abonnement Unibet Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 21 februari 2012 @ 16:41:02 #1
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_108229209
Welkom beste tijdreiziger!

.................................

Je bevindt je in Cultuur & Historie in het Nieuws (Deel 7).

Laat je verwonderen door de geschiedenis!

Cultuur & Historie in het Nieuws

Cultuur & Historie in het Nieuws (Deel 2)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 3)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 4)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 5)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 6)

We gaan verder met het laatste artikel uit het vorige topic:


quote:
Stonehenge design was 'inspired by sounds'

Music could have been an inspiration for the design of Stonehenge, according to an American researcher.

Steven Waller's intriguing idea is that ancient Britons could have based the layout of the great monument, in part, on the way they perceived sound.

He has been able to show how two flutes played in a field can produce an auditory illusion that mimics in space the position of the henge's pillars.

Mr Waller presented the idea at the AAAS meeting in Vancouver, Canada.

He told the BBC: "My theory is that the ancient Britons, when they were hearing two pipers in a field, were experiencing sound wave interference patterns, where in certain locations as you walked around the pair of pipers, you would hear loud or quiet zones.

"If you could look at it from an overhead view, it would look like the spokes of a wheel. And, as you walk around the circle, every time you come to one of these sound-wave cancellation points, it feels like there is this massive invisible object in front of you.

"Put all this 'vision in your mind' together and it forms a Stonehenge-like structure."

Mr Waller is an expert in "archaeoacoustics", which examines the role sound might have played in ancient cultures.

It is just one of a host of different topics being discussed here at the annual meeting of the American Association for the Advancement of Science (AAAS).

'Supernatural explanations'

The La Mesa, California-based researcher said he had demonstrated the auditory henge effect using blindfolded subjects.

He took these people into a field where two pipers were playing and afterwards asked them to draw diagrams of the soundscape they had experienced.

"These people were not told anything about interference patterns or Stonehenge; they were completely naive subjects," he recalled.

"And it was very interesting when they took the blindfolds off, and after having described the presence of large structures to then discover nothing was there in the field except these two flutes - they were flabbergasted."

Mr Waller said his ideas had been further strengthened by measurements he had made of the acoustic shadows actually cast by the Stonehenge megaliths. He found they accurately reproduced the interference pattern that would be generated by two flutes playing in the centre of the monument.

Mr Waller argued that the sounds' behaviour would have utterly captivated the ancients.

"People didn't even know that sound was propagated by pressure waves until a few centuries ago," he said.

"We know that sound was a great mystery to the ancients because there are many myths about echoes being a spirit that lives in the rock and which calls back, or that thunder was caused by large birds in the sky flapping their wings. They had supernatural explanations for all these sound phenomena."

Bron: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17073206
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_108230797
20-02-2012

De rekenfouten van Leonardo da Vinci

Vorig jaar ontdekte de wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs dat Leonardo da Vinci, het genie uit de renaissance, meetkundige foutjes maakte. De Belgische wiskundige Dirk Huylebrouck brengt nu ook twee rekenkundige fouten aan het licht. Niet in moeilijke formules, maar juist in eenvoudige sommetjes.


Bladzijde 75R uit Codex Madrid I, een verzameling teksten van Leonardo da Vinci. Er staan twee rekenfoutjes, in spiegelschrift natuurlijk.

Hiernaast zie je een bladzijde uit Da Vinci’s Codex Madrid I. Deze verzameling vellen dateert uit de jaren 1490, maar werd pas ontdekt in 1966; samen trouwens met de zogenoemde Codex Madrid II. Er staan voornamelijk uitgewerkte tekeningen in van allerlei mechanismen, met een korte bespreking.

Sommigen denken dat het Leonardo’s bedoeling was deze bladzijden te verwerken in een afzonderlijk boek over het ontwerpen van machines. Anderen menen dat de codex paste in zijn plan om een grootse encyclopedie te maken op basis van tekeningen. Hij koesterde dit idee zijn hele leven, en misschien passen ook andere geschriften van hem hierin: er zijn ongeveer 7000 bladzijden van zijn hand bekend. Een beroemdere codex is die van Leicester, waarvoor Bill Gates in 1994 30,8 miljoen dollar neertelde.

Van de betreffende pagina uit de Codex Madrid I nemen we de tabel aan de linkerkant van het blad onder de loep, in het midden onder de cirkel of bol. Gespiegeld zie je dat de getallen achtereenvolgende verdubbelingen van 2 betreffen. Maar Leonardo gaat in de fout bij het getal 4096: hij verdubbelt het tot 8092 (in plaats van 8192). Daarna zijn de verdubbelingen opnieuw correct, als rekening wordt gehouden met de eerder gemaakte fout.


Bij het achtereenvolgens verdubbelen van 2 gaat Leonardo in de fout na het getal 4096.

Het gaat hier om een ondubbelzinnig rekenfoutje, dat overigens niet in de schoenen van slordige kopiisten geschoven kan worden. Want het foutje staat in het (gespiegelde) handschrift van Da Vinci zelf. Dat het nu pas – vijfhonderd jaar na Da Vinci’s dood – werd ontdekt, is wellicht een gevolg van de late ontdekking van het manuscript, nauwelijks vijftig jaar geleden.

Krachten en knooppunten
Ik merkte de verdubbelingsfout op bij het lezen van een publicatie van de Hongaarse ingenieurs Tibor Tarnai (tevens een wiskundige) en András Lengyel van de Universiteit voor Technologie en Economie in Boedapest. Zij hadden dit rekenfoutje zelf niet opgemerkt, maar wel een andere fout bij de tekening op dezelfde pagina, die de krachten voorstelt die op een stelsel van stangen inwerken.

Het onderzoek van Tarnai en Lengyel is vrij technisch, maar de essentie van de fout kan eenvoudig worden ingezien. Stel dat een kracht van 1 eenheid (wat de eenheden zijn, doet er hier niet toe) onderaan op het voorgestelde stelsel van stangen of kabels met lengte 6 wordt uitgeoefend zodat het midden over een afstand 1 doorbuigt. Het stelsel heeft 9 scharnierende knooppunten, die Tarnai en Lengyel in een schema nummerden.


Leonardo’s stangenstelsel met het schema van Tarnai en Lengyel.

Kijk nu eens naar het eerste knooppunt. Omdat de naar onderen trekkende kracht links en rechts door de naar links en rechts wijzende stangen erboven moet worden opgevangen, moet links en rechts een kracht van een halve eenheid worden gecompenseerd in de stangen. Omdat nu een rechthoekige driehoek kan worden opgesteld met zijde 1 (de doorbuiging naar beneden) en schuine zijde 6, zal de kracht van 1/2 ook met een factor 6 worden vermenigvuldigd en dus 3 bedragen. In het doorbuigende knooppunt 1 oefenen zich dus twee zijdelingse krachten van 3 uit naar elke kant.

Op die manier verspreidt de kracht zich doorheen het stelsel met een factor 3, en daar was het Leonardo om te doen: een kleine kracht kan enorme gevolgen teweegbrengen. Volgens Tarnai en Lengyel vergiste hij zich echter in het cijferwerk, want het uiteindelijke resultaat moet niet 19.530 zijn, maar 19.683, dat is 39. Zonder het na te rekenen kun je trouwens al zien dat de vierde macht fout is: er staat 80 terwijl het 81 (= 9 × 9 = 34) moet zijn.

Tarnai en Lengyel besluiten de vergelijking van hun berekeningen met de getallen voorgesteld door Leonardo met de woorden: “de reden voor deze verschillen is onbekend”. Ze hebben het moeilijk om de fout te aanvaarden, misschien ook omdat ze de andere rekenfout met de verdubbelingen niet hebben opgemerkt.

“Deze kleine onnauwkeurigheden dwingen ons ertoe het evenwicht in Leonardo’s structuur in detail te analyseren”, stellen ze in hun publicatie. In een nauwkeurigere berekening beschouwden ze alle knooppunten en standen in hun exacte posities. Als je je nog wat herinnert van driehoeksmeetkunde, zou je het schema kunnen narekenen (de getallen werden afgerond tot de eenheid), al deden de auteurs zelf een beroep op een computerprogramma.


Een nauwgezettere narekening van Leonardo’s schema door Tarnai en Lengyel.

Maar nog steeds komen niet alle getallen overeen met die van Leonardo. De factor waarmee de kracht zich exponentieel doorheen het stelsel verplaatst bleek nu 3,042555… (dat is, 1/sin(2φ) wanneer sin(φ) = 1/6) in plaats van 3, de waarde die Leonardo vooropstelde. Misschien betroffen het wel experimentele opmetingen, maar met welke instrumenten had Leonardo die dan verricht? De ingenieurs rekenden ook deze mogelijkheid na, door een (theoretisch) model in staal te beschouwen en daarna door zelfs de invloed van warmte na te gaan.

Kleine fout
De rekenfout met de machten van 3 is op zich een ‘kleine fout’, stellen Tarnai en Lengyel. Zoals veel vraagstukken van Leonardo biedt het krachtenstelsel van de openingsfiguur vooral een mooie wetenschappelijke uitdaging, zelfs vandaag, vijfhonderd jaar na datum, want een kleine kracht laat zich door een vernuftig systeem exponentieel vergroten.

Bovendien staan er in de 192 bladzijden van de Codex Madrid I nog twee ingewikkelde rekenkundige bewerkingen: 3 × 62 = 108, …, 3 × 65 = 23.328, en 242 = 576, …, 248 = 110.075.314.176 en ze zijn beide correct. Ook een berekening van machten van 4 voerde Leonardo wel correct uit. Op bladzijde 280R van de zogenoemde Codex Arundel (circa 1480-1518) staat inderdaad 42 = 16, …, 46 = 4.096, 47 = 16.384, …, 411 = 4.194.304. Hier maakt Leonardo dus wel de juiste overgang van 4.096 naar 16.384. Maar de Nederlandse wiskundige kunstenaar Rinus Roelofs merkte op bladzijde 32R van dezelfde codex helaas ook een deling op van 36 door 4 die 7,5 geeft (in plaats van 9).


Leonardo’s helikopter.

Dyslexie
En er waren voorheen ook al andere euvels aan de oppervlakte gekomen. Zo wees architect Patrick Labarque erop dat Leonardo’s ‘helikopter’ nooit zou kunnen vliegen wegens gebrek aan een tegenschroef of rotor, terwijl websites wijzen op andere onnauwkeurigheden in zijn machineontwerpen, zoals in de bekende ‘tank’. Ook zijn anatomische tekeningen blijken foutjes te bevatten, zoals die van een menselijk hart met slechts twee kamers.

En al in 1988 concludeerden ‘psychohistorici’ dat Leonardo da Vinci aan dyslexie leed, gebaseerd op veel minder hard bewijsmateriaal. In de literatuur over Leonardo waren toen al enkele simpelere rekenfoutjes bekend uit Leonardo’s dagboeken. Zo staat ergens dat 25 + 2 + 16 + 6 + 1 = 4, alsook een tafel van vermenigvuldiging van 6 die fout loopt bij 6 × 34 = 104, waarna deze fout wordt doorgevoerd tot en met 6 × 50 = 200.

Nu worden dus nog twee ingewikkelde foutjes aan het lijstje toegevoegd. Als die het vermoeden van dyslexie zouden bijtreden, laat het dan een aanmoediging zijn voor jongeren die daarmee worstelen. Misschien schuilt er ook een Leonardo da Vinci in hen…

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108251615
21-02-2012

Spanje haalt miljoenenschat terug uit de VS


© afp

Twee vliegtuigen van de Spaanse luchtmacht zijn naar Florida vertrokken om er een waardevolle goud- en zilverschat terug te halen. Diepzeeduikers van een Amerikaans bergingsbedrijf borgen die vijf jaar geleden uit een scheepswrak op de bodem van de Atlantische Oceaan, voor de kust van Portugal. De vangst bedroeg toen 600.000 euro aan gouden en zilveren munten, aldus een woordvoerder van Defensie.


© afp


© ap

Na een vijf jaar durend juridisch geschil tussen de Spaanse staat en het Amerikaanse bergingsbedrijf Odyssey Marine Exploration oordeelde het hof van beroep in Atlanta, Georgia, eind januari dat de schat aan Spanje moest worden teruggegeven. De huidige waarde van de munten wordt geraamd op meer dan 350 miljoen euro.

Grootste schat uit wereldzeeën
Spanje maakte aanspraak op de tot nu toe grootste schat uit de wereldzeeën, omdat die volgens deskundigen uit het Spaanse galjoen 'Nuestra Señora de las Mercedes' afkomstig was. Dat vaartuig zonk in 1804 voor de kust van Portugal, in de Atlantische Oceaan. De munten werden in 1796 geslagen in Lima, de hoofdstad van het toenmalige Spaanse vice-koninkrijk Peru.

Plundering van erfgoed
Spanje beschuldigde de Amerikanen van plundering van Spaans erfgoed. Het Amerikaans bedrijf ontkende dat, maar weigerde details bekend te maken over de vondst. De herkomst van het schip, die Odyssey de naam 'Black Swan' gaf, kan mogelijk nooit achterhaald worden, aldus Odyssey. (afp/dpa/adha)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108251666
21-02-2012

Oorsprong van het woord 'fiets' na 140 jaar "onthuld"



Het woord 'fiets' verwijst in het Duits naar 'ersatzpaard': het rijwiel is dus een vervangpaard of Vize-Pferd. Professor Gunnar de Boel van de vakgroep Letterkunde aan de Gentse Universiteit maakt met zijn ontdekking een eind aan een ethymologische discussie die sinds 1886 woedt.

De doorbraak kwam er nadat de hoogleraar vergelijkende taalkunde cider schonk aan Duitse vrienden. "Ik vernam daarbij dat appelwijn in het zuidelijke Rijnland 'Viez' heet, uitgesproken als 'fiets'", aldus de hoogleraar. "Viez is daarbij een 'verkorte kopvorm' van 'vice-vinum', zoals 'auto' voor 'automobiel'." Cider wordt daar dus beschouwd als 'vice-wijn', 'ersatz-wijn' of 'vervangwijn' dus.

Professor De Boel legde het verband met de fiets, die ook stalen ros genoemd wordt, en met andere woorden een 'ersatzpaard' is. Volgens hoogleraar Duitste Taalkunde Luc De Grauwe komt het woord "Fitz" en "Fietse" voor in oudere Duitse dialectwoordenbeken.

"In het Duits wordt, in tegenstelling tot het Nederlands, het prefix vice- wel eens schertsend gebruikt, precies om de notie van vervanging uit te drukken", aldus de professoren. "Zo zal ook de fiets in sommige gebieden in het noordwesten van Duitsland, met een vervorming van 'Veloziped', 'Vize-P(f)e(r)d' genoemd zijn. Deze term kon dan net als Viez 'cider' afgekort worden tot 'Viez', wat een Duitser als 'fiets' uitspreekt."

