quote:Op vrijdag 13 januari 2012 11:40 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, je kan denk ik wel zeggen dat die toevoegingen het brood gezonder maken. Zijn namelijk rijk aan voedingsvezels, waar het lichaam nuttige stoffen uit kan halen, maar ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel. Daardoor heb je minder voedsel nodig om voldaan te zijn.
edit: maar als je dan op elke boterham centimeters dik speculoos of bebogeen oid doet valt dat effect een beetje in het niet natuurlijk.
Ik denk dat je het wel kan vinden bij een natuurwinkel/reformwinkel? Maar in wat voor een broden moet je dat dan doen volgens je BBM? Want voor een gewoon bruin of wit brood is het een beetje onzin om suiker toe te voegen. Denk trouwens dat je het idd prima kan vervangen door schenkstroop, of suikerstroop uit zo'n pot. Of zo'n flesje Golden syrup. Enige wat kan wisselen is de relatieve zoetheid, hoeveel je er van toe moet voegen om hetzelfde effect te krijgen. Kan je een beetje mee experimenteren.quote:Op zondag 15 januari 2012 11:44 schreef Bleie het volgende:
Nog een vraag (je kan wel merken dat ik beginner ben hč?). In het receptenboekje dat bij mijn bbm is bijgeleverd, gebruiken ze nogal eens bietsuikerstroop als zoetmiddel. Is dat nou hetzelfde als die doodnormale schenkstroop die je op pannenkoeken gooit? En zo nee, waar haal ik het dan vandaan?
Met dat laatste heb je wel een goed punt. Ik zie nu dat ze in bijna alle broden (van gewoon wit of volkorenbrood, tot kruiden- of pesto-brood) wel iets van suiker of stroop laten toevoegen. Het gaat wel steeds maar 1 eetlepel of zo hoor, dus dat zal het niet enorm zoet maken, denk ik zo, maar misschien kan ik het ook wel gewoon weglaten.quote:Op zondag 15 januari 2012 12:58 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Ik denk dat je het wel kan vinden bij een natuurwinkel/reformwinkel? Maar in wat voor een broden moet je dat dan doen volgens je BBM? Want voor een gewoon bruin of wit brood is het een beetje onzin om suiker toe te voegen.
Hartstikke mooi! Ik bak op dit moment niet, even wachten op een goedkope pizzasteen, de broden blijven hierin mijn gasoven wat te donker van de onderkant..quote:Op zondag 15 januari 2012 12:21 schreef Jagärtrut het volgende:
[ afbeelding ]
Vandaag gemaakt. Wat te weinig zout toegevoegd, maar voor de rest smaakt hij heerlijk.
Rijd naar Duitsland, parkeer bij Real, loop naar de bakafdeling en koop kant en klaar zuurdesem.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 18:25 schreef motorbloempje het volgende:
Ik wil graag eens zuurdesembrood maken, maar los van zelf zuurdesem maken, zijn er ook goede 'snellere' opties?
Er zit tegenwoordig een zee tusssen hier.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 18:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Rijd naar Duitsland, parkeer bij Real, loop naar de bakafdeling en koop kant en klaar zuurdesem.
Of zoek een online shop.
Neem hier eens contact opquote:Op zaterdag 21 januari 2012 18:31 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Er zit tegenwoordig een zee tusssen hier.
http://www.nieuweband.nl/producten/detail/1028/?p=gquote:Op zaterdag 21 januari 2012 18:25 schreef motorbloempje het volgende:
Ik wil graag eens zuurdesembrood maken, maar los van zelf zuurdesem maken, zijn er ook goede 'snellere' opties?
Zal niks mee zijn lijkt me, maar zo speciaal is het allemaal niet volgens mij? Wou je dan een mix kopen? Of alleen bloem/meel. Staat bij die broodpakketten niet wat er allemaal bij zit.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 19:54 schreef Bleie het volgende:
Iemand hier bekend met de pakketten van Bakkertje Thuis? Is dat wat om eens te proberen?
ok heb ze in cakevorm gedaan met meel aan de onder/zijkanten. zijn 2 kleinere cakeblikken. na 30 minuten (2x gekeken daarvoor) was de kerntemperatuur tegen de 100 aan. nu nog ff afwachten hoe het eindresultaat isquote:Op zondag 22 januari 2012 16:26 schreef motorbloempje het volgende:
Ik vet ze lichtjes in met wat boter
receptje?quote:Op zaterdag 21 januari 2012 19:05 schreef laropo het volgende:
Altijd al gevonden dat FOK een paar hele goede topics heeft (waaronder deze), volg het dan ook zo af en toe! Wordt eens tijd dat ik zelf ook wat toevoeg, dus ik heb zelf ook maar eens een poging gewaagd, met het volgende resultaat:
[ afbeelding ]
Ben iets te ver doorgeschoten met zout vermindering, maar verder zeer tevreden!
tip 1. kerntemperatuur meten. tegen de 100 aan en dan nog even door = gare binnenkant.quote:Op zondag 22 januari 2012 19:58 schreef Gwywen het volgende:
Ik heb soms dat mijn broden wat te klef blijven aan de binnenkant maar als ik het langer in de oven doe, wordt de korst te hard. Tips?
Ik bak 37 minuten op 190 graden.
100 graden? Dan is het vocht in de kern van je brood al aan het koken en krijg je droge kruimels. 93-94 C kerntemperatuur is beter.quote:Op zondag 22 januari 2012 20:01 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
tip 1. kerntemperatuur meten. tegen de 100 aan en dan nog even door = gare binnenkant.
welk recept gebruik je?
Precies hoe het op het pak staat. Meestal 300 cc bij 500 gram, maar bij het speltbrood dat nu staat te bakken rekenen ze bijv. 260 cc op 500 gram.quote:Op maandag 23 januari 2012 11:27 schreef MaximusTG het volgende:
Kan je ook wel bij de Blokker krijgen hoor; Wat zijn de verhoudingen die je gebruikt bij het brood dat klef wordt? Kan ook dat het te compact is..
Ehm... een steen?quote:Gebruik je een steen?
Ja, dat doe ik ook altijd. Soms gaat hij nog even terug de oven in om die reden. Met als resultaat dus vaak dat de korst keihard wordt en de binnenkant toch klef blijft.quote:Klop altijd op de onderkant van het brood. Je kan dan heel goed voelen hoe ver het brood is. Moet hol klinken.
Ik ken dit recept ook met glutenvol meel, en ik moet zegen dat het smaakverschil meevalt. Voornamelijk de structuur is anders, inderdaad compacter en het wordt snel droog. Al vanaf het begin is het wat droger in de mond. Maar je hebt echt ontzettend veel soorten glutenvrij brood, dus je kunt niet echt oordelen als je maar 1 (of zelfs geen zoals jij zegtquote:Op donderdag 19 januari 2012 00:18 schreef MaximusTG het volgende:
Heb eigenlijk nog nooit glutenvrij brood op. Ben wel benieuwd hoe het smaakt. Een over het algemeen iets compactere structuur lijkt me? Bij gewoon brood snij je het deeg vaak in, om barsten door ovenrijs te voorkomen. Misschien werkt dat ook bij dit brood?
Heb je er een recept van, dit wil ik wel is uitproberen.quote:Op dinsdag 24 januari 2012 01:22 schreef Zoheetik het volgende:
[..]
Ik ken dit recept ook met glutenvol meel, en ik moet zegen dat het smaakverschil meevalt. Voornamelijk de structuur is anders, inderdaad compacter en het wordt snel droog. Al vanaf het begin is het wat droger in de mond. Maar je hebt echt ontzettend veel soorten glutenvrij brood, dus je kunt niet echt oordelen als je maar 1 (of zelfs geen zoals jij zegt) soort op hebt.
Insnijden werkt niet, het deeg was vrij zacht en zakte snel in. Nog wel kneedbaar dus geen cake-beslag, maar toch. Misschien zou een driehoekige inkeping nog wel werken.
Duurde even, maar hier dan het recept (was er even tussen uit).quote:
quote:Op maandag 23 januari 2012 11:40 schreef MaximusTG het volgende:
Cool. Jij woont in de UK (heb ik volgens mij ergens tussen de regels door begrepen
)? Leuke site, misschien ga ik er ook wel wat bestellen. Zie dat ze ook een bewaardoos voor je zuurdesem hebben.
quote:THANK YOU! YOUR ORDER IS NOW COMPLETE.
