Precies. Zwaarte is niet in een cijfer uit te drukken.quote:Op dinsdag 20 december 2011 18:59 schreef Habork het volgende:
Ik vind dat altijd een stelling die nergens op slaat. Er wordt vaak gezegd dat WO werktuigbouwkunde een zware studie is. Voor mij is deze studie juist vele male makkelijker dan alle alfa-studies. Net waar je talent/kennis ligt.
ik heb ze gekoppeldquote:Op dinsdag 20 december 2011 19:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik heb nog niet eerder een volgend deel aangemaakt, ik veronderstelde dat er automatisch een link zou worden aangemaakt enz.
KCT is veel zwaarderquote:
Ik wil ook niet beweren dat het uitval percentage een directe indicator is van de moeilijkheidsgraad van de studie, omdat er natuurlijk wel meer meespeelt. Maar het zegt wel wat over dat een studie stuk zwaarder kan zijn dan een (groot) deel van de eerstejaars dachten dat het zou worden.quote:Op dinsdag 20 december 2011 18:52 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ook binnen het bèta-hoekje moet je voorzichtig zijn met zo'n vergelijking. Zo valt bij werktuigkunde een veel groter deel van de studenten af dan bij technische natuurkunde, technische wiskunde en elektrotechniek. Ik betwijfel dat werktuigkunde moeilijker is, al voeg ik hier direct aan toe dat naar mijn mening deze richting wat wordt onderschat door velen. Bij werktuigkunde starten ze ook met veel meer studenten, misschien is werktuigkunde onder de technische studies wel zoiets als dat rechten is onder de gammastudies?
Daar ben ik het ook mee eens. Wat ik meer bedoel te zeggen is dat het recht in den beginne toegankelijk moet zijn. Natuurlijk is (zeker als wetgeving allemaal wat complexer wordt) het al vrij snel niet meer te doen voor een leek, maar de basis is wel dat recht en regelgeving begrijpelijk moet zijn.quote:Op dinsdag 20 december 2011 11:36 schreef soklos het volgende:
[..]
Beetje mee eens. Het is natuurlijk onzin dat iedere burger relatief eenvoudig met de wet kan omgaan. De wet is niet zo makkelijk als men (jij) altijd doet vermoeden. Op tv zie ik heel erg vaak dat wetten en regelgeving verkeerd wordt uitgelegd door goed opgeleide mensen. Zelfs juristen. Het is zelfs vaak gewoon lariekoek wat ze zeggen. De wet is niet makkelijk en mensen die dat wel denken leggen de wet vaak verkeert uit. Gister was er weer eentje van een bepaalde gemeente. Die zei dat regels, regels zijn en blabla. Maar dat was totale lariekoek. De gemeente kon van die regels afwijken zonder precedenten te scheppen. Het treffende is ook dat het vaak mensen zijn die zelf geen Rechtsgeleerdheid hebben gestudeerd die beweren dat rechten een makkelijke studie is. Tevens zie ik in de praktijk heel vaak advocaten wetten verkeert uitleggen of de wet niet snappen. Ook zie ik vaak dat verdachten vaak beter af waren geweest zonder de advocaat. De enige goede juristen die ik vrijwel geen fouten zie maken zijn de topadvocaten, officieren van justitie en de rechters. Sterker nog. Ik heb vaak genoeg zaken gezien dat, dankzij een advocaat, een verdachte de mogelijkheid tot appèl is ontnomen. Lijkt me dat indien zelfs juristen moeite hebben met de wet, dat het voor de gemiddelde burger helemaal niet te doorgronden is.