De schertsende volksetymologische vervorming werd echter onherkenbaar zodra ze de grens met de Nederlanden overstak, maar een glas cider bracht daar dus verandering in. (belga/sps)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108251708
20-02-2012

Oeroud vulkaanbos opgegraven
Plantaardig Pompeï ligt in Mongolië

In de Mongoolse Helanshan bergen ligt een 300 miljoen jaar oud bos bewaard in vulkanisch as. Een waar Pompeï voor bomen. Paleontologen groeven de boel af en brachten dit oeroude bos in kaart.



Een oeroud bos in Mongolië is eeuwen geleden, geheel in Pompeïaanse stijl, bedolven onder de vulkanische as. Het ligt verborgen onder het Wuda-kolenveld in het Mongoolse Helanshan gebergte. Chinese paleontologen onderzochten onder leiding van de Amerikaan Hermann Pfefferkorn het fossiele bos en presenteren in PNAS hun reconstructie.

Fossielen

Door een vulkanische uitbarsting kwam het bos binnen een paar dagen onder een dikke laag as te liggen. Hierdoor is het erg goed bewaard gebleven; zo goed dat de blaadjes nog aan de takken zitten. De aslaag zelf is ongeveer 300 miljoen jaar oud. Dat is uit het begin van het Perm, toen de continenten nog naar elkaar toe dreven om het supercontinent Pangea te vormen. De analyse van het onderzoeksteam is goed voor een reconstructie van de vegetatie voor het hele Wuda-gebied. Dit komt doordat ze in totaal een gebied van 1000 vierkante meter onderzochten. Ze kregen hierbij hulp van een energiebedrijf dat in de buurt bezig was een ondergronds kolenvuur te blussen. Het bedrijf hielp de onderzoekers met het afgraven van de kolenlaag, tot het vulkanische tufsteen bereikbaar was. Vervolgens groeven de Chinezen 66 centimeter tufsteen af en onderzochten het resultaat op fossielen.

Uit de fossielen was op te maken dat het Mongoolse oerbos op een natte, veenachtige ondergrond groeide. Het bos bestond uit verschillende groepen planten. De meeste daarvan waren boomvarens, kleine struiken en klimop. Verder waren er ook twee boomsoorten te vinden. Dit waren de Cordaïtes, een vroege vorm van coniferen, en de Sigillaria, een wolfsklauwachtige boom die ver boven het bladerdak uitstak. De Sigillaria werd tot wel 25 meter hoog. Naast de overheersende varens hebben de paleontologen ook Noeggerathiales gevonden, een uitgestorven plantengroep van kleine boompjes die zich voortplantten met sporen. Van deze plantengroep zijn drie soorten gevonden met bijna complete fossielen.

Eerste keer

Het bos is nogal een vondst: zo is het de eerste keer dat een dergelijke bosreconstructie in Azië gedaan is, het eerste fossiele bos op turf dat onderzocht is en is het voor het eerst dat de Noeggerathiales in grote getale aanwezig waren. De vondst geeft ook inzicht in het klimaat van die tijd. Voor het eerst kan de flora van de toenmalige continenten uit de periode voor het Perm vergeleken worden. Zo lijkt de vegetatie van deze periode in China en Oost-Azië op die uit het toenmalige Euramerika (Europa en Noord-Amerika). Volgens de onderzoekers is dit te verwachten, omdat deze continenten toen deel uitmaakten van hetzelfde grootschalige ecosysteem rond de evenaar. Wel wijzen de paleontologen er op dat er specifieke verschillen bestaan, zoals de verspreiding van de Noeggerathiales.

Bron:

Hermann Pfefferkorn e.a., A Permian vegetational Pompeii from Inner Mongolia and its implications for landscape paleoecology and paleobiogeography of Cathaysia. In: PNAS

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108252054
20-02-2012

Geheim van Italiaanse mummies onthuld



Met behulp van een CT-scan hebben wetenschappers de geheimen van prachtig bewaard gebleven Italiaanse mummies onthuld.

De mummies zijn het werk van Giovan Battista Rini. Hij leefde van 1795 tot 1856 en bewerkte delen van overledenen zo dat ze heel lang bewaard konden blijven. Hij deed dat om de menselijke anatomie langdurig te kunnen bestuderen. En zijn missie is geslaagd: tot op heden zijn de lichamen uitstekend bewaard gebleven.

CT-scan
Onduidelijk bleef echter hoe de onderzoeker de lichamen zo goed kon conserveren. Wetenschappers hebben het geheim van Battista Rini nu proberen te achterhalen. Ze legden de mummies daarvoor in een CT-scan, zo is in het blad Clinical Anatomy te lezen. Zo bestudeerden ze acht opgezette delen van mensen: vijf hoofden, twee borstdelen en één hart.

Chemicaliën
Uit het onderzoek blijkt dat Battista Rini er verschillende technieken op nahield. Zo lijkt het erop dat hij de lichaamsdelen regelmatig onderdompelde in chemische stoffen. Soms kwam het echter ook voor dat hij ze injecteerde met chemische stoffen. Zo zorgde hij ervoor dat ook de binnenste weefsels goed bewaard bleven. Onduidelijk is nog welke combinaties van stoffen hij toediende. De onderzoekers ontdekten nog iets opvallends. Battista Rini gaf sommige mummies kunstogen om ze er echter uit te laten zien. Achter die kunstogen bleken zich nog de echte ogen te bevinden en ook die waren prima bewaard gebleven.


Werk van Battista Rini. Foto links: via Eurac.edu. Foto midden en rechts: via Clinical Anatomy - DOI: 10.1002/ca.21240.

De onderzoekers zijn tevreden met de behaalde resultaten. De CT-scans geven een goed beeld van de methodes die Battista Rini erop nahield. Ook hebben de wetenschappers de staat van de mummies kunnen vaststellen. En die is verbluffend.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108252131
21-02-2012

Duizenden jaar oude hutten ontdekt



Archeologen hebben de restanten van de eerste woningen in Jordanië teruggevonden. De hutten zijn zeker achttien millennia oud.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. In de hutten woonden jagers en verzamelaars.

In de woestijn
De onderzoekers deden hun ontdekking in de woestijn van Jordanië. Uit de opgravingen blijkt wel dat het gebied ooit een populaire (tijdelijke) woonplaats was. “Wat we in de Jordaanse woestijn zien is een enorme concentratie van mensen op één plaats,” vertelt onderzoeker Jay Stock in een persbericht. “Mensen leefden hier voor aanzienlijk lange tijd.”

Ander klimaat
Dat lijkt misschien raar: wat hadden de jagers en verzamelaars in de woestijn te zoeken? Maar de onderzoekers kunnen dat prima verklaren. Zo’n 20.000 jaar geleden bevond zich hier geen woestijn, maar een heel aantrekkelijk leefklimaat met meertjes en rivieren en dus eten en drinken genoeg.

Hut
De onderzoekers hebben tot op heden twee hutten bestudeerd. De hutten zijn ongeveer twee tot drie meter lang. De muren en het dak zijn gemaakt van sruikgewassen. De hutten zijn tussen de 18.600 en 19.300 jaar oud.

Naast de hutten hebben de onderzoekers ook gereedschappen en botten van dieren teruggevonden. In de hutten zijn bovendien schelpen en pigment aangetroffen. De schelpen komen uit een streek die zo’n 250 kilometer van de hutten vandaan ligt. Dat wijst erop dat mensen ver reisden en producten die ze op hun reizen tegenkwamen, uitwisselden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 22 februari 2012 @ 19:33:40 #8
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_108274303
Mormon Baptism Targets Anne Frank -- Again

Anne Frank, the Jewish girl whose diary and death in a Nazi concentration camp made her a symbol of the Holocaust, was allegedly baptized posthumously Saturday by a member of the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, according to whistleblower Helen Radkey, a former member of the church.

The ritual was conducted in a Mormon temple in the Dominican Republic, according to Radkey, a Salt Lake City researcher who investigates such incidents, which violate a 2010 pact between the Mormon Church and Jewish leaders.

Radkey said she discovered that Annelies Marie "Anne" Frank, who died at Bergen Belsen death camp in 1945 at age 15, was baptized by proxy on Saturday. Mormons have submitted versions of her name at least a dozen times for proxy rites and carried out the ritual at least nine times from 1989 to 1999, according to Radkey. But Radkey says this is the first time in more than a decade that Frank's name has been discovered in a database that can be used both for genealogy and also to submit a deceased person's name to be considered for proxy baptism -- a separate process, according to a spokesman for the church. The database is only open to Mormons.

A screen shot of the database sent by Radkey shows a page for Frank stating "completed" next to categories labeled "Baptism" and "Confirmation," with the date Feb. 18, 2012, and the name of the Santo Domingo Dominican Republic Temple.

As The Huffington Post has reported, Mormon posthumous proxy baptism has continued, despite church vows to stop.

Negotiations between Mormon and Jewish leaders led to a 1995 agreement for the church to stop the posthumous baptism of all Jews, except in the case of direct ancestors of Mormons, but Radkey says she found that some Mormons had failed to adhere to the agreement.

The name of Nobel Peace Prize winner Elie Wiesel was recently submitted to the restricted genealogy website as "ready" for posthumous proxy baptism, though the church says the rite is reserved for the deceased, and Wiesel is alive. Wiesel, a Holocaust survivor, was among a group of Jewish leaders who campaigned against the practice and prompted the 2010 pact by which the Mormon Church promises to at least prevent proxy baptism requests for Holocaust victims.

Wiesel last week called on Republican presidential candidate and Mormon Mitt Romney, a former Mormon bishop who has donated millions to the church, to speak out about the practice.

The Romney campaign has previously refused to comment and referred The Huffington Post to the LDS church. HuffPost emailed a church spokesman for comment Tuesday, but did not immediately receive a reply.

Radkey's discovery of another possible proxy baptism for Frank follows an apology from the Mormon Church last week for recent posthumous baptisms of Nazi hunter Simon Wiesenthal's parents.

Radkey noted that the latest baptism of Frank by proxy is especially egregious, because she was an unmarried teenager who left no descendants. Mormon officials have stressed that church members are only supposed to submit the names of their ancestors, in accordance withe the agreements.

"The security of the names submissions process for posthumous rites must be questioned, in view of the rash of prominent Jewish Holocaust names that have recently appeared on Mormon temple rolls," Radkey said about her latest find. "This one sailed straight through, with Anne's correct name in their 'secure' database."

Radkey said she expects once word gets out that church officials will scrub the records as they did with Wiesel and Weisenthal's parents.

The Mormon Church responded later Tuesday in a statement by spokesman Michael Purdy, sent to The Huffington Post: "The Church keeps its word and is absolutely firm in its commitment to not accept the names of Holocaust victims for proxy baptism."

"While no system is foolproof in preventing the handful of individuals who are determined to falsify submissions we are committed to taking action against individual abusers," the statement says, "It is distressing when an individual willfully violates the Church’s policy and something that should be understood to be an offering based on love and respect becomes a source of contention."

Bron: http://www.huffingtonpost(...)frank_n_1292102.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 23 februari 2012 @ 16:20:33 #9
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_108306380
Diesel bestaat vandaag 120 jaar

AMSTERDAM - Vandaag is het precies 120 jaar geleden dat Rudolph Diesel patent legde op de naam diesel.



Het aanvragen van het patent deed Rudolph Diesel op 23 februari 1892 in Berlijn. Het uiteindelijke patent werd verleend op 28 februari. Het zou daarna nog één jaar duren voordat de technicus zijn eerst werkende prototype bouwde. Een compleet nieuwe verbrandingsmotor werd in 1897 gepresenteerd.

De dood van Rudolph roept nog steeds vraagtekens op. Op 30 september 1913 verdween Diesel van het stoomschip de ‘Dresden’ dat van Antwerpen naar Harwich voer. Waarschijnlijk heeft Rudolf zelfmoord gepleegd, vanwege zijn slechte financiële situatie. Een andere mogelijkheid is dat hij is vermoord door de Duitse Geheime Dienst. Zijn lichaam werd later door een Nederlands loodsschip gevonden, maar dat werd nooit geborgen. Een ding is zeker, de uitvinding van Rudolph is onmisbaar geworden in de jaren daarna.

NIET WEG TE DENKEN

Tegenwoordig is de dieselmotor dan ook niet meer weg te denken uit het motorenprogramma van autofabrikanten. Vooral in Nederland zijn de motoren populair, maar toch loopt het overgrote deel van de auto’s in Nederland op benzine. In 2010 was van alle nieuw verkochte auto’s ongeveer 75 procent een benzineauto en ongeveer 20 procent een diesel.

Bron: http://www.telegraaf.nl/a(...)daag_120_jaar__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_108325330
quote:
De uitvinding van de vibrator

di 21/02/2012 - 16:16
In de tragikomedie "Hysteria" heeft de Amerikaanse regisseur Tanya Wexler het over de uitvinding van een toestel dat een belangrijke rol zou spelen in de seksuele bevrijding van de vrouw: de vibrator. Maar zo had de uitvinder het eigenlijk niet bedoeld.
http://www.deredactie.be/(...)/120221HysteriaRUBEN
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 27 februari 2012 @ 08:42:11 #12
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_108452531
Kettingrokende kanselier wilde Oost-Duitsland kopen

Uit recent gepubliceerde Amerikaanse documenten blijkt dat West-Duitsland in de jaren 60 Oost-Duitsland wilde kopen van de Sovjet-Unie. Volgens weekblad Der Spiegel besprak een hoge West-Duitse ambtenaar dit in 1963 met de Amerikaanse ambassadeur in Bonn.

Bondskanselier Ludwig Erhard was bereid de Sovjet-Unie minstens tien jaar lang 2,5 miljard dollar per jaar te betalen.

Dat was 25% van het bruto nationaal inkomen van West-Duitsland. Erhard ging er niet van uit dat hij het geld terugkreeg.

Sovjet-Unie moest zich terugtrekken uit Oost-Duitsland
Als tegenprestatie moest Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov de Sovjettroepen echter geleidelijk terugtrekken uit Oost-Duitsland, dat daarna onafhankelijk zou worden. Als de tijd rijp was, zouden Oost- en West-Duitsland kunnen worden herenigd.

Aanleiding tot dit idee was het enorme begrotingstekort waarmee de Sovjet-Unie in 1963 kampte. De financiële problemen waren ontstaan doordat het land grote hoeveelheden graan van het Westen moest kopen om de bevolking te kunnen voeden.

Amerika zag echter niets in Erhards plan. Het land was er fel op tegen om zijn vijand in de Koude Oorlog van westers geld te voorzien. In 1965 gaf Erhard het idee daarom op.

Bron: http://historianet.nl/kou(...)oost-duitsland-kopen
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_108452548
27-02-2012

Nieuwe site toont Lam Gods in 100 miljard pixels



Dankzij een nieuwe website over het altaarstuk "De Aanbidding van het Lam Gods" van Hubert en Jan Van Eyck is het mogelijk om vanuit je luie zetel in te zoomen op elke centimeter van het wereldvermaarde kunstwerk uit 1432.

Voor het eerst kan er ook een kijkje worden genomen onder het verfoppervlak. De website zelf telt 100 miljard pixels.

Het altaarstuk werd professioneel in extreem hoge resolutie gefotografeerd, zowel onder gewoon licht als onder infrarood. Daarna werden de foto's digitaal geassembleerd om gedetailleerde beelden te bekomen die het mogelijk maken het veelluik microscopisch te bestuderen.

De opnames zijn nu beschikbaar op een interactieve website, "Closer to Van Eyck, Rediscovering the Ghent Altarpiece", op http://closertovaneyck.kikirpa.be. Voor het eerst kunnen wetenschappers, conservatoren en kunstliefhebbers aan de hand van infrarood reflectogrammen (IRR) en röntgenbeelden onder het verfoppervlak kijken.

Daarnaast biedt de gebruiksvriendelijke site zij-aan-zij vergelijkingen van eenzelfde paneel aan en kan iedereen elk detail bestuderen. Zelfs de wijze waarop Van Eyck een gotisch raam van de Vijdkapel laat reflecteren in de edelsteen op de borstspeld van een van de zingende engelen is te bekijken.

Gecoördineerd door professor in de kunstgeschiedenis Ron Spronk is de website een samenwerkingsproject van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Lukasweb en de Vrije Universiteit Brussel. Het werd gefinancierd door de Getty Foundation met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). (belga/mvdb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108452610
24-02-2012

Mayabeschaving stortte in tijdens matige droogte

In tegenstelling tot wat eerder vermoed werd bleek er geen extreme droogte nodig om de Mayabeschaving te doen instorten.


Foto: NU.nl/Chris Heijmans

Dat concluderen paleoklimatologen van het Yucatan Center voor Wetenschappelijk Onderzoek in Mexico en de Universiteit van Southampton in het Verenigd Koninkrijk in de nieuwste editie van Science.

Ze ontdekten dat er wel degelijk droogte optrad in de periode die samenviel met de ineenstorting van het Maya-imperium, tussen 800 en 950 na Christus, maar met een neerslagafname van 40 procent is die matig te noemen.

Waarschijnlijk was deze milde droogte vanwege de sterke regenafhankelijkheid van de Maya's genoeg om de beschaving de das om te doen, mogelijk in combinatie met sociale en politieke factoren.

Tempels

De Maya's vormden meer dan vijfhonderd jaar lang een van 's werelds rijkste en meest geavanceerde beschavingen. Het imperium van de verschillende Mayakoninkrijken strekte zich uit over het Mexicaanse schiereiland en grote delen van Belize, Guatemala en Honduras.

Nog altijd bezoeken jaarlijks miljoenen toeristen de indrukwekkende tempels, onder meer Tikal in Guatemala en Chichen Itza in Mexico. In de laatste tweehonderd jaar van de Mayaperiode raakten de koninkrijken in verval en kromp de bevolking sterk.

Voor die ineenstorting zijn allerlei verklaringen opgeworpen, waaronder rivaliteit tussen verschillende koningen en sociale opstanden. Droogte, die volgens sommige onderzoekers extreem geweest zou zijn, wordt ook al langer genoemd.

Stalagmieten

De in Science gepubliceerde studie is de meest grondige naar neerslag en droogte tot nu toe. Het onderzoeksteam bestudeerde hoe drie verschillende meren en een grot die een belangrijke rol innamen in de Mayacultuur reageerden op neerslagveranderingen.

In de grot bestudeerden ze de samenstelling van stalagmieten, omhoog gerichte druipsteenpilaren in grotten. Bevatten die veel van het isotoop zuurstof-16, dan staat dat voor veel regen, bevatten ze veel zuurstof-18, dan is er meer droogte opgetreden, omdat dit isotoop ontstaat bij verdamping.

Van de meren bestudeerden ze sedimenten, bezinksels op de bodem, waaruit ze konden opmaken hoe verzadigd deze waren als gevolg van neerslag.

Tropische stormen

De onderzoekers concluderen dat tussen 830 en 928 na Christus de sterkste droogte optrad. Die droogte ontstond met name doordat er minder tropische stormen plaatsvonden in de zomer. Het gebrek aan regen was pas extreem geweest als er meerdere seizoenen achter elkaar heel weinig regen was gevallen.

De milde droogte bleek samen met andere factoren voldoende om het Maya-imperium steeds verder te doen afkalven. Uit eerder onderzoek bleek al dat de Maya's landbouwmethoden hanteerden waarbij ze sterk afhankelijk waren van regen. Er liepen geen rivieren door hun leefgebied en ze kapten veel bos, wat de omgeving kwetsbaar maakte voor tijdelijke droogte.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108452732
25-02-2012

Beroemd en omstreden: Cleopatra VII



Ze staat bekend als een geweldige en immens machtige minnares, maar wie was de beroemde Cleopatra nu echt?

Cleopatra is de boeken ingegaan als één van de meest beroemde minnaressen. Belangrijkste reden daarvoor is dat ze er in haar relatief korte leven in slaagde om maar liefst twee van de grootste heersers uit die tijd aan de haak te slaan. Maar er is zoveel meer over Cleopatra te vertellen…

Geromantiseerd
Er is vrij veel over Cleopatra geschreven. Vaak betreft het sterk geromantiseerde verhalen over verlangen naar liefde, macht en uiterlijk vertoon. In die verhalen wordt Cleopatra een personage dat van alle tijden is en dus zowel op het witte doek als in de boekhandels goed verkoopt. Over de echte Cleopatra is heel weinig bekend. En wat we weten, is wellicht nog niet eens helemaal waar. Veel informatie over Cleopatra hebben we namelijk te danken aan Octavianus: de grote vijand van zowel Cleopatra als haar geliefde Marcus Antonius. Het is dan ook niet ondenkbaar dat die informatie geheel subjectief is. Sterker nog: het is aannemelijk dat de verhalen vooral de belangen van Octavianus onderstrepen. Gelukkig zijn er enkele dingen die we – dankzij monumenten, beelden en andere geschriften – wel zeker weten.

De mooiste van het land?
Wie aan Cleopatra denkt, ziet waarschijnlijk direct een mooie vrouw opdoemen met een knap gezicht en een slank lichaam. Dat beeld hebben vele (geromantiseerde) boeken, theaterstukken en films op ons netvlies gebrand. Maar of het ook klopt? Waarschijnlijk niet. Cleopatra wordt door haar tijdsgenoten zelden geroemd om haar schoonheid. Veel vaker hebben ze het over haar charisma en charme. Een slecht teken…Macedonië

Cleopatra kwam niet uit het geslacht der farao’s. Haar familie kwam oorspronkelijk uit Macedonië. Net als de beroemde Alexander de Grote. Hij veroverde Egypte in de vierde eeuw voor Christus. Na zijn dood viel het grote rijk snel uiteen en werd Ptolemaeus I Soter koning van Egypte. Het was het begin van een nieuwe dynastie: de Ptolemaeïsche dynastie. Het koningshuis bestond honderden jaren en verwelkomde in 69 voor Christus de beroemde Cleopatra VII Philopator. Het baby’tje zou de laatste farao van het oude Egypte worden en maar liefst 21 jaar over het land heersen.

Egypte
Cleopatra was de dochter van Ptolemaeus XII. Ze groeide op in één van de wereldsteden van die tijd: het prachtige Alexandrië. Hoewel haar familie al jaren over Egypte regeerde, sprak deze de Egyptische taal niet. Uit verhalen blijkt echter dat Cleopatra de taal wel meester was. Dat wijst erop dat ze zich verbonden wist met Egypte. Haar verlangen om als de reïncarnatie van Isis (een belangrijke Egyptische godin) beschouwd te worden, onderschrijft die aanname alleen maar.

De macht
Als vader Ptolemaeus XII ziek wordt en niet langer in staat is om Egypte te regeren, besluit hij zijn macht te delen. Hij gaat het land samen met Cleopatra VII besturen. Als het lichaam van Ptolemaeus XII het echt begeeft, neemt Cleopatra de macht over en regeert ze tijdelijk samen met haar broer Ptolemaeus XIII. Het jongetje is dan tien jaar oud. Cleopatra telt dan achttien lentes. Cleopatra huwde Ptolemaeus XIII: een gewoonte die de Ptolemeërs van de oude Egyptische farao’s hadden afgekeken.


Van links naar rechts: Ptolemaeus XII (de vader van Cleopatra), Ptolemaeus XIII en Ptolemaeus XIV (de broers van Cleopatra). Laatstgenoemde broer is waarschijnlijk in opdracht van Cleopatra vermoord. Ze wilde zo wellicht voorkomen dat hij dezelfde stunt uit zou halen als zijn oudere broer, Ptolemaeus XIII.

Ruzie in het paleis
Regeren over Egypte was niet gemakkelijk. Maar het werd nog lastiger doordat er twee kapiteins aan het roer stonden: de onafhankelijke Cleopatra en haar man/broer Ptolemaeus XIII. Alles wijst er echter op dat Cleopatra de touwtjes in handen had: haar broer was nog jong en miste de ervaring die Cleopatra tijdens het regeren met haar vader al had opgedaan. Maar zo rond het jaar 48 voor Christus verdwijnt de naam van Cleopatra plotseling uit de koninklijke geschriften. Haar man/broer en zijn adviseurs zijn niet te spreken over het feit dat ze de macht naar zich toetrekt en verbannen haar. Cleopatra laat zich natuurlijk niet zomaar uit het veld slaan: ze verzamelt een leger en is klaar om terug te slaan. Haar broer heeft dat zien aankomen en heeft zijn legers klaarliggen. Cleopatra is kansloos. Maar dan helpt de buitenlandse politiek haar op weg.

Een slimme meid?
Doordat verhalen over haar uiterlijk en romances de boventoon voeren, zou men bijna vergeten dat Cleopatra ook nog eens iets langer dan twee decennia over Egypte regeerde! Ze was dan ook zeker niet dom. Ze kende meerdere talen en wist waarschijnlijk ook het nodige over retorica, astronomie, geometrie en medicijnen. Ook haar kennis over chemische processen (onder meer het maken van make-up) zou enorm zijn geweest en er zelfs voor gezorgd hebben dat ze de beroemde weddenschap met Marcus Antonius won.Julius Caesar

In Rome is in diezelfde periode namelijk ook een machtsstrijd bezig: Julius Caesar en Pompeius vechten er om de troon. De eerste wint en Pompeius vlucht naar Egypte. Ptolemaeus ziet het als de ultieme mogelijkheid om een wit voetje te halen bij Caesar en laat Pompeius ombrengen. De reactie van Caesar is niet in lijn met de verwachtingen: de heerser wordt woedend als hij hoort dat Ptolemaeus Pompeius uit de weg heeft geruimd. Pompeius was immers een belangrijke Romein en bovendien de weduwnaar van Caesars dochter Julia. Dat Ptolemaeus het recht in eigen hand had genomen, is in de ogen van Caesar onvergeeflijk.

In het tapijt
Cleopatra moet het allemaal vanuit ballingschap met lede ogen aanzien. Tegelijkertijd bood de situatie kansen: nu Caesar zo boos was op Ptolemaeus kon zij wellicht met een beetje hulp van de Romein weer aanspraak maken op de troon. Ze moest alleen een manier bedenken om langs de legers van Ptolemaeus te komen en het paleis te bereiken. Legendes wijzen erop dat ze het zeer vindingrijk aanpakte: ze rolde zich in een tapijt en kon zo ongezien langs alle wachtposten komen.


Cleopatra verrast Julius Caesar door uit de rol tapijt te stappen. Een schilderij van Jean-Léon Gérôme.

Verstrengelde belangen
Caesar moet direct onder de indruk zijn geweest van Cleopatra: hij neemt de macht van Ptolemaeus af en geeft deze terug aan Cleopatra. Omdat het onmogelijk was dat een vrouw alleen regeerde, liet Caesar haar de macht delen met haar jongere broer Ptolemaeus XIV. Hij werd ook haar echtgenoot. Pikant detail: al snel bloeide er ook wat moois tussen Cleopatra en Caesar op en bevalt Cleopatra van hun zoontje: Caesarion. Het is lastig vast te stellen of de relatie tussen Caesar en Cleopatra vooral een verstandshuwelijk of een gepassioneerde romance was. Vaststaat dat ze beiden baat hadden bij een goede verstandhouding. Cleopatra kon haar greep op Egypte verstevigen en wist bovendien zeker dat Rome haar land (rijk aan onder meer graan) niet zou aanvallen. Caesar had weer heel andere belangen. Zo had Ptolemaeus XII een enorm geldbedrag van de Romeinen geleend. De koning had het geld nooit terugbetaald en Caesar wilde dat nu verhalen op Cleopatra. Als er al iets wijst op het feit dat Caesar zijn politiek belangrijker vond dan zijn affaire dan is dat wel het conflict dat Cleopatra en hij over Caesarion hadden. Cleopatra wilde dat Caesar de jongen als zijn erfgenaam zou aannemen, maar Caesar weigerde en wees zijn verre neef Octavianus als zijn opvolger aan.

Paranoia?
Nadat Ptolemaeus XIII Cleopatra zo bedrogen had, leek ze niemand meer te kunnen vertrouwen. Ze laat later niet alleen haar broer Ptolemaeus XIV ombrengen, maar ook haar zus Arsinoe moet het ontgelden. Door die doodvonnissen te tekenen, tekende Cleopatra eigenlijk haar eigen doodvonnis: haar macht groeide en daarmee werd ze voor andere machthebbers een steeds belangrijker doelwit.Moord

Lang duurt het geluk niet: in het jaar 44 voor Christus wordt Caesar vermoord. Cleopatra houdt de teugels desalniettemin strak in handen. Ze blijft Egypte besturen en verstevigde haar positie waarschijnlijk zelfs door haar broer uit de weg te ruimen. Omdat ze als vrouw niet alleen op de troon mag zitten, wijst ze haar zoontje aan als tweede bestuurder. In Rome barst een verwoede strijd los. Want wie mag Caesar opvolgen? Marcus Antonius en Octavianus (de door Caesar aangewezen opvolger) gaan de strijd aan met de mensen die Caesar vermoordden: Marcus Junius Brutus en zijn mannen. Cleopatra moet een partij kiezen en kiest voor Antonius.

Verliefd
Een ontmoeting tussen Marcus Antonius en Cleopatra kan niet uitblijven. En weer weet Cleopatra het hart van één van de grootste leiders uit die tijd op hol te brengen. Marcus Antonius blijft enige tijd bij haar en ze krijgen een tweeling: Alexander Helios en Cleopatra Selene II. Marcus Antonius moet dol geweest zijn op Cleopatra: hij trouwde met haar, ze kregen nog een zoon en Antonius gaf Cleopatra en de kinderen steeds meer macht. Of dat ook de bedoeling was of dat het een mooie bijkomstigheid van hun prille liefde was, is wederom onduidelijk. In Rome zagen ze het in ieder geval met lede ogen aan. Octavianus begint zijn vriend steeds meer als vijand te beschouwen en niet veel later verklaart hij Egypte de oorlog.


De dood van Cleopatra. Een schilderij van Reginald Arthur.

Kansloos
De troepen van Marcus Antonius en Cleopatra zijn kansloos tegenover de sterke vloot van Octavianus. Marcus Antonius ziet dat al snel in en pleegt zelfmoord. Zijn geliefde volgt zijn voorbeeld. Hoe ze dat deed, is nog steeds een raadsel. Sommige historici denken dat ze de gifbeker gebruikte. Anderen claimen dat ze zich door een giftige slang liet bijten. Vaststaat dat Cleopatra wist wat ze deed, zo legt onderzoeker Adrienne Mayor uit. “Cleopatra zou verschillende toxicologische experimenten hebben uitgevoerd. (…) Ze was op zoek naar de meest vredige en minst pijnlijke manier om te sterven en observeerde de dood van vele veroordeelde gevangenen die aan gif of andere middelen waaronder een slangenbeet waren blootgesteld.”

Stukje bij beetje schrapen archeologen meer en meer informatie over Cleopatra bij elkaar. En veel van die gegevens veranderen het beeld dat wij – met dank aan mannen als Shakespeare – van Cleopatra hebben gekregen. Ze was niet alleen verleidelijk, maar ook sluw en machtsbelust en zelfs bereid om over lijken te gaan. Al die facetten maken haar tot één van de meest beroemde, maar ook omstreden historische personages. Maar ze zorgen er bovenal voor dat haar levensverhaal zich prima leent voor de betere theaterstukken en romans. Het is een verhaal dat zelfs ruim 2000 jaar later nog houdbaar is en waarschijnlijk ook altijd blijft. Het is nu eenmaal veel te fascinerend om zomaar in stoffige bibliotheken te laten vergaan.

Dit artikel maakt deel uit van een serie van beroemde en omstreden personen. Eerder verschenen in deze reeks al artikelen over Mata Hari, Leonardo da Vinci, Michel de Nostredame en Eva Péron.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108455010
quote:
Jodenhaat zit diep ingebakken in lokale cultuur

Wetenschappers zien parallellen tussen de jaren 1340, 1940 én nu

maandag 27 februari 2012, 03u00 Auteur: Dries De Smet

BRUSSEL - Duitse gemeentes die Joden vervolgden in de middeleeuwen, kenden zes eeuwen later zes keer zoveel geweld tegen Joden. Wetenschappers tonen aan hoe Jodenhaat van generatie op generatie wordt door- gegeven.

Van onze redacteur
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=313MMQMT
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 28 februari 2012 @ 09:44:13 #17
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_108494022
See to the most important passengers: The warped Nazi propaganda film of Titanic

t's the most bizarre telling of the Titanic story – a Nazi film overseen by Hitler’s propaganda minister Joseph Goebbels.

Titanic, conceived in 1940, was meant to depict Britain as a society ruled by greedy plutocrats.
Now the incredible full story of its making has finally come to light. Made on a vast budget equivalent to £100million today, the film was intended to boost German morale as the Nazis prepared for the invasion of Britain.



But like the doomed liner, the film itself met a calamitous end. Never shown in Nazi Germany, its director was found hanged by his own braces and is sus-pected of having been murdered by the Gestapo.

And the ship that took the role of the Titanic, the Cap Arcona, was later sunk with 5,000 concentration camp prisoners on board, a vastly greater loss of life than the 1,517 who died in the Titanic disaster.

A new Channel 5 documentary, Nazi Titanic: Revealed, tells the story of the film using Goebbels’s private diaries and unseen home movies shot behind the scenes.
Goebbels demanded an 87-day shoot, the building of nine huge stages for interior filming in Berlin and a 30ft replica of the liner.

For exteriors, he insisted the Cap Arcona was taken to the Baltic naval base Gotenhafen. Vital military personnel were pulled from the front to act as extras.

Filming was delayed by fog, storms, a model ship which kept breaking down and director Herbert Selpin’s insistence on shooting the sinking at night. Soldiers hired as extras were often drunk and disruptive.

A frustrated Selpin launched a furious, expletive-filled outburst against German officers at a private dinner, which was quickly relayed to the Gestapo.

Sent to Berlin by Goebbels for interrogation, Selpin was found hanged in the basement of Gestapo HQ. The film was finally completed by another director.

It depicts Bruce Ismay, the managing director of the White Star Line, which owned the Titanic, as a callously greedy figure. In a fictitious scene Ismay boasts that the record-breaking maiden voyage will make him rich.

He tells the captain: ‘For arrival on schedule in New York I will pay you $5,000 and for every hour ahead of schedule another $1,000.’



Completed in 1942, it was far from the masterpiece Goebbels had waited two years to see. Fearing Nazi citizens under attack by Allied bombers would be frightened by the sinking, he banned its release in Germany, although it was shown in occupied Europe.

Near the end of the war the Cap Arcona was used to transport concentration camp prisoners. It was repainted as a troop carrier. Water, food and lifeboats were removed and it was filled with gas canisters. When, as the Germans predicted, the Allies sank it, just 350 of the 5,500 passengers survived.

Steven Luckert, of America’s National Holocaust Museum, says: ‘The film portrays the Titanic as a microcosm of British society, in which a small group endangers the safety of the vessel to reap financial reward. Its sinking is blamed on Britain’s corrupt ruling elite.’

Nazi Titanic is on Channel 5 on Tuesday, March 6, at 8pm.

Bron: http://www.dailymail.co.u(...)c.html#ixzz1nfFIE88L
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 28 februari 2012 @ 09:48:11 #18
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_108494101
Seven paintings which once belonged to Adolf Hitler found hidden in a Czech convent

They once belonged to one of the world's most despised figures.

So it is perhaps no surprise that this collection of paintings was hidden away from public view.
However this extraordinary group of seven paintings that once belonged to Adolf Hitler was recently discovered in a convent in the Czech Republic.

Czech historian Jiri Kuchar found them in the convent in the town of Doskany, north of Prague, according to the Daily Telegraph.



The historical value of the collection could see them fetch £1.7million at auction.
One of the paintings is called Memories of Stalingrad and shows wounded German soldiers sheltering in a trench during a battle.

Despite the massive defeat that Hitler's forces suffered at Stalingrad by Soviet forces, the painting is believed to be one of the Fuhrer's favourites.

It is believed that as the war came to an end Hitler ordered that the paintings be hidden in a monastery in Bohemia.

However, the art collection was discovered by American forces and taken to an artefact collection point.

They then disappeared and it is unclear how the collection ended up in the convent in the Czech Republic.



The convent - which said it did not know that the paintings belonged to Hitler - said it wants to keep them.

Mr Kuchar said more paintings could yet be found, as the collection totalled 16 paintings before it disappeared.

However, it could be difficult to track them down.

He said: 'I've got a feeling that many places will be reluctant to admit their favourite works of art have this unfortunate historical blemish.'



Bron: http://www.dailymail.co.u(...)n-Czech-convent.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 28 februari 2012 @ 09:51:54 #19
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_108494170
How Europeans WERE the first to discover America - but it was 20,000 years before Christopher Columbus

-New discovery of European-style tools being heralded as among the most important archaeological breakthroughs for decades
-Supports the theory that Stone Age humans could make the 1500 mile journey across the Atlantic during Ice Age

America was first discovered by Stone Age hunters from Europe, according to new archaeological evidence.

Across six locations on the U.S. east coast, several dozen stone tools have been found.
After close analysis it was discovered that they were between 19,000 and 26,000 years old and were a European-style of tool.

The discovery suggests that the owners of the tools arrived 10,000 years before the ancestors of the American Indians set foot in the New World, reported The Independent.



Finding the tools is being heralded as one of the most important archaeological breakthroughs for several decades.

Archaeologists are hopeful that they will add another dimension to understanding the spread of humans across the world.

Three of the sites were discovered by archaeologist Dr Darrin Lowery of the University of Delaware, while another one is in Pennsylvania and a fifth site is in Virginia.

Fishermen discovered a sixth on a seabed 60 miles from the Virginian coast, which in prehistoric times would have been dry land.



Previous similar discoveries before the recent artefacts, dated back 15,000 years ago, which was long after Stone Age Europeans had stopped making those tools, and as a consequence, most archaeologists had refuted any possibility of a connection.

But the age of the newly-discovered tools are from between 26,000 and 19,000 years ago and are virtually exactly the same as western European materials from that time, reported The Independent.
Professor Dennis Stanford, of the Smithsonian Institution in Washington DC, and Professor Bruce Bradley of the University of Exeter, were the two leading archaeologists who analysed the evidence.

They have argued that Stone Age humans were able to make the 1500 mile journey across the Atlantic ice and suggested that from Western Europe, Stone Age people migrated to North America at the height of the Ice Age.

About three million square miles of the North Atlantic was covered in thick ice for all or part of the year at the peak of the Ice Age.

However, beyond the ice, the lure of the open ocean began would have been extremely rich in food resources for hunters.

But until now there was relatively little evidence to support their thinking. They are presenting their theory and evidence in a new book - Across Atlantic Ice - which is published this month.

Buoyed by the recent discovery, archaeologists are now turning to new locations in Tennessee, Maryland and even Texas, all sites which are they believe will produce more Stone Age evidence.

But most of the areas where the newcomers stepped off the ice on to dry land are now up to 100 miles out to sea - along with any possible evidence.

Bron: http://www.dailymail.co.u(...)a.html#ixzz1nfHDxtAY
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_108495850
quote:
0s.gif Op maandag 27 februari 2012 08:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
25-02-2012

Beroemd en omstreden: Cleopatra VII

Waarom staat Cleo op 2 schilderijen met de borsten bloot?
Historisch feitje? Of geilheid van de schilders ?
pi_108496288
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 februari 2012 11:09 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Waarom staat Cleo op 2 schilderijen met de borsten bloot?
Historisch feitje? Of geilheid van de schilders ?
Die Orientalistische stijl (19e eeuwse schilderkunst, voornamelijk uit Frankrijk en gemaakt door academische schilders) had ook een vaak sterk erotische tint, men mocht niet-christelijke vrouwen ook met ontblote borsten schilderen (christelijke vrouwen duidelijk niet, zelfs Maria was rond die tijd niet meer toegestaan met ontblote borst te schilderen, wat voorheen wel een gewoonte was)..

effectief leidde het natuurlijk tot het stijgen in populariteit van niet christelijke mythes en verhalen als onderwerp voor schilderingen.
Ook steeg het orientalisme sterk qua invloed door de invloed van Napoleon die in egypte een (eigenlijk mislukte) veldtocht had gehad, maar vervolgens door sterke propaganda (waarbij schilderingn een grote rol speelden) poogde hiervan een zeer positief beeld te geven.
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_108496375
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 februari 2012 11:25 schreef RM-rf het volgende:

[..]

Die Orientalistische stijl (19e eeuwse schilderkunst, voornamelijk uit Frankrijk en gemaakt door academische schilders) had ook een vaak sterk erotische tint, men mocht niet-christelijke vrouwen ook met ontblote borsten schilderen (christelijke vrouwen duidelijk niet, zelfs Maria was rond die tijd niet meer toegestaan met ontblote borst te schilderen, wat voorheen wel een gewoonte was)..

okee... geilheid dus. Pornografie vermomd als kunst..
Ik kan me geen Mariaschilderij herinneren met een blote borst.
pi_108496656
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 februari 2012 11:29 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Ik kan me geen Mariaschilderij herinneren met een blote borst.
jawel, daarvan zijn er een boel... maar eerder uit de oudere christelijke kunst, zelfs beelden waar uit de borsten van maria straaltjes melk in de mond van het jezus-kind spuiten:

Maria Lactans is de latijnse term..

een mooi voorbeeld:

(maar de 'erotische' waarde hiervan kun je betwijfelen, ik althans vind die oritentalische schilderingen van wulpse slaven wel wat aantrekkelijker dan dit ;))


Overigens "Pornografie vermomd als Kunst" is een persoonlijkw aardeoordeel. de erotische waarde van kunst was altijd al één vand e belangrijkste reden kunst te maken, bv de allereerste mensenbeeltnissen waren vaak vrouwen met zeer duidelijke geslachtsorganen (Venus-beeldjes)

[ Bericht 8% gewijzigd door RM-rf op 28-02-2012 11:43:38 ]
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_108498120
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 februari 2012 11:38 schreef RM-rf het volgende:

Overigens "Pornografie vermomd als Kunst" is een persoonlijkw aardeoordeel. de erotische waarde van kunst was altijd al één vand e belangrijkste reden kunst te maken, bv de allereerste mensenbeeltnissen waren vaak vrouwen met zeer duidelijke geslachtsorganen (Venus-beeldjes)
Het hele leven is een groot persoonlijke waardeoordeel.
Er bestaat ook geen waardevrije beoordeling in de kunst.
Je zegt zelf dat geilheid een van de belangrijkste redenen was kunst te maken.
Hardstikke persoonlijke waardeoordeel van de kunstenaar.
  woensdag 29 februari 2012 @ 02:13:30 #25
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_108531972
Insult to WWII heroes: Graves of British troops smashed and desecrated by Libyan Islamists in protest over U.S. soldiers' Koran burning

A furious mob has desecrated dozens of Commonwealth War Graves in a Libyan cemetery amid continuing fury in the Middle East over the burning of the Koran by U.S. soldiers.
Headstones commemorating British and Allied servicemen, killed during World War II campaigns in the Western Desert, lay smashed and strewn across Benghazi Military Cemetery.
Protesters rampaged through site on Friday, despite efforts by America to calm tensions sparked when it emerged U.S. soldiers had burned Muslim holy books in a pile of rubbish at a military base in Afghanistan.



(artikel)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')