YOU MAY REVIEW THE SHIPMENT AND PAYMENT INFORMATION BELOW.
View Order #...
Order Date: 28/1/2012 10:47 AM
Status: Waiting to Ship
Shipping Method: Royal Mail 1st Class
Qty SKU Item Price
1 BB-014 San Francisco Sourdough Bread Starter Ŗ 4.99
Ik heb 400 gram meel (250 tarwebloem 150 bloem), +/- 6 gram gist (net niet een heel zakje), +/- 15 gram zout denk ik (zal het straks eens wegen) en 320ml lauwwarmwater gebruikt. Dat is ongeveer 2x meer zout dan wat jij aangeeft... (3 niet afgestreken lepels die qua formaat tussen dessert en theelepel inzitten).quote:Op dinsdag 7 februari 2012 15:32 schreef Revje1 het volgende:
Water heeft langer nodig om in het meel opgenomen te worden dan met bloem.
Voor diegene die lopen te zoeken naar de juiste hoeveelheid zout voor op het brood hier een tip.
In de bakkerij gebruiken we 1.8% zout. Dat bereken je over je bloem/meel(100%).
Oeh, met wat suiker komt het echt twee keer meer omhoogquote:Op dinsdag 7 februari 2012 16:42 schreef Revje1 het volgende:
Ik moet wel zeggen dat ik mijn werk nog nooit mee naar huis genomen heb. Misschien moet ik dat eens een keer doen:)
Kan best dat je voor zo'n klein deegje iets meer nodig heb aan zout voor de smaak. Vroeger deden we 2% zout op de degen. Maar tis een getal die je kan proberen als begiinner:)
15 gram lijkt me dan weer erg veel trouwens. Doe je weleens suiker door je deeg heen? Anders doe je 1 of 2% suiker erbij. Je gist zal dat ook erg lekker vinden:)
Wow!quote:Op woensdag 8 februari 2012 00:58 schreef Revje1 het volgende:
[ link | afbeelding ]
Zo dit is h'm geworden:)
Niet erg tevreden erover maar het begin is er.
Brood wat te groot laten rijzen waardoor die richting de warmtelementen van de oven kwam. Voor een deeg van 800 gram is tie ook te groot. Daardoor is de kleur niet egaal geworden aan de bovenkant. Ook had tie nog iets langer mogen bakken.
Ook eerste deel van de narijs ging te hard. Toen stond tie in de oven op 30 a 35 graden. Daardoor korter gerezen waardoor die nog spanning had in het deeg toen die de oven in ging. Dat zie je aan het brood aan de scheur.
Volgende keer ook weer langer kneden. Krijgt het brood ook een fijnere werking in de oven.
Smaak is wel vrij goed.
1: Ja, gewoon proportioneel minder deeg gebruikenquote:Op woensdag 8 februari 2012 10:50 schreef utrecht1970 het volgende:
Vraagje:
1. Kan ik gewoon een cakeblik gebruiken om een brood te bakken of zijn deze te klein?
2. Weet iemand of er in of rond Utrecht een werkende molen is waar ik echt goed meel kan krijgen?
Mijn eerste broden in mn huidige oven (foto's hierboven) waren ook te plat, zwaar en compact. Wel lekker, maar toch wel heel zwaar. Langer kneden en langer (en warmer!) laten reizen deed het brood meer omhoog komen. En de suikertip heeft helemaal goed geholpen...quote:Op woensdag 8 februari 2012 10:54 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Wow!
Mijn broden zijn nog steeds niet mooihet lukt gewoon niet om ze echt broodachtig te krijgen.. ze blijven cake-achtig en compact..
Witbrood is ook mijn favoriet niet. Maar je kan er wel het beste aan zien wat je fout doet. Kan je zien bij mijn brood hoe ik erover denk.quote:Op woensdag 8 februari 2012 11:00 schreef motorbloempje het volgende:
Oh, en ik wil geen witbrood bakken, dat vind ik niet zo lekker
Broden kneed ik met de hand >15 minuten en heb het met 2 rijzen, 1 rijs, meer gist, minder gist geprobeerdmaar het wil gewoon niet.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |