vraag een expert van verwarmingsinstallaties. Leg het probleem haarfijn uit; er kunnen namelijk maar twee oorzaken zijn.quote:Op dinsdag 13 december 2011 21:54 schreef t0n het volgende:
lucht zal het niet zijn, want het drukverlies is continue. En anders, als ik hem bijvul, zou de druk alleen maar hoger moeten zijn.
Ik hoop niet dat het onder de vloer zit, we hebben vloerverwarming, maar het huis staat op zand/geen kruipruimte. (oud huis)
Vat controleren door het te verwijderen (pas op, kan zwaar zijn) en schudden. Klotst er water in? -> Lek, dus vervangen. Zo niet, dan weer monteren en een andere oorzaak zoeken.quote:Op dinsdag 13 december 2011 22:39 schreef exlurker het volgende:
Ik zou het drukvat maar eens controleren, er bestaat een grote kans dat het stuk is en als dat zo is moet je ook gelijk het overdrukventiel vervangen.
Wel eerst de cv installatie drukloos maken!quote:Op woensdag 14 december 2011 08:20 schreef blomke het volgende:
[..]
Vat controleren door het te verwijderen (pas op, kan zwaar zijn) en schudden. Klotst er water in? -> Lek, dus vervangen. Zo niet, dan weer monteren en een andere oorzaak zoeken.
Een paar seconden, zeg 10/15 seconde.quote:Op woensdag 14 december 2011 04:24 schreef sijs het volgende:
als je hem bijvult...hoe lang duurt het dan voor hij van 1 bar naar 2 bar gaat?
Als ik het overdrukventiel ook maar lichtjes aanraak dan schiet er al water uit.quote:Op woensdag 14 december 2011 08:20 schreef blomke het volgende:
[..]
Vat controleren door het te verwijderen (pas op, kan zwaar zijn) en schudden. Klotst er water in? -> Lek, dus vervangen. Zo niet, dan weer monteren en een andere oorzaak zoeken.
Bedoel je het overstortventiel, of de nippel van het expansievat? Indien dat laatste, dan is ie lek.quote:Op woensdag 14 december 2011 09:58 schreef t0n het volgende:
Als ik het overdrukventiel ook maar lichtjes aanraak dan schiet er al water uit.
Dat staat er niet, lezen.quote:Op woensdag 14 december 2011 10:47 schreef ShaoliN het volgende:
In een paar seconde 1 bar kwijtraken en vervolgens stabiel? Lijkt me geen lekkage.
Overstort, daar komt echt direct water uit. Nippel alleen lucht.quote:Op woensdag 14 december 2011 10:53 schreef blomke het volgende:
[..]
Bedoel je het overstortventiel, of de nippel van het expansievat? Indien dat laatste, dan is ie lek.
Aha, dan zit de lekkage in je overstortventiel! Dan moet die vervangen worden en als de nieuwe zit, nooit aan draaien, dan gaat ie lekken en etteren.quote:Op woensdag 14 december 2011 11:10 schreef t0n het volgende:
Overstort, daar komt echt direct water uit. Nippel alleen lucht.
als je hem in een paar seconden weer 1 bar druk kan verhogen riekt dat heel erg naar een kapot drukvat.. en van je overstortventiel moet je altijd afblijven, die gaat dan gegarandeerd lekkenquote:Op woensdag 14 december 2011 09:58 schreef t0n het volgende:
[..]
Een paar seconden, zeg 10/15 seconde.
[..]
Als ik het overdrukventiel ook maar lichtjes aanraak dan schiet er al water uit.
Dat hij zijn overstort moet vervangen is logisch aangezien hij deze al een paar keer bediend heeft.quote:Op donderdag 15 december 2011 07:33 schreef sijs het volgende:
[..]
als je hem in een paar seconden weer 1 bar druk kan verhogen riekt dat heel erg naar een kapot drukvat.. en van je overstortventiel moet je altijd afblijven, die gaat dan gegarandeerd lekken
ik zou idd eerst maar eens je drukvat nakijken en samen met je overstort vervangen
Even reële getallen gebruiken. De uitzettingscoëfficiënt van water is 0,0002/Graad. Bij een toename van 50 graden en 8 liter dat het expansievat wordt ingeperst, zou je een CV-volume-inhoud van 800 liter verwachten. Lijkt me erg veel.quote:Op donderdag 15 december 2011 10:42 schreef klipper het volgende:
[..]
Het duurt namelijk enige weken voordat hij 1 bar gezakt is, bij een totaal defect vat zal dit vrij snel gebeuren namelijk.
Zolang er druk in de installatie aanwezig is, verlies je dus hooguit het water wat in het expansievat zit.
Stel dat dit 4 liter is bij een expansievat van 18 liter in koude toestand, dan moet je dus eerst 4 liter verloren hebben voordat de drukmeter 0 bar aangeeft.
Tijdens verwarmen neemt het expansievat het uitgezette water op en loopt dit bijvoorbeeld op naar 12 liter in het vat, er kan echter niet meer water verloren zijn dan de hoeveelheid in koude toestand, immers als er nu 5 liter weglekt dan is de installatiedruk gelijk 0 bar na afkoelen van de installatie, immers de afkoelende installatie neemt de 8 liter water die tijdens opwarmen het expansievat ingegaan is weer op.
Je hebt gelijk, niet uitgaan van aannames maar van reële getallen levert een betrouwbaarder advies op.quote:Op donderdag 15 december 2011 12:54 schreef blomke het volgende:
[..]
Even reële getallen gebruiken. De uitzettingscoëfficiënt van water is 0,0002/Graad. Bij een toename van 50 graden en 8 liter dat het expansievat wordt ingeperst, zou je een CV-volume-inhoud van 800 liter verwachten. Lijkt me erg veel.
Ik denk veeleer dat het overstort al bij lage druk wat water aflaat; daardoor zal bij opwarmen het expansievat een beetje water via die overstort afpersen. Resultaat -> na 14 dagen is de druk verdwenen en het expansievat leeg (dus vol stikstof).
Eerste test is een bak onder de overstort zetten en er niet aan te zitten. Dan twee weken de installatie bedrijven en kijken wat er in het bakje terecht komt.
Ik weet uit ervaring wat er gebeurt bij een volledig gevuld expansie vat:
1 de druk loopt meteen (1 sec) op tot waterleidingdruk
2 de druk verdwijnt bij opstoken meteen omdat water wordt geloosd via de overstort. Expansievat heeft geen stukstofdruk-> einde CV-druk
Ten eerste:quote:Op donderdag 15 december 2011 15:00 schreef blomke het volgende:
Ik weet echt niet wat je probeert duidelijk te maken, maar die 3,58% is volgens mij 90 x 0,0002 = 1,8%, volumetoeslag snap ik niet waarom dat erbij komt, volumerendement snap ik ook niet wat dat met druk te maken heeft (water is incompressibel) en volgens mij is er iets mis met de overstort en moet ie kijken of die lekt bij het opwarmen.
Dan verder kijken of het expansievat in orde is.
In de eerste plaats reken ik vrijwel nooit aan een expansievat, ik heb alleen met de warmte-overdracht van doen. Maar dank zij je uitleg snap ik nu dat je een flinke stikstofreserve in je expansievat moet aanhouden om te voorkómen dat de druk hoog oploopt bij opwarming. Die reserve bereken je via het volumerendement, begrijp ik? Dus via dat volumerendement (uit de begin- en einddruk) bepaal je je minimale vatinhoud, via (expansie/volumerendement)......snap ik correct?quote:Op donderdag 15 december 2011 15:32 schreef klipper het volgende:
[..]
Dat jij het niet snapt van volumerendent en volumetoeslag is onbegrijpelijk......
Een cv installatie is een gesloten circuit, water zet uit en moet opgevangen worden, hiervoor gebruikt men een expansievat, het expansievat van zeg 18 liter is een bruto inhoud en geen netto inhoud, er moet immers een deel over zijn om de druk op te kunnen vangen.
Het volumerendement is hetgeen je nodig hebt om de uitzetting op te kunnen vangen, de volumetoeslag is benodigd om het geheel ook veilig te houden, immers er wordt uitgegaan van 3,58% volumevermeerdering, echter als de installatie door omstandigheden doorstoomt tot 110 graden en waarschijnlijk wat hoger wordt kortdurend moet je dus ook rekening houden met het extra uitzettingsvermogen, voor 110 graden houden we dan ook 5,16% aan.
.....................
Dus de temperatuurstoename en de installatieinhoud herleiden dan tot een juiste vatkeuze, vandaar dat een klein drukverlies niet altijd tot problemen hoeft te leiden, een te hoge werkdruk icm een te lage voordruk geeft vaak wel deze aanleiding.
Ja eigenlijk wel.quote:Op donderdag 15 december 2011 16:48 schreef blomke het volgende:
[..]
In de eerste plaats reken ik vrijwel nooit aan een expansievat, ik heb alleen met de warmte-overdracht van doen. Maar dank zij je uitleg snap ik nu dat je een flinke stikstofreserve in je expansievat moet aanhouden om te voorkómen dat de druk hoog oploopt bij opwarming. Die reserve bereken je via het volumerendement, begrijp ik? Dus via dat volumerendement (uit de begin- en einddruk) bepaal je je minimale vatinhoud, via (expansie/volumerendement)......snap ik correct?
Kan zijn dat je het ontluchten (en vullen) nog eens moet herhalen! Vers water bevat nl. lucht dat door het opstoken, vrijkomt.quote:Op zondag 18 december 2011 21:13 schreef Adelante het volgende:
Mijn Remeha Avanta vertoont sinds kort hetzelfde gedrag![]()
Heb deze week al alle radiatoren ontlucht en daar kwam best wat lucht uit, maar toen bijgevuld en nu een week later staat ie al weer 0.5 bar lager
ligt er ook een beetje aan waar de ketel en drukvat geplaatst zijn tov de rest van de installatiequote:Op donderdag 15 december 2011 17:37 schreef klipper het volgende:
[..]
Ja eigenlijk wel.
Door te berekenen kom je dus op een vat uit dat niet te klein is, maar zeker ook niet te groot is en dus duurder dan nodig zou zijn.
Voor kleine woningen maakt het vaak niet uit, maar hoe groter de installatie wordt des de belangrijker wordt het berekenen ervan, want dan praat je vaak niet over enkele tientjes maar vaak veel grotere bedragen.
Wel kan het voor de doorsnee gebruiker wel te zien zijn dat een voordruk van 0,5 bar en een installatiedruk van 2 bar vaak ook niet echt goed gaat, ervan uitgaande dat de gemeten druk zich ter plaatse van het drukvat is, beter is het om in dat geval 1 bar voordruk te nemen, maar ook met berekenen zal je zien dat er dan ook weer andere getallen uitkomen.
Het vat is primair de eerste drukbeveiliging, de overstort of veiligheidsventiel is puur als nood en een van de laatste beveiligingen die aan zou mogen spreken.
Het vervangen van een overstort bij verwisselen van het expansievat is niet perse noodzakelijk.quote:Op dinsdag 13 december 2011 22:39 schreef exlurker het volgende:
Ik zou het drukvat maar eens controleren, er bestaat een grote kans dat het stuk is en als dat zo is moet je ook gelijk het overdrukventiel vervangen.
Na 't uitzetten van de CV, 5 min wachten zodat bellen omhoog gestegen zijn. Dan ontluchten.quote:Op zaterdag 24 december 2011 14:56 schreef Adelante het volgende:
Wanneer kun je het beste ontluchten: bij uitstaabde cv en koud water of bij draaiende cv met warm water?
Bij een Calenta zit de automatische ontluchter ingebouwd in het toestel.quote:Op zaterdag 24 december 2011 17:57 schreef Adelante het volgende:
Hoe check ik dat
Ketel is een remeha calenta 28.
Nope, die het vorig jaar aangelegd heeft, ehm..... komt er niet meer inquote:Op woensdag 18 januari 2012 22:00 schreef Vonkenboer het volgende:
Heb je er al een installateur bij gehad (die de installatie gemaakt heeft) ?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |