viel jij niet in de categorie niet christen/moslim?quote:Op maandag 9 januari 2012 17:36 schreef SingleCoil het volgende:
[..]
Dieren hebben geen ziel omdat ze niet naar de hemel gaan. Mensen wel. Dieren zijn door God geschapen om de mens te dienen.
Joden ook niet. Die hebben Jezus vermoord.quote:Op maandag 9 januari 2012 17:41 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Maar wel mooi als je een overtuigd carnivoor bent
Mensen met rood haar hebben trouwens ook geen ziel. En bij Joden twijfel ik nog een beetje.
niet - niet ? Ik vind het niet zo belangrijk iig. Deze discussie is wel grappig.quote:Op maandag 9 januari 2012 17:57 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
viel jij niet in de categorie niet christen/moslim?
Hoe planten dieren zich dan voort?quote:Op maandag 9 januari 2012 18:16 schreef grrrbeer het volgende:
Dieren zijn niet neukbaar. Wel eetbaar.
Persoonlijke mening althans.
Ben nu bezig met het maken van rundervinkjes. Zal er tijdens het eten even aan denken dat ik eigenlijk mijn eigen soort aan het consumeren ben.quote:
Mag het nou net zo zijn dat wij vandaag vegetarisch etenquote:Op maandag 9 januari 2012 18:21 schreef Wootism het volgende:
Ben nu bezig met het maken van rundervinkjes. Zal er tijdens het eten even aan denken dat ik eigenlijk mijn eigen soort aan het consumeren ben.
Save the plants! Eat a vegetarian!quote:Op maandag 9 januari 2012 18:29 schreef heartz het volgende:
[..]
Mag het nou net zo zijn dat wij vandaag vegetarisch eten
Lekker gekruide pasta met een lekkere salade.
Ja, daar wordt het dus lastig. Het lijkt me in elk geval correct om de mens van vroeger dierlijker dan de moderne mens te noemen. Maar dit is wel een ernstig hellend vlak natuurlijk.quote:Op maandag 9 januari 2012 16:19 schreef Molurus het volgende:
[..]
Hmm.. en als wat zou je de prehistorische mens, die alle aspecten van beschaving die je typisch menselijk noemt ontbeerde, dan omschrijven? Dieren? Mensen? Beide?
Maja, als daar geen noemenswaardig genetisch verschil bestaat is er alle reden om te veronderstellen dat als je een holbewonerbaby met een teletijdmachine naar deze tijd zou halen hij of zij zou opgroeien als 'een normaal mens'. (En vice versa uiteraard.)quote:Op maandag 9 januari 2012 18:48 schreef Tijn het volgende:
[..]
Ja, daar wordt het dus lastig. Het lijkt me in elk geval correct om de mens van vroeger dierlijker dan de moderne mens te noemen. Maar dit is wel een ernstig hellend vlak natuurlijk.
En we zijn dan ook nog eens het dier op aarde dat de langste tijd na de geboorte nog compleet hulpeloos is.quote:Op maandag 9 januari 2012 18:51 schreef Molurus het volgende:
[..]
Maja, als daar geen noemenswaardig genetisch verschil bestaat is er alle reden om te veronderstellen dat als je een holbewonerbaby met een teletijdmachine naar deze tijd zou halen hij of zij zou opgroeien als 'een normaal mens'. (En vice versa uiteraard.)
De conclusie daarvan zou zijn dat we als dier geboren worden en pas in de loop van onze kindertijd 'mensen' worden.
Niet je eigen soort (=mens). Wel je eigen rijk, stam, en klasse (=zoogdier).quote:Op maandag 9 januari 2012 18:21 schreef Wootism het volgende:
Ben nu bezig met het maken van rundervinkjes. Zal er tijdens het eten even aan denken dat ik eigenlijk mijn eigen soort aan het consumeren ben.
Kloptquote:Op maandag 9 januari 2012 19:51 schreef Akziom het volgende:
[..]
Niet je eigen soort (=mens). Wel je eigen rijk, stam, en klasse (=zoogdier).
Vind ik een mooie omschrijving. Eigenlijk blijkt hieruit dat omdat wij onszelf kunnen definiėren wij de mens geen dier vinden. Maar wij zien de omschrijving van een dier gewoon anders dan zoals het daadwerkelijk is.quote:The word "animal" comes from the Latin word animalis, meaning "having breath".[1] In everyday colloquial usage, the word sometimes refers to non-human animals. Sometimes, only closer relatives of humans such as mammals and other vertebrates are meant in colloquial use.[2] The biological definition of the word refers to all members of the kingdom Animalia, encompassing creatures as diverse as sponges, jellyfish, insects and humans.[3]
Ik denk dat daar wel wat in zit. Ik denk dat datgene wat ons mens maakt, het menselijke aspect, dingen die wij menselijk vinden, voornamelijk wordt aangeleerd. Mensen zijn daar ook erg vatbaar voor, het is denk ik de reden dat baby's zo hulpeloos zijn en kinderen zo makkelijk dingen kunnen leren. Het gaat bij mensen om het leren van dingen.quote:Op maandag 9 januari 2012 18:51 schreef Molurus het volgende:
[..]
De conclusie daarvan zou zijn dat we als dier geboren worden en pas in de loop van onze kindertijd 'mensen' worden.
Er is bij elk dier, ook de mens, sprake van een verhouding tussen instinct en aangeleerd gedrag. Bij de mens is de verhouding alleen veel meer richting aangeleerd gedrag en bij de meeste andere dieren meer richting instinct. Wat de verhoudingen precies zijn, verschilt per dier. En logischerwijs is het bij dieren die veel op ons lijken, zoals chimpansees, niet heel erg anders dan bij ons. Maar toch zijn baby-chimpansees een stuk minder geneigd om dingen voor waar aan te nemen en zich te houden aan wat ze geleerd hebben dan baby-mensen.quote:
Er bestaan geen mensen die nooit wat geleerd hebben.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 10:48 schreef Tijn het volgende:
[..]
Ik denk dat daar wel wat in zit. Ik denk dat datgene wat ons mens maakt, het menselijke aspect, dingen die wij menselijk vinden, voornamelijk wordt aangeleerd. Mensen zijn daar ook erg vatbaar voor, het is denk ik de reden dat baby's zo hulpeloos zijn en kinderen zo makkelijk dingen kunnen leren. Het gaat bij mensen om het leren van dingen.
Nu maakt dat een mens dat nooit iets geleerd heeft natuurlijk niet minder een mens. Maar waarschijnlijk is zo iemand wel een stuk minder menselijk.
Hoewel andere diersoorten lichamelijk veel krachtiger kunnen zijn dan ons soort, kunnen wij cognitief veel krachtiger zijn dan weer andere diersoorten. Toch?quote:Op dinsdag 10 januari 2012 11:31 schreef erodome het volgende:
Maar is dat anders bij dieren?
Want die bonobo baby's die ze stimulerfen zoals ze mensenkinderen zouden stimuleren ontwikkelen ook op een andere manier, blijken ook kennis sponsjes te zijn. Ze gaan in eerste instantie vele malen sneller dan een mens, binnen 6 maanden hebben ze een volledige taal geleerd en kunnen die vrij toepassen.
Zo ook wat simpeler, dieren die getraind worden voor vanalles en nog wat, van drugshond tot circuspoedel die op zijn voorpoten kan lopen. Dolfijnen die mijnen opsporen en olifanten die ingezet worden om stropers te vinden. Paarden die apporteren en zelfs paarden die als ster met eigen inbreng op het podium performen(cavalia, aanrader om eens naar te gaan kijken, verwen jezelf dan met een vip toegang, dan mag je achter de schermen en leggen ze wat meer uit).
Veel dieren leren dus graag, ze zijn eigenlijk allemaal geboren om te leren, zonder dat vermogen kunnen ze zich niet aanpassen aan wat op hun heen gebeurd.
Dat is gewoon niet waar, daar is een heleboel onderzoek naar gedaan.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 11:45 schreef erodome het volgende:
Euhm nee, chimp baby's zijn zelfs meer geneigd aan te nemen wat ze geleerd hebben, als een oudere daar "zegt" dat is gevaarlijk dan houdt die babychimp daar zich waarschijnlijk zijn hele leven aan. Die hebben de luxe niet om dat rustig uit te proberen, dat is teveel risiko.
Theoretisch natuurlijk.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 11:47 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Er bestaan geen mensen die nooit wat geleerd hebben.
Tuurlijk, het is ons talent als soort, zelfs degene die het slechtste zijn van onze soort zijn nog beter dan menig ander soort.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 11:48 schreef heartz het volgende:
[..]
Hoewel andere diersoorten lichamelijk veel krachtiger kunnen zijn dan ons soort, kunnen wij cognitief veel krachtiger zijn dan weer andere diersoorten. Toch?
Tja, wij hebben ook kickboxers enzo tochquote:Op dinsdag 10 januari 2012 13:45 schreef erodome het volgende:
[..]
Tuurlijk, het is ons talent als soort, zelfs degene die het slechtste zijn van onze soort zijn nog beter dan menig ander soort.
Maar het is niet uniek, hetzelfde princiepe wordt op veel meer plaatsen toegepast binnen het dierenrijk.
Oh, is dat werkelijk zo, mijn ervaring met mensenkinderen is anders dat ze een hoop betwijvelen en erg vaak dingen zelf moeten uitproberen, zoals de welbekende vinger op wat heets.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 11:55 schreef Tijn het volgende:
[..]
Dat is gewoon niet waar, daar is een heleboel onderzoek naar gedaan.
Chimpansees doen dat waarmee ze op korte termijn succes kunnen boeken (zoals het pakken van eten of het ontwijken van gevaar), niet datgene wat ze hebben aangeleerd. Mensen doen dat wel. Als je een kind iets leert wat nergens op slaat, dan doet 'ie het gewoon zonder daar aan te twijfelen. Chimpansees doen dat ook als ze er een snoepje voor krijgen, maar als ze op een makkelijkere manier dat snoepje krijgen of als ze geen snoepje krijgen dan doen ze de onzinnige handeling niet.
Alleen mensen doen ook onzinnige dingen wanneer ze niet worden beloond. Geen enkel dier doet dat. Mensenkinderen doen graag datgene wat ze is aangeleerd, of ze er nou iets aan hebben of niet.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 14:19 schreef erodome het volgende:
[..]
Maar kinderen doen ook onzinnige dingen om beloond te worden
Waar is dan het ontbreken van een beloning hier?quote:Op dinsdag 10 januari 2012 14:21 schreef Tijn het volgende:
[..]
Alleen mensen doen ook onzinnige dingen wanneer ze niet worden beloond. Geen enkel dier doet dat.
Zie bijvoorbeeld dit:
De beloning is altijd gelijk: een snoepje en een goedkeurende blik van de onderzoeker. Apen kiezen er dan voor om direct voor het snoepje te gaan, mensen doorlopen liever het aangeleerde, maar nutteloze proces om de doos te bedienen.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 14:30 schreef erodome het volgende:
[..]
Waar is dan het ontbreken van een beloning hier?
Bonobo's doen van alles, maar alleen wanneer ze er zelf iets aan hebben.quote:Die bonobo baby's met wat meer stimulatie deden trouwens vanalles, van blokkendozen tot bellen blazen, hartstikke onzinnig voor een bonobo.
Dat is voor mensen echt niet anders, de patronen die ze aangeleerd hebben veranderen iets, het princiepe niet.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 15:20 schreef Tijn het volgende:
[..]
De beloning is altijd gelijk: een snoepje en een goedkeurende blik van de onderzoeker. Apen kiezen er dan voor om direct voor het snoepje te gaan, mensen doorlopen liever het aangeleerde, maar nutteloos proces om de doos te bedienen.
[..]
Bonobo's doen van alles, maar alleen wanneer ze er zelf iets aan hebben.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |