abonnement Unibet Coolblue
pi_107073412
Altijd al gevonden dat FOK een paar hele goede topics heeft (waaronder deze), volg het dan ook zo af en toe! Wordt eens tijd dat ik zelf ook wat toevoeg, dus ik heb zelf ook maar eens een poging gewaagd, met het volgende resultaat:



Ben iets te ver doorgeschoten met zout vermindering, maar verder zeer tevreden! :)
pi_107074892
Iemand hier bekend met de pakketten van Bakkertje Thuis? Is dat wat om eens te proberen?
pi_107088742
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 18:25 schreef motorbloempje het volgende:
Ik wil graag eens zuurdesembrood maken, maar los van zelf zuurdesem maken, zijn er ook goede 'snellere' opties?
http://www.nieuweband.nl/producten/detail/1028/?p=g
Verkrijgbaar bij de betere reformwinkel/natuurwinkel/hippiezaak :P
  † In Memoriam † zondag 22 januari 2012 @ 15:56:52 #129
91830 MaximusTG
pi_107100064
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 19:54 schreef Bleie het volgende:
Iemand hier bekend met de pakketten van Bakkertje Thuis? Is dat wat om eens te proberen?
Zal niks mee zijn lijkt me, maar zo speciaal is het allemaal niet volgens mij? Wou je dan een mix kopen? Of alleen bloem/meel. Staat bij die broodpakketten niet wat er allemaal bij zit.

Mooi brood trouwens laropo.

In principe zou je van zo'n gedroogde desem dan toch weer een cultuur moeten kunnen maken lijkt me?
pi_107100145
Dat ziet er mooi uit, laropo!

Ik heb hier een meel soort gevonden waar de zuurdesem al inzit. nu staat er deeg te rijzen. Ben benieuwd hoe dat uitwerkt...
pi_107100723
ok tarwemeel, gist water. het staat te gisten. hoe hoog de oven en voor hoelang?
pi_107100833
Zo lang en zo heet als nodig.
Ja doei.
pi_107100848
Ergo:

Hoeveelheden, bijvoorbeeld?
Ja doei.
pi_107100930
500 gram tarwemeel, 300 gram water. ik geloof dat er 180 c op de verpakking staat maar ervaring heeft me geleerd dat de kern dan wat ongaar blijft, dus of die 45 mins zijn te kort of de temp moet omhoog.
pi_107101020
Zelf heb ik 25 minuten op 200 graden voor een brood met 500 gram volkorenmeel? :)
Ja doei.
pi_107101205
ok en heb je een langwerpig brood of een bol?
pi_107101344
Cakevorm :)
Ja doei.
pi_107101527
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 16:22 schreef motorbloempje het volgende:
Cakevorm :)
ow en dan wat meel in de vorm ofzo? cakevorms heb ik nog 2 kleintjes van staan.
pi_107101605
Ik vet ze lichtjes in met wat boter :)
Ja doei.
pi_107108126
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 16:26 schreef motorbloempje het volgende:
Ik vet ze lichtjes in met wat boter :)
ok heb ze in cakevorm gedaan met meel aan de onder/zijkanten. zijn 2 kleinere cakeblikken. na 30 minuten (2x gekeken daarvoor) was de kerntemperatuur tegen de 100 aan. nu nog ff afwachten hoe het eindresultaat is _O_
pi_107108952
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 19:05 schreef laropo het volgende:
Altijd al gevonden dat FOK een paar hele goede topics heeft (waaronder deze), volg het dan ook zo af en toe! Wordt eens tijd dat ik zelf ook wat toevoeg, dus ik heb zelf ook maar eens een poging gewaagd, met het volgende resultaat:

[ afbeelding ]

Ben iets te ver doorgeschoten met zout vermindering, maar verder zeer tevreden! :)
receptje?
  zondag 22 januari 2012 @ 19:58:30 #142
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_107110462
Ik heb soms dat mijn broden wat te klef blijven aan de binnenkant maar als ik het langer in de oven doe, wordt de korst te hard. Tips?
Ik bak 37 minuten op 190 graden.
pi_107110578
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 19:58 schreef Gwywen het volgende:
Ik heb soms dat mijn broden wat te klef blijven aan de binnenkant maar als ik het langer in de oven doe, wordt de korst te hard. Tips?
Ik bak 37 minuten op 190 graden.
tip 1. kerntemperatuur meten. tegen de 100 aan en dan nog even door = gare binnenkant.
tip 2. bekijk het recept nog eens. misschien teveel vocht gebruikt? zo niet, probeer eens een ander recept.

welk recept gebruik je?
pi_107111020
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 20:01 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

tip 1. kerntemperatuur meten. tegen de 100 aan en dan nog even door = gare binnenkant.

welk recept gebruik je?
100 graden? Dan is het vocht in de kern van je brood al aan het koken en krijg je droge kruimels. 93-94 C kerntemperatuur is beter.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_107132309
Ik heb nog nooit de kerntemperatuur gemeten, want daar heb ik geen dinges voor. Waar kun je die kopen? Bij een goed uitgeruste kookwinkel?

Ik gebruik niet één soort mix, overigens. Er zijn zo veel verschillende lekkere soorten. Ik heb nu een oer-spelt in de tweede rijs staan, die gaat straks de oven in, zodat ik tussen de middag een warme en kakelverse boterham heb. :)
  † In Memoriam † maandag 23 januari 2012 @ 11:27:31 #146
91830 MaximusTG
pi_107132691
Kan je ook wel bij de Blokker krijgen hoor; Wat zijn de verhoudingen die je gebruikt bij het brood dat klef wordt? Kan ook dat het te compact is..
Je zou ook kunnen proberen om de temperatuur juist tijdens het voorverwarmen hoger in te stellen en het dan een minuutje nadat je het brood erin hebt gedaan te verlagen. En natuurlijk wat water sprayen als je brood erin gaat.
Gebruik je een steen?
Gebruik zelf nooit een thermometer. Klop altijd op de onderkant van het brood. Je kan dan heel goed voelen hoe ver het brood is. Moet hol klinken.
pi_107132758
http://bakerybits.co.uk/S(...)Starter-P388387.aspx

binnenkort deze maar 's bestellen!
Ja doei.
  † In Memoriam † maandag 23 januari 2012 @ 11:40:21 #148
91830 MaximusTG
pi_107133122
Cool :). Jij woont in de UK (heb ik volgens mij ergens tussen de regels door begrepen ;) )? Leuke site, misschien ga ik er ook wel wat bestellen. Zie dat ze ook een bewaardoos voor je zuurdesem hebben.
pi_107133543
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2012 11:27 schreef MaximusTG het volgende:
Kan je ook wel bij de Blokker krijgen hoor; Wat zijn de verhoudingen die je gebruikt bij het brood dat klef wordt? Kan ook dat het te compact is..
Precies hoe het op het pak staat. Meestal 300 cc bij 500 gram, maar bij het speltbrood dat nu staat te bakken rekenen ze bijv. 260 cc op 500 gram.

quote:
Gebruik je een steen?
Ehm... een steen? :?
quote:
Klop altijd op de onderkant van het brood. Je kan dan heel goed voelen hoe ver het brood is. Moet hol klinken.
Ja, dat doe ik ook altijd. Soms gaat hij nog even terug de oven in om die reden. Met als resultaat dus vaak dat de korst keihard wordt en de binnenkant toch klef blijft.

O, het belletje van de oven gaat, brood is klaar :)
  † In Memoriam † maandag 23 januari 2012 @ 12:02:33 #150
91830 MaximusTG
pi_107133806
Ja, een broodbaksteen, die je met de oven mee voorverwarmt en waar je dan je brood op bakt. Die steen slaat heel veel warmte op, wat ie vervolgens dus ook uitstraalt. Daardoor krijgt de onderkant ook sneller warmte. Maar jij bakt ook in vormen he? Dan duurt het natuurlijk toch ook weer langer voordat die vorm op temperatuur is.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')