Mijn docenten klaagden ook dat ze vonden dat er relatief weinig gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid om buiten collegetijden om met docenten in gesprek te raken of te bemoeien in de studiedingen die ze buiten de universiteit om deden. Natuurlijk omdat ik gewoon een hele smerige likker ben omdat ik zo'n leuke en sociale jongen ben vind ik het wel leuk om op die dingen in te gaan. Maar de opkomst is mager. Dan zit je met twee studenten bij een ergens bij een docent thuis bier te hakken. Gezellig, maar een beetje.. hm.. akward.quote:Tijdens mijn rechtenstudie is denk ik wel meer dan 50% uitval geweest. Dit heeft verschillende redenen denk ik. Rechten is een vrij droge studie en sommige mensen onderschatten dit. Sommige mensen denken de nieuwe Moszkowicz te worden. Vaak denken ze dat ze na een half jaartje al een topadvocaat zijn. Deze vallen ook vrij snel af. Daarnaast heb je nog de mensen die gewoon niets doen. Die vallen ook snel af. Tevens merk ik dat je als rechtenstudent veel tijd met de docenten kan doorbrengen, ondanks er veel rechtenstudenten zijn. Zo heb ik veel kunnen spreken met Ybo Buruma en Sackers. Ze hebben eigenlijk genoeg tijd voor je. Al zullen zij iets anders beweren natuurlijk. Wel merk ik dat het eerste jaar het niveau van de gemiddelde student erg laag is. Vanaf het derde jaar is het niveau echt veel hoger.
MC vragen horen evenmin op het WO thuis als ongemotiveerde en ongeïnteresseerde studenten. Het is gewoon de trend om te gaan studeren, waardoor je allemaal 'studenten' krijgt die maar wat zijn gaan doen. Omdat ze niks beters wisten, omdat hun vriendjes en vriendinnetjes dat ook gingen doen of om wat voor belachelijke reden dan ook. Als je die aan het begin van de studie met MC vragen eruit kunt filteren, heb ik niks tegen MC.quote:Op dinsdag 20 december 2011 14:07 schreef Compatibel het volgende:
[..]
MC vragen zijn belachelijk en horen niet in het hoger onderwijs thuis, en zeker niet in de sociale wetenschappen waar het juist draait om inzicht (de feiten zijn immers vrij eenvoudig). Bij statistiek oid kan ik me er nog iets bij voorstellen, omdat je dan antwoordkeuzen kan voorleggen die een berekening vereisen
Studenten die een mc tentamen niet halen hebben waarschijnlijk echt helemaal niets gedaan. Ik leer voor alle tentamens ongeveer evenveel, maar voor een mc tentamen scoor ik standaard een negen of tien in plaats van een zeven of acht.
Nadeel van studentenmonitor is dat het onduidelijk is. Een onderverdeling in hoorcolleges, werkcolleges en thuiswerk zou nuttiger zijn. Qua uren is HBO ook zwaarder dan WO (ook volgens studentenmonitor). De vraag die nu oprijst is namelijk: wat is 'zwaarder'? Meer uren? Wat voor uren dan, colleges, thuiswerk, allebei? Is de zwaarheid in verband met de moeilijkheid van de stof? Moeilijkheid van stof is nogal moeilijk te meten.quote:Meer ontopic: uitvalpercentages zeggen wel wat natuurlijk, maar niets over de studenten die worden aangetrokken. Bètastudies trekken standaard studenten aan met in ieder geval meer vakspecifieke voorkennis, bij de meeste overige opleidingen kan iedereen instromen (helemaal wanneer 21+). Je volgens mij wel opleidingen vergelijken op uitvalpercentages met gelijke instroomeisen, maar niet bèta met gamma of alfa studies.
Eigenlijk heeft deze discussie niet zoveel zin, want het lijkt me vrij evident dat bèta studies zwaarder zijn. Dat blijkt ook uit alle cijfers (google studentenmonitor); ze kosten meer tijd, duren langer en er wordt minder naast gewerkt. Maar dat betekent volgens mij niet dat andere opleidingen geen klap voorstellen of geen maatschappelijk / wetenschappelijk doel dienen.
Dat wordt ook niet gesteld. Niemand zegt dat studies voor alle mensen even lastig zijn. Dan kun je nog wel naar niveauverschillen kijken.quote:Op dinsdag 20 december 2011 18:59 schreef Habork het volgende:
Ik vind dat altijd een stelling die nergens op slaat. Er wordt vaak gezegd dat WO werktuigbouwkunde een zware studie is. Voor mij is deze studie juist vele male makkelijker dan alle alfa-studies. Net waar je talent/kennis ligt.
Helemaal mee eens.quote:Op dinsdag 20 december 2011 22:44 schreef Ryon het volgende:
Aangezien dit topic binnen 10 posts toch weer terug zal vallen in de bekende alfa-gamma-beta discussie, kunnen we ook weer verder gaan waar het vorig draadje eindigde
[..]
Ik wil ook niet beweren dat het uitval percentage een directe indicator is van de moeilijkheidsgraad van de studie, omdat er natuurlijk wel meer meespeelt. Maar het zegt wel wat over dat een studie stuk zwaarder kan zijn dan een (groot) deel van de eerstejaars dachten dat het zou worden.
[..]
Daar ben ik het ook mee eens. Wat ik meer bedoel te zeggen is dat het recht in den beginne toegankelijk moet zijn. Natuurlijk is (zeker als wetgeving allemaal wat complexer wordt) het al vrij snel niet meer te doen voor een leek, maar de basis is wel dat recht en regelgeving begrijpelijk moet zijn.
Dat veel mensen er geen ene kut van snappen merk ik in de praktijk ook. Maar dat is ook logisch, sommige zaken zitten nou eenmaal vrij gecompliceerd in elkaar of ontbreekt het aan specifieke kennis bij sommige actoren om het goed uit te kunnen leggen / toe te passen met alle ellende van dien.
[..]
Mijn docenten klaagden ook dat ze vonden dat er relatief weinig gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid om buiten collegetijden om met docenten in gesprek te raken of te bemoeien in de studiedingen die ze buiten de universiteit om deden. Natuurlijk omdat ik gewoon een hele smerige likker ben omdat ik zo'n leuke en sociale jongen ben vind ik het wel leuk om op die dingen in te gaan. Maar de opkomst is mager. Dan zit je met twee studenten bij een ergens bij een docent thuis bier te hakken. Gezellig, maar een beetje.. hm.. akward.
Doodzonde, want juist tijdens borrels heb ik de meest nuttige dingen opgestoken. In de hoop dat ik ze de volgende dag nog zou onthouden. Je hebt immers sommige kennis die in formele context goed overgedragen kan worden (hele feitelijke uitleg van regelgeving bijvoorbeeld) en je hebt kennis waarvan het beter is als die in informele setting (met wat wijn) overgedragen wordt omdat het dan meteen wat toegelicht kan worden of omdat de sfeer/setting er meer naar is dat soort onderwerpen te behandelen.
Hoe wil jij dan het niveau van een studie objectief kwantificeren?quote:Op woensdag 21 december 2011 11:39 schreef twaalf het volgende:
[..]
Dat wordt ook niet gesteld. Niemand zegt dat studies voor alle mensen even lastig zijn. Dan kun je nog wel naar niveauverschillen kijken.
Ik denk dat deze observatie wel klopt. Technische natuurkunde, technische wiskunde en elektrotechniek zijn naar mijn mening stuk voor stuk veel specifiekere studies dan werktuigbouwkunde, waardoor vermoedelijk meer mensen met een niet zo specifieke technische interesse voor werktuigbouwkunde kiezen. En misschien dat werktuigbouwkunde ook nog een stel brommer-, motor- en autogekken binnenhaaltquote:Op dinsdag 20 december 2011 18:52 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ook binnen het bèta-hoekje moet je voorzichtig zijn met zo'n vergelijking. Zo valt bij werktuigkunde een veel groter deel van de studenten af dan bij technische natuurkunde, technische wiskunde en elektrotechniek. Ik betwijfel dat werktuigkunde moeilijker is, al voeg ik hier direct aan toe dat naar mijn mening deze richting wat wordt onderschat door velen. Bij werktuigkunde starten ze ook met veel meer studenten, misschien is werktuigkunde onder de technische studies wel zoiets als dat rechten is onder de gammastudies?
Mij lijken de technische varianten juist moeilijker, want bij de technische varianten moet je alsnog de theorie kennen en krijg je projecten die vaak een krappe deadline hebben.quote:Op woensdag 21 december 2011 11:37 schreef twaalf het volgende:
1. Natuurkunde
2. Wiskunde
3. Sterrenkunde
4. Technische natuurkunde
5. Technische wiskunde
6. Elektrotechniek
7. Lucht- en ruimtevaarttechniek
8. Econometrie
9. Werktuigbouwkunde
10. Scheikunde / Molecular Technology
Theoretische wiskunde zal wat abstracter zijn en wat meer fundamentale bewijzen vragen. Als ik zo kijk naar de wiskunde tentamens bij analyse van TW zie ik vooral veel "rekenen" en "toegepast bewijzen". Mij lijken theoretische bewijzen moeilijker.quote:Op woensdag 21 december 2011 20:25 schreef Hondenbrokken het volgende:
[..]
Mij lijken de technische varianten juist moeilijker, want bij de technische varianten moet je alsnog de theorie kennen en krijg je projecten die vaak een krappe deadline hebben.
Ik denk weinig haalbaar. Wiskunde is echt voor de aller slimsten, althans de "theoretische" variant. Wiskunde op de universiteit is echt veel zwaarder wiskunde B.quote:Op woensdag 21 december 2011 21:39 schreef kwaliteit. het volgende:
Wat zou je hier uit kunnen concluderen/zeggen over de haalbaarheid voor mij mocht ik met de studie Wiskunde beginnen?
Klopt geen hout van. Zoals eerder gezegd horen de technische varianten veel hoger te staan. Daarnaast plaats je L&R ook veel te laag. Ik kan het weten, want die opleiding doe ik namelijk zelf. En sterrenkunde... doe me een lol zegquote:Op woensdag 21 december 2011 11:37 schreef twaalf het volgende:
1. Natuurkunde
2. Wiskunde
3. Sterrenkunde
4. Technische natuurkunde
5. Technische wiskunde
6. Elektrotechniek
7. Lucht- en ruimtevaarttechniek
8. Econometrie
9. Werktuigbouwkunde
10. Scheikunde / Molecular Technology
Jij doet die studie dus die is het moeilijkstquote:Op donderdag 29 december 2011 14:34 schreef zoem het volgende:
[..]
Klopt geen hout van. Zoals eerder gezegd horen de technische varianten veel hoger te staan. Daarnaast plaats je L&R ook veel te laag. Ik kan het weten, want die opleiding doe ik namelijk zelf. En sterrenkunde... doe me een lol zeg
Wiskunde en natuurkunde of natuurkunde en sterrenkunde.quote:(hij, autist dat hij is, studeert beide).
Een bachelor wis- en natuurkunde in Utrecht is maar 220 studiepunten.quote:Op donderdag 29 december 2011 17:47 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Wiskunde en natuurkunde of natuurkunde en sterrenkunde.
Het tweede ligt meer voor de hand aangezien sterrenkunde (astrofysica) een specialisatie is binnen de natuurkunde (fysica).
Een brede studie is niet per definitie zwaarder dan een diepe studie... Verder roept je verhaal een beetje het 'Wij van WC-eend'-gevoel op.quote:Op donderdag 29 december 2011 17:14 schreef zoem het volgende:
Vergeet niet dat L&R een combinatie is van zowel technische natuurkunde als wiskunde. En het gaat soms best ver. Wij worden geacht om zo'n beetje elke wiskunde te snappen, zolang het een zinnige toepassing kent op het gebied van L&R. Zelfde geldt voor natuurkunde. Daarnaast is aerodynamica een heel erg lastig fenomeen en wordt binnen onze faculteit gezien als één van de zwaarste mastervariant.
Let wel op dat je kennisgebrek in een bepaald vakgebied niet moet verwarren met de moeilijkheidsgraad van de opleiding. Dat zie ik hier namelijk een aantal keer voorbij komen als argument, maar die vergelijking gaat scheef. In de bachelor kom je amper in aanraking met zulke diepgaande problemen. Die komen pas in je master of soms pas in je Ph.D. aan het licht.
Veel mensen dénken dat een opleiding moeilijk is, omdat ze daar een bepaald beeld van hebben. Dat beeld wordt onbewust beïnvloed door persoonlijke voorkeur, door meningen van anderen, of doordat je zelf altijd al moeite hebt gehad met een vakgebied en er daardoor ontzag voor hebt. En hier gaat het fout. Je weet pas hoe zwaar een (technische) studie is op het moment dat je zelf iets in die richting gedaan hebt.
De bachelor? Toch wel discipline en motivatiequote:Op donderdag 29 december 2011 16:52 schreef DanielBackward het volgende:
Wat zijn de grootste probleem punten bij rechten? Wat maakt het moeilijk? (behalve motivatie en discipline natuurlijk)
Wat hij zegt:quote:Op donderdag 29 december 2011 17:47 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Wiskunde en natuurkunde of natuurkunde en sterrenkunde.
Het tweede ligt meer voor de hand aangezien sterrenkunde (astrofysica) een specialisatie is binnen de natuurkunde (fysica).
Ik zat al op deze reactie te wachtenquote:Op donderdag 29 december 2011 17:41 schreef Physics het volgende:
[..]
Jij doet die studie dus die is het moeilijkst
Dat is ook zo, maar ik probeerde juist duidelijk te maken dat L&R zowel breed als diepgaand is. En die combinatie maakt het nou juist zo moeilijk.quote:Op donderdag 29 december 2011 17:50 schreef wimjongil het volgende:
[..]
Een brede studie is niet per definitie zwaarder dan een diepe studie...
Ik kan me voorstellen dat de eerste alinea dat gevoel oproept, maar de tweede en derde alinea staan er compleet los van. Citeer me dan wel goedquote:Verder roept je verhaal een beetje het 'Wij van WC-eend'-gevoel op.
Zeer bedankt voor je reactie! Kan niet wachten om te beginnen (:quote:Op donderdag 29 december 2011 17:52 schreef Ryon het volgende:
[..]
De bachelor? Toch wel discipline en motivatie
Het omslachtige, precieze en stoffige taalgebruik kan ook een belemmering zijn. Wat mensen daarnaast moeilijk vinden is de koppeling van theorie en wetgeving binnen de praktijk. Daarnaast moet je steeds verschillende deelgebieden in je vingers krijgen voordat je echt aan de slag kan met moeilijkere zaken en situaties. De casussen zijn dan ook niet erg lastig in de bachelor waardoor sommige tentamens makkelijk zijn als je aanleg hebt, je bent alleen steeds bezig met het aanleren van een 'trucje'. Wat tijd kost en vermoeiend kan zijn.
Mwoah, helemaal losstaan doen je alinea's niet. Hoezo geef ik mijn mening een kleurtje? Ik zou liever stellen dat jíj je mening een kleurtje geeft, door aan te geven L&R te doen en L&R als de moeilijkste studie te betitelen.quote:Op donderdag 29 december 2011 18:06 schreef zoem het volgende:
[..]
Dat is ook zo, maar ik probeerde juist duidelijk te maken dat L&R zowel breed als diepgaand is. En die combinatie maakt het nou juist zo moeilijk.
[..]
Ik kan me voorstellen dat de eerste alinea dat gevoel oproept, maar de tweede en derde alinea staan er compleet los van. Citeer me dan wel goedOnbewust geef je je mening toch snel een kleurtje...
Maar zo is het wel bedoeld en zo is het vaak ook. Het lijkt me sterk dat je als bachelorstudentje moet werken aan baanbrekende oplossingen in de natuurkunde, wiskunde of wat dan ook. Dat komt pas veel later (master, PhD). Dat heeft helemaal niets met L&R te maken, maar met de opbouw van een (technische) opleiding.quote:Op donderdag 29 december 2011 20:20 schreef wimjongil het volgende:
Mwoah, helemaal losstaan doen je alinea's niet.
Sorry, het kleuren ging ik over mezelf en in het algemeen, dat je dat onbewust toch snel doet. Het staat er alleen een beetje onhandig. Ik zal het zo aanpassen.quote:Hoezo geef ik mijn mening een kleurtje? Ik zou liever stellen dat jíj je mening een kleurtje geeft, door aan te geven L&R te doen en L&R als de moeilijkste studie te betitelen.
Er wordt al steen en been geklaagd over het feit dat het curriculum overvol is. Zowel door studenten als docenten(!). Er wordt zoveel mogelijk stof in een ECTS geperst. De ene ECTS is de anderen niet. Maar ik snap wel wat je bedoelt hoor en daar geef ik je wel gelijk in.quote:Overigens lijkt het me sterk dat L&R even diep gaat als wiskunde en natuurkunde. Mocht dit zo zijn, dan zijn die laatste twee praktisch overbodig, aangezien L&R dan objectief 'beter' zou zijn. Dat het diep gaat, soit. Daar is het WO voor. Maar je kunt niet in het zelfde aantal ECTS even diep ingaan op de stof van verschillende studies, waar die andere dan veel meer tijd voor zouden hebben.
Elektrotechniek heb ik van mogen proeven met een minor, maar toen kreeg ik geen elektrodynamica. De -dynamica vakken zijn meestal de moeilijkstenquote:Op donderdag 29 december 2011 17:44 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Exact hetzelfde verhaal kan je houden voor elektrotechniek, maar dan moet je aerodynamica vervangen door elektrodynamica. Overigens hebben beide opleidingen ook vakken waar niet zoveel wiskunde en natuurkunde bij komt kijken.
De daling van het niveau, zou dat niet samen kunnen hangen met het feit dat scholen steeds meer studenten aan willen trekken? Want dat gevoel krijg ik wel de laatste jaren. Het aantal eerstejaars neemt nog steeds elk jaar toe. Hiermee trekt je ook de mindere/minder geinteresseerde studenten aan en zodoende worden de examens milder om het slagingspercentage op peil te houden. Of zou er iets anders spelen?quote:Het niveau van L&R is trouwens de laatste 10 jaar gedaald maar dat geldt dus ook voor die andere studierichtingen. Ik heb het van meerdere L&R-studenten (begonnen in mid 2000) gehoord dat hun examens zwaarder waren en dat de examens van de generatie voor hen zwaarder waren dan die van hen. Dat schijnt wat te maken te hebben met het feit dat de meesten minstens 6 jaar doen over deze studierichting en eerder 7 jaar dan 6 jaar (nog een overeenkomst).
Het zou natuurlijk logischer zijn wanneer de overheid toestaat om de nominale studieduur met 1 jaar te verlengen maar ja, de Nederlandse overheid en investeren in onderwijs en onderzoek gaat nu eenmaal niet samen zoals we weten.![]()
quote:Op woensdag 21 december 2011 22:17 schreef Warren het volgende:
[..]
Ik denk weinig haalbaar. Wiskunde is echt voor de aller slimsten, althans de "theoretische" variant. Wiskunde op de universiteit is echt veel zwaarder wiskunde B.
Dit vind ik wat negatief bekeken. Ik studeer theoretische wiskunde en volgens mij zijn er genoeg mensen in mijn studie die ook ongeveer een 7 stonden voor hun examen. Ik denk niet dat de wiskunde op de universiteit veel zwaarder is maar vooral anders, als je dat ligt en je er hard voor wilt blijven werken zijn er heus wel kansen. Je hoeft absoluut geen genie te zijn om wiskunde te studeren, misschien wel om met hele hoge cijfers wiskunde te studeren maar dat is een ander verhaal. Ik wil niet zeggen dat het makkelijk voor je wordt, maar ik zou het niet bij voorbaat al opgeven, vraag anders eens aan je docent hoe die er over denkt, die heeft vaak wel een beeld van je kunnen en van de studie.quote:Op woensdag 21 december 2011 21:39 schreef kwaliteit. het volgende:
Weet niet helemaal of het in dit topic thuis hoort, maar aangezien het over de "zwaarte" van studies gaat, en ik dit topic interessante vind post ik 'm toch maar.
Ik heb interesse in de studie Wiskunde (dus niet de technische variant.) Maar het probleem is dat ik hard moet werken voor een 7/7.5 voor wiskunde b (vwo.) Wat zou je hier uit kunnen concluderen/zeggen over de haalbaarheid voor mij mocht ik met de studie Wiskunde beginnen?
Bij 4 en 5 heb je meer projecten, bij 1 en 2 meer theorie en bredere theorie (bij W bijv. ook meetkunde en bij TW niet, bij N meer M-theorie dan bij TN) voor zo ver ik het begrijp.quote:De nummers 1 en 2 kun je overigens wel samenvoegen met 4 en 5, want dat valt onder hetzelfde.
Ik heb al van meer mensen gehoord over verschillende minoren dat minoren in het algemeen heel wat lichter zijn door de beperkte omvang, en dit aan meerdere universiteiten (UTwente en TU/e).quote:Elektrotechniek heb ik van mogen proeven met een minor, maar toen kreeg ik geen elektrodynamica. De -dynamica vakken zijn meestal de moeilijksten![]()
Ik denk dat jij het juist ziet, op mijn faculteit wordt het zelfs gezegd door docenten en ouderejaarsstudenten dat het een en ander is aangepast omdat ze bang zijn anders te weinig studenten aan te trekken om financieel gezond te blijven, ook die ZIjlstarboete speelt een rol. Het gaat om milde aanpassingen maar al die milde aanpassingen bij elkaar verlagen toch wel het niveau.quote:De daling van het niveau, zou dat niet samen kunnen hangen met het feit dat scholen steeds meer studenten aan willen trekken? Want dat gevoel krijg ik wel de laatste jaren. Het aantal eerstejaars neemt nog steeds elk jaar toe. Hiermee trekt je ook de mindere/minder geinteresseerde studenten aan en zodoende worden de examens milder om het slagingspercentage op peil te houden. Of zou er iets anders spelen?
Ik ben het met je eens. Voor veel technische opleidingen zou eigenlijk de studieduur moeten worden verlengd, zeker nu studenten zo hard worden afgerekend op de nominale studieduur!quote:De gemiddelde studieduur is op zich ook wel een aardige indicator voor de zwaarte van een opleiding. Je hebt studies van 4 jaar die mensen in 3 jaar doen en studies van 5 jaar die mensen in 7 jaar doen.
oneens, wiskunde is per definitie abstracter, en daardoor moeilijker dan natuurkunde. de beste natuurkundige moest z'n (niet uberspeciaal slimme) wiskundige mattie erbij halen om z'n relativiteitstheorie door te rekenen.quote:Op woensdag 21 december 2011 11:37 schreef twaalf het volgende:
1. Natuurkunde
2. Wiskunde
3. Sterrenkunde
4. Technische natuurkunde
5. Technische wiskunde
6. Elektrotechniek
7. Lucht- en ruimtevaarttechniek
8. Econometrie
9. Werktuigbouwkunde
10. Scheikunde / Molecular Technology
Ofdat wiskunde abstracter is weet ik niet, ik denk dat quantummechanica en de relativiteitstheorie toch behoorlijk abstract zijn. Voor fysica moet je een hoog abstractieniveau combineren met een flinke dosis creativiteit, dat maakt fysica pittig. bovendien is al uit onderzoekjes gebleken dat de fysicastudenten het hoogste gemiddelde behaalden op het VWO (toendertijd), dat zegt misschien ook iets?quote:oneens, wiskunde is per definitie abstracter, en daardoor moeilijker dan natuurkunde. de beste natuurkundige moest z'n (niet uberspeciaal slimme) wiskundige mattie erbij halen om z'n relativiteitstheorie door te rekenen.
Econometrie is een vreemde eend in de bijt, wat betreft de overlap. De overige 3 richtingen (ik studeer een van deze richtingen) kan je m.i. goed met elkaar vergelijken qua studielast al ben ik geneigd om elektro en L&R als iets zwaarder in te schatten dan werktuigkunde aangezien het abstractieniveau bij een brede waaier van vakken wat hoger ligt, bij werktuigkunde zijn er natuurlijk ook zeer zware vakken zoals mechanica.quote:Dat zijn subsecties van de kassieke wetenschappen, en hebben erg veel overlap. Vaak zijn ze ook multidisciplinair, en hoewel iemand die ze studeert het er met me oneens zal zijn, gaan ze toch minder diep in de stof als de pure wetenschap. Daarnaast vind ik dat je 6 t/m 9 mag opvullen met computer science, neuroscience, etc. etc. In essentie zijn die takken van sport op dezelfde manier opgebouwd.
Dat probleem heb je bij de andere technische opleidingen ook.quote:Lucht- & ruimtevaarttechniek is zonder twijfel een erg zware studie op hoog niveau. In mijn ervaring waren het niet de theoretische vakken die het erg moeilijk maakte, maar vooral de projecten en ontwerpopdrachten waardoor je simpelweg weinig tijd over hebt om te studeren. In projectgroepen zitten bovendien altijd wel mensen die minder hun best doen, wat weer extra werk kost. Meestal volg je 6 of 7 vakken tegelijk en dan zal je snel kiezen om eerst aan de deadline voor de volgende week te gaan werken. Die 1 of 2 weken die je aan het eind van de periode dan nog over houdt om eens rustig voor een ander vak te gaan zitten, is vaak te weinig. Vrienden die studies deden waar je maar 2 vakken tegelijk volgt, vonden het veel makkelijker om de tijd te verdelen en hoge cijfers te halen.
Moet je voor chemie niet wat meer memoriseren en minder wiskundig werken?quote:Overigens heb ik mastervakken gevolgd bij onder andere elektrotechniek, scheikunde en werktuigbouwkunde. Ik zou niet durven zeggen dat ik het niveau van de ene discipline nou bijzonder veel hoger vond dan van de ander.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |