Tweede Kamerlid namens de PvdA

Saskia J. Stuiveling (70)

Yasin Torunoglu (33)
Wethouder wonen, wijken, ruimte en burgerparticipatie in Eindhoven

Nelleke Vedelaar (38)
Wethouder zorg, sociale zaken en wonen in Zwolle

Naomi Woltring (31)
Projectleider bij het Centrum voor Lokaal Bestuur, afgevaardigd in de commissie namens de Jonge Socialisten

Jan van Zijl (62)
Voorzitter van de MBO-raad, voormalig Tweede Kamerlid

Lianne Raap (politiek adviseur Tweede Kamerfractie)
Hubert Schakenbos (ondersteuning)
Pieter Paul Slikker (campagnemanager)
Christiaan Winkel (secretaris)
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_156399243
Dreeslezing door Lodewijk Asscher:

quote:
'De tijd vraagt om een omslag in denken en doen'

Lodewijk Asscher over een rechtvaardige toekomst voor Nederland en hoe die te realiseren ... 'Naar een nieuw sociaal contract: over de waarde van de middenklasse'

Dit is de tekst van de Dreeslezing die minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) donderdag hield in Den Haag.

Dames en heren,

Dit is een kopvoeter.



(Tekening gemaakt door jongste zoon minister Asscher)

Zo’n vertederende tekening die peuters maken als ze een mens tekenen. Zonder romp. Met armen en benen direct aan het hoofd. Dat is ook het beeld dat sommigen schetsen van de samenleving waar we door globalisering en robotisering heen dreigen te gaan: een samenleving waaruit de middenklasse langzaamaan verdwijnt. Met een bovenklasse, een onderklasse, maar zónder verbindende middenklasse.

Een kopvoetermaatschappij.
Als kindertekening vertederend, als maatschappijbeeld afschrikwekkend. Zeker voor sociaaldemocraten. Want voor ons heeft de middenklasse een speciale betekenis. Voor ons is het 't hart, de romp van onze ideale samenleving. Dat komt doordat onze middenklasse maatschappij de uitkomst is van een strijd. Een strijd tegen een maatschappij waarin sommigen alles, en anderen niets hadden.

Ideaal
De middenklasse-samenleving is een maatschappij die gebouwd is op onze kernwaarden: solidariteit, emancipatie en gelijke kansen. Een maatschappij waar de onderlinge verschillen niet bizar groot zijn, waar hard werken en je best doen beloond wordt. Waarin elk individu de kans heeft om vooruit te komen en waarin je, in het geval van pech, kunt rekenen op een vangnet.
En bij dat ideaal hoort ook de sociaal-democratische ambitie om er voor te zorgen dat mensen vooruit kunnen komen. De ambitie om er voor te zorgen dat iedereen een fatsoenlijke woning heeft, en een goede school voor je kinderen, en dat goed werk voor iedereen bereikbaar is. Of je vader nou bankwerker of bankier is. Of je nu Fatima of Annemiek heet. Met een mooi woord uit de tijd van Drees: De ambitie om mensen te verheffen.
De sociaal democratie moet in nieuwe tijden die oude belofte waarmaken: voor iedereen een plaats aan de tafel van de middenklasse. En die opdracht wordt steeds groter. Omdat er nu meer mensen zijn die vanuit de middenklasse afzakken dan mensen die vanuit de lage inkomens doorgroeien naar de middenklasse. En dat bedreigt de hele samenleving. Zoals Thijs Wöltgens ooit mooi schreef: de stemming van de middenklasse is de barometer voor het humeur van de samenleving.
In de ontwikkelde economieën staat dat ideaal onder druk. Joe Sixpack, Otto Normalverbraucher en onze eigen Jan Modaal hebben het moeilijk. Dat komt onder andere omdat de crisis van de afgelopen jaren de middenklasse heel hard heeft geraakt. Joe, Otto en Jan zagen de waarde van hun huis, hun koopkracht en hun kansen op de arbeidsmarkt dalen.

Teleurstelling
Neem bijvoorbeeld Wim, een vriendelijke man uit het Noorden van het land die ik ontmoette toen ik net begonnen was als minister. Na jaren in de een bouwwinkel gewerkt te hebben, was hij net zijn baan kwijt geraakt en maakte zich grote zorgen. Sinds zijn ontslag, op zijn 57e, probeert hij samen met zijn vrouw de eindjes aan elkaar te knopen. Nu, bijna 3 jaar later, is hij nog steeds op zoek naar een baan. Met als resultaat: teleurstelling na teleurstelling. Geen uitnodiging voor een gesprek, omdat hij 'toch niets meer zou kunnen leren'. Überhaupt geen reactie op zijn brieven, omdat hij te oud is.
Of neem Yvet, die als logopedist werkt en van het ene contractje naar het andere moet hoppen. Een paar uur hier, een paar uur daar. 4 dagen in de week beschikbaar moeten zijn, maar niet meer dan 8 uur werk krijgen. En toen ze er wat over zei, kreeg ze het verwijt dat ze onprofessioneel was.
Het zijn alledaagse voorbeelden, we kennen er allemaal meer. Soms werken ze in beroepen die verdwijnen. Soms houden ze het hoofd boven water met flexbaantjes onder hun niveau. Vaak hebben ze een koophuis dat onder water staat.
Tijdens deze crisis zijn ook veel mensen uit de middengroepen hun baan kwijtgeraakt. Bij eerdere crises werden vooral de lager opgeleiden werkloos en wisten de middelbaar en hoger opgeleiden de dans goeddeels te ontspringen. Maar deze keer is het anders: nu volgt de middengroep het patroon van de onderkant, zo laat een recente studie van het CPB (1) ons zien. En voor hen is er weinig om op terug te vallen. Ze komen niet in aanmerking voor veel toeslagen en andere ondersteuning.
We zijn van oudsher gericht op het opkomen voor en beschermen van de onderklasse. Op het scheppen van mogelijkheden en kansen voor mensen om hun leven te verbeteren. Om vooruit te komen. Om hen te verheffen, juist zodat ze tot de middenklasse kunnen opklimmen. Maar dat streven is gedoemd te mislukken in een kopvoetersamenleving. Langdurige werkloosheid bedreigt nu ook de middengroepen.

Onzekerheid
In de woorden van Keynes (2) is 'de vloek van werkloosheid' de bron van alle kwaad van de vrije markteconomie. Die vloek is voelbaar. Banen worden onzekerder. Mensen worden gedwongen banen aan te nemen onder hun niveau en drukken daardoor weer anderen weg. Dat werkloosheid een vloek is, betwijfelt niemand. Ik ken weinig mensen die genieten van de zee aan vrije tijd die werkloosheid biedt. Ze dreigen er eerder in te verdrinken. Het is fundamentele onzekerheid. Bestaansonzekerheid en bestemmingsonzekerheid.
Werk is veel meer dan een bron van inkomen. Het biedt levensinvulling, maatschappelijke betrokkenheid, status, regelmaat. Volgens sommigen moeten we het oplossen van de werkloosheid vooral aan de markt overlaten. Onze vrije markt economie is een bron van vrijheid en welvaart, maar 'de markt' is ook anoniem en onverschillig. Voorbeeldje? Martin Shkreli die de rechten kocht van aidsmedicijn Daraprim en de prijs met 5500 procent verhoogde… van 13 dollar naar 750. De vrije markt is als een wilde hengst, die eerst getemd moet worden, zodat we zijn kracht in ons voordeel kunnen gebruiken.
Het was Willem Drees die ooit zei dat het nodig is om de markt te ‘breidelen.’ Om werknemers – toen nog gewoon arbeiders genoemd – meer welvaart, meer zekerheid en gelijke rechten te kunnen bieden. En de eeuwige vraag is dan of de overheid de vrije markt niet te veel en te strak beteugelt. Voor mij is dat de paard-of-ruiter-vraag. Hadden de paarden Bonfire en Salinero amazone Anky van Grunsven aan drie gouden medailles op de Olympische Spelen geholpen als ze die ruinen volledig vrij had gelaten? Ik denk dat zelfs de meest verstokte liberaal deze vraag met nee zal beantwoorden. Het lijkt paradoxaal, maar vrije markten werken efficiënt en eerlijk als ze door de overheid in toom worden gehouden.

