abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 25 januari 2012 @ 17:20:40 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107223667
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 09:02 schreef Aegithalos het volgende:
Piet ik heb een vraagje.

Ik heb afgelopen week voor het eerst canard a l'orange gemaakt. Hij was niet slecht maar de saus was het toch niet helemaal. Heb je een goed recept daarvoor?
De Saus
paar lepels suiker in een steelpan, daar wat water en azijn bij, inkoken en carameliseren. Blussen met rode wijn en boullion (van het karkas van de eend, je kan ook kippenboullion nemen).
Blaadje laurier, knoflookteentje, wat groene kruiden, eventueel 1 ansjovisfiletje

Bij gebrek aan bittere sinaasappels een flinke lepel bittere sinaasappelmarmelade.
Snij uit een aantal navel sinaasappels filets en het sap uit de resten doe je bij de saus
Als de saus voldoende gereduceert is haal je hem door een zeef en voeg een flinke scheut grand marnier toe (de gele is goed genoeg) en je bind hem met een sausbinder zoals rijstbloem of pijlwortel, of aardappelmeel.

Breng aan de kook en laat heel even doorkoken tot de smaak van je bindmiddel weg is.
Afmonteren met een flinke kluit boter.
Spiegel van de saus op het bord, de op de huid gebraden roze eendeborst filet aan plakjes snijden en er als een waaier opleggen en garneren met de sinaasappelfilets

De eendenborst filets,
De speklaag van de eend wiebertvormig insnijden, met een breekmesje of een stanleymes als je geen superscherp scherp koksmes hebt.
Op de huid braden op laag vuur tot de huid knapperig is, en de filet rosé.
Eend uit de pan nemen, plakken van snijden en met de huid naar boven serveren, het eventuele sap kan je nog in de saus doen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 25 januari 2012 @ 17:21:00 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107223682
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 16:50 schreef Bienelientjee het volgende:
Heb net mijn nasi vlees net wat op smaak gebracht met ketjap, basterdsuiker en olie. Had alleen helemaal geen citroensap in huis! Wat zou nou een goede vervanging kunnen zijn daarvoor in de toekomst?
Rijstazijn? Tamarinde?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 25 januari 2012 @ 17:53:07 #33
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_107224740
Naja, dat heb ik dus echt helemaal niet in huis! :D :P Heb het nu maar zo gedaan, was goed te doen!
pi_107225432
Ik vind limoensap meestal lekkerder in gerechten dan citroen. Beiden in huis hebben kan nooit kwaad; blijft lang goed en ik gebruik dat (af en toe) om mee af te wassen en tegelijk te ontkalken.
pi_107226191
sumak?
pi_107230903
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 16:50 schreef Bienelientjee het volgende:
Heb net mijn nasi vlees net wat op smaak gebracht met ketjap, basterdsuiker en olie. Had alleen helemaal geen citroensap in huis! Wat zou nou een goede vervanging kunnen zijn daarvoor in de toekomst?
Eh, niks?
Ik heb van mijn indo-ex geleerd dat nasi eigenlijk de restjes van de vorige dag zijn, die je als ontbijt eet.
Je bakt restjes groenten en vlees en daar bak je dan nog gare rijst bij.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_107323383
Piet,
ik heb gisteren een mooi doosje met Cress gekregen. Wat kan ik hier in hemelsnaam mee doen behalve door de sla doen?
Even wat plaatjes voor de leuk :) Weet ook totaal niet welke cress het is. De een proeft naar ui, de ander komkommer :P

Cress by iamnikond3100, on Flickr

Cress by iamnikond3100, on Flickr

Cress by iamnikond3100, on Flickr
  zaterdag 28 januari 2012 @ 11:38:45 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107323498
quote:
3s.gif Op zaterdag 28 januari 2012 11:34 schreef fotostarter het volgende:
Piet,
ik heb gisteren een mooi doosje met Cress gekregen. Wat kan ik hier in hemelsnaam mee doen behalve door de sla doen?
Even wat plaatjes voor de leuk :) Weet ook totaal niet welke cress het is. De een proeft naar ui, de ander komkommer :P
Op brood met kaas doen? Een pizza bakken en het er daarna erop strooien?
Met gekookte aardappels en een klont boter stampen? Door de puree roeren?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107323541
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 januari 2012 11:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Op brood met kaas doen? Een pizza bakken en het er daarna erop strooien?
Met gekookte aardappels en een klont boter stampen? Door de puree roeren?
t klinkt zo simpel...... thnx piet:)
pi_107323786
Omelet of spiegelei bakken en het er overheen strooien :9
Lekker vers brood met geitenkaas besmeren en het er overheen verdelen :9
Salade met huttekasre en cress :9
  zaterdag 28 januari 2012 @ 12:11:50 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107324213
quote:
3s.gif Op zaterdag 28 januari 2012 11:40 schreef fotostarter het volgende:

[..]

t klinkt zo simpel...... thnx piet:)
Kunst van goed eten is niet zo moeilijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107326522
Ik vind cress altijd zo schattig. O+
  zaterdag 28 januari 2012 @ 13:38:41 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107326557
Is ook lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107326710
En erg gezond, naar 't schijnt. :Y
  zaterdag 28 januari 2012 @ 13:46:20 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107326773
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 januari 2012 13:44 schreef Isegrim het volgende:
En erg gezond, naar 't schijnt. :Y
Ach, de hele gezond ongezond discussie is grotendeels onzin, je moet gewoon gevarieerd en niet teveel eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107327104
Yup. Al eet ik toch wel wat te veel blijkens mijn gewicht. :') Maar ik hou zo van eten. :9
pi_107327114
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 januari 2012 13:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Is ook lekker
niet allemaal. Maar die komkommer is echt lekker.
pi_107351187
piet,
ik heb een potje mosterd-dille saus met agave gekregen.
het smaakt wel lekker met wat kaas, maar ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet.
heb je nog ideeën?
  zondag 29 januari 2012 @ 08:47:50 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107351762
Bij gebraden worstjes? Mosterds doen het goed bij vet eten, een hemaworst, braadworst, kaas.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107392302
Piet (en/of anderen),

Ik heb ooit bij een kookworkshop gebakken kipfilet gehad, welke gemarineerd was een dag (?)in zoutwater. Kent iemand dit fenomeen?

Nu kan ik natuurlijk kipfilet in zoutwater gooien een dag, maar ben erg benieuwd hoelang, hoeveel(en of het alleen zout is) zout en of je dit gewoon in de koelkast kan zetten. Moet het echt 24u of is een nacht ook voldoende?
  maandag 30 januari 2012 @ 09:22:38 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107392479
Dat is niet zozeer marineren, maar garen in de pekel vermoed ik. Je moet veel zout in het water doen. 250 gram per liter. Je kan (maar hoeft niet) zaken toevoegen als Jeneverbes, peperkorrel en laurierblad, en 24 uur is vrij kort eigenlijk. Kook het water met het zout en de eventuele kruiden om alles op de lossen en laat het afkoelen, als het koud is kan je er de kipfilet in doen. Normaal is trouwens veel langer, zeker 4 dagen minstens. Maar je gebruikt geen nitraatpekelzout dus zou ik het in de koelkast zetten en niet langer dan 24 uur bewaren.
Het zout veranderd de structuur van het vlees.
Je kan het na de 24 uur het beste een tijdje spoelen, anders is het veel te zout om te eten vind ik.
Als je langer dan 24 uur wilt pekelen dan moet je nitraatpekelzout gebruiken, je slager kan je dat wel bezorgen. Dit om de groei van Botulisme te voorkomen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107408343
Kun je rijstepap maken met toverrijst
  maandag 30 januari 2012 @ 17:56:06 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107408412
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2012 17:54 schreef lipper het volgende:
Kun je rijstepap maken met toverrijst
Als je het lang genoeg kookt en er genoeg melk bij doet, ja, maar of het lekker wordt, is een tweede, zet er anders even kort een staafmixer in als de rijst gaar is en staafmix een deel tot zetmeel,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107409084
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2012 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je het lang genoeg kookt en er genoeg melk bij doet, ja, maar of het lekker wordt, is een tweede, zet er anders even kort een staafmixer in als de rijst gaar is en staafmix een deel tot zetmeel,
Dank je wel, ik ga het proberen!
pi_107423218
Hey Piet,
wat is 'alkalized cocoa' powder? Ik lees op internet dat het in Amerika ook wel Dutch-process cocoa genoemd wordt. Is dat de normale cacao hier?
Noodles
  dinsdag 31 januari 2012 @ 08:04:19 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107430062
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2012 23:05 schreef ikhouvannoodles het volgende:
Hey Piet,
wat is 'alkalized cocoa' powder? Ik lees op internet dat het in Amerika ook wel Dutch-process cocoa genoemd wordt. Is dat de normale cacao hier?
ja, dat is ontzuurde cacao, Proces is bedacht door meneer van Houten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107430588
ok bedankt :)
Noodles
  dinsdag 31 januari 2012 @ 22:23:25 #58
366010 Aegithalos
quisque risus tellus induit
pi_107460170
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 17:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De Saus
paar lepels suiker in een steelpan, daar wat water en azijn bij, inkoken en carameliseren. Blussen met rode wijn en boullion (van het karkas van de eend, je kan ook kippenboullion nemen).
Blaadje laurier, knoflookteentje, wat groene kruiden, eventueel 1 ansjovisfiletje

Bij gebrek aan bittere sinaasappels een flinke lepel bittere sinaasappelmarmelade.
Snij uit een aantal navel sinaasappels filets en het sap uit de resten doe je bij de saus
Als de saus voldoende gereduceert is haal je hem door een zeef en voeg een flinke scheut grand marnier toe (de gele is goed genoeg) en je bind hem met een sausbinder zoals rijstbloem of pijlwortel, of aardappelmeel.

Breng aan de kook en laat heel even doorkoken tot de smaak van je bindmiddel weg is.
Afmonteren met een flinke kluit boter.
Spiegel van de saus op het bord, de op de huid gebraden roze eendeborst filet aan plakjes snijden en er als een waaier opleggen en garneren met de sinaasappelfilets

De eendenborst filets,
De speklaag van de eend wiebertvormig insnijden, met een breekmesje of een stanleymes als je geen superscherp scherp koksmes hebt.
Op de huid braden op laag vuur tot de huid knapperig is, en de filet rosé.
Eend uit de pan nemen, plakken van snijden en met de huid naar boven serveren, het eventuele sap kan je nog in de saus doen.
Zo was hij idd een stuk beter! *O* Dankjewel!
pi_107518479
Piet, heb laatst een bloemkool bij de boer gehaald 4 A 5 dagen geleden. Bewaard in de kelder (donker en koud), maar nu ik hem pak, voelt hij nogal zacht aan. Dus hij is licht in te drukken. Is dit goed?
Kleur en geur zijn gewoon goed verder :)
  donderdag 2 februari 2012 @ 17:01:08 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107521640
quote:
3s.gif Op donderdag 2 februari 2012 15:34 schreef fotostarter het volgende:
Piet, heb laatst een bloemkool bij de boer gehaald 4 A 5 dagen geleden. Bewaard in de kelder (donker en koud), maar nu ik hem pak, voelt hij nogal zacht aan. Dus hij is licht in te drukken. Is dit goed?
Kleur en geur zijn gewoon goed verder :)
Zo lang ie niet bruin wordt en stinkt kan je hem prima eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')