Scriptie van Tilburgse student – Voor scriptie ‘fascistische PVV’ een 10
Omdat hij ‘op briljante wijze onder woorden heeft gebracht’, dat de PVV een fascistische partij is, krijgt een Tilburgse student een 10 voor zijn afstudeerscriptie.
door Sanne Tegelaar
TILBURG - De Tilburge student Henk Bovekerk heeft een tien gehaald voor zijn afstudeerscriptie, ofwel thesis, voor de bacheloropleiding Liberal Arts and Sciences van de Universiteit van Tilburg. Dat gebeurt inderdaad niet iedere dag. Maar de ophef die op het bericht daarover ontstond had vooral te maken met het onderwerp waarmee Bovekerk zijn bachelor afrondt. Hij concludeert in de thesis namelijk dat we in Nederland te maken hebben met een fascistische partij in een gevorderd stadium: de PVV.
“Op het gebruik van de term fascisme rust een taboe. Enige ophef had ik dus wel verwacht”, zegt Bovekerk. “Maar mijn thesis is geen politiek pamflet. Er wordt al langer gediscussieerd of je de PVV een fascistische partij kunt noemen. Die discussie maakte het er voor mij niet duidelijker op. Op het boek De Eeuwige Terugkeer van het Fascisme van Rob Riemen (2010) klonk bijvoorbeeld ook de kritiek dat hij geen eenduidige definitie van fascisme hanteert. Daarom wilde ik mijn afstudeerthesis gebruiken om uit te zoeken of je die term wel kunt gebruiken voor de politiek van de PVV.”
Bovekerk is uitgegaan van de benadering van het fascisme door gerenommeerd historicus Robert O. Paxton. Op basis daarvan analyseerde hij de werken van onder andere PVV’ers Geert Wilders en Martin Bosma en kwam zo tot zijn conclusie.
“Paxton verdeelt het fascisme onder in vijf fases”, legt arabist en criticaster van de PVV Jan Jaap de Ruiter uit. Hij begeleidde Bovekerk bij zijn scriptie en beoordeelde hem ook. “De eerste fase betreft het ontstaan van een partij door een gevoel van crisis die niet is op te lossen met traditionele middelen. Volgens Bovekerk zit de PVV nu in de tweede fase, namelijk die van acceptatie, waarin de partij wordt toegelaten tot het bestel. Nu de PVV gedoogpartner is zitten we bijna in de derde fase waarin de partij macht krijgt.”
De Ruiter gaf Bovekerk een tien ‘omdat hij zijn onderzoek op briljante wijze onder woorden heeft gebracht’.
“Met een bachelorthesis moet een student laten zien dat hij de elementaire zaken van de wetenschap beheerst”, aldus de Ruiter. “Dat heeft Bovekerk hier uitmuntend gedaan. Ik wil het niet bagatelliseren, maar het gaat hier nog om een bachelorthesis. Een masterthesis moet meer doorwrocht zijn’.
Het is de eerste keer dat hoogleraar De Ruiter een tien gaf. “Ik heb nog even gedacht ‘zal ik het wel doen’. Maarde tweede lezer Jan Blommaert kwam tot precies hetzelfde oordeel.”
De Ruiter vindt het een vertekening van de feiten als wordt gesteld dat Bovekerk de tien te danken heeft aan zijn conclusie omdat die in lijn zou liggen met het werk van De Ruiter zelf.
“Ook als de conclusie anders was geweest, had hij dit cijfer gekregen. Bovekerk heeft de definitie voor fascisme van Paxton gebruikt, maar hij had net zo goed een definitie van een ander kunnen gebruiken als uitgangspunt. Nogmaals, het gaat erom hoe hij het onder woorden heeft gebracht. En dat er nu zo stekelig wordt gereageerd bewijst volgens mij wel dat Bovekerk een punt heeft.”
De tien heeft tot talrijke reacties geleid op de website.
"Beware the Jabberwock, my son!
The jaws that bite, the claws that catch!
Beware the Jubjub bird, and shun
The frumious Bandersnatch!"