Sociaal contract
Zo hebben we in Nederland ook een sociale markteconomie opgebouwd volgens het Rijnlandse model, waar het belang van alle belanghebbenden centraal staat, in plaats van dat de aandeelhouder voorop staat. En het is die sociale markt economie die nu hard aan een renaissance toe is. Vooral het sociale.
De basis van onze sociale markteconomie is een impliciet sociaal contract. De afspraak dat we de markt zijn welvaartsbrengende werk laten doen, maar er daarbij wel voor zorgen dat die welvaart ten goede komt aan iedereen. Dat we mensen zo goed mogelijk behoeden voor de scherpe kant van de markt, zoals ontslag en werkloosheid. Dat we niet vergeten dat werknemers mensen zijn die waarde toevoegen en niet een getal in een schema dat geld kost.
Dit sociale contract is nauw verbonden met het ideaal van de middenklasse. Het is dus niet toevallig dat de sociale Scandinavische landen van alle ontwikkelde economieën de grootste middenklasse hebben. Amerika had een grote middenklasse, maar die is fors aan het krimpen. En landen als Rusland en Mexico hebben al jaren een kleine middenklasse. (3)
Als je mocht kiezen in welk land je geboren wordt, maar je weet niet of je ouders rijk of arm zullen zijn, welk land zou jij dan kiezen…? Scandinavische landen hebben ook de grootste intergenerationele mobiliteit. Anders gezegd: in Scandinavië hebben dubbeltjes de beste kans om een kwartje te worden. In de VS is die kans juist gedaald. The American dream van gelijke kansen voor iedereen, wordt vernietigd door een werkelijkheid van ongelijke uitkomsten. Het is aan ons die droom in Europa en Nederland levend te houden.

Bijbenen
Bij zowel de opkomst als het verval van de middenklasse spelen twee grote trends een belangrijke rol: technologische vooruitgang en globalisering. De middenklasse groeit sterk in de periode na de Tweede Wereldoorlog tot ongeveer 1980. Een periode waarin technologie en globalisering veel zwaar, vuil en fysiek werk overbodig maakt. Werk werd overgenomen door machines of door werknemers in lagelonenlanden. In deze periode komen kennisintensievere banen in de dienstensector op, en werden we steeds hoger opgeleid. Arbeiderskinderen kregen toegang tot goed onderwijs en daarmee de kans om vooruit te komen in het leven. Om een kwartje te worden.
Het is ook de periode waarin ons sociale contract vorm kreeg door de opbouw van een beschermend systeem van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Veel daarvan hebben we te danken aan ‘vadertje’ Drees die de wind in de rug had doordat steeds meer mensen zich gingen organiseren en de invloed van de vakbonden toenam.
In de afgelopen 20 jaar veranderde die dynamiek. Nog steeds maakten globalisering en techniek (nu in de vorm van digitalisering, robotisering) bestaande banen overbodig. De banen die erbij kwamen vroegen om vaardigheden en kennis die schaars was. Terwijl we met zijn allen nog nooit eerder zo hoog opgeleid waren, kon het onderwijs die ontwikkelingen niet meer bijbenen. En gingen de mensen die wel konden voldoen aan de hedendaagse eisen steeds meer verdienen.
Een deel van de banen bleef gewoon bestaan, omdat het minder makkelijk viel te automatiseren of te verplaatsen naar het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan schoonmakers en pakketbezorgers. Die groepen kwamen wel onder druk te staan doordat flexibilisering voor grote onzekerheid zorgde en beloningen deels onder druk kwamen te staan. Maar juist in de middenberoepen verdwenen er heel veel banen. In Nederland is het werkgelegenheidsaandeel van middenberoepen met 7% afgenomen vanaf 1993. Terwijl de middenberoepen afkalfden nam het aantal goed betaalde en slecht betaalde banen toe. In andere ontwikkelde landen is deze tendens nog veel sterker te zien. (4)
Door het afnemende aantal middenbanen dreigt de middenklasse te splijten. Sommigen weten de sprong naar boven te maken en aansluiting te vinden bij de bovenkant. Een ander deel verliest de aansluiting en ziet zijn kansen afnemen. Door de toenemende concurrentie om banen aan de onderkant, staan de lonen daar onder druk en groeit het aantal flexbanen. Op die manier krijgt de onderkant de rekening gepresenteerd van de malaise in de middenklasse.
Het resultaat is een sterker gesegmenteerde arbeidsmarkt, met een toenemende kloof tussen ‘goede’ en ‘mindere’ banen. En dat is ook duidelijk te zien als je kijkt naar de inkomensverdeling. We zien excessieve welvaartsgroei van een kleine elite van bankiers en super-managers. (5)

Precariaat
Maar er is meer aan de hand. Volgens een recent OESO rapport heeft de onderste 40% van de bevolking in rijke landen in de afgelopen decennia niet of nauwelijks geprofiteerd van de economische groei. (6) In sommige gevallen zijn ze er zelfs op achteruit gegaan. (7)
Het SCP onderscheidt twee kwetsbare groepen, namelijk de ‘onzekere werkenden’ en het ‘precariaat’. Samen zijn deze twee groepen goed voor 30 procent van onze samenleving. De afstand in kapitaal tussen deze twee groepen en de rest van de bevolking is groot. Het SCP spreekt van 'een cesuur' waarbij het precariaat en de onzekere werkenden aan de verkeerde en de andere groepen aan de goede kant van de lijn staan. In Nederland is de toenemende kwetsbaarheid van delen van de middenklasse misschien wel het duidelijkst te zien in de toename van flexibel werk.
Inmiddels werkt 35% van alle werkenden als ZZP-er of op basis van een flex-contract. En die toename van flex-contracten zie je vooral bij de jongere generaties middelbaar opgeleiden. Daarmee is de tijd voorbij dat flex alleen voorkwam bij starters, de onderkant van de arbeidsmarkt en freelancers. Flexwerken is de praktijk van alle dag geworden voor grote delen van Nederland.
Teken van onze tijd is dat we vooral de individuele verantwoordelijkheid van werklozen zijn gaan benadrukken. Nog meer prikkels, nog meer duwen. Monika Sie beschreef dit fenomeen in haar fraaie Den Uyl-lezing. De golven van technologisering en globalisering gaan zo hoog dat geen mens alleen er een dijk tegen kan opwerpen om veilig te zijn.
Het is een te grote groep die niet meeprofiteert van de welvaartsgroei. Zoveel mensen die steeds meer in twijfel leven over hun baan. Die zich een vervangbaar radertje voelen in de machinerie van de wereldeconomie. En die helaas maar al te vaak bevestigd worden in dit gevoel.

Wilde hengst
Als je het zo achter elkaar staat te vertellen zou de moed je haast in de schoenen zakken. Maar je kunt er ook voor kiezen juist extra strijdbaar te worden. Als u het mij vraagt is dat geen keus maar een plicht. De wilde hengst van de vrije markteconomie moet de goede kant op gestuurd worden.
Nu zullen er altijd mensen zijn die zeggen dat dit niet kan. Dat Nederland een kleine open economie is die mee moet veren met de rest van de wereld. Dat als marktkrachten leiden tot meer ongelijkheid, we niets anders kunnen dan dat accepteren. Economisch determinisme. Aan dergelijk fatalisme heb ik geen boodschap.
En dat het kan, blijkt ook uit stabiele inkomensverdeling in Nederland. Want ook in ons land zijn de lonen de afgelopen decennia ongelijker geworden. De loonongelijkheid in ons land is niet kleiner dan in de VS. (8) Maar door scherpe keuzes te maken en door gerichte herverdeling hebben we een groot deel van die ongelijkheid weer teniet gedaan. (9)
Het is een van de belangrijkste taken van de overheid om te zorgen voor een rechtvaardige verdeling van onze welvaart. We moeten voorkomen dat ’te veel naar te weinig gaat’, vatte Willem Drees dat ooit kort en krachtig samen.
Er zijn mensen die denken dat herverdelen economisch schadelijk is. Hoe meer de overheid herverdeelt, hoe minder mensen worden geprikkeld om het beste uit zichzelf te halen, is de redenering. En die klopt. Tot op zekere hoogte. Tot de verdeling te ongelijk wordt. Als lager opgeleiden hun kinderen onvoldoende kansen kunnen bieden, dan gaat er waardevol talent verloren en wordt het verschil tussen arm en rijk ongewenst groter.
Volgens een recente studie van de OESO is dit omslagpunt in de meeste rijke landen inmiddels bereikt. De OESO rekent de rijke landen voor dat het achterblijven van hun onderste veertig procent vijf procent welvaart heeft gekost (tussen 1990 en 2010). (10) Anders gezegd: met een meer gelijke verdeling hadden de inwoners van deze landen vijf procent rijker kunnen zijn.

Trouwen
Maar het gaat niet alleen om geld. Herverdelen is ook sociaal van belang. Als de inkomensverschillen tussen mensen te snel toenemen, groeien ook hun leefwerelden uit elkaar. Helemaal als die inkomensverschillen samenhangen met het onderwijsniveau en etniciteit. Een meer evenwichtige inkomensverdeling heeft tot gevolg dat mensen uit verschillende groepen bij elkaar in de straat wonen, hun kinderen naar een zelfde school laten gaan, misschien met elkaar trouwen.
We zien al dat de inkomensverschillen tussen de verschillende onderwijsniveaus toenemen en dat hoger opgeleiden steeds vaker met hoger opgeleiden trouwen. We zien ook dat arm en rijk verder uit elkaar gaan wonen. Eerlijk delen is nodig om te voorkomen dat de kloof tussen arm en rijk te groot wordt.
Als je Nederlanders vraagt naar de gewenste inkomensverschillen tussen een geschoolde arbeider en een directeur van een grote onderneming, zeggen ze gemiddeld dat de directeur zo’n 5 keer (5,4) meer mag verdienen, en vermoeden ze dat het in de praktijk wel 11 (11.4) keer zoveel zal zijn. In werkelijkheid verdient die directeur 17 keer zoveel. (11) Dat is dus drie keer meer dan wat mensen gewenst vinden.
Er zijn dus goede economische en sociale redenen voor een eerlijke inkomensverdeling. Maar mensen voelen daar niets voor als ze het gevoel hebben dat zij de rekening voor anderen moeten betalen en zelf in de kou komen te staan als het mis gaat. Het is daarom ook onverstandig om alles inkomensafhankelijk te maken. Als je nergens meer voordeel van hebt, dan vergaat je al snel de zin om een bijdrage te leveren. Maar dat de bereidheid om er voor anderen te zijn en de behoefte aan saamhorigheid onverminderd groot is zie je ook nu, juist nu, overal om je heen.
Ik weet zeker dat mensen, ook in de middenklasse, het belang inzien van de moderne verzorgingsstaat en daar aan bij willen dragen. Omdat we uiteindelijk allemaal beseffen dat er een moment kan komen dat wij - of onze ouders of onze kinderen - noodgedwongen een beroep moeten en dan ook willen doen op de voorzieningen van de verzorgingsstaat. Op een vangnet. En omdat we uiteindelijk allemaal beseffen dat het niet plezierig leven is in een land waar de welvaart onredelijk en onrechtvaardig verdeeld is, waar het voor sommige mensen uitzichtloos is en waar andere mensen zich alleen nog veilig voelen in een huis met hoge hekken en camerabewaking voor de deur.

Elite
Maar om het draagvlak voor een rechtvaardige herverdeling te vergroten, te versterken, moeten we wel wat doen. Allereerst moeten we streng zijn tegen fraude en zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Niet alleen de gewone belastingbetaler, maar ook de grote bonusverdieners en bedrijven. De afgelopen decennia hebben vooral kapitaalverschaffers, bedrijven en een kleine elite van bankiers en super-managers geprofiteerd van de wereldwijde welvaartsgroei. Internationale ondernemingen betalen vaak niet of nauwelijks vennootschapsbelasting. Juist de rijke bovenlaag is in staat om via listige constructies nationale belastingen te ontwijken. Een gemeenschappelijk aanpak van belastingontwijking en -ontduiking binnen Europa moet voor een eerlijkere belasting van bedrijfswinsten en topinkomens zorgen. Daardoor kan de lastendruk van de middenklasse omlaag. Als de vuile truc van Volkswagen die deze week aan het licht kwam, kenmerkend is voor het gedrag van winstbeluste bedrijven, dan moeten we de fiscale speurhonden maar eens flink aan het werk zetten.
En het gaat niet alleen om een rechtvaardige verdeling van inkomen. Het gaat ook een rechtvaardige verdeling van zekerheid en een rechtvaardige verdeling van kansen via het onderwijs. Bij een rechtvaardige verdeling van zekerheid gaat het onder meer een rechtvaardige verdeling van wettelijke bescherming.
In Nederland zijn we zoals gezegd dan wel relatief succesvol geweest met het beperken van de inkomensverschillen. Bij ons is de onzekerheid door flexwerk een grotere bedreiging van de middenklasse. Flexwerk is enorm toegenomen, juist onder laagbetaalden en de onderkant van de middenklasse. Nederland koppelt een relatief gelijke inkomensverdeling met een relatief grote ongelijkheid in zekerheid.
Daarom heb ik samen met werkgevers en werknemers de strijd aangebonden met ongereguleerd flexwerk en schimmige schijnconstructies. De Wet Werk en Zekerheid staat voor een kentering: het laat zien dat we bereid zijn de wet in te zetten om zekerheid te bevorderen en de arbeidsmarkt te temmen. En als het hier nog onvoldoende mee lukt, passen we niet het doel aan, maar de middelen.

Vaste baan
Het splijten van de middenklasse en het achterblijven van de onderste veertig procent stelt ons voor fundamentele uitdagingen. Voor sommige mensen, vaak met een hogere opleiding en een hoog inkomen, is flexibiliteit geen gevaar, maar een kans. Zij hebben geen behoefte aan een overheid die hun vrijheid inperkt. Maar het is een misverstand dat hoogopgeleiden geen vaste baan zouden willen. Onlangs bleek nog dat 75% van de afgestudeerde hbo’ers en academici een vaste baan wil. (12) Ook voor hen is te veel flexibiliteit een bron van onzekerheid, die hen verhindert om ergens wortel te schieten en door te groeien. Maar ten opzichte van laag- en middelbaar opgeleiden hebben hoogopgeleiden wel het vaakst een vast contract. En dat terwijl zij nog beter in staat zijn om zichzelf te wapenen tegen de onzekerheid.
Het beschermen van werknemers blijft cruciaal. Of het nu gaat om de bescherming tegen willekeur bij ontslag of het langdurig aangewezen zijn op onzekere flex-contracten. Juist nu het adagium ‘voor jou tien anderen’ aan kracht wint onder sommige werkgevers zijn bescherming via het arbeidsrecht en nieuwe zekerheden relevant. En dat kan ook. Naast de wet zelf bijvoorbeeld door afspraken in cao’s over de inzet van zzp’ers. Door mensen van werk naar werk, van verdwijnende baan naar nieuwe baan te begeleiden. Door bedrijven die in hun mensen investeren. Die hun personeel zien als hun kapitaal. En dat dit gewoon geld op kan leveren laat bijvoorbeeld het distributiecentrum van Nissan in Nederland zien. Nissan Nederland wil graag medewerkers die intrinsiek gemotiveerd zijn. Zij zijn dan minder afhankelijk van hun werkgever, nemen zelf initiatief, halen uit hun werk wat ze nodig hebben voor hun eigen ontwikkeling. De flexibele schil bij Nissan is met 15%, ruim twee keer zo klein als bij soortgelijke bedrijven. Maar Nissan Nederland heeft de hoogste productiviteit van alle Nissan vestigingen.

Sociaal kapitaal
Voor de toekomst van onze werkgelegenheid en welvaart moeten we het niet hebben van ondernemers die alleen de snelle winst najagen en niks van vaste contracten moeten hebben. Als ze vanmiddag horen dat ze in Lagelonië meer kunnen verdienen, hebben ze vanavond de verhuisdozen al gepakt. Wij moeten het hebben van werkgevers die zich, samen met hun werknemers, richten op het voortbestaan van hun bedrijf op langere termijn. Ondernemers die bereid zijn in hun mensen, hun sociaal kapitaal, te investeren.
Veel Nederlandse bedrijven, vaak familiebedrijven, zijn daar traditioneel sterk in. Ze geven hun vakmensen het vertrouwen, de autonomie en de zekerheid, waar in een voortdurend veranderende wereld behoefte aan is. Dat biedt werknemers de kans zich te ontwikkelen tot zelfverzekerde vakmensen die soepel in weten te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Dat zijn de werknemers – en de werkgevers – waar we in de toekomst behoefte aan hebben.
En er is een generatie nieuwe ondernemers aan het opstaan: jonge energieke ondernemers die en winst willen maken en willen bijdragen aan de samenleving. Met oog voor sociale verhoudingen en voor de planeet. In start-ups en in nieuwe verbanden zijn zij de werkgevers van de toekomst en dat biedt vertrouwen. Hen moeten we vooral de ruimte bieden.

Liberale marktwalhalla
Het is een uitdaging voor de komende jaren om te ruimte te bieden voor flexibiliteit voor de mensen die dat kunnen dragen. En ook de ruimte te bieden om flexibel te zijn binnen een bedrijf maar zeker te zijn van werk door mogelijkheden te bieden je verder te ontwikkelen. Er gaan – liberale – stemmen op om het in de toekomst zonder werknemersverzekeringen te doen. Te duur, te log. Met fatsoenlijke voorzieningen als de bijstand komen we er ook wel toch? Daarbij past het pleidooi om werknemersverzekeringen om te zetten in een voorziening. Waarmee het van een recht een gunst wordt.
Of de aanval van met name liberale partijen op het algemeen verbindend verklaren van cao´s, waardoor sommige werkgevers hun mensen onder de cao kunnen betalen. Werknemers zijn dan niet langer elkaar collega´s, maar worden elkaars concurrenten in een ´rat race´ naar zo laag mogelijke lonen met steeds beperktere bescherming.
Het is een aanval op de middenklasse, een aanval in de rug bovendien.
De keuze is bijzonder scherp en ligt nu voor. Gaan we naar het liberale marktwalhalla van een land zonder cao, zonder werknemersverzekering, zonder lastig arbeidsrecht? Proberen goedkoper te worden dan de Chinezen? Zeventien miljoen eenlingen in een schraal land met heus wel wat voorzieningen voor mensen die “echt” niet voor zichzelf kunnen zorgen. Of kiezen we voor een land waarin we samen vooruit komen door risico’s te delen en kansen voor iedereen te scheppen. Door de menselijke waarden voorop te stellen en samen te werken. Waar de ondernemer beloond wordt die wel investeert in zijn mensen.

Multinationals
Om een samenleving te bouwen waarin iedereen vooruit kan komen moeten we ons organiseren. En niet alleen in politieke partijen. Juist werknemers hebben belang bij representatie. Bij gezamenlijke strijd. Het NVV maakte ooit met de SDAP het Plan van de Arbeid. Vandaag de dag schuurt het, soms stevig. Maar de PvdA en de FNV mogen zich niet langer uiteen laten spelen. Want we hebben misschien niet altijd het zelfde belang, we hebben wel altijd het zelfde doel: Een sterke middenklassensamenleving met goed werk voor iedereen.
Ook op het terrein van de internationale medezeggenschap is nog veel te winnen. Multinationals gaan over grenzen heen. Nederlandse werknemers kunnen worden ontslagen door een besluit van een hoofdkantoor in een ander Europees land. Maar de Nederlandse ondernemingsraad kan alleen spreken met de Nederlandse directie, die zelf de beslissing niet genomen heeft. Dus moeten we zeggenschap van mensen goed organiseren, met name in multinationals. Ze verdienen een stem in de beslissingen van het bedrijf. Bijvoorbeeld over de topbeloningen.
Ook de strijd voor goed werk wordt niet alleen binnen de landsgrenzen gevoerd. Deze eindigt niet bij Oldenzaal en Breda. Die strijd voer ik ook in Europa. De Europese Unie heeft zijn belangrijkste wortels in het creëren van vrij verkeer van personen, goederen, diensten en geld tussen de lidstaten. Dit heeft Europa, en zeker ook Nederland, veel welvaart gebracht. Maar die welvaart lijkt vooral terecht te komen bij mensen die het al goed hebben. Landen die daar iets aan willen doen ervaren Europa eerder als sta in de weg dan als een motor voor verandering.
Dat ervoer ik toen ik een paar jaar geleden Code Oranje afkondigde. Om de schijnwerper te zetten op de schaduwzijden van het vrij verkeer. Om op te komen voor al die mensen die moeten concurreren tegen goedkopere arbeidskrachten uit Oost Europa. Om te strijden tegen oneerlijke concurrentie. Europa stond op zijn achterste benen. Ik werd uitgemaakt voor xenofoob. Begrijp me goed, ik heb niets tegen die Pool die graag een beter leven voor zijn gezin wil. Ik heb wel iets tegen die werkgevers die met schimmige constructies mensen onder het minimumloon willen betalen. Die een verdienmodel maken over de ruggen van mensen.
Met de Wet Aanpak Schijnconstructies hebben we een belangrijke stap gezet op weg naar gelijke behandeling van alle werknemers en komen malafide werkgevers en opdrachtgevers niet meer weg bij uitbuiting. Met die wet in de hand heeft de FNV laatst bij de rechter afgedwongen dat 53 Hongaarse ijzervlechters hun achterstallig loon moeten krijgen. (13)
En ook in Europa begint men bij te draaien. Samen met zes andere landen streef ik naar meer waarborgen voor de rechten van werknemers bij detachering. Daarbij is het kernpunt: gelijk loon voor gelijk werk. Daarmee wordt oneerlijke concurrentie voorkomen en wordt de middenklasse beter beschermd.

Diploma-inflatie
Tot slot zullen we moeten werken aan de school voor de toekomst. De bron van de achterstand van de middenklasse ligt in het onderwijs. Jan Tinbergen zei al dat toenemende ongelijkheid de uitkomst is van de race tussen onderwijs en technologie. Als het onderwijs achterblijft bij het tempo van de technologische ontwikkeling, dan neemt de ongelijkheid toe. Schoolgaande jongeren moeten daarom met de juiste vaardigheden de school te verlaten om aan de slag te kunnen.
Dat betekent veel meer dan alleen het streven naar een zo hoog mogelijk opleidingsniveau. Dat blijkt ook wel uit het probleem van de diploma-inflatie: voor een groeiende groep mensen ligt hun beroepsniveau lager dan hun opleidingsniveau. Het wordt ook zichtbaar in het tekort aan vakkrachten, zoals bijvoorbeeld loodgieters. We lijken zo druk bezig onze kinderen het meest cognitieve onderwijs te laten volgen, dat we vergeten dat we net zo hard mensen nodig hebben met praktische vaardigheden en twee rechterhanden.
Een diploma alleen biedt geen garantie voor de toekomst. Het is allang niet meer zo dat je met de kennis en vaardigheden die je rond je 20e hebt opgedaan 40 tot 50 jaar vooruit kunt. Het gaat er om dat je die kennis en vaardigheden hebt die je in de praktijk kunt toepassen. Dat je de kans krijgt en pakt om continu bij te leren.
Hoog opgeleid zijn moet betekenen dat je bent voorbereid om mee te doen. Klaar voor het werk van de toekomst. Dat je talent gezien wordt en dat je dat hebt kunt ontwikkelen. Dat je wordt klaargestoomd om iets toe te voegen in een snel veranderende wereld. Laat dat onze definitie van hoogopgeleid zijn en laten we dan iedereen hoog opleiden! Dat betekent dat scholen anders moeten gaan werken. Met meer aandacht voor dat soort vaardigheden. Velen doen dat gelukkig ook al.
Met herwaardering van vakmanschap en meer aandacht voor de veelheid van talenten die kinderen en jongeren kunnen hebben. De vraag moet niet zijn hoe we zoveel mogelijk kennis genereren, maar hoe we zo veel mogelijk mensen de kans geven hun talenten te ontdekken en benutten. Dat betekent ook dat mensen die andere talenten hebben niet geforceerd de afvalrace om het hoogste opleidingsniveau worden ingeduwd. Dus moet niet het vak waar je het minst goed in bent je niveau bepalen en moeten jongeren opleidingen kunnen stapelen, zodat ze niet gedwongen worden om meteen de goede keuze voor de juiste opleiding en het juiste niveau te maken. Sommige mensen komen nou eenmaal via een omweg op hun bestemming.

Middenklassesamenleving
Met het verlaten van school vervalt het belang van scholing niet. En juist hier schieten we nog vaak te kort. Vooral omdat het beleid te sterk gericht is op het vinden van nieuw werk binnen je eigen sector. Terwijl de grenzen tussen sectoren onder invloed van de digitale revolutie juist steeds meer vervagen.
We kunnen veel leren van het buitenland. In Oostenrijk is het Weense 'Employment Promotion Fund' een voorbeeld van succesvolle van-werk-naar-werk-begeleiding. Dit fonds zorgt ervoor dat sectoren die groeien maar waar te weinig mensen zijn worden gekoppeld aan gemotiveerd personeel dat ergens anders ontslagen dreigt te worden. En met geld om een opleiding te volgen die deze overstap mogelijk maakt. Met de brug-WW, die het vergemakkelijkt om je om te scholen, heeft Nederland een vergelijkbare stap gezet.
Zijn we op weg naar een kopvoetermaatschappij? Niet als we dat niet willen. We zijn niet machteloos. We kunnen voorkomen dat de middenklasse verdwijnt. We kunnen voorkomen dat onze idealen worden weggeveegd en weggevaagd. Door ons krachtig in te zetten voor een solidaire samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Met elkaar. Voor elkaar. Nationaal en internationaal. Met een opgewekte strijd voor fatsoenlijk werk en voor toekomstgericht onderwijs. Met een onverzettelijke strijd tegen foute flex en valse concurrentie op de arbeidsmarkt.
Die strijd moeten we met elkaar voeren. Hand in hand, schouder aan schouder. Zo hebben mensen in het verleden ook met succes gestreden voor fatsoenlijke arbeidstijden, voor gezond werk, voor gelijke kansen in het onderwijs. En als we dat nu weer doen kan de toekomst van de Nederlandse arbeidsmarkt een hele andere zijn dan de kopvoeter. Dan gaan we naar een samenleving waar we de technologie omarmen en ons onderscheiden door creativiteit en toegevoegde waarde. Waar Nederland de economische kansen grijpt en werkt aan de oplossing voor de problemen van morgen. Waar werknemers vaak van baan veranderen en zelden in een uitkering terecht komen omdat ze in zichzelf investeren en doordat werkgevers standaard in hen investeren. Doordat ontwikkeling voorop staat en daarmee het aanpassingsvermogen van de economie. Waarin winsten gedeeld worden en duurzaamheid voor mens en planeet uitgangspunt zijn. Waarin ondernemerschap leidt tot nieuwe oplossingen en snelle vooruitgang in plaats van snelle winst en lak aan de anderen. Waarin samenwerken beloond wordt en je je als individu ontwikkelt. Waarin arbeid en zorg gecombineerd worden zodat werkplezier, waardering en persoonlijk geluk samen kunnen gaan. Waarin we de werkloosheid terugdringen door werk op waarde te schatten en door de internationale concurrentie aan te gaan niet op loonkosten maar op wat we mooier en beter maken. Waarin we ons veilig voelen om risico te nemen omdat we weten dat we elkaar beschermen. Waarin de beste zorg ter wereld voor iedereen beschikbaar blijft en de scholen van de toekomst onze kinderen op pad helpen. Waarin we niet wegkijken als mensen niet meekomen maar ze de hand toesteken. Waarin we samen vooruit komen. Inderdaad: een middenklassensamenleving.

Omslag
De tijd vraagt om een omslag in ons denken. En een omslag in ons doen. Niet alleen bij de overheid, maar overal. In ondernemingen, in het onderwijs, in de opvoeding. Van mij, van u, van jou, van ons. Wij willen niet dat de kansen van kinderen afhangen van de afkomst en de achternaam van hun ouders. Zonder te kijken naar hun talent. Wij willen niet dat onze kinderen en kleinkinderen straks van los baantje naar los baantje over de arbeidsmarkt moeten zwerven. Zonder zekerheid. Wij willen niet dat de generaties na ons op moeten groeien in een standenmaatschappij, met een rijke bovenkant en een kansarme onderkant. Zonder verbindende middenklasse.
Het is onze plicht ons onvermoeibaar in te zetten om het perspectief voor de generaties na ons te verbeteren. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat het ons gaat lukken. Het is onze ouders en grootouders ook gelukt. Onze ouders zeiden: ‘Wij willen dat onze kinderen het beter krijgen (dan wij).’ Dat gevoel gaf ze de kracht om zich, onvermoeibaar en onvoorwaardelijk, in te zetten voor een betere toekomst voor hun kinderen. Dát was de stille motor voor de economische en sociale vooruitgang in het naoorlogse Nederland.
En het is ze gelukt. Hun kinderen en kleinkinderen hebben het beter gekregen. Veel beter. Mijn generatie is opgegroeid in vrede en veiligheid. In één van de meest welvarende landen van de wereld. Met goede gezondheidszorg, sociale zekerheid en onderwijs voor kinderen uit alle lagen van de bevolking, van arbeidersdochter tot advocatenzoon.
Waarom zou het de ouders van nu niet meer lukken? We hebben de kracht in ons. We hebben een betere uitgangspositie dan zij hadden. In de dagen dat Willem Drees minister van Sociale Zaken was, zong Nederland optimistisch: ‘Cheerio, cheerio, in Holland daar zingen we zo: weg met de zorgen en weg met verdriet, we komen er wel, ook al zijn we er nog niet.’
Ik kies nu liever voor een eigentijds nummer van De Dijk. ‘Het moet en het zal op een dag in het najaar, met een lucht zo mooi als je nog nooit hebt gezien, een oude hit uit een raam, de ruis in de bomen, en opeens dat gevoel: het kan nog misschien. Alles komt terecht, we zijn er nog niet, maar we zijn onderweg.’

1) CPB, 2015, Berekeningen en achtergrondinformatie over baanpolarisatie in Nederland.
2) Keynes, Complete Works, Volume XXVI (CWK XXVI:16).
3) Atkinson en Bandolini, 2011, On the identification of the middle class.
4) Goos, Manning and Salomons, 2014, Explaining Job Polarization: Routine-Biased Technological Change and Offshoring, American Economic Review 2014, 104(8): 2509–2526.
5) Als je op het niveau van de hele wereld kijkt, betekent het dat als die groei doorzet de rijkste 1% volgend jaar samen meer geld hebben dan de hele rest van de wereldbevolking bij elkaar.
6) OECD, 2015, In It Together: Why Less Inequality Benefits All.
7) Nederland staat er op dit punt een stuk beter voor dan veel andere landen, maar ook de WRR wijst met een waarschuwende vinger naar de ontwikkeling van de laagste 40%. Volgens de WRR ligt het reële inkomen van de onderste 40% van alle huishoudens 3 tot 7 procent lager in vergelijking met het jaar 1977. Voor de bovenste 60% is er sprake van duidelijke stijgingen van de koopkracht.
8) WRR, 2014, Hoe ongelijk is Nederland?
9) Caminada e.a., 2014, De ontwikkeling van inkomensongelijkheid en inkomensherverdeling in Nederland 1990-2012.
10) OECD, 2015, In It Together: Why Less Inequality Benefits All.
11) SCP, 2013, Burgerperspectieven 2013 No 3.
12) http://www.elsevier.nl/Ec(...)-werk-graag-1775462W
cc-foto: Sven Wildschut

http://www.joop.nl/opinie(...)g_in_denken_en_doen/
pi_156399519
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 september 2015 17:24 schreef borisz het volgende:

[..]

De toekomstige lijsttrekker maakt er niet eens onderdeel van uit.

Ik verwacht wel een sterk verlinkst programma en dito nieuwe Kamerleden. Wie weet helpt het tegen die tijd om terug in de race te komen, maar voor de PvdA vrees ik dat hun achterban ze deze regeerperiode niet zo snel zal vergeven.
pi_156715374
Gaan er morgen nog meer mensen naar het Opleidingsfestival/Ombudscongres in Amsterdam? :)
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 16 oktober 2015 @ 19:52:55 #168
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_156881946
Hansie Spekman wil door als voorzittert.
https://www.facebook.com/hans.spekman/posts/960109774028507
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_156883231
Vanmiddag met de JS Overijssel naar het Provinciehuis in Zwolle geweest. Was ik nog nooit geweest, terwijl ik echt heel vaak naar gemeenteraadsvergaderingen en de Tweede Kamer ben geweest al. Zijn eerst in gesprek geweest met de Statenleden Tijs de Bree en Annemiek Wissink (allebei van de PvdA natuurlijk ;) ) over wat de Provinciale Staten doet etc. Daarna een rondleiding gehad, was erg leuk dus! Was waarschijnlijk wel mijn laatste activiteit als JS-lid, want in januari word ik 29 en dus te oud ;) Maar als JS-Alumni mag ik misschien nog wel een keer mee ergens heen ;)

28 november ga ik nog naar de (Nieuwe)Ledendag in de Tweede Kamer. Ik ben bijna 5 jaar lid, dus mag nog net ;)
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 20 oktober 2015 @ 20:44:16 #170
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_156976014
Terphuis twitterde op dinsdag 20-10-2015 om 20:38:48 Hele goede bespreking gehad met een aantal partijgenoten over kandidatuur partijvoorzitter #PvdA. reageer retweet
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 21 oktober 2015 @ 16:44:23 #171
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156994909
niet Terphuis toch :|W
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport maandag 2 november 2015 @ 09:15:42 #172
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_157263854
http://www.volkskrant.nl/(...)fea17b4948d2185ee349

quote:
Niemand wil het tegen Spekman opnemen

Opstandige PvdA'ers zochten de afgelopen weken naar een serieuze rivaal om partijvoorzitter Hans Spekman van de troon te stoten. Niemand hapte toe.

Door: Frank Hendrickx 2 november 2015, 06:12
Niemand wil het tegen Spekman opnemen
© ANP
Een uitdager om Hans Spekman als PvdA-voorzitter te vervangen, kan zich officieel nog tot vandaag 10.00 uur melden bij het partijbureau. Gezocht wordt 'een verbindende schakel' die de 'verbeterslag en vitaliseringsslag van de vereniging' gaat leiden, aldus de vacature.

Niemand verwacht dat het er nog van gaat komen. Heel wat namen circuleerden de afgelopen weken in het geruchtencircuit, van ex-Kamerlid Myrthe Hilkens tot Kamerlid Jacques Monasch, maar bij navraag blijken ze allemaal één ding gemeen te hebben: PvdA-voorzitter? Nee, dank u.

Gemiste kans
Pogingen zijn er genoeg geweest. Enkele afdelingen en de interne protestbeweging Linksom! hebben lijntjes uitgegooid. Een groepje rond het kritische lid Sander Terphuis benaderde eveneens potentiële kandidaten. 'Maar het is blijkbaar geen populaire vacature,' aldus Gerard Bosman van Linksom! 'Een gemiste kans voor de partij,' meent Terphuis. 'Het zou goed zijn voor Hans om het debat aan te gaan.'

Volgens de critici valt er genoeg af te dingen op het voorzitterschap van Spekman. De laatste drie verkiezingen gingen verloren, de ambitie om het ledenaantal te verdubbelen is niet waargemaakt (duizenden leden haakten af) en het hoofdkantoor zetelt nog steeds aan de Amsterdamse Herengracht en niet in 'een gewone wijk', zoals Spekman bij zijn vorige campagne beloofde.

Toch kan Spekman bij veel PvdA'ers op steun rekenen. Kamerlid Lutz Jacobi - zij werd terloops gepolst - is 'fan van Hans'. Mary Fiers, een Eindhovense ex-wethouder wier naam ook circuleerde, vindt dat Spekman het 'heel erg goed doet'. De Utrechtenaar zou nog steeds een 'breed draagvlak' hebben binnen de partij, ondanks de electorale neergang.

Tegenstanders ondervonden ook een andere complicatie in hun zoektocht: de partij wil naar links, maar er zijn weinig kandidaten te bedenken met een linkser profiel dan Spekman. 'Wat zou het mooi zijn: een Jeremy Corbyn voor de PvdA,' mijmert één PvdA'er die anoniem wil blijven. 'Jammer dat het er niet van komt.'

Spekman moet de partij er de komende vier jaar weer bovenop helpen. Nu er geen rivaal is gevonden, krijgt hij ook van critici 'het voordeel van de twijfel' om 'zijn beloftes en idealen alsnog waar te maken'. 'Hij moet een serieus links geluid gaat laten horen als partijvoorzitter', staat er in een verklaring opgesteld door Terphuis. 'Weg uit Den Haag, weg bij Samsom, en weg bij het kabinetsbeleid.'

Of dat gaat gebeuren, is twijfelachtig. Spekman vormt in de partijtop een hecht blok met partijleider Diederik Samsom, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en vicepremier Lodewijk Asscher. 'We laten ons niet uit elkaar spelen,' verkondigde Dijsselbloem afgelopen september, nadat oud-voorzitter Felix Rottenberg kritiek had geuit op de partijkoers.

Volgend jaar wacht een nieuwe test voor het viertal aan de PvdA-top. Dan moet blijken wie zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap bij de volgende verkiezingen.
En verklaring Terphuis http://www.sanderterphuis(...)ap-van-hans-spekman/

[ Bericht 2% gewijzigd door borisz op 02-11-2015 09:50:20 ]
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_157264773
Bij ons in de lokale afdeling is het ook hommeles. Kreeg gisteren een mailtje dat iemand uit de fractie is gestapt en als eenmansfractie doorgaat onder haar eigen naam. Kwam voor iedereen als een verrassing. En ik vind ook dat je dan je zetel terug aan de partij moet geven.
pi_157888295
Zijn er nog mensen van hier naar de Ledendag geweest vandaag? :)
Ik vond het echt supergaaf om een rondleiding achter de schermen van de Tweede Kamer te krijgen Heb gewoon in de werkkamer van Diederik Samsom gestaan! :o
En ben natuurlijk ook met hem op de foto geweest ;)
En in de plenaire zaal op een stoel van een Kamerlid gezeten, die stoelen zitten best lekker ;)
En echt wel mooie ruimtes heb je in het gebouw, zoals de Handelingenkamer O+
Ik vond het een geslaagde dag iig!
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 9 februari 2016 @ 13:05:22 #175
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_159777394
Nou gefeliciteerd he. Met de 70-jarig bestaan.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  dinsdag 9 februari 2016 @ 19:10:04 #176
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_159786166
quote:
10s.gif Op dinsdag 9 februari 2016 13:05 schreef borisz het volgende:
Nou gefeliciteerd he. Met de 70-jarig bestaan.
Met HET 70-jarig bestaan.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 12 februari 2016 @ 22:36:34 #177
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_159874353


Altijd gezellig bij de PVDA. Altijd uitkijken voor je rug.

[ Bericht 5% gewijzigd door borisz op 12-02-2016 22:42:30 ]
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_159875484
http://www.npo.nl/opvlieg(...)875/RBX_POWN_3022405

Jacques Monasch over Samsom en het aantal vluchtelingen
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 12 februari 2016 @ 23:11:19 #179
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_159875541
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)s-lijsttrekker.dhtml
quote:
Pvda-partijleider Diederik Samsom is niet de man die de partij uit het moeras kan trekken. Het land en de PvdA hebben een lijsttrekker nodig van statuur. Dat zegt Jacques Monasch, Tweede Kamerlid en oud-campagnestrateeg van de partij.

Monasch gooit hiermee de knuppel in het hoenderhok. Alleen Ahmed Aboutaleb of Eberhard van der Laan kunnen de PvdA nog redden. Ze zouden 'een geschenk zijn voor de partij', vindt Monasch. De huidige partijtop vindt hij niet geschikt.

Monasch ziet tot zijn leedwezen dat 'de Haagse Vier' (Samsom, Dijsselbloem, Spekman en Asscher) de rijen hebben gesloten en hij maakt zich 'grote zorgen' over de toekomst. Het Tweede Kamerlid uit zijn kritiek op de partijlijn op de dag van het landelijke partijcongres in Amersfoort.

De partij viert er haar 70-jarig bestaan, maar staat er in de peilingen met 12 zetels slechter voor dan ooit. Dat komt volgens Monasch omdat de PvdA niet meer de brede volkspartij voor de gewone man is. Hij stelt dat de meesten hun lidmaatschap 'zo kunnen inruilen voor Groen Links'. ,,We zijn te veel een bestuurderspartij geworden. Wij zijn een partij geworden voor de hoogopgeleide politiek correcte medemens.

Kwartetten
Dat ging volgens Monasch al bij de formatie van het huidige kabinet mis. De PvdA verloor daarbij teveel kleur. ,,Dat was een soort kwartetten''. Volgens Monasch kan iemand zoals Aboutaleb wél het tij keren. ,,Aboutaleb durft te benoemen wat je wel en niet kunt tolereren. Daar heeft dit land behoefte aan.''

Politiek correct
Hij roemt de toespraak van Aboutaleb na Charlie Hebdo ('Als het je hier niet bevalt, dan rot je toch op'). ,, Het politiek correcte deel hier in Den Haag kreeg het de strot niet uit, maar Aboutalebs woorden hadden een ongelooflijk zegenende werking.'' Hij vraagt zich wel af of Aboutaleb of Van der Laan hun burgemeesterschap van Rotterdam en Amsterdam zouden opgegeven om lijsttrekker in Den Haag te worden. ,,Ik hoop dat ze zich als burgemeester niet te groot voelen om mee te doen.''
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 12 februari 2016 @ 23:28:24 #180
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_159876172
Monasch zal wel weer even de knuppel erin gooien. Van der Laan en Aboutaleb komen sowieso niet.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_159876349
Met zo'n vrienden heb je geen vijanden nodig.
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 12 februari 2016 @ 23:48:28 #182
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_159876826
Maar ook Kaj heeft gelijk.
kajleers twitterde op vrijdag 12-02-2016 om 23:47:07 Een Kamerlid van n regeringsfractie die na 4 jaar zegt t allemaal niks te vinden. Na de oorlog zat iedereen in het verzet. reageer retweet
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_159880438
Waarom lukt het de PvdA toch altijd om hun eigen feestjes te verknallen? altijd wel iemand die bereid om een mes in iemands rug te zetten als er iets te vieren is zodat heel de berichtgeving niet over dat feestje gaat maar over dat mes.

En overigens vind ik dat als die Monasch vind dat het allemaal zo slecht gaat en het volgens hem allemaal beter kan. dat hij zich dan maar kandidaat kan stellen als lijsttrekker en daarbij vertellen hoe hij denkt dat het beter/anders ipv alleen maar roepen dat het slecht is en dat iemand anders dat maar moet oplossen.
Words are, of course, the most powerful drug used by mankind.
- Rudyard Kipling
  Moderator / Redactie Sport zaterdag 13 februari 2016 @ 10:54:14 #184
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_159881587
Congreslivestream http://www.pvda.nl/congres#
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  zaterdag 13 februari 2016 @ 16:01:41 #185
141378 Pearlbitch
Team Ashley. Snap je?
pi_159886811
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 februari 2016 10:54 schreef borisz het volgende:
Congreslivestream http://www.pvda.nl/congres#
Puur cabaret. Wat een heikneuters . _O-. .
To be or not to be - Shakespeare
To be is to do - Sartre
To do is to be - Russell
Do be do be do - Sinatra
  zaterdag 13 februari 2016 @ 16:04:57 #186
141378 Pearlbitch
Team Ashley. Snap je?
pi_159886887
Hij deelt waarschijnlijk een scheerapparaat met zijn partijvoorzitter. :P

To be or not to be - Shakespeare
To be is to do - Sartre
To do is to be - Russell
Do be do be do - Sinatra
pi_160445737
Columnist Bas Heijne, van de niet bepaald rechtse krant NRC, heeft een vernietigend stuk over Samsom geschreven. De titel laat weinig aan de verbeelding over: Samsom, alsjeblieft, stap op
http://www.nrc.nl/handels(...)ieft-stap-op-1595266
pi_166188207
Dooie boel hier.

Hoe wordt het verkiezingsprogramma hier ontvangen?


Wat speerpunten:

quote:
- Afschaffen eigen risico
- 100.000 banen erbij in de publieke sector
- Meer agenten die gespecialiseerd zijn in bestrijding van racisme
- Anoniem solliciteren wordt norm bij overheid en (semi)publieke instellingen
- Wet normering topinkomens gaat gelden voor alle werknemers in (semi)publieke sector
- Wietteelt wordt legaal
- Bankbelasting wordt verhoogd
- Minimumloon voor zzp-ers
- Recht op vierdaagse werkweek van 9 uur
- AOW-leeftijd wordt flexibel
- Bedrijven moeten beloningsverhouding tussen top en laagste inkomens publiceren
- Wettelijk verbod op beloningsverschil tussen mannen en vrouwen
- Publiek gefinancierd leerrecht voor mensen zonder hbo- of academische opleiding
- Lestaak leraren gaat terug naar 20 uur per week
- Medisch specialisten gaan spreekuur houden in de wijk
- Minimumnorm voor het aantal zorgverlener
- Sportverenigingen mogen professionele kracht aanstellen
- Huur naar draagkracht voor sociale huurwoningen
- Een landelijk systeem voor milieuvignetten voor steden met milieuzones
- Meer geld naar Defensie, ook om missies in het buitenland te betalen
- 0.7 procent van het bruto nationaal product gaat naar ontwikkelingssamenwerking
- Drie maanden betaald ouderschapsverlof voor vaders en partners .


[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 25-10-2016 10:12:25 ]
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 25 oktober 2016 @ 15:16:34 #189
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_166194057
wel knap hoe ze het nieuws rond het verkiezingsprogramma zelf hebben weten onder te sneeuwen door het gedoe met GL :')
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 27 december 2016 @ 16:54:00 #190
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_167645565
Ome Roon is weer heel eerlijk in de Volkskrant vandaag _O-.
Waardeloos minister, maar we gaan hem nog missen.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 10 januari 2017 @ 18:19:23 #191
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_168033693
http://www.lc.nl/frieslan(...)r-PvdA-21906890.html
Lutz lijsttrekker bij de PVDA in Ljouwert..
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 20 januari 2017 @ 21:46:05 #192
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_168306590
En ondertussen kondigt Marjolein Moorman haar kandidaatstelling aan voor het lijsttrekkerschap in Amsterdam. Ze kan de eerste vrouwelijke lijsttrekker worden van de PVDA in de hoofdstad.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zaterdag 21 januari 2017 @ 00:28:47 #193
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_168312387
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 januari 2017 21:46 schreef borisz het volgende:
En ondertussen kondigt Marjolein Moorman haar kandidaatstelling aan voor het lijsttrekkerschap in Amsterdam. Ze kan de eerste vrouwelijke lijsttrekker worden van de PVDA in de hoofdstad.
en daarmee dus kandidaat landelijk lijsttrekkerschap over 8 of 12 jaar
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport donderdag 16 maart 2017 @ 23:13:04 #194
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_169581851
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 20 juni 2017 @ 21:50:44 #195
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_171821970
We hebben een rapport voor in de la van Paul Depla
https://toekomst.pvda.nl/(...)komst-Paul-Depla.pdf
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_173504838
Het contrast tussen Timmermans en Wilders

quote:
Uiterst rechtse politici als Geert Wilders en Thierry Baudet hebben meer dan eens hun mond vol over de westerse cultuur die beschermd moet worden. Maar als er iemand is die zich inzet voor die westerse normen en waarden, dan is het Frans Timmermans wel. Meer dan Wilders en Baudet ooit in hun leven zullen doen. Het met hand en tand verdedigen van de liberale democratie en de rechtsstaat is bij uitstek iets wat hoort bij het beschermen hiervan. De PVV en het FvD lijken eerder de omgekeerde weg te willen bewandelen.
  zaterdag 30 december 2017 @ 15:34:58 #197
198365 Morendo
The Real Deal
pi_176149504
Die Lebenslust bringt dich um.
  zaterdag 30 december 2017 @ 22:30:23 #198
198365 Morendo
The Real Deal
pi_176168674
Die Lebenslust bringt dich um.
pi_177005726
Gisteren heb ik het partijprogramma van de PvdA Eindhoven gelezen zeg. Ik vond enkele individuele punten best aardig. Vooral op het gebied van armoedebestrijden, verbinden, en activeren. Maar wat een truttig gescheven tekst zeg. Alsof we weer terug op de basisschool zijn. Bovendien ontbreekt elke visie zoals we van de PvdA al gewend waren de laatste jaren, jammer om te zien dat die lijn zich doortrekt van nationaal naar regionaal niveau, zeer spijtig te noemen in deze.
pi_183431920
Er zit geen leven meer in dit topic: de PvdA is dood... O-)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')