abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_107556167
Hoe makkelijk het ook mag klinken ;) ik vind boerenkoolstamppot de moeilijkste stamppot om deze zelf écht lekker te maken...

Daarom ben ik benieuwd hoe jullie hem maken? Welke verhouding boerenkool/aardappels? Hoe lang koken? Rijst erin :? ? Wel spekjes/geen spekjes? etc

Alvast bedankt :Y
pi_107556362
Ik neem elke dag magenetronmaaltijd
pi_107556416
Ik lust zelf geen boerenkool, maar rijst erin????
Bah? Nog noooit van gehoord..

Ik vind boerenkoolstamppot wel te eten met heel veel jus...
pi_107556451
Ik bak de spekjes ipv met zout en evt peper uit met sambal, dat is wat pittiger en vind ik lekkerder door de boerenkool. Tijdens het koken van de boerenkool gooi ik ook altijd wat mosterd en aromat door het water. Is vooral een kwestie van uitproberen en wat je lekker vindt. Veel mensen gooien ook wat melk erdoor om het wat smeuïger te maken bij het stampen, ikzelf heb dat liever niet want ik gooi er al belachelijk veel jus overheen.
[b] Unstable. Volatile. Dangerous. [/b]
YES! The rhythm, the rebel.
pi_107556491
qua verhouding hou ik zelf altijd aan dat ik de helft van het gewicht aan aardappelen aan boerenkool erin gooi.
[b] Unstable. Volatile. Dangerous. [/b]
YES! The rhythm, the rebel.
  vrijdag 3 februari 2012 @ 14:24:15 #6
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_107557042
Mijn methode: focus niet op de boerenkool :)
Boerenkoolstamppot = aardappels + boerenkool, daar kan weinig mis mee.
Spekjes lust ik niet :+
De smaak komt van de jus (vooraf een grote pan gehaktballen maken) en de Unox rookworst. De gehaktballen zijn voor een andere maaltijd bestemd.
censuur :O
  vrijdag 3 februari 2012 @ 14:25:36 #7
313769 ieniminimuis
Zo gek als een muis
pi_107557092
lekker met zilveruitjes!
Trotste mama van Ambar
Het officiële liefje van @Monitor O+
pi_107557192
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2012 14:24 schreef RemcoDelft het volgende:
Mijn methode: focus niet op de boerenkool :)
Boerenkoolstamppot = aardappels + boerenkool, daar kan weinig mis mee.
Spekjes lust ik niet :+
De smaak komt van de jus (vooraf een grote pan gehaktballen maken) en de Unox rookworst. De gehaktballen zijn voor een andere maaltijd bestemd.
Die gehaktballen erbij vind ik juist lekkerder dan rookworst. Maar wel groot gelijk dat je de jus van gehaktballen neemt. :9
[b] Unstable. Volatile. Dangerous. [/b]
YES! The rhythm, the rebel.
  vrijdag 3 februari 2012 @ 14:37:44 #9
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_107557600
Aardappelen koken (ca. 20 minuten) en pureren, de helft van de hoeveelheid aardappelen aan boerenkool koken (ook ca. 20 minuten). Scheutje azijn eraan toevoegen.
Spekjes uitbakken, rookworst verwarmen.
Boerenkool met spekjes en wat boter door de aardappelpuree mengen.
Rookworst in stukken snijden.
Klaar.
Simpeler kunnen we het niet maken.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 3 februari 2012 @ 14:40:51 #10
313769 ieniminimuis
Zo gek als een muis
pi_107557737
quote:
14s.gif Op vrijdag 3 februari 2012 14:37 schreef golfer het volgende:
Aardappelen koken (ca. 20 minuten) en pureren, de helft van de hoeveelheid aardappelen aan boerenkool koken (ook ca. 20 minuten). Scheutje azijn eraan toevoegen.
Spekjes uitbakken, rookworst verwarmen.
Boerenkool met spekjes en wat boter door de aardappelpuree mengen.
Rookworst in stukken snijden.
Klaar.
Simpeler kunnen we het niet maken.
je gooit toch gewoon de aardappels in de pan en na een tijd flikker je de boerenkool er bovenop, en later de rookworst?
Trotste mama van Ambar
Het officiële liefje van @Monitor O+
  vrijdag 3 februari 2012 @ 14:46:54 #11
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_107557980
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2012 14:40 schreef ieniminimuis het volgende:

[..]

je gooit toch gewoon de aardappels in de pan en na een tijd flikker je de boerenkool er bovenop, en later de rookworst?
Ik doe de boerenkool erbovenop, net zo lang koken als de aardappelen.

Spekjes eventueel bakken met uien, knoflook en wat pittige kruiden.
The love you take is equal to the love you make.
pi_107558118
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2012 14:40 schreef ieniminimuis het volgende:

[..]

je gooit toch gewoon de aardappels in de pan en na een tijd flikker je de boerenkool er bovenop, en later de rookworst?
En zo doe je dat, het is zelfs zo simpel dat ik het ook kan.
Je kan er natuurlijk nog wat smaakmakers bij gooien. (maar de rookworst is meestal genoeg)
Surely you can't be serious
I am serious... and don't call me Shirley
pi_107558200
quote:
14s.gif Op vrijdag 3 februari 2012 14:50 schreef imanidiot het volgende:

[..]

En zo doe je dat, het is zelfs zo simpel dat ik het ook kan.
Je kan er natuurlijk nog wat smaakmakers bij gooien. (maar de rookworst is meestal genoeg)
En dat is het probleem met veel hollandse pot, het kan zo makkelijk dat het naar niks smaakt. Ik ben dol op hollandse pot, maar ik gooi er altijd meer kruiden en dergelijke doorheen omdat het anders gewoon een laffe hap is.
[b] Unstable. Volatile. Dangerous. [/b]
YES! The rhythm, the rebel.
  Moderator vrijdag 3 februari 2012 @ 14:54:21 #14
9859 crew  Karina
Woman
pi_107558288
Ik maak het zelden zelf omdat het bij mij altijd zo smakeloos wordt, hoeveel zout of spekjes ik er ook inkwak. Ik heb wel ooit een soort gewokte boerenkool gemaakt, dat werd wel lekker.

Als ik boerenkoolstamppot wil eten, haal ik het meestal bij de groenteboer, die maakt het ook zelf, maar veel lekkerder als ik het kan.
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
pi_107558308
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2012 14:52 schreef Kluts het volgende:

[..]

En dat is het probleem met veel hollandse pot, het kan zo makkelijk dat het naar niks smaakt. Ik ben dol op hollandse pot, maar ik gooi er altijd meer kruiden en dergelijke doorheen omdat het anders gewoon een laffe hap is.
Ja inderdaad als je er niks aan toe voeg smaakt het naar niks, haha meestal kauw ik er dan op als een schaap ben dan ook klaar na een paar happen. Als ik het maak gooi ik er vaak 2 bouillon blokjes bij daarna de kool en de worst er bovenop.
(het is echt lekker dan en die worst er door heen stampen)
Wel even een rookworst apart opwarmen in een pan daarnaast met wat lekkere jus.
Surely you can't be serious
I am serious... and don't call me Shirley
  vrijdag 3 februari 2012 @ 14:55:59 #16
174211 RadioSlut
Magistrale zeikstraal
pi_107558354
Ik doe iets van 60% boerenkool en 40% piepers erin, flink wat zout en iets van 200 gram boter :9
Kaleidoscopiklimax
pi_107558386
speklappen en dan het vet gebruiken als jus over de boerenkool hmmmm.
  vrijdag 3 februari 2012 @ 15:04:17 #18
299622 WaywardOne
You still live in me.
pi_107558645
Wacht op reactie van Piet.
I feel you in the wind, you guide me constantly.
  Redactie Frontpage vrijdag 3 februari 2012 @ 15:06:48 #19
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_107558745
2kg aardappelen op 500gr boerenkool. Belangrijk dat dit kruimige aardappels zijn. Net aan onder water zetten + tl zout.

(in gewicht wijkt de hoeveelheid aardappels en boerenkool af, in volume is het gelijk - zorg altijd dat de boerenkool eerst bevroren is, voordat je het kookt)

Ondertussen spek uitbakken. Spek uit de pan halen, vet afgieten.

25 minuten koken. Dan afgieten en stampen. 50ml melk toevoegen en 50 mg roomboter in stukjes. Goed door elkaar werken en dan het spek met het vet wat er aan blijft zitten (na het uitscheppen) doorroeren.

Dan doe ik er nog wat grof gemalen zwarte peper over.

Koekenpan waarin je het spek hebt uitgebakken gebruiken voor een lekkere jus. Daarvoor gebruik ik oa Worchester sauce, beetje ketchup, beetje mosterd, snufje foelie, Coleman's mosterd poeder, mosterdzaad en wat kookvocht.

Serveren met rookworst en augurken.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_107559467
Ik had het laastst weer eens geprobeerd, en dan om echt smaakvol te krijgen. De stamppot zelf dus, ik heb ooit eens in een restaurant gewerkt en daar hadden ze echt fantastisch boerenkool gemaakt, die ze dan in van die bolletjes van een ijsschep serveerden bij het een of andere fancy vleesgerecht. Naar die smaak zoek ik nog

Dus in runderbouillon de aardappelen gekookt, boerenkool er van begin af aan bovenop, en ik had er wat azijn en creme fraiche aan toegevoegd. Was lekker, maar het zeker niet helemaal. Ik heb nu Franse pureeaardappelen gekocht, vastkokend, die ga ik maar eens proberen in de schil te koken (lastig ivm de jus), daarna schillen en dan met grasboter en de in bouillon apart gekookte boerenkool tot stamppot maken. Zoiets. Of zal ik de aardappelen toch maar eerst schillen?

Hoe lang moet de boerenkool trouwens koken? Ik heb het idee dat als het korter meekookt het een sterkere diepere smaak houdt, klopt dat? Verhouding aardappelen boerenkook ongeveer 1 op 1 lijkt me ook wel lekker.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 3 februari 2012 @ 17:38:34 #21
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107563734
Zoals ik het meestal doe:
Geperst knoflookje in wat boter laten zweten, plens witte wijn erbij, wat zout en de gesneden boerenkool erop (400g). Dan aardappels (750g) opzetten (apart dus), 25 minuten laten koken (of stomen als het van die kruimige krengen zijn), puree van maken (pureeknijper) met 200ml warme melk.
Alles mengen, op smaak brengen met kippenbouillonpoeder of zout en een scheutje lekkere azijn.

Serveren met rookworst, zilveruitjes, piccalily en sichuanpeperzout.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 02:37:24 #22
299622 WaywardOne
You still live in me.
pi_107585836
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2012 17:38 schreef RobinOok het volgende:
Zoals ik het meestal doe:
Geperst knoflookje in wat boter laten zweten, plens witte wijn erbij, wat zout en de gesneden boerenkool erop (400g). Dan aardappels (750g) opzetten (apart dus), 25 minuten laten koken (of stomen als het van die kruimige krengen zijn), puree van maken (pureeknijper) met 200ml warme melk.
Alles mengen, op smaak brengen met kippenbouillonpoeder of zout en een scheutje lekkere azijn.

Serveren met rookworst, zilveruitjes, piccalily en sichuanpeperzout.
Respect voor datgene wat jij lekker vind.. Maar ik vind dit toch echt verkrachting van een Nederlands gerecht wat prima is op de klassieke wijze. Waarom al die andere meuk erbij? Waarom lopen rotzooien met iets wat prima in orde is?
Ik bedoel... knoflook met boerenkool? Barbaars! Maar goed, als jij dat lekker vind dan heb ik eigenlijk niets te zeggen :)
I feel you in the wind, you guide me constantly.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 02:49:38 #23
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107585944
Waarom al die andere meuk erbij?
Omdat dat lekkerder is en ik echt niet zou weten waarom je dingen niet zou mogen/kunnen veranderen/verbeteren. Met die instelling was er nooit boerenkoolstamppot geweest, want aardappelen waren ook ooit "andere meuk" uit een vreemd werelddeel. De term "al die andere meuk" zegt trouwens veel over jou, pffff, een knoflookje en een scheutje wijn. Nou, nou, wat een meuk. Alsof je geen boerenkool meer zou proeven of zo. :X

Waarom lopen rotzooien met iets wat prima in orde is?
Omdat TS haar boerenkool dus blijkbaar niet prima in orde vindt en vraagt hoe anderen het doen.

Knoflook combineert nu eenmaal heel goed met boerenkool. Ik zal geen knoflook door de andijviestamppot doen of door de hutspot, maar boerenkool zonder knoflook vind ik ondertussen niet eens meer lekker. Ik heb medelijden met mijn oma, dat er in die tijd nog geen knoflook was, anders had ze 'm ook vast door haar boerenkool gedaan.

:6

[ Bericht 0% gewijzigd door RobinOok op 04-02-2012 02:56:39 ]
pi_107586522
Het ligt er ook maar net aan wat je smaak is. Ik eet mijn stamppotten een beetje steviger (dus geen puree maar grof gestampte aardappels) en doe er dus ook geen melk bij.

Wel bak ik meestalwat uien en spek en doe dat er doorheen. En vaak ook een flinke lik mosterd.
Aardappels koop ik iets kruimige aardappels, niet die hele kruimige dingen.
pi_107587040
Ik maak de stamp door aardappels en boerenkool in 1 pan te koken en vervolgens met een stamper tot stamppot te stampen. Met daarbij melk, roomboter en wat peper/zout.

In een koekepan bak ik spekjes uit met een gesnipperde ui. Dit roer ik samen met een handje geraspte oude kaas door de stamp.

Heerlijk !
Alleen met zelfspot kun je overleven...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')